Joop

Kamerdebat over Nederlandse oorlogsmisdaden in Indië ontaardt in steunbetuiging aan kolonialisme

  •  
14-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4001 keer bekeken
  •  
sandrine2

De Tweede Kamer leek even in een tijdmachine naar de vorige eeuw gestapt. De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 dat eerder dit jaar verscheen. GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet benadrukte dat het debat moest gaan over de term oorlogsmisdrijven. Sandrine Thelosen, de politiek redacteur die deze week de afwezige duider Peter Kee vervangt, vertelt dat de onderzoekers er achteraf spijt van betuigden dat ze die term niet in het rapport hebben gebruikt.

Van Jole constateert dat nu in het debat wordt gedaan alsof er gesproken wordt over oorlogsmisdrijven op basis van de huidige maatstaven en dat indertijd niet duidelijk was. Het tegendeel is waar. "Het rapport maakt duidelijk dat men dat destijds ook al wist." Van Jole ergert zich enorm aan het debat omdat de Kamerleden met whataboutism om de hete brij heendraaien. "Ik hoop dat ze er in Indonesië niks van meekrijgen." Zo gebruikte Baudet het debat om een lofzang op het kolonialisme af te steken. "Maar ook Derk Boswijk, die ik best hoog heb zitten, slaat vreemde taal uit. Die heeft het over de 'omstreden militair' kapitein Wesseling. Hoezo omstreden? Dat was gewoon een oorlogsmisdadiger die nooit gestraft is voor zijn misdaden."

Daarna gaat het over Pieter Omtzigt. Nieuwsuur onthulde dat Annemarie Jorritsma in tegenstelling tot wat ze eerder verklaarde wel degelijk over Omtzigt heeft gehad en zijn positie 'onhoudbaar' noemde. Thelosen: "Er wordt nu heel erg geklaagd dat het over de poppetjes gaat maar dat was op dat moment ook echt zo." Volgens Van Jole is nog steeds onduidelijk wie er over Omtzigt is begonnen. "Als het Rutte was dan moet hij vertrekken."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2023 - 11:04

De oorlogskinderen, de baby boomers zijn met elkaar opgegroeid. Er komen allerlei diep verborgen geschiedenissen boven. Waar ooit gezwegen werd, omdat iedereen binnen familie, binnen de wijk wist hoe zwaar het leven geweest was. Het leven in angst, honger, altijd het verraad of de vergelding. Het verhaal van gewone mensen is nooit het verhaal van regeringen. Nu excuses maken voor alles wat er door regeringen in het verleden is aangericht geeft bij degenen, die nog nooit excuses kregen, gevoelens van ongelijkheid en achterstelling. Daarbij is er onkunde en desinformatie. En men zweeg, om rust te vinden om trauma’s te verwerken en om men berustte in het weten, we hebben geleden. Ik was aangedaan door het verhaal van de negentienjarige soldaat, die krijgsraad kreeg vanwege dienstweigering. Hij stak het dorp niet in brand… Mijn vader was de dood in Duits concentratiekamp ontsnapt en werd ook naar Indië gestuurd, twee broers ook. Degenen die niets mee hadden gemaakt, zij oordeelden, zij stopten in doofpotten en regeerden door…..

EenMening3
EenMening315 jun. 2023 - 9:27

Nederland zag in 1945 niet het teken aan de wand en wilde koste wat koste Indonesië als kolonie behouden. De Britten zagen het wel en gaven India in 1947 onafhankelijkheid. Hun verhouding met India is dan ook veel beter dan de onze met Indonesië. Het idee van de Britten om de Commonwealth op te richten was ronduit briljant. Dit samenwerkingsverband functioneert nog altijd naar tevredenheid. Vorig jaar zijn zelfs 2 voormalige Franse koloniën, Togo en Gabon, toegetreden. In Nederland dacht men "Indië verloren, rampspoed geboren". Maar het tegendeel bleek het geval. Er begon toen juist een periode van ongekende economisch groei. Dat gold ook voor andere koloniale mogendheden, die hun imperium opgaven. Landen bleken helemaal geen koloniën nodig te hebben om welvarend te worden. Zwitserland en Zweden hadden dit al eerder laten zien. Portugal is een voorbeeld van een land dat zijn imperium niet wilde opgeven en mede daardoor arm is gebleven. Rusland is het laatste grote koloniale imperium. De Russen hebben in de loop der eeuwen heel Noord-Azië gekoloniseerd. Hun imperium beslaat maar liefst 10 tijdzones!. het resultaat is een schurkenstaat die de wereld alleen maar ellende brengt.

M. Grootendorst
M. Grootendorst15 jun. 2023 - 8:24

Ook een leuke reactie van Van der Plas: ze sprak over geschiedsvervalsing. Toch knap dat die troela dat zonder verdere studie dat kan zeggen. Ook Wilders was weer lekker bezig… god verhoede dat dit zooitje ook nog eens in de regering komt. Dan weten we precies wat er gaat gebeuren met historisch onderzoek. Deze mededeling is vooral voor al diegene die Caroline zo’n frisse aanwinst vinden. Het blijkt gewoon een boerenmesthoop!

Radio-Head
Radio-Head15 jun. 2023 - 4:58

Hey Olaf, dat was en is terecht,en van Haga kan het weten, is Oud Commando. https://www.ind45-50.org/open-brief-bauke-geersing Wat wel zou kunnen verbazen, is dat de naam van Luitenant Vermeulen niet op de voorgrond komt als het over sadisme en wangedrag gaat, misschien komt dat wel, omdat dat beter bij het politieke veld past. Westerling "De eenling" https://www.bol.com/nl/nl/p/eenling-de/1001004005270934/

Indisch4ever
Indisch4ever14 jun. 2023 - 23:39

Zeg Roep en Toeter Doe eens niet toeteren over "zwelgen in koloniaal verdriet" Dat is nogal kwetsend zoals je roept Mensen hebben geleden in WO II, vaders zijn vermoord, moeders zijn omgekomen in de jappenkampen (bijv de moeder van Boudewijn de Groot) Zelf heb ik 2 grootvaders en enkele ooms verloren in de jappenkampen. En Baudet met zijn stupide verhaal, koloniaal en racistisch, wordt op elke 15 augustus herdenking geweerd me dit verhaal Dat jij denkt dat zo'n herdenking een geschikte plaats, is verontrustend over je mate van zwart-wit denken.

1 Reactie
Roep en Toeter
Roep en Toeter15 jun. 2023 - 14:40

''FVD-voorman Thierry Baudet hield een lofzang op het kolonialisme en betreurde het verlies van „Insulinde” '' Wat wil een (oud) koloniaal nog meer vraag ik mij af. De schone schijn ophouden? Mogelijk nepnieuws van NRC geef ik toe want ik heb de redevoering van FvD Baudet zelf niet beluisterd. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/14/veel-emotie-tijdens-indonesiedebat-a4167234 ''Mensen hebben geleden in WO II, vaders zijn vermoord, moeders zijn omgekomen in de jappenkampen (bijv de moeder van Boudewijn de Groot)'' Het is u misschien ontgaan maar voor alle leed gedurende WO2 (en daarna) kunt u elk jaar weer terecht op De Dam in Amsterdam op 4 mei. Daarmee wil ik overigens niets afdoen aan het persoonlijk leed dat kolonialen (en lokale NSB aanhang) hebben geleden in Indonesie nadat de de Jappen de lokale bevolking hebben bevrijd van de Nederlandse bezetter. Integendeel, het is heel begrijpelijk dat je een keer gewend aan dik koloniaal profiteren over de rug van inlanders het een flinke tegenvaller kan zijn als daar abrupt een einde aan komt. Dat je daar compleet ongegeneerd elk jaar weer generaties lang over loopt te huilebalken op 15 augustus is weer een ander verhaal.

Olav Meijer
Olav Meijer14 jun. 2023 - 22:37

Van Jole: [.....Die heeft het over de 'omstreden militair' kapitein Wesseling. Hoezo omstreden? Dat was gewoon een oorlogsmisdadiger die nooit gestraft is voor zijn misdaden."] Zeker. En afgelopen dinsdag werd in "Ongehoord Nieuws" nog door een "panellid" de lof gezongen van Westerling.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2023 - 11:06

Als die griezel nooit is gestraft, mag je hem dan wel zo noemen? Of is dat feitelijk strafbaar?

Roep en Toeter
Roep en Toeter14 jun. 2023 - 18:44

''Zo gebruikte Baudet het debat om een lofzang op het kolonialisme af te steken.'' Daar deugt natuurlijk helemaal niets van. Als FvD Baudet zo nodig een lofzang over kolonialisme wel afsteken dan kan en mag dat natuurlijk maar dan wel graag op een daarvoor geschikt moment en plaats. Bijvoorbeeld op de jaarlijkse Nationale Indie Herdenking op 15 augustus te Den Haag. De kolonialen (voor zover nog in leven) maar zeker ook hun nabestaanden die jaarlijks zwelgen in koloniaal verdriet kunnen daar ongetwijfeld wat mee. Indie verloren, rampspoed geboren. In het 2e kamer debat over de de kolonisatie van Indie missen we toch vooral de inbreng van de machthebbers/politiek in 1945-1950 (zeg maar de hedendaagse Bidens, Ruttes, Scholzen etc) die het hele drama destijds hebben georganiseerd. En gezorgd dat hun strijders ter plaatse de beschikking hadden over de middelen om te doen (met hun medeweten) wat ze hebben gedaan. https://www.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/d9fe9278-ad65-4ba2-a117-efdd4e6566db/indonesie-onafhankelijk-nederlandse-overheid-moet-verantwoordelijkheid-nemen

GeenProbleem
GeenProbleem14 jun. 2023 - 16:54

Ik snap niet dat ze hier in de kamer nog zo'n issue van maken, waar gehakt wordt vallen spaanders; dat weet iedereen. Erken het en ga door.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer14 jun. 2023 - 22:46

@ GeenProbleem: Tja, toen Hitler hakte vielen ook spaanders. Zoiets?

GeenProbleem
GeenProbleem15 jun. 2023 - 4:40

@olav Wat snap je er niet aan? Spaanders = oorlogsmisdaden. Ik moet nog van de eerste oorlog horen waar geen oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden.

Mathijsco
Mathijsco14 jun. 2023 - 16:40

Zijn de Molukkers ook ter sprake gekomen en het laffe verraad van Nederland? Verder compleet kansloos om het nu nog over kolonialisme en Indonesië te gaan hebben. Het behoorde bij de koloniale ratrace van een paar eeuwen terug. Is nu klaar

Brave Henrick
Brave Henrick14 jun. 2023 - 16:39

Dat er onder de Nederlanders en Nederlands-Indiërs in toenmalig Indië, met allerlei achtergrond, bij zijn geweest die oorlogsmisdaden hebben gepleegd is zeker net als dat de toenmalige Nederlandse regering daarvoor grote medeverantwoordelijkheid droeg. Het is tegelijkertijd maar een deel van het verhaal net als de misdaden die er zijn gepleegd door allerlei mensen en verantwoordelijke partijen. Dat poppetjes als Jorritsma, maar dan niet te vergeten niet minder Ollongren, en nog een aantal anderen van diverse partijen, ermee weg gaan komen zoals Omtzigt is aangepakt is evenzeer een zekerheid als dat het de zoveelste schande is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jun. 2023 - 16:23

'dat de onderzoekers er achteraf spijt van betuigden dat ze die term niet in het rapport hebben gebruikt' Sorry, maar dit vind ik echt lachwekkend.

Polarisario
Polarisario14 jun. 2023 - 16:07

Raar debat was dat. Hoe zat het ook alweer? Indonesië wil na WO2 in 1945 onafhankelijk zijn en Nederland accepteert dat niet. Er volgt een oorlog van ongeveer vier jaar waarna Nederland zich in 1949 uiteindelijk neer moet leggen bij de nieuwe werkelijkheid. Punt? Als het zo in de geschiedenisboekjes staat is dat toch prima? Alles wat we nu doen is nergens goed voor. Tenzij we de geschiedenis niet accepteren zoals deze geweest is. Rutte heeft in een vorige gelegenheid excuses aan onze voormalige kolonie aangeboden. Ook dat was natuurlijk wat raar. Die excuses hadden gedaan moeten worden naar al die ongetrainde jongens die zonodig na een vijf jaar durende oorlog nog eens op pad werden gestuurd voor een strijd die we onmogelijk konden winnen. De Nederlandse inwoners van voormalig Nederlands Indië moesten in die tijd door de verslagen Japanners beschermd worden tegen de Indonesiërs. Zonder hun zouden zij afgeslacht zijn. Dit is overigens iets waar wij de Japanners best dankbaar voor mogen zijn en waar Indonesië natuurlijk nooit excuses voor zal aanbieden. Waarom zouden ze ook? Het is driekwart eeuw geleden gebeurd. Nagenoeg iedereen die dit heeft meegemaakt is allang overleden.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer14 jun. 2023 - 22:44

@ Polisario: [Als het zo in de geschiedenisboekjes staat is dat toch prima?] Nee, want het was van meet af aan een zeer foute, kolonialistische oorlog, die onnodig veel bloed heeft doen vloeien. Ergo: 17 augustus 1945 is de juiste datum van de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring. En het kabinet dat deze oorlog voerde treft alle blaam. Ook van de heftige reactie van de Indonesische bevolking tegen de kolonisten, die op de oude voet door wilden gaan.

GeenProbleem
GeenProbleem15 jun. 2023 - 4:41

@olav Dus? Wat stel je voor?

Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2023 - 11:11

“De Nederlandse inwoners van voormalig Nederlands Indië moesten in die tijd door de verslagen Japanners beschermd worden tegen de Indonesiërs. Zonder hun zouden zij afgeslacht zijn” In welk geschiedenisboek staat dat? Wel eens gehoord van Jappenkampen en troostmeisjes? De Birmaspoorlijn?

Indisch4ever
Indisch4ever14 jun. 2023 - 15:48

Baudet in debat over Nederlands groots project: ... .om ook hen die door geografie, genetica en geschiedenis niet de zegeningen van het europees bestaan hebben overgeërfd gekregen toch deelgenoot daarvan te maken.... -- Kamerleden liepen naar de microfoon. Die vonden het gebruik van het woordje genetica van racistische ondertoon.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2023 - 12:25

Baudets familiegeschiedenis is deels Indisch. Hij heeft het over zijn roots.