Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamp drukt proefboringen Schiermonnikoog door, oppositie verbijsterd

  •  
02-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3160545111_38b3254f26_b
Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief regeringspartij PvdA , zich heeft uitgesproken tegen nieuwe gasboringen op de Waddeneilanden en er in oktober nog een motie tegen gaswinning op Terschelling werd aangenomen, heeft Minister Kamp van Economische Zaken het gasbedrijf ENGIE E&P toestemming gegeven om twee proefboringen te doen bij Schiermonnikoog. Dat meldt de NOS. Het bedrijf mag niet alleen boren onder natuurgebied Natura 2000, maar er ook een tijdelijk boorplatform bouwen.
Volgens Kamp was er geen belemmering om een vergunning af te geven, aangezien de procedure al drie jaar loopt en aan alle (oude) vereisten is voldaan. De vergunning zou daarom buiten nieuwe, strengere wetgeving die nog niet van kracht is vallen.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend over het feit dat de minister de proefboringen er nog snel even door probeert te jassen, terwijl in de Kamer duidelijk andere afspraken zijn gemaakt. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren:
"Ongelofelijk. Eerst moest de Kamer al ingrijpen bij boringen bij Terschelling. En nu gaan we weer naar het volgende eiland. Kamp vertraagt de wet en laat nog snel even wat proefboringen door."
Dik-Faber Kamerlid namens de ChristenUnie noemt het besluit van Kamp ‘schandalig’ en ‘een vreemde manier van doen’:
"De minister besluit te gaan boren in een kwetsbaar gebied, dat vanwege de natuurwaarde nota bene tot ons Werelderfgoed behoort."
Cc-foto: Petra Links

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.