Joop

Kamer liet zich op bizarre wijze foppen door Russische trol: de beelden

  •    •  
28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
E2a9mQDXwAYFNKC
Vorige maand werd bekend dat een delegatie van de Tweede Kamer in een Russische trol-actie is getrapt, waarbij de Kamerleden in gesprek gingen met iemand die zich voordeed als Leonid Volkov, de stafchef van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny. De beelden van het aanvankelijk voor het publiek besloten videogesprek met de nep-Volkov staat nu online en laten goed zien hoezeer de Kamerleden in de maling werden genomen.
De video begint met Buitenlandse Zaken-commissievoorzitter Geert Wilders die zijn uiterste best doet in het Engels alle aanwezigen voor te stellen. Daarbij vertaalt hij zelfs de partijnamen letterlijk in het Engels. Zo is er Sjoerd Sjoerdsma van de Democrats sixtysix , Gert-Jan Segers van de Christian Union Party , Tom van der Lee van de GreenLeft en ook Tunahan Kuzu van de Think Party (nep-Volkov: “ Pink party? Pink?? ”). Wat direct opvalt aan de nep-Volkov, is dat hij zijn hoogwaardige toehoorders te woord staat gekleed in een badjas, met een kop koffie in beeld en een kapsel alsof hij net uit bed is gestapt. Hier gingen echter nog geen alarmbellen rinkelen.
Het ruim twintig minuten durende gesprek met in werkelijkheid de Russische prankster Vovan wordt met de minuut vreemder. Zo vraagt hij op een gegeven moment aan Tunahan Kuzu of die bereid is in hongerstaking te gaan en laat hij Gert-Jan Segers stotteren door eerst herhaaldelijk case (zaak) mis te verstaan als gays (“Homo’s? We hebben hier geen homo’s”), daarna door de CU-voorman te vragen of hij bereid is Vladimir Poetin fysiek pijn te doen.
Pas helemaal aan het eind van het gesprek lijkt het kwartje te vallen, wanneer de nep-Volkan de Kamerleden voorstelt aan het nieuwste lid van de oppositie, mister Pig. Daarbij haalt hij een roze spaarvarkentje in beeld dat hij met een gek stemmetje het parlement laat begroeten en vraagt om een donatie in Bitcoins. Een zichtbaar ongemakkelijke Wilders merkt op dat hij nu begrijpt waarom de videovergadering niet openbaar was. De beelden zijn door de pranksters zelf online gezet. De eveneens aanwezige PvdA-parlementariër Kati Piri heeft bevestigd dat het om de werkelijke vergadering gaat.
Bekijk hier het absurde gesprek:
Niet alleen de Nederlandse Kamer-delegatie liet zich foppen door de nep-Volkov, eerder trapten ook Amnesty International en Jacques Maire, de Franse Navalny-rapporteur van de Raad van Europa in de misleiding. Zygis Pavilionis, de Litouwse parlementariër die een belangrijke rol speelde bij het onthullen van het bedrog, zei vorige maand dat het onderdeel is van een grote desinformatie-aanval vanuit Rusland. In eerste instantie werd nog gezegd dat de Kamerleden in een deepfake waren getrapt, maar al snel bleek dat het gewoonweg om een persoon met een beetje schmink ging.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 mei 2021 - 14:36

Verwondert natuurlijk niemand dat je kamerleden van alles wijs kunt maken. De vraag die de mensheid jaren bezig houdt "zijn ze kwaadaardig of gewoon heel dom?" lijkt me hiermee ook afdoende bewezen.

1 Reactie
USF81
USF8128 mei 2021 - 18:09

wellicht vertoeven ze teveel binnenskamers

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 mei 2021 - 13:12

Dit filmpje laat op treffende wijze het bedenkelijke niveau van onze volksvertegenwoordiging zien. Rutte hoeft zich geen zorgen te maken,

2 Reacties
adriek
adriek28 mei 2021 - 17:06

Rutte is toch degene die van Nederland een 'kennismaatschappij' of heeft hij dat inmiddels wijselijk opgegeven?

Libertain
Libertain31 mei 2021 - 6:24

@Eirda, dit is juist het "kennismaatschappij" van Rutte(VVD) in directe actie.

Libertain
Libertain28 mei 2021 - 12:27

PVV leider Geert Wilders door een prankster gefopt? Is dit echt nieuws? Wie neemt hem nog serieus?

2 Reacties
PVDB2
PVDB228 mei 2021 - 16:17

In feite 80% van de stemmers al jaren niet. Geert die al jaren, voor de achterban, Putin als sterke man en voorbeeld zag. Iemand die wel raad weet met "anderen", tegenstanders de mond snoert en heel lang laat opsluiten of definitief in een zeer zeer lange slaap brengt. De man die zelf naar het Kremlin ging, achter het spreekgestoelte ging staan waar Putin in de Doema zijn redevoeringen houd. Wilders, die geen inkomsten heeft, (geen ledenpartij die betalen, geen subsidie; het heeft maar 1 lid, Wilders zelf), meerdere malen door buitenlandse partijen/organisaties betaald werd. De collega partijen in het EP, zoals wat ooit het Front National heette en de Legia Nord is bekend van dat ze betaalde werden door Russische financiers (banken) die banden hadden met het Kremlin. Hoe meer disruptie in een land (chaos/verdeeldheid) hoe makkelijker voor Putin die het geopolitiek kan gebruiken. De grap ging dat tijdens de verkiezingsdebatten het vreemd was dat Wilders niet in Russisch werd ondertiteld zodat grote baas Putin het beter kon verstaan. Of dat Wilders voor de eerste keer shirtreclame zou dragen tijdens campagnes. Nexit: make the Netherlands free again. Met als kleine letters er onder: deze boodschap is mede mogelijk gemaakt dankzij Vladimir Putin. Het is en blijft een populist, een demagoog. Wat hem op dat moment uitkomt en in de media is (zolang het buitenlanders betreft) gebruikt hij in zijn campagne. Het draait vooral om beeldvorming op camera en voor de microfoon. Maar hij heeft er wel al wel een kleine 1.9 miljoen mee verdient in de Tweede Kamer de afgelopen 15 jaar... dankzij zijn achterban (15*125.000 euro).

Libertain
Libertain31 mei 2021 - 6:22

@PVDB, mis ik aantal zeer belangrijke punten in je uiteenzetting - hoe komt dat Wilders dan decennialang een uiterst graag gezien gast is op de Nederlandse TV-shows en bepaalde show-hosts uit zijn mond het water blijven drinken en daardoor hoge kijkcijfers behouden? Hoe komt dat gelet op het feit dat hij onuitvoerbare standpunten vaak onderhoudt en het voornaamste wat uit zijn ideologie afdruppelt zijn extreme mensenhaat en xenofobie, blijven doch 2 miljoen Nederlanders steeds op hem stemmen? Enige uitleg?

Greendutch
Greendutch28 mei 2021 - 11:56

hierdoor neemt het vertrouwen in de Haagse politici nog meer af. Waarom zorgen zij er niet voor dat het internet veiliger wordt? dit zijn mensen die begeleiding krijgen in dit soort gevallen maar er zitten mensen thuis die in de val lopen van internet-bedrog en daardoor beschadigd achterblijven. hier is een lach nog wel op zijn plaats maar bij de goed van vertrouwen zijnde onwetenden en onbeschermden niet. hoop dat internetveiligheid hoog in het programma komt te staan van het komend kabinet. en van de EU, typisch een taak om in het groot aan te pakken

1 Reactie
adriek
adriek28 mei 2021 - 17:10

Digitalisering staan hoog op de agenda, maar met er elke week een uurtje over praten kom je er niet. Er was een tijd dat iedere kantoorklerk drie dagen cursus kreeg als er een nieuwe versie wordperfect uitkwam. Nu blijven computervaardigheden beperkt tot tien uur computerles op de basisschool en een vergelijkbaar curriculum in het voortgezet onderwijs. Alsof je een Boeing 737 (Max of niet) laat besturen door iemand die als kind een treinbaan heeft gehad.