Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer veegt omstreden Mercosur-handelsverdrag van tafel

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3274214937_d0250bfaad_k
Nederland moet het omstreden handelsverdrag tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen verwerpen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren aan die de regering opdraagt zich tegen dit verdrag te verzetten. Na groot verzet tegen de handelsverdragen CETA en TTIP, is het nu voor het eerst dat de Kamer in meerderheid zich tegen een groot vrijhandelsverdrag keert.
Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand spreekt van een historische doorbraak: “Voor het eerst neemt de Tweede Kamer zo duidelijk stelling tegen een handelsverdrag. En dat terwijl onze regering zeer uitgesproken voorstander was. De premier wordt nu door de Kamer teruggefloten. Dit is echt een hele grote overwinning voor de Amazone en de duurzame regionale landbouw.”
Het handelsverdrag werd vorige zomer gesloten door de EU en de Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Hevige protesten van zowel Europese boeren als internationale milieuorganisaties mochten niet baten. Daarmee was het verdrag echter nog niet geratificeerd. Later dit jaar zullen de regeringsleiders op een Europese Top unaniem moeten instemmen met het verdrag, maar premier Rutte is nu door de Kamer gedwongen om namens Nederland de deal te blokkeren. Bijna een jaar geleden sprak Rutte in een brief aan de Europese Commissie, samen met onder andere Angela Merkel, nog zijn steun uit voor het EU-Mercosur-verdrag.
Het Mercosur-verdrag zou volgens critici, waaronder de Partij voor de Dieren, hebben geleid tot verdere ontbossing in de Amazone en natuurgebied de Cerrado. Ook leidt het verdrag tot oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, die tegen hogere standaarden moeten produceren dan boeren in Zuid-Amerika. Volgens Esther Ouwehand heeft de coronacrisis laten zien dat het internationale handelssysteem danig op de schop moet: “Het neoliberale handelssysteem is kapot en is alleen maar gunstig voor de grote multinationals, ten koste van burgers, boeren en de natuur. Het is geweldig dat dat besef eindelijk begint door te dringen. De panelen zijn aan het verschuiven. Je kan echt geen overtuigend klimaat- en landbouwbeleid voeren als je ondertussen handelsdeals afsluit die desastreus voor het klimaat en onze landbouw zijn. We zijn echt op een keerpunt in de geschiedenis aanbeland als het gaat om grote vrijhandelsdeals.”
Ook Milieudefensie reageert verheugd op de beslissing van de Tweede Kamer: “Geweldig nieuws voor de bewoners van het Amazonegebied, de boeren en vanwege de klimaatcrisis goed voor iedereen in de wereld. Handelsverdragen als het verdrag tussen de EU en de Mercosur-landen zijn echt niet meer van deze tijd. Het geeft hoop dat juist het parlement van Nederland Handelsland inziet dat een koerswijziging nodig is. Nu is het tijd om door te pakken.”
Milieudefensie hoopt dat het afschieten van de Mercosur-deal ertoe leidt dat de Eerste Kamer ook het EU-handelsverdrag met Canada (CETA) afwijst.
cc-foto: Sam Beebe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Abu Al-Kafiruna
Abu Al-Kafiruna4 jun. 2020 - 0:48

Dom. Nu gaat Mercosur een handelsverdrag met China afsluiten dat werkelijk niets meer van de regenwouden over zal laten.

Greendutch
Greendutch3 jun. 2020 - 12:00

Als dit bijdraagt aan lokaal verbouwen en lokaal produceren wereldwijd, dan is het goed want daar hoort de focus te liggen m.i. voor verduurzaming. Het is goed als men leert tevreden te zijn met wat in de buurt groeit en wat lokaal gemaakt kan worden, jammer alleen dat gezien het gedrag van mensen in de laatste 2 maanden covid19 die heel veel eisen, mijn vertrouwen daarin nog moet groeien. Persoonlijk denk ik dat al die contracten onnodig zijn want het is toch mogelijk om wetten te maken die import (en ook exportgoederen) aan bepaalde eisen te laten voldoen want dat bestaat al: ivoor is verboden, dieren/planten evt ziekteverwekkers zijn verboden enz dit omdat het als argument gebruikt wordt. “We kunnen dan onze duurzaamheidsnormen opleggen” werd gezegd als iemand protesteerde tegen een verdrag. Het handelen wereldwijd moet afnemen: consuminderen, transport , ziekteverwekkers, dwang/chantage vreemde mogendheden zijn o.a. goede redenen.

Petra Privacy
Petra Privacy3 jun. 2020 - 6:58

Goed nieuws ook voor de sympathisanten van Omslag, kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven. En voor iedereen die actief is voor de beweging van sociale en positieve mensen. Vorig jaar waren we ondanks de kou en de regen, met 40.000 mensen samen bij de Klimaatmars, om duidelijk te maken dat onze jeugd ook een toekomst mag hebben. Met drinkwater, voedsel en frisse lucht. Al die inzet van al die mensen heeft dus wel degelijk succes. Maar volgend jaar kan iedereen kiezen voor bestuurders, die wel een duurzaam beleid gaan realiseren, waar we dan ook allemaal van kunnen genieten. Want de aarde kan wel zonder mensen, maar mensen niet zonder de aarde. En zolang de mensheid dat besef nog niet heeft, is er alle reden om elkaar te steunen en onze jeugd een toekomst te geven. We hebben nu al ieder jaar een langere periode van droogte en minder regen dan nodig is voor drinkwater en voedsel. Ga dus verstandig om met drinkwater, want ons drinkwater heeft echt een limiet. En gebruik je stemrecht volgend jaar voor een sociaal en positief beleid om de mensheid en de aarde een toekomst te geven!

Middenman
Middenman2 jun. 2020 - 22:07

Goed zaak! Ik had het niet durven hopen, zo zie je maar. Nu moeten wij consumenten ook ons steentje bijdragen door bijvoorbeeld geen tropisch hardhout meer te kopen, ook niet met keurmerk. Niet voor kozijnen, niet voor tuinmeubelen, nergens meer voor. En geen vlees meer eten dat met zuid-amerikaanse soja is geproduceerd.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 jun. 2020 - 8:15

"En geen vlees meer eten dat met zuid-amerikaanse soja is geproduceerd. " Hoe moet ik dat weten?

Middenman
Middenman3 jun. 2020 - 12:09

Ga er maar vanuit dat het geldt voor al het niet-biologische vlees. De duurdere soja in koffiemelk of in vleesvervangers wordt geproduceerd in Europa en de USA. https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/de-soja-footprint

Polletje2
Polletje22 jun. 2020 - 19:39

"Milieudefensie hoopt dat het afschieten van de Mercosur-deal ertoe leidt dat de Eerste Kamer ook het EU-handelsverdrag met Canada (CETA) afwijst." Dat is inderdaad buitengewoon belangrijk, maar ik ben bang dat Rutte wel weer met zijn "inlegvelletjes" zal komen, om de belangen van het bedrijfsleven te dienen. Natuurlijk met een hoop gelul over de "democratische meerderheid" in de EU, in casu vooral de "democratische" voormalige Oostbloklanden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 jun. 2020 - 5:39

Die "democratische" meerderheid is ook voor Rutte alleen van belang als het zo uitkomt. Komt het niet uit dan kan diezelfde meerderheid gewoon doodvallen en gebruikt hij zijn veto.

Juppé🎗
Juppé🎗2 jun. 2020 - 19:27

Goede zaak, minimaal heronderhandelen over diverse aspecten op natuurgebied. Zoniet geen verdrag, zeker niet met Brazilie. Verdrag met Canada w.m.b. wel tekenen. Canada moet geholpen worden bij zijn moderniseringen en het afstand houden van de VS.

7 Reacties
LaBou
LaBou 3 jun. 2020 - 5:40

CETA is niks niet beter dan Mercosur. Kortom, ook afwijzen en niet tekenen.

badgast
badgast3 jun. 2020 - 6:10

Neen. CETA stelt Nederland aan dezelfde handelstribunalen bloot als TTIP. En via de handelsverdragen tussen Canada en de VS kunnen ook firma's uit de VS gebruik maken van CETA om Europese landen aan te klagen wegens een aanslag op hun winstgevendheid (omdat onze regelgeving bijvoorbeeld zou betekenen dat ze milieuvriendelijker moeten produceren).

Polletje2
Polletje23 jun. 2020 - 8:18

Juppé: "Canada moet geholpen worden bij zijn moderniseringen" Yep, -er wordt toch al zo weinig aan ontwikkelingswerk gedaan.

Juppé🎗
Juppé🎗3 jun. 2020 - 9:58

@LaBou &badgast......inhoudelijk kan ik weinig inbrengen tegen uw argumenten, maar dan kun je met niemand meer overeenkomst sluiten. Zo’n overeenkomst is ook geen dood ding en zal regelmatig gemoderniseerd worden. Daar heb ik met de Canadezen en de partij van Trudeau wel hoop op. Verder zijn daar ook nog groenen en vooral de Parti Québécois is al wat verder op het gebied van natuurbeheer en dierenrechten. Het ligt niet alleen aan Canada er zijn ook Europese landen die zaken afhouden......

LaBou
LaBou 3 jun. 2020 - 12:55

Ga er maar vanuit dat vanuit de grote internationals geredeneerd wordt vanuit het beginsel: "hebben is hebben, krijgen is de kunst". Aan de slechtste elementen van dergelijke handelsovereenkomsten zal derhalve niet gesleuteld meer worden.

Polletje2
Polletje23 jun. 2020 - 15:06

Juppé: "inhoudelijk kan ik weinig inbrengen tegen uw argumenten, maar dan kun je met niemand meer overeenkomst sluiten." Wat een onzin: als het zo nodig moet, dan kun je ook een verdrag sluiten dat niet zo veelomvattend is en waarin de bescherming van de leefomgeving, het dier en de consument voorop staat en niet dat van handelsfirma's en multinationals. Aan dat soort valse dilemma's herken je de werkelijke bedoelingen.

Jansen7
Jansen74 jun. 2020 - 5:51

@Juppé. Als je met Trudeau komt aanzetten heb ik een nog betere. Obama was voor TTIP, dus voor velen is hiermee het laatste woord gezegd.

Zeurmachine
Zeurmachine2 jun. 2020 - 18:46

Er azen zo veel partijen op de wouden. Zijn er überhaupt plannen om deze bossen tegen iedereen te beschermen? Op de zeer lange termijn?

Frits Jansen
Frits Jansen2 jun. 2020 - 17:56

er is een hele kluwen aan bezwaren. Dat komt de kwaliteit van de discussie niet ten goede. Ik denk dat er terecht zorgen zijn over landbouwkwesties - die wel variëren van heel serieus tot volkomen gehypt. Maar dan wordt ook de globalisering er bij gesleept. Voor je het weet zit Esther Ouwehand op één lijn met Donald Trump die ook vindt dat zijn land niet te afhankelijk moet zijn van buitenlanden. Misschien is wel sympathiek om zo arbeiders te beschermen, maar dat gaat dan wel ten koste van de toch al zwaargeplaagde consument die meer moet betalen in de winkel. Niet dat die per se voorrang moet hebben, maar zwart/wit ligt dit niet.

2 Reacties
Polletje2
Polletje22 jun. 2020 - 19:42

"Voor je het weet zit Esther Ouwehand op één lijn met Donald Trump" Yep, kill the messenger Frits

tomaatnet
tomaatnet3 jun. 2020 - 6:14

@Frits Jansen Zwaar geplaagde consument, meer betalen? Of voor een dubbeltje op de eerste rang ten koste van de aarde.... Er valt straks niet eens meer te " plagen" ofwel: de kruik gaat net zo lang te water tot ie breekt en heeft iedereen het nakijken.

korheiden2
korheiden22 jun. 2020 - 17:26

Een goede zaak. Uniek ook. Benieuwd, net als @Klaas Punt, hoe dat in de EU zal gaan. Nederland ligt immers vaker dwars.

Professor Scheurgras
Professor Scheurgras2 jun. 2020 - 16:56

Was het niet zo dat Rutte normaliter altijd bij het kruisje tekende of krijgen we nu wéér zo’n nietszeggend inlegvelletje erbij?

Klaas Punt
Klaas Punt2 jun. 2020 - 16:06

Dat is best wel een primeur. Een verdrag van die EU afkeuren. Ik hoop op een gunstige afloop.