Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamerlid De Neef stapt op wegens onmenselijk asielstandpunt VVD

  •  
31-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3857 keer bekeken
  •  
ANP-451391820

VVD-Kamerlid Daan de Neef stapt op vanwege het onmenselijke asielbeleid van zijn partij en de coalitie. Woensdagavond kondigde hij zijn vertrek aan bij de VVD-fractie met een verklaring die hij ook op Twitter deelde. Daarin schrijft De Neef:

"Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik stop ermee. Per volgende week dinsdag geef ik mijn zetel op. De VVD-inzet voor wat betreft de opvangcrisis en de communicatie daaromtrent van vorige week vrijdag waren voor mij de druppel. Ik heb in het verleden al aangegeven hier grote moeite mee te hebben - ook op andere onderwerpen zoals de bio-industrie en dierenwelzijn - maar nu is het voor mij extra duidelijk. De VVD is simpelweg niet meer mijn partij en ik zal dus ook mijn lidmaatschap na 18 jaar opzeggen. Ik had gerekend op medemenselijkheid na een week waarin een baby van drie maanden stierf in Ter Apel en waarin Artsen zonder Grenzen sprak van een noodsituatie. Maar die compassie bleef uit en er kwam naar mijn smaak, een ijskoude aanpak voor in de plek. Ik kan en wil dit niet verdedigen. En dat ga ik ook niet doen. De persoonlijke balans van goede dingen doen en met moeite andere onderwerpen verdedigen, is er niet meer. Dan rest mij niets anders dan te vertrekken en mijn zetel weer terug te geven. Ik wil eenieder bedanken voor de samenwerking en wens jullie heel veel wijsheid, integriteit en humaniteit toe in jullie werk."

De Neef zat sinds maart vorig jaar namens de VVD in de Tweede Kamer. Daar voerde hij het woord op onder meer de portefeuilles jeugdbeleid en jeugdgezondheidszorg. Op zijn profielpagina op de VVD-website schrijft hij: "Ik sta voor een Nederland waarin we niet alleen goed voor mensen zorgen, maar ook voor dieren."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Bernie2
Bernie21 sep. 2022 - 11:52

Ik pleit hier voor het lemmingen-effect. Politici die zich vanaf Rutte I nog VVD'er voelen moeten zich sowieso diep schamen en horen per direct de actie van De Neef te volgen volgen. Geldt trouwens ook voor het personeel van het gristelijke wrak dat CDA heet. Wegwezen en een goed heenkomen zoeken. Het adagium 'zorgen voor mensen & dier' dat op zijn website prijkt blijkt geen loze kreet, klasse man.

Hallahan2
Hallahan21 sep. 2022 - 11:47

Deze reactie is verwijderd

Break on through
Break on through1 sep. 2022 - 11:45

Proficiat! Eindelijk eens een VVDer die wel deugt. Maar die stapt dan ook gewoon op. Jammer dat De Neef zijn zetel niet gewoon houdt. Maar goed, zo worden alle wanna be NSBertjes van de VVD eens fijn vanuit hun eigen gelederen geconfronteerd met hun eigen concentratiekampbeleid en daarmee overeenkomstige denkbeelden. Hele goede ontwikkelingen.....

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 sep. 2022 - 10:28

Er zijn wel meer VVD-ers opgestapt, maar dan meestal om heel andere redenen.

Dehnus
Dehnus1 sep. 2022 - 9:52

Tja, er zitten nog wat ethische Liberalen bij de VVD, maar het is toch echt een conservatieve populistische regenten partij. Hopelijk kan hij bij een andere partij een thuis vinden als hij echt verder wil in de politiek.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew2 sep. 2022 - 0:16

@Dehnus ---------------------- Dat zal dan de partij zijn van zijn kersverse nieuwe liefde van de Partij van de Dieren.

Joop  den Uil
Joop den Uil1 sep. 2022 - 9:05

wat een flapdrol; benieuwd wie hem opvolgt... politiek figuur? een beloning ? vaktechnisch ?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 sep. 2022 - 11:36

Waarom een flapdrol?

JohnnyValues
JohnnyValues1 sep. 2022 - 8:03

Begrijpelijk dat je opstapt vanwege het onmenselijke asielbeleid als je de perfect geregelde portefeuille van Jeugdbeleid gewend bent.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 8:42

Bij geschreven uitingen is het lastiger eventuele onderliggende ironie te herkennen. De jeugdzorg zit al jaren enorm in de problemen. Noem een oberheidsorgaan dat onder Rutte WEL functioneert. Waar de menselijkheid WEL te vinden is.

Rode Diesel
Rode Diesel1 sep. 2022 - 7:50

De VVD "onmenselijkheid" verwijten voelt wel lekker maar heeft weinig te maken met de oorzaken van een en ander. Het tekort in opvangcapaciteit is vooral te danken aan het feit dat heel wat COA's gesloten zijn omdat ze niet meer nodig waren en daar waren kamerbreed meer partijen met begrijpelijke instemming bij betrokken. Laat maar zien dat dat niet zo is. Met die eerder nog bestaande COA's is ook het personeel vertrokken. Deze huidige crisis in opvangcapaciteit heeft er nu toe geleid dat er met name in noordelijke provincies en elders vrijwel uitsluitend ook relatief in kleine gemeentes, ver buiten de "progressieve" Randstad, burgers en gemeentebesturen met dwang worden geconfronteerd met door hen facilitair en in mate overstelpende aantallen asielzoekers. De inhumanitaire gevolgen van dit beleid waarvoor een kamerbrede verantwoordelijkheid geldt die berust op professioneel onvermogen i.p.v. bewuste kwaadaardigheid treft momenteel natuurlijk vooral de asielzoekers maar zeker ook de burgers en besturen van gemeentes die ermee opgezadeld worden.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:00

"Het tekort in opvangcapaciteit is vooral te danken aan het feit dat heel wat COA's gesloten zijn " ........op aangeven van kabinet Rutte. "omdat ze niet meer nodig waren" Nee. Op DAT moment niet. Kenmerkend voor Rutte: korte-termijndenken. Geen visie. Niet kunnen bedenken dat de vluchtelingenstroom niet ophoudt en misschien wel weer eens toe kan nemen. "en daar waren kamerbreed meer partijen met begrijpelijke instemming bij betrokken." Alleen al de regeringspartijen zijn genoeg om genoeg aan kamerbreed te bereiken. Dus ga nou niet de oppositie de schuld geven.

oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2022 - 9:00

Zie je wel dat je een Rutte-apogoleet bent?

Rode Diesel
Rode Diesel1 sep. 2022 - 16:26

Onzin. Onze minister-president Rutte neemt geen eigenstandige besluiten als deze en kan dat natuurlijk ook niet zoals geen enkele Nederlandse premier als primus inter pares dat ooit heeft kunnen doen. Behalve dat het sluiten van coa's in reactie op een veel lager aantal asielzoekers destijds door het parlement, waaronder dus meerdere partijen inclusief die buiten de coalitie, is het besluit om coa's te sluiten of af te schalen tevens door het management van de coa's zelf besloten. Alleen van 2009 tot 2011 waren er door een lager aantal asielzoekers al drie achtereenvolgende krimpbesluiten door het betrokken ministerie. Vanaf 2013 was er weer een plotselinge groei om in 2016 weer te stagneren en daarna weer een aantal jaren van stevige krimp. Coa's zelf besluiten daarop ook steeds te sluiten: https://www.coa.nl/nl/sluiting-van-een-azc http://www.prachtigpekela.nl/nieuws/34157/COA-besluit-AZC-in-Oude-Pekela-te-sluiten.html

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 sep. 2022 - 21:07

@Diesel - 'Onzin. Onze minister-president Rutte neemt geen eigenstandige besluiten als deze en kan dat natuurlijk ook niet zoals geen enkele Nederlandse premier als primus inter pares dat ooit heeft kunnen doen.' Als Rutte hier voor was gaan liggen en had gezegd: 'Dit gaan we zo niet doen!' Dan was er geen enkele AZC gesloten . Heb je het nog steeds niet door? Rutte neemt nooit een besluit. Niet over corona, niet over de AZC's niet over gezonheidszorg, nergens over. Dat laat hij zijn ministers doen. Op deze manier blijft Rutte zelf altijd uit de wind. De chef blijft altijd buiten schot. Daarom is hij al zo lang de chef. De kapitein die nooit in de stuurhut te vinden is. Als het schip zinkt, kan niemand beweren dat hij het heeft gedaan.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten1 sep. 2022 - 7:30

Ik deed even wat nader onderzoek naar die kerel, en ik dacht: wat deed die man uberhaupt bij die partij?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:01

Ja. Want menselijkheid verwacht je daar niet.

Mokker
Mokker2 sep. 2022 - 12:46

Centjes incasseren en braaf stemmen wat de partijleiding hem opdroeg. Siert hem wel dat hij zijn zetel inlevert en niet voor het makkelijke wachtgeld gaat.

haarklover
haarklover1 sep. 2022 - 7:18

Ik vind jammer dat hij zijn zetel opgeeft. Ik vermoed dat ook menig VVD-stemmer een rechtvaardigere behandeling van asielzoekers wil, en die kiezers verliezen zo een vertegenwoordiger. Het is hier niet De Neef die van standpunt veranderd is, maar de VVD.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:01

Leg uit.

Proletarier
Proletarier1 sep. 2022 - 6:55

Liever laat dan nooit maar toch bekruipt mij het gevoel dat dit figuur zich nu pas realiseerd dat er in een casino gegokt word. Jammer dat hij die zetel teruggeeft. Ik ben geen voorstander van het stelen van zetels tenzij het van rechtse rakkers is.. Hypocriet? Zeker, maar dat is de VVD ook...

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:03

Dat zou dan inderdaad tegenstrijdig zijn. 100% afstand nemen van het moraal van de VVD. Zeer te prijzen.

Dpers
Dpers1 sep. 2022 - 6:50

Dat nog vele VVDers mogen volgen..

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:04

Dan zou zo maar de menselijke maat terugkomen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk1 sep. 2022 - 6:16

Het standpunt van deze partij is niet van gisteren. Dat had dit kamerlid bij zijn aantreden al kunnen en moeten weten.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:05

Het standpunt, uitgangspunt, is liberaal. Hij heeft aan den lijve moeten ondervinden wat neo-liberaal betekent.

Effie2
Effie21 sep. 2022 - 6:06

Blij dat deze parlementariërs eindelijk het licht heeft gezien en nu zijn hart volgt. Moeten er meer doen. Wordt het land een stuk beter van.

EricDonkaew
EricDonkaew1 sep. 2022 - 5:28

Uit het AD: Ook wordt verwonderd gereageerd op de redenen die De Neef aanvoert voor zijn vertrek. De asieldeal die vorige week is gesloten door het kabinet gaat immers lang niet zover als de verkiezingsprogramma's van de VVD. De Neef was een van de twee schrijvers van het verkiezingsprogramma van de VVD voor de periode 2017-2021. Daarin werd bijvoorbeeld bepleit dat het kinderpardon moest worden afgeschaft. ----------------------------- Deze man is dus compleet van standpunt veranderd. Dat zie je wel vaker, linksom of rechtsom, na het ontmoeten van een nieuwe levenspartner. En dat is bij De Neef het geval. Er zijn (mij) meer van dit soort gevallen bekend. Mensen veranderen niet van principiële standpunten doordat ze zijn gaan lezen en/of discussiëren (op Joop!), ze doen dat als gevolg van grote veranderingen in hun persoonlijke leven.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:08

Je bent nooit te oud om te leren. De man is wel de goede kant op veranderd.

EricDonkaew
EricDonkaew2 sep. 2022 - 0:20

@vdbemt ----------------------- Dat is afhankelijk van waar je zelf staat natuurlijk. Maar jij presenteert het weer als de absolute waarheid.

Martin108
Martin1081 sep. 2022 - 5:12

Volgens het AD was hij mede schrijver van het VVD verkiezingsprogramma, dat nog veel strengere regels voor asielzoekers bepleit. En was hij speechschrijver voor Wilders.

Volrin
Volrin1 sep. 2022 - 4:56

""Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik stop ermee. Per volgende week dinsdag geef ik mijn zetel op. De VVD-inzet voor wat betreft de opvangcrisis en de communicatie daaromtrent van vorige week vrijdag waren voor mij de druppel." Beter laat dan nooit.

GeenProbleem
GeenProbleem1 sep. 2022 - 3:41

Hij is van de VVD, dus waarschijnlijk heeft hij ergens anders gewoon een baantje gevonden waar ze beter betalen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2022 - 15:51

Hij is dus echt ten goede veranderd.

oproerkraaier
oproerkraaier31 aug. 2022 - 22:01

ik ben erg verbaasd dat dergelijke gevoelens ook binnen de VVD bestaan, maar wat een koele VVDer! Een echte liberaal?

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2022 - 21:15

De man zat duidelijk niet bij een partij waar zijn politieke visie gedeeld wordt. Hij past duidelijk beter bij D66 of Groen Links. Ik ben benieuwd of hij zijn zetel inlevert of ervoor kiest om voor zichzelf door te gaan.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2022 - 9:09

Hij zegt zijn zetel in te zullen leveren.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman31 aug. 2022 - 20:34

Zit ie al 18 jaar bij de verkeerde partij, wat een kluns.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew2 sep. 2022 - 0:09

@Doomsdayshaman --------------------- Of 16 jaar bij de verkeerde vrouw, vanuit zijn optiek dan. De aanvankelijk rechtse Mitterrand werd pas links nadat hij met een mooie en zeer linkse vrouw in het huwelijk was getreden. Het is van alle tijden.

Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 20:10

Dat de VVD niet veel op heeft met vluchtelingen is niet iets van de laatste weken.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk1 sep. 2022 - 8:59

De VVD heeft juist veel op met migranten, alleen moet men ze dan ook als mensen met een eigen verantwoordelijkheid behandelen en niet als onwetende wilden die men zogenaamd zielig vindt (wat natuurlijk puur racisme is).

oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2022 - 15:52

"De VVD heeft juist veel op met migranten" en weer zit je er 100% naast.

Mokker
Mokker2 sep. 2022 - 12:44

VVD ziet vluchtelingen als goedkope arbeidskrachten om de kapitalistische molen te laten draaien. Doen ze toch knap dat ze allerlei zogenaamd linkse figuren zo ver krijgen de uitbuiting van arbeiders te ondersteunen.

Sam V
Sam V31 aug. 2022 - 19:46

Grappig. Bekendheid verkrijgen door op te stappen.

6 Reacties
Mohawk2
Mohawk231 aug. 2022 - 20:25

Grappig, dat dat het eerste is waar je aan denkt, Waard.

Eric Minnens
Eric Minnens31 aug. 2022 - 20:55

@Sam V Ja, grappig. Zo wil ik eigenlijk alle backbenchers van de VVD wel leren kennen...

JohnVKR
JohnVKR31 aug. 2022 - 21:14

Er zijn veel Kamerleden die op de achtergrond keihard werken. Misschien deze man ook wel. Bekend of niet bekend, dat zegt me niets.

oproerkraaier
oproerkraaier31 aug. 2022 - 22:04

Zuurpruim! Zo'n typische rancuneuse, rechtsextremistische reactie. Wordt weer mens man!

Sam V
Sam V1 sep. 2022 - 8:37

@ oproerkraaier Geen rancune en geen rechts-extremisme hier. Ik vermaak mij prima. U ook?

oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2022 - 15:53

Sam, zo komt het anders wel over.