Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kandidaat-Kamerlid GroenLinks blijkt directeur brievenbusfirma, stapt op

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8042173240_3af2728dab_k

© cc-foto: Sarah Mejia

Kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Maya van der Steenhoven heeft haar plek op de kieslijst voor de komende verkiezingen moeten opgeven. Van der Steenhoven blijkt directeur te zijn van een brievenbusfirma op de Seychellen, maar heeft dat verzwegen voor de partij. Dat meldt Trouw vrijdag.
De directeursfunctie van Van der Steenhoven kwam naar boven bij een onderzoek van Trouw en het FD naar kandidaat-Kamerleden in de Panama Papers. Van der Steenhoven blijkt sinds 2011 directeur te zijn van Sky Wing International Commercial Co. Ltd. Haar partij GroenLinks maakt zich al jaren sterk voor een harde aanpak van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen zoals de Seychellen.
Van der Steenhoven had de functie bij de integriteitstoets van de partij moeten melden, maar liet dat na. Een woordvoerder van GroenLinks laat aan Trouw weten:
‘Dat had zij moeten doen. Was deze functie bekend geweest tijdens de procedure, dan was zij niet voorgedragen voor een plaats op de lijst. In overleg met het partijbestuur van GroenLinks heeft zij besloten haar zetel niet in te nemen, mocht zij verkozen worden.’
Maya van der Steenhoven heeft zelf ook gereageerd, via een verklaring. Daarin schrijft zij dat Sky Wing eigendom is van haar vader, die in China woont, en dat zij nooit financieel voordeel uit de functie heeft gehad. Zij zou in 2011 door haar vader gevraagd zijn onbezoldigd bestuurder te worden, omdat zijn vrouw ziek was. Ook schrijft Van der Steenhoven dat ze sinds 2015 meermaals verzocht heeft uitgeschreven te worden als directeur van de onderneming. ‘Dat is helaas nog niet gebeurd.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.