Joop

Kamer uit 'treurnis' om wegblijven Rutte bij onderwijsdebat

  •  
17-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Rutte_donker300.jpg
Premier laat debat over aan minister Van Bijsterveld. Die houdt vol dat er geen ruimte is om bezuinigingen op onderwijs te schrappen
Premier Mark Rutte (VVD)heeft donderdag geweigerd om naar de Tweede Kamer te komen voor het debat over de bezuiniging op het passend onderwijs. Dat meldt de Volkskrant. Een hernieuwd verzoek van de voltallige oppositie bleef donderdagavond onbeantwoord. Fractievoorzitter van de ChristenUnie André Rouvoet sprak vervolgens, ook namens de andere 73 Kamerleden, ‘treurnis’ hierover uit.
De Volkskrant meldt:
De premier heeft laten weten dat hij niet naar de Kamer komt, omdat hij vindt dat de minister het kabinet vertegenwoordigt”, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA). Het debat ging van start zonder de premier, maar met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Aanvrager van het debat André Rouvoet (ChristenUnie) noemt het wegblijven van de premier een “schoffering van de Kamer”. Dat Rutte “wegloopt” voor het debat schaadt de goede omgang met de oppositie, aldus Rouvoet.
Van Bijsterveld bleef er in het debat bij dat er geen ruimte is op bezuinigingen in het onderwijs te schrappen. 

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2011 - 22:00

Hij moest het huiswerk nog nakijken van zijn klasje maatschappijleer. Onderwerp zelfredzaamheid. Morgen staat hij er weer voor de klas.

Yggdrasil
Yggdrasil17 feb. 2011 - 22:00

Ja Rutte en de huisvrouwtjes al of niet met een bijstandsuitkering.

Peter Langenkamp
Peter Langenkamp17 feb. 2011 - 22:00

Premier schoffeert 49% kiezers Hoeveel miljoen zijn dat ongeveer? Was het een tijdje terug niet een schande om anderhalf miljoen PVV stemmers te negeren / niet serieus te nemen?

objectivist
objectivist17 feb. 2011 - 22:00

Nee is toch nee? De minister spreekt namens het kabinet. Wat kan Rutte nog toevoegen? Nog eens nee?

Sjaak3
Sjaak317 feb. 2011 - 22:00

Is dat de uitgestoken hand???? Eigenbeland staat voorop. Deze Premier staat alleen voor alle rijken Nederlanders. Dus pvv stemmer bezint eer ge begint.

Bouwman2
Bouwman217 feb. 2011 - 22:00

Maar bij een abonnement op " Libelle" krijg je Rutte erbij. Om er je vingers bij af te likken. zo'n aanbod.

Dinho
Dinho17 feb. 2011 - 22:00

Tweede Kamerleden zijn toch mensen die door het volk zijn gekozen? Laat je als Rutte, met deze houding, niet zien dat je minachting voor de Tweede Kamerleden hebt en dus ook voor het volk?

UitDeDroom
UitDeDroom17 feb. 2011 - 22:00

Hoe staat het met de treurnis over de salarissen boven de 2 ton en een goudgerand pensioen in deze sector?

wvdstraat
wvdstraat17 feb. 2011 - 22:00

Wat ik altijd al een beetje vermoedde, is geheel bewaarheid geworden: Rutte is een luie corpsbal, een intellectueel lichtgewicht die, heel lomp met een hand in de broekzak tegen de toog in de kantine van de hockeyvereniging, zich laatdunkend uitlaat over het armoedige klootjesvolk. "Allemaal nog een biertje, vrinden? Straks gezellig een vorkje prikken, maar eerst nog even een punt drukken, Roderick! En die PVV zeg hè....hahaha hohohoho......"

cormol
cormol17 feb. 2011 - 22:00

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde de weigering van Rutte „stuitend”. „Het kabinet keert de oppositie de rug toe. Maar het kabinet keert ook de rug naar onze meest kwetsbare kinderen.” Ja, mevrouw Sap aan de keukentafel gaat dat inderdaad anders, maar dan heeft MP Rutte de GL-oppositie dan ook nodig. Rutte staat namelijk niet met de rug tegen de muur maar met zijn rug naar de samenleving, zoals u in een van uw weinig heldere ogenblikken zelf al opmerkte. Voorstel: laat de hele oppositie wegblijven als Rutte deze oppositie weer eens nodig heeft als de gedoogpartner PVV het weer laat afweten en neem de dan uitgestoken hand niet aan. Het is echter niet te verwachten dat de oppositiepartijen GL, CU en D66 die eensgezindheid kunnen opbrengen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos17 feb. 2011 - 22:00

De wittebroodsweken van deze 'vrolijke, open en transparante' Mark Rutte zijn nu toch echt wel voorbij. Dit is de arrogantie waar rechts zijn vingers bij kan aflikken. Ik denk niet dat het nog verstandig is om op die uitgestoken hand te wachten. Maximale obstructie van dit zooitje inhoudsloze xenofobe boekhouders lijkt me het devies.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 feb. 2011 - 22:00

Volgens mij is dat een teken dat Rutte een democratische liberaal hart heeft en van een PVV-er hoofd geniet. Hij vind het zielig in zijn hart dat die zwakke burgers worden aangetroffen, maar zijn hoofd vindt van niet, en daarom nam Rutte de benen en was afwijzig. Zo simpel kan het zijn.

gelovige
gelovige17 feb. 2011 - 22:00

Vanavond het gesprek met de minister President op Newderland 1.De journalist wat een commotie gisteravond met oppositie,u had toch wel even 10 minuten uw gezicht kunnen laten zien ,dan was iedereen tevreden geweest.Als je als Minister President je gezicht moet laten om de oppositie tevreden te stellen is toch wel heel zwak

sociaaltje
sociaaltje17 feb. 2011 - 22:00

Rutte kijkt wel link uit zo vlak voor de verkiezingen. De kiezers worden tot de verkiezingen zoet gehouden met vage beloftes over het zoet. 130 km per uur, meer blauw op straat enz enz. Stel je voor dat er teveel kritische vragen worden gesteld, en voor de verkiezingen boven water komt, dat dit kabinet hele zure plannen voor ons in petto heeft. Deze zure verrassing wordt bewaard tot na 2 Maart. Uitgekookt zijn ze wel bij de VVD, bereid tot de open discussie nu nog even niet.

MacRebennack
MacRebennack17 feb. 2011 - 22:00

Van politiek talent tot gladjakker in tien lessen, het is een gave..

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 22:00

Er zal nog heel wat 'treurnis' gaan komen in de nabije toekomst, en niet alleen voor de oppositie ;-)

2 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink17 feb. 2011 - 22:00

Redt het vaderland!

ErnsTT2
ErnsTT217 feb. 2011 - 22:00

Nee het zit er heel dik in dat de VVD ook de laatste 30k leden snel verspeeld zal hebben in deze "Rien ne va Plus" comedie. Want dat nu alle belastingen en accijnzen verhoogd zijn en de Rente *oploopt* zullen de leden van de VVD die op belastingverlagingen gehoopt hadden vast niet op prijs stellen. En het geschutter van Brinkman zal ook het CDA decimeren. En Wilders, tsja die doet niet anders meer dan draaien en liegen, dis kan de verantwoordelijkheid duidelijk helemaal niet aan, dat is net een windvaan...

christiaane
christiaane17 feb. 2011 - 22:00

Zielige kindertjes luister nu eens goed. Jullie moeten je eindelijk eens realiseren dat jullie veel extra geld kosten. En het zijn wel belastingcenten! Weet je wat? We gaan jullie wegbezuinigen! Probleem 'opgelost'. Moet pappa Rutte nu echt naar de kamer komen om deze eenvoudig 'logica' toe te lichten? Hij heeft wel wat beters te doen ...

1 Reactie
Zomaareenmening
Zomaareenmening17 feb. 2011 - 22:00

Papa Rutte ????? Ben bang dat we de kinderen (en zeker de kinderen die problemen hebben) moeten beschermen tegen dit soort papa's. Rutte doet lief en aardig in het gezicht van de kinderen maar geeft ze een trap na als diezelfde kinderen zich omdraaien. En dat alles omdat hij "zijn" kinderen later niet de rekening wil presenteren van de recessie.

Bodde2
Bodde217 feb. 2011 - 22:00

Kennelijk vindt de premier de Libelle beurs belangrijker dan kinderen met een handicap of andere beperking. Onbeschoft gewoon. Maar goed was te verwachten van dit Bruine kabinet.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 22:00

"Kennelijk vindt de premier de Libelle beurs belangrijker" Zeg eens eerlijk: had jij zo'n buitenkansje laten lopen?

treffer
treffer17 feb. 2011 - 22:00

Rutte begint PVV trekjes te krijgen,als het lastig word loopt hij weg,een echte DEMOCRAAT,ik dacht het niet!!

1 Reactie
tonwp
tonwp17 feb. 2011 - 22:00

Hoezo "weglopen"? Daar heeft ie toch z'n vakministers voor? Dacht je nou heus dat hij wat anders zou zeggen? Kan hij wel om elke scheet opgeroepen worden door de oppositie. Ik zie het meer als campagnegedoe van de oppositie, zo van: kijk eens wat Rutte doet, hij luistert niet naar ons, mensen, kijk eens wat wij verongelijkt zijn. Eigenlijk te sneu voor woorden....

ElChe
ElChe17 feb. 2011 - 22:00

Deze kinderen zijn voor rutte geen economisch belang. Dus geen prioriteit. Dat zijn futiliteiten, in zijn ogen. Rutte vindt dat hij zich met belangrijkere zaken bezig moet houden. Belangen van kinderen, zeker de economisch zwakkeren, horen hier niet bij. Hij maakt hiermee weer duidelijk dat hij geen premier wil zijn van alle Nederlanders.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil17 feb. 2011 - 22:00

Zoals Rutte zelf al aangaf voor de verkiezingen, dit is een akkoord waarbij rechts Nederland zich de vingers bij aflikt. En links Nederland mag het betalen.

Klaas2
Klaas217 feb. 2011 - 22:00

Rutte krijgt de rekening op zijn bord op 2 maart. Vanavond bleek uit de laatste peiling, dat zelfs met de SGP erbij geen meerderheid voor de regering is in de Eerste Kamer. Die zelfde oppositie die hij nodig zal krijgen om te regeren, keert hij de rug toe. Een goed staatsman zorgt dat hij wordt gezien door de mensen die hij nodig zal hebben, een slecht staatsman loopt weg.

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt17 feb. 2011 - 22:00

[Die zelfde oppositie die hij nodig zal krijgen om te regeren, keert hij de rug toe.] Zoals je weet is het inmiddels weer campagnetijd. Dat is de tijd waarin bijvoorbeeld de oppositie partijen met een illegale actie in de tweede kamer aandacht voor een bepaald onderwerp vragen. Ook deze gebeurtenissen moet je, volgens mij, zin in het kader van de aankomende verkiezingen. In een dergelijke periode worden er over en weer ook grotere woorden gebruikt, scherper ook. Denk je werkelijk dat de opposotiepartijen vanwege dit voorval na de verkiezingen minder genegen zullen zijn samenwerking te zoeken met Rutte?

doeidoei
doeidoei17 feb. 2011 - 22:00

Als het om onderwijs gaat kijk ik ook naar het vorige kabinet. De toenmalige minister had zijn zaken kennelijk zo op orde dat er veel tijd was voor feesten partijtjes boottochtjes en tv quizjes. In deze volstrekt disfunctionerende branche die hij heeft achtergelaten is 10 % een kleinigheid. Doen dus.

1 Reactie
eeweew
eeweew17 feb. 2011 - 22:00

Het gaat hier om de kansen van kinderen, niet om nergens op gebaseerde wraak.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 22:00

Armoedige symboolpolitiek van de oppositie. Rutte is MP, maar niet belast met het onderwijsdossier. De minister van onderwijs is de meest geschikte het beleid te verdedigen, Rutte zou er weinig aan toe kunnen voegen. De oppositie zou er goed aan doen zich in de materie te verdiepen en met tegenvoorstellen te komen i.p.v. zich met veel aplomp met dit soort futiliteiten bezig te houden. Ik ben aardig op het spelletje 'kijk ons eens verontwaardigd zijn' uitgekeken en zie ze liever constructief bezig zijn. De oppositie is zo bezig met het verontwaardigd zijn, dat het zijn kracht verliest en het op een pose begint te lijken.

1 Reactie
christiaane
christiaane17 feb. 2011 - 22:00

Ouwe Rukkers schreef [(...) De oppositie is zo bezig met het verontwaardigd zijn (...)] Toch is ook dat de taak van elke oppositie: verontwaardigd zijn. Het hoort bij het spel dat gespeeld wordt door elke oppositie. Maar uiteraard moet die verontwaardiging ook omgezet worden in inhoudelijke tegenvoorstellen.

eeweew
eeweew17 feb. 2011 - 22:00

Ritte heeft wel bereikt wat hij wilde, de media komen er niet aan toe het volk de gevolgen van de bezuinigen uit te leggen. Deze leveren hem waarschijnlijk meer schade op dan deze inhoudsloze gebeurtenis. Als ik nu het antwoord van de minister wil weten moet ik daar actief naar op zoek. Dat heeft Rutte persoonlijk bereikt. Hoe minder informatie over zijn beleid hoe beter voor zijn stemverklaring.

1 Reactie
eeweew
eeweew17 feb. 2011 - 22:00

Laatste woord is stemvee, dat krijg je met telefoons.

Amarinde
Amarinde17 feb. 2011 - 22:00

Je kunt er van alles van vinden, afkeuren of goedpraten maar feit is wel dat Mark Rutte in zijn hoedanigheid als MP een diepe minachting ten toon stelt tav. de 2e kamer maar vooral naar de totale bevolking van Nederland. Zijn weigering betekent dat hij de volksvertegenwoordigers van alle Nederlanders dusdanig veracht (uit angst om zijn beleid niet echt openbaar te maken?) dat hij zichzelf en monopolie positie toedicht welk gelijk staat aan die van een dictator. Zijn gesproken woorden dat hij een MP voor alle Nederlanders wil zijn logenstraft hij keer op keer met zijn daden. Gelijk een dictator laat Mark Rutte, vanaf zijn aantreden als MP. zien dat hij een zeer selectief gedrag heeft waarmee hij elke discussie uit de weg gaat die een openheid geeft over wat er werkelijk in zijn verborgen agenda staat. Blinde ambitie en heulen met een gedoogpartner is de eigenlijke drijfveer.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil17 feb. 2011 - 22:00

Het is verkiezingstijd en Rutte beseft maar al te goed dat het stemmen oplevert door niet of zo weinig mogelijk in het openbaar te verschijnen. Het is het bekende opportunistische gedrag wat de VVD zo kenmerkt.

ElChe
ElChe17 feb. 2011 - 22:00

De arrogantie van de macht!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2011 - 22:00

...Wilde ik net schrijven. ; )

ErnsTT2
ErnsTT217 feb. 2011 - 22:00

Een Premier die niet naar de Kamer durft om verantwoording af te leggen Een Premier die niet naar P&W durft om verantwoording af te leggen Een Premier die niet naar het Verkiezingsdebat durft om verantwoording af te leggen EN dat is dan dezelfde die in de aanloop naar zijn iegen verkiezingen riep dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen om het land er bovenop te helpen... Zelf weglopen voor werkelijk iedere verantwoordelijkheid, zelfs het gesprek met de Minister President laat ie regelmatig door Verhagen doen, wie van de Twee is nou eigenlijk de werkelijke Premier ???

1 Reactie
Jnttr
Jnttr17 feb. 2011 - 22:00

Waarom moet een premier komen als de verantwoordelijke minister er al is en slechts een minderheid van de kamer er om vraagt?

Paatje1953
Paatje195317 feb. 2011 - 22:00

Bij leerlingen heet wegblijven spijbelen..... die sturen ze naar de leerplichtambtenaar :-)

1 Reactie
ElChe
ElChe17 feb. 2011 - 22:00

En dan krijgen ze een boete, een taakstraf of volgt eventueel uit huis plaatsing.

laarmans2
laarmans217 feb. 2011 - 22:00

een vrijgezel als Rutte voelt zich als een vis in het water bij de Libelle-vrouwen. waarom dan terugkeren naar zo een saaie en grijze omgeving als de kamer? wat meer sex-appael zou hem wel lokken.

1 Reactie
Charta46
Charta4617 feb. 2011 - 22:00

[ waarom dan terugkeren naar zo een saaie en grijze omgeving als de kamer?] Hij moet gewoon zijn democratische werk doen, want daar wordt hij voor betaald. Maar ja wegduiken voor de 2e Kamer, daar komt hij nog wel van terug! Want een boemerang komt altijd terug bij de werper.