Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kandidatenlijst Omtzigt lekt nog voor officiële presentatie uit door ict-fout, partij wordt rechtser dan het CDA

  •  
26-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10012 keer bekeken
  •  
ANP-479406262

De kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, lag al voor de officiële presentatie op straat, om preciezer te zijn op internet. De partij kondigde aan dat de lijst na afloop van de presentatie die om 19.00 begon op de site te vinden zou zijn. Niels Bosman ontdekte dat de lijst al te achterhalen was door de structuur van de site waarin de namen van de kandidaten opgenomen zijn in de URL's.

Onder de namen onder meer de spraakmakende NRC-columniste Rosanne Hertzberger, bekend van onder meer de adverteerdersboycot tegen Geenstijl wegens seksisme. Ook werd ze bekend door de 'witte tranen' die ze huilde omdat er in Rotterdam een standbeeld van een gewone zwarte vrouw werd geplaatst die volgens haar "niets gepresteerd" had. De jurist Sandra Palmen van het beruchte toeslagenmemo staat ook op de lijst. 

Omtzigt doet mee in alle kieskringen zo werd duidelijk tijdens de presentatie. Eerder hield hij de mogelijkheid op deelname te beperken om de partij niet te groot te laten worden.

Achter Omtzigt staat Nicolien van Vroonhoven op twee. Zij is oud-Kamerlid voor het CDA en op dit moment zijn woordvoerder. Op nummer drie staat een strafrechter uit Haarlem: Judith Uitermark. (…) Er staan verder veel mensen op die, net als Omtzigt, een verleden hebben bij het CDA. De fractievoorzitter van die partij in Amsterdam, Diederik Boomsma staat erop, net als Eddy van Hijum, oud-Kamerlid en voormalig gedeputeerde in Friesland.

Ook Folkert Idsinga, tot voor kort VVD, staat op de lijst. Met uitgesproken kandidaten als Hertzberger en Boomsma bevestigt Omtzigt de veel rechtsere politieke koers van zijn nieuwe partij ten opzichte van het CDA.

Update 20:00

In de nieuwste peiling van EenVandaag, die dinsdag bekend werd gemaakt, verliest NSC twee zetels en komt op 25. De VVD gaat aan kop met 27 gepeilde zetels. Op de derde plaats staat de linkse combinatie GroenLinks-PvdA met 21 zetels.

Ook op de lijst staat aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite. Zij is sinds september vorig jaar werkzaam bij de Nationaal Coördinator Groningen. Dagblad van het Noorden noemt de kandidaat die op de 22e plaats staat "hét gezicht van inwoners van het bevingsgebied die slachtoffer zijn geworden van de gaswinning".

Opvallend is dat Omtzigt verder zo’n beetje voor elk verkiezingsthema dat voor hem belangrijk is een expert heeft aangetrokken. Op plek 3 staat van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer staat strafrechter Judith Uitermark, die zich wat Omtzigt betreft gaat inzetten om de rechtsbescherming van burgers op orde te brengen. Plek 4 gaat naar Caspar Veldkamp , die onder meer als Nederlands ambassadeur in Griekenland de migratiecrisis van dichtbij meemaakte. Op plek 5 staat Sandra Palmen, de voormalige topjurist van de Belastingdienst die haar bazen in 2017 al tevergeefs waarschuwde voor de gevolgen van het massaal terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Het memo-Palmen dat ze daarover schreef, bereikte de relevante politici niet.

Update 20:58

Omroep Flevoland schrijft over kandidaat Faith Bruyning, die bekendheid verwierf als slachtoffer van het toeslagenschandaal:

Bruyning is jurist en als gevolg van de affaire actief geworden om medeslachtoffers te ondersteunen. Zo is ze ook betrokken bij de oprichting van Number 90 aan de Louis Armstrongweg 90 in Almere. Daar kunnen gedupeerden, ambtenaren, juristen, hulpverleners en andere betrokkenen elkaar ontmoeten, om zo samen tot nieuwe oplossingen te komen. Almere telt zo’n 2.400 gedupeerden van de affaire.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (109)

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende29 sep. 2023 - 9:36

In de kop staat 'partij wordt rechtser dan het CDA'. Waar in dit stukje kan ik de argumentatie van deze kop vinden? Misschien zie ik het over het hoofd, maar ik kan het niet vinden. Omtzigt lijkt mij niet rechts en de kandidaten op de lijst staan ook niet bekend om hun 'rechtse' uitspraken. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. Hopelijk kunnen jullie me hiermee helpen, want ik vind de standpunten van GL/PVDA en D66 niet meer bij mij passen. En ik ben op zoek naar een partij die sociaal is, arbeiders die onder modaal verdienen helpt en de rechtstaat in een hoog vaandel heeft. Daarom twijfel ik over te stappen naar NSC.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman29 sep. 2023 - 19:21

Uit het stemgedrag van Omtzigt de afgelopen jaren blijkt gewoon dat hij rechts is, gewoon even googelen. Als u op zoek bent naar een partij die sociaal is en arbeiders helpt en de rechtstaat hoog in het vaandel heeft dan is de SP de aangewezen partij die het altijd opneemt voor de minderbedeelden, werknemers tot ongeveer 3x modaal, AOW-ers, en gepensioneerden

TheBigLebowski
TheBigLebowski28 sep. 2023 - 13:05

Omtzigt is niet rechts. Hoe komen mensen daarbij? Hij is echt een man van het midden. Hij kan ook goed overweg met Timmermans, dus zou een mooie tandem zijn. Een centrum-links kabinet.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten29 sep. 2023 - 6:55

Ik ben er niet gerust op. Volgens mij heeft hij toch wel een kudde bijeen die rechtser is dan ik hoopte. Hij heeft al tegen verhoging van het minimumloon gestemd, ook voor een asielstop, en de nadruk op bevoordeling van werkenden ten opzichte van niet-werkenden laat mij vermoeden dat uitkeringsgerechtigden toch weer in de steek zullen worden gelaten. Ik vermoed dat hij wat minder neoliberaal zal zijn als het CDA de laatste decennia is geweest, maar links, nee.

Wiko2
Wiko229 sep. 2023 - 17:14

Timmermans is toch van PvdA/GL, die 30 jaar knetterhard neoliberaal beleid gemaakt en/of gesteund hebben? Die dus pal achter of samen de VVD gestaan hebben vanaf Paars 1? Neoliberaal is toch niet links of centrum-links, dus PvdA & GL en u PvdA/GL ook niet? Of ben ik nou gek dat ik kijk naar stemgedrag (99,9% neoliberaal de graaicultuur steunende) en niet naar de mooie praatjes luister?

Van Tax
Van Tax28 sep. 2023 - 9:16

Ik zie een partij die sociaal is richting gezinnen en ouderen, een partij die een eerlijke verdeling van inkomen (naar werk) voorstaat en een partij die degelijke midden vertegenwoordigd. Die een betrouwbare overheid voorstaat. En die in het gapende gat springt die het CDA achterlaat. De lijst straalt degelijkheid uit. Misschien wat conservatief, maar sociaal economisch meer middenpartij dan rechts.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde28 sep. 2023 - 12:28

Tax, toch blijft het vreemd dat mensen zich de afgelopen jaren massaal afwenden van het CDA om er nu even massaal weer terug te keren. Dat is je vuile kleren weer aantrekken na het douchen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten29 sep. 2023 - 6:58

@Martin van der Linde: Dat is niet zo raar. Het CDA is enorm verrechtst de afgelopen dertig jaar. Er was altijd een vrij sociale flank die je wel linksig zou kunnen noemen, maar eie is steeds verder afgekalfd. De mensen die dat wilden gaan nu naar Omtzigt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 sep. 2023 - 11:54

Maarten, dat hoop je. Ik ook trouwens. Niet omdat ik op Omtzigt ga stemmen maar omdat een conservatieve middenpartij met oog voor het sociale goed past in een conservatief land als Nederland. Want daar, in dat sociale, ligt de link met links. Dat is meteen de reden waarom de VVD zich ineens etaleert als een partij die opkomt voor bestaanszekerheid. Nou, dat zullen we zien, want Rutte gaat openlijk de verhoging van het minimumloon afwijzen, net als de verlaging van de benzineaccijnzen. Daar ligt het rijke deel van zijn achterban niet wakker van want hun raakt dat niet. Maar het zet wel de toon van de discussie die hier geheid over los gaat branden. Iedereen vraagt zich straks af over welke bestaanszekerheid de VVD het heeft.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout27 sep. 2023 - 16:28

Ik gun ze het voordeel van de twijfel: Rechts met een menselijk gezicht.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman29 sep. 2023 - 19:24

Rechts heeft geen menselijk gezicht.

EenMening3
EenMening327 sep. 2023 - 13:09

NSC lijkt zijn kandidaten op basis van bekwaamheid geselecteerd te hebben en niet volgens een of andere woke formule.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen27 sep. 2023 - 15:01

Met de nadruk op lijkt. Mensen die zich voor NSC verkiesbaar willen stellen zijn bij voorbaat al niet geschikt. Nergens voor.

Salama.
Salama.27 sep. 2023 - 19:35

@norsemen Dat is wel een erg norse mening. Jammer dat je er geen onderbouwing bij geeft.

Norsemen
Norsemen28 sep. 2023 - 6:47

Onderbouwing? Het is geen proefschrift. Maar vooruit. Mensen die zich aangetrokken voelen tot dit soort clubjes, populistisch en totaal gebouwd op/afhankelijk van één persoon, maken altijd de fout om te denken dat hun inbreng er toe doet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 sep. 2023 - 16:00

@Norsemen Ik begrijp wat je zegt, mar heb niet het idee dat dit het probleem is van NSC / Omtzigt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 sep. 2023 - 12:35

Technocratisch is denk ik wat het beste past bij deze lijst. Net als Omtzigt zelf. Geen begeestering of vergezichten maar sturen op zekerheid en regeltjes. Pieter de regelneef. Toch moeten we voorzichtig zijn met die kleurloze typering. Omtzigt is meerdere malen betrapt op leugens. Denk aan MH17. Maar recent nog in Buitenhof waar presentator Pieter-Jan Hagens hem voorlegt dat het aantal mensen in armoede onder Rutte IV is gedaald van 1 miljoen naar 825 duizend. Omtzigt is dan heel stellig en zegt dat de verkeerde definitie is gebruikt. Volgens Omtzigt is die definitie gebaseerd op een bijstandsuitkering uit 1979, gecorrigeerd naar het huidige prijsniveau. Hagens weet niet beter en laat Omtzigt zijn punt scoren. Maar wat Omtzigt zegt klopt niet. Hij heeft het over de zogeheten lage-inkomensgrens, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert om te berekenen hoeveel mensen er risico lopen om in de armoede te belanden. Die is inderdaad gebaseerd op een bijstandsuitkering uit 1979. Dit is natuurlijk ronduit bedrog. Hetzelfde zag je toen hij zijn mening gaf over het gebruik van statistische modellen. Hij roept iets ingewikkeld en er is niemand die hem kan corrigeren. Want niemand heeft die kennis paraat. Wat dat betreft doet hij niet veel anders dan Rutte bij Roemer deed, liegen en bluffen. En daarbij trekt hij dan dat zunige mondje waarmee hij wil zeggen: Kip ik heb je.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew28 sep. 2023 - 2:45

@Martin van der Linde ----------------------------- Jij noemt het meteen liegen en bedrog, maar Omtzigt kijkt alleen iets anders tegen bepaalde cijfers aan. Jij laat wel heel duidelijk blijken dat jij gewoon iets tegen die man hebt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 sep. 2023 - 12:33

Eric, nee, het is liegen. In de Volkskrant werd er uitgebreid op in gegaan. Omtzigt verwijt de overheid dat ze de verkeerde cijfers gebruiken maar dat doet ze niet. Dat is een feit dat niets te maken heeft met mijn voor of afkeur. Jouw reactie heeft dat wel.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig27 sep. 2023 - 9:26

Dag Naar mijn mening, dit is toch weer oude wijn in nieuwe zakken, deze nieuwe beweging van Pieter Omtzigt. Wat is er vernieuwend aan zijn NSC tot nu toe? Het lijkt mij toch het CDA 2.0 gezien de CDA achtergrond van een aanzienlijk deel van zijn 44 kandidaten. En waar is Frans Timmermans trouwens? Als hij echt serieus de volgende Minister-President van Nederland wil worden dan moet hij nu toch al eens keihard aan de slag gaan. Dat betekent hij moet bijna dag in dag uit bij alle media gelegenheden in Nederland zich laten zien wat mij betreft. Wie zit b.v. nog om een nieuwe regering onder leiding van de VVD te wachten na 13 jaar Rutte I, II, III en IV? Die nieuwe lijsttrekker van de VVD, wat een onsympathiek mens , zeg, in mijn optiek, tenminste gebaseerd op haar mediaoptredens tot nu toe. Zelf ooit een vluchtelinge geweest, kiest zij toch voor een eventuele samenwerking met de nog altijd racistische en discriminerende PVV. En dit in een beschaafd land als Nederland. Btw, toen Frans Timmermans nog in Brussel werkte kwam bijna iedereen naar hem toe, neem ik aan. Nu moet hij toch juist naar het volk gaan in heel Nederland of zich profileren, via de media, zoveel en zo vaak mogelijk om elke extra stem te halen op 22 november. Slechts 21 virtuele zetels, op dit moment, wat betreft de PvdA en GroenLinks samenwerking, dat lijkt mij niet echt rooskleurig, met minder dan twee maanden tot 22 november. Good luck Sir. Fijne dag verder.

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.227 sep. 2023 - 12:37

"En waar is Frans Timmermans trouwens?" Frans Timmermans is druk bezig met het verder opblazen van zichzelf door het photoshoppen van zijn campagnefotos. Links stort volledig in deze campagne periode. Hopelijk wordt er een les geleerd. Het gaat niet alleen om de grachtengordel bakfiets yuppen. Het gaat ook om de laaggeschoolde arbeiders uit de achterstandswijken. En die mensen zijn vrijwel allemaal weg bij links.

Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2023 - 19:00

@ Iedereenisgelijkwaardig: Frans Timmermans is druk doende met een tour door Nederland, om meer direct contact te leggen met kiezers en over hun problemen te praten. Dus hij is aan de slag. Hij bouwt het rustig op en wil leren van zijn tour. Die felle debatten komen later nog wel. Ik ben geen fan van hem en zijn partij, maar je moet de situatie wel een beetje met redelijkheid en verstand bekijken. Niet dus zoals: @ Marcus: Je droomt: [Links stort volledig in deze campagne periode.] Die wens is kennelijk de vader van de gedachte. Er kan nog heel veel gebeuren binnen twee maanden. Er is nog niets beslecht.

joop knoop
joop knoop29 sep. 2023 - 20:47

Hoe graag ik ook gl-pvda wil stemmen, het wordt hem niet. Is Timmermans niet de persoon die de kont tegen de krib gooide toen ie net erkend werd in de pvda? Een op milieu, want gratis, druk profilerende druktemaker met weinig echt links, dus arbeideristisch profiel, het gaat em niet worden met deze club

Mirzas
Mirzas27 sep. 2023 - 8:49

De mensen die ik ken van deze lijst zijn niet bijzonder rechts. Ik vraag me sowieso af of NSC zich straks zo rechtlijnig gaat laten indelen in het aloude links of rechts. Nog even wachten waar ze mee gaan komen qua verkiezingsprogramma.

2 Reacties
Daslief
Daslief27 sep. 2023 - 13:10

Ik heb sowieso geen idee meer wat mensen tegenwoordig bedoelen met links of rechts. Het lijkt voor iedereen wat anders te betekenen. Inderdaad gewoon afwachten wat de plannen zijn, en of die in lijn zijn met wat Omtzigt in het verleden gestemd en gedaan heeft (er rekening mee houdend dat hij in het CDA met de partij mee moest stemmen, dus wat hij na zijn CDA-tijd stemde is relevanter)

TheBigLebowski
TheBigLebowski28 sep. 2023 - 13:06

Pure middenpartij, die zowel linksom als rechtsom kan regeren.

Hank Nozemans
Hank Nozemans27 sep. 2023 - 8:45

Ik verwachtte op op zijn minst een onderbouwing van de claim dat NSC rechtser is dan het CDA. Ik lees echter alleen wat over kandidaten die iets in het verleden gezegd of gedaan hebben, maar helemaal niks over een verkiezingsprogramma of een partijkoers. Deze framing is wel van een heel bedenkelijk niveau.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2023 - 9:36

Niks nieuws. De kop is niet de these, het is de vishaak

VeganHarrie
VeganHarrie27 sep. 2023 - 7:44

Dat er een 'veel rechtsere koers' komt is een beetje voorbarig als je nog geen verkiezingsprogramma hebt gezien. In ieder geval positief dat dat Omtzigt vooral mensen op basis van expertise op de lijst heeft gezet, het zou fijn zijn als meer politieke partijen daar een voorbeeld aan zouden nemen.

Robbin_T
Robbin_T27 sep. 2023 - 7:41

En wat is er perse mis met rechtser (wat dat dan ook betekent) zijn dan het CDA? Volgens mij is het redelijk duidelijk waar Omtzigt voor staat en laten we hem een kans gunnen dat waar te maken.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 14:23

rechts is de oorzaak van de problemen in ons land.

Norsemen
Norsemen27 sep. 2023 - 7:36

Verschrikkelijk dit. Het zoveelste rechts populistische clubje.

3 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie27 sep. 2023 - 10:47

Een enigszins conservatieve middenpartij, niet overdrijven. Vooralsnog vind ik Frans Timmermans populistischer dan Omtzigt.

Westen2
Westen227 sep. 2023 - 12:54

"clubje" Wel een 'clubje' dat straks de tweede partij van het land is. Op z'n minst want misschien wordt de VVD toch niet de grootste.

Norsemen
Norsemen27 sep. 2023 - 15:03

Beoordeel een partij op haar aanhang. Een rechts populistisch clubje dus.

korheiden
korheiden27 sep. 2023 - 6:36

Het lijkt me dat Omtzigt kandidaten heeft gekozen vanwege hun deskundigheid. Dus niet, zoals D66, een actrice, of, zoals bij de PVV, een eigenares van een poffertjeskraam. Peilingen zijn wekelijks verschillend, nu zijn er blijkbaar weer mensen naar de PVV gegaan. GL/PvdA profiteert nauwelijks van de malaise bij de PvdD. Met alle aandacht die Omtzigt nog krijgt kan NSC gemakkelijk de grootste partij worden.

1 Reactie
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger27 sep. 2023 - 9:40

@kor: Twijfelaars tussen PVV en NSC zullen na de uitspraken van Omtzigt dat hij niet met de PVV in zee wil niet voor NSC kiezen. Dat lijkt me duidelijk. Voor zowel NSC als PvdA/GL geldt wat ook wel voor BBB geldt. Als de nieuwigheid er wat af is dan zullen kiezers geneigd zijn terug te gaan naar waar ze eerder zaten. Dat zou dus (een klein beetje) positief uit kunnen pakken voor D66 en CDA. Het rommelt bij PvdD. Ik vermoed dat deze onrust in november wel vergeten zal zijn. Mark my words: die groeien nog flink. Hoe je het ook bekijkt met een linkse of rechtse blik worden het leuke verkiezingen.

Graads2
Graads227 sep. 2023 - 6:02

Kan het Omtzigt bashen dan tenminste wachten tot na het partijprogramma? Ik ken Omtzigt vooral als iemand die wil dat alles eerlijk en zorgvuldig gebeurt.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen27 sep. 2023 - 6:54

Inderdaad. De logica dat de achtergrond iemand "rechts" maakt schiet tekort. Wat is "rechts" overigens helemaal? Hogere belastingen voor de armen en lagere voor de rijken? Vertrouwen in de markt of het besef dat markten kunnen falen, iets wat economen al lang weten? Xenofobie of het besef dat migranten ook mensen zijn. En vooral: beleid baseren op feiten of de onderbuik, zoals VVD en ook de PvdA-er Asscher deden, wat Asscher betreft "noodgedwongen", maar toch.

pahan
pahan27 sep. 2023 - 5:30

Wat een verfrissende lijst. Geen krampachtige pogingen om maar iemand op basis van woke toestanden hoog te krijgen, maar competentie en kennis, geselecteerd door de man die een hele duidelijke mening en visie heeft over de taakinhoud van een Kamerlid. Ook opvallend is, dat hij het niet nodig acht om een fossiel ergens uit de EU los te weken om maar naam te maken. Dit is een zeer positieve ontwikkeling, hoe de verkiezingen verder ook verlopen er komt een degelijke en competente delegatie namens NSC in de Kamer te zitten.

Gio Servas
Gio Servas27 sep. 2023 - 4:21

Ik begrijp niet dat mensen hier nog denken dat er samenwerking over links mogelijk is. Als je goed kijkt zijn er nog maar 5 partijen over die boven de 10 zetels uitkomen en daarvan is er 1 links. Alleen PvdA/GL kunnen zich nog maar met veel pijn en moeite samen meten met de rechtse partijen. PvdA/GL zal als zij wil regeren en zelfs als zij de grootste wordt moeten gaan samenwerken met andere grote partijen die dan rechts zijn en de PvdA heeft al een keer gevoeld wat dit voor consequenties heeft. Verder denk ik dat er sowieso met Timmermans aan het stuur weinig links overblijft.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2023 - 0:19

"Opvallend is dat Omtzigt verder zo’n beetje voor elk verkiezingsthema dat voor hem belangrijk is een expert heeft aangetrokken" Lijkt zo logisch als je meent dat men ook wil berijken wat men zegt. Gebeurt niet meer zo vaak. Jammer dat er weer gevishaakt word. De partij is vooralsnog minder breed dan de CDA. Wat voor een beginnende partij logisch is. Complimenten dat het woord 'extreemrechts' deze keer niet word gebruikt.

Middenman
Middenman26 sep. 2023 - 22:17

Mijn eerste indruk; een partij zonder politiek profiel. Ze proberen dat zelf als een sterk punt te communiceren, maar kiezers willen zich uiteindelijk toch kunnen associëren met bepaalde politieke ideeën. Het enige wat NSC nu zegt is dat het anders moet en dat er een nieuwe politiek en een betere overheid moet komen. Dat zei Hans van Mierlo in 1967 ook al, terwijl hij met de kraag omhoog langs de grachten van Amsterdam liep. Er staan interessante namen op de lijst, maar of die de partij nu aantrekkelijker maken? Hoe komen ze voor de dag in de campagne en in stevige debatten met mensen als Timmermans en Yeşilgöz? Ik heb mijn twijfels. Ik denk dat zelfs Bontenbal een betere debater is dan Omtzigt. We gaan het zien, maar mijn stem gaat ie zeker niet krijgen.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen27 sep. 2023 - 7:02

Nee, Omtzigt denkt dieper na en bestrijdt vluchtigheid. D66 wilde de burger meer bij de politiek betrekken, maar veel burgers hebben daar geen zin in. Je betaalt belasting waaruit volksvertegenwoordigers betaald worden die de burger het werk uit handen nemen. Ik stem op politici die (hopelijk) namens mij verstandige beslissingen nemen. Of dat Omtzigt wordt weet ik niet. Ik denk dat aasgieren loeren op de eerste uitglijer van Pieter en Caroline. Er is zo'n kreet "ik wens u veel personeel" - want dan kun je wachten op ellende.

Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2023 - 19:44

@ Frits Jansen: Caroline heeft haar eerste uitglijertjes al gemaakt.

EenMening3
EenMening326 sep. 2023 - 22:02

Het is verheugend dat NSC in alle kiesdistricten mee gaat doen én voldoende kandidaten op de kieslijst heeft staan. Het blijft een uitdaging om op zo korte termijn een nieuwe partij in de steigers te zetten. Het is nog lastiger om na de verkiezingen zonder al te veel brokken te opereren in de Haagse slangenkuil.

hgroen2
hgroen226 sep. 2023 - 20:05

het programma is nog niet bekend dus er kan nog niet gesteld worden dat NSC rechtser is dan het CDA.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew27 sep. 2023 - 2:45

Daar heb je gelijk in. NSC is ook wel eens vergeleken met de SGP, maar gezien het grote aantal vrouwen dat ik hierboven zie staan, is dat eveneens onterecht.

MG1968-2
MG1968-227 sep. 2023 - 9:49

@Eric "NSC is ook wel eens vergeleken met de SGP" Het onderwerp van het vergelijk was het stemgedrag. En dat vind jij ok dat dat in hoge mate overeenstemt met de SGP. Want anders zou je er hier geen woorden aan vuil maken.

EricDonkaew
EricDonkaew28 sep. 2023 - 3:09

@MG1968 ------------------------ SGP doet extreme uitspraken over medisch-ethische kwesties, prostitutie en het (overigens niet meer zo openlijk geformuleerde) vrouwenstandpunt is natuurlijk nog niet helemaal wat het moet zijn. Maar puur op sociaaleconomisch gebied heeft SGP opvallend 'rustige' standpunten, net als Omtzigt. Dus is het logisch dat ze vaak hetzelfde stemmen. En over medisch-ethische kwesties wordt maar weinig gestemd in de Tweede Kamer. Dus als je alles optelt, kom je op veel overeenkomsten, maar dat is schijn. NSC denkt structureel moderner over medisch-ethische kwesties en heeft -uiteraard- een heel ander vrouwenstandpunt.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2023 - 8:11

@Eric Wat jij rustige standpunten noemt noemen anderen nationaal conservatief en heeft nogal wat overlap met extreem rechts. En op migratiegebied daarnaast ook met diverse SP'ers. Maar je bevestigd mijn punt. Je vind het Ok dan NSC in hoge mate overeenkomt met de SGP omdat dat ook in hoge mate overeenkomt met hoe jij in de wereld staat (minus dat medisch-ethische) en onbedoeld geef je inderdaad aan dat ok jij NSC op rechts indeelt.

Mathijsco
Mathijsco26 sep. 2023 - 20:04

Ik ben blij verrast. Pieter Omtzigt lijkt veel in het maatschappelijk veld te vissen voor wat betreft kandidaten: fat vind ik nou nog eens een positief iets. Aan de andere kant brengt het ook politieke onervarenheid met zich mee, dus dat gaat op zeker wat aanloopproblemen geven straks: dat is een risico en dat hoort erbij. En aan de andere kant zijn er straks genoeg ervaren collega-coalitiegenoten van SP, Partij voor de Dieren en Lientje die de frisse Omtzigt-aanwas graag ondersteunen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 sep. 2023 - 19:22

Best wel knap dat je op grond van deze lijst de conclusie kunt trekken dat deze partij een rechtsere koers gaat varen dan het CDA.

9 Reacties
Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 19:56

Alles is geoorloofd om politieke tegenstanders te framen. Dus dit ook...

Mathijsco
Mathijsco26 sep. 2023 - 20:15

@Peter, Lol. Maar ja, we moeten ook reëel zijn: tis verkiezingstijd, we zijn hier op Joop en bij de VARA, en ook daar is de campagne-machine voor Franske natuurlijk op volle oorlogssterkte. De meest creatieve tot nog toe vind ik persoonlijk: 'Frans Timmermans. Leider van verenigd links'. Briljant gevonden!

Tinus_Tegengas
Tinus_Tegengas26 sep. 2023 - 21:12

Welk CDA wordt eigenlijk bedoeld door de schrijver? Het kan onmogelijk het CDA van de afgelopen jaren geweest zijn, want dat stemde vrijwel altijd met de VVD mee.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 0:50

Politieke tegenstander? Waar heb jij het over? Joop is jouw politieke tegenstander?

De gewone nederlander
De gewone nederlander27 sep. 2023 - 7:51

@ BrotherV [Politieke tegenstander? Waar heb jij het over? Joop is jouw politieke tegenstander?] Wordt het allemaal een beetje te moeilijk voor je? Ik zal het voor je uitleggen. Omtzigt is een politieke tegenstander van het hier geliefde PvdA/Groenlinks. Daarom worden Omtzigt en andere hier vaak rechts/rechtser of extreem rechts genoemd. Hierdoor hoopt men dat mensen die twijfelen toch maar kiezen voor PvdA/GL.

Peterrr3
Peterrr327 sep. 2023 - 16:07

@De gewone nederlander, dank voor je heldere uitleg. Al denk ik niet dat het zin heeft bij BrotherV.

MG1968-2
MG1968-227 sep. 2023 - 19:36

@DeGewoneNederlander "Omtzigt is een politieke tegenstander van het hier geliefde PvdA/Groenlinks." Hoe kom je daarbij? De artikelen en de nieuwsberichten zijn gebracht vanuit een overwegend linkse levensvisie (uitzonderingen daargelaten). De bezoekers zijn overwegend rechts en zelfs de bruine subset daaruit overschreeuwt de linkse of progressieve bezoeker. Kijk maar eens welke berichten alhier de duimpjes hebben gekregen.

Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2023 - 19:36

@ Mathijsco: "Verenigd Links" heeft al een lange geschiedenis. Vroeger bestond dat b.v. al in Griekenland. ("Enomèni Aristerá"= Verenigd Links). Een naam die hoop geeft.

Peterrr3
Peterrr328 sep. 2023 - 7:58

@Olav Meijer, mooie uitleg over 'Verenigd Links'. Maar dat gaat natuurlijk niet op voor PvdA/GL. Als ze zich Samen Links of zo zouden noemen prima. Maar zolang linkse partijen als PvdD, SP en Bij1 zich niet aansluiten is er geen sprake van verenigd links en is die naam voor commercieel goed gekozen.

Break on through
Break on through26 sep. 2023 - 19:19

NSC is dus CDA 2.0 met bijmenging van een (paar) verdwaalde VVDert (s). CDA was altijd rechts van het midden volgens eigen zeggen maar NSC word nu rechts van de rechterkant? Rechts Nederland versplinterd in ieder geval weer verder. En dat is goed. NSC is nu al aan het verliezen, in de virtuele wereld. Blijft in nieuwkomsersland weinig meer over dan de Linske Samenwerking te stemmen . NSC levert zetels in, BBBBBBBB verliest fors zetels. Er blijft gelukkig weinig over van de Big Agro club....

5 Reacties
Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 19:57

En de VVD staat weer fier bovenaan. Nou wat fijn zeg, zitten we weer met die shitzooi opgescheept...

E w T
E w T26 sep. 2023 - 21:01

Peterrr3 . Die lui bij de VVD hadden nooit meer dan gemiddeld 26 zetels. Zij waren altijd de kleinste toen PVDA en CDA nog dé bestuurderspartijen waren. Nou en dan loopt CDA over in NSC. En zit de PVDA voor genadebrood bij GL. En oh ja de peilingen. 21 zetels voor de tandem. Hoeveel zijn er dat per onderdeel? Zolang PVDA/CDA zichzelf niet uit de modder sleuren en weer groeien blijft de VVD de grootste en hebben we binnenkort te maken met de eerste Nederlandse vrouwelijke premier van Nederland. Ik zit er niet op te wachten. Maar denk wel dat het zoiets gaat worden.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 0:51

En de PVV helpt ook mee. Dezelfde ellende inderdaad.

Peterrr3
Peterrr327 sep. 2023 - 16:31

@BrotherV, gelukkig is er geen enkele (serieuze) partij die samen gaat werken met PVV. Dus dat probleem vind ik minder groot. Oké, het zijn een stuk 15 (hopelijk nog wat minder) verloren zetels, maar verder heb je er geen last van.

Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2023 - 19:30

@ Break on through: De veel te strak opgeblazen BBBallonnen lopen snel leeg. Niet verrassend. Voor de rest: er kan nog bijzonder veel veranderen binnen twee maanden. Dus voorlopig is het niet meer dan speculeren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 sep. 2023 - 18:53

Omtzigt gaat over rechts omdat daar de meeste zetels te halen zijn. Dat is gunstig voor links. Want hij vormt nu een communicerend vat met de VVD. Hoe groter NSC hoe kleiner de VVD en andersom. Links had al weinig afvalligheid te vrezen, dat wordt nu alleen maar gunstiger omdat Omtzigt zich op de andere flank positioneert. Omtzigt kannibaliseert niet op links. BBB en PVV doen voor spek en bonen mee.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 sep. 2023 - 6:58

@Martin, "Omtzigt kannibaliseert niet op links", waar zijn dan al die zetels van D66 gebleven? Wellicht zijn er wel veel van D66 naar de GL combi gegaan, maar zijn er aan de andere kant een hoop oude PvdA zetels naar Omtzigt gegaan (?)

Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2023 - 19:24

@ A little bit of sunshine: [..... "Omtzigt kannibaliseert niet op links", waar zijn dan al die zetels van D66 gebleven?] Ik kan je verlossen van jouw verbijstering: D66 is niet links.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 sep. 2023 - 18:50

Dus waar ik nooit veel problemen had met veel geld willen verdienen, met economische groei en ondernemerschap, begint dat te veranderen nu je steeds vaker ziet hoe kapitaal maximaal wordt ingezet om van de zwakke plekken in onze zorgstelsels te profiteren. Neem als voorbeeld de invloed van private equity die van de schaarste in de zorg misbruik maakt door huisartsenpraktijken op te kopen en onmiddellijk te bezuinigen op bereikbaarheid en beschikbaarheid. Mirjam de Rijk schrijft in De Groene Amsterdammer over het dozijn negatieve externaliteiten die het onversneden aandeelhouderskapitalisme heeft in de ouderenzorg, de huisartsen-, tandartsenpraktijken en de kinderopvang. In stukken met titels als „Peuters zijn een ‘markt’” en „Binnenlopen met bejaarden” beschrijft ze wat er gebeurt wanneer hele gehaaide jongens vooral de krenten uit de pap vissen. Typisch trucje uit het private-equity-playbook: je selecteert bijvoorbeeld alleen nog maar op patiënten met lichte dementie, het laaghangend fruit bij wie je wel het volledige overheidsbedrag kan cashen terwijl je je er met een mild zorgregime vanaf kan maken [...] Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er netto nul positieve effecten zijn van private equity in de zorg. Die wordt alleen maar duurder terwijl de kwaliteit in het beste geval gelijk blijft. Enz Was getekend: Rosanne Hertzberger (microbioloog) column NRC, 23 sept. 2023 Is dat rechts?? En dan EenVandaag ... die in 2012 een voetbalwedstrijd van de verkiezingen maakte ...

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 19:59

Goede vraag. Denk dat het antwoord zal zijn dat Rosanne Hertzberger niet voor de 'juiste' politieke partij heeft gekozen en dan mag je haar gerust negatief neerzetten.

Mark Huysman
Mark Huysman27 sep. 2023 - 7:46

Ik meen dat Hertzberger afwisselend VVD, CDA en CU stemt dus dat lijkt me behoorlijk rechts. Dat ze zich in een column tegen private equity in de zorg uitspreekt doet daar denk ik niet zo veel aan af. In andere columns sprak ze zich uit voor afbraak van de ontslagbescherming en tegen de zogenaamde ‘islamisering’. En ook was ze op zeker moment bang dat de PvdA onder Cohen weer een linkse partij zou worden (totaal onterechte angst natuurlijk maar het zegt wel iets over waar zij staat). Zij vond dat de ‘de Nederlandse arbeider ongeveer heilig verklaard is’ in dit land. Typische VVD-praat. Ook die column waarin ze zich afzet tegen een standbeeld voor een gewone zwarte vrouw laat duidelijk zien hoe ze over dingen denkt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 sep. 2023 - 11:10

Prioriteiten, Mark, prioriteiten. Afhankelijk van het nog niet bekende verkiezingsprogramma van NSC, denk ik dat een (minderheids)kabinet NSC, PvdA/GL, D66 (?), CU (?) met gedoogsteun van SP en PvdD de minst slechte keuze is om sociaal darwinisten (VVD) en (extreem) rechts van het pluche te houden. Over Rosanne Hertzberger geef ik alleen mijn mening inzake haar expertise ten eerste omdat het haaks staat op wat Edith Schippers ooit dwangmatig bleef voorstellen - zie o.a. Snel ruimte voor private financiers in de zorg, FD - en ten tweede haar opstelling in het begin van de coronapandemie waarbij het wankele beleid direct gekritiseerd werd en grote overeenkomsten toonde met het beleid van Jacinda Ardern in Nieuw Zeeland. https://decorrespondent.nl/11095/podcast-microbioloog-rosanne-hertzberger-over-wat-we-nu-moeten-doen-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus/6a6ae5ca-20b7-0d15-3fba-e34e646bff08

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 sep. 2023 - 18:48

Een belangrijke reden van de teloorgang van het CDA is de volgens veel kiezers veel te linkse koers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het meegaan met D66 in het stikstofdebat of aan het kapotmaken van de visserijsector, maar er zijn zo wel heel meer voorbeelden te noemen waar de kiezer door is afgehaakt. Als nu de conclusie van de auteur van dit artikel is dat Omtzigt rechtser lijkt dan het CDA dan lijkt me dat grote winst. Maar goed, eerst even afwachten hoe het programma er uit komt te zien. Er zijn best wat dossiers waar we naar mogen uitkijken wat de uitgangspositie gaat zijn bij de start van deze partij. Onafhankelijk van hoe links of rechts NSC gaat worden zullen er veel potentiële kiezers af gaan haken. De nu voorspelde aantallen mag je gerust met enorme bergen zout nemen. De helft zou al een prachtig resultaat zijn. Ik denk dat Omtzigt zich dat zelf ook wel zal realiseren.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 0:55

"Denk daarbij bijvoorbeeld aan het meegaan met D66 in het stikstofdebat of aan het kapotmaken van de visserijsector, maar er zijn zo wel heel meer voorbeelden te noemen waar de kiezer door is afgehaakt." Dat D66 van jou is nogal machtig, van Omzigt, via het CDA naar D66 lol. Ik vraag me af of je niet psychotisch bent?

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger27 sep. 2023 - 7:24

@Broertje: Kan je het niet volgen? Bijscholing nodig? Het CDA (waar Omtzigt vandaan komt) was altijd de partij die opkwam voor het platteland en sectoren zoals de visserij. De eigen aanhang heeft zich massaal afgekeerd van deze partij. Rutte3/4 was vooral bezig met het uitvoeren van beleid wat vooral uit de koker kwam van D66. Dat het CDA daarin is meegegaan is nu de winst voor Omtzigt (en BBB overigens). Dat het CDA kapot is kan mij vrij weinig schelen. Ook de teloorgang van D66 is winst voor ons land.

Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 18:30

"Opvallend is dat Omtzigt verder zo’n beetje voor elk verkiezingsthema dat voor hem belangrijk is een expert heeft aangetrokken." Omtzigt gaat volgens de Volkskrant dus voor kwaliteit. Zouden andere partijen ook moeten doen.

9 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 sep. 2023 - 18:50

@Peter: daar heb je zeker gelijk in. Ik denk alleen dat de kiezer in het stemhokje dit zelden of nooit zal mee laten wegen bij de uiteindelijke beslissing.

Sonic2
Sonic226 sep. 2023 - 19:27

Je hebt juist een combinatie van politiek instinct en praktijk ervaring nodig. Je kunt wel iemand uit de zorg hebben, maar weet die persoon ook hoe je een ministerie aanstuurt? Of vind u Kuipers een goede minister?

Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 20:03

@Polarisario, als ik heel eerlijk ben, dan denk ik niet dat veel kiezers hier naar kijken... @Sonic, Kamerleden hoeven toch geen ministeries aan te sturen? Dus ik begrijp uw vraag niet. Ik wil graag Kamerleden die een beetje kennis van zaken hebben. Ook al zitten ze niet bij de partij waar ik op stem. D66 is bijvoorbeeld niet een partij waar ik ooit denk op te gaan stemmen. Maar voor Paul van Meenen had ik altijd veel waardering. Hij wist wel waar hij het over had als hij tijdens een onderwijsdebat aan het woord was.

Kuifje3
Kuifje326 sep. 2023 - 21:24

@Sonic: Kennelijk weet je totaal niet hoe een ministerie wordt aangestuurd. En Ja!!! Kuipers is een goede minister. Een van de weinigen in deze regering. Op een vakdepartement zoals dit hoort een vakminister. Er gaan zelfs stemmen op om hem ook als D66 niet mee gaat doen hem te behouden voor deze post.

Middenman
Middenman26 sep. 2023 - 22:29

Er zijn maar weinig politici of ministers geweest die én vakkundig en ervaren waren op een bepaald vakgebied én een goed politiek instinct hadden, zoals Sonic het schrijft. Dat is een zeldzame combinatie en ik moet nog zien of er zulke mensen op de NSC lijst staan. Ruud Lubbers was er zo één. Cees Veerman. Jacqueline Cramer. Er zullen vast nog een paar voorbeelden zijn, maar niet veel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2023 - 5:50

Niet alleen voor kwaliteit. Ook voor gelijkheid tussen man en vrouw zo te zien. Zowel de plekken op de lijst asl het algemeen percentage.

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 6:47

@ Kuifje Jij weet NIETS van mijn persoon. Je weet NIETS waar ik allemaal gewerkt heb. Je hebt 0.0 kennis van mijn loopbaan. En toch 100% oordelen. Ga je schamen( net als voor je PVV sympathie) en laat mij met rust. Tot je normaal tegen mij kunt reageren. En Kuipers heeft helemaal niets voor elkaar gekregen. Net als dat foute partijtje van je. Die krijgt ook niets voor elkaar.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger27 sep. 2023 - 7:31

@Sonic: Kuif heeft gewoon gelijk. Je zegt dat hij niets weet van jou als persoon, maar als je kijkt naar wat je allemaal opschrijft is de conclusie gerechtvaardigd dat je niet bepaald veel kennis van zaken hebt. Let trouwens eens wat beter op al die taal- en stijlfouten die je maakt. Het zegt iets over je opleidingsniveau.

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 9:11

@ Polarisario Zowel u als Kuifje hebben een hartgrondige( ongegronde) haat tegen mij. Het heeft niets met inhoud te maken. Het is niet alleen haat voor mij, maar ook een haat tegen afwijkende mening. Ik roep u en Kuifje op om inhoudelijk op mij te reageren. Dit is voor de rest JOOP en niet het Nederlandse dictee. Ga eens een debat op inhoud voeren. En laat die hetze tegen mij eens achterwege. Dat is voor niemand interessant. Kuifje heeft nergens gelijk in en ook hier niet. Je zag bij de LPF ook al wat voor chaos het werd met al die "experts" van buitenaf. Voor de rest heb ik al eerder gezegd dat ik van zowel u als Kuifje geen reacties meer hoef. Ik mijd geen enkel debat, maar ik wil niet in debat met mensen die alleen op de persoon spelen. Dus laat me met rust. We voeren wel weer een discussie als zowel u als Kuifje jullie excuses aan mij hebben aangeboden. Zowel u als Kuifje kunnen ook het gewoon met mij oneens zijn. Of eens zijn. Het is een verschil van mening en meer niet. Ik hoef geen lessen van u. En ik hoef geen Nederlandse les van u. Reageer gewoon eens op de inhoud en laat al dat kleuterachtige gedrag eens achterwege. En vertel dat ook eens tegen uw vriendje Kuif. Zodat hij ook eens normaal op mij kan reageren.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal26 sep. 2023 - 18:14

Geen verrassingen voor de experts.... en Omtzigt heeft goed aangevoeld dat Nederland naar rechts aan het keren is. Uiteraard, gezien de maatschappelijke knelpunten.

7 Reacties
Sonic2
Sonic226 sep. 2023 - 19:02

Nederland is economisch veel linkser geworden. Althans de kiezers. En dat zullen NSC, BBB en ook de leugenachtige PVV merken. In de oppositie kun je prachtige verhalen over bestaanszekerheid. Als je aan de macht komt, moet je het uitvoeren. Omtzigt doet dan wel wat meer als alleen praten, maar toch. Nederland is niet zozeer naar "rechts" aan het keren, maar Nederland keert zich naar populistische leugenachtige roeptoeters. Die keer op keer helemaal niets voor elkaar krijgen. Of het nu Baudet, Wilders of van der Plas is. En die patroon zal zich doorzetten, zolang een groot deel van Nederland( nep rechts Nederland) oogkleppen op hebt

Zomaareenmening
Zomaareenmening27 sep. 2023 - 2:02

Laat nou net deze maatschappelijke knelpunten ontstaan zijn door het rechtse beleid onder leiding van VVD en CDA! Dus zullen deze kenlpunten hoogstwaarschijnlijk onder leiding van Omtzigt, waarvan zijn medepartijgenoten, waarvan er enkele bewijsbaar rechts zijn, reeds bekend zijn niet echt opgelost gaan worden.

De gewone nederlander
De gewone nederlander27 sep. 2023 - 7:56

@ Sonic [Nederland is economisch veel linkser geworden. Althans de kiezers]. Welke peiling heb jij gelezen om tot deze conclusie te komen?

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 8:16

@Zomaareenmening Heel veel van wat "rechts" wilt is onhaalbaar en onrealistisch. Er liggen nu verdragen of ze nu op immigratie of klimaat liggen. Klimaatverdragen en immigratie verdragen kan je opzeggen, maar alles wat er ook in het VVD programma staat is onhaalbaar of zeer slecht haalbaar. Als "rechts" eerlijk was geweest en niet zo extreem leugenachtig dan had ze dat eerlijk naar haar kiezers gecommuniceerd. Dat had ze alleen de helft van hun zetels gekost. Want die zetels hebben ze bij vooral bij elkaar gelogen. Met al hun sprookjes. Voor de rest hoef je niet eens zoveel politieke kennis te hebben om te weten dat er in Nederland sinds het politieke aantreden van partijen als LPF en PVV geen werkbare "rechtse" meerderheid is. Het is vooral een kwestie van rekenen. Partijen als PVV/ Forum/ BVNL botsen weer met partijen als CDA/ VVD op persoonlijk en inhoudelijk vlak. Het was in 2002 niet werkbaar. In 2010/2012 niet en ook nu niet. BBB/VVD/ PVV en die splinters( Forum/ BVNL/JA21) hebben in geen enkele peiling een meerderheid. Doe er dan NSC bij en je hebt geen meerderheid in de eerste kamer. Voor zover VVD en PVV er al uitkomen. Dat is ook nog geen zekerheid. Zolang Wilders en Baudet er zitten en het rechts radicalisme hoogtij viert zal het partijen als PvdA/ Groenlinks in de kaart spelen. En D66 ook. Ga maar uit van een NSC/BBB/VVD/PvDA en Groenlinks regering.

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 9:24

@ De gewone Nederlander Bestaanszekerheid is gewoon een links SP thema. Dat is u nu zogenaamd een thema voor alle partijen. Duidelijk een economische ruk naar links. Er is nu ook veel ruimte voor bestrijding van armoede. Ook een SP thema. Er is veel gemor om banken salarissen. Ook een SP thema. En voeg andere linkse partijen daar maar aan toe. Of wil u suggereren dat VVD voor bestaanszekerheid was vroeger? En voor de rest is het mij een raadsel waarom mij wordt gevraagd altijd met bewijzen te komen.Dat wordt nooit aan onfatsoenlijk "rechts" gevraagd

De gewone nederlander
De gewone nederlander27 sep. 2023 - 10:42

@ sonic [Bestaanszekerheid is gewoon een links SP thema...] Wel vreemd dat rechtse partijen hier dan wel mee kunnen scoren en traditioneel linkse partijen niet. Het gaat dramatisch met de SP uit jou voorbeeld. Als ik je dus goed begrijp is er nu geen enkele reden meer over om nog op een traditioneel linkse partij te stemmen? Heb je een socialistisch hart kun je dus beter op NSC stemmen. Dan maak je meer kans dat die de grootste wordt i.p.v. een traditioneel rechtse partij als de VVD. Mee eens?

De gewone nederlander
De gewone nederlander27 sep. 2023 - 10:46

@ Sonic [ Doe er dan NSC bij en je hebt geen meerderheid in de eerste kamer.] Een combinatie met VVD en PvdA/GL is onlogisch. VVD heeft kabinet laten vallen vanwege onvoldoende mogelijkheden voor een steng migratiebeleid. PvdA/GL staan nu niet echt bekend als voorstander van een streng migratiebeleid. Punt 2: Omtzigt heeft al meerdere malen aangegeven de voorkeur te hebben voor een minderheidskabinet. Hij zal ook weten wat de opties zijn en niets zien in een paars kabinet. Laten we eerlijk zijn, daar heb je ook niets aan. Iedereen wil wat anders waardoor niets gebeurt en iedereen ontevreden is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 sep. 2023 - 18:01

'Eerder hield hij de mogelijkheid op deelname te beperken om de partij niet te groot te laten worden.' Aha. Omtzigt wil dus wél te groot worden.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen26 sep. 2023 - 18:53

Molly Veenstra, Met 44 kandidaten zal de kans op meer zetels dan kandidaten niet erg groot zijn. Zelfs als er nog een paar afvallen (as we speak zijn er nu natuurlijk allerlei mensen bezig om die kandidaten door te spitten). Maar je hebt alsnog kans dat het onbeheersbaar blijkt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 sep. 2023 - 9:53

@Kees - Misschien had ik ook voor de volledigheid, de zin daarvoor moeten citeren. Mijn verbazing betrof namelijk niet het aantal kandidaten op de kieslijst, maar dat Omtzigt in tegenstelling tot wat eerder was gesuggereerd, toch wil meedoen in alle kieskringen. Eerder was er namelijk sprake van dat Omtzigt de grote van zijn partij wilde beperken, door niet mee te doen in alle kieskringen. Eigenlijk helemaal niet onverstandig, omdat je daarmee het risico beperkt op incidenten rond aspirant-kamerleden. Iets dat zich meer voordoet bij snel groeiende partijen. Een bijzondere keuze, want welke politieke partij kiest er nu bewust voor om niet te groot te worden? Die van Omtzigt, dus. Het betreft dus een koerswijziging in de strategie. We zullen zien hoe het uitpakt.

JohnVKR
JohnVKR26 sep. 2023 - 17:47

Rosanne Hertzberger? Dan weten we in ieder geval zeker dat NSC geen stemoptie is. Dat Omtzigt een rechts-conservatieve politicus is konden we natuurlijk al wel opmaken uit zijn stemgedrag in de Kamer. Deze kandidatenlijst lijkt daar een bevestiging van te zijn. Rosanne Hertzberger is onder meer de auteur van een van de meest bizarre columns ever, een column die we ook gewoon als racistisch kunnen bestempelen. Ben overigens wel erg benieuwd naar wat Rosanne nog meer kan behalve rare columns schrijven.

9 Reacties
gravin2
gravin226 sep. 2023 - 18:25

"we"?

Peterrr3
Peterrr326 sep. 2023 - 18:38

Goed nieuws voor je, JohnVKR. Bij1 staat weer op één zetel, zie ik in het verhaal hierboven. Blijft jouw partij toch in de Kamer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2023 - 19:21

Zij is microbioloog (PhD) en werkt als research associate bij de VU.

Westen2
Westen226 sep. 2023 - 20:37

@JohnVKR: Heb je een linkje naar die bewuste column ? Ik vind jouw bewering erg stellig en zou die column graag zelf willen lezen,

E w T
E w T26 sep. 2023 - 21:15

JohnVKR voor jou geen stem optie . Niet generaliseren alstublieft. En hoezo Hertzberger als racistische collumn schrijver framen? Vanwege een collumn die jij niet pruimt?. Maar goed Plasterk en Kuipers gingen haar al voor . Niet handig om als wetenschapper de politiek in te gaan de affakkelaars rechts /links hebben hun aanstekers paraat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2023 - 21:59

Zij is gespecialeerd in onderzoek naar vaginale bacteriën. Een voor vrouwen niet onbelangrijk onderwerp.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2023 - 0:39

Wat een ingekorte oordelen en insinuaties over het persoon. Het is niet wijs om jezelf te triggeren over een bepaalde uit opinie columme zonder verderre context. Ja, dan kan je lekker gaan stepellen, maar is het niet beter om eerst gewoon een beetje te Googelen? https://www.linkedin.com/in/rosanne-hertzberger-6253488/?originalSubdomain=nl https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosanne_Hertzberger https://open.spotify.com/show/6bOvMkk13SHH7MHXPvez4L

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 sep. 2023 - 0:42

df. Ze heeft ook ervaring met de vraag waar ethiek of geloof schuren met wetenschap of diensten van medische behandelingen. Bijvoorbeeld tegen verbreding van euthenasie.

EricDonkaew
EricDonkaew27 sep. 2023 - 2:55

@gravin: "we"? --------------------- JohnVKR en zijn kat.