Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer redt verstekeling-apen van leven als proefkonijn

  •  
29-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-29-om-15.44.59
De Tweede Kamer wil dat vijf geredde Java-apen alsnog permanent worden ondergebracht bij Stichting AAP. De dieren werden in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag genomen en vervolgens anderhalf jaar lang door Stichting AAP verzorgd. Vorige maand werd bekend dat de apen naar een laboratorium in Rijswijk werden gestuurd. Een Kamermeerderheid vindt dit onacceptabel en heeft vandaag een PvdD-motie gesteund om deze dieren permanent bij AAP onder te brengen.
De apen kwamen op een schip afkomstig uit Maleisië het land in. Hoewel Stichting AAP aanbood het tijdelijke verblijf van de apen om te bouwen tot een permanente woonlocatie, besloot het ministerie van Economische Zaken, officieel eigenaar van de dieren, de apen naar het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) proefdiercentrum in Rijswijk te sturen. Daar zouden ze als fokdieren dienen.
De apen kunnen niet worden teruggezet in de natuur en ook kunnen de apen niet in een dierentuin worden ondergebracht, omdat de dieren dragen van een herpesvirus zijn dat erg besmettelijk is voor andere dieren. Volgens een woordvoerder van het ministerie was gekozen voor BPRC omdat de huisvesting er ‘van hoog niveau’ is, de apen er veel ruimte krijgen en binnen een bestaande apenfamilie geplaatst kunnen worden. 
De Tweede Kamer heeft nu besloten dat dit onacceptabel is en wil dat de apen alsnog permanent bij Stichting AAP worden ondergebracht. Een motie hiertoe van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) werd dinsdag aangenomen door een Kamermeerderheid aangenomen. Wassenberg: ‘Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen. Mooi dat ook de Kamer het BPRC niet als goede opvangplek ziet.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.