Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamp maakt reaguurders blij met dooie mus

  •  
05-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Voor de invoering van het zogenaamde woonlandbeginsel moet Kamp niet alleen een wet door de Tweede Kamer loodsen, maar ook nog veertig bilaterale verdragen met andere landen zien te wijzigen
Minister Kamp heeft een groot feest ontketend onder de reaguurders op rechtse websites zoals die van Elsevier en de Telegraaf. Daar heerst grote vreugde over zijn wetsvoorstel om het woonlandbeginsel in te voeren. Dan wordt de hoogte van weduwenpensioenen, de kinderbijslag en veel uitkeringen in het kader van de WIA voor Nederlanders in het buitenland aangepast bij het prijsniveau in hun land van inwoning. Ook wenst hij de werelddekking van de ziektekostenverzekering af te schaffen.
Dit gaat er bij de rechtse aanhang vanzelfsprekend in als koek. Eindelijk is het gedaan met de Turken en de Marokkanen die van onze belastingcenten de bink uithangen in hun vaderland. Sommige reaguurders drijven de naijver zover dat ze ook de Nederlandse AOW-ers in Pattaya en andere Thaise badplaatsen graag een toontje lager zien zingen. Die worden door DIT voorstel van Kamp niet getroffen – zij zijn al eerder gepakt – maar dat mag de pret niet drukken.
Alles bij elkaar hoopt de minister zestien miljoen euro te bezuinigen, zodat er opnieuw sprake is van een vooral symbolische maatregel, een vlag extra op het lekkende schip genaamd Kabinetsbeleid, maar zelfs dat vaantje is nu al gerafeld en verkleurd. Ga maar naar de bron en lees de brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn voornemens aankondigt. 
Voor de invoering van het zogenaamde woonlandbeginsel moet Kamp niet alleen een wet door de Tweede Kamer loodsen, maar ook nog veertig bilaterale verdragen met andere landen zien te wijzigen. Hij hoop dit karwei in 2014  geklaard te hebben. Dat is een vrome wens. Het aanpassen of opzeggen van bilaterale verdragen is een moeizame en langdurige klus, vooral omdat het partnerland er van zijn kant het een en ander voor terugeist en dat kan dan schadelijk zijn voor Nederlandse belangen. Nee daar komt niets tot weinig van terecht.
Dus denkt U nu: “Eindelijk worden de lui die van mijn centen in het zonnetje zitten, gepakt”, kijk dan maar eens op Uw natgeregende herfstbalkon. Daar heeft Henk Kamp in een plasje een dooie mus neergelegd, die weldra zal gaan rotten.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Heileeuw
Heileeuw5 sep. 2011 - 11:59

Als ik het goed begrijp blijven die lui dus van mijn centen in het zonnetje zitten:)

mees.
mees.5 sep. 2011 - 11:59

We weten toch hoe het zit met de intellectuele kwaliteiten van reaguurders bij de Telegraaf en de Elsevier. Die zien niet dat dit kabinet niets waarmaakt van hun beloftes

labels
labels5 sep. 2011 - 11:59

Klopt. Ik heb me rot gelachen om al die "blije" reacties op telegraaf.nl. Zoals wel vaker wordt een ambitie naar buiten gebracht als een maatregel die al helemaal in kannen en kruiken is. Er zitten gewoon heel veel haken en ogen aan een dergelijk voornemen. En dat voor "slechts" 16 miljoen.

addystoker
addystoker5 sep. 2011 - 11:59

een kabinet dat zo met afbraak bezig is van allerlei voorzieningen, doet vanzelf ook eens afbreuk aan de eigen geloofwaardigheid

Tapanoeli
Tapanoeli5 sep. 2011 - 11:59

En de rest kijkt van diezelfde (uw) centen naar de dooie mus op het natgeregende herfstbalkon.

kraai21
kraai215 sep. 2011 - 11:59

Het is een lege huls, een dooie mus. "Rechts" heeft het antwoord al klaar: Kamp heeft een goede intentie getoond, dat het niet lukt, dat is linksch schuld, en de EU, en waarschijnlijk ook nog een paar Islamitische landen. ---------------- Je kunt mensen die fact-free politics aanhangen moeilijk middels feiten van gedachten doen veranderen. Helaas is dat de les die wij allemaal moeten leren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 sep. 2011 - 11:59

Gaan de uitkeringen voor mensen die in Noorwegen gaan wonen omhoog? Maatstaf is toch de levenstandaard? Ik zal me wel vergissen. Het alleen maar minder en nooit meer, want het voorstel komt van rechts.

maite2
maite25 sep. 2011 - 11:59

Ik woon nu 12 jaar in Frankrijk, betaal mijn belastingen in Nederland, en toch word ik 25 % gekort op mijn AOW (elk jaar buitenland tot je 65e 5%, ook al betaal je de pensioenlasten). Mijn partner is Spaans, komt nooit ten laste van de Nederlandse staat, maar ik word desondanks toch nog eens gekort op de AOW met 20%, terwijl haar Spaanse pensioen niet veel voorstelt. Ik ben wit, was lesgever, en dus in overheiddienst. Vertel me dus niet dat Kamp een verloren wedstrijd speelt, wanneer hij Turkse en Marokkaanse mensen als prooi uitkiest. Het woonlandbeginsel geldt al voor de ziekteverzekering - ik betaal 100 procent aan Nederland, Nederland betaalt 67% aan Frankrijk. De rest is voor Kamp en zijn kampioenschap-aantasting zwakkeren.

wvdstraat
wvdstraat5 sep. 2011 - 11:59

Misschien een aardig idee om eens over te brainstormen, maar... dan wel met een mes dat aan twee kanten snijdt: Krijgen de betrokkenen dan met terugwerkende kracht en rente (inflatiecorrectie) de betaalde belastingen en premies naar eenzelfde rato terug ? "Eerlijk" is namelijk niet eerlijker voor de één, dan voor de ánder !

Bouwman2
Bouwman25 sep. 2011 - 11:59

Hert woonlandbeginsel wordt als rechtvaardig beschouwd met verwijzing naar de kosten van levensonderhoud die buiten de EU lager zouden liggen dan hier. In Zwitserland zijn de kosten van levensonderhoud nu zodanig hoog dat er wel een verhoging van de kinderbijslag inzit, Wat denkt Kamp eigenlijk dat zo'n Zwitserse internationale school voor je kinderen kost? Dus graag de kinderbijslag en de ANW helemaal geindividualiseerd en de kosten voor de bureaucratie ook even voorrekenen.

Dewik2011
Dewik20115 sep. 2011 - 11:59

Indexeren van gexporteerde subsidies is een logische zaak, ook al wordt ik hier zelf de dupe van. Buiten de EU zelfs stoppen. Maar gelukkig kunnen we dat weer kompenseren met wat belastingaftrek. Dus...een storm in een glas water. Gezien het feit dat het slechts 16 miljoen opleverd zal de schade voor de meeste mensen wel meevallen.

Michiel Online
Michiel Online5 sep. 2011 - 11:59

ik zou die mensen in het buitenland gebruiken voor informatie over cultuur e.d. gewoon lichte werkzaamheden :) vrijwilligerswerk of zo :). gewoon. doe maar wat. het is niet onredelijk hoor om iets terug te vragen van mensen die naar een land gaan met lagere inkomens, maar het moet niet puur om geld gaan want dat is gewoon verstikkend. geef ze kansen.

frankie50
frankie505 sep. 2011 - 11:59

Voor een uitkering bij remigratie worden voor elk land wel aparte normbedragen gehanteerd, zijn die dan niet gebaseerd op de levensstandaard in die landen, heeft daar ooit iemand belasting of premies voor betaald? http://www.svb.nl/int/nl/remigratie/bedragen_inhoudingen/hoeveel/

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 11:59

'Mus maakt reaguurders blij met dooie Kamp.'

Yggdrasil
Yggdrasil5 sep. 2011 - 11:59

De VVD heeft net als de PVV trouwens de erfenis van Fortuyn en de daaruit ontstane LPF omarmd, de politiek van de luchtballonnetjes. Die luchtballonnetjes heeft maar één enkel doel, het ego van de achterban strelen. De achterban de indruk geven dat er beleid wordt gemaakt op zero-tolerance politiek. Het ene snode plannetje na het andere komt er uit de gouden vulpennetjes van de bewindslieden die op dag 1 de meest fantastische plannen presenteren en op dag 2 die plannen weer in moeten trekken ofwel dankzij niet voldoende steun vanuit de Kamer of dat men teruggefloten wordt op Europees niveau. Het is een groot toneelstuk maar per saldo gebeurt er geen ene moer, niente, nada maar dat interesseert de achterban niet zo. Het idee was goed, denken ze en ze bidden een nieuw rechts gebedje.

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 11:59

Naast de problemen met bilaterale verdragen geld nog een ander tegenargument. Mensen hebben namelijk recht op deze weduwenpensioenen, kinderbijslag en een WIA-uitkeringen omdat zij daarvoor hebben betaald. De mazzel dat ze in het huidige land van verblijf het levensonderhoud goedkoper is gun ik ze van harte. Als er elders goedkopere arbeidskrachten worden misbruikt voor de productie van luxe rommel heeft men er klaarblijkelijk geen probleem mee. In dit licht gezien zou je Kamp en zijn neoliberale medegriezels, woordbrekers, dieven en uitvreters kunnen noemen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 11:59

geldt

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 11:59

Hmmm. ff verbouwen. De mazzel die ze hebben in het huidige land van verblijf, goedkoper levensonderhoud, gun ik ze van harte.

BasVV
BasVV5 sep. 2011 - 11:59

Het is juist deze houding die menigeen zo moe maakt. Niets is veranderbaar. En dus moeten we maar lijdzaam toezien.

1 Reactie
arieroos
arieroos5 sep. 2011 - 11:59

[Het is juist deze houding die menigeen zo moe maakt. Niets is veranderbaar. En dus moeten we maar lijdzaam toezien.] En het zijn dit soort reacties, waarom rechts steeds opnieuw dom gevonden wordt. Han zegt helemaal niet, dat niet veranderbaar is; hij zegt alleen, dat als je 1 ding verandert, dat over het algemeen betekent dat andere dingen ook veranderen. Hij zegt ook niet, dat we maar lijdzaam moeten toezien ... hij zegt, dat Kamp hier beloftes maakt, die hij niet kan waarmaken. Maar dat maakt allemaal niet. We verdraaien gewoon Han's woorden, zodat ze de "Rechtse Waarheid" weer lekker bevestigen.

caquerlaque
caquerlaque5 sep. 2011 - 11:59

verdomme ik zit met mn uitkering in monaco ....dacht ik eindelijk flink wat meer te krijgen...gaat dat weer niet door :-(

1 Reactie
mees.
mees.5 sep. 2011 - 11:59

En dat terwijl u VVD/PVV gestemd heeft....Henk en Ingrid worden ook leeggeknepen door dit kabinet. Benieuwd hoeveel zetels die bij nieuwe verkiezingen nog halen,heel wat minder dan de peilingen van Maurice de Hond doen geloven,heel veel minder

Frank Straathoff
Frank Straathoff5 sep. 2011 - 11:59

U geeft - terecht - aan dat het voor Kamp niet makkelijk gaat worden dit door te voeren. Het aanpassen of opzeggen van bilaterale verdragen zal niet makkelijk zijn. Tot zover dank het slechts doorgeven van deze feiten. Helaas is dat ook het enige (relevante) wat u zegt. Daarom verneem ik graag ook uw mening mijnheer Van der Horst. Vermits u bereid bent die met ons te delen, uiteraard. Bent u het met Kamp eens of niet? M.a.w. vindt u dat uitkeringen voor Nederlanders in het buitenland aangepast dienen te worden aan het prijsniveau in hun land van inwoning? Zo nee, waarom niet?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 sep. 2011 - 11:59

Het gaat erom wat het doel van de uitkering is. In het geval van de gedeeltelijke WIA-uitkeringen gaat het er bijvoorbeeld om de mensen te stimuleren om hom restcapaciteiten om te werken te gebruiken. In de praktijk is de regelgeving daaromheen nogal ingewikkeld, maar dat is het doel. Als de verblijfsplek dat niet belemmert, is er geen enkele reden om mensen met zo'n uitkering lastig te vallen. Of om die uitkering te verlagen. Ze hebben in ieder geval initiatief getoond door daar te gaan wonen waar zij met hun inkomsten het meeste kunnen doen. Dit soort overwegingen gelden natuurlijk niet voor kinderbijslag of weduwenpensioen. Ik ben van mening dat het niet aan de overheid is om voor het genieten van uitkeringen de maximale levensstandaard te bepalen door die uitkering terug te brengen als mensen ergens gaan wonen waar de dingen goedkoper zijn. Dit geldt mutatis mutandis ook voor kinderbijslag. Henk Kamp beweert wel dat onderwijs in een ander land de integratie bemoeilijkt en de kans op werk in Nederland, maar het is een erg ouderwetse gedachte dat dit werk absoluut in Nederland gevonden moet worden. Ik vermoed dan ook dat deze maatregel vooral genomen is om een zeker deel van de publieke opinie in Nederland te strelen, dat deel namelijk dat wel te vinden is voor wat de Unifil-soldaten in Libanon destijds "Turken stressen" noemde. Met de AOW heeft men dat al aardig voor elkaar gekregen, zo leert de reactie van Josse de Haan hieronder. Vakantievierend Nederland zal trouwens dankbaar zijn voor het inttrekken van de werelddekking voor ziektekostenverzekeringen. Het internationaal opererende bedrijfsleven met Nederlanders op alle plekken in de wereld ook.

FransLenaen
FransLenaen5 sep. 2011 - 11:59

Kan iemand mij uitleggen waarom hiervoor bilaterale verdragen moeten worden veranderd? Bijv. een land als Marokko heeft toch niets te zeggen welk bedrag de Nederlandse Staat als weduwenpensioen moet overmaken?

1 Reactie
maclofty
maclofty5 sep. 2011 - 11:59

Ben je nu zo dom of houd je je dom?? Lees de brief even en dan vooral de laatste alinea !!