Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kan een kind bij zijn moeder blijven?

  •  
21-05-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3158 keer bekeken
  •  
animalstoday-koe-met-kalf-1-CC0

Net als bij een mensenmoeder zal een moederkoe er dus alles aan doen om voor haar jong te zorgen. Als dat niet mogelijk is zal het veel stress opleveren.

Vorige week vrijdag promoveerde dieronderzoeker Margret Wenker aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek of langer contact tussen moederkoeien en hun kalfjes inderdaad beter is voor hun welzijn. Het antwoord is: ja het heeft voordelen, maar er zijn ook meer gezondheidsproblemen. Dat moet dus even toegelicht worden, want ik hoor nu al dat dit onderzoek uit zijn verband wordt getrokken.

In Nederland leven ongeveer 1,6 miljoen melkkoeien. In haar korte leven wordt de koe zodra ze 2 jaar is gedwongen elk jaar opnieuw een kalfje te krijgen. Een koe geeft alleen melk als zij een jong heeft en alleen zo kunnen de koeien de enorme hoeveelheden melk produceren voor menselijke consumptie. In de meeste gevallen worden daarvoor de kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald.

‘En dat kan niet anders’, zeggen de meeste boeren, omdat langer wachten met het scheiden van moeder en kalf nog veel meer stress oplevert. En ze kunnen de gezondheid van de dieren beter in de gaten houden. Maar het belangrijkste argument is natuurlijk dat kalfjes melk drinken die je vervolgens niet meer kan verkopen. Uit het nu gepubliceerde promotieonderzoek blijkt dat kalfjes die bij hun moeder zoogden, sneller groot werden, omdat ze meer melk konden drinken. Logisch lijkt mij.

De onderzoekers zagen dus ook meer gezondheidsproblemen en meer afwijkende bloedwaarden. En dat lijkt een stevige kanttekening, die natuurlijk meteen wordt aangegrepen door sommige mensen als bewijs dat het weghalen van het kalf bij de moeder binnen een dag juist ‘erg verstandig’ is. Maar dat argument gaat dus niet op. De stallen zijn namelijk niet uitgerust op koeien met kleine kalfjes. Denk aan de stalbodem, de temperatuur, tocht, enzovoort. En dus is het zo fijn dat alweer een tijdje terug een amendement van de Partij voor de Dieren is aangenomen, waardoor dieren niet meer aan de huisvesting worden aangepast, maar de huisvesting aan de dieren. Dilemma meteen opgelost. Er is namelijk helemaal geen dilemma. Een kalfje hoort bij haar moeder. Moeder en kind scheid je niet.

Voor zowel de koe als het kalfje is de scheiding namelijk ondragelijk. In natuurlijke omstandigheden blijven kalveren gedurende zes tot twaalf maanden bij hun moeder, om geleidelijk afscheid te nemen. Daar komt bij dat een koe, net als de mens, het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine heeft. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat moeder en kind naar elkaars nabijheid verlangen. De mensenmoeder heeft dit hormoon ook. Als een baby huilt gaan de borsten melk lekken.

Net als bij een mensenmoeder zal een moederkoe er dus alles aan doen om voor haar jong te zorgen. Als dat niet mogelijk is zal het veel stress opleveren. Er zijn dan ook verschillende aantoonbare gevolgen bij moeder en kind te ontdekken als deze direct na de geboorte van elkaar gescheiden worden. Zo wordt bij zowel de moeder als het jong een toename in de beweeglijkheid gezien. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat de twee naar elkaar op zoek zijn, wat ook resulteert in ontsnappingspogingen. Daarnaast proberen de moederkoe en het kalfje elkaar te roepen.

Verder hebben de dieren een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur en er zijn verstoorde eet- en rustpatronen te herkennen. Daar komt nog bij dat de kalveren de eerste weken van hun leven vaak worden opgesloten in ‘eenlingboxen’. Door het ontbreken van een moeder en het ontbreken van contact met andere kalfjes, wordt hun sociale ontwikkeling op een negatieve manier beïnvloed. Deze gevolgen zijn ook nog op latere leeftijd terug te zien in hun gedrag.

Maar hoe lang moeten ze dan bij hun moeder blijven? Dat vind ik pas een dilemma. Wat mij betreft zo lang de dieren dat zelf prettig vinden. Ik sprak hier ook over met Eyes on Animals, die al heel wat jaren pleiten dat het kalf bij de koe moet blijven. Zij vertelden mij dat boeren die de kalfjes bij de koe houden zien dat de dieren gezond en sterk zijn. Belangrijk is in ieder geval te wachten tot de maag van de kalfjes voldoende ontwikkeld is, zodat ze gras kunnen gaan eten. Dus op z’n vroegst vanaf een maand of 3-4? Maar wie ben ik om dat te beslissen?

Ik zou tot slot nog willen zeggen: of het nu om koeien en kalveren gaat, over varkens en biggen of kippen en kuikens, gebruik je gezonde verstand. Als het om honden of katten gaat weet iedereen hoe belangrijk het is dat ze de eerste maanden van hun leven bij hun moeder blijven. Zo niet dan levert dat vaak lastige toekomstige huisgenoten op. En laat tegelijk je gevoel spreken. Als ik vraag ‘op welke leeftijd kunnen we het mensenkind van de moeder scheiden?’, dan denk, en hoop ik, dat ik heel Nederland op mijn dak krijg. Deze en andere dieren zijn niet zo verschillend als sommige mensen ons willen doen geloven.

Dit artikel verscheen eerder op Animals Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

herman46
herman4622 mei 2022 - 21:53

Aanvullend wil ik nog opmerken dat mensen absoluut geen melk van andere zoogdieren nodig hebben. Dat wij na onze eigen zoogtijd nog melk(produkten) van andere dieren consumeren is uniek en onnatuurlijk. Het onrecht en leed wat koeien sowieso al wordt aangedaan krijgt daardoor een nog navranter karakter.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer23 mei 2022 - 11:32

Dat is een goeie, Herman, mensen hebben absoluut geen melk nodig (na baby tijd). Ja, voor hoeveel andere zaken geldt dat ook? tel eens op, kom je al gauw op 90% van het voedsel wat we gebruiken, het koekje bij de thee, de bitterbal, het kaasblokje, asperges (vrijwel geen vitamines en voedingsstoffen) de vakanties, kleding, juwelen, theater, boeken (ik koop er echt veel te veel van, en krijg dan te horen, wat schiet je ermee op? Je hebt het vorige nog niet eens uit! Och ja, zo is het vaak wel natuurlijk.

omaoeverloos
omaoeverloos23 mei 2022 - 11:58

"Dat wij na onze eigen zoogtijd nog melk(produkten) van andere dieren consumeren is uniek en onnatuurlijk. " Dat we Dillesaus, Bounty's, Bloemkoolsoep en Fisherman's Friend eten is ook uniek en onnatuurlijk. Het eten van insecten en hun larven, jonge vogeltje's en knaagdieren is daarentegen zeer natuurlijk. Maar het alleronnatuurlijkst is natuurlijk dat we tegenwoordig ook buiten de keerkringen in leven kunnen blijven door het gebruik van kleding.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2022 - 13:07

Kuikentjes draaien we liever door de shredder en het afdoen van de kleding stuit inmiddels ook op culturele bezwaren. De arme Afghaanse TV presentatrices mogen alleen op de buis met een zak over het hoofd.

dirk den boer
dirk den boer22 mei 2022 - 20:26

Dat betekent dus dat vleeskoeien een enorm voordeel qua welzijn hebben boven melkkoeien. Daarvan mogen de kalfjes gewoon wel tot 1 jr bij de moeder blijven, die moederdieren worden ook niet gemolken, alle melk is voor het kalf (melkgiften zijn ook veel lager). Bij een enkel melkras is dat zelfs nu in Frankrijk toch ook het geval, bij de Salers voor de Cantal kaas is dat zo. Bij vrijwel alle andere dus niet, maar het bewijst dus wel dat het anders kan met dat melkras, al zal de prijs voor melk en kaas er fors door toenemen (de echte Cantal kaas is erg duur).

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer23 mei 2022 - 9:56

Bij schapen is het weer anders. De schapen die de melk leveren voor de Roquefort kaas, zogen de lammeren tot 2 maand (meen ik), en daarna is alle melk voor de boer en de kaas. De kleuters worden dus intermediair opgevoed en afgehard. Die melk levert trouwens zeer hoge prijs, 1.20 euro/ltr, bij niet meer dan 2 @ 3 ltr/dag mag dat ook wel....

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2022 - 13:11

Schapen lenen zich ook niet voor bioindustrie. Helaas is hun wol niks meer waard. Verre "tantes" waren schapenboer. Ze zijn decennia geleden gestopt. Met het weggeven van kaas waren ze zuinig.

dirk den boer
dirk den boer23 mei 2022 - 16:17

Schapenboer,Danielle? Interessant, zaten ze op Texel? In Zeeland? Schapen in NL werden nooit om de wol gehouden, wel om de melk (Fries/Zeeuws melkschaap) of het vlees. Op Texel zitten nog 2 kaasmakers. de lekkerste kaas van schapen is als er een groene schapendrol in de melk is mee-gefermenteerd, mag niet meer van de warenwet, maar wordt voor locaal gebruik nog wel eens toegepast. Zelf nooit geroefd, helaas....

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2022 - 7:55

Texel. Wanneer ze precies gestopt zijn weet ik niet. De eendenkooi hebben ze in de jaren 90 overgedragen aan Natuurmonumenten.

DAS13
DAS1322 mei 2022 - 20:10

Ja wij drinken na onze tijd als zuigeling rundernoedermelk. Het zou gezonder zijn voor ons om mensenmoedermelk te drinken. Maar dat is vreemd genoeg taboe. Uuuh. Dus moedermelk van een koe, geit of schaap drinken is geen taboe. Maar moeder melk van ons eigen soort wel.... Schiet mij maar lek. Vreemde jongens die mensen zou Astrix hebben gezegd

2 Reacties
Volrin
Volrin23 mei 2022 - 9:03

We heten zuigeling omdat we op dat moment nog de voeding en bacteriën uit de moedermelk nodig hebben. Na de zuigeling periode hoeven we helemaal geen melk meer. Wij zijn dan ook de enige zoogdieren ter wereld die na de zoog periode nog melk drinken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2022 - 13:20

Ook tijdens de zuigelingentijd wordt er veel rundermelk gedronken. Zo populair is het geven van borstvoeding nou ook weer niet. De professionele borstvoedster is een vergeten beroep.

vdbemt
vdbemt22 mei 2022 - 10:08

En de boer zorgt toch zo goed voor zijn dieren. Die zorgzaamheid wordt wel vooral bepaald door de portemonnaie. Zeker in de bio-industrie. Ze moeten vooral geld opbrengen. BIj de bio-boer of generatieve boer is dat vanuit principe al behoorlijk anders.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter22 mei 2022 - 16:11

Mijn zwagers zorgen inderdaad goed voor hun koeien ondanks de regelgeving .

dirk den boer
dirk den boer23 mei 2022 - 11:25

Wat houdt dat goed hier in, Thuisz.? Goed voor de boer zijn portemonnee, of goed voor de koe. Als ik op een pal melk kijk, en teksten lees, lijkt het wel of de boer zijn koeien net zo liefdevol behandelt als zijn eigen kinderen, maar die teksten zijn natuurlijk ook niet van hemzelf, die zou hij onzin en overdreven (klantgericht) vinden.