Een tijdje terug hoorde ik Twan Huys spreken over de Amerikaanse verkiezingen en daarbij sprak hij over een uitspraak van oud-defensieminister Donald Rumsfeld: 'Europe is a museum'. Deze uitspraak raakte mij als overtuigd federalist, want ik kan hem niet helemaal ongelijk geven. Europa is op zijn best het schoothondje geworden van Amerika. Europa heeft al haar autonomie opgegeven aan de grote wereldmachten. Wereldmachten die steeds autocratischer worden. China en Rusland zijn al dictaturen en de Amerikaanse democratie staat al enige tijd op wankelen.
Met al deze problemen in de wereld zou je denken dat Europa klaar staat om het baken van de democratie te worden en de vrije wereld te leiden. Helaas is de werkelijkheid wat somberder. Europa treuzelt eindeloos met het maken van belangrijke beslissingen. In een interview met RTL zei Bas Eickhout dat de Europese industriepolitiek eigenlijk te laat begint. Dit is niet verassend gezien Europa wel eens vaker te laat begint. Dit patroon is ook te herkennen bij hernieuwbare energie, Duitsland had altijd een grote industrie die zonnepanelen maakte, Nederland was oorspronkelijk een wereldleider in windenergie. Door het bedrijf Lagerweij. Toch is China nu dominant in de productie, verkoop en het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe kan dat? Simpel, ongelofelijk veel subsidies geven. Europa laat veel te veel aan de markt over terwijl China hun industrie subsidieert. De Duitse auto-industrie is hier het perfecte voorbeeld van.
Volgende maand wordt Trump officieel president van de VS. De afgelopen jaren heeft de regering van Biden erg veel bereikt, met name de IRA (niet die terroristische organisatie waar Nigel Farage per ongeluk zijn steun voor uitsprak maar de Inflation Reduction Act) heeft veel gedaan. Een massale investering in de Amerikaanse industrie die ervoor gezorgd heeft dat de Amerikaanse economie het nu veel beter doet dan de Europese. Dit is een voorbeeld van daadkrachtig beleid dat ook in Europa doorgevoerd zou moeten worden. Het plan van Mario Draghi om te investeren in de Europese economie lijkt er het meeste op. Maar in typisch Europese stijl is dit alleen nog maar een voorstel terwijl de VS en China allang beleid aan het uitvoeren zijn. Dan komt bij mij de pijnlijke vraag op: 'Kan Europa een tweede Trump-termijn wel aan?'
Op 6 januari 2021 faalde Trumps coup d'etat op een haar na. We kunnen niet naïef zijn en denken dat dit Trumps laatste poging gaat zijn om de wankele Amerikaanse democratie om zeep te helpen. Als dit gebeurt staat Europa er alleen voor, omringd door dictaturen en autocratieën. De VS is tot nu toe het land geweest dat Oekraïne het meeste heeft ondersteund in haar strijd tegen Rusland. Als de VS wegvalt dan kan Oekraïne de oorlog niet langer volhouden en dan zal Rusland zich vrijer voelen om (nog) meer aan andere Europese grenzen te gaan rommelen. Wie gaat ons dan nog verdedigen? Trump in ieder geval niet, die heeft al gezegd dat Poetin alles mag doen wat hij wil. De wereldwijde democratie heeft dan nog maar een hoop, een sterk Europa dat durft op te komen voor de democratie en mensenrechten.
Als de VS niet langer het baken van de democratie is moeten we accepteren dat de wereldwijde democratie erg zal afzwakken of dat Europa die rol op zich zal moeten nemen. Ik geloof dat Europa dat kan, we hebben een grote, goed opgeleide bevolking en we hebben een relatief sterke economie. Het probleem is de politieke wil, het plan van Draghi is een kleine stap in de goede richting. Er moet een ongekende politieke ambitie komen om Europa een supermacht te maken. Een supermacht op economisch, militair en diplomatiek gebied. Een supermacht die klaar staat om de wereldwijde democratie te beschermen en te versterken. Dat betekent ook dat er samenwerking zal moeten komen met landen als Canada, Australië en Japan om de oprukkende autocratieën in bedwang te houden.
Het alternatief is voor mij onacceptabel. Als de wereldwijde democratie sterft staat onze soevereiniteit op het spel. Dat zou erg zonde zijn want de potentie die Europa heeft op dit vlak is enorm. Als Europa een leidende rol wil spelen in het beschermen van de wereldwijde democratie, dan is dat dus vooral een kwestie van gezamenlijke politieke ambitie. Ik denk niet dat Europa de oude man van het wereldtoneel is of een 'museum' hoeft te zijn, ik denk dat Europa een kind in de wieg is dat nog heel mooi kan opgroeien. Helaas is de vraag die dit artikel stelt in typische Europese stijl wellicht een paar jaar te laat gesteld.
Een van de redenen waarom Europa goed functioneert [ook denken velen van niet] is omdat Europa juist geen superpower is.
het idee dat je superpower moet worden om andere superpowers van je lijf te houden, is te kolderiek voor woorden. dan krijg een spreekwoordelijk wedstrijd armpje drukken. Dat loopt nooit goed af.
de kracht van Europa is in zijn soft power. De grootmachten beseffen dat ook. Als het tussen 2 grootmachten niet botert is er altijd een alternatief.
Daarnaast doet de EU het economisch erg goed. We verkijken ons elke keer op enorme groeicijfers van grootmachten als VS en China. Maar die vertellen maar een heel klein deel van het verhaal.
Met veel industrie in de VS gaat het veel slechter dan we denken. Slechter dan in Europa. Neit alleen de europese autoindustrie heeft het zwaar. Die in de VS ook. Niet voor niets wil trump mega importheffingen invoeren.
En de sociale ongelijkheid in de VS [maar ook in china] is schrikbarend. Beiden zijn het gevolg van het economisch beleid van die landen. Wees blij dat we in EU een stuk socialer zijn. Iets wat we zouden verliezen als de ook zo nodig een supermacht moeten zijn.
Dus nee dank je wel.
Europa is in de klauwen gevallen van populisten die de EU wel willen afbreken, net als Poetin.
Rationeel beslissen is uit de tijd.
Managers leerden me dat het een doodzonde is als je aardig wilt worden gevonden. Want dat kost geld.
"Op 6 januari 2021 faalde Trumps coup d'etat op een haar na. We kunnen niet naïef zijn en denken dat dit Trumps laatste poging gaat zijn om de wankele Amerikaanse democratie om zeep te helpen."
Wat is dit nou weer. Volgens mij zijn er democratische verkiezingen geweest.
Waarom deze stemmingmakerij? Ik hoop dat Trump dat bloedvergieten gaat stoppen en ervoor zorgt dat we straks weer goedkoop gas kunnen importeren.
@leman,
Ik denk dat het ijdele hoop is. Poetin is nog niet klaar in Oekraine en Oekraine accepteert de voorstellen van Trump ook niet. En Trump zal Israel ook blijven steunen.
Bovendien wil Trump het Panamakanaal annexeren en Canada als 51e bondsstaat hebben.
Als Trump Canada annexeannexeert wordt dat oorlog tussen twee NAVO leden. Dan wens ik Mark Rutte veel stuurmanskunst.
Dat die oranje corrupte sex-offender democratisch gekozen is, betekent bepaald niet dat híj die democratie respecteert. Sterker nog, behalve dat hij openlijk zegt dictator te willen zijn, ligt er een heel uitgewerkt plan klaar om alle democratische instituties naar de Republikeinse hand te zetten of gewoon om zeep te helpen (plus alle sociale voorzieningen, nou ja die anderhalve regeling die er is dan) en alle macht naar hem en zijn rijke oligarchen-vriendjes toe te trekken.
Áls die gevaarlijke gek een einde weet te maken aan de oorlog in Oekraïne, dan is dat per definitie in het voordeel van zijn Sovjet-maatje. Elke dictator in de wereld - behalve de Ayatollah's - knijpt in zijn handjes en lacht in zijn vuistje. En een nóg veel groter deel van de wereldbevolking zal gebukt gaan onder onderdrukking en andere ellende...
En jij maakt je druk om die gastoevoer....tsss
Poetin wil nog steeds Oekraïne vernietigen. De impulsive Trump kan deze uitgekookte dwerg absoluut niet aan.
Yoe
''Als de wereldwijde democratie sterft staat onze soevereiniteit op het spel.''
Mag ik je aanraden eens na te lezen wat Van Jole gisteren te melden had over pogingen de meute te hersenspoelen?'
'
Ongetwijfeld kom je er zo ook wel in de bubble van je eigen politieke partij maar of je op deze manier ook die ander kan overtuigen waag ik ten zeerste te betwijfelen.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/zo-worden-de-pvv-stemmers-nooit-gezien
Ja jij hoeft niet gehersenspoeld te worden, jij geilt gewoon op "sterke mannen". Daddy-issues zeker...
Je meet het hier alleen aan industriepolitiek (subsidies!) en de oorlog in Oekraïne.
Maar Europa/EU ging ook over Mensenrechten en zo. Sociale voorzieningen.
EU laat het lopen in laaghangend, sociaal fruit: belastingontduiking, stoppen genocide Israel, milieu- & klimaatredden
Mwah, die universele mensenrechten blijken allang helemaal niet zo universeel en de laatste jaren worden ze ook steeds openlijker en steeds dichterbij huis met voeten getreden. Met de ruk naar radicaal rechts binnen de hele EU zie ik het voorlopig somber in. Ook wat sociale voorzieningen betreft, want medemenselijkheid is bij dat soort bepaald geen deugd, alles draait om het recht van de sterkste
Kan Europa een tweede Trump-termijn wel aan?
-
Mijn mening.
-
Ik zie niets in elite projecten
en elite tweedelingen zoals:
-
0 Pro Grote EU.
1 Pro Democraten in de VS.
2 Anti Trump, Pro Trump.
3 Democratie, Autocratie.
4 Pro NAVO.
5 Anti Rusland, Pro Rusland.
-
De Grote EU is een elite project,
een autocratie de democratie uithollend,
en nu ook een oorlogsproject.
-
En een vazal van de VS.
Ik zie ook niets in een zelfstandige EU,
welke imperiale en koloniale oorlogen voert,
zoals de VS, de NAVO/ NAVO landen.
-
De schrijver vertelt verhalen/ narratieven
van elites en hoogopgeleiden.
-
Elites en hoogopgeleiden,
die maatschappij en wereld polariseren,
tegen gewone mensen en andere landen.
-
Westerse elites en hoogopgeleiden,
die een wereldoorlog willen,
met bijbehorend vijanddenken.
-
Komt vijanddenken van
elites en hoogopgeleiden?
-
Is dat tegenwoordig links?
-
-
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Zou kunnen als Europa was zoals eind vorige eeuw. Nu zitten we met gekken, neoliberale zwakzinnigen en paranoia wolfschreeuwers.
Ze hebben de kans gehad met het eerste termijn om zelfstandiger te worden, en daarna gingen alle koninkjes weer op de oude roof voet verder toen Biden er was.
En nu hebben ze een probleem. De VS haar extremen realiseerden zich het probleem en ging via lobby groepen, zoals heritage foundation, de boel opjutten om ook daar veel hysterisch rechts te installeren. Dus nu worden ze door de VS en China tegen elkaar uitgespeeld en opgepeuzeld.
Eigen schuld.
@Op 6 januari 2021 faalde Trumps coup d'etat op een haar na.
----------------
Niet overdrijven. Dat was een mislukte aflevering van Monty Python, met helaas wel enkele doden.
Er was geen gevaar. De geüniformeerden hadden allen de eed aan de Amerikaanse Grondwet gezworen en niet aan Trump. Ik kan me niet voorstellen dat Trump er toen zelf in geloofde.
Wat doet het er nou toe of ie erin geloofde of niet, hij heeft een enorme menigte opgehitst tot sloop- en lynchpartijen! Met je Monty Python. En nu voelt hij (en de partij waar alle gematigdheid inmiddels ausgeradierd is) zich oppermachtig en is ie wél goed voorbereid om alle macht naar zich toe te trekken. En als de democratie om zeep is geholpen en er een oligarchie van de VS is gemaakt, heeft dat enorme consequenties voor de hele wereld. Voor de mensenrechten en voor het klimaat.
Ik hóóp natuurlijk dat er voldoende tegenkracht is om dit scenario te voorkomen, maar ik ben bang van niet
@Karingin
-------------------
Ik schreef alleen dat de VS toen niet echt in gevaar was. Jij haalt er weer van alles bij.
jij bent 23 en hebt het over de agressie van Rusland, maar wees zelf eens eerlijk. Ben jij bereid om naar de frontlinies te gaan of laat je dat liever aan andere over en klaag je zelf op de warme bank.
Zo, wat een jij-bak weer. Voordat je iemand zomaar van hypocrisie beschuldigd kan je misschien beter eerst in de spiegel kijken: zou jij zelf daartoe dan wèl bereid zijn? En indien niet, wie is er dan hypocriet; dan is het op z'n minst de pot die de ketel verwijt toch?
Tinoz
Nee ik ben daar totaal niet bereid voor. Wat Rusland doet is slecht, zonder meer. Maar ik loop hier ook geen oorlogstaal uit te kramen. De schrijver heeft het over het verdedigen van andere landen.
@daniel, duidelijk, je bent er dus zo een die ook vind dat iemand die voor klimaatmaatregelen is zelf eerst maar moet stoppen met ademen omdat diegene daarmee ook CO2 uitstoot. Prima, maar verwacht dan niet serieus genomen te worden.
"Wees eens eerlijk"..............met die zin moet je direct op je hoede zijn, want dat impliceert dat je normaal schijnbaar niet eerlijk bent, ...................................(maar dat terzijde).
Helemaal moet je op je hoede zijn wanneer men "onrecht" en" pure oorlogsagressie" gaat baggetaliseren,.................. en betoogt dat de meesten toch te laf zijn om iets te ondernemen.
Dan ga je bijna denken dat je met een Poetin Knuffelaar te maken hebt.
Tinoz
Je blijft maar ontwijken.
"@daniel, duidelijk, je bent er dus zo een die ook vind dat iemand die voor klimaatmaatregelen is zelf eerst maar moet stoppen met ademen omdat diegene daarmee ook CO2 uitstoot."
Onjuist, ik denk dat wij met klimaat het goede voorbeeld kunnen tonen.
Backtobasics
Wat wil je zeggen?
Ik ben heel eerlijk en transparant. Ik ben volledig tegen wat Poetin doet, maar ik ben niet bereid mijn eigen leven op te offeren. Daarmee ben ik een "Poetin Knuffelaar"? Hoe kan je het verzinnen.
Waarom moet je zelf bereid zijn aan het front te vechten om op te roepen tot steun voor het aangevallen land...?? Dat is wat je zegt, en die vergelijking met klimaatmaatregelen is spot on.
Jij kunt beter zelf je mond houden, want met jouw eendimensionale, luie gedachtegang komt er helemaal nix van de grond
Karin
Je reageert emotioneel ipv rationeel. Hij zegt letterlijk dat WIJ moeten vechten. Ik steun Oekraine ook, maar ik zeg niet dat WIJ moeten vechten. Als je zegt dat WIJ moeten vechten dan vind ik dat je ook zelf bereid moet zijn om naar de frontlinies te gaan.
Oh god krijgen we dat cliché-gelul weer! Je bent juist níet rationeel als je niet ook emotioneel bent...dat levert bákken ellende op in de wereld. En maak je zelf maar nix wijs, jouw initiële opmerking aan de auteur kwam ook vanuit een gevoel; je probeert 'm in jouw straatje te trekken om zo je gebrek aan moed en/of patriotisme te vergoeilijken gast...dat zul je zelf wel niet door hebben, want je staat niet erg in contact met je gevoelens en onderbewuste geloof ik
karin
emotie en emotioneel is niet hetzelfde. Mijn punt is dat het makkelijk is om over oorlog te praten. Maar de wreedheden van oorlogen wordt gewoon van weggekeken. Wat Rusland doet is enorm slecht, maar wat willen we er voorover hebben om dat tegen te gaan? Ik wil mijn leven daar niet voor opofferen, daar ben ik eerlijk en transparant in. Daarom zeg ik ook niet dat andere moeten vechten. We hebben het constant over mensenrechten, Oekraine sleurt burgers uit hun huis en plaats ze op de frontlinies terwijl ze niet willen vechten. Mensen mogen Oekraine niet meer verlaten. Maar daar horen we de oorlogspraters niet over, daar wordt een oogje voor weggekeken.
Daadkracht en democratie gaat vaak niet samen. In het europarlement moeten 720 personen ergens iets van vinden wil dit worden doorgevoerd. Dat gaat veel sneller als een kleine groep mensen of 1 autocraat dat hoeft te doen.
Verder heeft Europa een paar eeuwen een leidende rol gespeeld en dat wordt Europa nog steeds kwalijk genomen en onze soevereiniteit hebben we al weggegeven aan het grote geld van de EU. Dus eigenlijk slaat dit artikel best wel de plank mis.
Gelul. De EU mag zich niet met binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Verder wordt de EU bestuurd door de lidstaten.
@Frits Jansen, zie je ze vliegen? Elke lidstaat moet zich houden aan de EU regels zelfs als deze botsen met interne regels, er wordt in de EU regels absoluut geen rekening gehouden met onderlinge verschillen en is zij druk bezig met het uitbreiden van haar bevoegdheden wat betekend dat het net steeds strakker wordt getrokken en dan durf jij te beweren dat het maar gelul is? Wat heb je gedronken?
De EU wordt bestuurd door gekozen vertegenwoordigers van de lidstaten dumb ass, en die hebben heel vaak nog vetorecht ook. Daar kan jouw gemeente of provincie alleen maar van dromen (of niet, als ze goeie bestuurders zijn, staan ze voor het algemene belang en niet alleen het eigen hachie).
Dus inderdaad, gelul!
Laat jij de drank voorlopig maar staan, je kan beter de schoolboeken in duiken. En je informatie vooral niet van social media halen
Zozo Karingin, naast het feit dat ik geheel onthouder ben van drank en social media, laat ik mij niet zo snel hersenspoelen zoals EU knuffelaars dat wel doen, dat punt heb je iig bewezen. Jouw soort heeft geen bewijzen nodig, Jullie geloven in de heilige EU als verlosser.
Aangestelde komisarissen zitten er in het EU kabinet. Niet gekozen. Ze zijn buiten bereik van de nationale volksvertegenoordegingen en hebben geen meerderheid nodig van dat nep EU parlement dat alleen maar kan volgen. Hoe verder weg van directe democratie, hoe meer lagen indirect naar boven, hoe minder democratie.
Trump zal Europa er nooit alleen voor laten staan. Dat zou een hele grote misstap zijn.
Men lijdt het meest voor het geen men vreest. We zullen het gaan zien. Moreel zal het waarschijnlijk niet best worden.
.
Aan de andere kant was Obama retorisch beter dan de uitvoering en heeft Trump een buitenlandbeleid ingevoerd dat door Biden grotendeels is overgenomen en voortgezet.
Het originele rijmpje is:
De mens lijdt het meest
Door het leed wat hij vreest
Maar dat niet op komt dagen.
Jona, ik deel je zorgen. We zouden in Europa economisch minder aan de leiband van de oude industrie moeten lopen en ons meer moeten richten op de ontwikkeling van een volledige duurzame economie. Europa heeft veel kennis maar weinig grondstoffen.
Daarvoor is denk ik herstel nodig van de sociaaldemocratie, focus op onderwijs, wetenschap en technologie, verdere democratisering van de EU, een verstandige veiligheidspolitiek met adequate defensie en een politiek die zich richt op economische aansluiting en ontwikkeling van Afrika. Onder de juiste condities zouden Europa en Afrika samen enorm veel voor het welzijn van hun inwoners kunnen betekenen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Geschiedenisen van de EU laten zien dat de federalisten verloren aan de liberalen. Ze waren nooit echt sterkt. Wel een vrije markt en verlies van sociale democratie maar niet een Europeesche regering. Dan krijge je een stel Hayekstans. Europa loopt al eem halve eeuw totaal nergens wat betreft technologische en industriele innovatie of economie. Maar ze is groot genoeg om samen doortepruttellen.