Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) moet zich voor de Tweede Kamer verantwoorden over zijn besluit mensen in door Israël illegaal bezet gebied opzettelijk een te hoge uitkering te geven. De VVD, PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben daarom gevraagd. Dat meldt NRC zondagavond.
Zaterdag onthulde NRC dat Asscher hoogstpersoonlijk opdracht gaf om de uitkeringen door te betalen, nadat de Sociale Verzekerings Bank (SVB) die eigenlijk wilde korten. De ontvangers hebben zelfs helemaal geen recht op de uitkering, omdat zij in een bezet gebied wonen, wat door Nederland niet als Israëlische grond erkend wordt. De SVB had dat bij het toekennen van de uitkering niet direct herkend. De beslissing gewoon door te blijven betalen is, hoewel Asscher wist dat hij in strijd met de wet handelde, genomen met medeweten van de premier.
VVD-Kamerlid Anoushka Schut zegt nu:
"Ik heb uit de communicatie richting de Tweede Kamer begrepen dat er alleen een uitzondering gemaakt wordt voor oorlogsgetroffenen. Het was me niet duidelijk dat er ook een uitzondering is gemaakt voor niet-oorlogsgetroffenen in door Israël bezet gebied. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet mensen daar niet anders behandelen dan mensen in door Marokko bezet gebied. Dat gaat in tegen het rechtvaardigheidsgevoel."
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt noemt het schenden van de wet ‘ontluisterend’:
"Ik had niet gedacht dat in Nederland een minister een zelfstandige uitvoeringsinstantie als de SVB opdracht zou geven de wet te overtreden. Dat vind ik het ergst. Wat de SP betreft is de vraag aan de orde of Asscher nog wel kan aanblijven."
Wat het ten onrechte doorbetalen van uitkeringen in door Israël illegaal bezet gebied extra pijnlijk maakt, is dat Lodewijk Asscher zich altijd heeft ingezet om uitkeringsgerechtigden in andere bezette gebieden wél te korten. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen in de Westelijke Sahara dat bezet wordt door Marokko.
Zondag liet ook de coördinatie van Marokkaans-Nederlandse organisaties in een persverklaring weten woedend te zijn over het meten met twee maten door Asscher. Zij schrijven:
"Vanaf 2013 is de minister bezig met een actie om de uitkeringen richting Marokkaanse migranten en hun families te verlagen en/of af te schaffen. In 2013 stelde hij een korting voor van 40 %, waarna de rechter heeft bepaald dat dat niet mocht. De zoektocht naar een verlaging van de uitkeringen ging onverminderd verder.
Marokko moest akkoord gaan met een wijziging van het verdrag, of het verdrag zou eenzijdig worden opgezegd. Kortom, de Nederlandse regering heeft op allerlei mannieren geprobeerd de rechten van de Nederlands-Marokkanen aan te tasten. Hetgeen tenslotte ook gelukt is: afschaffen kinderbijslag voor in Marokko wonende kinderen, verlaging van de ANW en WGA-uitkeringen en verlaging van de Toeslagen Wet Arbeidsongeschiktheid. Daarnaast de onverkwikkelijke situatie rondom het vermogensonderzoek. Gegevens worden bijvoorbeeld verkregen van buren, soms zelfs door omkoping."
"Oudere Marokkanen, die rond de 40 jaar in Nederland hebben gewerkt en altijd een aio-uitkeringen hebben ontvangen, moeten na de vermogenstoets met terugwerkende kracht grote bedragen terugbetalen. Deze mensen hebben nooit te horen gekregen hoe deze regeling luidde en zijn nooit geïnformeerd over de regels. De regeling is niet transparant en is arbitrair."
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg deelt die kritiek:
"Ik kan me voorstellen dat AOW’ers in andere landen of bezette gebieden die wel zijn gekort zich oneerlijk behandeld voelen. Asscher heeft heel wat uit te leggen."