Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kamer moet maatregelen nemen tegen intimidatie door FvD'

  •  
17-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kee en Van Jole bespreken de politieke ontwikkelingen en gebeurtenissen in Den Haag. Allereerst natuurlijk de spectaculaire scoop van De Volkskrant die dankzij een alerte lezer drie interne stukken uit de formatie te pakken kreeg. Kee geeft inzicht in de waarde van die documenten. Het stuk waarin VVD en CDA opvallend progressieve voorstellen doen voor een regeerakkoord is van de hand van twee Kamerleden die dat op eigen initiatief schreven. “Het was geen opdracht van informateur Remkes.” De parlementair journalist weet ook te melden dat Gert-Jan Segers, die de documenten in de trein had laten liggen, direct melding heeft gemaakt van het verlies. Er was de hoop dat een schoonmaker de papieren ongezien weggegooid zou hebben maar dat liep dus anders.
Volgens Van Jole maken de stukken duidelijk hoe groot de invloed is van Kaag op het formatieproces. “Als dit is wat zij binnen weet te halen dan acht ik het goed mogelijk dat zij na Rutte de volgende premier van Nederland gaat worden.” Kee constateert dat de stukken over de stikstofproblematiek ook laten zien hoe groot de invloed is van CDA-Kamerlid Derk Boswijk en stelt dat hij een geschikte opvolger zou zijn van Wopke Hoekstra.
Daarna gaat het over het wangedrag van Kamerleden van Forum voor Democratie. Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan vertelde tijdens het debat over de coronacrisis dat ze veel ‘shit’ in haar inbox kreeg en dat zelfs haar moeder nu lastig gevallen werd vanwege haar standpunten. Volgens haar waren de intimiderende berichten afkomstig van de aanhang van Denk en FvD. Kuzu van Denk veroordeelde dergelijke mailacties meteen. Het Kamerlid van FvD daarentegen stelde het toe te juichen dat aanhangers Gündoğan op alle mogelijke manieren lastig vallen “om haar van standpunt te doen veranderen”.
Van Jole stelt dat Kamervoorzitter Bergkamp die opmerking niet had mogen laten passeren. “Ze had hem terecht moeten wijzen. Sterker nog er zouden disciplinaire maatregelen genomen moeten worden. Schors hem maar. De veiligheidsdiensten waarschuwen voor het gevaar van extreemrechts terrorisme. Politici worden steeds meer bedreigd. Recent nog is een Engels parlementslid vermoord. De aanhang van FvD bestaat uit malloten, je weet nooit wat zo’n oproep voor gevolgen kan hebben.”
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Bernie2
Bernie218 nov. 2021 - 8:14

Baudet en Wilders en hun volgelingen zijn een direct gevaar voor onze democratie door vanaf het politieke podium in Den Haag collega's open en bloot aan de galg hangen met de smerigste taal denkbaar, terwijl ze tegelijkertijd niets hebben met democratische waarden. Dit tuig verdient dit podium niet, maar hebben het wel gekregen. Een cordon sanitaire per meteen is een start, maar ook ik vind dat deze fascistoïde clubs zonder omhaal uit ons democratisch huis moet worden verwijderd en geweerd, ook uit gemeenteraden. Het gaat niet alleen om intimidaties, het gaat om het creëren van een levensgevaarlijke sfeer in het land en om te weten waar dat toe kan leiden hoeven we niet eens zo diep in de geschiedenis te graven. Aanpakken..!

2 Reacties
frankie48
frankie4818 nov. 2021 - 8:53

Beste Bernie, Gooi alles en iedereen gewoon op die grote hoop. En onderzoek naar het waarom, die zou ik als ik u was door alle andere politieke partijen proberen te laten verbieden.

Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 11:45

Bernie Iedereen mag de ruimte die de samenleving mensen gunt gebruiken, zoals hem goeddunkt. Zelfs mag je tegen democratie zijn. Zolang er maar geen wetten overtreden worden.

Break on through
Break on through18 nov. 2021 - 7:59

Schorsen kan ook nog natuurlijk. Maar als je het mij vraagt moet je ze gewoon verbieden. Het tijdperk van extreemrechts is wereldwijd aan het aflopen. Gelukkig. Dus ook in Nederland heeft extreemrechts z'n langste tijd wel gehad. Exit FvD, PVV en JA21

2 Reacties
Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 11:49

Break Alles wat we nodig hebben om dergelijke ideeën te bestrijden, is al geregeld. In feite is er wettelijk gezien weinig speelruimte, tenzij je de vrijheid drastisch wilt beperken. Maar juist dat maakt je meteen extreemrechts.

Break on through
Break on through18 nov. 2021 - 14:24

Snap ik en weet ik. Maar nu juist het verbieden ervan gaat me om iets totaal anders. Gewoon een onomstotelijk voorbeeld stellen wat er met extreemrechts gebeurt in dit land. Dan word je uiteindelijk gewoon verboden en zou je maar zo in de bak kunnen eindigen. Dat alleen al schrikt af.

AlexanderVolken
AlexanderVolken18 nov. 2021 - 6:53

Probleem is dat Baudet niets liever wil dan dat er maatregelen tegen hem en/of zijn fractiegenoten worden genomen. Hij kan dan weer zeer verongelijkt in ee rondte twitteren dat hem het spreken wordt ontnomen. Koren op de molen. Voor alle tokkies en wappies alleen maar meer reden om hun leider te steunen. Ondemocratische krachten zijn bijzonder lastig aan te pakken binnen een democratie. Zeker als verstand en solidariteit bij delen van de bevolking afwezig zijn.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté18 nov. 2021 - 7:59

Het maakt helemaal niet uit hoe baudet, het forum voor 'democratie' of diens crypto-fascistische aanhang reageert op maatregelen. Het feit dat je hard kunt loeien en hol kunt bonken wil nog niet zeggen dat je niet in de hoek gezet moet worden als je over de schreef gaat. In tegendeel: dan moeten de maatregelen extra opgeschaald worden, zodat democratisch Nederland de boodschap krijgt: onze democratie is sterk, voor anti-democraten is er geen plek.

Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 11:54

Volken Het zij zo. Je kunt zeker geen loopje met wetten en regels nemen of laten nemen; dat middel is veel erger dan de kwaal. Wanneer je bijvoorbeeld tegen de doodstraf bent, kun je ook moeilijk de mensen die er voor zijn tot de doodstraf veroordelen. Zo is het ook met regels en wetten: die worden bedacht om voor iedereen die het betreft, op dezelfde manier toegepast te worden. Ik lees dezelfde twijfel, moedeloosheid of wat het ook is, in uw reactie. We moeten er maar mee leven, dat de wereld niet maakbaar is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 nov. 2021 - 2:32

Waar zouden we zijn zonder de trein, wat ik onbegrijpelijk vind is dat Rutte en Kaag voorafgaand hieraan ook een concept regeerakkoord hadden gefabriceerd en dat het op niets is uitgelopen, nu schrijven ze een stuk om Kaag erbij te krijgen met heel wat lekkermakers, volgens mij houdt Rutte, hem kennende rekening dat de praktij heel weerbarstig is waardoor het meer een fopspeen wordt, het bedrag van 25 tot 30 miljard vind ik toch wel erg royaal voor boeren die overal verder schijt aan hebben als het om het algemeen landsbelang gaat, mag wat mij betreft beslist minder worden, Fvd kiest duidelijk voor een republikeins amerikaanse aanpak, intimidatie en grootspraak, en de kamervoorzitter, na 3/4 jaar had je er meer van mogen verwachten, ze straalt 0,0 gezag uit, Arib vond ik ook niet altijd even koersvast en soms zelfs hinderlijk net als haar voorganger van Miltenburg die ik bovendien erg bazig vond maar Bergkamp gaat het wat mij betreft niet worden, Verbeet deed het daarentegen uitstekend, Kuzu en Denk beschouwen volgens mij nederturken als lijfeigenen, typisch AK partij doctrine, hij mag dan z'n excusses aanbieden, volgens mij heeft het weinig waarde gezien de reputatie van de partij.

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 2:07

Die Bergkamp, wat een lichtgewicht is dat toch. Wat mis ik Arib toch..

Thuiszitter
Thuiszitter18 nov. 2021 - 0:03

Wat Jole zegt over de voorzitter Bergkamp ben ik het helemaal mee eens. Zij had op moeten treden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 nov. 2021 - 21:40

Moet je daar bang voor zijn? Wedergeboren volksgenoten van de absolutistische Volksmennerij. Marcherend op de marsen van de fossiele fakkeldragers voor een vlag als fetisj en immanente oikofilie onder Boreaal Licht. Masochistoïde flagellanten van eugenetisch ecofobisme op euritmische tempi. Op naar Niflheim op de cadans van de machtige vleugelslag der Walküren. Ziedaar de scherpslijpers van identitair rechts, paraat om andersdenkenden het vrije woord te beletten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 nov. 2021 - 21:35

Volgens Francisco moet de kamer grenzen stellen. Dat zou de kamer inderdaad kunnen. De eerste stap is dat er een klacht wordt ingediend bij het college van onderzoek integriteit, over een schending van de gedragscode door een kamerlid. Dat kan een parlementslid doen, maar ook een gewone burger, als ik het goed heb begrepen. Hier kun je die klacht indienen: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden-en-commissies/integriteit-en-openbare-registers/college-van-onderzoek-integriteit

Robert Follon
Robert Follon17 nov. 2021 - 19:24

“Als dit is wat zij binnen weet te halen dan acht ik het goed mogelijk dat zij na Rutte de volgende premier van Nederland gaat worden.” Iets met wensdenken?

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 nov. 2021 - 20:17

Robert, misschien. Maar het is wel de routekaart voor een betere toekomst van Nederland.

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 2:07

@Martin 'Maar het is wel de routekaart voor een betere toekomst van Nederland.' Waarom?