Kamermeerderheid: 'Regels burgerinitiatief moeten soepeler'
• 12-05-2011
• leestijd 2 minuten
Burgerinitiatieven niet-ontvankelijk verklaard omdat ze
in de voorgaande twee jaar niet in de Kamer besproken zijn
Het burgerinitiatief om een onderwerp op de politieke agenda te zetten, wordt te veel tegengewerkt door haar eigen regels. Dat vindt een Kamermeerderheid van PvdA, GroenLinks, D66, SP en PVV. Sinds de vijf jaar dat burgers zich kunnen beroepen op het burgerinitiatief hebben maar zes van de tien voorstellen het gehaald.
Een burgerinitiatief haalt een behandeling in de Kamer wanneer minimaal 40.000 handtekeningen zijn binnengehaald en het onderwerp de afgelopen twee jaar in de Kamer besproken is. Vooral die laatste regel zorgt er voor dat voorstellen de Kamer niet halen.
Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak zorgt de huidige regeling vooral voor teleurstellingen zegt hij in Trouw. “We moeten als politiek eerlijk zijn. Of de eisen moeten omlaag, of we moeten minder beloven.” De SP ziet het burgerinitiatief liever verdwijnen en een referendum terugkomen waarin burgers uiteindelijk kunnen beslissen om de regering naar huis te sturen.
Het CDA is geen voorstander van het verlagen van de regels. “Als je de criteria verlaagt, wordt de politieke waarde nog minder “, zegt CDA-Kamerlid Ger Koopmans in Trouw. “De toegevoegde waarde van het burgerinitiatief is nu al niet groot. Via andere manieren zijn onderwerpen veel makkelijker te agenderen. Bel bijvoorbeeld een Kamerlid op.”
Toch haalden een aantal veel besproken initiatieven de Kamer niet. Zo riepen burgers op tot een particulier vuurwerkverbod tijdens Oudejaarsavond, een landelijke sluitingstijdenwet voor de horeca en de de invoer van het donorregistratie waarbij iedereen donor is, tenzij iemand bezwaar aantekent.
cc-foto: