Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer zet grof geschut in: parlementaire enquête naar toeslagenschandaal

  •  
11-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Rutte en Van Huffelen praten met toeslagenouders op Catshuis

© DEN HAAG - Gedupeerde Ouders staan voor het Catshuis voor een gesprek met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. De ouders zijn onterecht aangemerkt als fraudeur en moeten tienduizenden

Er komt een parlementaire enquête naar het toeslagenschandaal. Dat meldt de NOS donderdag. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat voor de zomer van volgend jaar de openbare verhoren naar de affaire van start gaan. Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen.
Vorig jaar was er al een parlementaire ondervraging waarin verschillende betrokken (oud-)bewindslieden werden verhoord, waaronder premier Rutte en de inmiddels opgestapte PvdA-leider Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken ten tijde van het toeslagenschandaal. Dat leidde uiteindelijk tot het vernietigende rapport ‘ongekend onrecht’ over de rol van de overheid bij het veroorzaken ervan. Na verschijning van het rapport trad het kabinet af.
Oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en de Kamerleden Van Kooten-Arissen en Krol riepen daarna op tot uitgebreider onderzoek. Na aanvankelijk terughoudend te zijn, heeft nu ook regeringspartij CDA ingestemd met de enquête. Donderdagmiddag wordt het voorstel in stemming gebracht in de Kamer.
De NOS schrijft:
"De Kamer vindt dat de ondervragingscommissie “lang niet alles heeft onderzocht”. Als voorbeelden worden genoemd het onrechtmatig selecteren op nationaliteit, het opsporen van fraude buiten de toeslagen, het delen van persoonsgegevens met andere overheden en de rol van de Kamer als medewetgever."
Woensdag bleek dat de overheid jarenlang de slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft verhinderd gratis rechtsbijstand te krijgen bij het Juridisch Loket. Wie daar aanklopte om beslissingen van de Belastingdienst aan te vechten, werd weggestuurd. Ook sociaal advocaten die een vergoeding vroegen om slachtoffers van de Belastingdienst bij te staan, werden weggestuurd. Meerdere Kamerleden spraken schande van de nieuwe onthulling in het schandaal. SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemde het ‘een vorm van machtsmisbruik en sabotage van de rechtshulp die mensen op dat moment zo hard nodig hadden’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.