Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kanker bestrijden of winst maken?

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp_oncologie.jpg
Top-artsen: Medicijnen zijn te duur en werken ondermaats ... Derdewereldlanden kunnen het schudden
Het lukt steeds minder goed kanker te bestrijden. Tot die conclusie kwamen de honderd dokters en experts die afgelopen weekend in Lugano (Zwitserland) bijeen kwamen om de toekomst van de oncologisch zorg te bespreken. Nieuwe kankermedicijnen zijn simpelweg te duur, maar werken ook nog eens ondermaats. De gestelde verwachtingen zijn simpelweg niet te halen.
Begin volgend jaar zullen de artsen een tien punten verklaring publiceren waarin zij de beoogde verbeteringen vastleggen. Zo moeten de zorg en de behandelingen beter, maar ook moet meer aandacht uitgaan naar kankerpreventie.
De artsen spraken zowel over de meer ontwikkelde landen, als derdewereldlanden, maar stelden duidelijk dat in laatstgenoemde een flinke slag te slaan is. Zo heeft een kind met leukemie in Canada bijvoorbeeld 90 procent kans weer beter te worden. In Afrika geldt hetzelfde percentage voor het tegenovergestelde. Maar liefst 90 procent zal hoogstwaarschijnlijk sterven aan de gevolgen van de ziekte.
Het probleem ligt onder meer bij de recent ontwikkelde medicatie. Geneesmiddelen die gericht specifieke moleculen, die betrokken zijn bij tumorgroei, aanvallen, lijken in eerste instantie te helpen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat de tumor, in meer agressieve vorm, later terug komt.
In de toekomst zal kanker bestreden moeten worden door een combinatie van oude en nieuwe medicijnen. De kosten hiervoor zijn echter buitenproportioneel. Volgens de artsen zijn de prijzen onhoudbaar doordat bedrijven winst nastreven in plaats van het genezen van kanker. Ze weigeren simpelweg te investeren in proeven met combinaties van hun drugs met die van hun concurrenten.
Voor derdewereldlanden heeft dit nog verder gaande gevolgen. De experts willen daarom eenzelfde aanpak voor kankerbestrijding ontwikkelen als er is voor hiv in Afrika. Zo moet er meer gedaan worden aan de preventie van kanker. Mensenlevens kunnen gered worden met behulp van relatief goedkope vaccins; een hepatitis B vaccin kan leverkanker tegengaan en borstkanker kan door onderzoek in een vroeg stadium al ontdekt worden.
Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over het gevolg van roken. Verwacht wordt dat deze eeuw zeker een miljard mensen zullen overlijden aan de gevolgen van kanker, opgelopen door het roken van sigaretten. De artsen willen dat overheden meer doen om roken tegen te gaan. Zo zouden de prijzen van een pakje sigaretten omhoog kunnen, moet het fabrikanten moeilijk gemaakt worden om reclame te maken voor sigaretten en zouden fabrikanten zelfs extra belast kunnen worden om het produceren van sigaretten onaantrekkelijk te maken. Tabak veroorzaakt per jaar 22 procent van alle sterfgevallen door kanker. Dat zijn ruim 1,7 miljoen mensen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor