Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Kamp neemt AOW'ers in buitenland extraatje af

  •  
19-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_gepensioneerden_Smith2K000_300_03.JPG
Alleen gepensioneerden in Nederland worden voortaan gecompenseerd voor koopkrachtverlies als gevolg van nieuw belastingregels
280 duizend 65-plussers die in het buitenland wonen lopen een extraatje van 400 euro per jaar mis. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil alleen de 2,5 miljoen gepensioneerden in Nederland compenseren voor de koopkracht die zij verliezen door belastingmaatregelen. Dat meldt NRC Handelsblad. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel dat dit regelt.
NRC schrijft dat 65-plussers die in het buitenland wonen, maar in Nederland over negentig procent of meer van hun inkomen belasting betalen, de tegemoetkoming wel krijgen. Dat zijn ongeveer vijftienduizend mensen.
Het wetsvoorstel was ingediend door het kabinet-Balkende IV en vervangt de huidige AOW-tegemoetkoming. De bezuiniging levert dit jaar ongeveer zestig miljoen euro op. Dat loopt op van 109 miljoen in 2012 naar 119 miljoen in 2015, aldus minister Kamp.
Foto-cc: Smith2k000

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Joeri2
Joeri219 apr. 2011 - 19:48

Wat moet je met Nederlandse compensatie als je in het buitenland woont?

stolat
stolat19 apr. 2011 - 19:48

Met deze regeling bereik je vooral dat 'buitenlanders' (of allochtonen) dan geen gebruik meer kunnen maken van deze extra uitkering als ze weer terugkeren naar hun geboorteland. 't Zit op de grens van discriminatie. Eigenlijk vind ik deze regeling wel best. De uitkering is afgestemd op NL-criteria en dat mag van mij zo blijven.

Wout Berlinck
Wout Berlinck19 apr. 2011 - 19:48

Alhoewel, echt nodig is die maatregel nu ook weer niet .. http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederlanders-buitenland-gaan-20-jaar-eerder-dood

TheRealHandyman
TheRealHandyman19 apr. 2011 - 19:48

Ach ja, meeste ouderen die in het buitenland wonen zijn veel minder geld kwijt aan zowel onderhoud als belastingen, die zullen die 400 euro niet echt voelen.

objectivist
objectivist19 apr. 2011 - 19:48

Prima toch? Die hebben geld zat. Goede maatregel zonder pijn.

Alila
Alila19 apr. 2011 - 19:48

Heel veel (buiten)landen heffen over het aanvullend pensioen geen belasting zodat menig in het buitenland residerend pensionado nog steeds financieel beter af is dan degenen die in Nederland zijn achtergebleven.

Bouwman2
Bouwman219 apr. 2011 - 19:48

Er wordt een wereldinkomen ingevoerd terwijl het AOW pensioen bepaald geen wereldinkomen is. De toeslag om de inflatie te compenseren betreft nog geen tachtig euro per maand. Die blijft uitgekeerd aan AOWers met niet veel meer dan alleen AOW, dus ook aan naar de landen rond de Middellandse Zee gerepatrieerde eenvoudige mensen. Maar wie in een villa woont in de Bergerac of in Santa Barbara krijgt de compensatie dus niet meer. ( In de VS wordt de koffie steeds goedkoper bij de Starbucks dank zij de lage dollar) Die categorie zal niet massaal wakker liggen over een bedrag waarvan je niet eens je zwembad kun bijvullen. Hoe graag ik dit kabinet ook bestrijdt, het plan is van het in retrospectief gezien fantastische kabinet Balkenende. In feite is dit gewoon de zwaarste lasten op de sterkste schouders en laten we wel zijn, dit kabinet Rutte heeft slappe knieën als het zo maar de verkiezingsleus van de PvdA in de praktijk brengt.

cormol
cormol19 apr. 2011 - 19:48

In Nederland kennen we drie pijlers voor de pensioenopbouw: (1 AOW van de uiterste onbetrouwbare overheid (inmiddels wordt 40% uit de belastingen betaald); (2)pensioen van de ook niet zo betrouwbare collectieve pensioenregelingen (achterstand indexering vaak al 10%); (3)de uiterst betrouwbare eigen actie: sparen en eigen woningbezit Voor 2 geldt dat voor de pensioengrondslag de AOW als franchise wordt verrekend. Hoeveel die AOW precies bedraagt, hangt van de waan van de dag van de politiek af. In elk geval is duidelijk dat dit bedrag dat de basis van de franchise is, als je werkt kennelijk een ander bedrag is, dan het bedrag dat je ontvangt als je eindelijk van je pensioen geniet. Is dat laatste bedrag lager dan het eerste bedrag dan heb je al een pensioentekort te pakken. Het is dus handig om daar bij je uiterst betrouwbare eigen actie rekening mee te houden. Tussentijds heb je ook nog de gelegenheid om je voorkeur bij de stemurn kenbaar te maken, of daar naar geluisterd wordt is een andere zaak.

JanB2
JanB219 apr. 2011 - 19:48

Kijk eens, dit kabinet brengt Nederland straks helemaal aan de bedelstaf. Tuinders in het nauw, pensioenen niet geidexeerd ofschoon dat wel kan, nu weer aanpassingen in de AOW. Wat volgt? En dan de argumenten waarmee men probeert het de gewone man door de strot te duwen. De domheid straalt van rechts af.

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 apr. 2011 - 19:48

Het is echt een heel goed idee om in dit vergrijzende land zoveel mogelijk bejaarden te ontmoedigen om hun oude dag in het buitenland door te brengen. Dat is echt een heel goed, briljant en geniaal idee. Helemaal klasse dat. Daar kom je als gewoon mens toch echt niet op.

3 Reacties
fjacobse
fjacobse19 apr. 2011 - 19:48

--- Daar kom je als gewoon mens toch echt niet op.--- "Het wetsvoorstel was ingediend door het kabinet-Balkende IV". Klinkt als CDA-PvdA.

vanderwerff2
vanderwerff219 apr. 2011 - 19:48

Het is wel beter voor de Nederlandse economie als die bejaarden hun AOW in Nederland besteden en niet ergens anders. Maar waar praten we over, 400 euro, de belastingdruk in die warme buitenlanden is ongetwijfeld een stuk lager dan in Nederland, die mensen zitten er dus sowieso een stuk warmer bij dan wij hier, voorbeeldje in Spanje gaan ze maar tot zo'n 43%, terwijl wij in Nederland tot 52% gaan. Ook hebben zij een belastingvrije voet van tussen de 8.000 en 21.000 euro terwijl wij gewoon over iedere cent belasting moeten afdragen. Medelijden heb ik dus niet met die mensen in het buitenland die nu 400 euro mislopen.

Wout Berlinck
Wout Berlinck19 apr. 2011 - 19:48

Tja, het is wat met de boomers. Denk eens aan al die potentiele mantelzorgers die zich daar in het buitenland onttrekken aan hun maatschappelijk plicht.

JoopSchouten
JoopSchouten19 apr. 2011 - 19:48

Schrapers.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck19 apr. 2011 - 19:48

Gratis geld is er maar in beperkte mate.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2011 - 19:48

Als ik het artikel(tje) in NRC lees dan lijkt me dit een terechte maatregel voor AOW-ers die in het buitenland belasting betalen en dus niet getroffen worden door het te compenseren koopkrachtverlies als gevolg van Nederlandse belastingmaatregelen.

2 Reacties
eagleye2
eagleye219 apr. 2011 - 19:48

Ik woon in het buitenland maar betaal belasting in Nederland. Het koopkrachtverlies door belastingmaatregelen in Nederland geldt dus ook voor mij.

ErnsTT2
ErnsTT219 apr. 2011 - 19:48

Alsof de recessie in Spanje niet veel harder toeslaat, wat een onzinnig egoistische reactie...

ErnsTT2
ErnsTT219 apr. 2011 - 19:48

Mag ik Kamp Commandant even aan artikel 1 van de Grondwet herinneren ? (of is dat al geschrapt door de verlichte dictator) Artikel 1 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Bovendien hebben die ensen decennia, vaak langer dan de Mini-ster leeft premie betaald. En nu roepen dat het geen waardevast omslagstelsel is, en dat de AOWers niet in Nederland zijn, is gewoon vals... Misschien moeten we die mini-sterren vanwege de bezuinigingen, net als alle andere nederlanders maar een 7,5% korten op hun besteedbaar inkomen... Maar nee, die verhogen hun eigen inkomsten natuurlijk ieder jaar fiks, ondanks de zwaarste crisis ooit zoals Rutte het noemt, blijven ze de schatkist leegzuigen als boulemische Teken... 2009: Rekening houdend met de momenten waarop verhogingen ingaan en de uitkeringsmomenten ontvangt een minister in 2009 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering een bezoldiging van € 139.701,18. 2010/11: Het salaris van de minister bedraagt op jaarbasis € 144.000 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dat is dus per maand bijna een bijstandsuitkering *extra*, en het is nog maar afwachten wat ze in September weer voor zichzelf bedenken om uit de schatkist te schenken.. In ieder geval worden alle toelagen ondanks dat de Burger steeds minder krijgt, op allenieveaus lekker opgekrikt door Struukrover Rutten en zijn Ringleaders... https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-20751.html [quote] De volgende toelagen en onkostenvergoedingen worden jaarlijks met ingang van 1 januari aangepast aan de consumentenprijsindex, geldend voor de maand september van het voorafgaande kalenderjaar. De consumentenprijsindex voor 2010 is bepaald op 107,26. Voor 2009 was dit indexcijfer 105,59. [/quote] Kortom iedereen op de nullijn, echter Rutte Verhagen en Wilders zingen in het Torentje vroilijk; "In Den haag daar woont een Graaf en zijn zoon heet Jantje, en als je vraagt waar woont je Pa, dan graait hij met zijn handje... Maar de AOWer mag de gaten in de door Rutte &Co geslagen gaten in de schatkist bijpassen :-(

3 Reacties
FrankS2
FrankS219 apr. 2011 - 19:48

Het begint met "allen die zich in Nederland bevinden". Wat heeft art 1 hier dan mee van doen?

Alila
Alila19 apr. 2011 - 19:48

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. " Het gaat hier om AOW-ers in het BUITENLAND, die bevinden zich dan dus NIET in in Nederland. Ergo, Nederlandse grondwet niet van toepassing.

Pjotrs
Pjotrs19 apr. 2011 - 19:48

"Artikel 1 Allen die zich in Nederland bevinden" Wat begrijp je niet aan zich in Nederland bevinden?

heggenland
heggenland19 apr. 2011 - 19:48

Nog een reden minder voor de Nederlands-Turkse en Marokkaanse oude van dagen hun laatste levensperiode in hun geboorte land te slijten.

1 Reactie
Alila
Alila19 apr. 2011 - 19:48

Wil je ze kwijt?

maclofty
maclofty19 apr. 2011 - 19:48

Een kleine aanvulling, maar dat zullen de meeste wel weer vergeten zijn. Bij de invoering van de zorgverzekering voor hen die in het buitenland woonde was daar ook al niet iets mee????. k geloof dat die veel duurder uit zijn dan hier in Nederland. Ik zou zeggen zoek het op en dan hoor ik graag hoe men daar over denkt. Ik woon niet in het buitenland, alhoewel we het wel hebben overwogen, maar hebben er vanaf gezien. Ik vind wel gelijke monniken, gelijke kappen, alhoewel de PVV wel tegen de "kappen" zal zijn ;-))) Ik ben een beetje melig vanmorgen. ;-(((

1 Reactie
vanderwerff2
vanderwerff219 apr. 2011 - 19:48

Waarom moet Nederland gaan compenseren voor mensen die geheel uit vrije wil in het buitenland willen wonen? Ze zijn juist veel vaker goedkoper uit in het buitenland en dan zouden ze ook nog eens 400 euro cadeau moeten krijgen omdat in Nederland een liter melk duurder is geworden? Wat een onzin.

fjacobse
fjacobse19 apr. 2011 - 19:48

Het kan allemaal nog veel erger. 100% van de allochtone bejaarden die hier in Nederland wonen krijgen geen stuiver AOW uit hun geboorteland. Dus kunnen we alles misschien enigszins in perspectief blijven zien.

1 Reactie
brbrwr
brbrwr19 apr. 2011 - 19:48

die hebben er ook nooit een cent voor betaald

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2011 - 19:48

Wie in het buitenland verblijft, behoort in het geheel geen AOW te krijgen.

2 Reacties
JanB2
JanB219 apr. 2011 - 19:48

Vlieg op. Deze mensen hebben wel jarenlang premie betaald. Weer zo'n typisch voorbeeld van rechtse retoriek die ronkt als een stinkende wind maar waarvan het effect ook weer net zo snel vervliegt.

ErnsTT2
ErnsTT219 apr. 2011 - 19:48

U heeft uw verstand op het nachtkastje laten liggen? Iedereen heeft recht op AOW, dat heeft men immers *zelf* ook betaald... En niet zo weinig ook, dat nu niet indexeren is gewoon ordinaire struikroverij van Rutte, net als het steeds maar ophogen van de benzine prijs, het verschilmet duitsland was steeds ongeveer een dubbeltje, en net betaalde ik slechts 1,53 in Aken... Ordinaire dieven dat zijn het die hele PVVD oplichters, niks krijgen ze gedaan, en de staatsschuld blijft maar groeien, ze hebben zelfs een standje van de EU gekregen... Van de ECB.. National debt in % of GDP --------------------1999 --2007 --2009 --2011 --2012----1999->2007 ---2008-2012 Netherlands -61.1% -45.3% -60.8% -66.6% -67.3% ------min-15.8 ---plus-9.1 de jager is zo druk met overal in praatprogramma's holle bolle gijs te immiteren, dat de schatkist onbeheerd open staat voor eenieder die wat wil graaien :-(