Op 15 juni 2010 is Schaduwkamer van start gegaan, tegelijk met het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer. Op deze site kunnen alle Nederlandse kiezers meestemmen met moties met de Tweede Kamer. Nadat een motie wordt ingediend, wordt deze zo snel mogelijk op de site van Schaduwkamer geplaatst en krijgen de leden een uitnodiging om te stemmen. Leden van Schaduwkamer nemen plaats in de ‘schaduwfractie’ van de partij waarop ze bij de verkiezingen van 9 juni 2010 hebben gestemd. Zodra de stemming in de Tweede Kamer is voltooid wordt deze uitslag op de site geplaatst en de stemming via Schaduwkamer gesloten. Vervolgens is overzichtelijk te zien hoe per fractie gestemd is in de Tweede Kamer en in de Schaduwkamer. De totaaluitslag in de Tweede Kamer en Schaduwkamer worden per motie met elkaar vergeleken.
Inmiddels zijn er ruim 25.000 Nederlanders lid van Schaduwkamer en zijn er sinds de start 73 – inmiddels afgeronde – moties aan de kiezers voorgelegd. Per motie hebben gemiddeld bijna 10.000 leden gestemd. – Bij 15 van de 73 moties stemden zowel de Tweede Kamer als Schaduwkamer in meerderheid voor.
– Bij 19 moties stemden zowel de Tweede Kamer als Schaduwkamer in meerderheid tegen.
– Bij de overige 39 moties stemden de leden van Schaduwkamer in meerderheid voor en de Tweede Kamer tegen.
– Bij 62 van de 73 moties was een groter percentage van de leden van de Schaduwkamer voor dan leden van de Tweede Kamer.
Als we alleen kijken naar het aannemen of verwerpen van een motie dan deed de Tweede Kamer in 53% van de gevallen iets anders dan Schaduwkamer. En dat was in alle gevallen dus een motie verwerpen, terwijl die door Schaduwkamer werd aangenomen.
Er waren 4 moties waarbij in de Schaduwkamer het aandeel “voor” meer dan 50% hoger was dan in de Tweede Kamer. Dat betrof:
– Wek geen verwachtingen aan Servië over EU-lidmaatschap voordat de Europese Commissie met een advies komt (verschil: +65%)
– Verbod op rituele slachtingen (een PVV-motie uit 2010) (verschil: +60%)
– AOW leeftijd vanaf 2011 stapsgewijs verhogen (een D66-motie uit 2010) (verschil: +54%)
– Behoud de strippenkaart (verschil: +51%)
Terwijl bij de motie over Servië alle Schaduwkamerfracties met circa 90% voor stemden, was dat in de Tweede Kamer alleen het geval bij PVV, SP en Partij voor de Dieren. Er zijn twee moties waarbij in de Tweede Kamer 20% of meer voor stemde dan Schaduwkamer. Maar in beide gevallen was er wel een ruime meerderheid voor: – Rollator moet in het basispakket blijven (verschil: -22%)
– Tegengaan islamisering geen doelstelling beleid (verschil: -20%).
Terwijl dus bij 47% van de 73 moties de Tweede Kamer dezelfde beslissing nam als de Schaduwkamer zien we bij de afzonderlijke partijen een groot verschil in de mate waarin het besluit van de fractie in de Tweede Kamer overeenkomt met dat van haar schaduwfractie. Bij de SP kwam de stemming bij 93% van de moties overeen, bij de VVD gebeurde dat slechts bij 51% van de moties. (Dat het percentage van de hele Kamer lager is dan van de afzonderlijke partijen komt doordat bij de fracties in de Tweede Kamer vrijwel alleen door de hele fractie voor of tegen wordt gestemd, maar bij de fracties in de Schaduwkamer een deel voor en een deel tegen stemmen.)
Hieronder treft u de samenvatting van de 73 moties. Op de website www.schaduwkamer.nl kunt u per motie de uitslag van ieder van de partijen zien.