Joop

Kamer wil 5 mei elk jaar als vrije dag

  •  
05-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cohen_300_01.jpg
Voorstel van Job Cohen (PvdA) krijgt steun van Kamermeerderheid
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen.
Het voorstel werd woensdag gedaan door PvdA-leider Job Cohen, maar was in 2007 al eens door de SP bepleit. Toen haalde het plan geen meerderheid, nu is die er wel, want behalve de PvdA en de SP zijn ook de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee. D66 en de Partij voor de Dieren zijn tegen.
Lees ook : Blijven strijden voor de vrijheid van iedereen (opiniestuk van Job Cohen)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Joeri2
Joeri25 mei 2010 - 19:15

Mochten voor het CDA de kosten een belemmering zijn dan wil ik daar best 2 paasdag voor inleveren.

Pietertje2
Pietertje25 mei 2010 - 19:15

Het eerste Haagse succes voor Job Cohen blijkt binnen te zijn. Er zullen er zeer zeker nog meerdere volgen.

RolandBru
RolandBru5 mei 2010 - 19:15

Zal Cohen geen vrienden mee maken: roept hij weer het verwijt over zich af dat hij een goed idee heeft dat anderen vervolgens mogen betalen. Zo kan ik het ook. Ik had eigenlijk verwacht dat hij voor dat hij met vijf mei zou komen, zou voorstellen een Islamitische feestdag naar keuze tot nationale feestdg te verklaren (in ruil voor 2e pinksterdag bijvoorbeeld). Misschien moet hij eerst even thee gaan drinken met de werkgevers?

Irmaatje
Irmaatje5 mei 2010 - 19:15

Hoe meer ideetjes de PvdA van de SP overneemt, hoe beter ;-)

johnnysisko
johnnysisko5 mei 2010 - 19:15

Ja ja weer typisch pvda politiek. 3 jaar geleden stelde SP dit ook al voor. En toen stemde PVDA tegen. En nu dan zeker met de eer strijken. Dat zou enorm aso zijn

JohnvanGogh
JohnvanGogh5 mei 2010 - 19:15

goedkope actie

paulvr2
paulvr25 mei 2010 - 19:15

Dat is toch een prima idee van de mensen die vinden dat onze economie zo bedreigd is dat we vooral nog twee jaren langer moeten werken! Kunt U er nog kaas van maken? Ik niet!

cassirer
cassirer5 mei 2010 - 19:15

Typisch Cohen: binden van jan en alleman met eerder verworpen ideetjes van nare partijtjes van links en rechts op kosten van de ondernemer....en verder de mooie toverspreuken herhalen waarmee hij de autochtone wijkbewoners naar het dure Almere etc. verdreef om vervolgens trots te zijn op de prachtwijken die met het geld van de belastingbetaler voor de uitkeringen oogstende immigranten werden opgebouwd. En dan op intellectueel superieure wijze alle hinderlijke vragen van P&W (5-5-10) naar de prullenmand van de onnozelen te verwijzen. 'WIJ gaan het beter doen na de verkiezingsoverwinning, maar we vertellen niet hoe'. Aardige man , zegen voor een land van blijvende stilstand, maar een ramp voor een land dat een beetje beweging wil.

PietPelle
PietPelle5 mei 2010 - 19:15

Helemaal mee eens. Cohen hangt nu al sinterklaas uit van andermans centen. Cohen opperde ook nog even om dit geldverlies weg te schrappen tegen de koopzondag, onze koopman vergelijkt appels en peren, en verkoopt straks knollen voor citroenen. Het bedrijfsleven betaalt de extra vrije dag, en de middenstand krijgt er een spoelingsverdunnend verkoopdagje bij. Een ding staat nu wel vast, Cohen gaat het afleggen tegen Balkenende en Rutte op kennis.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 mei 2010 - 19:15

Een goede gelegenheid om die vrije dagen eens te reorganiseren. In ieder geval moet er een nationale feestdag komen voor de stichting van de staat Nederland. Vrijwel ieder land heeft zo'n dag, behalve wij. Van mij mag 5 mei er ook wel bij. Als ik Indonesiër was zou ik ook het einde van de Hollandse bezetting/stichting van de staat willen vieren. Verder alle religieuze dagen (paasmaandag, goede vrijdag, hemelvaart etc. etc.) afschaffen (scheiding van kerk en staat). In ruil daarvoor krijgt men extra vakantiedagen én krijgt eenieder het onomstotelijke recht om op zijn/haar religieuze dagen vrij te nemen. En als dan nog een nationale vrije dag in het weekend valt, moet deze worden gecompenseerd (zoals bv. in België). Want in het ongunstigste geval vallen veel feestdagen in het weekend (en ook nog een extra dag werken in een schrikkeljaar met 29 februari). En zeg nou zelf, als de werkgever voorstelt, werk dit jaar maar eens 3 dagen langer zonder extra loon, zou u dat accepteren? Wij doen het wèl, maar omgekeerd ook. Bij einde dienstverband wordt je tot op de dag afgerekend, maar over een paar meer of minder vrije feestdagen in een bepaald jaar maken we ons niet druk? Vreemd! Tot slot: afschaffen van al die koopzondagen ter bevordering van de sociale cohesie met gezin en vrienden. En elke zondag een flinke aswolk boven Europa voor een vliegtuigloze zondag. Maar deze laatste alinea is wel erg off-topic vrees ik.

HenryH
HenryH5 mei 2010 - 19:15

Wat een onzin. De hoeveelheid vrije dagen die ik heb, is een zaak tussen mij en mijn werkgever. Daar heeft vadertje staat verder niets mee te maken.

Rondeboer
Rondeboer5 mei 2010 - 19:15

Populistische maatregel.

Milieunet
Milieunet5 mei 2010 - 19:15

Goed plan om er een echte jaarlijkse vrije dag van te maken. Mooie timing ook van Job. Dat moet zetels opleveren in de peilingen.

dannyzeeland
dannyzeeland5 mei 2010 - 19:15

Klinkt sympathiek, maar ik vind het toch geen goed idee. Gezien de economische situatie lijkt het me niet slim om heel Nederland nog een extra vrije dag te geven. Het moet alleen bespreekbaar zijn als we er een andere vrije dag voor inleveren (tweede pinksterdag?).

jcopier
jcopier5 mei 2010 - 19:15

Weet je, jaarlijks een extra dag vrij lijkt me lekker. Jaarlijks feest op bevrijdingsdag; top! Toch ben ik tegen. Het is jammer dat het een standpunt is wat oorspronkelijk niet van de PvdA is. Ik vind het ronduit kwalijk dat deze suggestie uit pure zieltjeswinnerij is gedaan. Dikke crisis, torenhoge bezuinigingen (oh nee, 'ombuigingen') staan op het programma. Het bedrijfsleven mag een extra dag betalen. Compenseren slaat ook nergens op. Ik hoop namelijk dat Job Cohen zich gaat richten op zinvolle inhoud en niet op het 'ruilen' van vrije dagen...

UitDeDroom
UitDeDroom5 mei 2010 - 19:15

Leuk van Cohen, weer een vrije dag er bij. Ik was op zijn zachtst gezegd boos toen ik het 5 mei plan hoorde. Als er een manier is om dit land mee te laten concurreren met top economieën in de wereld en te voorkomen dat werkenden zoals ik zich nog meer ergeren aan het betalen van veel belasting is dat het verbeteren van het arbeidsethos. Wanneer een mogelijke nieuwe minister president begint over meer vakantie, een stemmenwinner, wordt er nog minder gewerkt dan nu het geval is. En dat is bar weinig: op basis van een 8-urige werkdag werken Nederlanders die een baan hebben minder dan de helft van het jaar, namelijk 172 dagen. De arbeidsparticipatie van autochtonen en allochtonen moet omhoog. Werkenden zoals ik zijn ziek van al die autochtonen die overdag altijd weer tijd hebben voor het uitlaten van de hond en geen (goed) voorbeeld stellen voor allochtonen. Cohen moet praten over meer werken en niet over meer vrije dagen. Aanpak van hoge marginale wiggen en al die inkomensafhankelijke regelingen helpt ook hierbij. Een regering die nog eens 4 jaar verkwanselt om de arbeidmoraal te verbeteren verpest het voor de komende 50 jaar in dit land. Ik ben mij al aan het orienteren op emigreren naar Australie, Canada of Zwisterland. Ik ben het spuugzat, al die autochtone kerels van middelbare leeftijd die niets doen en daarmee immigranten niet echt aansporen een bijdrage te leveren. Ik snap ook wel dat dit voor een groot deel PvdA stemmers zijn. Niet dat het u iets kan schelen. Maar ik ken vele ondernemende mensen die er net zo over denken, hun bedrijfswinsten laten neerslaan in het buitenland of zich al officieel gevestigd hebben in het buitenland maar hier het grootste deel van het jaar wonen en werken. Het is 5 voor 12. Een vrije 5 mei zonder een andere vrije dag ervoor in te leveren zet de klok zeker op 4 voor 12.

Rolcoa
Rolcoa5 mei 2010 - 19:15

Schandalig idee. Wie gaat dit betalen? Zoete lieve Gerritje?

heggenland
heggenland5 mei 2010 - 19:15

Ruilen voor tweede paasdag of tweede pinksterdag is goedkoop voor de bazen en in het nadeel van de werknemer: deze valt namelijk altijd op een maandag terwijl 5 mei ook op een zaterdag en zondag kan vallen. Als er dan toch geruild moet worden doe dat dan met 26 december. Pinksteren en Pasen hebben van oorsprong niets met religie van doen maar is een heidense feestdag die door de Christenen later ingepikt werd en heden ten dagen door de spaanplaatpleinen en tuincentrums.

1 Reactie
Mende
Mende5 mei 2010 - 19:15

als er dan toch geruild moet worden, doe dat dan met koninginnedag, zit je ook niet met 2 dagen vlak bij elkaar