Joop

Kaag stapt op na motie van afkeuring

  •  
16-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
Kamer debatteert over de situatie in Afghanistan

© DEN HAAG - Demissionair minister Sigrid Kaag (R) van Buitenlandse Zaken (D66) en demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie i

Update 19.50 uur:
Sigrid Kaag is opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer nam met 78 stemmen voor en 72 tegen de motie van afkeuring tegen haar en tegen demissionair minister van Defensie Bijleveld aan. Daarmee spreekt de Kamer zijn afkeuring uit voor de rampzalig verlopen evacuatiepogingen in Afghanistan.
Kaag reageerde na afloop van de stemming:
"Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden. De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd. [..]Ik dank premier Rutte, Mark, voor zijn vertrouwen. Ik heb de andere D66-ministers gevraagd in hun functie te blijven. Ik dank hen zeer. Gods zegen."
De SP had nog een motie van wantrouwen ingediend , maar die haalde geen meerderheid.
Ank Bijleveld liet donderdagmiddag al weten dat ongeacht het verloop van de stemming, zij gewoon in functie zou blijven. Kaag heeft laten weten haar ontslag in te dienen bij de koning.
Eerder: Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van afkeuring tegen demissionair minister Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken. De motie werd woensdagnacht tijdens het Afghanistandebat ingediend door PvdA-Kamerlid Kati Piri. Vrijwel direct was duidelijk dat coalitiepartijen VVD, CDA en ook Kaags eigen D66 tegen zouden stemmen, maar alle ogen waren gericht op die andere coalitiepartner de ChristenUnie. Die stemde donderdag na lang beraad voor.De motie geldt ook voor demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA).
De aangenomen motie is een mokerslag voor D66 en de als grote hoop binnengehaalde nieuwe partijleider Sigrid Kaag. Haar optreden voorafgaand aan en tijdens de evacuatie van mensen in nood in Afghanistan, zetten kwaad bloed in de Kamer. ‘De minister heeft ons niet kunnen overtuigen dat ze in de crisis voldoende regie en leiderschap heeft getoond’, sprak Piri tijdens een debat waarin Kaag vanuit alle hoeken van de Kamer de wind van voren kreeg: ‘Er is te lichtzinnig en te laat gehandeld.’
Kaag zelf trok uiteindelijk het boetekleed aan en gaf toe de situatie volkomen verkeerd te hebben ingeschat. Het speet haar zeer, zei ze. Die boetedoening mocht niet baten. Welke conclusies de al demissionair zijnde Kaag verbindt aan de aangenomen motie, moet nog blijken. Nadat Mark Rutte in april een breed gesteunde motie van afkeuring moest ondergaan, was Kaag stellig: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden. Maar ik ben een ander mens.’
Voor komend weekend staat er een heidag – letterlijk – op de agenda voor Kaag. Informateur Johan Remkes heeft de leiders van D66, VVD en CDA uitgenodigd voor een dag op de Hilversumse hei om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te bespreken. De sfeer tussen de twee grootste partijen bij de laatste verkiezingen was al gespannen, dat werd er niet beter op toen Kaag in haar HJ Schoo-lezing uithaalde naar Rutte, zonder hem overigens bij naam te noemen. Bij de debatten erna wilden beiden opzichtig niet op de toespraak ingaan.
De officiële stemming voor de motie vindt donderdagavond plaats. Hoewel nog niet bekend is wat Kaag zal doen met de stemmingsuitslag, heeft Bijleveld vast laten weten gewoon op haar plek te blijven.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (286)

Alter
Alter17 sep. 2021 - 12:52

Als de NAVO landen al bij voorbaat, vanaf begin dit jaar waren begonnen met evacueren, dan hadden ze daarmee toch veel paniek veroorzaakt en daarmee bijgedragen aan de opmars van de Taliban? Heeft populistisch rechts een motie van afkeuring ondersteunt omdat er te weinig Afghanen zijn opgenomen door NL? Krijgen we een nieuw kabinet, bestaande uit politici die eerder opgestapt zijn vanwege slecht functioneren? Tijd voor nieuwe verkiezingen, zou ik zeggen.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 14:07

Inderdaad! Maar ik ben bang dat de mensen nog steeds in de leugens blijven trappen die ze wordt voorgeschoteld. Alle registers zullen weer worden opengetrokken om recht te praten wat krom is door diverse programma's op de diverse kanalen op zowel radio als televisie. Om van de kranten nog.maar te zwijgen. O, o, o wat is het toch allemaal links wat de klok slaat op de tv en de radio als je ze hoort.

Zandb
Zandb18 sep. 2021 - 10:21

Letters e een cijfer U valt door de mand. U bent blijkbaar alleen maar bezig om aan te sluiten om uw eenzijdige propaganda vast te knopen aan willekeurig wat. Hier is echter Alter aan het woord, die zeer zinnige opmerkingen plaatst waar uw reactie als een tang op een varken op slaat en tot potsierlijke onzin maakt.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 12:51

@ Mohawk 17 september 2021 at 14:27 Satori wil niet snappen dat de motie over haar ministerschap ging, niet over haar Kamerlidmaatschap. En jij en vele andere politici en burgers willen maar niet inzien dat het over geloofwaardigheid gaat. En dat gaat dan niet alleen over het ministerschap en sich, maar over je geloofwaardigheid als volksvertegenwoordiger. Dus ook over je kamerlidmaatschap, want als je ongeloofwaardig bent, kun je niet aanblijven als volksvertegenwoordiger. Misschien snap je het nu wèl?

3 Reacties
Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 13:58

@satori Die geloofwaardigheid daar legt ze verantwoording over af naar de leden van D66 en elke vier jaar de kiezer. Voorlopig is ze door de leden massaal gekozen als partijleider en heeft ze een zeer groot mandaat van de kiezer.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 22:36

@ Jozias 17 september at 15:58 Dat was vóór deze verkiezingen, dat was vóórdat Afghanistan in handen viel van de Taliban.

Zandb
Zandb18 sep. 2021 - 10:28

Cijfers en een letter Het gaat om mensen, Afghanen, weet u nog wel? U kunt over de ruggen van die mensen wel uw verhaaltje kwijt willen maar erg verstandig is dat niet natuurlijk. Althans, de kans is levensgroot aanwezig dat uw ware bedoelingen dan zo pijnlijk duidelijk worden. Jozias Een motie van afkeuring heeft, als mensen goed begrijpen wat dat dan is, niets met 'vertrouwen' te maken. Dan moet je voor een motie van wantrouwen kiezen. En inderdaad staat het functioneren van Kaag los van wat D66 leden vinden. Maar ik kan me niet voorstellen, dat die met meer met Kaag zitten dan met die Afghanen waar het allemaal om moet gaan. Ik zou het beter gevonden hebben, wanneer Kaag en Bijleveld dit varkentje 'even' hadden gewassen. We hebben blijkbaar van die toeslagenaffaire te weinig geleerd. Ook die tiert nog welig.

Joop den Uil
Joop den Uil17 sep. 2021 - 11:18

Als Kaag terugkomt in politiek is dat de finale uiteindelijke grondige doodsteek voor d66. Fout in elk opzicht. Laat ze haar airmiles het komende decennium maar opvliegen. Biz class neem ik aan.

1 Reactie
MG1968
MG196817 sep. 2021 - 11:45

"Als Kaag terugkomt in politiek is dat de finale uiteindelijke grondige doodsteek voor d66." Haha. Nooit geweten dat daar degene over gingen die sowieso al niets met d66 hadden.

Martinel
Martinel17 sep. 2021 - 10:37

Iemand zich wel eens afgevraagd waarom mevr. Kaag plotseling minister van Buitenlandse Zaken werd per 25 mei 2021? Die baan werd haar aangeboden zoals zij zelf zei tijdens haar aftreedspeech. Door wie? En was toen al niet bekend dat de Taliban zou oprukken en de tolken in veiligheid moesten worden gebracht? Wie was ook al weer voor die datum minister van BuZa? Blok??? Werd die misschien uit de wind gehouden? Ik opper maar wat hoor. Ging opeens door mijn hoofd….

2 Reacties
Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 12:42

@Martinel, dit heet valkuil voor je concurrent voorbereiden. Vanuit het Firma List & Bedrog. Of zoals Rutte zou gebruikelijk lachend zeggen - "L'etat c'est Moi!"

Martinel
Martinel17 sep. 2021 - 13:08

Inderdaad @Libertain, nog even en Rutte, die notabene zelf ook een motie van afkeuring kreeg en al eerder etc....., blijft straks alleen over. Precies zoals hij het zelf graag schaterlachend ziet. En om het op zijn Frans en Engels te zeggen: La merde aux citoyens en fuck the people. IK ga door, want de macht moet naar de bedrijven en de 'markt'. En de Kamer kan de schijt krijgen. Hopelijk, zo snel mogelijk ook weg met hem en die Broekers-Knol.

Norsemen
Norsemen17 sep. 2021 - 9:56

Hulde voor Kaag. En voor iedereen die zegt 'ze had geen andere keus'. Dat klopt, maar die had Bijleveld ook niet, en Rutte een paar maanden geldeden ook niet.

3 Reacties
Sam V
Sam V17 sep. 2021 - 10:38

Nonsens. Ze had net als dhr. Asscher kunnen doen. Dat zouden haar grote woorden over Rutte ook betekenis hebben gehad.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 11:38

Hulde voor Kaag? Voor wéér een sofistisch toneelstuk voor de bühne? Dat sofistisch en eufemistisch geneuzel met: "Achteraf gezien had ik/hadden we beter dit..." of "Met de kennis van nu dat..." Regeren is vooruit zien, en als je faalt moet je opstappen. Denken ze dat we allemaal achterlijk zijn of dat we allemaal zitten te slapen ofzo? Zegt veel hoe die mensjes over ons denken, en welke mentaliteit ze erop nahouden... Eerst dat gekonkel met wel of geen tolken weghalen, en hoeveel dan. En dat ze overvallen waren. Gewoon pertinent niet waar! Ze kregen in maart jl al genoeg signalen, níéts mee gedaan. Veel te lax en te laat gereageerd. En dan nu dit sofistisch toneelstuk voor de bühne - is dat opstappen, is dat nu nieuw leiderschap? En de boel wordt gewoon gedirigeerd en georkestreerd vanuit Brussel, de maffiakliek waar mensen het voor het zeggen hebben die niet door ons democratisch zijn gekozen, en die niet door ons de wacht aangezegd kunnen worden. Aangestuurd door ondergrondse bendes á la Bilderberg groepen, die ook de gehele media in hun bezit hebben. Poppentheater waarbij poppenmeesters hun trekpoppen aansturen. Niets anders dan Rusland, China of Noord Korea. Maar wel de mond van vol hebben om iedereen om de tuin te leiden. Als je in Amerika eindelijk politiek de wacht wordt aangezegd dan word je helemaal kapot gemaakt, kun je verder nooit meer iets. (Behalve als je Trump heet), als je in landen als China iets doet waar ze niet omheen kunnen word je ook kapot gemaakt, soms moet je dat met je leven bekopen. Hier gebeurt niets, hier blijven ze gewoon zitten. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar, en verder gebeurt er niets. Maar er is géén verschil met welk land dan ook op politiek gebied, en op vele andere gebieden. We denken wel dat het hier anders is, en dat wordt ons wel geleerd op school en aangepraat door diverse zogenaamd onafhankelijke nieuwsmedia die in handen zijn van de poppenmeesters. Maar dat is niet zo. En de kleine nog wel onafhankelijke journalistieke nieuwsplatforms en publieke omroepen zoals de VPRO, Vara en enkele andere omroepen zijn kaltgesteld, kapotgemaakt, kapot bezuinigd. We wonen gewoon in een bananenrepubliek, geleid door mensen die in de schaduw aan de touwtjes trekken. En wie zegt dat dat niet zo is, is gewoon een grote leugenaar...

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 11:53

@Sam "Ze had net als dhr. Asscher kunnen doen." Onvergelijkbare situatie. In die van Kaag leg je eerst verantwoording af in een debat voordat je conclusies trekt. Daar heeft iedereen recht op. Het verdwijnen als dief in de nacht zou hier enorm misplaatst zijn geweest. De moties volgenden direct na afloop van dit debat. De stemming weliswaar niet. In het geval van Asscher was de volgorde der dingen compleet anders.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -17 sep. 2021 - 9:54

Kaag is -met meerderheid- afgekeurd voor haar politieke activiteiten. Dat is niet voor niets, afgang voor het hele Nederlandse volk. En dan vrolijk terugkeren in de politiek alsof er niets gebeurd is ?... dacht het niet.

8 Reacties
Norsemen
Norsemen17 sep. 2021 - 11:13

Dacht het wel.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 11:43

De hele kamer kan een oordeel uitspreken over haar functioneren in het huidige kabinet in het onderhavige dossier. Heeft dat ook gedaan en heeft daar de consequentie uit getrokken. De kiezers op D66 gaan over haar kamerlidmaatschap. De fractie over haar fractielidmaatschap. Als een terugkeer in een nieuw te vormen kabinet aan de orde komt gaat daar weer de hele kamer over. Als de meerderheid daar voor gaat liggen, gebeurd dat niet. Wat begrijp je daar niet aan? Wat jij zegt is dat ook bijvoorbeeld een Wilders (maar geld waarschijnlijk voor iedere lijsttrekker) door een meerderheid wordt afgekeurd voor zijn politieke activiteiten. Oprotten dan maar? Tuurlijk niet. Daar gaan zijn kiezers over.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 11:44

*en kaag heeft daar

LaBou
LaBou 17 sep. 2021 - 11:48

Wie kreeg ook al weer een motie van afkeuring? Was dat niet ene Mark Rutte? En die verdween ook niet uit de politiek, integendeel. Die bleef gewoon zitten en deed of zijn neus bloedde. En dat die er nog zit vindt bal geen probleem?

Wieowie
Wieowie17 sep. 2021 - 12:51

Labou: waarschijnlijk vindt bal dat inderdaad ook niet kunnen. Hoezo?

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 13:12

@Martin van der Linden Nee, dat maakt écht een heel groot verschil inderdaad, zéker als er zoveel mensenlevens vanaf hebben gehangen. Wie weet hoeveel mensenlevens dit heeft gekost, een kamer is voorgelogen cq verkeerd geïnformeerd. Maar met dat in het achterhoofd maakt het inderdaad een groot verschil - motie van wantrouwen of motie van afkeuring. Zit daar werkelijk dan nog een verschil in met ditnin het achterhoofd? Weet je wat Kaag destijds over Rutte heeft gezegd? Wat zijzelf zou hebben gedaan als ze voor haar kiezen zou hebben gekregen als wat hij al voor moties voor zijn kiezen heeft gekregen? Nieuw leiderschap m'n rug!

LaBou
LaBou 17 sep. 2021 - 16:34

En wat vindt kouwe drukte? Of slaat hij alleen maar aan op een naam. Het lijkt mij verstandig daarvoor professionele hulp in te roepen. Inmiddels al gedaan?

Wieowie
Wieowie17 sep. 2021 - 17:54

Labou: waarom stel je de vraag aan bal. Het spreekt toch voor zich wat hij van het aanblijven van Rutte zou vinden. Of heb je aanleiding daar anders over te denken?

ManekiNeko
ManekiNeko17 sep. 2021 - 9:44

Wat een commentaar allemaal. D66 geeft aan niets met de CU in het nieuwe kabinet te willen. CU is in principe uitgekotst door D66. Het moment om D66 terug te pakken was de motie van afkeuring te steunen. Kaag heeft daar de konsekwenties uitgetrokken en is opgestapt als demissionair minister. Niets meer en niet minder. Dat de anti D66/Kaag luitjes en nog even aandikken is niet meer dan normaal. Verder houdt niets Kaag tegen om terugtekeren als minister, of als politiek leider in de kamer. Zo werkt dat in ons democratisch bestel

6 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 11:43

Nee, zo werkt dat niet in ons democratisch bestel! Mevrouw Kaag heeft een motie van afkeuring om haar oren gekregen, en daarmee is haar geloofwaardigheid weg, hetgeen je nodig hebt wanneer je een volksvertegenwoordiger bent. Dan kun je niet aanblijven, dan moet je opstappen, dus definitief weg als volksvertegenwoordiger!

Norsemen
Norsemen17 sep. 2021 - 12:07

"Dan kun je niet aanblijven, dan moet je opstappen, dus definitief weg als volksvertegenwoordiger!" Nee hoor

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 12:20

@ Norsemen 17 september 2021 at 14:07 “Dan kun je niet aanblijven, dan moet je opstappen, dus definitief weg als volksvertegenwoordiger!” Nee hoor /////// Inderdaad, vroeger wel, maar sinds Balkenende niet meer. Dat zijn nu normen en waarden. Gewoon blijven zitten, de schaamteloosheid voorbij. Om van te kotsen.

Mohawk2
Mohawk217 sep. 2021 - 12:27

Satori wil niet snappen dat de motie over haar ministerschap ging, niet over haar Kamerlidmaatschap.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 sep. 2021 - 12:29

Satori, dat maak jij er van. Na een motie van afkeuring, niet van wantrouwen, kun je opstappen als minister en dat heeft ze gedaan. Het zegt niets over haar functioneren als kamerlid. "En wie zegt dat dat niet zo is, is gewoon een grote leugenaar…"

ManekiNeko
ManekiNeko18 sep. 2021 - 15:44

@sAt0Ri... 17 september 2021 at 13:43 Nee, zo werkt dat niet in ons democratisch bestel! Met je antwoord laat je blijken dat je dus van ons democratisch bestel geen enkel benul hebt

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 sep. 2021 - 8:56

De afgelopen dagen ben ik te fel geweest naar Mevrouw Kaag. Wegens een chemobehandeling in het ziekenhuis heb ik medicijnen nodig waardoor ik blijkbaar feller of emotioneler reageer dan mijn bedoeling was. Persoonlijk heb ik niet tegen haar. Wel vind ik haar omgang met en belerende vingertje naar anderen erg storend. Ik geloof niet zoals Francisco van Jole of Han van der Horst in een geniaal plan. Ze is terrecht aangesproken op haar fouten tijdens de aftocht uit Afghanistan. Het is goed om te zien dat zij haar rug wel recht hield in tegenstelling tot Ank Bijleveld. Dat respect geef ik haar. Het is ook een wespennest. Niemand maakt duidelijk hoeveel Afghanen opgevangen kunnen/moeten worden. Daar is dan vervolgens ook geen beleid op te maken. Er zullen harde keuzes gemaakt moeten worden. Duidelijkheid vooraf.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 8:29

Achter je woorden staan is blijkbaar verdacht tegenwoordig. De redenering lijkt te zijn dat als je niet meegaat in de huidige politieke en bestuurscultuur, niet doet zoals Rutten gedaan zou hebben, maakt je dat een verdacht politicus, maar overigens verwachten we wel dat de bestuurscultuur veranderd. Schizofreen.

4 Reacties
MG1968
MG196817 sep. 2021 - 8:44

Als iemand dat wat ze zegt dat ze zou doen en dat ook daadwerkelijk doet kan het niet anders zijn dan dat toen ze dat zij ze dat niet meende want dat zouden de politici die wij steunen ook gedaan, en omdat ze dus toen het niet meende is ze van de oude bestuurscultuur en die willen we gewijzigd zien. Wie houd nou wie voor de gek?

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 11:45

Ze staat niet achter haar woorden want ze blijft gewoon beschikbaar als volksvertegenwoordiger, en dus is het een sofistische actie van haar. Gewoon holle retoriek voor de bühne - niets meer dan dat. Net zoals Bijlenveldt en Rutte, blijft ze gewoon op het pluche zitten. Ze moeten allemaal weg, definitief. Dit is gewoon een valse schijnbeweging.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 12:13

@Satori Ze blijft beschikbaar voor haar achterban. Die dat ook winst. Als we het hebben over vertrouwen van het merendeel van Nederland over b.v. Wilders dan moest die ook maar verdwijnen uit de politiek toch? Wat betreft kabinet en haar leden: daar gaat de hele kamer (in meerderheid) over. Wat betreft haar kamerlidmaatschap: daar gaat de kiezer over. Wat betreft haar fractielidmaatschap: daar gaat de fractie over. En er is een reden dat dat zo is. Want als iedereen altijd door meer dan 50% gedragen door de hele bevolking moet zijn is de logische consequentie dat alleen 1 partij met 1 in jou systeem acceptabel zou zijn. En dan zouden we leven in een zelfverkozen dictatuur. Waar we natuurlijk niet voor kiezen dus hebben we zoiets als democratie. En daar ga ik niet over door wie jij je wilt laten vertegenwoordigen en jij niet door wie ik me laat vertegenwoordigen. Dat jij graag gezien had dat ze uit de politiek verdween, ja dat is duidelijk. De redenen die je daarvoor geeft is gejank.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 12:14

*winst = wenst

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 8:13

Een sofistisch toneelstuk is het. Gelijkwaardig aan het Italiaanse theatro dell'arte..

1 Reactie
GHS
GHS17 sep. 2021 - 12:53

Met de slotwoorden: Gods zegen. wat willen we nog meer.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 7:48

Ze hebben allemaal geen fatsoen meer in hun donder. Vroeger stapten ze voor minder op, nu blijven ze allemaal zitten - zoals Rutte, Bijlenveldt en een lijst die te lang is om op te noemen... En wat Kaag betreft...dat is ook gewoon een farce. Dit is toch geen opstappen wat ze gedaan heeft? Dit is voor de bühne. En de mensen trappen er allemaal in, gevoed door de Telegraaf/WNL en alle andere nieuwsmedia die in het bezit zijn van twee mensen. Is dat onafhankelijk? En alles wat al een beetje onafhankelijk was zoals de VPRO en de Vara zijn samengevoegd en kapotbezuinigd. Dit zodat ze de boel net zoals in Amerika kunnen inrichten qua publieke omroepen en nieuwszenders. Alles lekker commercieel maken, wat vervolgens dus niet meer onafhankelijke items kan maken, vanwege het commerciële belang en de kijkcijfers die dan leidend zijn. En bedrijven zoals de Rabobank en de Shell die WNL betalen om een nieuwsitem over zichzelf te laten maken. Dat is geen onafhankelijk nieuws, dat is Amerikaans nieuws. Ze maken ons allemaal weer dom, en mak, zoals in Amerika, zoals het hier was voor de oorlog. Zodat ze ons gemakkelijk dom en onder de duim kunnen houden. En maar afgeven op Noord Korea, China en Rusland. Nou, het is net zoals met Amerika - allemaal één pot nat. Heel fijn die grote EU, dat is gewoon een tweede Amerika, groot, groter grootst met commerciële belangen - en alles wordt daarmee om zeep geholpen. En geen haan die ernaar kraait, ze trappen er allemaal in. Net zoals het toneelstuk dat al jarenlang opgevoerd wordt wat de Nederlandse politiek betreft. En zolang iedereen hier maar in blijft trappen, blijft dit doorgaan. Er is maar één manier om dit te stoppen en dat is dat de pleuris moet uitbreken. En zolang dat niet gebeurt, moet iedereen maar toezien hoe de boel kapot gemaakt wordt. Je kan erover klagen, maar zolang het alleen maar bij klagen blijft gebeurt er dus niets. Een stel makke schapen die zick mak naar de slacht laten leiden.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 10:23

Ze blijven allemaal zitten! Dit is toch geen opstappen! Is dat onafhankelijk? En alles wat onafhankelijk was is samengevoegd. En maar afgeven op Noord Korea, China en Rusland........ Ja. Zo lust ik er nog wel een paar. Nou en? Lucht het op?

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 11:48

@ Zanb Het vertrouwen wordt in je opgezegd, je hent geen geloofwaardigheid meer als volksvertegenwoordiger en dan zogenaamd opstappen,.maar tóch blijven zitten? Ja, hallo, zo lust ik er ook nog wel een paar...

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 12:30

@Satori Er is op de op de eerste plaats hier geen vertrouwen opgezegd. Die motie heeft het niet gehaald, maar zonder daar verder op in te gaan: De motie had betrekking op haar functie binnen dit kabinet. Daar kan en mag de kamer een uitspraak over doen. Of ze vertrouwen heeft bij haar partij, kiezers, fractie heeft daar gaat de kamer niet over. Dat ligt op andere niveaus. En maar goed ook. Als ze terug wil keren in een volgend kabinet (wat haar achterban in meerderheid zal willen) dan kan de voltallige kamer daar weer wél in meerderheid voor gaan liggen. Wat jij wil leid uiteindelijk dat alleen door wie, en alleen dat gezegd kan worden dat door een meerderheid geaccepteerd wordt. En dat is alleen in een eenvormige cultuur mogelijk. Op Urk vind je vast een meerderheid voor dat idee en is het wellicht ook nog praktisch uitvoerbaar.

Zandb
Zandb18 sep. 2021 - 10:31

Cijfers en letters U hebt geen idee waar u het over hebt: Dit was een motie van afkeuring. Maar voor uw propaganda doet dat er allemaal niet toe.

Hallo5
Hallo517 sep. 2021 - 7:28

D66 Kaag heeft 4 maanden lang met 100% haar passie buitenlandse zaken kunnen genieten maar zo kon het natuurlijk niet langer. Wel een nieuw D66 kroonjuweel aan overgehouden. God zegen. Beetje op de Amerikaanse populistische toer maar in bange dagen is dat bij gebrek aan beter het enige dat de D66 burger nog op de been kan houden.

3 Reacties
Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 10:25

Hallo En uw punt is wat het al was en niet zal veranderen?

GHS
GHS17 sep. 2021 - 12:59

Niet God zegen, maar Gods zegen.

Hallo5
Hallo518 sep. 2021 - 10:24

''Niet God zegen, maar Gods zegen.'' D66 Kaag zei toch duidelijk God zegen. Dat maakt het nieuwe D66 kroonjuweel ook zo vernieuwend.

wittecisnoot
wittecisnoot17 sep. 2021 - 7:25

Oh jeeh, die nobele Kaag die nu messen in de rug krijgt. Nee: slachtoffer van haar eigen gekonkel. Ten eerste kent Kaag, als factievoorzitter echt wel het verschil tussen een motie van afkeuring (Je moet het beter doen maar je hebt groen licht om te blijven) en een motie van wantrouwen (exit). Als Kaag vond dat Rutte beter in het voorjaar kon vertrekken, had ze achter die motie van wantrouwen moeten gaan staan en die dus moeten steunen. Dat was pas leiderschap geweest: dit kan zo niet dus maken we schoon schip, exit. Maar nee, was het omdat Wilders de motie indiende of omdat er een formatie was: ze deed om politieke redenen iets anders. Ze steunde een motie van afkeuring en dus groen licht om te blijven. Dan kan je met een retorische truc dat Rutte beter de eer aan zichzelf kon houden maar je hebt net zelf gestemd dat die mocht blijven. Een motie van afkeuring is niet dat er een wapen naar je cel wordt gebracht waarmee je de eer aan jezelf kan houden, de precedenten zijn dat je aan blijft. Zo werkt het en dat weet Kaag: of je stuurt iemand weg of hij mag blijven. Kortom: dat ‘morele beroep om te vertrekken’ waren goedkope woorden van Kaag om te verhullen dat ze Rutte om politieke redenen spaarde. Nu in het najaar is Kaag als minister de fout in gegaan en komt er een motie van afkeuring. Mes in de rug? Nee, ten eerste doe je dat als tweede kamer en dus ook als CU: als een bewindspersoon faalt maar wel mag aanblijven, dan wordt er een motie van afkeuring aangenomen. Dat hoort bij je controlerende functie als kamerlid. Vreemd genoeg hoorde ik een half jaar geleden, toen Rutte die motie tegen zich kreeg, die mensen die het nu voor Kaag opnemen, toen niet praten over mes in de rug. Het was pas een politiek spelletje als CU die motie van afkeuring niet steunde. Kaag haar vertrek is eigen keus. Als CU haar weg wilde, dan hadden ze een motie van wantrouwen gesteund maar ze kreeg groen licht om te blijven. Nu zullen er mensen zeggen dat CU wist dat Kaag Rutte had aangegeven dat je bij een motie van afkeuring beter kan vertrekken en dat Kaag daarom ook onder die druk zou staan: nou en? Als jij als kamerlid een minister een schot voor de boeg wil geven, dan is daar de motie van afkeuring voor. Dat Kaag dit behandeld als voltreffer en motie van wantrouwen, is niet hun zaak. Moet er speciaal voor Kaag een nieuwe motie komen? Een motie van smeking: we vinden dat je het fout hebt gedaan maar we smeken je aan te blijven? Onzin, CU greep precies naar het middel als je een schot voor de boeg wilt geven, zoals ze dat bij elk bewindspersoon in die situatie horen te doen. Kaag’s vertrek is ook niet nobel: in het voorjaar konkelde ze door niet de motie van wantrouwen te gebruiken tegen een bewindspersoon die weg moest en er daarna, met woorden dit te verkopen aan de kiezer. Nu breekt dit verkooppraatje haar op want ze weet dat ze een modderfiguur slaat als ze blijft. Geen politica die dus nobel woord houdt, als ze in het voorjaar geen spelletjes had gespeeld (wat echt nobel was geweest), dan had ze kunnen blijven zitten. Wie een konkel-kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.

6 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 7:55

Kaag vertekt ook helemaal niet, dat is een toneelstuk voor de bühne. Vroeger was dit aanleiding voor definitief vertrek uit de Nederlandse politiek wat betreft het uitvoeren van een politieke functie. Je kon dan niet meer aanblijven, omdat je niet meer geloofwaardig was. Tegenwoordig blijven ze gewoon zitten, schijt aan geloofwaardigheid. En dat is begonnen met die Ernst Hirsch Ballin, die geloof ik wel veertig keer is weggestuurd en weer is teruggekeerd in de Nederlandse politiek. Nu laten ze zich niet wegsturen, ze blijven gewoon allemaal zitten. En het volk laat zich dat gewoon aanleunen. Zolang de pleuris niet uitbreekt, zal dit blijven doorgaan.

Piet Helmons
Piet Helmons17 sep. 2021 - 8:13

Wittecisnoot: je hebt het goed geformuleerd. Kaag heeft ondanks haar grote diplomatieke ervaring (volgens haarzelf) een puinhoop gemaakt van Afghanistan evacuatie als minister van BZ en daar past dus een motie van afkeuring prima bij.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 8:39

@Satori Kaag heeft precies dat gedaan wat ze zelf aangaf te doen én wat haar achterban van haar zou verwachten. Net zoals het onzin zou zijn van Rutte te verwachten dat hij helemaal uit de politiek zou verdwijnen als hij was afgetreden als MP (hij is immers in de kamer gekozen dus niets belet hem dan om fractieleider door te gaan, hij zit daar voor zijn kiezers), geld dat voor Kaag. Je vergeet dat het gedrag wat Kaag laat zien weliswaar verdacht gemaakt moet worden door haar tegenstanders maar dat de manier van politiek bedrijven er eentje is waar haar achterban juist (in hoge mate) voor gekozen heeft.

michellekepen
michellekepen17 sep. 2021 - 9:36

wittecisnoot, Heldere analyse, tegen je verhaal/redenatie is weinig in te brengen. Conclusie: Kaag had helemaal niet weg gehoeven. Maar blijven zitten had haar positie ernstig verzwakt. ondermijnd. Dat ze in deze positie is gekomen, dat kan ze echter alleen zichzelf verwijten (of eventueel haar D66-spindoctors indertijd) Wat mij betreft had Kaag vanwege deze motie, niet weggehoeven. Maar haar dan verzwakte positie zou ze dan wel helemaal aan zichzelf te danken hebben. Er is ook weinig reden aan te nemen dat vanaf nu, een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring, in praktijk dezelfde consequenties gaan krijgen. Wel heeft Kaag leden van D66 die in de toekomst met een motie van afkeuring geconfronteerd worden, in een moeilijk pakket gebracht: kunnen deze namelijk wel blijven zitten, zonder daarmee tegen de kennelijk (nieuwe) D66-regels in te gaan? Want wanneer deze wél blijven zitten, bruskeren ze daarmee Kaag. En schaden D66......

Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 10:34

cis Er blijft Kaag weinig over dan heel ver weg te gaan en nooit terug te keren. U stelt zulke onmogelijke, tegenstrijdige eisen aan haar, daaraan kan geen mens voldoen. We zullen het met Rutte cs moeten doen. Van de drup in de regen? Of de CU een mes in de rug steekt of niet, ik ken de echte overwegingen (net als die van Kaag of wie ook) niet, dus kan ik dat ook niet beoordelen. Het zou kunnen maar het ik vind het niet interessant. Er is een stemming met een uitslag en ze heeft het volgens de Kamer en volgens Kaag zelf gefaald. En dus vertrekt Kaag uit vrije wil. En niet als slachtoffer, zoals u dat beoordeelt, want de kamer vindt dat ze onverantwoord heeft gehandeld. Van wie of wat moet ze dan slachtoffer zijn?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 sep. 2021 - 22:31

"Geen politica die dus nobel woord houdt, als ze in het voorjaar geen spelletjes had gespeeld (wat echt nobel was geweest), dan had ze kunnen blijven zitten. Wie een konkel-kuil graaft voor een ander, valt er zelf in." Ik kan de gedachtegang volgen, je kan een ander ritselaar noemen, als de benoeming van Vera Bergkamp het vermoeden wekt dat je het zelf doet kan je je afvragen wat het waard is, als ik moet kiezen tussen Kaag of Rutte dan moet Rutte gaan, motie of geen motie, bovendien is er geen man overboord in de zin dat Kaags positie in de onderhandelingen zou zijn verzwakt, het enige waar ik op hoop is dat de vvd wordt gestopt dit land nog verder te verzieken.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 7:15

Blijkbaar is zeggen wat je vind en zou doen en daarna inderdaad doen wat je zegt voor sommigen zo'n vreemd concept dat dit van het commentaar 'ze moest wel' wordt voorzien. Daarmee er op doelend dat dat moeten niet van binnen haar zelf en haar eigen opvattingen kan komen. Dit opstappen is iets wat je helemaal zelf in kunt beslissen en niet iets waar je handelen en mogelijkheden tot handelen afhankelijk bent van anderen en/of van compromis om überhaupt wat voor elkaar te krijgen.

Middenman
Middenman17 sep. 2021 - 7:11

De ChristenUnie heeft gelukkig weer ontdekt wat dualisme betekent, dat is het enige goede nieuws van de afgelopen dagen. Als regeringspartij niet altijd braaf meestemmen, terwijl het inhoudelijk heel erg wringt. Ik hoop dat we dat in de toekomst meer gaan zien.

4 Reacties
MG1968
MG196817 sep. 2021 - 8:23

De motie had betrekking op het hele kabinet en op de kamer zag op dit punt haar als eindverantwoordelijke. Als het handelen van de CU inhoudelijk was geweest had de CU de consequentie getrokken om niet meer deel te nemen aan dit kabinet. Dit gezien de tekst van de motie die het falen wel degelijk kabinetsbreed neerlegt.

Middenman
Middenman17 sep. 2021 - 13:03

@MG1968 - Het idee van dualisme is juist dat de fractie een andere afweging maakt dan de bewindslieden van dezelfde partij. Zelfs bij een motie van afkeuring.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 14:26

Zeker waar @Middenman. De fractie maakt een afkeurende afweging over het gedrag van het kabinet waar de CU een ondeelbaar geheel van is. Dan ben je dus als CU smaldeel binnen de regering de steun van de CU fractie kwijt. Als ze die steun daadwerkelijk kwijt was, dan was het CU smaldeel niet blijven zitten. Dat is juist de reden waarom ik zeg dat het doel politiek gemotiveerd en alles behalve inhoudelijk was. Want dan was de CU de steun daadwerkelijk kwijt. En dat is blijkbaar niet zo.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 14:27

(dus mijn commentaar had geen betrekking op je onderdeel 'dualisme' maar op het onderdeel 'inhoudelijk', dat had ik inderdaad wel beter kunnen uitleggen)

Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 7:08

Daarmee wordt het harde bewijs geleverd dat Sigrid Kaag de enige Minister van Europees kaliber is in dit kabinet. Nederland doet nog steeds een rare gezicht in Europa waar de regel is dat betrokken Ministers gevolgen geven aan een motie van afkeuren, neem als voorbeeld Rutte en de Belastingdebacle met 100.000 Nederlandse burgers.

7 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 7:58

Hoezo, dit kun je toch geen opstappen noemen wat ze heeft gedaan? Opstappen is definitief vertrekken uit de Nederlandse politiek - dat is opstappen. Dat is wat ze had moeten doen, net zoals die Bijlenveldt en Rutte. Als dit geen gegronde reden is, wat is dan nog wel een reden om op te stappen? En zo zijn er al veertig andere gegronde redenen aan te voeren waar Rutte voor had moeten opstappen. Kilo's boter op hun hoofd, de mensen uit de politiek. En ook de gewonen burger, die dit zich maar blijven aan laten leunen....

Sustainaboy
Sustainaboy17 sep. 2021 - 8:19

Van het kaliber 'heel hard falen' bedoel je?

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 9:11

Opstappen uit het kabinet is een logisch gevolg als de kamer in meerderheid vraagtekens bij je beleid zet. Opstappen bij je partij is niet logisch. Rutte is binnen de VVD gekozen door de kiezers op die partij, niet door de meerderheid van de Nederlandse kiezer. Hij zit binnen de VVD niet om alle kiezers te vertegenwoordigen maar om de vvd-kiezer te vertegenwoordigen. Kaag is binnen D66 gekozen door de kiezers op die partij: analoge redenering. Je moet wel rollen kunnen scheiden. Wat jij wilt zou m.m. inhouden dat een wilders door de kamer naar huis gestuurd zou kunnen worden (of zelf die conclusie moeten trekken) want die heeft niet het vertrouwen van een meerderheid van de kamer . Er is immers geen verschil in de rol van Wilders als kamerlid en de rol van Rutte als Kamerlid en de rol van Kaag als kamerlid. Anders had dat gelegen als de D66 fractie (en daarmee de kiezer vertegenwoordigend) meegegaan was in de motie. Want dan had ze ook binnen die eigen kiezer geen krediet. Ik denk juist dat de D66 kiezer Kaags handelen in hoge mate overeenkomen met de opvattingen van haar kiezers. Dat maakt het juist niet logisch om zoals jij dat noemt 'volledig' op te stappen.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 9:12

Deze MG1968 17 september 2021 at 11:11 was @sAt0ri

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 12:26

@MG1968 17 september 2021 at 11:11 Opstappen uit het kabinet is een logisch gevolg als de kamer in meerderheid vraagtekens bij je beleid zet. Opstappen bij je partij is niet logisch. Rutte is binnen de VVD gekozen door de kiezers op die partij, niet door de meerderheid van de Nederlandse kiezer. Hij zit binnen de VVD niet om alle kiezers te vertegenwoordigen maar om de vvd-kiezer te vertegenwoordigen. ////// Fout, daar ga je dus mank. Als premier dien je niet alleen de vvd kiezer, maar dien je het hele volk, ben je er voor álle Nederlanders - óók wanneer je demissionair bent.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 12:30

@MG toevoeging: Daar gaat hij toch volgens eigen zeggen toch zo prat op? Dat hij er is voor ons allemaal, voor iedere Nederlander? M'n rug!

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 14:32

@Satori Exact wat ik zeg. Als premier zat die daar voor het hele land. Daardoor kan ook de kamer een oordeel over hem vellen. Als partijleider van de VVD zit hij daar niet voor het hele land. En dus gaat de kamer daar niet over. En dat die daar zit voor alle nederlanders deed hij in zijn functie als premier. Dat die dat daar ook niet is, daar zijn we het over eens. Maar als fractieleider van de VVD wordt dat ook niet van hem verwacht.

develhunt
develhunt17 sep. 2021 - 6:47

Kaag is natuurlijk zwaar beschadigd na haar beschamende optreden als minister van buitenlandse zaken, dat kan niet anders. Het is logisch dat ze opstapt. Het is een vrouw die zichzelf zwaar overschat. Binnen haar vorige ministerschap, die van ontwikkelingssamenwerking, was ze totaal onzichtbaar, niemand kende haar, en nu deze blamage.

4 Reacties
Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 7:21

@develhunt Nu was Kaag pas sinds mei de Minister van BuZa en hoeveel Ministers van Buitenlandse Zaken in andere landen zijn opgestapt? Het is natuurlijk niet zo dat het overal van een leien dakje ging en dat alleen Nederland er niets van bakte.

Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 7:34

Devel Het is logisch dat ze opstapt. Gelukkig beperkt het "beschamende optreden" zich tot haar en blijft dit zonder gevolgen voor Bijleveld en Rutte. Niemand kende haar en nu deze blamage, beweert u? Tja. Tenminste heeft deze mevrouw nog het benul om de gevolgen te accepteren. Maar zelfs dat wordt haar niet gegund: Het is naar uw 'bescheiden' mening een vrouw die zichzelf "zwaar overschat". U zag het al, u wist het al; ze moeten u maar vragen om minister van het e.o.a. te worden.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 8:01

@ Jozias Wat heeft dat er nou mee te maken wat het buitenland wel of niet gedaan heeft? Of wat hebben wij nou met het buitenland te maken? We wonen toch in Nederland of niet? Die Kaag zit toch jn de Nederlandse politiek of niet? Het interesseert me geen reet wat het buitenland wél of níét gedaan heeft in deze of in andere kwesties...

Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 14:03

@satori Het gaat er om dat wat er in Afghanistan is gebeurt de hele internationale gemeenschap heeft verrast. Het Nederlandse optreden was niet wezenlijk anders dan andere landen. Je kunt geloven in de maakbaarheid der dingen maar je zou ook kunnen concluderen dat er een beperkte invloed is die je als minister of als land hebt.

Bert de Vries
Bert de Vries17 sep. 2021 - 6:40

Kaag wordt via de media lof toegezwaaid. Volkomen ten onrechte. Ze heeft in het verantwoordingsdebat keer op keer haar verantwoordelijkheid willen ontlopen door zich te verschuilen achter anderen. Zoals 'niemand' zag dit aankomen, de Fransen deden het niet goed, ze was slechts 'coördinerend' minister. En in een eerder debat over deze zaak vertrok Kaag na haar betoog en moesten Bijleveld en Broekers-Knol zich maar redden. Kaag staat model voor de verloedering van de politiek. Goed- en kwaadschiks doorgaan tot je er bij neervalt en dan met geheven hoofd als held de aftocht blazen.

5 Reacties
MG1968
MG196817 sep. 2021 - 7:35

We gaan het zien Bert. Ze kan nou eenmaal niet weergeven wat er binnen de Ministersraad is gebeurd en weet dat het Kabinet als één en ondeelbaar is te zien. Het past volgens mij in haar wijze van opereren om haar rol en inrichting hierin uiterst serieus te nemen. Je zegt 'in een eerder debat moeten bijleveld en broekers-knol zich maar redden' zonder dat je er bij zegt dat dit over deelonderwerpen ging waar intern binnen het kabinet afgesproken over gemaakt zijn. En je vergeet te melden dat ze uiteindelijk ieders falen (dat van het kabinet) het eigen falen gemaakt heeft (vanuit die rol van ondeelbaarheid) en wel de consequentie daaruit getrokken heeft. Dat lijkt mij hoe zij er in staat. En als dat zo is zegt dat niets, maar dan ook helemaal niets hoe de verwijtbaarheid binnen de poppetjes in het kabinet nou echt verdeeld is. Toch komen nu ook wel zaken naar buiten over bijvoorbeeld de dubieuze rol van Broekers-Knol en waarschijnlijk zal in de loop der jaren wel meer bekend worden. Vandaar mijn 'we gaan het zien'. Je schrijft Kaag staat model voor de verloedering van de politiek. Ik zou hier schrijven 'Kaag nam het falen van het gehele kabinet op zich'.

Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 7:41

Bert Ik ben het met je eens. Ik zou ook willen dat politici niet uitleggen wat ze hebben gedaan en zich dus verschuilen maar wanneer ze werkelijk menen dat ze het verkeerd hebben gedaan -zoals Kaag toegaf - dan ook werkelijk inzicht gaven in wat ze en vooral waarom, ondanks hun 'goede bedoelingen' of dankzij hun verkeerde, dan verkeerd deden. Ik ben het niet met je eens, dat Kaag symbool staat voor de verloedering van de politiek. Dat doen de mensen die blijven zitten?

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 8:07

Precies. En als je dit opstappen noemt, dit is een toneelstuk. Maar zo zijn er legio voorbeelden te noemen waar je van zegt dat als dit geen aanleiding is om op te stappen wat dan wél? Kok is opgestapt - ik heb verder lak aan die vent die als zogenaamd vakbondsman allemaal commissaris functies heeft bekleed bij bedrijven als de ING - maar dát is wat die smeerlappen zouden moeten doen. Wègwezen, definitief!

Bert de Vries
Bert de Vries17 sep. 2021 - 8:41

Kaag had onmiddellijk moeten erkennen dat ze heeft gefaald. Ze heeft wel degelijk geprobeerd zich achter anderen te verschuilen. Ze had onmiddellijk haar ministeriële verantwoordelijkheid in deze moeten benoemen. Dan toon je karakter. Dat staat los van de rol die Rutte c.s. hebben gespeeld. Hun rol is nog veel stuitender dan die van Kaag.

MG1968
MG196817 sep. 2021 - 10:12

@Bert "ministeriële verantwoordelijkheid" Wellicht heeft ze binnen het kabinetsberaad wel gevochten als een leeuw maar bleken andere zienswijzen getalsmatig sterker. En in een crisis kan stap je nu eenmaal niet op. En dat is uiteindelijk de enige mogelijkheid als je binnen het kabinet alleen staat ook als het jou terrein is. Wij zullen het niet weten. Het is Kaag en ieder ander bij wet verboden om te vertellen hoe dit nou allemaal precies in elkaar heeft gezeten. Maar vanuit die ondeelbare positie van het kabinet heeft ze wel de consequentie getrokken. En ik denk dat dat goed is, maar had graag 'de notulen' gelezen.

Phil2
Phil217 sep. 2021 - 5:16

Goh, opstappen als reeds demissionair minister. Waarom doen commentatoren daar zo lovend over?

3 Reacties
Andre6
Andre617 sep. 2021 - 5:50

Precies!

EUpiet
EUpiet17 sep. 2021 - 5:58

Dat snap ik dus ook niet omdat ze gewoon in de kamer gaat zitten, deel blijft nemen aan de formatie gesprekken en opteert voor de post van vice premier. Dus dit is gewoon een farce. Als ze uit de politiek was gestapt had het inhoud gehad.

HarrieV2
HarrieV217 sep. 2021 - 6:40

Omdat ze laat zien het oordeel van de kamer te respecteren. De macht hoort ook bij de kamer (en dus het volk) te liggen. Kunnen anderen een voorbeeld aan nemen. Die steken namelijk in feite een dikke vinger op naar het volk.

Freddy2
Freddy217 sep. 2021 - 3:42

Chaos, Panic, Disaster, my work is done.... Maw laat een ander de puinhopen maar opruimen. Het opzeggen van een demissionair baantje stelt toch niets voor, kan ik nog lekker genieten van die enorme uitker... oh nee wachtgeld regeling. Mensen noemen dit chique, ik noem het verantwoordelijkheden ontlopen.

Break on through
Break on through17 sep. 2021 - 2:24

Klasse! Zo doe je dat. Op een bepaald moment trek je je consequenties en houd je de eer aan jezelf. Allemaal waarden waarvan plucheplakkend rechts weinig kaas gegeten heeft. Die blijven gewoon zitten ook al vergaat de hele wereld. Echt one of a kind!

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 sep. 2021 - 6:56

"plucheplakkend rechts", maar Kaag is toch gewoon rechts? D66 en VVD zitten qua programma dicht tegen elkaar aan. Waarom is D66 links en VVD rechts? Kan iemand me dat aub weer een keertje uitleggen. D66 is wat progressiever als de VVD, maar qua voltooid leven zitten ze bijvoorbeeld weer op dezelfde lijn. Is links tegenwoordig enkel nog iets met klimaat, immigratie en EU?

JoostdeV
JoostdeV16 sep. 2021 - 22:40

De VVD had een val voor Kaag opgezet, De partij rekende erop dat een fiasco in Afghanistan vooral D66 en Kaag zwaar zou worden aangerekend. Als Rutte en Bijleveld drie maanden geleden de signalen vanuit Afghanistan hadden opgepikt en hadden geroepen “wir schaffen das!” was de minister van buitenlandse zaken nooit zo zwaar in de problemen gekomen. Ze werd een beentje gelicht door mensen die niet snappen dat de rol van minister veel belangrijker is dan de persoon die deze rol invult. De minister neemt uiteraard verantwoordelijkheid, Sigrid Kaag heeft laten zien dat ze niet zichzelf op de eerste plaáts stelt en kan met opgeheven hoofd verder.

3 Reacties
Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 7:19

Bijleveld gaat niet over het beleid in deze.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 sep. 2021 - 13:29

Je zit er als onverbiddelijke ja-knikker voor rechts weer eens naast, Jozias. Bijleveld treedt af; een gotspe als ze dat niet had gedaan. Maar er moest wel even hard op gewezen worden. Zie mijn reactie 16 september 2021 at 20:54

Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 21:45

@arjan Ze treed inderdaad af maar mijn punt blijft dat defensie een ‘beleids arm’ departement is. Buitenlandse zaken gaat over het buitenland beleid en de consulaire ondersteuning van Nederland in het buitenland. J&v gaat over het toelaten van vluchtelingen. Defensie heeft enkel de middelen om waar nodig de andere departementen te ondersteunen. Tot voor kort was het plan de evacuatie met civiele vluchten uit te voeren en dat het materieel van defensie beperkt inzetbaar is is niet iets wat je haar kunt aanrekenen na alle bezuinigingen op defensie. Daar wordt de kamer voortdurend over geïnformeerd.

Greendutch
Greendutch16 sep. 2021 - 22:35

mw. Kaag heeft fatsoenlijk, statig en chique haar werk neergelegd. grande dame. jammer voor kabinet en NL ondanks dat er foute inschattingen zijn gemaakt. achteraf is alles beter te doen. maar duidelijk is dat al die christenen, die zo gelovig zijn maar zelf voor god willen spelen, totaal onbetrouwbaar zijn. ik ben ervoor om elke vorm van religie streng te scheiden van de politiek omdat gelovigen alles op god afschuiven en niet elf verantwoording nemen, zelf voor god spelen en geen respect hebben voor wat zij vinden dat gods creatie is, een feilbaar mens.

3 Reacties
Jozias2
Jozias216 sep. 2021 - 22:54

U wil de vrijheid van godsdienst en artikel 1 uit de grondwet schrappen?

Marcus A.2
Marcus A.217 sep. 2021 - 3:13

Kaag is zelf christen. Doel je nou op haar met je betoog tegen christenen?

Marinus C.
Marinus C.17 sep. 2021 - 6:32

@Jozias Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en dat soort dingen zijn meer dan genoeg om de vrijheid van godsdienst te garanderen. Vrijheid van godsdienst is een achterhaald en overbodig concept en wordt bovendien in de praktijk door religieuzen misbruikt om allerlei privileges voor zichzelf op te eisen. Van mij mag de VvG inderdaad geschrapt worden. We hebben ook geen speciale vermelding in de grondwet om de vrijheid van hobby of lievelingskleur te garanderen, en dat is minder onzinnig als religie.

Mohawk2
Mohawk216 sep. 2021 - 22:14

Verantwoordelijkheid nemen zoals het heurt... al veel te lang niet meer gezien van iemand uit de kringen rond het stinkend karkas van Rutte 3! Kaag kan bevrijd verder met de formatie. Rutte is op weg een dood gewicht voor de VVD te worden. Voor Nederland is-ie dat al veel te lang.

4 Reacties
lmgikke
lmgikke17 sep. 2021 - 7:02

'als het heurt'? dan was ze al een half jaar geleden gegaan, toen het kabinet demissionair werd. En je vind het dan normaal dat ze wel verder gaat met de formatie? nee hoor, zo heurt het niet.

Middenman
Middenman17 sep. 2021 - 7:09

@Mohawk - Toch staat de VVD van en met Rutte nog steeds op winst. U had dus op zijn minst moeten schrijven 'een deel van Nederland'. Geen enkele andere partij is in staat iets stevigs tegenover de VVD te zetten. Ook D66 niet terwijl ze inhoudelijk het dichtst bij de VVD staan. En de linkse partijen helaas ook niet.

Mohawk2
Mohawk217 sep. 2021 - 10:19

@Imgikke Waarom had ze moeten gaan toen het hele kabinet demissionair werd? "En je vind het dan normaal dat ze wel verder gaat met de formatie?" Jazeker. Ze is afgetreden als demissionair minister uit het Kabinet Rutte III, want daar ging de motie over. Ze neemt als minister haar verantwoordelijkheid. In de formatie vertegenwoordigt zij, als partijleider en TK-lid, nog steeds D'66... daar is niets oneurbaars aan heur.

Mohawk2
Mohawk217 sep. 2021 - 10:39

@Middenman "Toch staat de VVD van en met Rutte nog steeds op winst" Zeker. "U had dus op zijn minst moeten schrijven ‘een deel van Nederland" Maar dat schreef ik niet. Weloverwogen niet, want het dode gewicht dat Rutte met zijn VVD vormt voor de vooruitgang van (heel) Nederland in deze precaire tijden is nu eenmaal groot. Rutte--en waar hij voor staat--is ouwe politiek, zowel in denken als in handelen. De tijden zijn aan het veranderen.

Duralex
Duralex16 sep. 2021 - 20:55

Wat een totale farce. Opstappen om politieke redenen, omdat je totaal maar dan ook totaal hebt gefaald als eindbaas van je ambassades om vervolgens kandidaat te blijven voor de volgende ronde VP. Zaterdag lekker de hei op met de informateur. Het failliet van ons parlementaire stelsel. Krijgen we Wekers en Opstelten dan ook weer terug tegen de Kerst? En wordt halbe zijlstra haar concurrent op BuZa? Rot ajb op en kom nooit meer terug in onze regering!

Kuifje3
Kuifje316 sep. 2021 - 20:35

Kaag heeft zwaar gefaald als minister en als onderhandelaar in de formatie. De taak van minister laat ze nu (terecht) over aan een volgend slachtoffer. Moeten we hier blij om zijn? Nee! Onze overheid faalt collectief op steeds meer vlakken. De grote partijen van weleer zijn door de kiezers afgestraft voor hun falen en de nieuwe grote partijen in de regering en oppositie bakken er al jaren niets van. Links en rechts staan partijen met tomaten te gooien of hun dagelijkse portie rood vlees in de arena te gooien. Lekker opbouwend allemaal. Kan er nog wat goeds uit deze wanvertoning komen? Zou bijvoorbeeld Kaag zonder de druk van haar ministerschap in staat zijn om wat rust te vinden? Ons land heeft rust op het bestuurlijke front nodig. We zitten in een coronacrisis, we hebben problemen met woningbouw, migratie, Pfas, CO2, noem maar op. Laat onze kamerleden zich nou eindelijk eens wat meer verantwoordelijk gedragen. Allemaal!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2021 - 19:53

Kaag blijft fractieleider, er wordt dus verder geformeerd, wat dat voor de verhoudingen gaar betekenen moeten we denk ik afwachten.

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 19:50

Kijk, kaag neemt wel haar verantwoordelijkheid net als Ascher destijds. Dat in tegenstelling tot lafbek Rutte.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman16 sep. 2021 - 20:22

Ik denk dat minister Kaag in een andere positie verkeerde dan Rutte. Maar ik kan mij vergissen. Een ding is zeker, deze poppoenkast moet niet veel langer meer duren. Het is natuurlijk een lege geste als je al opgestapt, dwz demissionair bent. Maar ze kan nu een ei leggen over de formatie.

dordtenaar2
dordtenaar216 sep. 2021 - 21:29

Welke verantwoordelijkheid? Na de vorming van een nieuw kabinet(ja dat gaat ooit gebeuren) zit ze met een uitgestreken gezicht weer in een nieuwe kabinet en het zou zelfs mij niet verbazen als het als minister van buitenlandse zaken is. Ze moeten eens ophouden met zulke spelletjes. Ja meer is het niet, het heeft absoluut niets te maken met verantwoordelijkheid nemen.

nikita72
nikita7216 sep. 2021 - 19:19

Ik denk dat dit een goede stap van mev. Kaag is. Maar ik denk dat zij al veel eerder opstappen gemoeten had, namelijk toen bleek dat de VVD elke coalitie met PvdA of Groenlinks tegenhoudt. Ik kan mij ook moeilijk voorstellen dat zij de afgelopen maanden blij was met het regeringsbeleid, ongeacht of het nu corona of buitenlandse Zaken betreft. Het bleek ook wel uit haar HJ Schoo-lezing. Het laffe vond ik wel dat ze duidelijk naar Mark Rutte verwees, maar dit later ontkende. Nou ja, ik houd het erop dat ze oprecht is, maar meer diplomaat dan politicus.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 19:50

Er is maar 1 grote lafbek en dat is Mark Rutte.

HarrieV2
HarrieV217 sep. 2021 - 6:48

@peinzer Opstappen uit de onderhandelingen met de VVD over een nieuwe coalitie is aan D66. Dat is niet een keuze die Kaag kan maken. Dat staat ook verder los van haar functie als demissionair minister van buitenlandse zaken en haar functioneren daarin.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard16 sep. 2021 - 19:11

Voor Kaag kwam deze motie van afkeuring als een geschenk uit de cu-hemel. Ze slaat zo immers twee vliegen in één klap. Rutte wordt alsnog op zijn nummer gezet - zie je wel ik, Kaag, zou zijn opgestapt. En om heel wat minder doet ze dat ook. Heel wat minder, want het is haar nauwelijks te verwijten dat ze in een paar maanden het verziekte beleid van haar voorgangers niet kon keren. Dei andere vlieg, nou ja, mug, is het CDA, dat met Bijlevelds stoelkleverij bewijst dat Omtzigt niet voor niks opstapte, zozeer als hij de pest had aan arrogante zittenblijvers. Ik denk dat d66 stiekem zelf nog overwoog voor de motie te stemmen, maar bang was dat het er dan wel heel erg dik op lag. .

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2021 - 20:07

Lijsten met namen van te evacueren afghanen werden aan J&V geleverd, dat is Ankie Broekers Knol, als we weten dat ze tot kort voor de val van Kabul van mening was dat afghanen teruggestuurd konden worden dan denk ik dat daar het probleem lag, helaas heeft Belhaj tegengestemd om de procedure en beleid stukken aan de kamer te doen toekomen, Kaag hintte tijdens het debat op iets dergelijks cq probleem, Ankie. “Dei andere vlieg, nou ja, mug, is het CDA, dat met Bijlevelds stoelkleverij bewijst dat Omtzigt niet voor niks opstapte, zozeer als hij de pest had aan arrogante zittenblijvers.” Daar verschillen we van mening over, ik geloof niet zo in de zuiverheid van Omtzigt, Bijleveld is incapabel maar het cda vindt defensie een belangrijke post om zo veilig te stellen dat we iedere NAVO/amerikaanse missie in worden gerommeld. “Ik denk dat d66 stiekem zelf nog overwoog voor de motie te stemmen, maar bang was dat het er dan wel heel erg dik op lag.” Dan had Belhaj beter kunnen instemmen met de bovengenoemde stukken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 sep. 2021 - 22:20

Hoe zo slaat ze vliegen? Wie is er nog staande op het slagveld? Rutte en Bijleveld. Je kunt wel denken dat hij had moeten aftreden of dat dit een soort passief-agressieve zie je wel is, maar hij treed helemaal niet aft, dus waar heb je het over? 'Laten zien' is een denkbeeld. Denkbeelden zijn als wolken die op vannalles kunnen lijken maar zijn niet zelf echte dingen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2021 - 18:54

Ik vind dit een hele nare ontknoping eerlijk gezegd,, Bijleveld de nietsnut blijft zitten, Ankie Broekers Knol blijft zitten, Rutte onder wiens gezag dit allemaal is gebeurd blijft zitten, ik ben mijn mening over kaag in de loop van dit jaar gaan bijstellen, ze is wat mij betreft ergens voor gaan staan, karakter heeft ze wel, hoewel haar verdediging erg leunde op we zijn overvallen zit er denk ik wel een kern van waarheid in, Biden die Trump nadoet in America first and foremost, de koerden kunnen er van meepraten, Biden heeft voor mij afgedaan. Ik heb het debat gisteren gevolgd, de verdedigingslijn van Kaag stond, ze kwam niet echt in de problemen omdat ze altijd wel een (plausibel) antwoord had, Rutte keek er dik tevreden bij terwijl zijn hete kastanjes uit het vuur werden gehaald, Broekers Knol verschool zich, kwaadaardig mens, waarom zij en Rutte niet een motie van afkeuren hebben gekregen is me een raadsel, misschien dat nieuwe verkiezingen nog dichterbij zijn gekomen en ik hoop dat de rol van Broekers Knol en Rutte nader onderzocht wordt, Kaag hintte op beslissingen die in de ministerraad zijn genomen die erop wijzen dat de weigerhouding van Broekers Knol onder toeziend oog van Rutte veel afghanen in de problemen heeft gebracht waarvoor Kaag nu dus aftreedt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 18:54

Uiteraard doe je niks meer voor die robotten. Zou me niks verbazen als een VVD'er de taak van Kaag overneemt en gezellig met Bijleveld gewoon doorgaat. Constitutioneel heeft dat gajes overal lak aan.

JanB2
JanB216 sep. 2021 - 18:42

Rutte heeft een probleem!

3 Reacties
Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 19:48

Welnee

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2021 - 20:31

Niet volgens hemzelf veronderstel ik.

JanB2
JanB217 sep. 2021 - 6:06

Gebrek aan inzicht tekent Rutte. Dit probleem los je niet op met een valse grijns.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 sep. 2021 - 18:24

Dolkstoot in de rug door coalitiegenoot CU. Oog om oog etc. naar goed christelijk gebruik. Zo koopt Seegers zijn ticket naar de formatietafel. Judas mag tevreden zijn. Goed dat Kaag de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Ze last hiermee zien dat haar haters het mis hebben, ze is principieel en houdt haar woord en haar rug recht. Dat kan van de andere bewindslieden niet gezegd worden. Ik vind het jammer dat ze zich in deze positie heeft laten dwingen (zie mijn reactie bij het artikel van Han) maar tegelijk trots dat ze haar eergevoel laat prevaleren en toont met kop en schouders boven het overige gepeupel te staan. Dat deed ze al en dat was de reden van de uitgesproken haat die ze kreeg. Nederland lijkt een land van onderkruipers en haatzaaiers te zijn geworden. In ieder geval op de flanken. Afgunst en haatzaaien is het enige dat nog rest als je weet dat je niets voorstelt. De vraag is nu wat ze in de volgende ronde gaat doen. D66 is nodig bij de formatie, ze heeft haar aflaat betaalt en kan met schone lei verder gaan. Mijn zegen heeft ze. Niet omdat ik een D66 stemmer ben maar omdat ik haar een zeldzaamheid vindt in het zo platte Nederlandse landschap. Iemand die haar eigen weg gaat en daar voor staat. Ze bracht D66 terug naar de top, deed haar uiterste om links weer in de regering te krijgen. En als dank staan de linkse flankers nu te juichen. Als ze een man was geweest was ze op het schild gehesen. Omdat ze een vrouw is die mannen schrik aanjaagt is ze een heks en heksen worden naar goed middeleeuws gebruik publiekelijk afgebrand.

13 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot16 sep. 2021 - 18:33

Oh please. Als een vrouw het goed doet is ze powervrouw. Als ze het niet goed doet en ze wordt daarop afgerekend dan is het seksisme. Alsof er tegen mannen nooit een motie van wantrouwen wordt aangenomen: Rutte iemand?

JanB2
JanB216 sep. 2021 - 18:53

Zoals ik hierboven al zei: Rutte heeft er een probleem bij. Natuurlijk gaat de formatie gewoon door met D66. En Kaag heeft daarin zojuist een streepje voor gekregen. Want ook plucheklever Rutte was medeverantwoordelijk voor het debacle in Kabul. Kaag houdt haar geloofwaardigheid. Ze laat inderdaad zien dat ze een ander mens is, zoals ze destijds aangaf bij de motie van wantrouwen tegen Rutte. Rutte staat daarmee steeds meer in zijn hemd als charlatan zonder enig blijk van besef van wat nog kan en wat niet. Rutte bleef immers zitten na een motie van afkeuring. Overigens was de motie terecht. Eigenlijk zou je het hele kabinet weg moeten sturen, iets dat staatsrechtelijk ook kan, in weerwil van wat Rutte denkt.

nikita72
nikita7216 sep. 2021 - 19:21

Ter verdediging van de CU wil ik aanvoeren dat de CU in het verleden vaker voor vluchtelingen opgekomen is. En ook dat Segers principiëel Mark Rutte uitsloot (dat is een belofte die voorbarig was, en hij nu niet waar kan maken).

itsme3
itsme316 sep. 2021 - 19:27

"Goed dat Kaag de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Ze last hiermee zien dat haar haters het mis hebben, ze is principieel en houdt haar woord en haar rug recht. " Ze had geen keus. Ze had de keuze tussen afgaan zoals nu en compleet afgaan als een gieter als ze was blijven zitten. Haar arrogantie heeft haar in haar eigen zwaard laten vallen. Ik zou zeggen enkele reis exit, zodat de formatie na een valse start door Kaag weer opnieuw kan beginnen (of evt nieuwe verkiezingen).

Juppé🎗
Juppé🎗16 sep. 2021 - 19:30

Met U eens!

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 19:49

Volledig mee eens.

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 19:51

Mooi gezegd. Mee eens.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 19:52

@wittecisnoot. "Alsof er tegen mannen nooit een motie van wantrouwen wordt aangenomen: Rutte iemand?" Juist. Als Rutte gedaan had, wat Kaag nu heeft gedaan, was hij geen (demissionair) premier meer.. Maar meneergeenherinnering blijft voor de macht gaan. Wat dan ook.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2021 - 21:15

reactie op JanB “Rutte staat daarmee steeds meer in zijn hemd als charlatan zonder enig blijk van besef van wat nog kan en wat niet. Rutte bleef immers zitten na een motie van afkeuring.” Dat wisten we allang, het is de vraag of het z’n kiezers interesseert, sterker nog het zou me niet verbazen als hij wordt geprezen die enge afghanen buiten de deur te houden, functie elders zijn ze allang vergeten, daar drijft Rutte op.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 sep. 2021 - 22:22

geloofwaardigheid tov wie? Want ondehandelaars en regerings partijen kan het practisch gezien niet schelen

JanB2
JanB217 sep. 2021 - 6:15

@ Raymond Het VVD-stemmend deel van het electoraat is pathologisch asociaal en bestaat uit lieden wier wereld begint en ophoudt bij hun eigen portemonnaie. Maar dat is slechts een deel van het electoraat. Rutte verkoopt zich dan wel als winnaar van de verkiezingen maar dat is hij niet. Winnaar ben je pas met 76 zetels. Jongetje Rutte blijft daar ver onder. Niemand vindt Rutte nog leuk, behalve zijn eigen bekrompen kringetje. Velen kotsen daarentegen van deze charlatan. Rutte begint daarmee een struikelblok in de formatie te worden. Met D66 erbij is er al snel een meerderheid die eist dat hij vertrekt als premier en niet meer terugkomt. Desnoods kiest met voor een zakenkabinet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 sep. 2021 - 6:30

'Want ook plucheklever Rutte was medeverantwoordelijk voor het debacle in Kabul. ' Klopt, alleen heeft domrechts daar nu al geen actieve herinnering meer aan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 sep. 2021 - 10:52

Jan, ik ben het met je eens dat alles op alles moet worden gezet om Rutte weg te krijgen, voorlopig heeft hij een riante positie in de peilingen, ik denk dat Rutte, Broekers Knol zeg maar de vvd zoveel barrières heeft opgeworpen waardoor dit debacle heeft kunnen ontstaan, ik wens vurig dat er een parlementaire ondervraging komt, mede opgeworpen door Omtzigt, dat andermaal duidelijk mag worden dat de vvd slecht is voor het aanzien van dit land, zeker in moreel opzicht.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2021 - 18:21

Kaag laat nu dus zien waar ze voor staat. Er is een nogal duidelijk verschil tussen D66 en VVD en CDA. Ik had enige aarzeling bij de uitkomst hiervan, maar Kaag heeft dus wel ballen. Zij neemt haar verantwoordelijkheid. Zij Verdient hier ook respect mee, hoewel zij dat niet zal krijgen van rechts, extreem rechts en conservatief links. Dit laat heel expliciet zien welke scheidslijn loopt in de samenleving. Conservatief rechts zoals VDA en CDA hebben nogal flexibele normen en waarden. De andere verantwoordelijken blijven gewoon zitten. En een deel van de politiek heeft dus wat meer integriteit, Dat zelfde onderscheid loopt ook tussen de aanhang van deze partijen en anderen. Nu is de vraag wat dit gaat betekenen voor de kabinetsformatie. Ik denk dat Kaag een paar dagen moet nadenken over de vervolg stappen. Treedt zij terug als leider van D66? Komen er nu nieuwe verkiezingen? Als dat het geval is komen er nog meer kleine partijen. En dus wordt een kabinetsformatie nog een stuk complexer. Het levert een nog meer verdeeld land op. Of dat erg is moet blijken. In ieder geval kunnen partijen dan niet meer claimen de belangen van het volk op het oog te hebben. Er is immers niet 1 volk.

5 Reacties
marcelhermus
marcelhermus16 sep. 2021 - 19:54

vind het goed dat ze aftreed al had ze niet veel keus gezien haar eerdere uitspraken (Rutte die durft dat wel :( ), maar eigenlijk moet ze de formatie nu ook opblazen. Het is voor mij in ieder geval niet te begrijpen als je met deze al moeilijke formatie nog door zou gaan terwijl jij als lijsttrekker dit meemaakt. We zijn inmiddels al een half jaar bezig met formeren, en er wordt nog van alles besloten. Wat mij betreft nieuwe verkiezingen uitschrijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2021 - 20:37

Dat respect krijgt ze niet, wel een opmerkelijke hoeveelheid irrelevante kritiek op haar "persoonlijkheid".

DaanOuwens
DaanOuwens17 sep. 2021 - 9:09

@ cubert20 Jij schrijft: Het is voor mij in ieder geval niet te begrijpen als je met deze al moeilijke formatie nog door zou gaan terwijl jij als lijsttrekker dit meemaakt. O. Waarom? En: Wat mij betreft nieuwe verkiezingen uitschrijven. O. Waarom ? En wat lost dat op? Wij hebben wel vaker discussies. Persoonlijk vind ik dat je hier grote onzin opschrijft. En dat vaak doet. Dat verschil ligt ten grondslag aan de moeilijke formatie. En een heleboel aan problematische zaken in de samenleving. Tussen jou en mij zijn geen gedeelde waarden. Die grote verschillen in opvattingen tussen burgers spelen overal in de samenleving en zeker in de politiek. Het zou wel handig zijn als jij dat onder ogen kon zien. Volgens mij kom je niet verder dan zelf bedenken dat jij hele verstandige dingen vindt en dat anderen zoals ik niet al te verstandig zijn. Maar enig zicht op de werkelijke tegenstellingen ind e samenleving heb je niet. @ DanielleDefoe Inderdaad. Dat is wel maf. Blijkbaar roept zo'n intelligente zelfverzekerde vrouw die ook nog eens nadrukkelijk een soort wereldburger is en niet Truus van om de hoek veel weerstand op bij het meer primitieve deel van de samenleving. Ik las een tweetje van de schuimbekkende Wilders dat helemaal op dezelfde toon was als een deel van de reacties hier. De Nederlandse samenleving is niet erg homogeen meer. Gelukkig maar.

marcelhermus
marcelhermus17 sep. 2021 - 20:07

allereerst denk ik dat wij best veel gedeelde waarden hebben, alleen de manier hoe dit te bereiken verschilt bij ons. Op de eerste vraag, kaag laat zien dat ze ergens heeft gefaald. Elke volgende stap die ze neemt terwijl ze is afgetreden wordt extra kritisch bekeken. Wat ik terecht vind en daarmee ook niet begrijp dat rutte er nog steeds is. Dit bemoeilijkt haar positie, terwijl zij als ze opnieuw veel stemmen behaalt een vernieuwd mandaat ophaalt. De tweede vraag. Hierin ligt een gedachte vanuit de hoop bij mij. Als omtzigt een partij kan oprichten of aanhang in de kamer kan creëren dan wordt een formatie 10x makkelijker. Het dilemma zit dan in het feit of omtzigt dit voor elkaar krijgt. Zou dit lukken dan is hij goed voor ca 20 zetels in het centrum waarvan er zeker 10 uit onverkiesbare partijen zouden komen. Als laatste vind ik het jammer hoe je reageert op een vrij neutrale manier van reageren van mijn kant. Ik vind jou niet onverstandig, ik vind alleen soms dat je op een manier reageert die de discussie niet ten goede komt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de verschillen tussen burgers minder worden, ik weet dat ze er zijn. Maar we moeten kijken hoe we dit kunnen verkleinen en niet vergroten. Ook daarin zie ik een belangrijke rol voor een persoon als omtzigt. Hij haalt kiezers uit de linker en rechterhoek, wat mij betreft ben je dan in ieder geval goed op weg. Als laatste nee omtzigt is niet heilig en hij heeft zeker gebreken, maar op dit moment vind ik hem de meest geschikte persoon om nederland weer in een spoor te krijgen wat duidelijk en eerlijk is.

marcelhermus
marcelhermus17 sep. 2021 - 20:09

jammer dat er geen bewerken versie zit als het nog niet is goedgekeurd. Met onverkiesbaar bedoel ik partijen die nooit in de regering zouden komen zoals PVV FvD

Joop den Uil
Joop den Uil16 sep. 2021 - 18:14

het amateurisme van Kaag en haar persoonlijke ambitie hebben nu de weg geopend voor een Rechts Kabinet. Ze wordt bedankt. Daarnaast vraag ik me af hoe het in godsnaam mogelijk is geweest dat ze een diplomatieke carriere had opgebouwd met zulk een ontactisch en bot optreden.

5 Reacties
JanB2
JanB216 sep. 2021 - 18:44

Rechts kabinet? Ik denk het niet. Juist de VVD en het CDA komen hier verzwakt uit.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 20:16

Het zal toch niet zijn dat jij Rutte het grote goede voorbeeld vindt, of Hoekstra???????

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 sep. 2021 - 22:56

Hoezo Jan? Behalve dat Kaag nu minder echt werk hoeft te doen en dus meer tijd heeft voor achterkamerpolitiek. Waarom is het falen en vallen van een D66 minister beter voor een links kabinet? Is het omdat CDA en VVD niet meer achter D66 kunnen schuilen of zo? Hoe dan?

JanB2
JanB217 sep. 2021 - 6:17

Het heeft weinig zin dat uit te leggen denk ik.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2021 - 8:17

Meer een gevoel van waardering dan?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 sep. 2021 - 18:09

Mevrouw Sigrid Kaag nam de goede beslissing om af te treden. Respect.

3 Reacties
EUpiet
EUpiet16 sep. 2021 - 18:14

Het zou me niets verbazen als ze na de vorming van een minderheidskabinet direct weer terugkeert als minister.

Dronevliegenier
Dronevliegenier16 sep. 2021 - 18:28

@GabrielMokummer*...And Justice for All!* Ik had niet anders verwacht van haar. Ik ben benieuwd wie de nieuwe minister wordt. Het kan ook zijn dat alle D'66 bewindslieden hun ontslag indienen.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 20:20

@Eupiet. Ik ken een premier, die vreselijk door de modder gehaald is, vanwege o.a. zijn gevoel voor waarheid en zijn gevoel voor de menselijke maat (toeslagenaffaire), en die fluitend doorgaat alsof er niets aan de hand is. Verantwoordelijk? Hij??

Zwerfstein
Zwerfstein16 sep. 2021 - 18:04

Het waren twee fantastische dagen

Nelisje
Nelisje16 sep. 2021 - 18:02

Toch nog een buiging richting Kaag van mij. Eerlijk is eerlijk, respect.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 19:52

Kan Markje Rutte nog een hoop van leren. Een politiek zuiver mens Kaag. Dat in tegenstelling tot de rat Rutte.

PVDB2
PVDB216 sep. 2021 - 17:58

Natuurlijk is dit een afrekening van de CU. En met name op het gebied van voltooid levenseinde. Dat men bang was, zeker de VVD en CDA, voor de hoon van de populisten die makkelijk vanaf de zijkant kunnen schreeuwen en klagen mag je ook aan nemen. Waar Frankrijk gewoon al lang een planning en voorbereiding voor evacuatie had, bleef Nederland inderdaad overleggen. Bezig met de beeldvorming, de peilingen (vooral VVD), minder dus met de voorbereidingen voor evacuatie van mensen die voor je land hebben gewerkt. In feite voor een bezettingsmacht, de vijand. Of zoals een kennis van me zei, het was bepaald geen opbouwmissie. Het gaat over een 1.000 mensen die niet echt veilig zijn als ze niet geëvacueerd worden. Een druppel ten opzichte van de gehele bevolkingshoeveelheid. Wil je vertrouwen houden bij nieuwe missies dan had je veel eerder de tolken moeten evacueren. Mensen die direct de militairen ondersteunden en bekend zijn bij de militairen. Natuurlijk krijg je het verwijt dat er straks deze mensen voorrang hebben op de huizen markt. Kijk dan eerst eens naar de echte oorzaken van deze woningcrisis. Of de kosten van welvaartziektes die iets kosten dan de opvang en onderhouden van deze mensen. Gelukkig gaan we terug naar meer praktische zaken waar je niet alles zelf hoeft te betalen of lenen. Geef de mensen de kans om te gaan werken, de taal te leren of te studeren. Zonder huis geen werk. Als men een baan kan vinden is het vaak onder het niveau. Frappant is dat je, met deze arbeidsmarkt, je buiten de driekwart miljoen arbeidsmigranten, je toch nog mensen nodig zal hebben en een bepaalde vorm van migratie nodig zal hebben betreffende lage geboortecijfer (1.56) en vergrijzing van de arbeidsbevolking. Natuurlijk wisten ze bij de het demissionaire kabinet al eerder van dat er geëvacueerd moest worden. Of zoals ze graag bij de VVD willen doen, geef de ministeries / dossiers die precair zijn aan de “vijand”. Dan is de kans dat men ion de problemen komt en af moet treden groter en net als de schade. En hou de dossiers voor wie men werkelijk werkt (de industrie bijvoorbeeld) voor je zelf. Kaag is vanaf 25-5-2021 minister. Terwijl men dus al eerder wist van de mogelijke problemen. VVD’er Blok was tot die tijd Minister van Buitenlandse zaken. Grote winnaar nu VVD. Het zou me niet verbazen dat dit ook mee heeft gespeeld bij de HJ Schoo lezing die Kaag hield eerder dit jaar. Het blijft politiek. Een slangennest waar je tegen moet kunnen.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 sep. 2021 - 18:33

Pbdb, helemaal eens. Over die lezing, zij wist inderdaad al lang dat dit de uitkomst zou zijn. Ze wist dat de manipulaties van Rutte om niets te doen haar tot aftreden zou dwingen. Dat moet een bittere pil zijn geweest. Dat zagen we in die lezing. Er is helemaal niets geleerd van het toeslagenverhaal en de zaak Omtzigt.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht16 sep. 2021 - 17:36

ChristenUnie rekent niet af met Kaag. Zij zijn het eens met de motie en steunen deze. Dat is niet hetzelfde.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot16 sep. 2021 - 18:34

Dus dat, Kaag heeft hier het niet goed gedaan en dan hoort het parlement dit te doen.

HarrieV2
HarrieV216 sep. 2021 - 21:24

In de (Nederlandse) politiek is het steunen van een motie niet automatisch het vervolg op het eens zijn met een motie. Er zijn heel wat meer aspecten die meespelen. Zoals bv het wel of niet steunen van de partij of persoon die door de motie wordt geraakt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2021 - 17:35

Ach, ik ben zo'n sukkel die het wel eens tijd vond voor iets anders en daarom een keer D66 gestemd heeft. De volgende keer stem ik wel weer gewoon alleen op programma. Alle politici zijn te bedroevend voor woorden. Kaag heeft in een paar maanden veel krediet verspeeld en ik denk dat een D66 met Jetten als lijsttrekker het de volgende verkiezingen inmiddels beter zal doen dan met Kaag als lijsttrekker.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 sep. 2021 - 18:41

Ik denk het niet.

Pfff
Pfff16 sep. 2021 - 17:33

"Waarom doen ze niet gewoon wat ik wil?" "Wie zijn die mensen?"

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 17:09

De CU laat zich kennen als kleine partij: gewoon wraak nemen wegens de niet al te best verlopen TK21 verkie3zingen. En terwijl ook nog de steile SGP geen krimp gaf.. Ruzie in de zandbak snel doorlopen.

2 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier16 sep. 2021 - 18:45

@Bouwman En geld reserveren voor het vrijkopen van de achtergeblevenen in Afghanistan.

De Twijfelaar
De Twijfelaar16 sep. 2021 - 21:49

Volgens mij heeft CU niet zoveel geks gedaan. Ze hebben er zelfs een heel pleidooi over geopenbaard. In hun visie is de afkeuring terecht. Maar als je het op partijen wilt spelen. D66 weigerde een samenwerking met een partij op 1 partijprogrammepunt, ondanks dat deze 2 partijen heel Rutte III blijkbaar zonder scrupules fractiediscipline konden handhaven. CU heeft nooit een partij uitgesloten behalve het partijpunt voltooid leven. CU was niet degene die niet wilde praten. Geen CU stemmer, overigens :).

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 16:45

kor Laten we dit in vredesnaam nog beperken tot waar het hier om gaat: Het functioneren van Nederland (Kaag, Bijleveld en Rutte, in die volgorde!) in deze kwestie. Ik word niet zo vrolijk van mensen die zich zo blij tonen, (vaak over de ruggen van Afghanen; zie daarvoor het stemgedrag van PVV en FvD bv. en het feit dat de Afghanen er niets aan zullen hebben!) dat Kaag uitglijdt.

1 Reactie
nDialectics
nDialectics16 sep. 2021 - 18:07

@Zandb Eens.

Break on through
Break on through16 sep. 2021 - 16:43

Sfeer tussen D66 en CU is nu definitief verzuurt. En dat is goed. Zinspelen op het oude kabinetje door VVD en CDA is nu definitief kansloos. Super. Ik zou als D66 gewoon zelf gaan shoppen bij de diverse partijen wat die met D66 en ander partijen willen. lekker de VVD in de oppositie. Een informateur is snel even langsgegaan natuurlijk. Gewoon doen. Top!:)

4 Reacties
Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 18:03

D66 kan nu shoppen (na het opstappen van Kaag als kabinetslid). Normaliter zou een kabinet vallen als een vicepremier opstapt (dat was Kaag niet, ze was als staatssecretaris benoemd hierin), maar het kabinet is al demissionair. Wie weet brengt het een versnelling in een mogelijke kabinetsformatie of nieuwe verkiezingen. Linksom of rechtsom moet er iets veranderen. Het demissionaire kabinet regeert nu namelijk buiten de eigen formele bevoegdheid.

wittecisnoot
wittecisnoot16 sep. 2021 - 18:41

Hmm, geen VVD, geen forum, geen PVV, exit CU... Succes want dat zijn al 64 zetels in de oppositie. Als je een oppositie met een meerderheid wil formeren, dan ben je flink op weg.

De Twijfelaar
De Twijfelaar16 sep. 2021 - 21:58

We kunnen altijd D66 met alle linkse partijen proberen in een minderheidskabinet. Misschien is dat ook wel gewoon een keer goed, een regering zonder slagkracht. De afgelopen 30 jaar is het sowieso hard bergafwaarts gegaan. Belgie deed het verrassend goed zonder...

Break on through
Break on through17 sep. 2021 - 9:10

We zullen zien wat er te gebeuren staat. Kaag heeft dr handen nu vrij. Minderheidskabinet was ook de inzet van Remkes. Inderdaad, wat mij betreft hoeft er niet geregeerd te worden.Op de winkel passen lijkt me meer dan genoeg. Kunnen ze ook weinig meer kapot maken.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 sep. 2021 - 16:34

I am Kaag, I used to be the next President of The Netherlands ... (vrij naar Al G)

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 16:08

Nog kleinere kans op een minderheidskabinet. Sfeer wordt er niet beter op. 90% kans op nieuwe verkiezingen. En nee, de kiezer heeft niet altijd gelijk, maar wil niet bedonderd worden. Wat een gotspe.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 17:39

Ja Tom, we gaan nog meer zout in de wond strooien. Formeren duurt lang. In de Libanon een jaar en in België 443 dagen. Er komt ooit een nieuw Kabinet, hoor. Maar met gezag dat eenmaal verjaagd, is gaat het net als met Anna Suzanna. Doebedoebedoe.

ManekiNeko
ManekiNeko16 sep. 2021 - 16:03

Jaja, D66 kotst CU in de formatie en zoals iedereen zou moeten weten: god straft onmiddellijk

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout16 sep. 2021 - 16:01

Ik feliciteer mevrouw Kaag met haar integriteit in haar beleid, hoewel ze niet aan het maken van vormfouten is ontkomen. Ank Bijleveld evenwel wordt ontsierd door halfslachtige keuzes die haar zijn ingegeven door haar rigide achterban. Maar mij bekruipt niet het idee dat de Gristenunie zulks veroordeelt, want confessionelen onder elkaar verschuilen zich achter de mantel der liefde, naar bijbels voorbeeld.

Duralex
Duralex16 sep. 2021 - 15:35

Buitengewoon onhandig politicus. Ze moet nu wel weg, en terecht. Voordat we concluderen dat Rutte er weer mee weg komt. Dat is zo maar het straalt wel op hem af. Misschien dat nu eindelijk de tijd rijp is om Rutte te weigeren als nieuwe MP. Kaag weg, pvda is opgeschoond, cda is op sterven na dood. De middenpartijen kunnen zonder zelf in te leveren nieuw leiderschap eisen en dus zonder Rutte. Lever maar een ander, beste vvd-ers.

Division Bell
Division Bell16 sep. 2021 - 15:31

Dat de oude roestige auto Kaag terugpakt voor haar uitspraken is niet zo verassend, dat PvdA en GroenLinks dat doen is het des te meer. Kaag heeft de laatste tijd uiterst haar best gedaan voor die 2 partijen en nu laten ze haar vallen als een baksteen. D66 zal nu wel 2x uitkijken voordat ze in de toekomst weer voor een zo progressief mogelijk kabinet gaan.

2 Reacties
Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht16 sep. 2021 - 17:38

Voor sommigen is de inhoud belageijker dan de poppetjes. Kaag exit.

De Twijfelaar
De Twijfelaar16 sep. 2021 - 22:04

Elk van die 2 partijen had enkel mee kunnen doen in een formatie. Dat was de enige weigering van VV(C)DA, 1 van de 2. Dat Kaag daarna CU bij het vuilnis zette was nobel maar straalde sowieso niet meer goed af. De duidelijke insinuaties in de HJ Schoo lezing maakte het er niet beter op. Ik ben benieuwd of er nog een formatie komt of nieuwe verkiezingen. Vooralsnog lijkt ons (demissionair) kabinet erg content met de mantel van de macht in het covid dossier met de noodwet achter hen. Wij kiesgerechtigde paupers zullen het moeten aanzien helaas.

Joop den Uil
Joop den Uil16 sep. 2021 - 15:29

Jetten als opvolger in de oppositie.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 15:28

In de hoop dat enkele linkse politici zich niet aan de partijdiscipline zal houden gecombineerd met haar wens om te formeren met PvdA EN GroenLinks, heeft Mevrouw Kaag een hoofdelijke stemming aangevraagd. Deze staat nu gepland om 19:45 uur. Dit is bijna corruptie. Het staat zo ver af van het door haar vol hautain gepresenteerde nieuw leiderschap, openheid en transparantie. Bizar, werkelijk bizar.

9 Reacties
Mohawk2
Mohawk216 sep. 2021 - 15:36

"Dit is bijna corruptie" Corruptie nog wel... een dramaqueenhand is snel gevuld tegenwoordig. "Het staat zo ver af van het door haar vol hautain gepresenteerde nieuw leiderschap, openheid en transparantie" Wat is er niet open en transparant aan een hoofdelijke stemming dan? Ik informeer slechts voor een vriend...

ManekiNeko
ManekiNeko16 sep. 2021 - 16:04

Een hoofdelijke stemming! Hoe opener wil je het nog meer hebben.

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 16:09

CDA en VVD willen elkaar net zo min loslaten. Pot verwijt de ketel. PvdA en GL wilden in ieder geval over de INHOUD praten. De arrogante rechtse mafketels die allang weg hadden moeten zijn, NIET.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 16:39

Kans Waarom zou de PvdA - PvdA kamerleden - een motie van Piri niet steunen? Wanneer er hoofdelijk gestemd wordt, dan is er gewoon iets meer kans voor Kaag dat ze de dans ontspringt. (Al kan dat ook verkeerd uitpakken, natuurlijk.) Als u gebruik maken van de regels "corruptie" wilt noemen, moet u dat weten, maar dat slaat dan nergens op. Verder, ervan uitgaande dat iedere partij en ieder kamerlid zijn of haar redenen heeft om voor of tegen die motie van afkeuring te stemmen, laten we dit beperken tot waar het hier om gaat: Kaag heeft in haar functie gefaald. Met een motie van afkeuring, kun je natuurlijk alle kanten op. Deze motie van afkeuring is bijvoorbeeld wel een heel andere, dan die toen het om Rutte ging. Ik hoop dat ze aftreedt als die motie aangenomen wordt. Ik hoop, dat ze inderdaad beduidend anders is, dan Rutte en Bijleveld.

MG1968
MG196816 sep. 2021 - 16:46

Tjee. Je hebt gisteren aangegeven waar je voor stond @TweedeKans En in dat rijtje zouden hoofdelijke stemmingen wel en partijdiscipline niet in passen. En nu is het bijna corruptie. Zie je wel, het was niet nodig om je oneigenlijk gebruikte argumenten als het Kaag betreft in je historische posts op te zoeken. Ik had gelijk dat je dat deed en dat je dat toch niet zou veranderen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 18:02

MG, Heel goed gezien! Ik ben inderdaad allergisch voor partijdiscipline al snap ik ook dat je er bij kabinetsbesluiten soms niet onderuit komt. Dit schreef ik gisteren: Belangrijke punten waren voor mij: *Referendum *Directe verkiezingen voor burgemeester. *Directe verkiezingen Minister-President. *Het afschaffen/aanpassen wetten Godslastering en gewetensbezwaarde ambtenaren. Dit zijn enkele van de belangrijkste punten waarom ik die partij fantastisch vond. Els Borst, Boris van der Ham. Geweldig.

MG1968
MG196816 sep. 2021 - 18:42

Lol @TweedeKans Je snappertje is stuk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 sep. 2021 - 19:14

'Kaag is de vleesgeworden policor hypocrisie.' Niks hypocrisie. Kaag stap tenminste op na een motie van afkeuring. Rutte bleef na een motie van afkeuring begin april gewoon zitten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 sep. 2021 - 19:31

Zelf nadenken mag blijkbaar niet van kamerleden gevraagd worden,

korheiden2
korheiden216 sep. 2021 - 15:17

Het lijkt me dat Rutte hier eigenlijk erg tevreden over kan zijn. Hij was zelf begin april aangeschoten wild, maar daar zal de actieve herinnering niet groot meer aan zijn. Kaag is nu flink beschadigd. D66 zit waarschijnlijk niet op nieuwe verkiezingen te wachten, dus de machtspositie van de VVD wordt alleen maar sterker.

3 Reacties
WiebeI
WiebeI16 sep. 2021 - 15:57

Eens. Het lijkt een hoger spel van Rutte, maar dat is het niet. Het is de overmoed van de oppositie geweest. En van D66. En het op de man spelen tegen Rutte. Vuile politiek. D66 mag haar wonden likken. Hoogmoed komt voor de val.

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 16:10

Kans op nieuwe verkiezingen is alleen maar groter geworden.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 17:57

Kijk es an. Het radicale midden is weer tevreden. Zijn we opeens vergeten dat Kaag in het kabinet van een dwingeland zat?

itsme3
itsme316 sep. 2021 - 15:17

Het ziet er naar uit dat Kaag gaat struikelen over haar eigen arrogantie. Het blijkt dat ervaring als staatssecretaris van geld weggeven, in de wandelgangen ook aangeduid als minister van ontwikkelingssamenwerking, toch wat te licht is voor het echte werk.

5 Reacties
Mohawk2
Mohawk216 sep. 2021 - 15:39

"toch wat te licht is voor het echte werk." Het echte werk zoals van Rutte en Hoekstra, bedoel je?

EUpiet
EUpiet16 sep. 2021 - 15:39

Ach ik ken nogal wat D66 luitjes onder het docentenvolk en arrogantie is ook die mensen niet vreemd. Wel zijn ze heel goed in veel praten en vergaderen. Arrogantie en D66 dat hoort gewoon bij elkaar.

FromValue
FromValue16 sep. 2021 - 16:11

Iets te vroeg de CU tegen je in het harnas gejaagd en wat te weinig vrienden gemaakt. Kaag komt bij deze het zwaarst gehavend uit de formatie. Tegen zoveel geklungel valt niet op te borrelen...

itsme3
itsme316 sep. 2021 - 18:32

@mohawk Alle echte werk. Nederland is een concencus maatschappij, waar je af en toe iets moet geven en om af en toe iets te kunnen nemen. Gunnen, noemen we dat met een mooi Nederlands woord. Rutte beheerst dat spel tot in de puntjes. Kaag denkt dat je gewoon op je strepen kunt gaan staan en eisen en krijgen wat je wilt. Met die houding ben je gedoemd te mislukken. Haar positie bij D66 kan ze waarschijnlijk ook wel schudden.

wittecisnoot
wittecisnoot16 sep. 2021 - 18:43

Hard iemand de les geven dat je een motie van afkeuring moet behandelen dat men een motie van wantrouwen tegen je indiende. Dan zelf broddelwerk afleveren. Zo kwam ze zelf in de morele fuik terecht waar ze Rutte in wilde hebben...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 15:12

CU en D'66 zijn consequent. Mark Rutte mag uitleggen waarom.

4 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 16:24

Kaag is helemaal niet consequent. Nu het over haar zelf gaat vraagt ze een hoofdelijke stemming aan.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 17:50

2e, Jij zit hier maar wat te knikkeren. Als je dat stelt, dan weet je niet dat dit debat over Nederlanders in Afghanistan gaat. Aan Henk Kampf was in Buitenhof al te zien, hoe de vork in de steel zit. Henk bleef maar herhalen dat het niet anders kon: het idee van nation building moest gehandhaafd blijven, dus haal je geen mensen weg. Dat was de oekaze van Rutte.

MG1968
MG196816 sep. 2021 - 18:46

@Tweede Naar ik begrepen heb kwam de vraag mbt die hoofdelijke stemming van BBB. Toen zij die vraag introk kwam er dan ook geen hoofdelijke stemming. Maar met Kaag had dat niets van doen. Dus toch consequent?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 20:27

Arjan/MG, Klopt, ik heb het inmiddels gezien. Ik neem dat over Kaag terug. In mijn reactie van 16:35 uur zei ik al dat ze respect zou krijgen als ze inderdaad consequent zou zijn.

Poeh, poeh
Poeh, poeh16 sep. 2021 - 15:08

Met deze motie van afkeuring die ook door de CU wordt gesteund, krijgt Kaag een koekje van eigen deeg met haar nieuwe bestuurscultuur.

Hallahan2
Hallahan216 sep. 2021 - 14:52

En nu komt de grote tegenstelling tussen Rutte en Kaag zichtbaar naar boven: Rutte heeft een bepaalde gun factor waardoor ie alles overleeft een Kaag heeft dit absoluut niet. En begin nu niet te gillen dat dit komt omdat Kaag en zogenaamde sterke vrouw is, ze is een arrogante vrouw...

7 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 sep. 2021 - 15:05

"Rutte heeft een bepaalde gun factor waardoor ie alles overleeft een Kaag heeft dit absoluut niet" Mwa, volgens mij is het eerder zo dat Rutte's kiezers integriteit gewoon minder belangrijk vinden dan die van Kaag. Die tillen gewoon niet zo zwaar aan zo'n debacle in Afghanistan (of aan een toeslagenaffaire, of aan het gekloot met dat gas in Groningen etc.), als het sociaal-economisch gewenste beleid maar uitgevoerd wordt zul je ze niet zo snel horen. Of als je het vriendelijker wil zeggen: Rutte's kiezers zijn pragmatischer.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 15:09

Laatste alinea valt in de categorie ''Qui s'excuse, s'accuse:'' Je weet hoe het zit, maar je wil het niet weten. Kaag is consequent, of er nu sprake was van een oekaze van de zijde van Rutte of niet.

Haz
Haz16 sep. 2021 - 15:15

Dat hij een talent heeft om dingen op wonderbaarlijke wijze van zich af te laten glijden zal niemand ontkennen. Hij wordt niet voor niks Teflon Mark genoemd.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 16:48

Hallahan Wat heeft dat te maken met het gevoerde beleid. Daar ging iets grondig fout (óók voor Rutte!) en daar hebben we het over. Wat voor mens Kaag is, leuk om het daar in café over te hebben misschien, maar dat is hier een drogreden.

Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 19:32

Rutte is een klootzak met een hekel aan burgers. Kaag heeft een smetvrij blazoen en toont zojuist haar integriteit door af te treden. Maar Kaag is van D66, getrouwd met een Palestijn en inderdaad elitair, dat mag dus niet in dit land van de jankende meute. Blijkbaar hebben ze dan nog liever een liegende despoot met een sloopkogel

Tigranes
Tigranes16 sep. 2021 - 21:11

@Karingin, Als ze een "smetvrij blazoen" had was er geen motie van afkeuring geweest en was ze niet afgetreden. Overigens eens met je analyse van Rutte!

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 sep. 2021 - 22:59

Arrogant 'voor' een vrouw in jouw optiek mischien.

Knight3
Knight316 sep. 2021 - 14:51

De ChristenUnie laat hier even zien, dat het demissionaire kabinet toch moeilijk zonder ze kan. En geeft mogelijk een signaal naar CDA (Ank Bijleveld is nog altijd van het CDA, voor zover ik weet) en D66, dat ze nog steeds met CU rekening moeten houden. Ik weet natuurlijk niet of dit de primaire reden is (er is natuurlijk ook flink geklungeld in Afghanistan), maar het is voor hun wel een mooie bijvangst.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles16 sep. 2021 - 14:51

Is er hier ook maar iemand die ooit ook maar iets van “nieuw leiderschap” bij Kaag heeft ontdekt? En dan heb ik het niet over haar extreem hautaine houding en minachting voor kiezers die haar niet welgevallige partijen hebben gestemd. Ik zeg: functie elders!

2 Reacties
Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 15:49

Ik vind die minachting voor kiezers van bepaalde partijen juist mooi. Dat zou iedere zichzelf respecterende politicus moeten hebben.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 16:56

Damocles Begin eens met het definiëren van wat voor u in welke context goed leiderschap is. Dan kunnen serieuzere mensen als u daar op reageren. Hier, als leider van het departement en bepalend voor 'het gezicht' van Nederland heeft ze ernstig gefaald. Als leider van een kabinet zou ze wellicht veel beter kunnen functioneren als Rutte. Wat u "minachting voor keizers noemt", dat kan je ook anders uitleggen. Dat mensen zich inderdaad niet bewust zijn van het antidemocratische karakter van PVV en FvD, dat is zo ernstig, dat er maar heel gauw iemand moet komen, die dat en duidelijk maakt en probeert om mensen op andere (betere) gedachten te brengen. Norsemen Ik ben het daarmee eens. Ik vind het al heel wat dat Rutte niet wil samenwerken met PVV en FvD maar ik zou me nog beter voelen, als hij - en iedere politicus die onze democratie werkelijk waardeert en begrijpt - dat eens heel duidelijk maakte; wat het probleem met dergelijke partijen is.

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 14:45

Dat is dus niet naar voorbeeld van de Heiland. Met hem werd afgerekend, zelf deed hij dat hoogste zelden. Toen ,mevrouw Kaag de motie steunde die Mark Rutte moest vernederen,zei ze: Ik zou als dat mijn lot was ogenblikkelikj vertrekken. Gevalletje arroseur arrosé. Overigens, er is om hoofdelijke stemming gevraagd. Maar ik weet nu al wie em gaat steunen. Want als er reuring is, dan staatem ie natuurlijk vooraan, samen met Wilders. Populisten weten elkaar blindelings te vinden. Ik denk dat dat de geur van wilde beesten was, waarover Van Mierlo het had.

7 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles16 sep. 2021 - 14:55

@ Bouwman Heb je weer een stok gevonden om de door jou zo gehate honden te slaan? Weet niet of je het überhaupt hebt begrepen maar de voltallige oppositie stemt tegen dus ook PvdA, GroenLinks en de SP maar daar horen we meneer Bouwman begrijpelijkerwijze niet over.

Kuifje3
Kuifje316 sep. 2021 - 15:17

@Bouwman: welke Heiland? Die van “oog om oog” zou zeker de motie steunen hoor. Overigens rekent de Heiland genadeloos af in diverse bijbelboeken met hen die Hem onwelgevallig zijn. Zowel in het oude als in het nieuwe testament. Verder: om iedereen waar je het politiek niet mee eens bent “populist” te noemen en ze te vergelijken met wilde beesten vind ik niet bepaald getuigen van naastenliefde. Verder wat is ook alweer de definitie van populist? Is dan niet IEDERE politicus een populist?

ManekiNeko
ManekiNeko16 sep. 2021 - 16:07

Ey Bouman, jij zou toch als geen ander moeten weten dat god onmiddellijk straft. Heeft hij met de heiland ook gedaan

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 16:11

Het had Rutte inderdaad GESIERD als hij na alle debacles van hem in de afgelopen 10 jaar was vertrokken. In het bedrijfsleven was hij allang gefileerd. Een zwak staatsman derhalve.

nDialectics
nDialectics16 sep. 2021 - 16:44

@Bouwman "arroseur arrosé" Een leerzame film in een tijdvak dat spanningsbogen verkorten een trend is.

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 17:28

Damocles, pas toch op die draad, ik sla nooit, zelfs niet met een roos. Weet je, de oppositie is geen gezamenlijk blok, zelfs geen blokje. En PvdA en GL flirten wel; met elkaar maar de SP loopt een blauwtje bij die twee. Ik vind dat niet echt leuk. Kuifje, God is liefde, en de uitdrukking komt van HAFMO en niet van mij. Ik noem de naam niet van degene die naast Geert Wilders staat. Die mag iedereen voor zichzelf invullen. Tom, de een vindt versieren leuk, een ander blijft liever single. Keuzevrijheid Tom. En inderdaad de spanningsboog is krap, de lonen te laag en de lonten kort. En de kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 sep. 2021 - 19:23

'zei ze: Ik zou als dat mijn lot was ogenblikkelikj vertrekken.' Kaag houdt ten minste woord, daar hebben we jouw grote vriend liegbeest Rutte de laatste jaren niet meer kunnen betrappen.

THM@S
THM@S16 sep. 2021 - 14:43

Prima! Deze minister heeft in haar korte tijd al ruimschoots haar incompetentie aangetoond. Opstappen en een capabele opvolger aanstellen. Geen diversiteits/inclusiviteits quotum maar de beste persoon op de juiste plek. Wat voor kleurtje of geslacht hij of zij dan ook heeft.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 17:03

Thomas Hoe is ze dan in deze kwestie "incompetent" gebleken en waarin is ze dan nog meer incompetent gebleken? Dit was dus volgens u niet de juiste man op de juiste plek. Waarom denkt u eigenlijk, dat ze op andere zaken dan haar competentie verkozen is? En waarom bent u bang dat een eventuele opvolger niet op competentie verkozen zal worden? Ik stel vragen, want dan geef ik u een eerlijke kans om uw competentie, om de minister van BZ te beoordelen, te tonen.

harmmeijer
harmmeijer16 sep. 2021 - 14:39

Told you so: ook D66 in een regering met Rutte kaltgestellt, want de VVD treft natuurlijk, ondanks Broekers-Knol en Stef Blok, geen enkele blaam. Kots. Bij eventuele nieuwe verkiezingen kan Rutte rustig achteroverleunen.

5 Reacties
harmmeijer
harmmeijer16 sep. 2021 - 15:06

In de Volkskrant van 14 september 2021. STEKEL, Rob Vreeken. Een ideologische zeloot Al een jaar geleden, zo blijkt, zond de Nederlandse ambassade in Kabul een noodkreet naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag: help ons de evacuatie van Afghaanse medewerkers voor te bereiden. Helaas, lou loene. Daarmee verschuift de aandacht van Sigrid Kaag naar Stef Blok, de toenmalige minister. Dat verklaart alles. Blok is de man van ‘hoe minder overheid, hoe beter’. Een ideologische zeloot. In 2017, nadat hij als laatste minister van Wonen de markt vrij baan had gegeven, jubelde hij: ‘Ik ben de eerste VVD’er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!’ Dus was zijn motto: de overheid dient zich zo weinig mogelijk te bemoeien met buitenlandse zaken. Gelukkig kwam er een evacuatie op gang dankzij het vrije spel der humanitaire krachten.

Haz
Haz16 sep. 2021 - 15:13

Dat VVD kut is wisten we al. Misschien ook nog een mening over D66? Of ben je een D66 aanhanger.

harmmeijer
harmmeijer16 sep. 2021 - 15:46

@ Haz Ik ben geen aanhanger van D66, verre van dat. Het gaat mij erom dat Rutte niets meer te vrezen heeft van PvdA, CDA en D66 bij eventuele nieuwe verkiezingen. Hij heeft ze met zijn berekende smerige politiek allemaal weggespeeld. Ook Kaag is geen bedreiging meer voor hem. We zijn nog lang niet van die linkmichel af. Kan hij Nederland verder afbreken.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 17:04

Merel Ik vind dat we dit in eerste instantie moeten beperken tot deze kwestie. Als Kaag gefaald heeft, dan moet ze de gevolgen aanvaarden. Ook al zouden andere mensen dat niet doen!

Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 17:36

Merel, "Het gaat mij erom dat Rutte niets meer te vrezen heeft van PvdA, CDA en D66 bij eventuele nieuwe verkiezingen. " Je doet niets anders dan continu VVD haat verspreiden. Maar probeer eens op de inhoud in te gaan. Of iets breder te kijken. CDA heeft een leiderschapscrisis, PvdA heeft kort voor de verkiezing gewisseld met een niet zo charismatisch maar wel erg links imago ex minister van gelduitdelen. GL heeft door omstreden interne benoemingen ook geen verkiezingswinst behaald. En D66; die partij heeft de wind mee gehad bij de omroepen, want dat was t beleid en dat hebben de omroepen met verve toegepast. Zelfs als minister van champagne mocht D66/Kaag zich profileren en is de kritiek weggewuifd 'want het was een vrouw'. Dan heb je de christelijke partijen; die zijn constant gebleven. De SP verloor 5 zetels maar is ong net zo groot als PvdA of GL. De rest is voor later omdat ik vermoed dat je al afgehaakt bent. Als je voor een stabiel NL zou willen zijn, welke mogelijkheden zie je nu voor jezelf voor je zodat je niet met zure of "smerige" of "linkmichel" NL afbrekende reacties hoeft te komen?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 14:35

Bij1, Volt, GroenLinks, PvdA, PvdD, Denk steunen allemaal deze motie van wantrouwen. De volledige linkse oppositie. En de CU heeft mevrouw Kaag zelf uitgesloten en vernederd, dit kon ze verwachten met "nieuw leiderschap" en ethische kwesties terwijl Afghanen drie mensen mochten aanwijzen van haar. (Lastig als je gezin hebt met vier kinderen, of als je getrouwd maar kinderloos bent. Jouw ouders of mijn ouders?) Enige wat haar respect zou geven in mijn ogen is opstappen zoals ze zelf aangaf na de motie tegen Rutte, verlies nemen en als partijleider doorgaan en proberen tot een nieuwe coalitie te komen met VVD/CDA/CU. Wel ben ik benieuwd wat elke partij echt wil. En dan geen wollige taal. Wij zullen de Afghanen moeten helpen, en zeker de tolken. 1. Hoeveel Afghanen wil elke partij hier opnemen gezien de capaciteit op de woningmarkt en druk sociale bestel? 2. Is dat met tijdelijk (zolang oorlog duurt en niet veilig is) of permanent Nederlands paspoort? 3. Hoeveel kunnen wij uitgeven om een goed uitgerust opvangkamp in de regio te maken, desnoods met Nederlands militaire bescherming. Stukje duidelijkheid zou prettig zijn.

6 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman16 sep. 2021 - 15:38

Grappig, bij al dat zelf nadenken kwam je de SP niet tegen? Van mij krijg je geen tweede kans en ga je gelijk door naar AF. In welk land wou je dat opvangkamp situeren? Afganistan, Pakisten, Iran? Volgens mij heeft geen van deze landen behoefte aan Nederlandse militairen. Bahrain wellicht, tenslotte een basis van de VS.

Mohawk2
Mohawk216 sep. 2021 - 15:49

"steunen allemaal deze motie van wantrouwen" 't Is een motie van afkeuring, beste 2x Zelfnadenkenaub...

ManekiNeko
ManekiNeko16 sep. 2021 - 16:09

@Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! 16 september 2021 at 16:35 Bij1, Volt, GroenLinks, PvdA, PvdD, Denk steunen allemaal deze motie van wantrouwen. De volledige linkse oppositie. Had je dan iets anders verwacht van de oppositie bij een demissionair kabinet?!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 18:10

Frans, Je hebt gelijk. SP was ik in het rijtje vergeten. Excuses. Ik weet niet precies waar. Wel weet ik dat wij hier 100.000 Afghanen kunnen opvangen. Een goed uitgerust opvangkamp op een veilige plek in de regio in ieder geval. En als Bahrein een goede optie is, prima. Mohawk, Ook u hebt gelijk. Het is inderdaad motie van afkeuring. Mijn excuses.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 18:14

Kleine maar belangrijke toevoeging: Wel weet ik dat wij hier GEEN 100.000 Afghanen kunnen opvangen. Of we moeten de teller voor de komende 10 jaren ongeacht de ramp die zich in welk willekeurig land (inclusief Afghanistan) ook voordoet bevriezen en op 0 zetten.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 18:27

Frans, Zo boos omdat ik voorstelde dat je op marktplaats een smartphone kon kopen voor 25 euro zodat je de QR code kunt laten zien? De door mij toegewenste fijne vakantie was oprecht. Heerlijk als je dat kunt doen na 55 jaar huwelijk.

Marcus A.2
Marcus A.216 sep. 2021 - 14:32

Kwestie van voltooid nieuw leiderschap lijkt mij.

Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 14:23

Het is te hopen dat Kaag de juiste conclusie trekt. De meermaals door haarzelf geprezen rol van topdiplomaat was niet voldoende om vrienden te maken in de Tweede Kamer. Ze heeft vol dedain iedere partij in de TK geschoffeerd en de les gelezen. Ondanks de zelfbenoemde kennis van mores lukte het haar niet om in de wandelgangen zelfs maar een kopje koffie te drinken.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 14:50

Als Kaag de juiste conclusie trekt, is er helemaal niemand meer die zich blijft verweren tegen de leidersstijl van Rutte die al veel eerder de juiste conclusie had moeten trekken. Het is werkelijk bijzonder knap hoe Rutte zich uit de modder heeft gehezen. En weer gewoon als vanouds, de manier waarom hij door de modder moest, weer verder gaat. Alsof er niets gebeurd is. Dag klimaat. Dag Waddenzee. Jammer Groningers, echte hulp gaan jullie niet meer krijgen. Netzomin als de beschadigden door de toeslagenaffaire. De ongelijkheid zal blijven toenemen. Leve Rutte IV.

Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 15:05

vdbemt 1650u, 1. De moties gaan over Kaag en Bijleveld. Niet over Rutte. 2. Kaag is diegene die moreel hoog van de toren blaast. Rutte (en ook Bijleveld) is wat pragmatischer ingesteld. 3. Rutte is nu eenmaal goed in het lijmen en ritselen, anders overleef je het niet zo lang in zijn positie. Kaag, als topdiplomate, lukt het zelfs om TK nestor vd Staaij (ook ex buitenlandwoordvoerder), die een kwinkslag maakte om de angel uit een moeizaam debat te trekken, te schofferen. Dezelfde vd Staaij die meerdere D66 standpunten door de Kamers heeft geholpen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen16 sep. 2021 - 16:14

Eens met vdBemt. Zo is het.

Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 17:08

Tom Lucassen 1814, Mooi dat je dat vindt. Argumenten zijn niet eens meer nodig. En zo makkelijk is het, jouw stem telt evenveel mee als die van vdbemt of van mij. Wat een pech dat nu juist D66 het referendum (n.b. als 1e daad van het afgelopen kabinet) zelfs met terugwerkende kracht heeft afgeschaft.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 17:11

Stheno Beweren is gemakkelijk: "Ze heeft vol dedain iedere partij in de TK geschoffeerd en de les gelezen." Maar om die stelling ook maar enige waarde (diepgang) te geven moet u moeite doen en beargumenteren. Het zal er wel niet van komen, ben ik bang: Beweren is gemakkelijker en effectiever wanneer je preekt voor bepaalde parochies. Inderdaad gaat deze motie over Kaag en Bijleveld. Maar het lijkt mij, dat dit aan een MP onder wiens verantwoordelijkheid al die vreselijke dingen plaatsvinden (Deze kwestie, toeslagenaffaire, Groningen, onderzoek Van Linden.......) niet voorbij kan en mag gaan.

Stheno
Stheno16 sep. 2021 - 19:11

Zandb 1911u, Dank voor je reactie. Ongetwijfeld heb je het niet meegekregen. En je verbazing is niet onverwacht, wat verder niets met het niet meegekregen hebben te maken heeft. https://www.youtube.com/watch?v=XlzBTMT7DkQ is een TK stukje waarin is te zien hoe Kaag poogt Kamerleden de les te lezen, en dan heb ik het alleen nog over het debat wat nog deze week is geweest. "Beweren is gemakkelijker en effectiever wanneer je preekt voor bepaalde parochies." Je spreekt slechts uit eigen ervaring, merk ik. Laat ik het anders stellen, hoeveel voorbeelden had je gewild om jou te overtuigen? Ik vermoed dat een oneindig aantal je niet gaat overtuigen. Het bovenstaande staaft wat ik op 1705u zeg. Jouw opmerking plaats ik dan ook onder het kopje gewogen en te licht bevonden. Wat jou verder lijkt kan ik wel ven repliek dienen, maar whatsaboutisms worden hier meestal afgeserveerd. Vdbemt, jij en ook anderen proberen de moties breder te trekken; allemaal goed en wel, maar doe dat maar in de TK, want op Joop wordt t niet gewaardeerd door juist diezelfde reageerders. Het verbaast me dat ook jij toch die weg probeert te bewandelen.

LHTJ
LHTJ17 sep. 2021 - 9:25

@Stheno Volledig met je eens. Aan andere hier de uitnodiging om het filmpje te bekijken en dan goed op te letten op minuut 2.29. Het gedrag van Sjoerdsma richting vd Staay is exemplarisch voor de weerstand die D66 oproept bij vele.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2021 - 14:21

Kaag heeft een lelijk dilemma als de motie wordt aangenomen. Volgens mij is dat dit. Enerzijds zou zij dan moeten aftreden, mede gezien haar eigen opvattingen en die van haar achterban. Het optreden in Afghanistan is niet goed geweest en uiteindelijk is zij daarvoor verantwoordelijk. Aan de andere kant is er een motief van de CU om deze motie tegen Kaag door de kamer te krijgen het vleugellam maken van D66 in de kabinetsbesprekingen. Immers Kaag was verantwoordelijk voor de stemmen winst van D66 en zonder Kaag zou D66 gedwongen zijn een kabinet met CU te accepteren. Dat staat haaks op de opvattingen van de meer linkse kiezers die D66 zo groot hebben gemaakt. Die willen een ander beleid in medisch ethische vraagstukken en het milieu. Wat ze ook kiest de uitkomst is iets dat volstrekt ongewenst is voor Kaag. En het probleem ontstaat vanwege de eigen opvattingen en die van de achterban als het gaat om fatsoenlijk bestuur. Ter vergelijking. Rutte heeft dit probleem helemaal niet. En zijn achterban ligt er ook niet wakker van als Rutte blijkt te liegen of disfunctioneert. Dus Kaag gaat handelen op de weinig integere manier die rechts Nederland begrijpelijk vindt en blijft aan. Of Kaag gaat handelen op de manier die links Nederland integer vindt. Zo bezien is het dilemma van Kaag illustratief voor de polarisatie van Nederland.

17 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2021 - 14:40

Kaag heeft als voormalig diplomaat nog aan damage control gedaan, maar duidelijk te laat. Wat de CU voor motieven heeft zullen we nooit weten maar het is een uitgelezen kans de eigen positie te verbeteren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 sep. 2021 - 14:44

Daan, eens. CU speelt machtspelletjes. Het is hun manier om weer toegang tot de formatie te krijgen. Verder geloof ik niets van wat ze zegt dat er gebeurd is. Voor iemand die uit de diplomatieke dienst komt is wat ze zegt volkomen ongeloofwaardig. Zij moest dit verhaal vertellen om te verhullen dat het Rutte was die de minister dwong om niets te doen. Er was unanimiteit in de minsterraad. Die komt er niet zo maar, daarvoor moet enorme druk uitgeoefend zijn. En er is er maar een die die macht kan uitoefenen.

LHTJ
LHTJ16 sep. 2021 - 14:49

Knap hoor, om zowel Rutte, de CU als rechts Nederland de maat te nemen onder een artikel dat gaat over het handelen van een volstrekt incapabele politica. Zie de uitkomst uit de wobverzoeken omtrent de Kaag-docu. Behalve dat ze de Nederlandse bevolking voorliegt, de kamer niet informeert steekt ze ook nog een collega minister een mes in de rug. Zie de uitkomst van het debat en de motie tegen Rutte. Voor eigen gewin je belangrijkste coalitiepartner een mes in de rug steken. Zie de handelswijze en interne gekonkel over een mogelijke motie jegens Ollongren. De nieuwe bestuursstijl is er dus een van nog meer achterkamertjes nog meer partijpolitiek en nog meer integriteit inleveren. De kamer een mes in de rug steken. Zie haar blunders in het Afghanistan dossier. We hebben het gisteren allemaal kunnen volgen. Veel Nederlanders en mensen die voor ons land gewerkt hebben kregen een mes in de rug. Zie de staat van de formatie. Een volstrekt mislukte missie waar ze net zo debet aan is als alle andere partijen aan tafel. Ze werpt de messen met 4 tegelijk over de onderhandelingstafel. En ondanks dat lacht ze een SP kamerlid die een motie voorleest gewoon uit. koffie drinken en overleggen? pfff, niet voor Sigrid hoor. Iemand vertrouwen? nee absoluut niet, zo de waard is vertrouwd zij haar gasten. Los van haar handelen krijgt heel Nederland braakneigingen van dat elitaire, hautaine gedrag. Als politica is Kaag een intens slecht mens.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 sep. 2021 - 14:55

Daan, "zonder Kaag zou D66 gedwongen zijn een kabinet met CU te accepteren" Waarom?

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 14:58

Het is zeker een dilemma. Zij is zo'n beetje nog de enige die tegen die moraalloze gladjakker Rutte aan het strijden is. Iedereen lijkt vergeten waarom hij moest aftreden. Hijzelf ook. Want hij gaat op de oude voet verder. Hij had radicale ideeën over de nieuwe leidersstijl. Lachu. Kaag zou zich als minister terug kunnen trekken, dan laat ze zien dat ze verantwoordelijkheid neemt. Maar wel als leider van D66 door kunnen gaan om Rutte alsnog aan banden te leggen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 15:07

Danielle en Martin, Bij1, Volt, GroenLinks, PvdA, PvdD, Denk steunen allemaal deze motie van wantrouwen. De volledige linkse oppositie. En de CU heeft mevrouw Kaag zelf uitgesloten en vernederd, dit kon ze verwachten met “nieuw leiderschap” en ethische kwesties terwijl Afghanen drie mensen mochten aanwijzen van haar. (Lastig als je gezin hebt met vier kinderen, of als je getrouwd maar kinderloos bent. Jouw ouders of mijn ouders?) Is er één letter van wat ik hierboven schrijf niet waar? Mevrouw Kaag speelde ook machtsspelletjes. Ze dacht het zonder de CU te kunnen en haar verkiezingswinst te verzilveren. En nu is het de schuld van de CU? Martin, ik ben het zeker met je eens dat Kaag hier liegt. Iemand met haar netwerk in het middenoosten moet veel meer geweten hebben.

Haz
Haz16 sep. 2021 - 15:12

@Kees Waarschijnlijk omdat D66 geen nieuwe verkiezingen wilt als ze Kaag net kwijt zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2021 - 15:32

@ LHTJ Jij schrijft: Knap hoor, om zowel Rutte, de CU als rechts Nederland de maat te nemen onder een artikel dat gaat over het handelen van een volstrekt incapabele politica. Terecht toch. Jij hebt geen probleem met de toeslagen affaire, alle rechtse kiezers niet, de VVD niet, Rutte niet. En toch motie van afkeuring. En Rutte blijft gewoon zitten met jouw instemming. De actie van de CU kan alleen begrepen worden als een poging Kaag te wippen. Dus mijn tekstje is helemaal terecht. Je hebt er inhoudelijk ook weer helemaal niets tegenin te brengen. Kaag is zelf kritisch over de gang van zaken en erkent dat het fout ging. Dat doet een VVD politicus zelden of nooit. Bij Kaag kan je verwachten dat zij leert van fouten. Politici die dat niet doen zoals Rutte leren ook niets. En Kaag is zeker niet incompetent. @ Kees van Bemmelen Jij schrijft: Waarom? Omdat D66 dan hun stemmenkanon kwijt is. Veel kiezers hebben D66 gestemd vanwege Kaag. Er komen nogal wat kiezers van GroenLinks en PvdA. Bij de PvdA vertrokken ze omdat ook de PvdA met Asscher werd onthoofd. D66 kan zonder Kaag niet dreigen met nieuwe verkiezingen want dan houden ze nog maar de helft van het huidige aantal zetels over. Dus leveren ze invloed in in de onderhandelingen over het nieuwe kabinet, dus schuift de CU weer aan. Het blijft koffiedik kijken maar het lijkt mij veruit het meest waarschijnlijke scenario.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2021 - 15:39

@ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Bij1, Volt, GroenLinks, PvdA, PvdD, Denk steunen allemaal deze motie van wantrouwen. De volledige linkse oppositie. Het is een motie van afkeuring. Daarom is er deze brede steun. En je schrijft: En de CU heeft mevrouw Kaag zelf uitgesloten en vernederd Klopt zij heeft hen uitgesloten. Maar wat is vernederd? Hetzelfde als de VVD/CDA met GroenLinks en PvdA deden? D66 wijst de CU af op inhoudelijke gronden. Dat is een stuk beschaafder dan de houding van VVD/CDA ten opzicht van beide linkse partijen. Kaag is geen slecht mens. Er zitten aanmerkelijk ergere in de kamer. En vergeleken Rutte en Hoekstra is ze een erg goed mens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2021 - 15:55

De persoonlijkheid van Kaag lijkt mij niet zo relevant. De volledige linkse oppositie (en zij niet alleen) mag zich afvragen wat de gevolgen zijn van het gespeelde machtspel.

Eid
Eid16 sep. 2021 - 16:13

@Martin CU machtspelletjes verwijten, nu wel bij deze partij, is echt niet serieus. En dan Kaag 'uit de wind' trachten te houden, door een Rutte verhaal te bedenken, als het niet zo ernstig zou zijn is het om te glimlachen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2021 - 17:14

@ Eid Jij schrijft: CU machtspelletjes verwijten, nu wel bij deze partij, is echt niet serieus. O waarom? Onlogisch is het niet. Heb jij ook argumenten voor het feit dat jij denkt dat de CU niets te verwijten valt? Het onderwerp is besproken in de ministerraad, er zijn kabinetsbesluiten genomen. Daar zat de CU bij. Zou de CU ook de motie steunen als Kaag in het kabinet zat namens de CU? Wat was het standpunt van de CU ministers in de ministerraad?

LHTJ
LHTJ16 sep. 2021 - 17:29

@Daan jij schrijft: Terecht toch. Jij hebt geen probleem met de toeslagen affaire, alle rechtse kiezers niet, de VVD niet, Rutte niet. En toch motie van afkeuring. En Rutte blijft gewoon zitten met jouw instemming. De actie van de CU kan alleen begrepen worden als een poging Kaag te wippen. Dus mijn tekstje is helemaal terecht. Je hebt er inhoudelijk ook weer helemaal niets tegenin te brengen. Nee dat is niet terecht in de context van het artikel, het gaat over Kaag en jij begint over totaal andere zaken die je gebruikt als bliksemafleider. Want ochjee als gods gift to planet earth mevr. Kaag kritiek krijgt dan heeft Daan zichzelf de opdracht gegeven haar koste wat kost te verdedigen. Natuurlijk vindt ieder weldenkend mens de toeslagenaffaire verschrikkelijk, ook ik. Wederom en geheel volgens verwachting leg je iemand weer wat in de mond en beschuldig je iemand totaal ongegrond. Inhoudelijk heb ik een aantal punten aangegeven waarom Kaag niet capabel is maar, ook geheel volgens verwachting, negeer je die.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 sep. 2021 - 18:21

Daan, Op die manier. Verkiezingen zouden nu zeer slecht uitkomen voor D66, da's waar.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 18:48

Daan, Klopt, mijn excuses. Motie van wantrouwen moet afkeuring zijn. Ze zette de CU weg als een roestige motor wat in deze tijd niet meer kon. VVD/CDA deden inderdaad aan machtspolitiek door niet tegelijkertijd met zowel PvdA als GroenLinks te willen regeren.

Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 20:32

LangeHansTeringJantje: Wat lul je nou, het hele stukkie van DO gaat over Kaag en het dilemma waar ze voor staat. Alleen de laatste alinea bevat een vergelijking met Jojo Rutte en het schorriemorrie dat op hem stemt, en dat is geheel legitiem in het kader van die analyse. Met jouw reactie wek je de suggestie dat je Kaag erger vindt dan Rutte, dan kun je verwachten dat je die vraag over de Toeslagenaffaire krijgt, tenslotte zijn huzarenstuk (en trots dat ie is op wat ie in dit gave land bereikt heeft!). Al was het passender geweest over zijn leugens en smerige gekonkel te beginnen - maar 10 jaar van dat vind je dus blijkbaar ook minder erg dan het handelen van iemand in het afgelopen jaar, die zich staande moet houden in het ranzige klimaat dat Rutte heeft geschapen

Eid
Eid17 sep. 2021 - 5:54

@Karingin U geeft telkens blijk vh feit dat VVD stemmers behoren tot - uw woorden- het schorremorrie van NL. Iedereen die andere opvattingen heeft dan Karin lult maar wat - uw woorden weer-. En wat moet dan het intelligentia van NL voorstellen?

De Lieve Heer
De Lieve Heer16 sep. 2021 - 14:20

Binnenkort krijgen we een minderheidsregering van politici waartegen een motie van afkeuring is uitgesproken. Die wachten dan gezamenlijk het moment af of de tweede kamer de moed opbrengt om een een motie van wantrouwen uit te spreken. En dan krijgen we nieuwe verkiezingen.....

Markzelluf
Markzelluf16 sep. 2021 - 14:15

Voorstel: Bijleveld en Kaag functie elders

1 Reactie
Me, myself and I2
Me, myself and I216 sep. 2021 - 14:43

Doe Marrukje en Heil Hugootje dan ook maar een functie elders.

Nelisje
Nelisje16 sep. 2021 - 14:14

Ben benieuwd of zij dan nu blijk laat geven van nieuw leiderschap en opstapt. Dat was wat zij van Rutte verwachte toen hij een motie aan zijn broek had.

Djennica
Djennica16 sep. 2021 - 14:14

Dat moet exit Kaag betekenen, ze heeft het zelf gezegd! Wat een ironische wending.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 sep. 2021 - 14:13

Ik geloof geen woord van wat Kaag beweerde. Natuurlijk was iedereen al maanden op de hoogte van de urgentie. Als een ambassadeur zich in een persoonlijk schrijven richt aan het ministerie en de ministerraad dan is dat uit noodzaak. Kaag weet dat, de hele kamer weet dat. Bovendien staat in de stukken dat het besluit om niets te doen unaniem door de ministerraad is genomen. Dus inclusief de CU bewindslieden die nu voor een motie van afkeuring stemmen. Kaag liegt om iets anders te verbergen. Hoe komt het toch dat alle partners en directe concurrenten van de VVD beschadigd uit een coalitie komen? Waarom gaat iedereen door het stof om in de gunst te komen van Rutte? Heel simpel, omdat Rutte bepaalt met wie hij wil spelen en wie een andere zandbak mag opzoeken.

3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed16 sep. 2021 - 14:37

Rutte komt net zo goed beschadigd uit een coalitie, maar de VVD-kiezer is wat pragmatischer ingesteld en kijkt naar het resultaat onderaan de streep. En dan heeft Rutte het voor zijn kiezers goed gedaan.

west012
west01216 sep. 2021 - 14:41

Kaag liegt inderdaad. Betrokken ministers hebben een ton boter op hun hoofd. Het kabinet wilde simpelweg voorkomen dat er Afghaanse vluchtelingen naar Nederland zouden komen. Alleen al over de tolken werd moeilijk gedaan (niet geregistreerd, onbekend, kunnen terroristen tussen zitten, enz.).

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 sep. 2021 - 14:49

Of Kaag handelde zoals Lord Carrington dat deed inzake The Falkland Islands. Hoog geprezen destijds door Frits Bolkestein. Toen Voorhoeve inzake Srebrenica voor dezelfde keus stond, zei Bolkestein onmiddellijk: Nee, nee, want dan komt het over alsof het jouw schuld is. En dit keer doet Rutte uiteraard zijn mond niet open. Minne mannetjes, die VVD politici.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 sep. 2021 - 14:05

Met alle respect, maar dat heeft ze over zichzelf afgeroepen. Wat ik persoonlijk kwalijker vind, is haar enorme m-o ervaring en wat dat eigenlijk waard is in een situatie als Afghanistan. Weinig dus en dat zet te denken.

2 Reacties
Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 19:50

Mwah, ze was mede afhankelijk van het addergebroed van de VVD en de schijnheiligen van 't CDA, die natuurlijk wél gewoon blijven zitten

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 sep. 2021 - 23:13

Karingin Ik neem aan dat R bedoelt dat ze niet meer kon blijven zitten al wilde ze dat. Door de ongenade van hebben gezegd dat ze als ze Rutte was weg zou zijn.

WiebeI
WiebeI16 sep. 2021 - 14:05

Ze zal wel moeten aftreden. Aanblijven betekent onherstelbaar gezichtsverlies. Ze zal nooit meer geloofd worden. Ze heeft haar exit al geregeld. Niet voor niks wil ze tijdens de APB naar New York: netwerken voor een leuk elite baantje bij de VN in plaats van minister in dat boerenkinkellandje.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 19:45

Ik zou haar groot gelijk geven, dit land verdient iemand van haar statuur niet

Haz
Haz16 sep. 2021 - 14:01

Heel benieuwd of de woorden van Kaag zich hier gaan scheiden van de daden en als dat gebeurt, hoe alle D66-fans dat gaan verdedigen.

robert vos
robert vos16 sep. 2021 - 14:00

Zelden iemand zo snel zien stijgen en dalen in de gunst van politici en bevolking. Na het door iedereen, behalve zijzelf gegeven interpretatie van het:”Hier scheiden onze wegen” zal dan ook haar eigen:” ik ben een ander mens” ook wel weer door iedereen verkeerd begrepen zijn. Wie zijn toch die mensen die op haar stemmen? Dit is dan weer een vrije interpretatie van haar eigen woorden in haar eigen, zeer omstreden, documentaire. Ik hoop voor haar dat ze weer geruisloos terug kan naar de stille diplomatie.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 sep. 2021 - 19:33

Nou nee dus, ze is afgetreden en is dus inderdaad een integer mens. Iets wat je van Rutte beslist niet kan zeggen

Dehnus
Dehnus16 sep. 2021 - 13:57

Tja, als je op Europees niveau niet kan samenwerken en coördineren, dan ook niet zeuren dat je moet doen wat Ome Biden zegt. En al helemaal hun niet de schuld geven van je eigen falen op dat gebied. Helemaal omdat het constant uitstel was tot op het laatste moment met Nederland.