Joop

Kamermuziek: wie luistert wat op het Binnenhof

  •  
16-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
Vragenuurtje in de Tweede Kamer

© DEN HAAG - Kamervoorzitter Vera Bergkamp voorafgaand aan haar eerste vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Met het aantreden van het nieuwe parlement, is er weer een keur aan muzieksmaken op het Binnenhof bijeen.  Altijd al afgevraagd waar je favoriete, of minst geliefde Kamerleden naar luisteren wanneer ze hun koptelefoon opzetten of de volumeknop van het muzieksysteem in de auto eens flink omhoog draaien? De Tweede Kamer vroeg alle leden naar hun favoriete nummer en zette deze in een overzichtelijk rijtje.
Dat levert verrassende en minder verrassende keuzes op. Zo zet SGP-voorman Kees van der Staaij het liefst Amazing Grace op, in de versie van Andrea Bocelli. Nieuwkomer Stephan van Baarle van DENK gooit het over een andere boeg en knalt graag Radio van Rammstein uit zijn speakers. SP’er Peter Kwint, een graag geziene gast in menig moshpit, kiest voor Stompen In De Kroeg van Skroetbalg. VVD’er Daniël Koerhuis hoort graag Starship’s We Built This City. Mogelijk zoekt hij nog uit hoe in de stad gebouwd op Rock & Roll zijn partij de huren kan verhogen en de sociale sector kan ontmantelen.
Een opvallende keus is die van FvD-leider en corona- en dinosaurusscepticus ( we verzinnen het niet ) Thierry Baudet. Stuurde hij bij de vorige lijst Kamerhits nog een verbolgen mail aan al zijn collega-Kamerleden dat ze allemaal ‘kutmuziek’ luisterden en wilde hij weten: ‘Waar zijn Brahms, Beethoven, Strauss, Schumann, Debussy, etc.?’, inmiddels lijkt hij dan toch de popmuziek te hebben omarmd. Zijn keuze is gevallen op The Beatles, Free Like A Bird.
De hele lijst is hier te vinden. Alles beluisteren op Spotify kan ook, daarvoor heeft de Kamer voor het gemak een playlist aangemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Fredje3
Fredje317 apr. 2021 - 11:11

We weten iig wel waar ze niet naar luisteren en dat is naar het volk en naar intelligente adviezen. Verder zal het mij een biet wezen waar die prutsers naar luisteren.

Alderiks2
Alderiks217 apr. 2021 - 9:36

Vanaf nu maak ik dus het volgende statement : "Ik heb vanaf nu Amy Winehouse en de Beatles verwijderd van al mijn playlists. Geen steun voor de muzikale smaak van Baudet en Wilders!!!

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens17 apr. 2021 - 11:07

Tja, dat zou er nog bij moeten komen... Ik stem op X omdat ie zo van de muziek van Y houdt...

Kuifje3
Kuifje317 apr. 2021 - 15:46

@Alderiks: Mijn zoon heeft dezelfde muzieksmaak als Baudet en stemt desondanks (en tegen mijn advies) op de partij voor de dieren. Mijn advies: luister naar muziek die past bij uzelf

korheiden2
korheiden217 apr. 2021 - 18:03

Wat een onzin. Hitler hield van Wagner, dus die muziek deugt ook niet. Ik bepaal helemaal zelf welke muziek ik mooi vind. Daar horen The Beatles zeker bij.

pk49
pk4917 apr. 2021 - 19:10

omdat idioten als Bidet en geertje van bepaalde muziek houden, ga je hun keuze van je playlists verwijderen? Dus geen Beatles en Amy meer? Wauw, voortaan Fransje Bauer of Lil'kleine dan maar? Vrij hersenverwekend muziek.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 apr. 2021 - 6:22

Mark Rutte's weinig verrassende keuze is 'People Lie' van J.J. Cale en Neil Young's 'Lookin' for a Leader' is Kaag op het lijf geschreven. Als je kijkt naar de muziekkeuze van onze parlementariërs is dat een redelijke afspiegeling van het "volk' dat zij vertegenwoordigen. Veel niemendalletjes, en uitersten van Death metal tot het Urker Mannenkoor. Muziekvoorkeur geeft toch een aardig inkijkje in de persoonlijkheid en intrinsieke drijfveren[ 'The Boy in the Bubble']. Net zoals volgens sommige psychologen de schoenkeuze iets zegt over de manier waarop je het leven staat, denk hierbij aan Hugo en voormalig TK-lid Klaas. De keuzes vallen mij eerlijk gezegd niet bepaald mee. Ik kreeg hetzelfde gevoel toen Guus Hiddink voor het EK in Engeland werd gevraagd naar zijn favoriete artiest, 'Gloria Estefan' antwoordde hij. Ik wist meteen, dit wordt niets!

Joost Spits
Joost Spits17 apr. 2021 - 5:35

...de gustibus non est disputandum ...

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens17 apr. 2021 - 15:13

Precies. Oftewel: Het gustibusje komt zo. ???? ???? Laat daarover geen misverstand bestaan. ????

Eric Minnens
Eric Minnens16 apr. 2021 - 20:41

Kan die playlist ook op Deezer gezet worden svp? Ik heb geen zin om me ook nog op Spotify te abonneren. Krijgen Kamerleden wellicht betaald om Spotify te promoten? Op de radio wordt meestal ook al alleen maar naar Spotify verwezen. Ook een onderling dealtje? Logisch dat ze de grootste zijn. Overigens ga ik die hele lijst echt niet afwerken hoor, misschien één of twee onbekende nummers.

Tom7
Tom716 apr. 2021 - 16:35

Hoi Binnenhof, cadeautje, voor de vrolijke noot en een fijn weekend. Probot - Shake your Blood- Met flierefluiter Lemmy van Motorhead~ https://www.youtube.com/watch?v=T09hBGGpSjk "Looking for relief in your miserable life You need some rock and roll And you better get it right Got to roll them bones, Do everything they say If you're cool, you're the fool. Make it work everyday. Rock out, make it quick My, my, my, let it rip Rock out, feeling good. Break your heart. Shake your blood.

Bouwman2
Bouwman216 apr. 2021 - 14:21

Waarom moet ik dat weten? De enige die ooit van plan was naar het conservatorium te gaan, serieus van plan, dat was Mark Rutte, . Ah.je ris de me voir si agile en ce miroir, dat moet toch een lach toveren rond de mond van zelfs de zuurste meest verbeten mond? . Maar Rutte deed het niet, mijn talent is te klein, vond ie. Ja als je zo enorm en breed talenteerd in alle opzichten , dan is Jantje zag es pruimen hangen, toch wel erg kinderachtig. Maar het beeld van die mand vol van die keiharde zure pruimen spreekt me wel aan.... .

3 Reacties
Zapata
Zapata16 apr. 2021 - 17:04

ton14024
ton1402416 apr. 2021 - 17:14

´´Waarom moet ik dat weten?´´ Kijk, luister en huiver van Baudet.

Eric Minnens
Eric Minnens16 apr. 2021 - 21:06

@Zapata "..." Beetje flauw, pesterig bijna. Laat Bouwman toch. Als je de gemiddelde reactie hier op Joop goed en wel beschouwt, steekt hij daar met zijn grillige semi-filosofietjes zelfs een beetje bovenuit. 't Is gewoon wat anders. Je kunt hem ook overslaan. @Bouwman Jammer toch dat Rutte geen concertpianist is geworden. En de smaak van veel Kamerleden komt inderdaad niet veel uit boven Jantje zag eens pruimen hangen.

LHTJ
LHTJ16 apr. 2021 - 14:18

enig hoor, wanneer komt het lijstje met lievelingseten? Kom op jongens en meisjes, aan het werk. Het verzoek om het lievelingsliedje op te sturen is aan ook aan Sidney gestuurd, naar verluid heeft hij Boys Boys Boys van Sabrina ingestuurd.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 apr. 2021 - 13:59

Baudet: De 5e symfonie van Beethoven Kuzu: Kiss kiss -Tarkan Rutte: Memories - Maroon 5 F. Janssen: Erica- Herms Niel Klaver: Iedereen is van de wereld- The Scene vd Staaij: Alles van de EO-jongerendag. Marijnissen: Money for nothing- Dire Straits Hoekstra: Money - Pink Floyd Aanvullen staat vrij uiteraard...

2 Reacties
rvb2
rvb216 apr. 2021 - 14:22

Sidney Smeets: I was made for lovin' you - Kiss Marijnissen: Eat the rich - Motorhead Sylvana Simons: Kill all the white man - NOFX

korheiden2
korheiden216 apr. 2021 - 15:14

@Jerry : Esther Ouwehand : Animal farm - The Kinks Caroline van der Plas : Mooi man - Mannenkoor Karrenspoor

Norsemen
Norsemen16 apr. 2021 - 13:49

Toch wel wat headbangers in de kamer, dat doet me deugd.

4 Reacties
Sam V
Sam V16 apr. 2021 - 14:18

Een unicum, maar ik deel uw mening deze keer. Vooral de keuze van Lisa Westerveld. De gekozen Metallica liedjes daarentegen kunnen maar matig bekoren. Bij de SP vind ik de keuzes voor de Dropkick Murphys en Greenday - hoewel prima liedjes - iets te gezocht. Het zou oprecht zo kunnen zijn, maar toch.

Norsemen
Norsemen16 apr. 2021 - 16:38

Als iemands favoriete Metallica nummer iets is van na het Master of Puppets album kent diegene Metallica niet. Na dat album ging het heel snel berg afwaarts met ze.

Norsemen
Norsemen16 apr. 2021 - 16:42

Van Arch Enemy ken ik alleen de eerste twee albums. Ben afgehaakt toen ze die die zangeres kregen. Burning Bridges is wel een topper in zijn genre.

Hakkepuf
Hakkepuf17 apr. 2021 - 19:23

Degene die me hoogst verbaasd is Rene Peters van het CDA; Motorhead - The ace of spades. Hij ziet er zo studentikoos uit. Ik denk bij hem meer aan Guus Meeuwis of zo.

Leontrotsky
Leontrotsky16 apr. 2021 - 12:57

Leuk om te weten. De keuze van Baudet om naar dinosaurusmuziek uit de 60'er jaren te willen luisteren is logisch voor iemand die Nederland graag terug wil brengen naar de middeleeuwen.

10 Reacties
harmmeijer
harmmeijer16 apr. 2021 - 13:33

Ho ho, ik ben niet van Baudet, maar wel van de Beatles. Een tweede band met een zo verscheidenheid van allerlei genres van hun geniale muziek zullen over 100 jaar nog door velen beluisterd worden net als de muziek van bijv. Mozart, Beethoven en Bach. Kom er eens om bij andere bands. Ik ben ook van Rammstein, maar ik vrees dat zij over 100 jaar al lang in de vergetelheid zijn geraakt.

andalucia2
andalucia216 apr. 2021 - 13:43

Bijna goed. Het nummer was een thuisdemo van John Lennon, geschreven in 1977. Pas in 1995 kwam het, met bijdragen van de andere ex-Beatles, uit.

harmmeijer
harmmeijer16 apr. 2021 - 14:05

Corr. Een tweede band moet nog geboren worden

korheiden2
korheiden216 apr. 2021 - 15:11

@Leon : Er zal waarschijnlijk wel nooit meer een betere en meer invloedrijke band komen dan The Beatles. Het liedje 'Free as a bird' beschouw ik bepaald niet als een hoogtepunt uit een repertoire, maar ik ben het helemaal eens met @Merel. Struin eens rond op youtube en zie hoeveel ook hedendaagse artiesten The Beatles hebben gecoverd. Ja ik ben geboren in het rampjaar 1953 en dus zelf bevooroordeeld. Ik zie inderdaad niet zomaar gebeuren dat Beyoncé of Taylor Swift over 50 jaar nog gedraaid gaan worden, al kan ik dat nooit bewijzen natuurlijk.

ton14024
ton1402416 apr. 2021 - 17:17

M, hoe kan Baudet zou fout kiezen.

Norsemen
Norsemen16 apr. 2021 - 17:35

The Beatles zijn zwaar overschat.

Mohawk2
Mohawk217 apr. 2021 - 1:27

Er is geen invloedrijkere band dan de Beatles in de geschiedenis van de popmuziek... ze hebben de popmuziek bij wijze van spreke haast uitgevonden, of althans, grotere innovators dan de Beatles zijn in de popmuziek nauwelijks denkbaar - of het nou gaat om hun innovatie in componeren, of hun innovatieve manier hoe een studio te gebruiken (als instrument). Zowat alles wat na hen kwam is schatplichtig aan ze. Vele en vele artiesten van uiteenlopende genres in de popmuziek en daarbuiten hebben dat tot aan de dag van vandaag - bijna 60 jaar na het begin van hun carrière die amper 7 jaar besloeg - toegegeven. Ze zijn geen dinosauriërs maar de Alpha en de Omega... en als er een band is uit de 20e eeuw die toekomstige generaties zullen kennen en bestuderen dab zullen dat de Beatles zijn. Wel typisch van Baudet om met een Beatlenummer te komen dat dan eigenlijk geen echt Beatlenummer is, zoals Andalucia hier al terecht opmerkte. Het kan niet in de schaduw staan van welk nummer dan ook uit hun hoogtijddagen.

Norsemen
Norsemen17 apr. 2021 - 14:32

Dat de Beatles zo groot zijn geworden komt niet door de kwaliteit van hun muziek. Een middelmatig popbandje met nog middelmatigere muzikanten. Ze zijn goed gehypet, dat wel.

Eric Minnens
Eric Minnens17 apr. 2021 - 19:42

@Norsemen "Burning bridges" Ik ben blij dat jij niet in de Tweede Kamer zit. ???? Overigens ben ik op de Beatles uitgeluisterd. Op vrijwel alle bands uit die tijd trouwens. In de betekenis van metéén de radio uit als ik zo'n begin-tune hoor. Verder luister ik mijn hele leven al naar alle soorten muziek, van pop tot klassiek. Al heb ik een vrij grote hekel aan salsa en reggae. En aan die hele duistere heavy metal van jou dus (als ik haar zo mag noemen). Maar de Beatles waren natuurlijk wél zeer vernieuwend, daar zijn boeken over volgeschreven.

Norsemen
Norsemen17 apr. 2021 - 21:18

@Minens Dat mag je zeker zo zeggen. Het genre heet overigens death metal. Ieder z’n smaak, helemaal prima. Dat de Beatles vernieuwend waren viel wel mee. Als je er een beetje induikt zul je er achterkomen dat zij echt niet de eerste waren in dat genre.