Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Door de schoorsteen: Kamer maakt kachel aan met Zwarte Piet-wet PVV

  •  
01-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-35674661
De Partij voor de Vrijheid van Voornamelijk Zichzelf wil koste wat kost het racistische element in Zwarte Piet behouden. Daarom heeft partij-ideoloog Martin Bosma eind vorig jaar samen met PVV-kamerlid De Graaf een conceptwet ingediend die voorschrijft dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Die wet is nu behandeld en door vrijwel alle partijen afgeschoten.
De VVD is mild voor hun schminkliefhebbende collega-Kamerleden. De VVD’ers vinden het willen bewaken van een traditie ‘een sympathiek doel, want het gaat om een oude Nederlandse traditie’. Het per wet vastleggen gaat de liberalen echter veel te ver, immers: ‘Het gaat om een traditie en tradities zijn niet in wetgeving te verankeren.’
Bij de SGP geeft men eerlijk toe zelf geen tijd te hebben gehad uitvoerig onderzoek te doen naar de geschiedenis van Zwarte Piet in de verschillende delen van Nederland.
" Het is de leden van de SGP-fractie bijvoorbeeld gebleken dat bij de aankomst van Sinterklaas in 1920 in Amsterdam Zwarte Piet een witte in plaats van een gekleurde veer lijkt te hebben en ook geen pofbroek."
De SGP’ers geven de PVV’ers graag het voordeel van de twijfel en zien dan ook graag het ongetwijfeld zeer gedegen onderzoek van de PVV tegemoet over ‘hoe deze viering sinds 1850 precies heeft plaatsgevonden in de verschillende delen van het land’.
Wel heeft de SGP nog wat aanvullende vragen voor de PVV. Want, geldt de zwarte plicht ook voor kinderen die op straat Zwarte Piet spelen? En is een witte veer voor Zwarte Piet op grond van het voorstel toegestaan? En waarom heeft de PVV eigenlijk geen strafbedreiging voor Niet-Zwarte Pieten ingesteld?
"De indieners stellen dat Zwarte Piet zwart als roet is en niet zwart van het roet. Uit het wetsvoorstel blijkt dat Zwarte Piet een egaal zwart of donkerbruin gezicht dient te hebben en rood geverfde lippen. Betekent dit dat de figuur van Zwarte Piet ook niet zwart geverfd mag zijn? Dient het de natuurlijke kleur te zijn?"
Vragen, vragen, vragen.
De PvdA heeft er ook weinig trek in. Volgens hen is Zwarte Piet ‘een volkscultuur van het volk, wordt die in leven gehouden door het volk en kan die veranderen als degenen die uiting willen geven aan het Sinterklaasfeest daar om hun moverende redenen behoefte aan hebben.’ Behalve dat houdt de PvdA de PVV’ers ook nog een spiegel voor:
"Het van bovenaf dwingend opleggen hoe een volksfeest moet worden gevierd, kennen deze leden alleen van totalitaire regimes en hoort niet bij een land waar vrijheid hoog in het vaandel staat."
De leden van de SP-fractie hebben met verbazing kennis genomen van de Zwarte Piet-wet, schrijven zij. Ook zij hebben enkele vragen en opmerkingen.
" Zo misten de leden van de SP-fractie het advies van Sinterklaas over dit wetsvoorstel."
 
De creativiteitsprijs gaat echter naar D66. Zij hebben niet alleen een afwijzing van de wet op schrift gesteld, maar deden dat ook nog eens op rijm:
"De leden van de D66-fractie kraken liever geen valse noot, maar vragen zich af wat de initiatiefnemers te binnen schoot. Zwart, wit of in kleuren, de discussie moet in de maatschappij gebeuren. Sinterklaas regel je niet in Den Haag, de kleur van Piet splits je niet per wet in de maag. Doe dit dus vooral niet, regel voor deze wet snel een intrek-Piet"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

John4
John45 apr. 2016 - 20:11

Op Facebook wordt dit al weer direkt opgepakt en in leugenachtige vorm te verspreid. "Premier Mark Rutte zegt: "Zwarte Piet is inderdaad verboden en niet meer welkom in Nederland. Dit wetsvoorstel is aangenomen door de tweede kamer" ‪#‎DEEL‬ dit bericht als dit kabinet moet opstappen!!" https://www.facebook.com/PVVStemmers/?pnref=story

Crosskabouter
Crosskabouter7 mrt. 2016 - 14:28

Ik geloof dat deze uitkomst precies de bedoeling was van de PVV. Men snapt zelf ook wel dat dit soort dingen niet bij wet geregeld kunnen worden. Er wordt gezegd dat de politiek zich niet behoort te bemoeien met de kleur van de Piet is juist het antwoord waar men op zat te wachten.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos8 mrt. 2016 - 11:11

Die kromme redenering moet je even toelichten.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje6 mrt. 2016 - 14:17

Ik denk dat het willen weren van zwarte Piet in wezen een diep verlangen is om alle zwarte mensen uit het straatbeeld te bannen. Een racistisch motief dus, in bedekte termen.

Freeman2
Freeman22 mrt. 2016 - 16:50

Bij deze solliciteert Martin Bosma voor droevige stand-up komedian in de Tweede Kamer. Om wat meer geloofwaardigheid aan hun vragen en eizen zouden ze tenminste met De Graaf hun gezichten zwart als roet moeten schminken bij het indienen van het concept-Piet wet. Werkt zeker wat overtuigender.

Lester2
Lester22 mrt. 2016 - 16:09

Enige positieve is nu dat de partijen wel hun kaarten op tafel hebben gelegd. En blijkt dat het merendeel vindt dat de politiek niets te zeggen heeft over tradities. Dat is mooi, dan hebben we dit jaar in ieder geval geen gejank naar de politiek toe om zwarte piet te verbieden. Tenminste, in theorie.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 mrt. 2016 - 21:55

[Tenminste, in theorie.] Vergeet het maar, de extremisten blijven schreeuwen. De pietenjagers voor een verplichte regenboogpiet en de tokkies voor een verplichte zwarte piet. De pietenjagers claimen vragen empathie van de anderen en hebben daarin een punt. De tokkies vragen de ratio van de ahderen en hebben evenzogoed een punt. Daar valt dus niet uit te komen, de enige manier is stat voor stap veranderende cultuur die niet van bovenaf wordt opgelegd. Dat zal gebeuren, het is onvermijdelijk, maar omdat het zo lang duur blijft het geschreeuw aan. Die hele onzin van de pietendiscussie is een spiegel van de samenleving, over vijftig jaar heeft niemand het meer over pieten en niemand meer over islamisering, tot die tijd moeten gewone mensen gehoorbescherming dragen.

RU486
RU4862 mrt. 2016 - 12:39

En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die stemmen/gaan stemmen op deze partij. De debilisering van Nederland neemt nu toch wel bedenkelijke vormen aan.

Noort2
Noort22 mrt. 2016 - 12:08

Wilders en co zijn de Trumps van Nederland en alle PVV stemmers zijn politieke analfabeten. Wie dat na 10 jaar nog niet doorheeft bewijst mijn gelijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*2 mrt. 2016 - 10:32

Goedendag. Ik heb die aller beste mening gelezen, tot nu toe, met name van de Britse-Afro Amsterdammer, de heer Steve McQueen, de Oscar winnende regisseur van 12 years a slave (hij woont in Amsterdam, samen met zijn Nederlandse vrouw, een NRC journaliste, en hun twee kinderen), wat betreft deze Zwarte Piet kwestie (zie het Parool, afgelopen zaterdag). Hij vond het in eerste instantie blijkbaar niet leuk dat vooral witte mannen zich zwart geschminkt en vond het ook kennelijk gênant dat onze MP heeft gezegd *Zwart Piet is eenmaal zwart* (of zoiets) en dat de heer Mark Rutte zou zeer waarschijnlijk het Nederlandse geschiedenis boek ingaan met deze opmerking. Mijn petje af aan deze Amsterdammer, de heer Steve McQueen!. Een fijne dag.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje2 mrt. 2016 - 16:47

Jammer dat grote mensen ook domme dingen zeggen en doen. Mijn favoriete film blijft Papillon.

Kees Apollo
Kees Apollo2 mrt. 2016 - 10:31

Spijtig dat het parlement niks ziet in deze ludieke PVV actie om Nederlandse traditie in bescherming te nemen. - Terecht vraag de SP zich af hoe het dan zit met Sinterklaas. Die blanke pedofiel in reli outfit die maar al te graag kinderen op schoot neemt. Want hij is het die zwarte piet al die jaren heeft uitgebuit.

Marcel6888
Marcel68882 mrt. 2016 - 9:27

Ach...op de Antillen verven ze zichzelf nog zwarter , en de sinterklaas spierwit. Daar begrijpen ze niets van de ophef hier , ze lachen erom. https://www.google.nl/?ion=1&espv=2#tbm=vid&q=sinterklaasfeest+antillen https://www.google.nl/?ion=1&espv=2#tbm=vid&q=sinterklaasfeest+aruba

1 Reactie
Noort2
Noort22 mrt. 2016 - 12:10

U begrijpt er niets van. Als een Jood een Jodenmop vertelt is het grappig, als een nazi het doet wordt het bedenkelijk.

Cees Groninger
Cees Groninger2 mrt. 2016 - 9:20

Komisch dat over een ZP zoveel commotie is, terwijl niemand zich druk lijkt te maken om de gelegaliseerde d'666 segregatie genders/homo's uit de vluchtelingengemeenschap apart onder te brengen vanwege de islamitische terreur in de AZC's. Een fouter signaal kan je, denk ik, niet afgeven. I

2 Reacties
Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 10:51

Met dank aan de PVV dan, die de commotie immers veroorzaakt.

Cees Groninger
Cees Groninger2 mrt. 2016 - 14:09

Zandb: je mist de pointe.

omaoeverloos
omaoeverloos2 mrt. 2016 - 8:35

Het moet niet gekker worden, straks gaan ze ook nog kromme komkommers verbieden.

5 Reacties
H.Witte
H.Witte2 mrt. 2016 - 11:50

Ik vind verbod op kromme redeneringen voldoende.

Pasop
Pasop2 mrt. 2016 - 14:49

@eranos Vanwege de rechtstaat?

H.Witte
H.Witte2 mrt. 2016 - 19:26

Pasop vanwege de scheefliggende verhoudingen

Pasop
Pasop3 mrt. 2016 - 10:43

@eranos LOL Is volgens jou een rechtstaat vrij van kromme redenaties en scheve verhoudingen? En zo ja waar haal jij die wijsheid vandaan?

H.Witte
H.Witte5 mrt. 2016 - 13:00

Pasop Wat men er ook van zegt zelfs slimheid is soms dom on-recht vaak te-recht en het grootste recht soms krom.

Tokoloshe
Tokoloshe2 mrt. 2016 - 8:11

Het voordeel van het afwijzen van deze wet is natuurlijk wel de achterliggende gedachte dat cultuur aangepast kan worden als mensen er aanstoot aan nemen. Dus elke nieuwe Nederlander die blijft hangen aan zijn of haar cultuur kan gedwongen worden om deze aan te passen. Dus weg met de hoofddoekjes, weg met de qatkauwers, weg met de scheve man/vrouw verhoudingen omdat dat in het thuisland zo is. Ik denk dat de weg naar vrijheid van iedereen zojuist een stuk groter is geworden.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 10:53

U begrijpt er werkelijk niets van: De boodschap van de politiek - minus de PVV - is nu juist dat er wat tradities betreft, niets verboden of opgelegd moet worden.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!2 mrt. 2016 - 7:51

De vrijheid af willen nemen welke kleur je wilt gebruiken voor Piet. Zeer logisch van een partij voor vrijheid natuurlijk. Enige reden dat hij het wil is omdat er mensen zijn die hij niet mag er zich door beledigd voelen. Goed te zien dat de anderen nog een beetje humor hebben en er niet serieus op in gaan.

Patrick Faas
Patrick Faas2 mrt. 2016 - 7:14

Een van de positieve aspecten van het Sinterklaasfeest was dat Nederlanders ieder jaar een rijmpje moeten maken, waardoor je zou hopen dat de vaardigheden op dat gebied relatief hoog liggen. Maar hoor het gevolg van Sinterklaastraining. Metrum, mensen, metrum. Rappers zijn daar veel beter in. Een nieuw wetsvoorstel dan maar? Alle Nederlanders moeten leren rappen. Treffen we daarna nog slecht metrum in Sinterklaasgedichten, lijfstraf met een roe en bij herhaling, deportatie naar Spanje.

2 Reacties
Gualtero
Gualtero2 mrt. 2016 - 14:30

Waar haal je deze wijsheid vandaan!? Rap is bij uitstek knittelvers: beroerd rijm en totaal gebrek aan metrum. Ritme, dat wel, maar dat is iets anders.

Patrick Faas
Patrick Faas2 mrt. 2016 - 16:49

Een complex metrum is nog geen knittelvers en een goed gevoel voor ritme is de weg naar betere metra.

Minoes2
Minoes22 mrt. 2016 - 6:33

Gek...Ik vind de SP veel humoristischer dan D66, zal wel aan mijn gevoel voor humor liggen. Tja ik las ergens anders waar de PVV allemaal tegen gestemd heeft. Nu begrijp ik ook beter waarom ze zoveel arme kindjes in Nederland willen hebben en houden. Volgens mij waren Sint en Piet daar in de eerste plaats voor bedoeld. De PVV denkt nu eenmaal in eenvoud en winst natuurlijk en maakt het welzijn van mensen daar volledig aan ondergeschikt. Ik vind overigens dat de kop in dit artikel wel wat neutraler had mogen zijn anders gaan we het zo dadelijk weer hebben over vooroordelen en zijn we heel de zomer weer zoet daarmee terwijl er nu zoveel belangrijkere problemen zijn op te lossen..

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus3 mrt. 2016 - 3:17

"Gek…Ik vind de SP veel humoristischer" Dat is niet gek. Iedere vorm van tenenkrommende humor trekt zijn eigen publiek.

Harba Lorifa
Harba Lorifa2 mrt. 2016 - 5:42

Zwarte piet verplicht zwart? Mogen dan ook alle pvv stemmers verplicht rood of blauw ofzo? Ik ben benieuwd hoeveel draagvlak er dan is.

OlavM
OlavM2 mrt. 2016 - 1:38

De PVV denkt dat haar schoorsteen moet roken van racistische ideeën, uitlatingen en voorstellen. Door het uiterlijk van een figuur van een volksgebruik dwingend in de vorm van een wet te willen gieten maakt ze zichzelf volslagen belachelijk. Op zich niet erg, integendeel, maar toch ook niet iets om ons over te verkneukelen, want het is een veeg teken dat Tweede Kamerleden zich tot zoiets verlagen. Het schaadt het aanzien dat een volksvertegenwoordiging dient te hebben enorm. Nederland wordt op deze manier, ondanks dat het wetsontwerp natuurlijk geen enkele kans maakt, een beetje de risée van de wereld.

OlavM
OlavM2 mrt. 2016 - 1:12

D66 "de creativiteitsprijs"? Het gedicht is totaal a-ritmisch. Het allerslechtste soort Sinterklaasrijm. Voor het idee, vooruit, een voldoende, maar zwaar onvoldoende wat betreft de uitvoering.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus3 mrt. 2016 - 3:15

"Het gedicht is totaal a-ritmisch. Het allerslechtste soort Sinterklaasrijm." Integendeel: ze hebben de kern van het Sinterklaasrijm daarmee juist goed weten te treffen. Dat moet immers tenenkrommend zijn.

trotsopnederland
trotsopnederland2 mrt. 2016 - 0:14

De kerntaak van de politiek is het maken van wetten, regels en richtlijnen. Omdat tot in het extreme door te voeren hebben ze zelfs een Europees parlement gecreëerd die de meest belachelijke wetten maakt en zich overal mee bemoeid. En nu verzoekt een partij tot het vastleggen van een oer Nederlandse traditie (wat op zich niet minder dom is dan de meeste andere wetten en regels) en hebben onze politici opeens een mening en gaan ze er grappig over doen. Heel bijzonder allemaal....

1 Reactie
Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 10:59

"De kerntaak is.....", zegt u. Nou, hier is sprake van een voorstel tot wetgeving waarvan het grootste deel van de politiek vindt dat die lachwekkend is. Zoals u bepaalde andere wetgeving nòg lachwekkender vindt. Wat daar nou zo bijzonder aan is, geen idee!

msj_meijerink
msj_meijerink1 mrt. 2016 - 20:44

Eigenlijk, lieve Sinterklaas en Zwarte Piet, wil ons land de pvv ook liever niet! Ontdoe deze ratten van hun zelfgemaakt franje en neem dan de hele fractie mee naar Spanje!

3 Reacties
KittyH
KittyH1 mrt. 2016 - 22:00

Voor je gedicht een dikke tien- Maar de peilingen laten iets anders zien!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 mrt. 2016 - 9:18

Beste Kitty, In dit maximaal door wilders gepolariseerde land is de sfeer zodaning dat je uitsluitend nog voor of tegen wilders kunt zijn. De peilingen zijn helder. 41 voor en 109 tegen.

msj_meijerink
msj_meijerink2 mrt. 2016 - 11:40

@Gerbie Het is maar hoe KittyH het wil zien

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2016 - 20:40

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Dale S
Dale S2 mrt. 2016 - 7:28

Nou ik had weinig op met het feest. Ik ben ten slotte geen Nederlander en was al een tiener toen ik hier kwam. Maar sinds ik mijn vrouw heb leren kennen en wij onze kinderen kregen zijn we het gaan vieren en vond ik het een leuker feest dan kerst. Toen de kinderen nog klein waren vierden we het gewoon in Amsterdam maar toen ze groter werden en niet meer in de Sint geloofden zijn we het bij mijn schoonfamilie gaan vieren. Op de Antillen. Mijn vrouw is een Antilliaanse en mijn kinderen prachtige dubbelbloedjes, en we gaan bijna elk jaar. Het wordt daar uitbundig gevierd en daar is iedereen geschminkt zowel zwarte piet als sinterklaas, zowel volwassenen als kinderen. Je hebt wat kleuren pietjes hoor maar het is toch echt Zwarte Piet. Daar ziet men geen slaaf in de figuur, ze zijn er zelfs trots op, en ze vragen zich af waarom er hier in Nederland zo'n ophef gemaakt wordt. Als ik eerlijk ben vraag ik mij dat ook af. Jip en Janneke zijn toch ook zwart? Niets mis met zwart hoor.

Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 11:02

Dale S: Vooral blijven vieren, dus. Er is weinig aan te doen, dat andere mensen er wat anders over lijken te denken. Als we elkaar maar niet de wet voorschrijven, toch?

Dale S
Dale S2 mrt. 2016 - 14:56

@Zandb 100% mee eens. De overheid moet zich niet bemoeien met volksfeesten. Niet voor noch tegen. Dus inderdaad, weg met die wet.

Banjaard
Banjaard1 mrt. 2016 - 20:35

whoa. hold the f*cking phone. geeft bosma nu toe dat in 1850 de traditie veranderd is? zomaar? is hun punt niet dat je tradities niet zomaar kunt veranderen? het is weer eens firma bord-voor-je-kop bij martin.

rbakels
rbakels1 mrt. 2016 - 19:31

PVV-ers gaan steeds meer op conservatieve moslims lijken in hun streven cultuur in strenge regels vast te leggen. De reactie van de SP is de leukste: Sinterklaas zelf is helemaal niet naar zijn mening gevraagd! En nu maar hopen dat het boerkaverbod ook belachelijk wordt gemaakt. Bezwaar dat je een boerkadraagster niet kunt zien on een gesprek? Dan moet ook email en twitter worfen verboden!

Poezenmens
Poezenmens1 mrt. 2016 - 19:16

??? Cabaret! cabaret! cabaret! Cabaret op z'n tijd in de Kamer voor de broodnodige humor moet kunnen.

voxpopuli2
voxpopuli21 mrt. 2016 - 18:32

Het had een mooi gebaar kunnen zijn als tegengeluid tegen de weg met ons mentaliteit die steeds meer doordringt in de media en de maatschappij.

2 Reacties
Neurotherapie
Neurotherapie1 mrt. 2016 - 19:23

Je hebt gelijk. Dank zij de PVV PoPa's* krijgen steeds meer Nederlanders een afkeer van hun eigen landgenoten. Ze roepen 'weg met hullie', maar hebben niet door dat 'hullie' gewoon landgenoten zijn. 'Weg met ons' roepen ze dus eigenlijk. Wat een dommies, hè? *PoPa's=PolarisatieParasieten

Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 8:07

Onze samenleving aanpassen aan de tand de eisen van de tijd getuigt niet automatisch van een "weg met ons mentaliteit". In dit geval is er wat mij betreft juist sprake van het tegenovergestelde. Neurotherapie legt het ook nog eens fijntjes uit.

Nailles
Nailles1 mrt. 2016 - 18:32

Inderdaad komisch. Het willen verankeren middels wetten van de zwartheid van Zwarte Piet is al net zo komisch en onwaarschijnlijk als het willen van verbiedende wetgeving omtrent de zwartheid van Zwarte Piet.

3 Reacties
Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 8:04

En welke politieke partij zou zich daar dan wel niet voor willen laten lenen, voor zulke idioterie, die in dit geval ook nog eens als "de wil van het volk" wordt gewaardeerd?

Nailles
Nailles2 mrt. 2016 - 10:53

Ik heb het daarmee nergens over een politieke partijen. Geen enkele politieke partij, ook een coalitie niet, kan wetten instellen. Alleen de regeringscoalitie kan voorgestelde wetten aannemen maar dient ze daarna nog goedgekeurd zien te krijgen, en niet zelden in aangepaste vorm, door Eerste Kamer. Mer de toenemende macht van de EU komen er ook steeds meer bindende regels en wetten uit die hoek en staan nationale regeringen en hun senaten (Eerste Kamers) buitenspel. In vele EU-landen en met name grote delen van de nationale bevolkingen, en met hen nationale politieke partijen, stuit dit soort van buitenaf opleggen van wetten en regels in hun belevenis een gevoel van een ondemocratisch process op. Iets waarvoor veel te zeggen is. Het is een van de voornaamste redenen dat burgers en politieke leiders in het Verenigd Koninkrijk een Brexit voorstaan. Het is in dit bestek niet onverwacht dat de diverse partijen (en veelbetekenend geen enkele serieus politieke) de weg via Europese gerechtshoven zoeken om alsnog een wet tegen Zwarte Piet national opgelegd zien te krijgen.

Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 14:16

Nee, u heeft het niet over een politieke partij. Maar daar gaat het hier wel om: Er is een politieke partij die deze idioterie als "de wil van het volk" wil gaan vastleggen in wetten. Dat er mensen zijn die idioterie tot wet willen verheffen van deze en gene zijde; dat zal wel. Maar de PVV is de enige politieke partij die zich daarvoor leent. En dat maakt dat uw relativering niet opgaat: Mensen die zwartepiet willen verbieden zijn veel minder belachelijk dan een politieke partij die meent om dat soort belachelijkheid een platform te geven.

Bertus Buizer
Bertus Buizer1 mrt. 2016 - 18:28

Mooie reacties. Ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar 'de wil van het volk', als die tenminste bestaat. Maar eigenlijk ben ik al heel erg tevreden met de duidelijke reacties van de officiële volksvertegenwoordigers zoals hier vermeld. Maar op de keeper beschouwd is het natuurlijk zonde dat de volksvertegenwoordigers hier tijd aan hebben moeten besteden. En dat uitgerekend PVV zoveel tijd heeft gestoken in het maken van een nepwetsvoorstel voor Sinterklaas die niet bestaat. Lekker bezig...

1 Reactie
Nick Ros
Nick Ros1 mrt. 2016 - 20:58

‘de wil van het volk’ Wij vieren Sint en Kerst gewoon op onze manier. Gewoon Pieten met een eigen "natuurlijke" kleur. Zonnebank bruin.

ton14024
ton140241 mrt. 2016 - 18:20

Zie je wel dat de kamerleden zich niets gelegen laten liggen aan de wil van het volk en enkel aan pluche en de duiten denken of de uitslag van de eerstvolgende verkiezingen om zeker te zijn van hun overbezoldigde matsbaantje :-)

6 Reacties
H.Witte
H.Witte1 mrt. 2016 - 18:46

>om zeker te zijn van hun overbezoldigde matsbaantje< Een Kamerlid werkt gemiddeld 65 uur per week,(ruim 300 uur per maand), de fractievoorzitters nog meer. Dat is exclusief hun uren voor interne partijwerkzaamheden en contacten. Ze zijn dus vaak op zaterdagen en zondagen bezig. Omgerekend is dat een uurloon van ca 25 Euro. 7.500 Euro per maand bruto lijkt dan veel, is het ook wel, maar er wordt heel wat voor gedaan. Hou er verder rekening mee dat het in verreweg de meeste gevallen gaat om hoog-opgeleiden (en dus dienovereenkomstig gehonoreerd worden) en niet zelden kunnen ze in het bedrijfsleven of bijvoorbeeld bankwezen veel meer verdienen. Ik word een beetje ziek van dat onterechte 'zakkenvullers' commentaar.

Andreas Cappen
Andreas Cappen1 mrt. 2016 - 19:00

@ Eranos. En dat niet alleen. Ze hebben ook totaal geen baanzekerheid.

hugo bergveen
hugo bergveen1 mrt. 2016 - 20:43

Ik denk dat de kamerleden juist prima de wil van hun kiezers hebben gevolgd: de PVV komt met een onzinnig wetsvoorstel en de andere fracties vegen er de vloer mee aan: dat geeft de meningen in het land aardig weer. Je kunt je hooguit afvragen waarom iemand op het idee komt om zo'n kansloos voorstel in te dienen; ook een nepparlement kost tijd en geld!

Demotje
Demotje1 mrt. 2016 - 21:06

Wat een onzin van iranos .Een Kamerlid wijst alleen maar met de vinger naar een regiment werklui om de kolen uit het vuur te halen.en meestal gaat het om onzinnige werkzaamheden die je in tienvoud moet formuleren. net als in de verzorging en bij de politie. hier worden wordt iedereen ziek van

Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 8:11

En sinds wanneer hebben we afgesproken, dat democratie "de wil van HET volk volgen" is?

Tom Meijer
Tom Meijer2 mrt. 2016 - 8:44

Ik ben het met je eens dat die PVVers ons geld aan het verkwisten zijn. Wat een prutsers. We moeten daar hoognodig eens wat aan doen.

Jansen &amp; Jansen
Jansen &amp; Jansen1 mrt. 2016 - 18:17

[koste wat kost het racistische element in Zwarte Piet behouden] Hou nou toch eens op met die onzin. er is heel veel racisme in de samenleving, maar niet in Zwarte Piet. Overigens is die wet van de PVV natuurlijk kolder, de overheid heeft zich niet met zwarte piet te bemoeien, niet om pro-pieten te behagen en net zo goed niet om pietenjagers te behagen.

Andreas Cappen
Andreas Cappen1 mrt. 2016 - 18:05

De Partij voor de Vrijheid van Voornamelijk Zichzelf wil koste wat kost het racistische element in Zwarte Piet behouden >> Wat is dat racistische element dan?

2 Reacties
Harba Lorifa
Harba Lorifa2 mrt. 2016 - 5:37

Ach er moet nou eenmaal geframed worden.

Zandb
Zandb2 mrt. 2016 - 7:51

Dat die zwart MOET zijn.

Mark Gh
Mark Gh1 mrt. 2016 - 17:48

Zeer terecht. De overheid moet zich hier niet mee bemoeien. Niet met het zwart houden en niet met het veranderen.

hugo bergveen
hugo bergveen1 mrt. 2016 - 17:41

Als het niet zo'n intens trieste vertoning was zou ik zeggen 'De PVV heeft hun vriendjes uitgenodigd om in de vakantie parlementje te komen spelen'. Complimenten voor D66: ze hebben zelfs het gebruikelijke kreupelrijm toegepast.

johannn2
johannn21 mrt. 2016 - 17:36

Een wet maken waar al een wet voor bestaat. Maar dat wisten ze waarschijnlijk niet. De overheid mag zich niet dwingend mengen in de organisatie van een volksmanifestatie. .

Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius1 mrt. 2016 - 17:21

Het allereerste echte wetsvoorstel van de PVV, voor zover ik me kan herinneren.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 mrt. 2016 - 8:36

En wat is het een juweeltje he.

Marcel6888
Marcel68882 mrt. 2016 - 9:37

Er waren er wel een paar meer , over partneralimentatie , koning uit regering , strengere straffen , terugsturen criminele antillianen etc.

Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius1 mrt. 2016 - 17:19

De PVV zakt in de peilingen, ondanks de vluchtelingen...... Nu komt de zwarte piet wet, ook de sinterklaasliedjes komen in de wet. Aldus de partij van de vrijheid

2 Reacties
Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius1 mrt. 2016 - 17:20

https://www.youtube.com/watch?v=8AqGRyuvU54

Harba Lorifa
Harba Lorifa2 mrt. 2016 - 5:36

Die 'partij' gooit zn eigen glazen in.