Joop

Kamermeerderheid voor bouwstop megastallen

  •  
17-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-megastallen300_01.jpg
Motie PvdD en PvdA aangenomen: 'Veel bezwaren bij burgers tegen veefabrieken'
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er voorlopig geen nieuwe megastallen worden gebouwd. Een motie met die strekking werd donderdag in de Kamer aangenomen, meldt Trouw.
In een eerder overleg kondigde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) aan dat hij een breed maatschappelijk debat wil gaan voeren over het fenomeen megastallen, in de volksmond ook wel varkensflats genoemd. Volgens de opstellers van de motie (Partij voor de Dieren/PvdA) hebben burgers veel bezwaren tegen deze omvangrijke veeverblijven. De motie regelt dat, in afwachting van de resultaten van het maatschappelijke debat, geen nieuwe megastallen worden gebouwd.
PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme:
Met de breed levende wens van de Kamer om verdere uitbreiding van megastallen tijdelijk op te schorten is een volgende stap gezet naar het definitief uitbannen van megastallen. Op 2 maart kan de bevolking zich uitspreken. De Provinciale Staten verkiezingen zijn een referendum over de megastallen.” 
De Kamer besloot ook per motie dat huisvesting voor landbouwdieren voortaan vooraf worden getoetst op de effecten voor het dierenwelzijn, voordat er een nieuwe vorm van veehouderij mee mag worden gestart, zo is te lezen op de website van de PvdD.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

7731BK11
7731BK1117 feb. 2011 - 22:59

Met z'n allen minder vlees en die enkele keer dat er toch vlees gegeten "moet" worden, is biologisch het enige verantwoorde alternatief. Minder vlees eten maakt biologisch prima betaalbaar én is beter voor mens, dier en milieu.

arjanqwazaap
arjanqwazaap17 feb. 2011 - 22:59

geld dit alleen voor varkens ? wat is er mis met een boerderij met 1000 koeien?

Vincent914
Vincent91417 feb. 2011 - 22:59

Prima en het beste is over te schakelen op biologische landbouw. Verder het eten van vlees sterk verminderen. Het komt de gezondheid ten goede, de dieren en het milieu. Voor mij geldt, "Vlees dat liever niet".

JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2011 - 22:59

Voorlopig is er nog geen definitief uitstel van deze idiote opgefokte handel. ... Mochten we vlees tekort komen (...) zullen we meer groente moeten gaan eten. 'De vleespotten' in Egypte zijn leeg maar ze hebben genoeg sperziebonen naar ik begreep.

HenkJohanFaber
HenkJohanFaber17 feb. 2011 - 22:59

Ik maak een verschil in dierenwelzijn en duurzaam boeren. Dierenwelzijn staat in mijn ogen los van schaalvergroting. Je kunt een mega bedrijf opzetten waarbij een kip, varken of koe dezelfde vierkante meters heeft, dezelfde 'relax middelen' en toegang tot voer als bij een kleine stal. Waarom zou dan het dierenwelzijn niet gewaarborgd zijn? Het grote probleem van megastallen is de hoge concentratie van dieren op een klein stuk landbouw grond. Hoe meer dieren je houdt, hoe meer voedsel je moet aanleveren en hoe meer stront je moet afleveren. Stront kun je met de huidige techniek in een biogasinstallatie stoppen (en als je dan al kiest voor zo'n dure (maar duurzame) investering wil je ook zoveel mogelijk stront). Dus een biogasinstallatie bij megastallen is een oplossing voor de mest. Veevoer is een ander verhaal. Aangezien we het hier in meerdere mate praten over kippen en varkens (en die krijgen geen vers gras) moet dat voedsel dus ergens vandaan worden gehaald. Ik ben niet op de hoogte van wat er nu allemaal in dat voer zit maar ook al kunnen we het in ons eigen land verbouwen we hebben daarvoor te weinig landbouwgrond. We hebben te weinig landbouw grond op al die varkens en kippetjes te voeren. Dus lokaal voedsel is er niet en we moeten ons veevoer overal vandaan halen (niet duurzaam)!

Bernie2
Bernie217 feb. 2011 - 22:59

Offtopic, maar Trouw komt met een interessant artikel: http://bit.ly/i2tgx0 Met het eten van kip haal je zonder recept van je huisdokter een (waarschijnlijk heel breed spectrum) antibioticakuur binnen. Industrieel gefokte dieren (megastallen voor pluimvee, koeien en varkens) krijgen zoals al bekend was preventief antibiotica en snelgroeimiddelen via het voer binnen. De consument dus ook... Dus koop je vlees voortaan gewoon bij de biopoelier/slager en dump je reguliere slager als handlanger van een buitengewoon dier- en mensonvriendelijk systeem waar megastallen een prominente rol in spelen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 22:59

Heel goed als daar een einde aan gemaakt wordt. Het risico op ziektes is veel te groot. Ook de volksgezondeheid loopt gevaar bij die megastallen. Het gaat net zolang goed tot het fout gaat, en als het fout gaat gaat het ook goed fout.

1 Reactie
Amarinde
Amarinde17 feb. 2011 - 22:59

Leuk argument waar het eigenbelang vanaf druipt. Zou het niet steekhoudend zijn om ook naar de overige aspecten te kijken? Dierenleed en overconsumptie bv.

kepos
kepos17 feb. 2011 - 22:59

Is er nog altijd geen definitieve oplossing voor in-vitro vlees? Ik snap echt niet dat we levende beesten nodig hebben met hersenen, zenuwstelsels en pijncentra om een stukje vlees te kweken. Zou prima zonder moeten kunnen.

3 Reacties
Hendricus2
Hendricus217 feb. 2011 - 22:59

Het is hoogstwaarschijnlijk gewoon stukken goedkoper om 100 kilo vlees met hersenen, zenuwstelsels, pijncentra én vooral een imuunsysteem te kweken, dan 100 kilo in-vitro vlees. Bovendien is het schaaltje met in-vitro vlees verpest zodra er een ziektekiem bij komt, aangezien deze geen imuunsysteem heeft, en dus moet alles steriel gebeuren.

FransHoutman
FransHoutman17 feb. 2011 - 22:59

Varkenshersenen in de pan zijn een ware delicatesse voor sommige mensen.

Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 22:59

"Ik snap echt niet dat we levende beesten nodig hebben met hersenen, zenuwstelsels en pijncentra om een stukje vlees te kweken." Snap je dat echt niet? Zo'n beest beweegt en gebruikt zijn spieren, eet gevarieerd enzovoorts. Dat proef je er allemaal in terug. Vlees uit het lab is wat dat betreft nog een stap verder dan vlees uit de bio-industrie: kunstmatig opgefokt en het smaakt nergens naar. Koop voor de aardigheid eens pata negra en je proeft dat die varkentjes rond hebben gescharreld en eikeltjes hebben gegeten. Dat is echt niet in de fabriek na te maken met eikeltjes-extract ofzo.

Bernie2
Bernie217 feb. 2011 - 22:59

Koop, als je trek hebt in een stukkie vlees, je waren gewoon bij de bioslager. Dan weet je dat je met die actie niet bijdraagt tot een van de grootste misbruikschandalen van de laatste decennia. De plofkip, het sabbelkalfje, het neurovarken etc. Het zijn allemaal gepimpte en wanstaltige voortbrengsels uit de duistere breinen achter de vleesindustrie en de gecreëerde behoefte bij de consument. Volgepompt met antibiotica en anabole snelgroeimiddelen, dat de beesten in kwestie niet alleen misvormt en ziek maakt, maar ook prominent aanwezig in het vlees dat consument op zijn beurt breedgrijnzend opvreet... Zo gaan wij dus met onze mededieren en onszelf om. De komst van megastallen als bekroning op het werk van deze nietsontziende snelgroeitak. De boerderijen omgeschaald naar industrieel bedrijf en de koeien, varkens en kippen geherwaardeerd van dier naar interessant product. De bulldozer erop, en wel meteen..!

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans17 feb. 2011 - 22:59

U realiseert zich toch wel dat al die miljarden koeien, varkens en kippen landbouwhuisdieren zijn. Dat wil zeggen ze bestaan omdat ze voor de mens nuttig zijn. Ook in de biologische landbouw is het niet de bedoeling dat ze een natuurlijke dood sterven. De PvdA en de PvdD demonstreren met deze motie dat ze aanhang willen verwerven met het bespelen van sentimenten, op onderbuikgevoelens. De manier waarop u tekeer gaat, zegt in dat verband genoeg.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 22:59

Ik zie hier al zoveel mensen die minder vlees gaan eten dat ik het voorlopig nog kan uitzingen met een goed en groot stuk vlees. Bedankt allen.

3 Reacties
Naamhiero
Naamhiero17 feb. 2011 - 22:59

Ik eet zelf ook graag een stuk vlees. Maar of de kwaliteit "goed" is, durf ik te betwijfelen.

JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2011 - 22:59

Graag gedaan Aert. Hormonen hebben grote invloed op je gedrag. Ik raad je aan vegetariër te worden.

Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 22:59

"een goed en groot stuk vlees T-bone is my middle name ;)

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 22:59

'Tis een begin, goed zo. Volgende stap een algeheel verbod op die mega vlees & zuivel waanzin.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik317 feb. 2011 - 22:59

En wie gaat dat betalen, doctor?

Steven22
Steven2217 feb. 2011 - 22:59

Jammer dat zoveel mensen over dingen praten waar ze geen verstand van hebben maar alleen vanuit de onderbuik. Kijk, iedereen mag tegen de moderne veehouderij zijn, maar gebruik wel argumenten die kloppen. Je kunt het niet eens zijn met de schaalvergroting, maar een varken in een stal met 5.000 soortgenoten heeft het niet perse beter of slechter dan in kleine stal. Sterker nog: de moderne stallen zijn ruimer, lichter en hebben een veel beter klimaat dan de oude stalletjes uit het ot en sien-tijdperk. Hetzelfde als bij koeien: de grote moderne stallen zijn uitgerust met watermatrassen, koeienborstels, zijn ruim en licht. In de oude stallen op pitoreske schilderijtjes stonden de koeien heel de winter aangebonden aan een paal. Maar ja, het is wel kleinschalig dus zal het wel goed zijn. Voor een individueel varken maakt het niet uit of er 5, 500 of 5000 soortgenoten in een stal zitten; hij (of zij) ziet of weet dat niet. Belangrijk is dat alle dieren goed worden verzorgd, en dat gebeurt. Ik ben ervan overtuigd dat in Nederland geproduceerd vlees het beste en meest gecontroleerde van de wereld is. Hormonen worden absoluut niet gebruikt, standaardantibiotica is al 10 jaar uit het voer en de sector moet binnen 2 jaar nog verder terug met de helft van curatieve antibioticagebruik. Binnen 2 jaar lopen alle zeugen in Nederland los in groepen en worden biggen niet meer gecastreerd. Je kunt een grote stal niet mooi vinden, smaken verschillen. Maar een stal hoort nog altijd bij een agrarisch bedrijf en een agrarisch bedrijf hoort in het agrarische cultuurlandschap. Dankzij luchtwassers stoot een moderne stal 90 procent minder stank en ammoniak uit dan oude stallen. Met andere woorden: uit een stal van 1.000 varkens komt net zoveel stank als uit een oude stal met 100 varkens. Schaalvergroting is van alle tijden op alle plekken op de wereld. In Amerika staan stallen van 10.000 zeugen, in China worden varkens in gazen hokjes gepropt met veel ziekte en ellende. Als een varken zou mogen kiezen zou ik wel weten in welk land ze zou willen zijn. Uiteindelijk produceert de boer (of dat nu melk, vlees of eieren is) wat de markt vraagt. Zolang de retailer en de consument kiloknallers willen, dan krijgen ze kiloknallers. We moeten ook niet vergeten dat we met zijn allen straks 8 of misschien wel 10 miljard mensen moeten voeden. Dat kan absoluut niet allemaal op biologische wijze. De moderne Nederlandse (precisie)landbouw is een huzarenstukje en boeren over de hele wereld verwonderen zich over wat wij hier klaarspelen. Jammer dat een deel van de eigen bevolking dit niet ziet en de boer vooral als vervuiler en dierenmishandelaar bestempeld.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 22:59

"Ik ben ervan overtuigd dat in Nederland geproduceerd vlees het beste en meest gecontroleerde van de wereld is." Het beste? Je bedoelt waarschijnlijk het meest efficiënt geproduceerde. Wat er in die beesten gepropt wordt om ze zo snel en efficiënt mogelijk op het slachtgewicht te laten komen, laat je gemakshalve onbesproken. En hoe ze op die manier smaak moeten ontwikkelen blijft al helemaal duister. Nou hebben ze ook geen smaak, dus dat komt dan weer goed uit. Het zijn de nieuwe wasserbomben.

hlok1
hlok117 feb. 2011 - 22:59

complimenten, prima bijdrage

roher
roher17 feb. 2011 - 22:59

Er schrijft hier beneden iemand die zegt bijkans dat dieren in een moderne omgeving op een leunstoel met tv en centrale verwarming beter af zijn in vergelijking met het pittoreske tijdperk. Zelf ken ik een boer in Frankrijk waar de varkens nog gewoon buiten zijn en in hondenweer nog lekker met lijf en lendenen de modder induiken. Als de boer de stal openzet gaan ze niet eens naar binnen! Bovendien SMAAKT het vlees veel lekkerder

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2011 - 22:59

Verwend biologisch vee? Ik zou er als koe voor kiezen. Iedere dag gemolken. Biologische diaree. Gemoedelijk op weg naar de slagersbeul. Koeienjacht is zo vermoeiend.