Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Kamermeerderheid wil aanpak 'misstand' belastingparadijs

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-klaver_dijss_300.jpg
Ook PvdA steunt GroenLinks-motie ... Samsom en SP-voorlichter botsen op twitter
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor de stevige aanpak van belastingontwijking door multinationals met behulp van Nederlandse fiscale constructies. De Kamer steunde een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver om een actieplan op te stellen om stap voor stap een einde te maken aan Nederland als belastingparadijs voor multinationals.
Dit is een overwinning voor alle burgers die met een diepe crisis te maken hebben terwijl de grote multinationals op listige manieren aan hun belastingplicht weten te ontkomen. Nederland helpt de grootste en machtigste bedrijven ter wereld om belasting te ontlopen. Ik ben heel blij dat na jaren duwen en trekken we nu een einde gaan maken aan deze oneerlijke voordelen voor multinationals.
Een motie van de SP met een vergelijkbare strekking kon niet op de steun van de PvdA rekenen. Dat wekte de wrevel van SP-voorlichter Peter Kwint, omdat de bewoording van die motie letterlijk was ontleend aan uitspraken van Diederik Samsom in Collegetour:
De Kamer, gehoord de beraadslaging, van mening dat het een slecht idee is dat Nederland te weinig belasting heft op bedrijven die enkel geld door Nederland sluizen; van oordeel dat het een slecht idee is dat Nederland een belastingparadijs is; verzoekt de regering, op korte termijn met voorstellen te komen om ervoor te zorgen dat Nederland geen belastingparadijs is, en gaat over tot de orde van de dag.
tweet_kwint
Dat liet Samsom zich niet zeggen. Hij verklaarde het stemgedrag van zijn fractie door de stellen dat de GroenLinks-motie  ‘ambitieuzer en specifieker’ was dan die van de SP. De motie van GroenLinks bevatte een deadline voor de regering (uiterlijk juni dit jaar) en ‘verwoordde de opdracht beter’, aldus de PvdA-leider.
Update: En dat laat Peter Kwint zich weer niet zeggen:
tweet_kwint_2

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

WendyB2
WendyB29 apr. 2013 - 16:49

The knights who say B... ...ijs

mees.
mees.9 apr. 2013 - 16:49

Sp gaat me meer en meer tegenstaan....kunnen heel slecht tegen verlies want blijven er jaren gefrustreerd door,zoeken de schuldigen altijd buiten zichzelf....bah,wat een slachtoffergedrag en ondertussen onder de gordel blijven trappen vanwege afgunst....bah

cormol
cormol9 apr. 2013 - 16:49

In het regeerakkoord stond er niets over,nu ja, bijna niks: "Om misbruik, fraude, constructies en witwassen effectiever aan te kunnen pakken, krijgen belastingdienst en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst / Economische controledienst meer capaciteit. " en "De Belastingdienst heeft bekeken of door het versterken van toezicht door de Belastingdienst meer belastingontvangsten binnen kunnen komen. De capaciteit van de Belastingdienst kan met structureel 157 mln.worden geïntensiveerd. Bij particuliere belastingplichtigen gaat het om het versterken van de controle van aangiften. Daarnaast zal de Belastingdienst extra controles uitvoeren bij bedrijven die fiscaal ongewenst gedrag vertonen. Ook de capaciteit voor de invordering wordt vergroot, waardoor de Belastingdienst meer verschuldigde belasting zal innen. Het is geen lastenverzwaring omdat de fiscale regelgeving niet wordt aangescherpt. " De laatste zin zou eigenlijk vet moeten, maar dan kan niet bij Joop. Samsom breekt dus nu met de motie van GL het regeerakkoord open? Maar daar ziet Samsom Weekers toch geen poot voor uitsteken? Ten slotte kon de abva-kabo voor de tweede keer uithalen naar een staatssecretaris die gewoonlijk als echte Limburger liever op zijn handen zit: http://www.abvakabofnv.nl/3944/419044/201584/miljarden-voor-het-oprapen-belastingdienst.pdf na dit al eens eerder te hebben gerapporteerd, zonder veel resultaat overigens (de 157 mln. boven uit het regeerakkoord): http://www.abvakabofnv.nl/platformA/2013/Klokkenluider/

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 apr. 2013 - 16:49

Resteert de vraag, meneer Lamme, waar blijft links. *grinnik*

JoopSchouten
JoopSchouten9 apr. 2013 - 16:49

Dit zou een goed begin zijn maar haalt de angel niet weg.

Sonia2
Sonia29 apr. 2013 - 16:49

Typisch weer. Dit feit is namelijk al heel lang bekend. En al die tijd heeft niemand zijn mond open gedaan. Er speelt hier dus een ander belang dan de ontduikende fiscale constructies.

joke1975
joke19759 apr. 2013 - 16:49

Ik begrijp ook niet waarom de PVDA, als ze het er zo mee eens zijn, niet beide moties kon steunen. Die moties zitten elkaar toch niet in de weg? Volgens mij is de motie van de SP stap 1 en de motie van GL stap 2.

denmol
denmol9 apr. 2013 - 16:49

Het wordt nu duidelijk dat de PvdA met Samsom aan het roer populistisch bezig is want pas sinds hij het aangekondigd heeft bij Twan Huys steunt hij nu opeens een soortgelijke motie en dan komen met een laf excuus over waarom hij deze wel en die andere niet steunde alsof de kiezer niet ziet dat deze non-valeur die het eerlijke verhaal wilde vertellen de boel belazert.

RonVa
RonVa9 apr. 2013 - 16:49

[Dit is een overwinning voor alle burgers die met een diepe crisis te maken hebben terwijl de grote multinationals op listige manieren aan hun belastingplicht weten te ontkomen. Nederland helpt de grootste en machtigste bedrijven ter wereld om belasting te ontlopen. Ik ben heel blij dat na jaren duwen en trekken we nu een einde gaan maken aan deze oneerlijke voordelen voor multinationals.] Dat zal dan een overwinning zijn met een hele zure nasmaak, als blijkt dat de multinationals gewoon naar een ander land gaan met een gunstigere regeling en de Nederlandse burgers het verschil (2 miljard las ik) via de belastingen moet gaan ophoesten. En waarom? Alsof die bedrijven met hangende pootjes terug gaan naar de landen waar ze vandaan komen en dan maar vele miljoenen aan belasting gaan betalen.

ColorHugo949
ColorHugo9499 apr. 2013 - 16:49

Offshoring belastingen, productie banen, design, engineering, regeulering, vervuiling. Het levert de 1% haves : corporates en aandeelhouders goud op. Gemeenschap ziet de middenklassebanen en belasting opbrengst dalen. Landen moeten producten die is eerst zelf maakten nu importeren. Ondertussen onstaan 3 zeepbellen mede door kunstmatige inflatie en rente beleid FED ECB: staatsschulden, dollar overgewaardeerd, vlucht in aandelen ( speculatie met futers ed. ) en foute obligaties. Dat is de crisis van de US en EU volgens Dr. Paul Graig Roberts. Beetje off topic maar wel gerelateerd. Inflatie is ongelijk in Europa, komt door verschillende looon-productiviteit ontwikkelingen. Periferie heeft 4% inflatie, Duitsland 1,5%. Periferie prijst zich uit de markt. Duurt 10 jaar om dat gelijk te trekken als er maatregelen genomen worden. Duitsland lonen 4% omhoog, periferi 1,5 % omlaag per jaar! " Europa maakt maar 1 x de fout een monetaire unie met Duitslnad te delen". Eurobonds helpen niet structureel. Schulden met extra schulden oplossen terwijl periferie meer rente moet betalen. bron van wijsheid: Video-uurtje aanrader: Europa im Abgrund Die Eurokrise - Prof. Dr. H. Flassbeck 07.03.2012 http://t.co/OAflh6peiU via @youtube

lembeck
lembeck9 apr. 2013 - 16:49

Ook hier maar weer: Hier is de SP: http://www.sp.nl/farshadbashir/nieuwsberichten/6603/090404-strafheffing_voor_bedrijven_die_belasting_ontduiken_via_belastingparadijs.html

JoopSchouten
JoopSchouten9 apr. 2013 - 16:49

Nederlandse Holdings betrokken bij BNP Paribas om kapitaal te verbergen op Cyprus via ingewikkelde constructies.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/09/bnp-paribas-hielp-rijken-hun-kapitaal-te-verbergen-op-cyprus

lancelot2
lancelot29 apr. 2013 - 16:49

Ja hoor..............daar gaan we weer................... Hollande gaat het ook doen en KABOEM links Nederland gaat mee. Zonder ondernemers is een land verloren, gaat aan de bedelstaf. Frankrijk staat op springen, is binnenkort FAILLIET. Nederland er achter aan????????????????

opmerker
opmerker9 apr. 2013 - 16:49

Het schaduwbankieren is al een aandachtspunt van de Europese commissie Nederland is al verzocht daar maatregelen tegen te nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 apr. 2013 - 16:49

zucht....wat een dom gedoe weer als GL om zich heen had gekeken hadden ze wel egzien dat het niet zo goed gaat met de economie en duizenden banen in adam zuidas weggooien incl de miljarden die deze constructies NL oplevert. Al deze miljarden gaan nu gewoon naar ierland of een ander euland m,et soortgelijke cosntrucites

1 Reactie
JongLinks
JongLinks9 apr. 2013 - 16:49

Deze constructie levert geen miljarden op. Nederland ontvangt bijna niets en het levert hoogstens 2000 banen op. Dit terwijl het andere landen velen miljarden kost.

insignia
insignia9 apr. 2013 - 16:49

Begrijp ik goed dat Samsom niet voor een SP motie stemt maar wel voor dezelfde motie van GroenLnks? Dat zegt dus meer over de positie van Samsom in zijn partij dan over de SP. Natuurlijk is Samsom geen socialist, dat heeft iedereen de afgelopen maanden wel kunnen constateren. En dat hij GL met haar minimale invloed aan zijn borst koestert is een bewijs dat de Nederlandse politiek op dit moment volledig rot is. Het zou mij dus niet verbazen als de zorg alsnog gekort wordt ten gunste van de JSF.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks9 apr. 2013 - 16:49

U wilt het niet lezen. Wat er is gebeurt is namelijk dat GL een veel linksere motie heeft in gediend dan de SP, voor de meest linkse motie koos Samsom.

geila
geila9 apr. 2013 - 16:49

Op twitter is nav dit gedoe een nieuwe hashtag "slalomsocialist

1 Reactie
Heberle
Heberle9 apr. 2013 - 16:49

Shalomsocialst kan ook kloppen..

JoopSchouten
JoopSchouten9 apr. 2013 - 16:49

Prima allemaal maar het levert mensen in de financiële shit niets op. Wat prioriteit heeft is armoede de wereld uit te helpen. Discussies over herverdeling van geldpotjes lijkt me zinvoller.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 apr. 2013 - 16:49

.... Om mee te beginnen uiteraard. Het systeem moet op de schop.