Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Kamp niet geschikt als toezichthouder gaswinning'

  •  
26-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kamp_van_tongeren_300
Belangenverstrengeling reden voor oprichting onafhankelijk instituut
Het toezicht op de gaswinning in Nederland moet weggehaald worden bij het ministerie van EZ en ondergebracht bij een onafhankelijke instantie. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren maandag in Groningen.
Het Staatstoezicht op de Mijnen, dat toezicht houdt op de gaswinning, is nu een afdeling van het ministerie van Economische Zaken. Hetzelfde ministerie geeft de vergunningen voor de gaswinning af, is verantwoordelijk voor de energievoorziening in Nederland, neemt financieel deel in de gaswinning én ontvangt de inkomsten uit de gaswinning.
GroenLinks zegt het toezicht te willen regelen op dezelfde manier als bijvoorbeeld de AFM en de ACM zijn georganiseerd: op afstand van het ministerie en met de mogelijkheid boetes en sancties uit te delen. Van Tongeren:
Uit eerder uitgelekte mails tussen de toezichthouder en de NAM bleek dat er veel werd ‘meegedacht’, afgestemd en gezamenlijk geformuleerd in de adviezen van de toezichthouder. Groningers hebben niks aan een papieren tijger. De toezichthouder zou maar één belang moeten hebben: de veiligheid van de inwoners. Dat lukt alleen als de toezichthouder echt onafhankelijk is.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

ziekin2013
ziekin201326 jan. 2015 - 14:13

Helemaal mee eens. Hopelijk lukt het om de toezichthouder werkelijk onafhankelijk te maken van organisaties met andere belangen. We gaan het op de voet volgen.

wvdstraat
wvdstraat26 jan. 2015 - 14:13

"Marktwerking" blijkt op bijna alle fronten steeds meer de farce te zijn die het altijd al was. Niet langer de politieke verantwoordelijkheid, maar wel nog dezelfde dikke vinger in de pap. Uiteindelijk was dat de opzet, waaraan vele ingehuurde consultants en "meedenkende" bedrijven hun enorme hoeveelheden geld hebben verdiend, tegen veel hogere kosten als destijds de inhoudelijke specialisten in overheidsdienst kostten. De amateur-minister en de amateur-wethouder waren echter bang voor de professionele ingenieur in (hun) eigen overheidsdienst. Die kon hun miljardenspeeltje wel eens ontkrachten..... Overigens is Kamp helemaal nérgens geschikt voor, maar dat terzijde...

Hazmat Guy
Hazmat Guy26 jan. 2015 - 14:13

De toezichthouder echt onafhankelijk! Daar ben ik het mee eens. ( bron ) Van de Wise Nederland site geknipt. Avondje kernafval in Alteveer (Groningen, 2 feb.) Op initiatief van GroenLinks Groningen wordt er op 2 februari aanstaande een avond gediscussieerd over de ondergrondse berging van radioactief afval. Kom ook... http://www.wisenederland.nl/avondje-kernafval-alteveer-groningen-2-feb lees u ook even: geen geld voor ontmanteling en geen geld voor de bevindingen van de stresstest die na ‘Fukushima’ uitgevoerd zijn op de kerncentrale Borssele. Dat is een hele lijst. Ook interessant de antwoorden van EPZ pst geheim en hou het onder ons ( zijn we weer terug bij de onafhankelijkheid ).

Armagaddon
Armagaddon26 jan. 2015 - 14:13

>>> Geen enkele twijfel mogelijk...men weet zachte politieke heelmeesters maken stinkende maatschappelijke- en financiële wonden... >>> Afstand doen van de algemeen en overbekende stuitende onbetrouwbare en lafhartige politieke houding in ons geïnfecteerd frauduleus landje.... >>> Betekent dus een motie van wantrouwen en....moven....!!

Hazmat Guy
Hazmat Guy26 jan. 2015 - 14:13

bron http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=144551 De VVD-fractie in Bedum is woest op haar collega's in Den Haag. Niet alleen omdat minister Kamp van Economische Zaken dit jaar 39,4 miljard kuub gas uit de Groninger bodem wil halen, vooral over de affaire rond de voormalige gaswoordvoerder René Leegte. Uit protest gaat de VVD alle verkiezingsposters in de gemeente Bedum voor de aankomende Statenverkiezingen ondersteboven ophangen. De partij roept andere afdelingen in onze provincie op om dat ook te doen. Bron:Omroep Brabant: ‘Kerncentrale Doel vormt regelrechte bedreiging voor Bergen op Zoom’ De kerncentrale Doel in België, vlakbij de Brabantse grens, vormt een 'regelrechte bedreiging' voor Bergen op Zoom en omliggende steden en dorpen. Dat vindt de Bergse fractie van de VVD.

malou3
malou326 jan. 2015 - 14:13

Het is allemaal zeer zorgelijk in de pronincie Groningen en gewoon een kwestie van tijd voor er iets fataal misgaat. Dat kan van alles zijn tot en met de bekabeling en buizen structuur onder de grond. Het is een enorm dilemma, en al jaren is hier voor gewaarschuwd door de Groningers. Deste meer een reden voor Nederland om nu met grote spoed en vooruitstrevendheid te werken aan andere vormen van energie voorziening, en niet de put pas dempen als het kalf verdronken is. (en dus de schade niet meer te overzien is)

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2015 - 14:13

Nee, natuurlijk is Kamp daarvoor niet geschikt. Mensen die een totaal gebrek aan empathie hebben on bovendien niet geinteresseerd zijn in de veiligeid van medeburgers zijn - in feite - helemaal nergens geschikt voor. Waarvoor eigenlijk wel??

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199326 jan. 2015 - 14:13

Voor een psychiatrisch onderzoek.