Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door de schoorsteen: Kamer maakt kachel aan met Zwarte Piet-wet PVV

  •  
01-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
ANP-35674661
De Partij voor de Vrijheid van Voornamelijk Zichzelf wil koste wat kost het racistische element in Zwarte Piet behouden. Daarom heeft partij-ideoloog Martin Bosma eind vorig jaar samen met PVV-kamerlid De Graaf een conceptwet ingediend die voorschrijft dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Die wet is nu behandeld en door vrijwel alle partijen afgeschoten.
De VVD is mild voor hun schminkliefhebbende collega-Kamerleden. De VVD’ers vinden het willen bewaken van een traditie ‘een sympathiek doel, want het gaat om een oude Nederlandse traditie’. Het per wet vastleggen gaat de liberalen echter veel te ver, immers: ‘Het gaat om een traditie en tradities zijn niet in wetgeving te verankeren.’
Bij de SGP geeft men eerlijk toe zelf geen tijd te hebben gehad uitvoerig onderzoek te doen naar de geschiedenis van Zwarte Piet in de verschillende delen van Nederland.
" Het is de leden van de SGP-fractie bijvoorbeeld gebleken dat bij de aankomst van Sinterklaas in 1920 in Amsterdam Zwarte Piet een witte in plaats van een gekleurde veer lijkt te hebben en ook geen pofbroek."
De SGP’ers geven de PVV’ers graag het voordeel van de twijfel en zien dan ook graag het ongetwijfeld zeer gedegen onderzoek van de PVV tegemoet over ‘hoe deze viering sinds 1850 precies heeft plaatsgevonden in de verschillende delen van het land’.
Wel heeft de SGP nog wat aanvullende vragen voor de PVV. Want, geldt de zwarte plicht ook voor kinderen die op straat Zwarte Piet spelen? En is een witte veer voor Zwarte Piet op grond van het voorstel toegestaan? En waarom heeft de PVV eigenlijk geen strafbedreiging voor Niet-Zwarte Pieten ingesteld?
"De indieners stellen dat Zwarte Piet zwart als roet is en niet zwart van het roet. Uit het wetsvoorstel blijkt dat Zwarte Piet een egaal zwart of donkerbruin gezicht dient te hebben en rood geverfde lippen. Betekent dit dat de figuur van Zwarte Piet ook niet zwart geverfd mag zijn? Dient het de natuurlijke kleur te zijn?"
Vragen, vragen, vragen.
De PvdA heeft er ook weinig trek in. Volgens hen is Zwarte Piet ‘een volkscultuur van het volk, wordt die in leven gehouden door het volk en kan die veranderen als degenen die uiting willen geven aan het Sinterklaasfeest daar om hun moverende redenen behoefte aan hebben.’ Behalve dat houdt de PvdA de PVV’ers ook nog een spiegel voor:
"Het van bovenaf dwingend opleggen hoe een volksfeest moet worden gevierd, kennen deze leden alleen van totalitaire regimes en hoort niet bij een land waar vrijheid hoog in het vaandel staat."
De leden van de SP-fractie hebben met verbazing kennis genomen van de Zwarte Piet-wet, schrijven zij. Ook zij hebben enkele vragen en opmerkingen.
" Zo misten de leden van de SP-fractie het advies van Sinterklaas over dit wetsvoorstel."
 
De creativiteitsprijs gaat echter naar D66. Zij hebben niet alleen een afwijzing van de wet op schrift gesteld, maar deden dat ook nog eens op rijm:
"De leden van de D66-fractie kraken liever geen valse noot, maar vragen zich af wat de initiatiefnemers te binnen schoot. Zwart, wit of in kleuren, de discussie moet in de maatschappij gebeuren. Sinterklaas regel je niet in Den Haag, de kleur van Piet splits je niet per wet in de maag. Doe dit dus vooral niet, regel voor deze wet snel een intrek-Piet"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.