Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer: Rutte moet nú openheid geven over villa Oranjes

  •  
09-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-InekevanGent300.jpg
Kamerbreed verontwaardiging over geheimhouding betaling via belastingparadijs
De Tweede Kamer eist een brief van minister-president Rutte (VVD) over de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Dat meldt de Volkskrant. Aanleiding is berichtgeving over de geldstromen rond de villa. Het prinselijk paar heeft rekeningen betaald in “verschillende landen”. In ieder geval een daarvan, voor de courtage van de makelaar, werd betaald via het belastingparadijs Jersey.
De betalingen van de Oranjes zijn destijds, ongeveer een jaar geleden, alleen besproken in de Tweede Kamercommissie voor Inlichten- en Veiligheidsdiensten, zo schreef de Volkskrant woensdag. Deze zogenoemde ‘commissie-stiekem’ heeft zwijgplicht, omdat er ook staatsgeheimen ter sprake kunnen komen. Zo hebben toenmalig demissionair premier Balkenende en minister Hirsch Ballin van Justitie de kwestie uit het publieke debat weten te houden.
Het politieke debat over de villa in Machangulo woedde toen hevig. In de Kamer is verontwaardiging ontstaan over de verstrekking van extra informatie aan een geheime commissie juist in deze periode. De Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft daarom, op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, donderdagochtend besloten een brief te eisen waarin de premier drie vragen moet beantwoorden, aldus de Volkskrant.
In welke landen heeft de prins welke rekeningen voor de aankoop- en bouwrechten van de villa betaald? Waarom is de informatie, en dan nog slechts gedeeltelijk, gedeeld met de commissie-stiekem en niet openbaar gemaakt? Hoe staat het met de verkoop van de villa, waarvan de prins al in november 2009 afstand heeft gedaan?
De premier werd door de commissie tevens verzocht de schriftelijke vragen die SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag al stelde, tegelijk met de brief te beantwoorden. Van Raak wil de verzekering van Rutte dat de commissie-stiekem niet als ‘dumpplaats voor onwelgevallige informatie’ wordt gebruikt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

TheRealHandyman
TheRealHandyman9 jun. 2011 - 11:43

Het gaat in dit land zo goed dat de oppositie niets anders te doen heeft dan dit..... Waar komen dan al die klachten vandaan?

bert43
bert439 jun. 2011 - 11:43

Sorry, ik zat op een verkeerd topic.

Joeri2
Joeri29 jun. 2011 - 11:43

Als grootaandeelhouder van shell zit stiekem doen in zijn bloed. Mooie nederlands/duitse ( christelijk/joods zo u wilt ) vertoon van hollandse cultuur: lekker beetje dom stiekem doen. Daar was JPB ook al zo goed in. Jammer dat dat museum er niet komt, kon een hele zaal over stiekem doen gaan. Stiekem de belasting ontduiken, lekker nederlands, mooi voorbeeld hoor prins heerlijk. We hebben toch geld zat in de staatskist, we flikkeren wel een paar meer wajongers in de goot om uw vakantieoptrekje mogelijk te maken. Ik hoop dat bea het engelse voorbeeld volgt en aanblijft tot amalia kan opvolgen.

Qizilbash
Qizilbash9 jun. 2011 - 11:43

"Het Koningshuis is niet belastingplichtig" Dit is niet waar. Wederom wordt er gepraat zonder dat men daadwerkelijk iets weet. Het Koningshuis hoeft alleen geen loon- of inkomstenbelasting te betalen over de uitkeringen die zij van het Rijk ontvangen. Plus nog een paar belastingvoordelen betreft giften, erfrecht ed. Over alle andere inkomsten zijn ze gewoon wel belastingplichtig en is het dus heel goed mogelijk dat ze belasting ontduiken. http://www.koninklijkhuis.nl/Actueel/Veelgestelde_vragen/Financien/Betaalt_de_Koningin_belasting.html Het zal jou een zorg zijn inderdaad of de oranjes ergens van profiteren of dat andere graaiers belasting ontduiken, fraude plegen en wat nog meer. Witteboordencriminaliteit van graaiers is in jouw ogen natuurlijk geen criminaliteit. Het zijn alleen de have-nots die crimineel zijn als ze zich onrechtmatig iets toeeigenen. Iemand die iets te eten steelt uit een supermarkt, die liegt of overdrijft bij zijn asielaanvraag, of iets anders onrechtmatigs doet om zijn of haar miserabele leven te verbeteren is natuurlijk veel slechter als iemand die al barst van het geld en dan nog steelt, fraudeert en bedriegt.

Berthold2
Berthold29 jun. 2011 - 11:43

Gottegottegod wat een gedoe toch. Een aankomend Staatshoofd die voor zijn gezin een vakantiehuis in het buitenland wil hebben om vrouw en kinders eens een beetje vrij te kunnen laten bewegen. Natuurlijk heeft Willem Alexander buitenlandse bankrekeningen, wat is daar zo bijzonder aan? Die heb ik ook. Het Nederlandse publiek mag wel shoppen voor de goedkoopste hypotheek, straks zelfs in het buitenland en slim (nou ja, slim!) zijn centen beleggen in Ijsland maar iemand met een beetje vermogen mag niet zelf uitmaken waar hij zijn centen parkeert. Een zielige vertoning hoor, al die afgunst en jaloezie.

4 Reacties
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 11:43

Ik geloof dat jij het probleem waarover het gaat hebt gemist. Het gaat over het misbruik van de commissie stiekem, niet over een vakantiehuis.

JanJansen17
JanJansen179 jun. 2011 - 11:43

Mooi geschreven!!!

JoopSchouten
JoopSchouten9 jun. 2011 - 11:43

Afgunst en jaloezie? Ben je paranormaal begaafd?

Qizilbash
Qizilbash9 jun. 2011 - 11:43

De staatshoofd heeft een voorbeeldfunctie. Als hoofd van de staat moet hij zich natuurlijk als eerste houden aan de doelstellingen, wetten en regels van de staat. Als de Nederlandse staat als doel heeft belastingontduiking te bestrijden moet hij de laatste persoon in Nederland zijn die daaraan meewerkt. Ook het Nederlandse publiek heeft die verplichting maar heeft niet het voordeel van een comissie-stiekem die mogelijke overtredingen verbergt. Zelfs als inderdaad blijkt dat de oranjes zelf geen belasting hebben ontdoken maar slechts een rekening hebben betaald aan iemand die via die betaling, in een belastingparadijs, belasting wou ontduiken, dan nog mogen we dat niet accepteren. Meewerken aan is vaak net zo slecht als zelf doen. Denk er maar eens over na. In hoeverre hebben de oranjes meegeprofiteerd van het belasting ontduiken van die persoon? Iedereen probeert inderdaad altijd de scherpste prijs te krijgen door rond te shoppen. Hoe scherp zou de prijs zijn van deze persoon als hij wel volledige belasting zou moeten betalen? Mogelijk zouden de oranjes dan met iemand anders zaken hebben gedaan die een stuk duurder was geweest. In hoeverre profiteerde deze persoon op zijn beurt van het feit dat ontdekking van de belastingontduiking aan de kant van de oranjes dichtgetimmerd was door de comissie-stiekem? Lijkt mij genoeg reden om uit te zoeken wat hier precies aan de hand is.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 11:43

Ik vind het buitenmate zwak van de Oranjes dat ze ZELF geen openheid van zaken geven. Zoals ik al eerder elders heb gezegd: Ze laden, en dat niet voor de eerste keer, het odium op zich dat ze zitten te kloten met de wet. Dat ze ofwel belasting mijden , maar ik denk eerder belasting ontduiken. En nogmaals, voor mensen die toch écht voldoende te besteden hebben is dat een beetje......ehh, wat zal ik zeggen, onder elke zindelijke maat. Opa Bernhard deed het ze voor.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen179 jun. 2011 - 11:43

Het is, zoals de gewoonte lijkt te worden, een storm in een glas water. Ik kan het niet anders zien dan stemmingmakerij http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2442723/2011/06/08/Commotie-over-betaling-Oranjes-in-belastingparadijs.dhtml

objectivist
objectivist9 jun. 2011 - 11:43

Ik weet niet of het strafbaar is hoewel moreel bedenkkelijk in dit geval al fout genoeg is. Hij heeft een voorbeeldfunctie. ben wel geneigd mee te gaan met deze eis tot openbaring.

1 Reactie
Berthold2
Berthold29 jun. 2011 - 11:43

Ik zou met de beste wil van de wereld niet weten welk voorbeeld ik van de Kroonprins zou moeten volgen.

Meta Foor
Meta Foor9 jun. 2011 - 11:43

zolang z'n moeder niet zegt wanneer hij echt mag gaan werken, heeft ie gewoon nog vacantie ! wie weet moet ie nog 30 jaar aan de zijlijn... dan kan ie zich beter in de zon zitten vervelen. als ie met de caravan naar St Tropez was gegaan was het ook niet goed geweest.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe9 jun. 2011 - 11:43

Mijn moeder heeft me ooit nooit gezegd dat ik moest gaan werken, maar het leven vereist dat nu eenmaal. Maar goed, wij hadden dan ook geen gratuit inkomen en een titel die god ons gegeven had.

Harmen2
Harmen29 jun. 2011 - 11:43

Wat een geleuter over een privezaak, hij heeft immers geen belastingwet overtreden.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe9 jun. 2011 - 11:43

Oh, omdat de RVD dat zegt. Een zeer betrouwbare bron. Hij heeft nu en in het verleden zeer veel ethische regels overschreden, en is derhalve volledig afgeserveerd als monarch. Monarchen dienen natuurlijk sowieso afgeserveerd te worden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jun. 2011 - 11:43

En opnieuw; Beste 2e kamerleden, ga je met iets belangrijks bezighouden. Did doet afbreuk aan het vertrouwen dat we in jullie hebben. Een volkomen non-issue (althans voor de 2e kamer), óók als hier de wet is overtreden.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe9 jun. 2011 - 11:43

Dus zaken die de kern van ons democratisch bestel raken zijn niet belangrijk. Hoe is het mogelijk dat een ...... die koning moet worden, en nu nog steeds een frivool leventje leid zijn escapades in een stiekum commissie moet gooien. Het PGB moet aangepast, overal wordt bezuinigd, miljarden vergooid aan bail outs, en onze vrolijke flierefluiter acht het belang van Nederland zo laag dat de belasting over gratuit geld wat hij jaarlijks krijgt bijgeschreven omzeild moet worden. Laat de drui.... zelf eens luiers gaan verschonen in een bejaardenhuis. Voor een habbekrats op flexbasis.

bert43
bert439 jun. 2011 - 11:43

Het is echt een kleinzoon van Bernard

1 Reactie
Bakoe
Bakoe9 jun. 2011 - 11:43

Het zal me benieuwen wanneer ook hij de kolonieen wil herstellen.

justinasd
justinasd9 jun. 2011 - 11:43

Het zijn toch vakantie huizen, waar bemoeit de tweede kamer zich mee... Dat zijn privé zaken.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe9 jun. 2011 - 11:43

Prive, ze zijn toch monarch van het gehele Nederlandse volk? Het schijnt dat wij er belang bij hebben dat zij deze door god aangewezen positie hebben, dus dan lijkt het me niet meer dan billijk dat er volledige openheid bestaat over hoe uw en mijn belasting geld gespendeerd wordt.

JanB2
JanB29 jun. 2011 - 11:43

Per slot van rekening staan die huizen het grootste gedeelte van het jaar ongebruikt te wachten op de komst van zijne koninklijke hoogheid. Midden in Mozambique. In Afrika. Waar criminaliteit de facto niet bestaat. Volledig onvindbaar ook voor potentiele terroristen. Geen enkele behoefte dus aan bewaking het gehele jaar door. Het kost de belastingbetaler eigenlijk geen cent.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 11:43

Goede prioriteiten weer in de 2e kamer. De schuldencrisis van de EU wordt steeds erger, het budget van de EC wordt van 2014 tot 2020 ieder jaar met 5% verhoogt maar wij gaan lekker kwaken over prins ipils en zijn speeltjes. Lekkor belangrijk!

1 Reactie
RosaLange
RosaLange9 jun. 2011 - 11:43

Interessant dat u de schuldencrisis noemt. Wist u dat het probleem in Griekenland voor een groot deel is veroorzaakt door belastingontduiking van kapitaalkrachtige Grieken en dat nu vooral de mensen met een laag inkomen het gelach moeten gaan betalen? En dan zie dat het verzinnen van sluiproutes via belastingparadijzen ook wordt gepraktiseerd door de Oranjes. Ik vind dit wel degelijk een punt van belang. Een betere belastingmoraal, ook voor mensen die veel hebben, is voor ons allemaal van belang. Vooral in tijden waarin er zoveel wordt bezuinigd op mensen die minder goed in de slappe was zitten.

DikBrix
DikBrix9 jun. 2011 - 11:43

Alle opmerkingen hier dat het er niet toe zou doen, dat het prietpraat of wat dan ook is, dat er belangrijkere zaken zijn, gaan aan 1 belangrijk punt voorbij: De Nederlandse staat is al jaren bezig, in samenwerking met de EU en overige staten, om te proberen de diverse belastingparadijzen in de wereld te beperken. Om te proberen om belastingontwijking of ontduiking te beperken via die mogelijkheden. Als nu ons koningshuis zelf die mogelijkheden gebruikt zolang die nog bestaan, zowel voor zich zelf als door betaling via deze constructies aan anderen, dus belastingontwijkers daarmee steunt, dan is er weldegelijk iets aan de hand, namelijk miskenning van het doel dat onze eigen belastingdienst, onze staat dus, probeert te bereiken. Als dat ook nog eens via de commissie stiekem, dus via onze eigen regering, onder de tafel wordt geschoven, is dat des te meer droevig.

1 Reactie
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 11:43

Precies, goed samengevat