Joop

Motie van afkeuring van D66 en CDA tegen partijleider Rutte

  •  
01-04-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
ruttekamer
Update 09:20 De NOS vat het resultaat van de slag om ‘functie elders’ kernachtig samen :
"VVD-leider en demissionair premier Rutte is gisteren in de Tweede Kamer zonnekoning genoemd, arrogant en een leugenaar. Hij zou twaalf politieke messen in zijn rug hebben, gefileerd zijn, ongeschikt zijn als premier. Hij overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen. Maar aan het eind van de dag zijn alleen de nieuwe verkenners gesneuveld. En alles wijst erop dat Rutte gewoon mag blijven denken aan een vierde kabinet dat zijn naam draagt."
Rutte is de VVD en de VVD is Rutte, zo bleek uit de antwoorden op vragen van Esther Ouwehand. Niemand heeft meer vertrouwen in die partij maar ook niemand kan om de 37 zetels heen die Rutte twee weken terug van de kiezers kreeg. De vraag is nu of ook deze kwestie weer met de gebruikelijke lading zand wordt bedekt of dat er echt een onoplosbaar probleem is ontstaan. NRC concludeert.:
"Hoe het verder moet met die formatie, weet niemand. Zolang er nog een VVD-leider is die Mark Rutte heet, lijkt de rest van de Kamer er geen enkel vertrouwen meer in te hebben. Kaag noemde het „niet vanzelfsprekend” dat Rutte gewoon doorgaat met het initiatief in de formatie. Een coalitie met een links partij is onmogelijk, gelet op de zware woorden in dit debat. Over rechts gaat ook niet."
Rutte heeft zich er uit gered maar de vraag is of hij het nog gaat redden.
Update vrijdag 01:40 Nadat de ex-verkenners Ollongren en Jorritsma omstandig hadden uitgelegd hoe de procedures zijn verlopen en waarom ze zich niet konden herinneren dat er over Omtzigt was gepraat bood VVD-leider Rutte in tweede termijn zijn excuses aan “alle betrokkenen” en met name Omtzigt voor het feit dat hij het formatieproces zo heeft verstoord. Daarna volgde Sigrid Kaag die verklaarde dat ze samen met Hoekstra een motie van afkeuring tegen Rutte indient en dat hij wat haar betreft een minder dominante rol in het formatieproces mag spelen totdat het vertrouwen, dat een forse deuk heeft opgelopen, is hersteld. Ze pleit voor de aanstelling van een onafhankelijke informateur en wordt daarin door een meerderheid gesteund.
Rutte overleeft daarmee het dertien uur durende debat.
Update 20.00 uur: Aan het eind van de eerste termijn van het debat in de Tweede Kamer is de toekomst van Mark Rutte nog altijd hoogst onzeker. Wel is het vooruitzicht op een voortzetting van zijn premierschap rooskleuriger dan bij de start van het debat, onder meer dankzij Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) die Rutte voor een val lijken te willen behoeden. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver toonde zich opvallend vergevingsgezind richting de VVD-voorman.
Sigrid Kaag liet tijdens haar bijdrage direct weten een motie van wantrouwen tegen Rutte niet te steunen. Op een vraag van Farid Azarkan (DENK) of dat betekent dat Kaag opnieuw tekent voor vier jaar premierschap van Mark Rutte, wilde ze niet direct antwoorden. Caroline van der Plas (BBB) wilde weten of Kaag Mark Rutte op zijn woord gelooft, maar ook die vraag ontweek Kaag.
Wopke Hoekstra begon zijn termijn scherp door te stellen dat de Nederlandse politiek ‘voor aap’ staat en eiste excuses van de verkenners aan Pieter Omtzigt. Gedurende zijn spreektekst werd de CDA’er opvallend milder. Op een vraag van Joost Eerdmans (JA21) of hij nog vertrouwen heeft in Rutte, liet Hoekstra weten eerst het debat ‘van A tot Z met elkaar’ te willen afmaken alvorens hij daar een antwoord op kan geven.
Jesse Klaver (GroenLinks) sprak van een “kwalijke” politieke cultuur in Den Haag en zei zich zorgen te maken over een naderende bestuurlijke chaos. Het optreden van Mark Rutte en van de verkenners riekt volgens Klaver naar “arrogantie van de macht”. Klaver sprak wel uit door te willen, maar daarvoor moet volgens hem wel eerst “opheldering komen”.
Andere fractievoorzitters waren steviger in hun bewoordingen. Zo zei Lilliane Ploumen (PvdA) dat Rutte zich gedraagt “als een zonnekoning die aan niemand verantwoording schuldig is”. Lilian Marijnissen (SP) zei dat heel Nederland heeft kunnen zien hoe het er binnen de regering aan toe gaat. Ze beschuldigde D66 ervan CDA’er Omtzigt te hebben laten vallen: “Hij moest actief gewieberd worden. Dat is heel ernstig.” Sylvana Simons (BIJ1) zei dat heel Nederland vandaag heeft gekeken naar de “ontspoorde hoogmoed van de zittende macht”. Ze sloot aan bij onder meer Esther Ouwehand (PvdD) als ook politieke tegenpolen Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) en zei dat Rutte als symbool van een onbetrouwbare overheid moet opstappen.
Het debat werd geschorst voor een dinerpauze en gaat om 21.05 uur verder. Dan is het de beurt aan oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma om verantwoording af te leggen.
Eerder: Is Mark Rutte met Pasen nog premier? De Tweede Kamer is het vertrouwen in de VVD-leider kwijt, zo blijkt tijdens het debat over memogate. Rutte erkent dat hij vorige week niet de waarheid heeft gesproken. In een gesprek met de NOS zei hij toen dat hij het met de verkenners niet over Omtzigt had gehad. Dat blijkt een leugen. “Ik heb naar eer en geweten de pers te woord gestaan”, stelt Rutte niettemin. “Ik heb mij dat achteraf verkeerd herinnerd.”
Tijdens het debat zorgde Rutte voor nieuwe opschudding. Hij zei dat hij donderdagochtend al om half acht “via-via” had gehoord dat hij het met de verkenners over Omtzigt had gehad. De andere politieke leiders kregen pas anderhalf uur later inzicht in hun gespreksverslag. Wie Rutte zo vroeg heeft ingelicht, wil hij niet zeggen. “Schoffering van de Kamer”, meent Farid Azarkan. “Misbruik van de macht”, vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen.
Kamerleden reageren onthutst op de verdediging van Rutte. Zij vinden het moeilijk te verteren dat Rutte voor de zoveelste keer zegt dat hij zich iets niet kan herinneren. “Dit is ontluisterend”, vindt Ploumen. “Hoe denkt u geloofwaardig verder te kunnen?”
“Ik heb niet gelogen”, blijft de premier herhalen. “Dat is de waarheid. Ik sta hier niet te liegen.”
“Met deze premier kunnen we niet verder”, meent PVV-leider Geert Wilders. Hij diende al meteen aan het begin van het debat een motie van wantrouwen in. “Heel Nederland weet inmiddels dat premier Rutte het woord ‘waarheid’ niet eens kan spellen. U bent een geboren leugenaar.”
Volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is er geen enkele uitleg die gunstig is voor Rutte. “Als je zo’n slecht geheugen hebt, ben je als leider van het land ook af.” Ook Sigrid Kaag oordeelt hard. “Hier scheiden onze wegen.” Ze constateerde “een patroon van vergeetachtigheid, amnesie, ‘ik ben het vergeten'”.
Update 11:45 uur Uit de aantekeningen die de ambtenaren hebben gemaakt van het gesprek dat Mark Rutte had met de verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, blijkt dat de premier de ‘functie elders’ voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ter sprake heeft gebracht. “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”, concludeerde Rutte.
Vorige week beweerde de premier nog glashard dat hij het in zijn gesprek met de verkenners niet had gehad over Omtzigt. “Ik heb daar ook even contact over gehad met Sigrid Kaag vanavond, en ook namens haar kan ik zeggen dat wij het in ieder geval in onze gesprekken niet hebben gehad over Pieter Omtzigt”, zei hij tegen de NOS.
De voormalige verkenners Ollongren en Jorritsma schreven eerder deze week dat “geen van de fractievoorzitters heeft gesproken over de heer Omtzigt”. Dat lijkt een woordenspel te zijn geweest om Rutte uit de wind te houden. Jorritsma had zelf ook een functie voor Omtzigt in gedachte: het Kamervoorzitterschap. “We zijn keihard voorgelogen door Rutte en de verkenners”, concludeert SP-leider Lilian Marijnissen.
Eerder: De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over het memo waarin werd gerept van een ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt. Het CDA-Kamerlid noemde dat zinnetje woensdag “een affront voor de Nederlandse kiezer”. “Ik had verwacht dat binnen 24 uur opgehelderd zou zijn wie er verantwoordelijk voor was.” Zijn collega’s proberen daar donderdag alsnog achter te komen.
Woensdag eiste de Tweede Kamer al dat de ex-verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) alle stukken over hun werkzaamheden openbaar zouden maken. De hele gang van zaken lijkt de positie van Mark Rutte te ondergraven. De premier zei afgelopen vrijdag dat er geen uitleg zou komen over het zinnetje over Omtzigt. De andere partijen in de Kamer nemen daar duidelijk geen genoegen mee.
Menigeen beschouwt de memo-affaire als het zoveelste voorbeeld van de gesloten bestuursstijl waar Rutte inmiddels berucht om is geworden. Dat de VVD-leider woensdag het voorstel deed om alle verslagen van de ex-verkenners met de lijsttrekkers (behalve zijn eigen gespreksverslag) geheim te houden, zal alleen maar tot meer wantrouwen hebben geleid.
Ondertussen liggen de gesprekken over een nieuw kabinet stil. “De hele verkenning is totaal van de rails gelopen”, vatte CDA-leider Wopke Hoekstra de stand van zaken donderdag samen tegenover de NOS. Diezelfde analyse is ook van toepassing op zijn eigen partij. De relatie tussen Hoekstra en het stemmenkanon Omtzigt lijkt niet goed. In de Volkskrant schrijft Ariejan Korteweg:
"“Omtzigt is teveel een solist, zeggen ze bij het CDA. (…) Hij roept geen warme gevoelens op bij wie met hem samenwerkte en hij is radicaal anti-establishment, ook in zijn eigen partij, zeggen CDA-bronnen.”"
Onder CDA-prominenten bestaat ook grote onvrede bestaat over de wijze waarop de partij campagne heeft gevoerd. Terwijl het CDA aanvankelijk van plan was een christelijk-sociale koers te voeren, werd het roer radicaal omgegooid nadat Hoekstra als lijsttrekker op het schild was gehesen. “Het CDA probeerde kiezers te lokken door ‘meer Rutte dan Rutte’ te zijn”, schrijft Korteweg op gezag van een partijprominent, die geheel volgens traditie anoniem blijft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (450)

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 10:19

Gert-Jan Segers heeft nu het goede voorbeeld gegeven en het zou me niet verbazen als het CDA op de voet volgt.

WeesGeenKees
WeesGeenKees3 apr. 2021 - 6:21

Ik dacht even dat ik een satirisch blaadje zat te lezen maar nee het was toch echt het AD-punt-nl. Hiermee is voor mij keihard bevestigd dat de gehele VVD dus zowel politici als ex-politici 200 procent krankzinnig zijn. Lees zelf maar: https://www.ad.nl/politiek/rutte-weg-als-leider-bij-de-vvd-twee-weken-geleden-stemden-twee-miljoen-mensen-op-hem-basta~a0046549/ Wie nog twijfelde aan de verstandelijke vermogens van Fred Teeven, Ton Elias, Frits Korthals Altes, Neelie Kroes, Edith Schippers en Henk Kamp etcetera die wordt nu bevestigd in zijn gelijk dat ze krankzinnig zijn. Hup allemaal in een gesloten inrichting sleutel weggooien en dikke doeiiiiii!

4 Reacties
Jozias2
Jozias23 apr. 2021 - 7:16

@weesgeenkees, Als Rutte 2 miljoen stemmen krijgt na de toeslagenaffaire, waarom zouden deze mensen hem dit dan kwalijk nemen? De meeste mensen weten echtverbintenis hoe het werkt in de politiek. En ondanks dat hij misschien in de pers niet eerlijk was over een vertrouwelijk gesprek. Het ging uiteindelijk nergens om. Pechtold gaf dat mooi aan.

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 10:23

Jozias: "Als Rutte 2 miljoen stemmen krijgt na de toeslagenaffaire, waarom zouden deze mensen hem dit dan kwalijk nemen?" Jozias heeft de peilingen nog niet gezien. Jozias heeft de reactie van Gert-Jan Segers nog niet gezien. Jozias lijdt aan rechtse blindheid.

Jozias2
Jozias23 apr. 2021 - 13:09

@apple De peiling twee weken geleden was duidelijk. Over drie maanden en enkele persconferenties zien de peilingen er weer heel anders uit.

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 16:06

Jozias - Dat zou best kunnen - https://www.youtube.com/watch?v=aLOWhhNvE8Q

Tom Lucassen
Tom Lucassen3 apr. 2021 - 6:08

Dat is lekker wakker worden, ChristenUnie wil niet meer met Rutte verder als premier.

RainB
RainB3 apr. 2021 - 4:46

De stuiptrekkingen van het oude worden steeds spastischer, het wordt tijd voor het nieuwe.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 22:58

Ik moet nog bijkomen van de schrik, van de agressie en de haat, van de deloyaliteit en de verabsolutering, . Niemand kende Kaag, gewoon een diplomate zoals er zo vele van zijn. Gewoon iemand van 's lands wijs, die dus in Iran meteen een sjador of hoe heet zo'n ding over zich heen werpt em geen handjes schudt maar een kordaat groet gebaar maakt Zo van de naam is Kaag, wie ben jij, goed je te ontmoeten, laten we meteen even een zakelijk gesprek houden, kies jij maar de taal en twee klontjes rietsuiker..... Bijkomen van de schrik die de opstanding van Kaag veroorzaakte. Nou het is dus echt dubbel Pasen, de Heer en Kaag staan gezamenlijk op. Riemen vast, stoet in the upright position en we zijn opgestegen en op weg naar de maan. .

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 22:13

Ik ben blij dat ik heel snel klaar ben met het lezen van de memoires van Rutte.

Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 20:07

Dit is hoe ik denk dat het zal gaan. 1. Er wordt gewacht tot na Pasen; 2. Er komt een informateur met een statuur van een minister van staat en zonder betrokkenheid bij de vvd. Bijvoorbeeld Tjeenk Willink, waar alle partijen respect voor hebben. 3. De informateur gaat eens rustig in gesprek. 4. Uitkomst is dat er wordt geformeerd aan de hand van de inhoud. Vvd wilde met cda, D66 wilde progressief. Er zal dus in eerste instantie gekeken worden naar pvda, D66, Gl en vvd. 5. Er wordt een regeeerakkoord gesloten op hoofdlijnen gesloten. Deze partijen zitten op 1 lijn op medisch ethische kwesties, Corona beleid, herstel voor mkb en werknemers, herstel van doorgeschoten marktwerking, meer eu, op immigratie (streng maar rechtvaardig) en klimaat vinden ze wel een balans. 6. Zo is er een akkoord waar geen van deze partijen nee tegen kan zeggen. Rutte wordt mp, kaag Vp en minister van Buza, koolmees financiën, pvda krijgt sociale zaken en GroenLinks krijgt een minister van milieu met een grote opgave op het gebied van klimaat. 6. Eventueel wordt volt nog toegevoegd.

7 Reacties
Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 22:22

Waar heb je die glazen bol gekocht? Dat gaat de VVD nooit doen. Overigens hebben GL en de PvdA een motie van wantrouwen tegen de persoon Rutte gesteund. Die kunnen niet meer tot een kabinet onder Rutte toetreden. Dan zal Rutte eerst weg moeten en dat gaat de VVD nooit doen. Het CDA heeft Omtzigt niet kunnen lozen dus regeringsdeelname van die club wordt ook twijfelachtig. Mijn glazen bol zegt me, hoe spijtig dan ook dat er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen gaan komen, of dat de oude coalitie door gaat knarsetandend voor Kaag vanwege CU en een zwaargewond CDA en een aangeschoten MP. Dat laatste prefereer ik ten zeerste want laat het nog maar een jaartje of wat doorrotten. Nu nieuwe verkiezingen en het RTL4 volkje stemt exact hetzelfde.

Pater
Pater3 apr. 2021 - 2:39

Niet slecht. 1. Tjeenk Willink is PvdA en de VVD gunt dat niet meer aan de kleine PvdA. Hij wordt ook wel oud. Remkes is van bijna vergelijkbaar gewicht en VVD-er. 2. Rutte wordt niet zomaar weer premier. Schippers zie ik niet terugkomen. Heel misschien Dijkhof; dan wordt het een redelijk vlotte formatie. 3. CDA zit niet met de andere partijen op één lijn bij ethische kwesties. 4. Inhoudelijk zijn er natuurlijk grote verschillen tussen PvdA/GL en VVD, en ook met CDA. Dat is echt niet zomaar opgelost.

LaBou
LaBou 3 apr. 2021 - 7:01

Het wordt tijd voor een nieuwe glazen bol. Deze is functioneert niet goed.

Jozias2
Jozias23 apr. 2021 - 7:11

@zapata en pater Waarom zou de vvd dit nooit doen? Als dit nodig is om andere partijen mee te krijgen. Klaver was bereid zijn standpunten op immigratie en klimaat voor een groot deel in te leveren om maar mee te mogen regeren. En dat zou de opmerking van Rutte in de media een struikelblok zijn? Uiteindelijk zitten ook pvda en Gl er ook voor hun eigen belangen. En wat is het alternatief als de vvd vast houd aan Rutte. Tjeenk Willink is ongeveer net zo oud als boden, pvda is in dit geval juist een voordeel en hij was ook formateur van Rutte 1 (ook zonder pvda). Punten over cda deel ik en daarom laat ik die partij er buiten.

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 10:26

Jozias, Ik lees uw woorden met buikpijn. Klaver zou willen inleveren om mee te mogen regeren? De PvdA en GL zitten voor hun eigen belangen? Dit tekent de VVD mentaliteit. Principes kunnen ingeleverd worden om te mogen ruiken aan de macht, die bij de VVD hoort te liggen! Om daarmee de belangen van de eigen kiezers te verkwanselen. Dat is niet de essentie van democratie. De christenen van Gertjan Segers hebben het begrepen.

Jozias2
Jozias23 apr. 2021 - 10:50

@grijsje Lees het verslag van het gesprek wat klaver met de verkenners had even terug. Het is niet iets wat hij gaat doen maar wat hij heeft gedaan.

Pater
Pater3 apr. 2021 - 14:56

@Jozias Als de VVD aan Rutte vasthoudt (en dat doen ze) zal de VVD op andere punten keihard in moeten leveren. Dat kan ertoe leiden dat de VVD twéé linkse partijen in de nieuwe coalitie accepteert, volledig tegen hun vurige anti-linkse gevoelens in. Voorspellingen over het CDA durf ik niet aan. De fans van Omtzigt zullen grote moeite hebben met Rutte, de man die Omtzigt wil neutraliseren. Hoekstra, en daarvoor De Jonge, hebben herhaaldelijk gezegd dat samenwerking met de SP voor het CDA aanvaardbaar is. En aangezien de SP zich nooit heeft aangesloten bij de blokvorming van PvdA/GL ...

OlavM
OlavM2 apr. 2021 - 19:46

[.....niemand kan om de 37 zetels heen die Rutte twee weken terug van de kiezers kreeg.] Niet overdrijven. Het zijn er 34.

Bing van Dieren
Bing van Dieren2 apr. 2021 - 18:28

Rutte: ‘Ik kan geen herinnering faken’ Eerste keer? Nee want dit is een citaat uit 2019 over het fout gelopen bombardement in 2015 in Irak. Rutte's reactie: “Vanavond is verder al een paar keer de minister van Defensie geciteerd over wat zij zich herinnert. Haar herinnering is dat zij mij in juni 2015 vermoedelijk mondeling heeft geïnformeerd. Daar staat bij dat ik daar geen herinnering aan heb. Ik zeg er ook bij dat ik daarmee ook niet kan uitsluiten dat het gebeurd is. Maar ik heb er gewoon geen herinnering aan dat ze dat gedaan heeft.” https://www.hpdetijd.nl/2019-11-28/politiek-overleven-met-rutte-ik-kan-geen-herinnering-faken/ Kaag ziet een patroon op grond van ervaringen die zij kent met Rutte.

Frans Cobben
Frans Cobben2 apr. 2021 - 17:50

De Partij v/d Arbeid deed in 2013 graag mee met regeringsvorming met geheime aantekeningen, en zo ook Democraten 66 en de ChristenUnie in 2017, hun kritiek 1 april 2021 klinkt schijnheilig. Wie kan binnen 1 week 1ste minister Rutte gaan vervangen, wie oh wie ?

2 Reacties
Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 22:24

Ik denk dat er zo een paar duizend mensen in Nederland zijn die dat kunnen. Het is geen superman hoor. Je moet de beste man ook al kan hij nog zo goed liegen niet overschatten.

Pater
Pater3 apr. 2021 - 2:42

@Frans Het probleem zat 'm niet bij de beslotenheid, maar bij de ontkenning van Rutte inz. wel/niet over Omtzigt gesproken, en ik welke zin. Beslotenheid bij coalitie-onderhandelingen is heel normaal.

Thuru
Thuru2 apr. 2021 - 17:31

Oplossing is vrij simpel, namelijk een minderheidskabinet wat per punt kijkt of het linksom of rechtsom gaat en dat dan ook uitvoert

Deugkeizer
Deugkeizer2 apr. 2021 - 17:14

Het is wel ironisch btw. Rutte wint nu het debat over integriteit wat Rutte Verdonk verloor bij de VVD waardoor ze besloten haar te wippen via een zijweg en Rutte na een 2e telling tot winnaar uit te roepen. Het is net Karma, alleen loopt het net iets beter af voor Rutte. Ik denk dat die hiermee ook wel genoeg gestraft is voor zijn valse aantreding als lijsttrekker voor de eerste keer.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 apr. 2021 - 16:24

Sigrid Kaag heeft goede kans de volgende minister-president te worden van Nederland. Waarom denk ik dat? Niet omdat ik zo dol ben op Kaag, zoals sommigen denken. 1- Ze wil het graag. Dat heeft ze zelf gezegd. 2- Ze heeft het accent van onze voormalige koningin. Dat is belangrijk, want Nederlanders zijn zeer koningsgezind en houden van juichen. Daarom gaat Kaag luid worden toegejuicht, wat zij ook doet. 3- Het is in het belang van de VVD. Dat laatste zal ik wat uitgebreider toelichten. Stel je nu eens voor dat je partijvoorzitter bent van de VVD. Dan zit je met een lelijk probleem. Rutte heeft de motie van wantrouwen weliswaar overleeft, maar zijn imago heeft een lelijke deuk opgelopen. Met jokken en manipuleren was hij de afgelopen jaren een succesvolle premier, maar nu begint het in de kijker te lopen. Nog vier jaar in deze stijl doorregeren kan de partij flinke schade opleveren. En een alternatief voor Rutte heeft de VVD zo gauw niet in huis. Gelukkig wil Sigrid Kaag dolgraag premier worden en in een kabinet waarin de VVD de grootste partij is zal er van een D66 beleid niet veel terecht komen. Bovendien kan er voor dat premierschap van Kaag flink wat politiek wisselgeld worden gevraagd, dus nog minder D66-beleid. Als VVD-voorzitter zou ik voor Rutte op zoek gaan naar de beruchte 'functie elders'. Onder D66-vlag wordt een VVD-beleid uitgevoerd en bij de volgende verkiezingen wint de VVD (nog meer) en verliest D66, zoals altijd gebeurt met partijen die regeren met de VVD en die hun eigen programma niet kunnen uitvoeren.

3 Reacties
itsme3
itsme32 apr. 2021 - 19:14

Hoe wil Kaag zeven of acht partijen bij elkaar krijgen om premier te kunnen worden. De vvd gaat haar niet steunen. Oftewel, de eerste de beste vvd backbencher heeft meer kans om premier te worden dan Kaag.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 apr. 2021 - 21:27

'De vvd gaat haar niet steunen.' Het zou verstandig zijn van de VVD dat wel te doen, zoals ik heb uitgelegd.

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 22:33

De VVD is Rutte. De VVD gaat Rutte niet laten vallen. En dus denk ik dat de oude coalitie terug komt en niemand zal daar gelukkig mee zijn. Kaag niet want CU. VVD niet want te beschadigde premier en een D66 wat een koningsmoord probeert te plegen en het CDA niet want die hebben Omtzigt niet kunnen lozen en stevenen af op een crisis binnen die partij van jewelste. Omtzigt als kamerlid voor regeringspartij CDA is dodelijk voor iedere coalitie nu. (Zie de ongelooflijke fout die Rutte heeft gemaakt) Alleen zal meloenenslikker Segers misschien blij zijn, maar Judas laat zich graag kopen voor een paar zilverlingen. Mocht er een hemel zijn dan weet ik zeker dat ik Segers daar niet ga ontmoeten. Dit of nieuwe verkiezingen. Ik prefereer het eerste, laat het ellendige spul maar tot elkaar veroordeelt zijn de aankomende jaren.

JoostdeV
JoostdeV2 apr. 2021 - 16:07

Een gevalletje democratie. Mark Rutte mag dan wel leider van de grootste partij zijn met 12 jaar ervaring in het leiden van kabinetten. Hij heef niet de meerderheid en dat heeft de rest van de 2e kamer laten voelen. Zijn politieke leven heeft aan een zijden draaide gehangen. Als het hem lukt om opnieuw een belangrijke rol te spelen in een nieuwe regering moet het misschien ergens aanvoelen dat hij na deze bijna dood ervaring een tweede kans krijgt. Al een halve eeuw zit dit land opgezadeld met ex bewindslieden die na afloop van hun carrière ontdekten dat hun beleid toch niet de uitwerking had gehad die ze tijdens hun loopbaan voor ogen hadden. Wie weet ..... (zou Mark Rutte misschien .... meer duurzaamheid ... meer transparantie ... meer opkomen voor de zwakke ...)

The Apple
The Apple2 apr. 2021 - 15:22

"Rutte heeft zich er uit gered maar de vraag is of hij het nog gaat redden." Precies , want Iedereen lijkt zich nu blind te staren op de uitkomst van dit debat, maar het gaat, zoals Molly Veenstra terecht opmerkte, slechts om een pyrrus-overwinning. De gevolgen zullen pas echt duidelijk worden tijdens de komende formatie, want wie zal er nog met Rutte in zee willen gaan?

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:13

Kaag viste een beetje voor wat progressieve happen ter verkenning van verdere formatie en overspeelde het een beetje. Ploumen door de motie van wantrouwen te steunen voerde eindelijk weer een keertje oppositie. Anders gebeurde er niet veel wat verrassend was. Hoezo 'zwaar beschadigd'? Een dag heeft iedereen flink op hem mogen foeteren met verbaaliteiten die over zeer weinig gingen. Dat ging lang door dus zal niet plezant zijn geweest. Maar de motie van wantrouwen is niet aangenomen en na afloop glimlachte iedereen gewoon weer relaxed. Dan gaat men daarna gewoon weer verder. De rommel zat 'm niet zozeer bij of Rutte wel lief is. Het zat 'm bij een slecht verlopen en slecht gekozen verkenningsproces. Dat zullen ze nu anders moeten. Geen een snelle formatie voor een meerderheid meer. Eerder een voorzichtige en gezien de nummers misschien een minderheids of zaken cabinet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:16

Pardon, dat was niet specifiek bedoelt als reactie op je commentaar.

Thuiszitter
Thuiszitter2 apr. 2021 - 14:19

Na de Pasen vertrekt hij , denk ik. al heeft de man een betonnen plaat voor z’n kop. Snap alleen niet waarom Kaag niet meeging met de motie van wantrouwen idem voor Hoekstra. Dan was hij weggeweest.

1 Reactie
KM2
KM22 apr. 2021 - 17:21

Dat is niet een betonnen plaat, eerder een flatgebouw van gewapend beton.

Uitgekleed
Uitgekleed2 apr. 2021 - 14:10

Het is dus gelopen zoals ik al verwachtte. Veel gespeelde verontwaardigden maar het uitzicht op meeregeren en een ministerpost of staatssecretariaat laten schieten is de echte democratie bij lange niet waard.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2021 - 14:05

De zin 'Rutte is de VVD.' tekent de dramatische situatie waarin de VVD, door eigen en vooral door Rutte's toedoen, is gebracht. Zonder Rutte verschrompelt de VVD weer tot een middelgrote partij. Hij heeft de VVD tot grote bloei gebracht, maar alleen door alles rond zijn persoon te draperen. Per saldo draagt Rutte zelf het schild waarop hij is gehesen. Schitterend, Rutte 4. De eerste premier die vier kabinetten heeft geleid. Geschiedschrijvers zullen er tijden mee bezig zijn. Maar na vier kabinetten Rutte, over één tot anderhalf jaar, rest een afschuwelijke puinhoop.

Jerry3
Jerry32 apr. 2021 - 13:33

Volgens mij is het enige waar Rutte absoluut niet over gelogen heeft, dat hij naar eer en geweten de pers te woord heeft gestaan. Die uitspraak zegt echter enkel iets over zijn gebrek aan eer en geweten.

2 Reacties
johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:40

Jerry, Het enige wat naar eer en geweten klopt is inderdaad dat hij de pers te woord heeft gestaan. Over de eer en geweten van de inhoud daarvan zegt dat niets. .

Deugkeizer
Deugkeizer2 apr. 2021 - 17:10

Rutte zijn eer en geweten is dat hij het beste voor heeft met iedereen ook al moet hij daarvoor wat liegen en wat mensen laten verdwijnen. Dat het laatste is in tegenspraak met de rest schijnt die maar lastig te begrijpen.

Satya
Satya2 apr. 2021 - 13:10

Ik zie Rutte als karma voor Nederland.

3 Reacties
harmmeijer
harmmeijer2 apr. 2021 - 14:48

Geregeerd als de Zonnekoning. l’Etat c’est Moi.

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:42

Satya, Ik denk dat Nederland dat karma verdiend, ja. .

LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 16:43

Zo zie je maar: karma is a bitch.

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 13:02

Ik heb ondertussen ook en beetje op de nieuwkomers gelet. Ze vielen wel gelijk met de neus in de boter: een MP die voor zijn politieke leven vocht, oude en nieuwe verkenners, vertrouwen dat te paard ging, een motie van wantrouwen, een van afkeuring en een informateur op afstand. Ik vond dat Silvana goed uit de verf kwam en ook Kerrolain viel niet tegen. En die gast van VOLT? Daar zullen we nog wel veel meer van horen!

2 Reacties
Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 15:24

Ja want haar bijdrage over de postbus van de tweede kamer had relevantie?

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 17:00

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/caroline-van-der-plas-boerburgerbeweging-ik-wil-oppassen-dat-mensen-niet-caroline-moe-worden~ba008831/

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 12:53

Is Kaag de nieuwe Thather? The Dutch Iron Lady? Maar voor haar bestaat er tcoh wel zoiets als de maatschappij?

3 Reacties
EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 13:09

Thatcher / toch

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:45

EenMening, Dat zij ruggengraad heeft maakt haar nog niet tot de onvermijdelijke die Thatcher was. Ik denk daarbij veeleer aan Rutte. .

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 16:08

Ja ze is de Thatcher van Nederland, bezig met machtspolitiek, belangen dienend van grootkapitaal en multinationals, heeft dezelfde uitstraling, dezelfde manier van articuleren en dezelfde intonatie als de Iron lady. En ze heeft inderdaad een broertje dood aan zoiets als nationaal tribalisme. Samenlevingen zijn voor haar van ondergeschikt belang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 12:52

Dit is de laatste keer geweest dat ik ben gaan stemmen, zegt iemand die nog nooit verzaakt heeft.

9 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 13:56

Ik ook. Treurig eigenlijk he? Qua gemeenteraadsverkiezingen doe ik het nog wel. Landelijk kunnen ze de pot op.

Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2021 - 14:04

Nee, Minous dat meen je niet! Ik vraag de mensen, die geen vertrouwen meer hebben in de politiek om dan in ieder geval blanco te gaan stemmen. Wie niet stemt wordt geacht gestemd te hebben als de verkiezingsuitslag.... Dan gaat je stem alsnog naar een rechtse meerderheid.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2021 - 14:11

Daarmee behaag je partijen als de SGP en CU, die een hondstrouwe aanhang hebben. Kun je geen voor-stem uitbrengen, probeer dan een tegen-stem.

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2021 - 14:14

Dit is toch niet de schuld van de SP?

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 16:08

Nee hoor Minoes, gewoon blijven gaan. Aan ons heeft het niet gelegen.

Rode druppel
Rode druppel2 apr. 2021 - 16:16

Minoes. Ja, je wordt er moedeloos van. Niet opgeven. Als ik het niet meer mee mag maken dan voor onze kinderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 17:05

Mark Huysman Nee! Marijnissen deed het uitstekend, kort, krachtig en to the point. Mijn stemming is wel naar het nulpunt gedaald, niet enkel over de staat van Nederland, maar ook en vooral de betrouwbaarheid van politici in het algemeen en bepaalde in het bijzonder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 18:26

Ik ben die neo-liberale machtspolitiek zo zat, het gebrek aan integriteit, kan het niet meer aanzien! Dit is geen lafheid maar pure machtspolitiek van D66. Dan dat smoesje dat Rutte hier niet staat als minister-president maar als kamerlid, is al even gespleten en berekenend. Het doel heiligt blijkbaar ook hier alle middelen. Het is een dikke middelvinger naar Renske Leijten, Pieter Omtzigt en de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het is een dikke middelvinger naar de parlementaire democratie. Je dan laten voorstaan op integriteit, progressief en met identiteitsdpolitiek je zetels binnenhalen? Als je invloed wil hebben heb je macht nodig, dat begrijp ook ik, ik ben niet achterlijk. Maar dit bijna vileine gemarchandeer met de werkelijkheid om dat gebrek aan integriteit, de onbetrouwbaarheid vanwege de hang naar macht te willen verbloemen! Je keuze rechtvaardigen alsof je niet anders kon? En t.k.v. wie en wat? Dat vind ik zo verwerpelijk.

Woeki Hypo
Woeki Hypo2 apr. 2021 - 23:55

God is dood. Links of progressief is dood. Wat denkt links of progressief van het volgende bericht: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/hoge-boete-voor-artsen-die-onterecht-hydroxychloroquine-of-ivermectine-voorschrijven.htm Omdat links of progressief dood zijn, gaan andere mensen (vermoedelijk) ook (eerder) dood. Eigenlijk is dit probleem onderdeel van het probleem "positie Omtzigt, functie elders". Een overheid, die steeds corrupter wordt (door het neoliberalisme met Globalisme). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 12:19

Een feest van afkeur ietwat misplaatst en overdreven gezien dat het maar ging het over wat krabbels door de daarvoor aangewezen functionarissen. Niet dat de kamer niet dat domme excuus had moeten gebruiken om hem weg te sturen. Watjes.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2021 - 12:06

Op het moment dat Kaag met een motie van afkeuring kwam wist ik het, Wilders maakte zich blij over een dode mus toen hij Kaag complimenteerde met haar motie, het was een uitweg voor de motie van wantrouwen van Wilders, het enige opmerkelijke vond ik dat van der Staaij beide moties ondersteunde, voor de rest was het een gelopen race voor Rutte, Kaag en Hoekstra hebben hem gered, wat voor consequenties dat voor het formatie proces heeft weet ik niet, een motie van Kaag om een persoon aan te trekken die verder van de dagelijkse politiek staat om het proces vlot te trekken moeten we afwachten, een oud politicus denk ik, als het maar geen Donner van het cda is, in Weisglas zou ik iets meer vertrouwen hebben, het mythologiseren van Omtzigt zie ik met lede ogen aan, voedt alleen maar zijn messias waan naar mijn mening, dat mensen niet verder kijken dan zijn dossier vreten en vragenstellen werkt dat beeld in de hand, mensen kijken niet naar zijn stemgedrag in de kamer, noch willen ze weten dat hij een belangrijke veroorzaker van de toeslagen affaire is, tegen beeldwerking is geen kruid gewassen.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 13:58

Ze hebben hem keurig zwaar verzwakt. Netjes gedaan van ze, maar liever had ik gezien dat ze de trekker meteen over hadden gehaald. Nu is het een gewond dier bij de formatie.

Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 11:44

Is Tjeenk Willink al gesignaleerd? Lijkt mij bij uitstek een man voor dit moment. En D66 zou na dit alles wel eens aan gewicht gewonnen kunnen hebben waardoor de kans op een progressief kabinet zonder cda maar met pvda en Gl een stuk dichterbij is gekomen.

2 Reacties
Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 16:11

Nope, iedere partij die de motie van wantrouwen gesteund heeft is bij voorbaat nu uitgesloten van regeringsdeelname. Of ze moeten wel heel erg hypocriet zijn.

Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 18:30

@zapata Waarom? Het hele kabinet is gevallen over de toeslagenaffaire dus wat maakt het uit dat Rutte twee maal valt? Als de toeslagen affaire geen probleem was dan is “ vergeetachtigheid” in zijn rol als partijleider over niets relevants zeker geen probleem.

henk1953
henk19532 apr. 2021 - 11:30

Rutte geeft aan dat hij 1,9 miljoen voorkeurstemmen heeft gekregen, dus het zou raar zijn als hij nu zou opstappen. Nee meneer Rutte, er hebben van de 1,9 miljoen mensen veel het bovenste vakje van het stembiljet bij de VVD rood gekleurd (wat al bizar is, maar dit terzijde), uit gemakzucht of men kende de andere namen niet. Het zou dus zomaar kunnen dat veel VVD-stemmers het niet als een mandaat voor Mark Rutte bedoelt hebben, maar het vakje zuiver voor het VVD-programma hebben aangekruist. Rutte weet dat natuurlijk ook, maar hij kletst zich weer de vrije ruimte in.

2 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer2 apr. 2021 - 17:12

Ik denk dat Nederland nieuwe verkiezingen niet eens had gepikt. Dan had Rutte alsnog gewonnen.

henk1953
henk19532 apr. 2021 - 21:54

@Deugkeizer - De VVD zal de eventuele nieuwe verkiezingen hoogstwaarschijnlijk wel winnen ja. Rutte zelf zal niets meer winnen, te beschadigd.

Thuis aan het werk
Thuis aan het werk2 apr. 2021 - 10:58

Liberalen ter aller landen, verenig u... Zo heb je het over een Fusie van Links, zo heb je een Fusie van Liberaal!

Bing van Dieren
Bing van Dieren2 apr. 2021 - 10:43

Genoeg voer voor complotdenkers nu en toekomstig. Net bekend geworden dat via de Rijksvoorlichtingsdienst Kamervoorzitter Khadija Arib met Koning Willem-Alexander gebeld heeft om deze te informeren over zaken waarmee er gespeculeerd kan worden dat langs die weg Rutte over informatie die anderen nog niet hadden. Anderzijds is er voor anderen aanleiding te geloven dat de zichtbare notities van D66-er Ollengren die bron zijn van de hele zaak een opzetje is van D66 i.c.m. belangrijke media om Kaag zoals door hen volgens velen gewenst tot premier te maken. De in de Kamer geëmotioneerde Ollongren zou dan niet meer dan een knap toneelstukje zijn.

2 Reacties
MG1968
MG19682 apr. 2021 - 12:46

Links of rechtsom is de viavia één van de mensen die bekend waren met de notulen voorafgaande gisterenmorgen 7:30. Dat is logica. Geen complotdenken. Als WA ingelicht was voor dit tijdstip komen er twee personen bij die daar weet van hadden. Arib zelf en WA. Maar niets wijst er op dat Arib dat toen wist. en/of ze WA voor de 1e geinfomeerd heeft Er kan dus niet gespeculeerd worden. Dat jij opschrijft dat dat wel kan doe je terwijl je weet dat het onzin is. Wil je dat er gespeculeerd wordt? Overigens zou ik geen enkel geldig argument kunnen verzinnen waarom de Koning op een andere manier dan de Burger over de totstandkoming van een nieuw kabinet geïnformeerd zou moeten worden. Als hij er géén rol in heeft dan heeft hij er géén rol in. Dus dat bevreemd me wel.

Bing van Dieren
Bing van Dieren2 apr. 2021 - 14:08

@MG1968 Leer mij de wegen van het complotdenken kennen waarbij het toeval dus geen rol speelt. Degene die Rutte een hak wilde zetten kon dat met de ons bekende feiten als volgt realiseren: Als dat uit D66-hoek komt: Door eerst te zorgen dat de zichtbare met zekerheid als dynamiet werkende notities met een voorafgaande tip aan een enkele journalist in beeld kwamen waarbij alleen maar vooraf gezorgd hoefde te worden dat e.e.a. ook ter sprake gekomen was. De hierdoor in het nauw gebrachte Rutte is daarna alleen nog maar in een tweede fuik gelokt met een voorafgaande inzage in de rapportage via een andere handlanger die hiertoe toegang had maar waarvan Rutte nog meer in problemen zou raken als hij deze bron onthulde omdat deze wellicht hem nog meer schade zou kunnen toebrengen.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard2 apr. 2021 - 10:37

Van wie kwam dat telefoontje om half acht dat Rutte vertelde dat hij hing? Gezien het omslachtige via-via (hoeveel perzsnen kunnen dat nou helemaal zijn geweest) en de panische manier waarop hij weigerde zijn bron prijs te geven moet het een dermate gewichtige persoon zijn geweest dat openbaring een regelrechte ramp voor het land zijn geweest. Ik kan er maar één bedenken: de koning. We mogen het niet weten, maar hij wordt ook nu natuurlijk voortdurend op de hoogte gehouden, ook al heeft hij er niks mee te maken. Arib bewees dat zonet nog. Rutte en Alex hebben in hun onderonsjes een band opgebouwd: Rutte houdt de koning uit de wind (lees orkanen) en nou wilde hij wel wat voor die zielige Mark terugdoen. .

4 Reacties
FromValue
FromValue2 apr. 2021 - 11:07

De verkenners maken gebruik van ambtenaren van algemene zaken - waarschijnlijk is het een van deze ambtenaren geweest, waarvan een aantal al jaren met Rutte werken. De koning staat hier echt buiten...

MG1968
MG19682 apr. 2021 - 11:53

Van Ark.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2021 - 11:59

'hoeveel perzsnen kunnen dat nou helemaal zijn geweest' en dan gaan gokken? Ik hoef jou niet uit te leggen dat zo de desinfo de wereld in komt, maar daarom doe je het neem ik aan?

MG1968
MG19682 apr. 2021 - 12:50

Overigens als je de koning noemt dan moet je ook degene die hem geinformeerd heeft toe moeten voegen aan het ljstje van 'wie wisten voor 1/4 7:30. Dat zou dan Arib moeten zijn daar zij het contact onderhoud met de koning.

henk-alexander
henk-alexander2 apr. 2021 - 10:31

Er is terecht heel veel aan te merken op Rutte, maar niet dat hij didactische vaardigheden mist. Hij heeft jaren voor een klas mbo-leerlingen gestaan. Met deze ervaring heeft hij nu ketende parlementariërs rustig gekregen - zegt veel over de laatstgenoemden.

2 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois2 apr. 2021 - 10:54

De leerlingen die de antwoorden op het proefwerk waren vergeten, kregen allemaal een 10

henk-alexander
henk-alexander2 apr. 2021 - 14:27

Door ze een 10 te geven laat Rutte hen (leerlingen/parlementariërs) wel in de waan dat ze hoogbegaafd zijn en spoort hij ze tevens aan om geen huiswerk meer te maken. Kortom, is hij nu zo slim of zijn zij nu zo dom?

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 9:44

Nu Rutte niet is gevallen zouden we moeten kijken hoe we Klaver kunnen laten vallen. w.g. een GroenLinks-lid .

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 9:42

Kaag is als Shell die zegt iets aan het milieu te willen doen.

3 Reacties
Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 11:10

Minoes En u redeneert als iemand, die niets moet hebben van Kaag, wat die ook zegt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 12:22

'wat die ook zegt' Je meent het niet!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 12:50

Zandbergen https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/02/niemand-wil-op-mark-rutte-lijken-a4038326 "Partijen die nu nog in een kabinet gaan zitten met/onder Rutte zijn hun geloofwaardigheid kwijt. Bas Heijne"

CharlesdeValois
CharlesdeValois2 apr. 2021 - 9:41

Wat kunnen woorden toch een effect hebben. Stel nou dat de aantekening in het doorkijkmapje: Omrzicht for minister waren geweest. Was het dan ook zo gegaan?

4 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois2 apr. 2021 - 10:08

Corr. Omtzigt

Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 11:22

Charles Ieder kind kan bedenken, dat de factor Omtzigt binnen het CDA een onzekere is, dus ook voor de stabiliteit van elk kabinet waar het CDA deel van uitmaakt. Dat roept de vraag wat je dan met het CDA - met Omtzigt als lid va het CDA - moet. Dat daarover gesproken is, nogal wiedes. Wie zich daarover verbaasd wil tonen, die heeft een verkeerd zicht op de realiteit. Zelfs zonder enige morele bijbedoeling of veroordeling, is de positie van Omtzigt gewoon van groot belang. Gelukkig! Door een toeval komt dit nu op straat te liggen en tonen Rutte cs zich allesbehalve slim en geven ze vooral veel aanleiding tot 'gedoe' en stellen een slecht voorbeeld, door niet meteen en helder duidelijk te maken, dat Omtzigt - hoe je er ook denkt - een belangrijke factor is, als het CDA in deze constructie mee gaat doen. En dat daar dus over gesproken is en iets over opgeschreven. Want zo simpel en is het en zo onschuldig is het waarschijnlijk ook.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 apr. 2021 - 11:37

@zandb Dat denk ik dus ook. Het is vooral stuitend dat een hele kamer hier tot in de nacht over vergadert. Dat partijen enkel met woordspelletjes en het elkaar vliegen af vangen bezig zijn.

CharlesdeValois
CharlesdeValois2 apr. 2021 - 11:39

Zandb. Je gaat niet precies in op mijn vraag. Maar wat heeft Omtzigt gedaan dan, dat hij zo wordt behandeld. I

VaderTijd
VaderTijd2 apr. 2021 - 9:38

Teflon Mark ZAL en MOET het record ' baas spelen' van Lubbers overnemen, en dit doel heiligt echt alle middelen

Déjà vu
Déjà vu2 apr. 2021 - 9:30

Van mij mag Mark blijven! Hij kan er ook niets aan doen dat hij een pathologische leugenaar is. Maar hij moet wel straf hebben! Geen ministersalaris gedurende de komende 4 jaar, maar -onder toeziend oog van belasting en uitkerende instanties- een bijstandsuitkering!

2 Reacties
Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 11:26

Al gezien Hij mag blijven van de Kamer, dus u kunt u voorstellen wat u wil. De straf die de Kamer ook had kunnen uitdelen, was voor een motie van wantrouwen stemmen. Dat zat er blijkbaar niet in.

Déjà vu
Déjà vu2 apr. 2021 - 13:13

Hallo, hallo Zandb! Law and Order partij VVD kan dit niet laten gebeuren, beste man! Sjoemelaars, leugenaars en bedriegers moeten volgens hen toch aan de hoogste boom worden gehangen. Markje moet daarom eerst intern aan het spit. Als VVD maak je je compleet belachelijk als je dit laat lopen.

harmmeijer
harmmeijer2 apr. 2021 - 9:09

Alle superlatieven ten spijt hier op Joop.nl met betrekking tot de schandalige vertoning van het debat. Ze verwoorden maar een schijntje van wat er echt mis is in Nederland na 10 jaar Rutte.

7 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander2 apr. 2021 - 9:40

.... en met de rest van kwaliteit in De Kamer..... Kamerlidmaatschappij blijkt voor velen geen vak, behalve als je Omtzigt of Leijten heet. Vraag me af of er ook een vacaturetekst met eisen voor kamerlidmaatschap is, zoals elk ander beroep met verantwoordelijkheid. Een beetje intelligentie of verstandvan zaken, ipv een eenzijdig actiepunt en een hoop blabla.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 9:45

Merel Kaag is een klap in het gezicht van de mensen die leden onder de toeslagenaffaire. Ze heeft zich prima etnisch geprofileerd!

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 9:59

Het is de bekende optelsom, waarbij men gewend raakt aan de hypnotiserende werking van zijn overtuigingskracht. Mensen raken gewend aan verbaal geweld, ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie. Zo lang het aantal slachtoffers niet groot wordt om invloed te hebben op de verkiezingen en de burger gevoelig is voor het angstzaaien over "extreem rechts" en Covid, blijft dit falende systeem in werking. Neoliberalisme is corrupt, asociaal, repressief, en leidt aan amnesia.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 10:11

Macht = geld en geld = macht. Geld en de macht om het te verwerven, gaan boven integriteit. Woke-nes is het vehikel waarop je dat bereikt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 10:11

wokeness

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2021 - 12:03

'Macht = geld en geld = macht. Geld en de macht om het te verwerven, gaan boven integriteit. Woke-nes is het vehikel waarop je dat bereikt.' Ik ken geloof ik wel een korter weggetje, en ik ben niet de enige.

ton14024
ton140242 apr. 2021 - 17:02

´´Woke-nes is het vehikel waarop je dat bereikt.´´ Nee, dat is slinksheid, iets dat woke mensen vaak missen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen2 apr. 2021 - 9:05

En zo heeft het CDA Omtzicht uiteindelijk dus toch op het offerblok gelegd. Ik zou, als ik Omtzicht was, mijn conclusies trekken. Met zulke vrienden heb je geen Rutte nodig als vijand.

3 Reacties
LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 10:38

Misschien toch even nakijken hoe je de naam van dat kamerlid precies schrijft.

Dehnus
Dehnus2 apr. 2021 - 11:45

Ik zou mijn zetel houden, en eens bij de ChristenUnie of SP gaan kijken. Gezien de voorkeur van Omtzicht? Waarschijnlijk die eerste.

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 16:48

Hij zou daar meer dan welkom zijn, mits hij natuurlijk de uitgangspunten van de CU onderschrijft. Maar Omtzigt is een van de weinige kamerleden die ook als eenmansfractie prima kan opereren. Lijst Omtzigt - "De aanhouder wint".

Fredje3
Fredje32 apr. 2021 - 8:56

Er is eigenlijk maar 1 schandaal. Die 150 criminelen zitten nog steeds niet in de gevangenis. Zo open en bloot een heel land naaien en er gebeurd praktisch niets. Alles wat Rutte heeft gedaan is mede mogelijk gemaakt door iedereen in de kamer waardoor ze allemaal verantwoordelijk voor de ellende zijn.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:03

Je moet wel beseffen dat in een land waar de ene helft in de bak zit en de andere als cipier, het heel saai wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 8:52

D66 en "De achterkant van het gelijk!"

4 Reacties
Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 9:02

@Minoes, Als het maar met passende excuses de achterkant goed gewassen is.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:05

Nou meer de absolute onderkant van het eigen gelijken het eigen belang. Ontluisterend en beschamend. .

harmmeijer
harmmeijer2 apr. 2021 - 9:15

@ Minoes Gisteravond Kereltje Pechtold van D66 bij de Vooravond. Ik zat met m’n oren te flapperen. Geen enkele kritiek op de schandalige vertoning. Hij bagatelliseerde het zelfs. Of het de normaalste zaak van de wereld was, zo’n verkenning. Typisch Pechtold met z’n VVD-mentaliteit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 9:51

Merel Hij heeft toch maar weer een mooi baantje bij BNNVara en heeft zich nu weer 'genesteld' als BN-er. Die is voorlopig niet meer weg te slaan van de TV. Gevalletje inteelt. Het spijt me oprecht dat ik het zeggen moet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 8:40

Komende jaren zal een toeslagenaffaire niet meer voorkomen, omdat ze het uitknijpen van de burger alsmede het ontnemen van hun rechten en het recht op verdediging, legaal gaan maken.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:10

Maar de toeslagen gaan gewoon door. De gelijkheid gaat door. Totdat iedereen volkomen gelijk is aan een ander. De droom van het communisme. Ik noem Nederland altijd bij zijn volledige naam: het volkskoninkrijk der Nederlanden. Je zult er maar Koning zijn. Mijn warme mededogen, Majesteit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:15

Is het toch al. Dat is de affaire.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 8:36

Een van de weinigen die verder keek dan het eigen belang was Jesse Klaver. Aangeslagen door het verlies van GL keek ie naar de toekomst. Hoe uit de chaos te geraken die polarisatie heeft veroorzaakt. Dat vind ik heel juist en bescheiden van Klaver. Want dat probleem van het "eigen belang voorrang" ligt er ook, voor iedereen te zien naast al die andere. . . Er moet iemand komen van statuur zegt Kaag. Iemand met gezag. Kaag dacht daarbij aan zichzelf. Want als er iemand vertelt over hoe belangrijk ze is, bij de VN - (onder- SG-) en hoe zeer ze diplomate is dan is het wel Kaag. Op bezoek in Theran nog bedekt zagen we hier de ware Kaag. Kaag, de reuzendoder. Haar partijgenoten Wouter Koolmees en mevrouw Olonggren de verkenners werden in een oogwenk het bos in gestuurd. Dat was oude politiek van oude verkenners. . De nieuwe politiek is die van Kaag. Een zeer mannelijke vrouw die Kaag. Ik dacht altijd dat politiek best wat meer femine kon. Nou dat werd dus Kaag. Killer Kaag. Een totale deceptie voor me, het zal jaren duren voor ik die weer vergeten ben. Ik vind dat je als burger je moet bekennen tot een partij die bij je past. Ik heb die partii gevonden. In mijn partij is er ook wel eens wat aan de hand. Dan denkt de voorzitter eerst na, en dan pas treedt ie op. Hij is niet eenkennig, maar werkt met iedereen vlot samen in het belang van allemaal. Dat is de juiste volgorde en de juiste insteek, altijd. Kaag doet precies het omgekeerde, die treedt ruw op en dan gaat Kaag nadenken. Mijn partij is een weldenkende partij waar me gevraagd wordt om mijn mening te geven, ook al weet ik weinig of niets over het onderwerp. Ik hen vertrouwen als Els zegt: kies mij. Ik ken Els niet, maar mijn vertrouwt in de partij is solide. Dus ik mail haar:"Beste Els ik vertrouw je,." En dan zegt Els, fijn dat je ons vertrouwt. Van Kaag heb ik taal noch teken gehoord. Alles is vertrouwen, Kaag is het tegendeel. Mijn keus duurde wel lang, mijn partij zit niet op loopafstand maar was zeer de moeite van het zoeken waard. .

Ryan2
Ryan22 apr. 2021 - 8:20

Ach, je kon dit al aan zien komen. De arrogantie van de macht. Rutte heeft het zo al 10 jaar vol gehouden. Gewoon liegen met een stalen gezicht. Dat heb je er van als je het een en ander door Spin Doctors ingefluisterd krijgt. Het was 10 jaar geleden, dat een Rutte ten tonele verscheen. De man kwam toen maar amper uit zijn woorden. Je kon al vlug merken dat hij een media stoomcursus heeft gehad. Met het bekende gevolg. "Ik ontken alles!" De regering is gevallen over het zoveelste debacle, maar wat doet de kiezer? Die stemt uit crypto racisme toch maar op de VVD, en niet op Wilders of Baudet. Het is de chaos op rechts. Stappen op weg naar het fascisme. De Corona maatregelen vormen daarvoor een ideale voedingsbodem. Ik las gisteren een stuk op internet of je na 20:00 nog wel 0.0 alcoholvrij bier kon kopen. Ook zo'n idioterie. Er zit geen alcohol in, maar toch staat het nog steeds bij de alcoholhoudende producten. En dat is in sommige winkels na 20:00 blijkbaar afgesloten. Het moet niet veel gekker meer worden. Zo wordt de vrijheid en verantwoordelijkheid van de burger steeds meer ingeperkt. Met drogredenen. In het knechten van een volk, is iedere methode blijkbaar geoorloofd. Diegenen die in militaire dienst hebben gezeten, weten nog wel hoe die pesterijen werken. Maar dat is weer een ander verhaal. Misschien moet ik eens columns voor Joop gaan schrijven :)

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:13

Meer de arrogantie van de Volksmacht.Wir, wir sind das Volk, und nich du. Weet je wel hoe veel mensen er afhankelijk zijn van solidariteit? Veel meer dan 20 duizend gezinnen hoor.

Deugkeizer
Deugkeizer2 apr. 2021 - 11:19

Rutte had verloren van Rita Verdonk! Maar in die tijd was het nog heel normaal dat je verkiezingen overdoet als iemand anders al tot winnaar is uitgeroepen. De 2e keer wist men de uitslag natuurlijk al dus werd er massaal op Rutte gestemd. Rutte dacht toen ok, ik krijg nog een tweede kans van mijn achterban. En zo is het monster in Rutte geboren.

west012
west0122 apr. 2021 - 8:20

Omtzicht moet nu toch ongemakkelijk zitten met die dolk in zijn rug. Uiteindelijk zal blijken dat niet Rutte's maar Omtzicht's positie onhoudbaar is.

2 Reacties
Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 9:04

Het is nog te vroeg om goed te kunnen beoordelen, doch het CDA splitsen en eigen partij oprichten is nog niet in het prullenbak beland.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:19

Opmerkelijk, een nieuw fris geluid te horen. Binnenkort zal er meer te horen zijn. Het wordt lente mensen, Als steeds opnieuw. De winter was barbaars, maar de eerste vogels zijn al weer teruggekeerd. Binnenkort komen er nog veel meer.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -2 apr. 2021 - 8:18

dit is weer eens de kracht en macht van notulisten ... wie schrijft die blijft. Voortaan een recorder gaan gebruiken . Overigens complimenten voor Rutte hoe hij zich verdedigd tegen de horde die bloed rook. Diverse meelopers zijn nu goed door de mand gevallen, en anderen hebben zich op positieve wijze weten te presenteren. Ollengren viel me uiteindelijk 100% mee... die was -leek me- nu eindelijk haarzelve. En die Jorritsma nu eens voorgoed naar huis sturen.

2 Reacties
Déjà vu
Déjà vu2 apr. 2021 - 9:16

"dit is weer eens de kracht en macht van notulisten … wie schrijft die blijft. Voortaan een recorder gaan gebruiken ." Het was u nog niet ter ore gekomen dat Rutte niets wil laten vastleggen? "Overigens complimenten voor Rutte hoe hij zich verdedigd tegen de horde die bloed rook. " Pathologische leugenaars zoals Rutte hebben daar ervaring mee!

Deugkeizer
Deugkeizer2 apr. 2021 - 20:54

Volgens mij heeft Rutte juist een uitspraak van hemzelf weten te wijzen bij een notulist. Door te controleren dat hij niet zou opschrijven. Omzigt functie elders, maar Omzicht: functie minister. Hij heeft zijn uitspraak waarschijnlijk terplekke laten verbloemen in de notulen.Of hij heeft later nog weten aan te passen.

Ivan61
Ivan612 apr. 2021 - 8:08

Rutte overleeft dat en daarmee is alles gezegd. D66 en CDA houden hem in de zadel en op willen via hem macht grijpen. Als zij echt eerlijk zijn zouden de motie van wantrouwen omarmen. De vrouw van Omtzigt vat alles perfect samen. Onze machthebbers zijn te arrogant en lachen ons gewoon uit.

TwoTone
TwoTone2 apr. 2021 - 8:03

Had voor het eerst in mijn leven niet gestemd. Na deze blamage - “ik lieg niet maar heb het mij verkeerd herinnerd” - zal ik de komende jaren nooit meer stemmen. Hoe leg je je kinderen uit dat de MP gewoon glashard mag liegen zonder consequenties ? Een mp die gewoon het slechtste in de mens in zijn voorbeeldfunctie mag etaleren ?

Poeha
Poeha2 apr. 2021 - 7:49

Ach, je kan gewoon niet om de vvd heen met met zoveel kiezers die Rutte als vertegenwoordiger hebben aangewezen. Daarnaast vind ik dat “functie elders” een positieve lading heeft gekregen. Namelijk maak omtzigt minister. Als hij daadwerkelijk minister wordt en de verantwoordelijkheid krijgt over een heel departement trekt omtzigt een fles champagne open.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2021 - 9:49

Poeha, Omtzigt zou nooit minister willen worden. Hij is volksvertegenwoordiger in hart en nieren. Hij wil de arrogantie en de machtsspelletjes van de oude regentenpartijen doorbreken. Een minister is gedwongen compromissen te sluiten en moet vertrouwen op zijn ambtenaren. Dat laatste blijkt de laatste jaren ook een probleem. Logisch, wie de kleine overheid bepleit. Wie zijn ambtenaren onder druk zet om bepaalde prestaties te leveren, terwijl de salarissen al jaren achterblijven. Wie ziet hoeveel geld er naar de ingehuurde consultants gaat, die vreest voor de eigen baan. Dat is de achterliggende trieste waarheid. Goedkoop is altijd duurkoop. De politiek is verrot. Neoliberale rot.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 12:26

Dat je niet zonder ze kan wil nog niet zeggen dat men ze als oppositie niet zou moeten proberen te schaden zodat dat minder word en ze niet het land nog meer verwoesten.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 apr. 2021 - 7:39

Ik begrijp niet dat betrokkenen niet ronduit toegaven dat er wel is gesproken over Omtzigt. Zo raar is dat niet als je afspraken wilt maken met een partij als het CDA, waarvan onduidelijk is hoe stabiel die fractie is. Dat woord "stabiliteit" werd wel gebruikt. En daar hoort onlosmakelijk Omtzigt bij. En natuurlijk Rutte en de zijnen gaan niet over een functie elders, maar dat kwam dan weer uit een ambtelijke koker. Tot 3 uur 's nachts hierover elkaar vliegen afvangen, dat zorgt bij mij voor afschuw. Ik was in een uurtje klaar geweest.

4 Reacties
Sam V
Sam V2 apr. 2021 - 8:03

Eens. Maar wellicht wisten Rutte en de verkenners het echt niet meer. Weet u nog wat u een week geleden precies gezegd heeft in een gesprek? Waarschijnlijk wel waar het over ging, maar exacte bewoordingen niet.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 8:49

Je vergist je: de VVD gaat uiteindelijk weldegelijk als grootste partij over functies binnen het bestel. Dus een plek als minister kon Omzigt best worden aangereikt. De complicerende factor is dat Omzigt een controleur is die zelf niet gecontroleerd wil worden. Omzigt was niet bij het debat, hij is zegt men overspannen. Hij kwam even naar de Kamer om zich de bloemen aan te laten reiken.Die wel.

Starter2
Starter22 apr. 2021 - 9:02

Tja, daar ben ik het wel mee eens. En wat is nu opgeschoten, naast dat er een hoop mensen zijn beschadigd, helemaal niets. Ze moeten niet zo spastisch doen en het land gaan besturen, daar worden ze voor betaald.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2021 - 12:08

Definieer nou eens'stabiliteit'. De enige persoon waarvan ik vooraf denk te weten wat hij zou stemmen is Omzigt. Ik zou eerder denken dat de anderen in de fractie veel minder degelijk zijn?

Roel2
Roel22 apr. 2021 - 7:36

Rutte wil graag het vertrouwen herwinnen, maar ik kan me moeilijk voorstellen hoe dat gaat gebeuren. In elk debat waarin hij anderen zal wijzen op hun uitspraken, voldoet een 'ik heb daar geen actieve herinnering aan' en vervolgens is Rutte uitgeluld. Helaas voor de VVD hebben zij verder ook geen kandidaten voor de post minister-president, en is eigenlijk de enige die die post wel zou kunnen invullen mijns inziens Kaag.

6 Reacties
Sam V
Sam V2 apr. 2021 - 8:01

U hebt zo te lezen niet veel debatten met Rutte gezien. Komt zelden voor dat Rutte het nodig heeft om anderen te wijzen op hun uitspraken. Hoogstens, maar ook dat is zeldzaam in repliek op aantijgingen van anderen. Sommige politici speken het spel beter dan andere. Het telkens weer een zwaktebod hoe de oppositie probeert mensen op woorden te pakken. Het liever over gedoe hebben dan over de problemen in dit land.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 8:47

Niemand kan Rutte beter ver45vangen dan Kaag, ze zijn nl. precies hetzelfde!

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 9:01

Kaag is niet van de VVD, dus die wordt het niet. Wie dan wel? Ik tip Omzigt, die is waanzinnig populair. Kreeg wel vijf zetels, maakte zich breed en kan op een brede blauwe bank plaats nemen en vanuit die positie gaat Omzigt alle scherp in de gaten houden. Big brother is watching. Overal loeren de camera's en de microfoons. Niemand beweegt nog. Er is enkel nog hier en daar een diepe zucht te horen. De zucht waarmee Beatrix, de oude Koningin zich onsterfelijk maakte. Een echte democraat is tevens monarchist. Althans in Nederland. Maar de monarchie krijgt een schop na. Ik vermoed dat de Koning vandaag eens ernstig gaat nadenken of ie nog wel koning van dit land wil blijven. Maar de Koningin zal hem vast overhalen te blijven. In het landsbelang, als enige.

Starter2
Starter22 apr. 2021 - 9:10

Kaag heeft laten zien meedogenloos te zijn. Ze gooit zonder probleem iedereen die in de weg loopt zonder gêne voor de bus. Doet alsof ze boven de partijen staat maar niets is minder waar. Kaag zit er voor Kaag.

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 9:34

Het gaat niet om de poppetjes, het hoort te gaan om de inhoud. Bij gebrek aan inhoud en visie blijven de poppetjes leidend en blijft het systeem falen. De oorzaak wordt niet aangepakt en de gevolgen worden met niet werkende maatregelen ineffectief aangepakt. Waardoor nieuwe maatregelen nodig zijn, met hetzelfde resultaat. Er dient een nieuw systeem te komen, alleen staat dat haaks op de plannen van het neoliberalisme, wat gericht is op onuitputtelijke groei en in stand houden van een politieke status quo. Dat mag met alle middelen bereikt worden, coruptie liegen bedriegen beschadigen repressie wegkijken, doorschuiven, ontwijken, bagataliseren enz. enz. enz. Neoliberalisme is corrupt, asociaal, repressief en lijdt aan geheugenverlies.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 17:33

Gimli55 Natuurlijk gaat het om de inhoud maar ook om integriteit. D66 bedrijft hier machtspolitiek om met de VVD te kunnen gaan regeren. Rutte is de man van de toeslagenaffaire en ze houdt hem uit de wind bij de zoveelste leugen om met de VVD verder te kunnen. Dit terwijl ieder weldenkend mens vond dat hij zelf al had moeten terugtreden vanwege de toeslagenaffaire maar met dezelfde leugens bleef zitten. Ik denk niet dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de mensen die daar hard voor gestreden hebben er blij mee zijn. En dat voor een partij die zegt er pal voor te staan. Ik vind dat niet integer handelen en het voeren van hetzelfde machtspolitieke spel waar de VVD en m.n. Rutte voor bekend staan. Neo-liberaal zoekt neo-liberaal. Je tegelijkertijd als D66 wel voor laten staan op identiteitspolitiek en progressief gedurende de verkiezingen om dit te bereiken? Ik heb hier geen begrip voor, Rutte 'is' de VVD!

khuat
khuat2 apr. 2021 - 7:36

Tekenend is dat Rutte zijn redders Kaag en Hoekstra nog een trap na gaf ook. Zij gingen voor een motie van afkeuring en niet van wantrouwen, omdat zij zijn rol als partijleider en die van minister-president niet wilden vermengen. Rutte gaf in zijn slotwoord aan dat het natuurlijk wel een en dezelfde persoon is; Rutte als fractievoorzitter en Rutte als bewindspersoon. Uit de komende peilingen van De Hond zal blijken hoezeer Kaag zichzelf in de voet heeft geschoten: D66 op 5 tot 10 zetels verlies en de VVD wint er een stuk of 3. Ploumen verwoordde het prima door te wijzen op het totale gebrek aan deemoed en zelfreflectie bij Rutte. En dat stuk zelfingenomenheid van een Rutte moet ons van corona in het algemeen en de avondklok in het bijzonder verlossen. Een doorsnee basisscholier kan dat beter. De schandalen stapelen zich op. Rutte zet ons, gesteund door nog geen kwart van de kiezers, als land volledig voor schut.

dominicac0
dominicac02 apr. 2021 - 7:34

Dat Team Kaag gaat over spreekwoordelijke lijken. Alles om aan de macht te komen blijkbaar. Het is wachten op een klokkenluider uit de MSM, die een boekje open doet over deze innige belangenverstrengeling tussen bepaalde media en partijen, waar Omtzigt het over had. Knap 1-2tje als het werkt.

Cave Canem
Cave Canem2 apr. 2021 - 7:28

Rutte’s uitgesproken intentie om het vertrouwen te willen terugwinnen is een volkomen valse start in een proces van vorming van een kabinet. Zo’n proces is in de startfase alleen geloofwaardig en kansrijk als dat vertrouwen er van meet af aan al is. Nu dat er dus niet of althans in volstrekt onvoldoende niet is, zou hij zelf moeten inzien dat zijn tijd is geweest. En zo niet, dan zoude er binnen de VVD gezaghebbende personen moeten zijn om dat aan zijn verstand te brengen. Remkes, steek eens van wal.

Sailor2
Sailor22 apr. 2021 - 7:21

De stofwolken zijn opgetrokken en Rutte zit nog precies daar waar hij zat. In het centrum van de macht. Het is hem weer gelukt en dat is dan wel weer knap.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 8:17

Het is Kaag gelukt zul je bedoelen!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 apr. 2021 - 7:13

Gelukkig hadden de meeste kamerleden nog genoeg verstand om niet hakkenklakkend achter Wilders aan te marcheren. Verder een triest inkijkje in het integriteits- en intelligentieniveau van de lijsttrekkers.

3 Reacties
gimli55
gimli552 apr. 2021 - 8:07

Wilders en Baudet zijn een gevolg van de oorzaak. Betonrot is onze democratie, tot de kern corrupt, en vergeetachtig. Wilders en Baudet zijn niet het probleem. Zij staan ook niet ter discussie in dit onderwerp. Het is het totalitaire neoliberalisme, waarbij geen alternatief of perspectief geboden wordt. Hooguit wat Rutte aanhangers, die de aandacht van het falen wegnemen door net als Wilders en Baudet naar de verkeerden te wijzen. Iets met spiegeltje, spiegeltje aan de wand en een narcistische premier. Haal oorzaak en gevolg eens uit elkaar en misschien komen er andere inzichten.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 apr. 2021 - 10:00

"Wilders en Baudet zijn een gevolg van de oorzaak." Beetje moeilijke manier om fascisten salonfähig te maken. Waar is de tijd gebleven dat als Janmaat sprak eenieder de zaal verliet. " Betonrot is onze democratie, tot de kern corrupt, en vergeetachtig. " Dit debat maakte duidelijk dat Nederland geen democratie is maar een bureaucratie waar de ambtenaren het voor het zeggen hebben.

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 11:10

@ Dick Ik maak de "extreem rechtse" democratische partijen niet salonfähig, dat is een verkeerde conclusie om de aandacht af te wentelen van de betonrot in de politiek. Het gaat niet om Janmaat, het gaat om ongekend onrecht en institutionele racisme en discriminatie, het beschadigen van een gekozen volksvertegenwoordiger, het liegen en het geheugen verlies op kritieke punten. Er is zonder twijfel onderhandeld tussen de regeringspartijen om een acceptabele motie in te dienen, waarbij Rutte 4 kan ontstaan. Motie van wantrouwen kostte Rutte de kop en motie van afkeuring kan als heel zwaar worden gebracht door de regeringspartijen het CDA en D'66, terwijl Rutte kan aanblijven.

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 7:03

Er kan beter democratische vernieuwing komen tegen het neoliberalisme. De oorzaak van ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie. De gevolgen zijn de toeslagaffaire, het bevriezen van het besteedbaar inkomen gedurende 40 jaar. De bevriezing van de pensioenen en de stijging van de kosten, belastingen, premies en accijnzen. Het neoliberalisme is destructief, repressief en er is geen alternatief. De regeringspartijen van de laatste 40 jaar beschermen de macht, waardoor de burger zijn grondrechten verliest en na gisteravond en nacht ook het vertrouwen in de politiek. Het spelletje geen ja en geen nee is weer langdurig gespeeld en de hoofdrolspelers hadden allemaal last van amnesie. De ambtenaar heeft op een of andere wonderbaarlijke manier de naam Omtzigt op de notitie gezet, en ze kunnen zich niets herrineren? De democratie is kapot en "extreem rechts" is niet het probleem, "extreem links" oook niet. Wanneer er geen alternatief is, geen afwijking of verbetering in het systeem, is de democratie kapot. Wanneer de persoonlijke macht en partij macht, voorbijgaand aan de betrouwbaarheid van poltici regeert, is de democratie kapot. Wanneer politici niet opstappen maar voor de zoveelste keer het vertrouwen terug willen winnen, is de democratie kapot. Ongeacht de naam of de persoon. Doe eens 2 stappen terug. Zou je een premier willen, die tienduizenden mensen veroordeeld heeft tot de bedelstaf, zonder dat die mensen daar enige schuld aan hadden. Die de persoon, die na jaren strijd de waarheid boven tafel heeft gekregen, op allerlei manieren door diezelfde premier dwars te zijn gezeten. Die na de verkiezingen 5 zetels aan voorkeur stemmen heeft gehaald en waarbij tijdens een verkenning, die persoon uitgeschakeld dient te worden in het democratische proces. De verkenning ging niet over Nederland, of de burger. Maar om een onwelgevallig kamerlid politiek te elimineren, uit te schakelen. Waarbij alle hoofdrolspelers daar opeens geheugenverlies over leiden. Dat het niet democratisch is afgestraft en Rutte weer door kan gaan, is de reden waarom de burger het vertrouwen verliest in de politiek. Neoliberalisme is corrupt, repressief, asociaal en lijdt aan amnesie.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 17:37

Je hebt gelijk!

frankie48
frankie482 apr. 2021 - 7:02

Is er vannacht nou besloten in onze Tweede Kamer om een onderzoek door de rijksrecherche te laten doen naar het lek die Mark Rutte heeft ingelicht? Zo niet, is er dan een weg voor kiezers die hun stem op 17 maart hebben uitgebracht op de VVD, CDA en D66, om die uitgebrachte stem nietig te laten verklaren!

8 Reacties
Ryan2
Ryan22 apr. 2021 - 8:25

Nee, die mensen die zo dom zin geweest om op de VVD te stemmen, zitten nu met de gebakken peren. Gewoon nog even laten sudderen. Rechts Nederland blijkt niet toerekeningsvatbaar.

Hakkepuf
Hakkepuf2 apr. 2021 - 8:31

Zullen we de CU ook niet vergeten? Die zijn net zo schuldig. De schorsing tussen 19:40 en 21:05 is gebruikt door VVD, D'66, CDA en CU om handjeklap te doen. Na de schorsing zat Rutte er weer monter bij met de wetenschap dat hij het weer overleefd had. De kartelpartijen weigerden de motie van wantrouwen, maar stemden in met een motie van afkeuring. Rutte was weer gered en het gehuichel gaat weer gewoon door.

Kilted
Kilted2 apr. 2021 - 8:46

Nee en nee

EricDonkaew
EricDonkaew2 apr. 2021 - 9:19

@Hakkepuf: Na de schorsing zat Rutte er weer monter bij met de wetenschap dat hij het weer overleefd had. ------------------------------------------ Dat viel me ook op. Zijn lichaamstaal zei me voldoende.

Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 10:03

@frankie Onderzoek van de Rijksrecherche kan alleen naar een strafbaar feit. Het is een strafbaar feit als er gerubriceerde informatie wordt gelekt (departementaal vertrouwelijk of staatsgeheim-). Deze informatie was niet als zodanig gerubriceerd en al zou dat wel zo, de documenten zouden 1,5 uur later openbaar worden waartoe de rubricering zou zijn ingetrokken. Er lag hoogstens een embargo dat de informatie pas na 9 uur verspreid mocht worden maar dat is niet strafbaar.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 12:23

Dat was een van de twee verkenners support functionarissen, die de notulen dus had. Die van de VVD neem ik aan. Het was geen misdaad of zo. De rest vind het gewoon niet leuk als iemand voorgetrokken word.

frankie48
frankie482 apr. 2021 - 12:55

Beste Of het nou wel of niet om strafbaar gedrag van een ambtenaar gaat, en ik geloof jouw als je zegt dat het niet zo is. Maar dan nog zou ik mij ernstige zorgen maken over een ambtenaar die de geldende gedragsregels aan zijn laars heeft gelapt, want dat voorspelt niet veel goeds voor de toekomst als die twee met elkaar verbonden blijven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:27

Het gaat hem over zakelijke gebruiken. Er was volgens mij niks vastgelegd in regels.

Sonic2
Sonic22 apr. 2021 - 7:02

Nu ben ik de afgelopen jaren relatief mild geweest over Rutte. Daarmee in het achterhoofd houdend dat een nationalistische revolte wel eens het gevolg kan zijn als Rutte vertrekt. Wat er gisteren gebeurde met liegen/ dingen niet kunnen of willen herinneren. Het was echt een schande. En het ging nergens meer over. Totaal wanhopig vastklampend aan de macht. Die hij als demissionair premier nog wel een tijd zal houden. D66 en CDA( en PvDA en Groenlinks al helemaal) maken zich voor jaren politiek ongeschikt als ze toch nog onder Rutte gaan dienen. Laten we eerst maar eens gaan bouwen als land aan een inhoudelijk programma. Dan komt de minister posten aan het einde van de formatie wel. Waar Rutte niet voor in aanmerking moet komen.

5 Reacties
gimli55
gimli552 apr. 2021 - 7:16

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het nationalisme is niet de oorzaak van het probleem, het is het gevolg van de oorzaak : het neoliberalisme. Haal oorzaak en gevolg uit elkaar en splits de maatregelen van de gevolgen en er ontstaat een onthutsend systeem. Dat faalt op vele fronten, die hoef ik niet allemaal opnieuw te noemen. De burger wordt geen alternatief geboden en geen perspectief, met de huidige crisis is het angstzaaien. Waardoor de macht nog steviger in handen komt van de aanhangers van het neoliberalisme. Nu worden zelfs personen politiek uitgeschakeld en gemarginaliseerd. Het systeem biedt geen toekomst, het is het behoud van een status quo van onuitputtelijke groei. Vooral in de aandelen economie en de multinationals, de burger betaalt de rekening en de democratie is verworden tot een repressief systeem, dat de grondrechten afbreekt. Het wijzen en angst zaaien tegen het nationalisme en eerst "extreem links" zorgt voor de voortzetting van een falend politiek TINA. Het parlement is verworden tot een semantisch theekransje, waar geen ja en geen nee wordt gespeeld. De motie van wantrouwen was voor de "elite" niet acceptabel, dus werd de motie van afkeuring aangenomen, waardoor Rutte door kan gaan. Neoliberalisme is corrupt, asociaal, repressief en afbraak.

Sonic2
Sonic22 apr. 2021 - 8:21

@ Gimli55 Inderdaad. Zal er geen Opa vertelt van maken of een nostalgisch jeugdverhaal, maar toen ik nog een jonge Sonic was( 18 of 19), stond ik achter zo beetje elke rechts standpunt. Al zat er toch ook al een sociale component in. Ik was voor de vrije markt en voor een goed ondernemersklimaat. En ook voor lagere lasten voor de middenklasse. Voor een goed veiligheidsbeleid en voor een kritische houding jegens de EU. Het is belangrijk om te vermelden dat ik uit een VVD gezin kom. En dan een VVD gezin dat niet aan de linkerkant van die partij hangt. In mijn leven heb ik het liberalisme totaal zien ontsporen. Met haar markt radicalisme. Met haar ijzeren begrotingsdiscipline. Vanaf 2017 ben ik nog meer opgeschoven naar links, omdat nu helemaal dat falende systeem nog duidelijker wordt. Maar het is bij mij een reis geweest van 20 a 30 jaar. Je kunt zeggen dat ik een trage leerling was, maar wat u omschrijft klopt. Het is een misdadig systeem. En om het dan helemaal af te maken. In 1998 mocht ik nog niet stemmen, maar in die tijd had je Frits Bolkestein. Die was ook snoeihard op immigratie, maar wist het ook inhoudelijk te houden. En niet te schofferen. En had respect voor zijn tegenstanders. En wist aan de ene kant duidelijk zijn punten te maken, maar aan de andere kant ook een regering van PvDA en D66 bij elkaar te houden. Onder Fortuyn is die ontwikkeling doorgezet. Fortuyn liet al de trein vaak uit de rails lopen en daarna is het met het rechts radicalisme helemaal fout gegaan. En zijn ze echt knettergek en totaal gestoord worden. En dat neoliberalisme ook. Als je deze opsomming van mij ziet, dan hoop ik dat mensen gaan begrijpen dat ik me wel eens geprikkeld voel als ik me verkeerd begrepen voel. Mijn voorbeeld had ik liever niet persoonlijk gemaakt, maar het geeft aan( en ondersteunt uw betoog) dat neoliberalisme en daarmee koppel ik ook alt right totaal verrot is.

Fredje3
Fredje32 apr. 2021 - 8:54

@Sonic, je bent niet de enige. Heel links is mild voor Rutte en daarom zit hij er nog.

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 9:53

@Sonic en Fredje Links en rechts bestaat niet meer. Er bestaat nu neoliberalisme en de rest. De rest bestaat uit de oppositie en het "extreem rechtse" deel is een gevolg van wijzen naar anderen als schuldigen van wat er faalt in dit systeem. De neoliberale partijen gebruiken de verdeel en heers techniek, zodat "links" het "extreem rechtse" deel bestrijdt. Ze verliezen hun kiezers, omdat ze diezelfde kiezers niet meer vertegenwoordigen en meer bezig zijn met woke, identiteits politiek en ethische superioriteit. In de huidige crisis stemt de meerderheid voor de terugkeer naar normaal en het behoud van zekerheden. Het neoliberalisme biedt die. Ze willen geen veranderingen, maar het behoud van de status quo. Daardoor ontstaat een totalitair regime, en gezien het ongekend onrecht en het institutioneel racisme en discriminatie zit de meerderheid van de burgers daar niet mee. Ik beschrijf de gang van zaken, zoals ik ze zie. Voordat de schade van het systeem doordringt bij de meerderheid, zal het nog veel slechter gaan. Er is geen alternatief en geen persectief en derhalve geen democratie meer. Je kunt stemmen, maar die stem heeft in dit systeem geen invloed of zeggenschap. Het beleid blijft neoliberaal en blijft falen. Is corrupt, repressief, asociaal en er is geen ontkomen aan.

Sonic2
Sonic22 apr. 2021 - 15:48

@ Fredje Rutte zit er nog omdat Segers, Hoekstra en Kaag het nodig vond om hem daar te laten zitten. Maar dat zal met uw nogal stevige rechtse gedachtengoed vast ook al links heten. VVD, CDA, D66 en CU. En voor de rest zouden uw soort politici( Wilders, Baudet) wellicht ook eens wat milder kunnen zijn als Rutte. Nu wil ik best zeggen dat Rutte losjes met de waarheid om gaat, maar wat Wilders allemaal naar het hoofd van Rutte slingerde. U zult het wel als de WAARHEID zien. En Wilders die zegt waar het op staat. Maar ik ga niet samenwerken met iemand die me van alles en nog wat toewenst. En zo lang we in Nederland te laf zijn om dat ultra rechtse volk terecht te wijzen doe ik het maar. Als ik Rutte was zou ik ook nooit met Wilders meer om tafel gaan zitten. Contra productief gescheld van Wilders. En Baudet die ook meent andere kamerleden "lafbekken" te moeten noemen. En maar janken en klagen dat ze buitenspel staan. Wat overigens ook al een gigantische leugen is. De motie van Wilders werd door de hele oppositie( + Sylvana Simons) gesteund. Het verzoek van Baudet door de meerderheid. Was uw volk maar eens mild. Dan stonden ze niet door hun eigen toedoen kansloos buitenspel. Uw soort "rechts" kan nog veel leren van links. Want die VVD/CDA/D66/ GL en PvdA coalities komen ergens vandaan. Een hint: Dat komt niet alleen door VVD en CDA.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa22 apr. 2021 - 6:46

Premier Kaag komt nu wel een stuk dichterbij. Jammer voor mij aangezien ik niet voor een machtig EU ben.

Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 6:46

We hebben dus te maken met een Rutte, die al heel lang openlijk meent dat leugens voor zijn en andermans bestwil geen leugens zijn. Ik denk niet dat hij daarin veel verschilt van de gemiddelde mens. Maar dat hij, ondanks dat hij de premier is en weer wil worden, houdt hij vol, dat er geen sprake is van liegen. Ik heb weinig waardering voor mensen, die schrijnend lak hebben aan de adeldom, die hun gegeven is door het volk. En Rutte is er een van. Hij toont ronduit schijt te hebben, aan dat oh zo belangrijke "Adeldom verplicht", wanneer hij het aan ons overlaat o.g.v. onjuiste of onvolledige gegeven te beoordelen of hij zich een waardig premier betoont. Adeldom verplicht. Mensen, beoordeel 'de adel' daar nu eens op de juiste manier naar!

2 Reacties
Sam V
Sam V2 apr. 2021 - 7:16

@ Zandb Ik heb u leren kennen als een persoon die grotendeels alleen van de feiten uitgaat, maar hier de plank misslaat. Er zijn 3 feiten waar gisteren een halve dag over gedebatteerd is: - opname zin “positie Omtzigt; functie elders” in document verkenner Ollongren. - aantekeningen gesprek Rutte met verkenners waaruit blijkt dat er over Omtzigt is gesproken in dat gesprek. - Rutte is eerder op de hoogte gebracht dan afgesproken over de inhoud van het verslag van zijn gesprek. De uitleg die Rutte geeft over deze feiten passen bij de feiten. Het bevat geen aantoonbare leugens. Ik vind het zelfs een zeer aannemelijke uitleg, maar dat is niet belangrijk. Iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, toch? Wat hier speelt is dat andere politici hier een slaatje uit proberen te slaan. Kaag voorop. De motie van afkeuring is bedoeld zodat zij het voortouw kan nemen in een eventuele formatie en grotere kans heeft op het premierschap. Hoekstra moest deze wel steunen omdat het een partijlid van hem betrof. Anders had hij een groot intern probleem. Segers kon niet als enige andere partij achterblijven. Al met al een mooie week voor D66, waarin eerst een D66-er iets (onbedoeld) lekt en daarmee de dolk alvast een stukje in de rug van Rutte heeft geduwd en daarna de andere D66-er die de dolk vakkundig er verder in draait. Ze geeft daarmee wel blijk van voldoende premiercapaciteiten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2021 - 14:08

'Iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, toch?' In het strafrecht zou het verhaal van Rutte niet werken bij deze feiten. En wat een armoe, VVD maakt een fout die eigenlijk tot aftocht van Rutte zou moeten leiden,omdat de minachting voor de kiezer te duidelijk is gewqorden, maar nog altijd zijn er mensen die met het 'Thank You sir, may I have another one' syndroom zitten.

Gambardella
Gambardella2 apr. 2021 - 6:28

Well played, Rutte. Tamelijk-links en flink-rechts zakken mokkend terug in hun stoel en lispelen iets over teflon en dat het Ruttetijdperk echt-echt-echt voorbij is, ongeacht wat die vermaledijde democratie duidelijk heeft aangegeven bij de verkiezingen. Nice try, over vier jaar nog maar eens proberen.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2021 - 6:26

De VVD van nu is de VVD van Rutte. Voor hem is er geen opvolger beschikbaar. .Het is lonely at the top.top. Al de kiezers van de VVD zijn door Kaag aan de kant gezet als nutteloze ballast. . Het is voorstelbaar dat het CDA de eigen bipolariteit wil maskeren, maar het was duidelijk Kaag die de draai maakte. Weet Kaag niet dat D66 op een harmonica haar liedjes speelt? Dat het CDA haar gespleten tong maskeert door de wangen op te blazen? Hoe moet dat verder? In een tijd van een epidemie, een economische crisis en de grilligheid van het klimaat die almaar groter wordt? Met de ongelijkheid, met de zorg, met het onderwijs, hoe moet dan allemaal door? De afstand tussen burger en de politiek die al maar groter wordt? Waar is de Eenheid gebleven? Waar is de burger gebleven? Het zal nog lang duren voor de wonden die emotie en polarisatie hebben veroorzaakt zijn gelikt en de wraakzucht en het ongenoegen zijn geslonken. Vandaag weet de burger hoe het voelt om een vluchteling te zijn.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha2 apr. 2021 - 8:32

????

Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 6:24

Gaat zometeen Kaag Omtzigt voor Premier der Nederlanden voorstellen?

MAD1950
MAD19502 apr. 2021 - 6:16

Gezien de uitslag van de stemmingen kan de formatie nu snel worden afgerond. De huidige coalitie blijft gewoon zitten. Iedere andere partij die toetreedt zou zich volledig ongeloofwaardig maken.

JanB2
JanB22 apr. 2021 - 6:14

Een schandalige vertoning. Met een voorspelbare afloop. En die voorspelbaarheid is van alles nog wel het grootste schandaal. Slechts 1 vraag is daarom nog relevant: zetten we de haagse politiek bij het grofvuil of mag deze troep gewoon bij het restafval?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 9:35

Jan B Niet door de WC spoelen zelfs die verstopt ervan! Bovendien zal het aantal virusdeeltjes in het riool tot grote hoogte stijgen. Als ze ten minste nog in staat zijn ze überhaupt te meten en de mensen niet al flauwvallen van de stank als ze er maar in de buurt durven komen. Zuurstofflessen zijn geen optie daar menig land in de derde wereld er al een tekort aan heeft,

Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 5:58

Een motie van afkeuring veroordeelt beleid van een bewindspersoon (of van het kabinet). De ernst van de verwoorde kritiek kan reden zijn voor ontslagaanvraag. Een motie van afkeuring wordt soms opgevat als een motie van wantrouwen. Dat is afhankelijk van de lading die een bewindspersoon, het kabinet of de Kamer er zelf aan geven. Een bewindspersoon of kabinet kan de vertrouwenskwestie verbinden aan een motie. Soms neemt de Kamer een 'motie van treurnis' aan. Dat is een mildere vorm van afkeuring en hoeft bij aanneming dan ook geen consequenties te hebben. Belangrijker dan aanneming van een motie van afkeuring of treurnis is dan ook de vraag of een bewindspersoon zelf nog het gevoel heeft over voldoende steun in de Kamer te beschikken.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 6:02

Het lijkt me zeer evident, gezien de laatste alinea, dat de schade onherstelbaar is en of er komt een vechtkabinet (waarschijnlijk) of hij trekt zelf nog zijn conclusies (onwaarschijnlijk).

Fredje3
Fredje32 apr. 2021 - 5:52

Het is duidelijk dat je als premier hier mag liegen en bedriegen en dat de meerderheid van de 2e kamer dit ondersteund. Dat toont dan ook het faillisement aan van de politiek hier in Nederland. Het was eigenlijk al duidelijk, maar wordt nu nog eens extra onderstreept.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek2 apr. 2021 - 5:52

De huidige demissionere regeringspartijen hebben de motie van wantrouwen niet gesteund. Dus laten ze nu ook hun verantwoordelijkheid nemen en snel tot het doorstart komen van het huidige kabinet. Uiteindelijk heeft bij de laatste verkiezing de kiezer hun beloond voor het liegen, de toeslagenaffaire, het vaccinatie en corona beleid.

Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 5:39

Een ernstig beschadigde Rutte, maar hij komt er wederom mee weg. Met excuses en leugens. In ieder geval heeft de democratie 1 kiezer minder. Sterkte allen.

P Haan
P Haan2 apr. 2021 - 5:17

Het informatie proces moet maar weer snel terug gelegd worden bij de Koning. Als je dan toch tijdens de informatiefase niet vrijuit kan spreken en daarbij je kiezers en mede parlementariers in de hakselaar kan gooien, kan je net zo goed het proces weer schimmig maken.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead2 apr. 2021 - 5:10

Uitstekende uitleg van de dames Jorritsma en Ollongren. En blij dat de heer Rutte door kan. Vanaf deze plaats mijn felicitaties. En nu door.

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu2 apr. 2021 - 8:25

Iemand die de pathologische leugenaar Rutte geluk wens. Dan ben je een persoon die integriteit niet hoog in het vaandel heeft staan.We zullen uw opmerking derhalve maar negeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 5:00

Met D66 en hun zogeheten 'nieuw leiderschap' hebben ze een tweede VVD binnengehaald. Verbijsterend.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 5:13

D66 redt hachje van VVD!

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 1:20

Morgen weer een dag maar nog even dit: Laat dit even tot u doordringen.... Kaag die nieuw leiderschap predikt steunt het oude corrupte leiderschap. Hoekstra die beweert zijn partijgenoot en gevierd kamerlid Omtzigt te steunen steunt de man die dat kamerlid altijd heeft tegengewerkt. Segers die altijd weer een mond opentrekt over menselijkheid en rechtvaardigheid slikt alweer een meloen door om de man die al tien jaar alles en iedereen in de maling neemt te steunen. Is dit ons land. Walging

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 8:36

Walging zeker, maar ook voor degenen die dit zootje aan de macht geholpen hebben en gehouden De hele dag gekeken, mooie dag weggegooid, val ik me daar de allerlaatste pauze in slaap en het was gebeurd. Werd vanmorgen op de bank in de huiskamer wakker, en waarmee? Met toch nog een enorme kater. Kaag wilde het vertrouwen in de politiek herstellen, zo ook Hoestra (die de vermoorde onschuld speelde). Althans dat beweerden ze bij hoog en bij laag, al kwamen ze beiden niet erg geloofwaardig over en trokken ze veelvuldig hun keutel in. Hoop tegen beter weten in op toch nog een greintje integriteit, al droop het er niet bepaald vanaf; Hier scheiden onze wegen, haha..diplomatie ten top. Ollongren had er geen herinnering aan.....leuker kunnen we het niet maken. Neo-liberalisme ten top. Het is als Shell die zegt iets aan het milieu te willen doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 1:14

Ploumen is nogal halfzacht in die ruimte. Ze steunde geloof voor haar partij wel de motie van wantrouwen, dat wel.

Zapata
Zapata2 apr. 2021 - 1:13

En alweer hebben de christenbroeders van de CU een meloen ingeslikt en de motie van wantrouwen niet gesteund. Als er nu nog een kabinet VVD D66 CDA komt, wie kan dan nog geloven in D66?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 9:29

Alles voor de macht! Meer geld in de eigen portemonnee en een aalmoes die steeds dunner uitgescheten wordt!

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:29

Het ging toch nergens over.

EricDonkaew
EricDonkaew2 apr. 2021 - 0:16

Daarna volgde Sigrid Kaag die verklaarde dat ze samen met Hoekstra een motie van afkeuring tegen Rutte indient (...) ------------------------------------------------- 2.14. Aha, een motie van afkeuring, dat is geen motie van wantrouwen. Rutte blijft zitten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 23:29

Het indefinitief proces van verkenning is het probleem geweest. Het is best zielig dat er word geopperd dat de vroegere rol van de koning (en de geheimhouding er omheen) beter was. Maar gezien er geen regels zijn is het moeilijk te zeggen waar iemand objectief tegen de lamp zou kunnen lopen. Verder lijkt het idee dat men over niks mag praten ook gek, maar ik zie ook dat verkennen anders zal moeten zijn dan formeren.

3 Reacties
EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 1:19

Waarom is dat zielig? Het ontslag van een regering wordt aangeboden aan het staatshoofd, dus een rol bij het formeren is ook niet vreemd. De Kamer is tot nu toe niet echt slim omgegaan met de nieuwe procedure.

nikita72
nikita722 apr. 2021 - 5:58

Nee, het probleem is dat Rutte al jaren heel overtuigend beweert dat hij zijn oprechte excuses aanbiedt, zich oprecht iets niet herinneren kan en zijn stinkende best zal doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 10:26

@Wwn mening Het is zielig omdat een volwassen ontwikkelde democratie zoveelmogenlijk een republiek zonder koningen zou moeten kunnen zijn Ik vind dat niet dat die excuses en vergetingen veel substantie hebben of uitmaken op zich. Wel, gezien het neoliberalisme en het vertikken hun werk te doen. dat de gevestigde orde gewoon blijft zitten. Maar is iets wat al lang is en blijft. Waar hier in het speciaal gebeurt is omdat dat verkennen en formeren onlangs veranderde.

sjaak5
sjaak51 apr. 2021 - 23:29

Grappig. Zoeken naar wie Rutte heeft getipt. Hij is helemaal niet getipt over dat er met hem toch over Omtzigt is gepraat. Iets wat hij zich zogenaamd niet meer kan herinneren. Hij was er zelf bij. Zijn niet actieve herinnering is plots weer geactiveerd.

Déjà vu
Déjà vu1 apr. 2021 - 23:07

Rutte verkondigde in het verleden tijdens verkiezingsdebatten glasharde leugens. Destijds was de algemene mores bij de media en groot deel van het volk: integere personen hebben niets te zoeken in de politiek! De beste man is in al die jaren niet veranderd. Je kunt hem ook nu niet betrappen op enig moreel besef. De enige reden dat zijn leugens nu een probleem vormen, is het feit dat de media enigszins covid moe zijn en derhalve iedere gelegenheid aangrijpen om een ander onderwerp op te blazen. Mevr. Kaag heeft hem vandaag al de reddingsboei toegeworpen. Ons Markje kan de komende vier jaar dus gewoon doorgaan dit land naar de kloten te helpen. Het is hem gegund!

2 Reacties
Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 5:41

Goed uitleg op welke gronden functioneert het Nederlands ons-kent-ons sociaal-politiek stelsel.

Tom Lucassen
Tom Lucassen2 apr. 2021 - 5:44

Het is gewoon een zielige man.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 22:43

Helaas beschik ik niet over de stukken om te kunnen oordelen over het verweer van Ollongren en Jorritsma want hoewel de verdedigingslijn plausibel lijkt wordt er naar mijn gevoel erg veel mist opgetrokken en krijgt volgens mij niemand de vinger erachter, als ik Jorritsma de bovenlip zie samentrekken dan denk ik te weten hoe laat het is, ze liegt, ik zag wel dat er stukken in de VK zijn gepubliceerd maar alleen voor abonnees, weet iemand of de stukken elders in te zien zijn.

FromValue
FromValue1 apr. 2021 - 22:31

Het lijkt erop dat een ambtenaar iets te ijverig een kantlijngesprek heeft zitten te notuleren. De notulen lijken daarbij ook niet volledig in lijn te zijn met de inhoud van het gesprek - had graag dezelfde aandacht gehad voor het falende vaccinatiebeleid. Grosso modo iets relevanter op dit moment.

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 22:27

Is er aan de verkenners gevraagd of de ambtenaren die bij de gesprekken aanwezig zijn geweest naast de aantekeningen die zij op papier hebben gezet of er ook gebruik werd gemaakt van geluidsrecorders. Elke smartphone heeft die functie, en waarom zou je dat hulpmiddel niet gebruiken om een goed en juist verslag van het gevoerde gesprek te kunnen gaan maken!

Bert de Vries
Bert de Vries1 apr. 2021 - 21:39

Kaag doet het uitstekend. Ze is onzichtbaar.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 23:49

Ja ze doet het uitstekend, ook door flink positie te nemen. Dat is me bepaald niet onzichtbaar.

gimli55
gimli552 apr. 2021 - 7:19

@Paul Ze had echte positie gekozen als ze de motie van wantrouwen had gesteund, maar dat was natuurlijk onacceptabel voor Rutte. Dan had hij op moeten stappen, en dat gebeurt nu niet. Er verandert dus helemaal niets.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 23:33

Weet ik. Ik bedoel positie voor haar als parlementariër.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 21:32

Vanmorgen al hoorde ik al een haan kraaien en al gauw mengden andere hanen uit de buurt zich onder de kraaiers. Tijd voor de Passion, Doom, zie mijn vriendin. En verdomd, even later begon de Kruisiging. Ze waren er allemaal, Judas, en de beide Maria's. zelfs de soldaat met de speer en de spons met azijn. Het was Goede Vrijdag 2021.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha2 apr. 2021 - 8:35

????????

Deugkeizer
Deugkeizer1 apr. 2021 - 21:22

Verbaast me niks. Ik heb nog met ex collega’s van Rutte gewerkt die jarenlang dagelijks met hem te maken hadden. Die dachten net zo. Hiërarchisch schaken noem ik het maar.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer1 apr. 2021 - 21:29

Ik weet nog dat eentje zei dat ze van Arbodienst af wilde omdat die het altijd opnam voor werknemer. Tja wat wil je dan een arbodienst die het altijd opneemt voor de werkgever. Ik verklaarde ze toen al waanzinnig.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 21:04

Ollongren zegt dat de ambtenaren het vrij moet staan suggesties te doen maar blijkt dat ook uit de notulen vraag ik me af.

Joost Spits
Joost Spits1 apr. 2021 - 20:41

Al is het hoogst ongelukkig hoe hij de zaak benaderd heeft, maar ik geloof nog steeds in de integriteit van de premier. Ik heb nog altijd vertrouwen in Marc Rutte. Ik denk dat hij de waarheid spreekt en dat gefrustreerde politieke partijen die nu op electorale achterstand staan de kwestie willen uitbuiten voor eigen gewin. ....de hyena's in het bos ruiken hun kans... Dat staat los van het feit of de VVD niet mijn politieke club is. Maar er zijn nu krachten zoals de PVV, die om subversieve redenen Rutte tot zondebok wil maken. Als we het dan over oneerlijkheid hebben  moeten we daar naar kijken. Ook blijkt nu dat de gewraakte 4 woorden: - "positie Omtzigt functie elders" - niet van Rutte afkomstig zijn, maar van een of andere enge ambtenaar. In de politicologie zijn de ambtenaren de vierde macht... daar zien we hier een klassiek voorbeeld van. Weliswaar had Ollongren er voor kunnen kiezen de gewraakte notitie van de ambtenaar in de prullenbak te gooien.

2 Reacties
JanB2
JanB22 apr. 2021 - 6:19

"Al is het hoogst ongelukkig hoe hij de zaak benaderd heeft, maar ik geloof nog steeds in de integriteit van de premier" Laat me raden: je gelooft ook in de paashaas! Dan is het dus overmorgen jouw dag (gewoon even ter info).

Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2021 - 13:18

De enge ambtenaar is een notulist, die puntig samenvat hetgeen door Rutte en Jorritsma is besproken. Een grapje volgens Annemarie. Hij opperde minister? Zij opperde voorzitter tweede kamer? Notulist: functie elders. Een goed gedrilde ambtenaar, die net als andere ambtenaren een fooitje krijgt als salaris en ‘s lands hoon.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 20:05

De opmerkingen over de instabiliteit van het CDA waren zeker relevant voor de formatie. Daar werd ook in de pers over geschreven. Met een instabiele partij kun je nu eenmaal beter geen coalitie sluiten, zeker niet als er maar een kleine meerderheid is. En daarin spelen zowel Hoekstra als Omtzigt een belangrijke rol. Het is fout gegaan toen Rutte de positie van Omtzigt ter sprake bracht. Momenteel is Hoekstra aan het woord, hij stelt m.i. de juiste vragen.

1 Reactie
Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 21:16

Ach welnee hij werpt een rookgordijn op.

johannn2
johannn21 apr. 2021 - 19:33

Het is het Parlemént dat formeert ! Het Parlement informatie onthouden betreffende de formatie is schending van de democratie en de Grondwet. Meneer Rutte ontrecht de volksvertegenwoordiging. .

Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2021 - 19:30

Hoe komt nu vanuit het niets de naam van Omtzigt in de aantekeningen, Ollegren weet het ook niet hoorde ik haar net vertellen . Denk dat de “ top ambtenaar “ die de aantekeningen heeft gemaakt maar eens gehoord moet worden.

Leman
Leman1 apr. 2021 - 19:08

Rutte is behoorlijk besmet geraakt door het list- en bedrogvirus. Kamerleden zullen voorlopig elke samenwerking met hem mijden om niet zelf besmet te raken.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 18:57

De Tweede Kamer heeft een aantal jaren zelf geprobeerd, maar de verkenners en informateurs staan te dicht bij de politiek. Het ging veel beter toen het proces nog begeleid werd door het staatshoofd. De monarchist

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 20:37

Zeker, ik heb dat al eerder gezegd.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 21:17

Het zou veel beter gaan als mensen niet zouden liegen.

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 1:14

Ook dat. Maar nu wordt er gezocht naar een informateur die op afstand staat.

Jozias2
Jozias21 apr. 2021 - 18:50

Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat veel partijen in de Kamer net zo goed politiek opportunisme bedrijven in hun poging om Rutte te lozen. Ik heb ook niet op Rutte gestemd maar het komt op mij hypocriet naïef over. Nu is het onjuist informeren van de kamer een doodzonde voor een minister maar in dit geval deed Rutte zijn uitspraak niet in de kamer maar in de media en niet als MP maar als partijleider en onderhandelaar namens de VVD. Dat hij in die rol partijpolitiek bedrijft is logisch. Kamerbrede verontwaardiging over een onwaarheid of onjuistheid in de media komt op zijn minst hypocriet over. Als kamerlid heeft Rutte 2 miljoen voorkeursstemmen gekregen. Hij heeft daarmee het grootste mandaat van alle 150 kamerleden. Dat mandaat heeft hij gekregen van 2 miljoen kiezers die hem de toeslagen affaire niet aanwreven dus waarom zou zijn achterban hem hier op veroordelen? Hem wegsturen als MP is natuurlijk mogelijk maar tegelijkertijd vreemd als verwijt voor zijn functioneren als VVD onderhandelaar in de formatie. En dan? Dan gaat wijnjaar de Koning om fijnontslag aan te bieden. Dat heeft hij al gedaan en de Koning heeft hem verzocht om in het landsbelang de lopende zaken af te handelen. Verder veel kritiek vanuit de Kamer op de twee verkenners van VVD en D66 huize. Daarben ik het inhoudelijk wel mee eens: veel te dicht op de dagelijkse politiek. Maar ook hier heeft de Kamer boter op zijn hoofd. De Kamers heeft deze verkenners zelf aangesteld. Afgelopen weekweed gedaan alsof er voor Omtzigt een positie als boswachter op Ameland werd gezocht maar nu blijkt het een ministerspost te zijn. Dat kan natuurlijk zijn in het kader van keep your Friends close but your enemies closer. Tegelijkertijd kun je stellen dat Omtzigt een groot pleitbezorger is van een betere relatie tussen overheid en burger en hij zou in het kabinet daar uitvoering aan kunnen geven. Dat strookt mede andere opmerkingen in het verslag van de VVD waarin aandacht is gevraagd voor de burger die de overheid nodig heeft. En uiteraard is een leugentje in de media niet goed maar laten we niet naïef doen midden in een politiek onderhandelingsspel. Overigens is Trump op 20.000 leugens betrapt in 4 jaar, is Omtzigt na zijn MH17 debacle ook niet zuiver op de graat, logen Marijnissen en Slagter over hun relatie en kun je van elke politicus laten fact checken en zal je onwaarheden tegen komen om maar een paar voorbeelden te noemen. En voor de goede orde, ik heb niet op Rutte gestemd.

8 Reacties
Starter2
Starter21 apr. 2021 - 20:19

Eens Jozias. Het is de kamer zelf die de informateurs heeft aangesteld. Men wist dus welk vlees er in de kuip zat. Daarnaast was er afgesproken dat gesprekken in vertrouwelijkheid gevoerd konden worden. Aldus van der Staaij die met de afspraken stond te zwaaien. En dat het over Omzicht is gegaan lijkt mij niet meer dan logisch, het is immers één van de meest prominente tweede kamer leden, die een grote invloed heeft op hoe het CDA functioneert.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 20:24

Hij heeft niet op Rutte gestemd. De grootste pleitbezorger op Poeha na van de VVD. Je kan bijna net zo goed liegen als Rutte, dat dan weer wel. Weet je wie ook heel veel miljoenen voorkeursstemmen kreeg maar toch een enorme misdadiger was? Al had Rutte 20 miljoen voorkeursstemmen dan nog blijft hij een leugenaar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 20:35

'Als kamerlid heeft Rutte 2 miljoen voorkeursstemmen gekregen. ' Volstrekt irrelevant in deze discussie. 'En uiteraard is een leugentje in de media ' Dat is voortdurend aan de hand. Jij wordt blijkbaar graag voorgelogen.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 20:48

Wie zonder zonde is mag de eerste steen werpen, staat ook al weer in de Bijbel. Blijkbaar zijn er heel wat mensen die zichzelf vrijpleiten van alle zonde. Wie lioegt moet een geheugen hebben als een olifant. Daarover zei Mark Rutte: een oplifant die staat grwelijk in de weg. Mijn stelling is dat little white lies het smeermiddel vromen van een aangename samenleving. Het voorkomt nutteloze agressie. Wat ik aan agressie zag in de Kamer, aan verwoede pogingen te verhullen was hemeltergend. Meneer Hoekstra weer natuurlijk best dat meneer Omzigt het CDA splijt. Maar hij doet alsof dat niet zo is. Dat i pas een zonde, zou ik zeggen.

Jozias2
Jozias21 apr. 2021 - 21:24

@zapato, Dat is toch echt niet zo, maar je hoeft toch niet de politieke standpunten te delen om te vinden dat er sprake is van naïviteit, hypocrisie of selectieve verontwaardiging in de onderbouwing. Het zou pas kwalijk zijn als dat wel een rol zou spelen. @Joe Dat is wel degelijk relevant want als het gaat om de positie van Omtzigt gaat het over 'minachting van de democratie' omdat hij zoveel voorkeursstemmen heeft maar als het gaat over de positie van Rutte dan speelt dat geen rol meer? Je kunt liever een andere premier zien (persoonlijk heb ik ook de voorkeur voor bijvoorbeeld Kaag of Aboutaleb bijvoorbeeld) maar dat hij een mandaat van twee miljoen kiezers heeft gekregen als lijstrekker met een ambitie om premier te worden is een feit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 0:27

De anderen zijn ook de kamer in gestemd en het gaat daarna over de stemmen in de kamer. Ondanks het zogenaamde ontslag gaan de regering partijen gewoon door. Ondanks de kans om dat niet langer te doen. Dat komt ze dus uit. Muggenziften achter gelaten gaat het over ze een VVD kabinet WILLEN steunen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2021 - 5:07

'Dat is wel degelijk relevant want als het gaat om de positie van Omtzigt' Dat heeft niks met het aantal voorkeursstemmen van Rutte te maken. Omzigt heeft zijn 'speciale' positie vooral te danken heeft aan zijn optreden tijdens de toeslagen affaire. Bij Rutte zeggen die voorkeursstemmen niet zoveel, behalve dat de gemiddelde VVD stemmer kennelijk niet verder komt dan de eerste naam op de VVD kieslijst..

Jozias2
Jozias22 apr. 2021 - 7:27

@joe In de berichtgeving gaat het wel degelijk over het mandaat van Omtzigt en het aantal voorkeursstemmen. Die voorkeursstemmen, de onderlinge verhouding met Hoekstra en het feit hoe de leiderschapsverkiezing binnen het cda is gegaan is exact de reden waarom de positie van Omtzigt relevant is. Rutte heeft daar ervaring mee met Verdonk. Hoezo heeft hij een speciale positie vanwege de toeslagen affaire? Waarom zijn azarkan en Leijtens niet genoemd dan?

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 18:16

Hij komt er gewoon mee weg hoor, als ie nog even diep buigt voor met name het CDA

10 Reacties
Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 18:56

Inderdaad, en nieuw leiderschap Kaag laat hem ook niet vallen. Walging.

Norsemen
Norsemen1 apr. 2021 - 19:06

Hij gaat er zeker mee weg komen, en dat is erger dan de daad zelf.

Hallahan2
Hallahan21 apr. 2021 - 19:07

De enige reden waarom hij er eventueel mee wegkomt is dat de hier zo bejubelde mevrouw Kaag met haar ineens linkse D66 hem laat zitten. Zij kan ook gewoon zeggen dat een nieuwe coalitie alleen mogelijk is zonder teflon Mark maar dat gaat dus echt niet gebeuren!

Poeha
Poeha1 apr. 2021 - 19:21

Karingin, eerst plaatste je allemaal posts over dat ze omtzicht aan het kaltstellen waren. Zo’n luis in de pels wilden ze volgens jou weghouden bij informatie. Nu blijkt dat rutte hem juist een ministerspost wilde geven. Rutte sprak natuurlijk voor zijn beurt, maar zijn suggestie moet jou op zich vast aanspreken.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 20:02

Ja Poeha, dat noemen ze wegpromoveren want als minister kan hij de regering niet meer controleren. En dat is nu juist waar Rutte het meeste last van had.

Poeha
Poeha1 apr. 2021 - 20:25

Een ministerspost is echt niet wegpromoveren. Dat is voorbehouden voor de beste. De rest blijft kamerlid. Het is echt niet zo dat ze de ministerspost geven aan personen die ze liever kwijt zijn. Ik denk dat omtzigt zelf ook - na al die jaren kamerlid - minister wil worden.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 21:14

Als je een kamerlid monddood wilt maken dan maak je hem/haar minister. want een minister controleert de regering niet. Wat begrijp je daar niet aan Poeha?

Poeha
Poeha2 apr. 2021 - 6:22

Zapata, alleen de beste krijgen een ministerspost. Ook Rutte is minister (van algemene zaken), net als de jonge. Juist ministers staan in Ger daglicht en krijgen veel meer spreektijd. Een minister krijgt ook veel meer salaris dan een kamerlid. Elk kamerlid wil minister worden en trekt dan een fles champagne open.

LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 6:43

"echt niet wegpromoveren. Dat is voorbehouden voor de beste. De rest blijft kamerlid. " Kouwe drukte moet en zal laten zien dat hij kakelt als een kip zonder kop. Hij gelooft dus echt dat het kabinet wordt bemenst met louter toptalenten. Zeker het nieuws aangaande blunders en andere fouten niet gevolgd.

Poeha
Poeha2 apr. 2021 - 15:29

Labou: blijf bij jezelf. Jij denkt nog steeds dat ollongren in afwachting van de testuitslag niet in de kamer mocht zijn. Ondanks dat alle kranten uitlegden waarom dat wel mocht. En ook met logisch nadenken zou je daar op uitkomen. Dan is een mening over ministerschap wel wat gewaagd.

Phil2
Phil21 apr. 2021 - 18:15

Tsjee, wat een gedoe. Dit is natuurlijk een actie "Beschadiging Rutte". Vooroverleg en verkenningen zijn vetrouwelijk, hadden nooit uit moeten komen. Dat het gebeurd is en dat Omtzigt is genoemd in de trant van wat moeten we daar nou mee, lag wellicht of zelfs erg voor de hand. Had Rutte nooit over moeten liegen, sterker: hij had de verkenners in bescherming moeten nemen. Maar de hele hoepla in de 2de Kamer en in de media is wel heel erg opportunistisch. Belangrijker is om door te gaan met informeren en formeren.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend1 apr. 2021 - 18:13

Principiële mensen redden het niet in de politiek in Nederland. We zijn te verdeeld, geen partij steekt er zover bovenuit dat ze alleen kunnen regeren. Dus, je hebt personen zoals Rutte nodig om dit land te besturen. Hij is zo glibberig en flexibel omdat hij als smeerolie moet fungeren tussen verschillende partijen en belangen om het land bestuurbaar te houden. Hoe lang zou een regering kunnen functioneren onder leiding van bijvoorbeeld Ouwehand, Wilders, Baudet, Marijnisse, Klaver, Ploumen.. Denk nog geen twee maanden. Klaver begint het trouwens wel langzaam te leren, gaf z’n beloften aan zijn kiezers al in het eerste gesprek met de verkenners al op. En Omtzigt... hele top van CDA kotst Omzigt uit omdat hij eigenlijk ook veel te principieel is om consessies te doen. Nederland is een coalitie land, principiële mensen zullen daar misschien incidenteel succesjes behalen, mensen zoals Rutte bereiken veel meer.

10 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 18:33

Je reactie zegt vooral wat over jouw principes. Kaag, die je maar even weglaat, lijkt mij een prima premier. De kiezer, op wat verstookte VVD-ers na, is het glibber gedrag van Rutte wel een beetje zat.

Jozias2
Jozias21 apr. 2021 - 18:52

@Joe Je zegt: "De kiezer, op wat verstookte VVD-ers na, is het glibber gedrag van Rutte wel een beetje zat." Rutte heeft persoonlijk twee weken geleden bijna 2 miljoen stemmen gehad en heeft daarmee van alle kamerleden het grootste mandaat.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 18:57

@Speedboot, Als Kaag de motie van wantrouwen niet steunt lijkt ze jou dan nog steeds een prima premier?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend1 apr. 2021 - 19:08

Nee hoor, Kaag is net zo glad

Viso
Viso1 apr. 2021 - 19:19

De kiezer Joe.. die kiest morgen gewoon weer voor Rutte. Omdat ze weten dat hij het beste is. En de kiezer heeft altijd gelijk. Wat de partij van Kaag betreft.. ze gaan slordig om met vertrouwelijke formatie gegevens waardoor dit hele fiasco begon en stappen ook nog eens doodleuk met een Corona besmetting in de auto bij een ander. Over principes gesproken.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 20:35

Van uw rectie schrikt me op: dat er toch nog mensen bestaan die erkennen dat de politiek wel heel mooi en heilig maar dat de praktijk buitengewoon weerbarstig is. In de katholieke kerk weten we dat allang, In de Bijbel staat de zondeval. De natuur is sterker dan de leer. Gelukkig heb ik een positie elders, dus zie ik de massahysterie sereen aan me voorbijtrekken. Neem "meneer" Wilders die eist een hoofdelijke stemming om geen lid van de regering - want die is ontslagnemend- maar een fractieleider weg te werken. Maar het ergste is dat Wilders ook nog nieuwe verkiezingen wil. Dat is een vuist in het gezicht van de kiezer: u heeft het niet goed gedaan, u bent niet te vertrouwen. Dat is hysterie, zomaar in 's lands vergaderzaal. Gelukkig ben ik lid van een partij waar ook wel eens wat gebeurt, maar dan rustig en weloverwogen wordt gehandeld. Bedenkt dat Nederland te klein en te huiselijk is voor grote verdeeldheid.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 20:37

'Omdat ze weten dat hij het beste is' Proest! De gemiddelde kiezer kijkt niet verder dan het oppervlak. Jouw reacties bewijzen dat voortdurend.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend1 apr. 2021 - 22:37

Beste Joe, ik zal de volgende keer inderdaad weer gewoon op Rutte stemmen. Er is nauwelijks een alternatief. Als ik vandaag naar het debat kijk dan zie ik echt een ongelofelijk aantal incompetente kamerleden die onzinnige vragen stellen en geen enkel antwoord begrijpen. Vraag me echt af of we geen IQ test moeten laten uitvoeren voordat iemand zich verkiesbaar stelt. Iets van minimaal boven een IQ van 120 of zo.. denk dat de helft van de kamer daar niet aan komt.

EricDonkaew
EricDonkaew2 apr. 2021 - 0:10

@Speedboot: De gemiddelde kiezer kijkt niet verder dan het oppervlak. ------------------------------------------- Wel wat hautain naar de burger toe. En als dat zo is, wat dan nog? Iedereen heeft gewoon één stem. Zo werkt democratie. Wil jij terug naar de 19e eeuw?

Viso
Viso2 apr. 2021 - 10:04

Het spijt me voor je Joe, Uiteraard begrijp ik je reactie, die voornamelijk gebaseerd is op het hautaine idee van mensen die ondanks dat ze een democratische minderheid vormen het toch voor het zeggen denken te moeten hebben omdat zij volgens eigen inzicht een stuk 'intelligenter' zijn dan de ander die een andere keus maakt. Het brengt een smalende lach op mijn gezicht kan ik je verzekeren ;-). Maar in een democratie werkt het helaas anders. En daar heb je je gewoon bij neer te leggen.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 18:08

Sonja zei altijd: en morgen weer gezond op. Hoe denk je dat te doen, dat gezond en vrolijk opstaan terwijl er een epidemie rondwaart? Denk je wel eens aan hoe er terugbetaald moet worden? Mensen noemt elkaar geen mietje, hoe denk je al die fijne idealen als eerlijkheid en absolute transparantie democratisch te bereiken? De eenheid zonder Rutte? Stevig rechts heeft 17 procent van de stemmen gekregen en links met de Dierenpartij 19 Volgens mij een patstelling. D66 en CDA gaan lastig samen, wat was D66 blij toen Jan Peter verdween. De eensgezindheid is gespeeld en verre van oprecht. Nederland is verdeeld en de Kamer dus ook. De enige verbinding is dat iedereen van Pieter houdt. Maar Pier is de controleur van het bakproces, en niet de bakker. De move om de Koning ruw terug te verwijzen breekt behoorlijk op. Een blunder van jewelste, want de Koning is speciaal voor rust en kalmte benevens mededogen opgeleid en aangesteld. Ik zou zeggen als niemand het zegt: Leve de Koning met de Koningin aan zijn zijde. Als er toch een sterke man moet komen en Omzigt bedankt als vanouds geef mij dan maar een vrouw aan de top van de pyramide die wankelt. Als je vanavond dansende schimmen ziet aan de Benoordenhoutsweg,en onderdukt lachen, dan weet je het wel. Het was weer bal in 's lands vergaderzaak. De ontslagnemende regering radeloos, de bevolking redeloos en het land reddeloos. Het is weer rampjaar mensen, de broers de Witt worden weer naar het groene zoodje gesleept, Na 1917 eindelijk weer revolutie. Maar die van Troelstra ging over alvorens ie begonnen was. En deze ook, we moeten toch door dezelfde deur. . .

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 18:33

Gaaap!

Greendutch
Greendutch1 apr. 2021 - 18:01

de uitstellen vanmorgen waren al niet te verteren, er moest blijkbaar heel erg lang gezocht worden , keer op keer. wond meteen al dat Rutte iets te verbergen had want hij is de enige die te verliezen had als Omtzigt zijn werk kan blijven doen. diverse mensen vandaag rake dingen gezegd. onder de indruk van o.a. de jeune premier van Volt!

2 Reacties
Poeha
Poeha1 apr. 2021 - 18:26

“ want hij is de enige die te verliezen had als Omtzigt zijn werk kan blijven doen.“ Rutte wil hem toch een ministerspost geven? Lijkt mij een mooie beloning.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 18:40

De meeste nieuwkomers deden het niet slecht maar volgens mij is dit niet zo’n moeilijk debat, ik zou nog even wachten met kwalificeren over wat we in huis hebben gehaald.

Zakenpief
Zakenpief1 apr. 2021 - 17:57

Wat zou het mooi zijn als 150 kamerleden zich nu als één man naar de camera zouden richten en "1 April!" roepen naar het Nederlandse volk.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2021 - 18:25

Ha ha hoe kom je erop, hilarisch zou dat zijn .

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 17:54

Duidelijk is dat Rutte verkenners wil die hij naar zijn hand kan zetten, mensen uit z’n cabinet aangevuld met Jorritsma die liegen tot kunst heeft verheven, ben benieuwd naar de antwoorden van de vorige verkenners, dat zoals verschillende leden aangaven de processen worden gekaderd,, sinds het staatshoofd is geschrapt werkt men met ongeschreven regels waardoor Rutte het proces helemaal kan manipuleren, één ding is duidelijk, Rutte is behoorlijk beschadigd, zo opereert hij al jaren, alleen de kiezer ziet dat niet, ik vind het tot heilige verklaren van Omtzigt buitengewoon onthutsend, beeldwerking is een bijzonder hardnekkig fenomeen, ik wil er andermaal voor pleiten een psychologisch onderzoek te doen naar eventuele leden voor ze de kamer binnenstappen, zijn we verlost van narcisten, hysterici en politieke gelukszoekers.

3 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 17:56

cabinet met de k van koolmees natuurlijk.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 apr. 2021 - 18:42

Raymond - voor mij is een ding zeker, de formatie had nooit bij de Kamer moeten liggen. Het min of meer geheime proces bij de Koning was dan misschien niet zo democratisch maar nog nooit zo'n puinhoop als nu. Als er een regering is kan de Kamer stemmen. Democratisch genoeg voor wat mij betreft. En alsublieft laat het nu wat sneller gaan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2021 - 12:53

Frans, dat komt omdat het proces vaag is omschreven, precies wat Rutte wil.

Poeha
Poeha1 apr. 2021 - 17:48

Goed om te lezen dat Rutte heeft geopperd om omtzicht minister te maken. Dat is uiteraard niet aan hem, en daar had hij open over moeten zijn. maar vind het wel een goede keuze.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 18:09

Kaltstellen noemen de duitsers dat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 18:35

'Goed om te lezen dat Rutte heeft geopperd om omtzicht minister te maken.' En zelf was hij het alweer vergeten.. De amnesie slaat niet alleen bij Rutte plotseling wel heel hard toe.

MG1968
MG19681 apr. 2021 - 17:45

Voor de volgende verkenningsronde laten meerdere partijen waarschijnlijk noteren ‘wel met de vvd, maar niet met de vvd van Rutte’. En dan te bedenken dat Mark nog meer voorkeursstemmen heeft dan Pieter.

1 Reactie
MG1968
MG19681 apr. 2021 - 17:51

En natuurlijk hoeft Mark voor mij ook niet meer. Juist daarom begrijp ik niet ook dit soort gevoeligheden deel uit maken van de eerste inventarisatie. Als de inhoud leidend moet zijn (natuurlijk) is ook de vraag in welke constellatie (en dus ook met welke personen) je dat onmogelijk acht.

Kuifje3
Kuifje31 apr. 2021 - 17:40

Het is inmiddels half acht geweest. Ik denk dat Rutte vanavond aangeeft te stoppen. We krijgen dan misschien zomaar ineens een vrouwelijke premier in de vorm van Tamara van Ark in het vooruitzicht geworpen. Ik kan me natuurlijk vergissen. Dat gebeurt wel vaker. Mijn glazen bol hapert wel eens.

2 Reacties
Pfff
Pfff1 apr. 2021 - 18:24

Ik vraag mij af waarom iemand met een haperende glazen bol dat feit meent te moeten delen

Kuifje3
Kuifje31 apr. 2021 - 18:30

@PFF: Heel soms werkt hij hoor... heel heel soms. Spannende TV op zo’n voetballoze donderdagavond

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -1 apr. 2021 - 17:39

De spindokters van Kaag hebben het bijna voor elkaar. Luister maar eens: Ollegren lekt - onder het mom van besmet zijn van de gevreesde covid- wat losse getypte opmerkingen op papier. NERGENS wordt er gerept dat ze minister voor D66 is. Vervolgens wordt er NERGENS in de media de meningen van Kaag en Jetten gehoord, laat staan dat die gevraagd worden. Ja, Kaag laat haar mening horen VIA Rutte. Daarna richten alle pijlen zich op Rutte, terwijl -nog steeds- de meningen van D66 NERGENS opgetekend worden. Het is mij duidelijk. De samenzwering tussen de media (met name NPO) en D66. Van mij mag Omtzigt Minister worden (en nog lang ook) , maar houdt op met dat gekonkel !

CharlesdeValois
CharlesdeValois1 apr. 2021 - 17:26

Goed dat we er al een week mee bezig zijn. Anders verdwijnt het in de onderste laan.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois1 apr. 2021 - 17:26

laan is la

The Apple
The Apple1 apr. 2021 - 17:17

Ik kan me niet een debat herinneren waarin iedereen het zo hartgrondig met elkaar eens is, -of lijkt te zijn. EricDonkaew: 16.53: "Spannende televisie!" The Apple: 1915: Nou, zeg dat wel, vooral omdat een happy end zo ongewis is. Is dit een keerpunt?

2 Reacties
Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 17:47

D66 en het CDA zijn aan het draaien, die gaan de motie van wantrouwen niet steunen. CU en SGP ook niet. Onze christenbroeders laten Rutte zeker niet vallen. Dus het is weer glas plas was. Walging is wat rest.

EenMening
EenMening2 apr. 2021 - 1:17

SGP heeft de motie van wantrouwen gesteund! De SGP is constructief tov de regering zolang voorstellen niet strijdig zijn met hun principes. Maar ze zijn altijd wel duidelijk, dus ook nu.

MichelD
MichelD1 apr. 2021 - 17:03

Bizarre ontwikkeling. Alle politici spelen hun eigen spelletje: oppositie kan de passage omtrent Omtzigt niet laten passeren, en de premier ziet zich gedwongen om te liegen om wie weet welk ander belang te dienen. Verwacht dat Rutte wel zal aftreden als demissionair premier. Maar hoe daarna verder?

Pater
Pater1 apr. 2021 - 16:52

Het kan gebeuren dat je vergeet iets gezegd te hebben. Na een week bedenktijd wordt dat wel zeer onwaarschijnlijk. En de rapportage van de verkenners hierover, zowel de oude als de nieuwe, die uit eigen ervaring (de oude én uit de verslagen) of uit de gespreksverslagen (de nieuwe), is niet dubieus, dat is gewoon in beide gevallen gelogen. Inclusief de D66-verkenners. Kennelijk vinden ze dit het liegen waard. En dat is alleen uit te leggen als het wel degelijk ging om een poging Omtzigt kalt zu stellen; zowel als minister als kamervoorzitter is zijn vrijheid van spreken ernstig beperkt. "Functie elders" moet kennelijk zo opgevat worden. Dus, of Rutte nou wel of niet echt zo vergeetachtig is, de intentie erachter is kwalijk en ondemocratisch. Een verstandig man trekt zich nu terug als kandidaatpremier. Dat gaat Rutte niet doen. En aangezien zonder VVD én zonder extreem rechts slecht heel moeizaam een meerderheid valt te vinden komen ze uiteindelijk, ben ik bang, toch weer bij Rutte uit.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 apr. 2021 - 17:40

Hoe kan buiten zijn wil en toestemming Omtzigt nu kamervoorzitter of minister worden? 'Kaltstellen' is onmogelijk.

Cave Canem
Cave Canem1 apr. 2021 - 16:49

1 april 2021. Het debat zal nog wel een tijdje voortduren. Het zou zo maar een datum kunnen worden die als “De Nacht van Wilders” de geschiedenis in gaat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 16:08

Ik moet zeggen dat Hoekstra in tegenstelling tot eerdere debatten hier helder, integer en consistent debatteerde.

HappyBuddha
HappyBuddha1 apr. 2021 - 15:50

Dat blijkt een leugen. “Ik heb naar eer en geweten de pers te woord gestaan”, stelt Rutte niettemin. “Ik heb mij dat achteraf verkeerd herinnerd.” Toen mijn bejaarde moeder ook met dat soort verhalen kwam -en dat deed ze regelmatig net zo als Rutte- heb ik een afspraak gemaakt met de afdeling geriatrische zorg in het ziekenhuis. Daar kwam dus uit dat ze dementerend is. Ben bang dat Rutte ook al een flink stuk op weg is, of al is.

1 Reactie
EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 17:51

LOL

Ryan2
Ryan21 apr. 2021 - 15:49

Franklin Delano Roosevelt zei het al: "Er bestaat geen toeval in de politiek, alles is nauwgezet gepland!"

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 15:41

Rutte heeft zijn tijd gehad. Hij heeft een solide financieel beleid gevoerd en de verzorgingsstaat versoberd en daarmee houdbaar gemaakt voor de toekomst. Toen de pandemie begon was hij ook de juiste man op de juiste plaats maar hij heeft nu zijn hand overspeeld. Daarbij komt dat het na 10 jaar wel eens tijd wordt dat iemand anders het probeert. De vraag is, wie? Dan kan er gewerkt worden aan een aantal problemen: - Woningmarkt: op dit moment wordt het tekort al ingelopen, de verhuurdersheffing moet worden afgeschaft en bouwen, bouwen, bouwen - premie-A woning opnieuw invoeren - gentrification krachtwijken - werken moet lonen, dus verhoging minimuloon met 2 euro - AOW terug naar 65 jaar voor FYSIEK zware beroepen en bepaalde categorieën hulpverleners, mensen die laat zijn begonnen met werken, kunnen wel door tot 70 jaar - stufi moet terugkomen + compensatie voror de slachtsoffers van het leenstelsel - compenseren gedupeerden kinderopvangtoeslag en aardbevingsschade - hervorming toeslagstelsel, kinderopvangtoeslag afschaffen - gecontroleerde reductie veestapel - aanpakken Syriëgangers en andere jihadisten - spoorwegnet en metrostelsel uitbreiden en de frequentie verhogen - snelwegennet completeren - terugdringen invloed ambtenaren op het onderwijs, het vrijkomende geld kan gebruikt worden om het lerarentekort aan te pakken

8 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie1 apr. 2021 - 17:01

Je kan ook te ver gaan met 1 April grappen.. "....de verzorgingsstaat versoberd en daarmee houdbaar gemaakt voor de toekomst." Het is niet eens houdbaar voor het heden!

vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 17:32

"Rutte heeft zijn tijd gehad." Helemaal mee eens. "Hij heeft een solide financieel beleid gevoerd " Dat misschien nog wel. "en de verzorgingsstaat versoberd" DAT kun je wel stellen. Het is onder de maat geworden. En te duur voor mensen met een klein inkomen "en daarmee houdbaar gemaakt voor de toekomst." Nou, NEEN. Daarmee ONhoudbaar gemaakt voor de toekomst. Feitelijk kom je daarna met een aardig overzicht van problemen, die er onder zijn 10 jaar zijn ontstaan: de woningmarkt niet meestijgend minimumloon verhogen pensioenleeftijd (wat de kans op werk voor anderen moelijker maakt) fout studiefinancieringsstelsel de aardbevingsschade en het nog altijd niet compenseren daarvan de toeslagenaffaire het creëren van het stokstofprobleem, door het met de PASregeling te ontwijken onmenselijk immigratiebeleid problemen in het onderwijs en, nog eens gezegd, de zorg. Hij was de juiste man op de juiste plaats? Hij heeft veel te lang gezeten.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 17:50

@Winterdepressie Het versoberen van de verzorgingsstaat was nodig en wie betaalt, bepaalt. Degenen die door de staat verzorgd worden past slechts dankbaarheid. Daarom ben ik zeer voor de verhoging van het minimumloon maar niet van de Bijstand, want werken moet immers lonen. Wat het immigratiebeleid betreft moet je onderscheid maken tussen immigranten waaraan hoge eisen worden gesteld en asielzoekers die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. En hoe je het ook wendt of keert, je zult het aantal mensen dat een (tijdelijke) verblijfsvergunnng krijgt moeten maximeren. Wie dat niet inziet is wereldvreemd.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 18:20

@vdbemt Dan nog iets over de Bijstand. De mensen die nu in de Bijstand zitten kun je in twee groepen indelen: zij die niet kunnen en zij die niet willen. De eerste groep krijgt de Bijstand ongeconditineerd. De tweede groep worden in tweeën geslitst: degenen die boven de 40 zijn houden hun uikering maar met de tegenprestatie. Degenden die jonger zijn dan 40 ontvangen een brief waarin aangekondigd wordt dat hun uitkering in 4 maanden wordt afgebouwd naar nul TENZIJ ze aan kunnen tonen dat ze recht hebben op Bijstand.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 apr. 2021 - 18:46

EenMening En als je alle mensen die niet willen of "willen" werken rechts-reactionaire wijze uit de bijstand tieft, dan zit je met tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen die bedelend en plunderend door het land trekken. Maar laat me raden, dat ga je oplossen met keihard straffen. Maar dan hoop ik wel dat het dan de doodstraf wordt, want bijstandsgerechtigden zijn goedkoper dan gevangenen.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 21:51

@Marinus Ik tief niemand uit de Bijstand maari k kijk naar de verschillende groepen: Je hebt kennelijk een extreme jeugd gehad en reageert ook hier weer extreem en schreeuwerig, waarschijnlijk heb je heel hard hulp nodig. Normale mensen voeren een normale beschaafde discussie, zonder allerlei krachttermen. - mensen die de rest van hun leven Bijstand krijgen, zonder condities - mensen die boven de 40 zijn en een tegenprestatie leveren - mensen jonger dan 40 die prima kunnen werken, moeten aantonen dat ze recht hebben op Bijstand, zo ja dan kunnen ze door, anders wordt de uitkering afgebouwd

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 21:53

maari k = maar ik

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2021 - 5:11

'“Hij heeft een solide financieel beleid gevoerd ” Dat misschien nog wel.' Zelfs dat niet. Na de crisis van 2008 heeft Rutte tientallen miljarden laten liggen door slecht financieel beleid. Daarnaast lopen we met zijn allen inmiddels leeg tgv de financials en Rutte laat dat gewoon gebeuren.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 15:02

Je start alleen al. "Het lijkt me sterk, want wie moet dan de kastanjes uit het vuur halen?"' Kom nou toch. Kan Nederland niet verder zonder Rutte? Met dat patroon van 'geen herinnering aan'. telkens bij heel schadelijke affaires onder zijn bewind, gaat Nederland mét Rutte alleen maar dichter naar de afgrond. "En bovendien, de verkiezingen zijn geweest, " Als vervolgens kort daarop blijkt (wat eerder voor velen, maar niet genoeg, allang duidelijk was) dat de grootste partij, al dan niet bewust, wel erg veel moeite blijft houden met openheid en de waarheid, niet te vergeten die menselijk maat, dan mag je hopen dat, óók die het eerder nog niet in zagen, men tot inzicht is gekomen. Los daarvan: er is zo dadelijk geen partij meer die met de VVD in zee wil. Als je dan geen nieuwe verkiezingen wil, dan zou het heft van de formatie in handen gegeven moeten worden van de 2st grote winnaar. Krijgen we toch een kabinet Kaag.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 15:03

Dit is een reactie op Bouwman - 1 apr 16.444

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 15:23

Ben het met je eens. Ik vind het ook altijd zo'n makkelijke opmerking van mensen als ze niet meteen iemand anders kunnen noemen die het zou moeten gaan doen. Nou, alles beter dan deze leugenaar, dat is wel duidelijk.

khuat
khuat1 apr. 2021 - 15:00

Het is een gotspe dat Rutte aan het eind van zijn betoog nog even meldt hoe geweldig hij Nederland wel niet door de kredietcrisis heeft geloodst en daarna de vluchtelingencrisis heeft opgelost om over zijn voortvarende aanpak van de gezondheidscrisis maar te zwijgen. Wat een ongepaste eigendunk; uitgerekend nu hij te kijk staat als leugenaar of in ieder geval iemand die nogal wat vergeet. Hoe durft hij zo stellig te beweren dat hij Omtzigt beslist niet weg wilde promoveren terwijl hij zich verdedigt door keer op keer te vertellen dat hij zich het allemaal niet kan herinneren.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 16:30

"Het is een gotspe dat Rutte aan het eind van zijn betoog nog even meldt hoe geweldig hij Nederland wel niet door de kredietcrisis heeft geloodst " Om vervolgens te zeggen dat hij door wil gaan om Nederland uit de crisis te helpen. Maar hij heeft net ruim 10 jaar geregeerd. Uit de crisis helpen? Die hij dan zelf veroorzaakt heeft?!

EricDonkaew
EricDonkaew1 apr. 2021 - 15:00

16.53. Spannende televisie! Ja, ik vind dat Rutte weg moet. Niet vanwege het leugentje, maar omdat hij tot in het absurde Hugo de Jonge de hand boven het hoofd houdt. Dan gaat het om duizenden mensenlevens, niet om een knullige blunder van Ollongren. Rutte gaf De Jonge in het Jeugdjournaal een 8, terwijl een 2-min meer op zijn plaats was. De Jonge moet echt weg, omdat hij krankzinnig veel fouten heeft gemaakt en totaal geen crisismanager is. En daarmee moet Rutte ook wieberen. Het is een keer voorbij.

Bert de Vries
Bert de Vries1 apr. 2021 - 14:57

Kaag staat open voor herstel van het vertrouwen. Ze anticipeert op de wederopstanding na de dood, en neemt deel aan Rutte 4. Rutte is niet meer gespannen. CDA en D66 zijn binnen. Omwille van het landsbelang. De rest komt vanzelf. GroenLinks is een zekerheid, net als PvdA. Voor de vorm spartelen, maar dan net als D66 omwille van het landsbelang.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 15:25

Ik wacht de motie van wantrouwen even af.

Libertain
Libertain1 apr. 2021 - 15:28

Welke naïeveling heeft ooit getwijfeld dat teflon IV zou komen? Het tandem Rutte - Hoekstra laat geen steek vallen, alle financiële plannen zijn reeds in het tandem besproken, de politiek theater is beter dan RTL en niemand die van een leugentje omkijkt omdat deze werkwijze dagelijkse praktijk is.

Norsemen
Norsemen1 apr. 2021 - 14:47

Pas als het echt niet meer anders kan iets toegeven. Dit was, is en blijft de werkwijze van Rutte.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 14:44

Het lijkt me sterk, want ie moet dan de kastanjes uit het vuur halen? En bovendien, de verkiezingen zijn geweest, en Nederland is geen land waar ze de verkiezingen maar blijven herhalen tot iemand het genoeg vindt. De kiezer heeft zijn keus gemaakt, en als ie zijn keuze betreurt achteraf: over vier jaar nieuwe kansen. Maar het al altijd goed om mensen te laten uitrazen. Het is ook goed- denk ik - om het voortaan zo aan te pakken dat de grootste stemmentrekker het initiatief krijgt. Dat zegt meneer Van Grieken die van het debatinstituut, dus nier die uit Vlaanderen. Begin dus met Wilders. Die wordt al beveiligd. En daarna mevrouw Marijnissen. Er was ooit een mevrouw in de LPF die toen de LPF 27 aetels haalde, zich in de plee opsloot onder het goedkeurend ook van Frits Bolkestein. Ze huilde bitter en snikte: nu moeten we nog gaan regeren ook. Laat de beste stuurlui aan de wal het proberen. Geen ze de kans tot ze bezonnen vragen aan Rutte of ie toch asjeblieft dank u wel nog even blijft. En dan zegt Rutte natuurlijk olijk: nou vooruit. En dank aan de kiezer die me vertrouwde en die me beloonde met 34 zetels. Want als jullie het allemaal toch niet eens met mekaar kunnen worden, dan blijft er maar eentje over, doorgaan met doorgaan. Ik kom wel eens in de kroeg, in de gelagkamer. Maar daar hoor je minder dronkemanspraat dan elders het geval is. .

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha1 apr. 2021 - 15:52

????????

LaBou
LaBou 1 apr. 2021 - 16:28

Bouwman laat meer en meer merken dat hij onder al die op zalvende toon gebrachte onzinverhalen eigenlijk gewoon een ultrarechtse neoliberaal is, waarvoor alles geoorloofd is om de bovenhand te houden. Toeslagenaffaires waarbij mensen vermalen worden door het systeem, liegen alsof het gedrukt staat (terwijl je net op heterdaad bent betrapt), het ter discussie stellen van de positie van een gekozen kamerlid terwijl dat kamerlid daar niet eens van op de hoogte is, het maakt bouwman allemaal niet uit.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 apr. 2021 - 17:12

"Het lijkt me sterk, want ie moet dan de kastanjes uit het vuur halen?" Rutte heeft "het kastanjes uit het vuur halen" geprivatiseerd, waardoor we nu twee keer zo veel betalen voor eikels uit de vriezer.

west012
west0121 apr. 2021 - 14:19

Gaande het debat smeedt Rutte de nieuwe coalitie door de vertrouwensvraag aan partijen te stellen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 15:06

Ja. Dat moet je hem nageven. Hij blijft, voor zichzelf, vechten. Ik schat toch in dat het nu te lang geduurd heeft. Als het CDA met hem verder wil, verraden ze Omtzigt. Als Kaag met hem verder wil, verraadt ze haar eigen inzet 'de menselijke maat', het nieuwe leiderschap. Ook Segers zie ik nog niet omgepraat.

Leontrotsky
Leontrotsky1 apr. 2021 - 13:58

Ik mag hier een klein tipje van de sluier oplichten over de gevolgen. Tot hier en niet verder, onze wegen scheiden hier. Voor Rutte betekent dit het einde. Hij zal eventueel wel een baan buiten de politiek krijgen maar hij is ernstig beschadigd. Voor de VVD betekent dit dat we waarschijnlijk geen regeringsdeelname voor deze partij mogen verwachten. Maar ook voor het CDA zijn de gevolgen groot. Deze partij is net zo schuldig aan dit ontoelaatbare feit dan Rutte. Ook het CDA gaat geen zitting krijgen in een nieuw kabinet. Een mogelijkheid is nieuwe verkiezingen maar we zijn momenteel nog niet zover om hier echt over na te denken, ik denk dat we dit probleem zonder nieuwe verkiezingen gaan oplossen. De schade voor VVD en CDA zijn onherstelbaar, beide partijen zullen geen zitting krijgen in het volgende kabinet. We gaan met D66 (de tweede partij van het land) om de tafel om een oplossing te vinden. Waarschijnlijk gaan we voor een nieuw kabinet met D66, PVDA, GL waarbij eventueel VOLT, Partij voor de dieren, Denk en Bij1 zullen toetreden als partners of gedoogpartners. Een minderheidskabinet met de drie bovengenoemde partijen ligt in de Nederlandse constitutie geheel binnen de mogelijkheden. Het lijkt er tot nu toe op dat SP niet wil meedoen in het nieuwe kabinet Kaag1 maar dit kan nog veranderen.

10 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 14:09

D'66, PVDA, GL, Volt, PvdD, Denk en Bij1 hebben samen 54 zetels.. Eerste kamer nog grotere minderheid. Kansloos. Ik weet dat je graag Kaag 1 wilt, maar misschien moet je even wakker worden.

Leontrotsky
Leontrotsky1 apr. 2021 - 14:16

@tweede kans Een minderheidskabinet ligt binnen de Nederlandse constitutie geheel binnen de mogelijkheden. Er is geen enkele constitutionele belemmering om een minderheidskabinet te vormen. Er kan ook gekozen worden voor een kabinet van nationale eenheid waarin alle partijen zitting zullen hebben behalve CDA en VVD. We zijn momenteel aan het kijken welke mogelijkheid de beste is. Ook de optie van het uitschrijven van nieuwe verkiezingen is nog niet van tafel.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 apr. 2021 - 14:31

De wens is de vader van de gedachte.

Dehnus
Dehnus1 apr. 2021 - 14:34

Eerst zien dan geloven. De mensen in Nederland vinden het wel best, en blijven op hem stemmen. Zolang dat gebeurt en op links de bliksem er uitgehaald word door bliksemafleiders zoals PVV en FVD... zal het gewoon zo doorgaan. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander het wel best vind dat er mensen in haar land creperen van de honger. Zolang het "huisjeprijsje" maar blijft stijgen.

Kuifje3
Kuifje31 apr. 2021 - 14:59

@Leon: Een minderheidskabinet met slechts 1/3 van de zetels is echt te weinig. Dat gaat dus niet gebeuren. Door slim diverse partijen kamerbreed uit te sluiten is er zonder de VVD en/of CDA geen coalitie te bedenken. Als de VVD nu keihard wordt afgeserveerd en Rutte de achterdeur uit gaat dan resteert er slechts één optie en dat is opnieuw verkiezingen uitschrijven. Een nieuwe verkenning zou ik ook nooit meer door de kamer zelf laten regelen. Ik zou dan als beste optie de Raad van State willen aanwijzen. Daar zitten nog wat wijze mensen die ver genoeg van de huidige kamer af staan om dit proces in betere banen te kunnen doen leiden.

Wilco4
Wilco41 apr. 2021 - 15:13

Een linkse regering...heeft de kiezer daar eigenlijk om gevraagd, of wil je dat ze jou je zin geven?

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 15:29

@Wilco; de kiezer is vooral verdeeld.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2021 - 17:57

@Wilco. De VVD mag dan de grootste partij zijn. Maar dat is, dankzij de vele partijen, met ca 20% van de kiezers. Dus 80% heeft NIET voor Rutte gekozen.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 18:26

@Dehnus Niemand in Nederland krepeert van de honger, er zijn juist veel te veel mensen met overgewicht. Mijn ouders hebben als kind honger geleden en velen met hen. Dat kwam door de Moffen. Er zijn wel veel te veel daklozen, daar moet meer aandacht voor zijn.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 21:41

Trolsky, Ik mag hier een klein tipje van de sluier oplichten over de gevolgen.. Een mogelijkheid is nieuwe verkiezingen maar we zijn momenteel nog niet zover om hier echt over na te denken, ik denk dat we dit probleem zonder nieuwe verkiezingen gaan oplossen.... Dit waren opmerkingen van je. Zat jij aan tafel bij de onderhandelingen? Een minderheidskabinet ligt binnen de Nederlandse constitutie geheel binnen de mogelijkheden. Er is geen enkele constitutionele belemmering om een minderheidskabinet te vormen. Dat klopt, feitelijk heb je gelijk. Alleen heb je dan een kabinet wat compleet tandenloos is, ze krijgen dan voor geen enkel voorstel een meerderheid in zowel de 2e als 1e kamer.

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 13:42

De bron zei vermoedelijk heb je het over Omtzigt gehad Mark, waarom zou een iemand je bellen met de mededeling "vermoedelijk" en niet met "zeker weten. Zou Greet Hofmans in zijn dromen vanochtend zijn verschenen!

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead1 apr. 2021 - 13:40

Wat doet Rutte nou eigenlijk verkeerd ? De man is toch geen heilige, kom op zeg. Iedereen doet net alsof hij een moord gepleegd heeft. Hou op met dat kinderachtige gezemel. Kijk liever hoe hij ons door de corona crisis loodst in plaats van hem en elkaar wat vliegen af te gaan zitten vangen en hypocriet te schreeuwen om onbeduidende "fouten" die buitenproportioneel worden opgeblazen. Ik blijf Rutte steunen. In moeilijke tijden leer je je vrienden kennen.

10 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 apr. 2021 - 14:01

'Wat doet Rutte nou eigenlijk verkeerd ?' Wat niet is een betere vraag.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 14:04

'onbeduidende “fouten”' Precies. In VVD kringen wordt de zaak besodemieteren als positieve eigenschap gezien..

Buitenstaander
Buitenstaander1 apr. 2021 - 14:05

@Stock En toch gekozen worden, da's knap, hoe 'onhandig' moet de rest dan niet zijn? Of hoe armzalig....

Leontrotsky
Leontrotsky1 apr. 2021 - 14:14

@Roland. We hebben met grote meerderheid besloten dat Rutte te ver is gegaan. Ook het CDA heeft een grote schuld in het geheel. De repercussies voor VVD en CDA zullen zeer groot zijn, beide partijen hebben hun geloofwaardigheid voor de kiezers verspeeld en zullen niet aan het nieuwe kabinet gaan deelnemen. De opdracht is nu aan de beide nieuwe formateurs (verkenners) om samen met Sigrit Kaag tot een nieuw kabinet te komen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 apr. 2021 - 14:47

Norm, als je nu nog niet door hebt dat een stem voor de VVD voor het gros van haar kiezers een slechte deal is omdat ze er zelf slechter van worden, dan is dat voor jouw rekening.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 14:53

'En toch gekozen worden, da’s knap' Gezien het belabberd lage niveau van de gemiddelde kiezer is daar niets knaps aan. Zie ook het succes van Gordon. Maar wellicht zie jij die ook als intellectueel..

adriek
adriek1 apr. 2021 - 15:17

Wat hij verkeerd doet is keer op keer openheid van zaken beloven en keer op keer zijn beloften niet nakomen en keer op keer glashard liegen. Door zijn gesjoemel en achterkamertjesgedoe duurt de coronacrisis maanden langer dan nodig zou zijn en sterven er duizenden mensen meer dan wanneer hij wat voortvarender aan de slag was geweest. Door zijn getreuzel duren zaken als 'Groningen' en de toeslagenaffaire jaren langer dan nodig zou zijn, stromen miljarden belastinggeld naar buitenlandse aandeelhouders, duurt het jaren langer dan nodig voor we verbeteringen in het milieu zien, zijn de huizenprijzen tot waanzinnige hoogte gestegen en is er een woningtekort van naar schatting driehonderduizend huizen. Zo kunnen we nog wel een paar A4tjes vullen met dingen die Rutte verkeerd heeft gedaan.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 apr. 2021 - 16:22

@ Norm: ` hoe ‘onhandig’ moet de rest dan niet zijn? Of hoe armzalig….' Ik begrijp dat de druiven zuur zijn vandaag voor reactionair-liberaal politiek Den Haag. Helaas voor de VVD komt vertrouwen te voet en keert te paard nu de goedlachse kiezer grotelijks wordt geschoffeerd middels foutief herinnerde bokken die zijn geschoten door hun frontman.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 17:35

@Rolandb Rutte had de buit binnen, maar heeft zijn hand overspeeld. Het is na 10 jaar ook tijd dat er iemand anders komt. Maar dan iemand van de VVD, die samen met Kaag, Hoekstra en Ploumen/Segers een kabinet gaat samenstellen. Klaver, Ploumen, Marijnissen en Ouwehand zijn goed voor de oppositie maar totaal ongeschikt om MP te worden.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 apr. 2021 - 18:24

"Kijk liever hoe hij ons door de corona crisis loodst" Dat is een van de redenen waarom veel mensen in NL in team hashtagoprutte zitten.

Salama.
Salama.1 apr. 2021 - 13:40

Ik zie niet hoe Rutte nog met goed fatsoen premier van een volgend kabinet kan worden. De man liegt en draait, dit kan echt niet.

Willem D2
Willem D21 apr. 2021 - 13:38

Baudet zet hem voor, Klaver kopt hem in. Bijzondere allianties deze dagen

5 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie1 apr. 2021 - 13:52

Het is vooral de domme incompetentie van Rutte die dat mogelijk maakt.

Buitenstaander
Buitenstaander1 apr. 2021 - 14:08

@Willem ... de hypocrisie; de vijand van mijn vijand is m'n vriend.... Gelukkig hebben de kiezers het niet door (ahum)

LaBou
LaBou 1 apr. 2021 - 16:32

"Gelukkig hebben de kiezers het niet door (ahum)" Kijk, daar heeft norm een punt. Alleen niet het punt dat hij dacht te hebben. Want als de kiezers het wel doorhadden was Rutte allang met pek en veren weggestuurd.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 17:59

Baudet had best een aardig verhaal, zelfs het partijkartel leek iets minder Irreëel dan anders. De vraag is wel of integere politiek mogelijk is. Natuurlijk wel je als getuigenispartij optreedt zoals Ouwehand, Marijnissen, Simons of in het verleden de SGP . Maar zo gauw je gaat besturen, moet je met duizend en een verschillende belangen rekening houden. En dan begint de ellende, want dan moeten er compromissen gesloten worden en dingen in achetrkamertjes geregeld worden. Maar Rutte is hier wel extreem ver in meegegaan en dat moet stoppen. Daarom is het gratuite geschreeuw van extreemlinks en extreemrechts zo goedkoop. Wel tekeer gaan maar egen verantwoording nemen.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 18:15

Het is ook nooit goed bij Norm, of je nou wel of niet met een tegenstander samenwerkt. Of je nou wel of niet aan je principes vasthoudt. Al hoor je hem er vooral over bij bepaalde partijen en personen. Zou ie soms iets tegen links hebben...? ????

Nico de Mus
Nico de Mus1 apr. 2021 - 13:34

Heb sterk de indruk dat Ollongren dat a viertje bewust zo gehouden heeft om Rutten een loer te draaien, zodat D66 er sterker voorstaat om Kaag president te maken., .zou mij helemaal niks verbazen. Politiek is een vuil / vies spel houdt dat in gedachte..

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie1 apr. 2021 - 13:49

De Kaag conspiracy. Zou een mooie triller kunnen zijn, maar bij het toepassen van Ockham's scheermes of het waarschijnlijker is dat Kaag een enorm complex politiek spel in werking heeft gezet waarbij ze van te voren wist hoe verschillende partijen zouden reageren en hoe deze chaos zou aflopen in haar voordeel OF dat deze hele kliek van VVD/D66 et al. gewoon totaal incompetent zijn, niets van waarde kunnen en gewoon te dom zijn om te poepen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 apr. 2021 - 14:05

Eerlijkheid is gewaardeerd Nico, en zo kan Rutte maar weinig fouten maken, en dat is belangrijk voor de mensen die nog steeds denken dat Rutte iets goeds voor hen aan het doen is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 14:11

'Heb sterk de indruk dat Ollongren dat a viertje bewust zo gehouden heeft om Rutten een loer te draaien,' En, Ollongren dacht natuurlijk: kom laat ik mijn imago even naar god helpen.. Geloof je het zelf?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 apr. 2021 - 12:53

Rutte door de mand gevallen, ik verwacht dat ook van Jorritsma, die tante heeft in het verleden meerdere malen getoond liegen tot kunst te hebben verheven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 12:52

Al die idioten lopen elkaar in een cirkeltje achterna. Inplaats dat ze mee formeren.

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 12:44

Nu had hij ook al de stukken eerder dan alle andere kamerleden. Het is echt exit Rutte. Anders ga ik persoonlijk naar Den Haag en haal hem daar weg. Goedschiks of kwaadschiks.

1 Reactie
Krek
Krek1 apr. 2021 - 17:19

Goedschiks of kwaadschiks? Lekker frisse reactie...

Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2021 - 12:34

De houdbaarheidsdatum is verlopen , dit kan echt niet meer . Kan mij het niet herinneren zegt hij voor de zoveelste keer, houd een keer op , weg met Pinokkio.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 12:45

Nog erger (hij verantwoordt zich hier als kamerlid) had hij de stukken eerder dan alle andere kamerleden. En op de vraag waarom (van Baudet) noemde hij een bron die hij niet kon openbaren. Wat een droeftoeter is het ook.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 apr. 2021 - 12:29

Een paar dagen geleden leek het er nog op dat Rutte weer gewoon premier zou gaan worden in een volgend kabinet. Die kans lijkt nu verkeken en dat is zijn eigen schuld. Voor zijn eigen partij en in het landsbelang was het verstandiger geweest als hij zich voor de verkiezingen werden gehouden had teruggetrokken uit de politiek. Na tien jaar was hij als minister-president versleten. Helaas zien succesvolle politieke leiders zelden in dat hun houdbaarheidsdatum is verstreken. Terwijl ik dit opschrijf zie ik hoe Rutte in het debat, zich glibberend en kronkelend als een octopus vastklampt aan de macht waarbij hij zich voor de zoveelste keer beroept op zijn falende geheugen. Het is een lelijk gezicht. Jammer dat deze sympathieke premier die er bijklust als leraar op de middelbare school en die gewoon op de fiets naar zijn werk gaat zichzelf en zijn kiezers op zo'n manier in het hemd zet.

khuat
khuat1 apr. 2021 - 12:21

Liegen is voor een bewindsvoerder - demissionair of niet - een doodzonde. Maar ja, eenmaal opgestapt, kunnen ze je niet meer wegsturen. Het zou een schandaal zijn; ware het niet dat het om Rutte gaat en dan is liegen aan de orde van de dag. Als hij ooit het schaamrood op de kaken krijgt en naar lucht moet happen, vertelt hij waarschijnlijk eindelijk een keer iets wat tegen de waarheid aanschuurt.

2 Reacties
Jozias2
Jozias21 apr. 2021 - 12:45

Voor de goede orde, hij neemt deel aan de verkenningsgesprekken als fractieleider van de VVD en niet als (demissionair) MP. Is het niet heel naïef om te verwachten dat politiek leiders in een onderhandeling in de media overal 100% eerlijk en open over zijn?

rvb2
rvb21 apr. 2021 - 13:12

@Jozias: 100% open.. nee. Maar 100% eerlijk mag wel verwacht worden. Ook van een VVDer.

Cave Canem
Cave Canem1 apr. 2021 - 12:18

De hele kernis lijkt steeds meer op gezamenlijk initiatief van Wilders en onbedoeld van links en Rutte zelf om de PVV bij de komende verkiezingen aan een zetel of veertig te helpen. Dank u allen.

2 Reacties
ton14024
ton140241 apr. 2021 - 12:58

Liever een eerlijke schoft dan een bedriegende gladde aal.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 apr. 2021 - 13:19

@Cave Canum De belangrijkste reden dan de extreemrechtse afsplitsingen van de VVD zo groot zijn geworden is het afbraakbeleid en verdeel-en-heerspolitiek van de VVD zelf. Maar alles is natuurlijk de schuld van links.

adriek
adriek1 apr. 2021 - 12:13

Het is uiterst moielijk te bewijzen dat iemand zich iets wel herinnert maar daarover liegt. Het is wel buitengewoon onwaarschijnlijk dat lieden die zich doorgaans de kleinste details uit besprekingen van jaren geleden prima herinneren ineens een belangrijk deel van een zeer recent gesprek vergeten zijn. Maar om dat te bewijzen? (Ik weet soms niet meer waar ik mijn auto die ochtend geparkeerd heb, toch best belangrijk, en meestal komt het na een minuutje wel weer bovendrijven, maar op het moment weet ik het daadwerkelijk niet.) Als onze premier daadwerkelijk zo'n slecht geheugen heeft moet hij opstappen, met zo'n geheugen kun je niet als premier van een land fungeren. Als hij gelogen heeft moet hij (ook) opstappen: een leugenaar wil je niet als premier. De praktijk zal zijn dat er nog een week flink gediscussieerd zal worden tot iedereen weer vergeten is waar het ook alweer over ging, en we gaan over tot de orde van de dag. In het ergste (of beste?) geval hebben we over drie of vier maanden hernieuwde verkiezingen, stemt iedereen gemiddeld weer hetzelfde als op 17 Maart en zijn we een half jaar verder zonder dat we iets opgeschoten zijn. En over to de orde van de dag.

2 Reacties
ton14024
ton140241 apr. 2021 - 13:02

Opgeschoten zijn onder Rutte bleek rampzalig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 apr. 2021 - 14:11

'Het is uiterst moielijk te bewijzen dat iemand zich iets wel herinnert maar daarover liegt.' En daarom zal een rechter die naar dit verhaal luistert aan Rutte vragen te bewijzen dat hij niet heeft gelogen. Wordt hij behandeld voor deze geheugenstoornis of neemt hij medicijnen, er kunnen redenen zijn dat het geheugen niet goed werkt neem ik aan. Een gezonde vijftig-plusser vergeet dit soort zaken niet in een paar dagen, en zoals het er nu naar uitziet blijft het voor de rest van zijn leven in zijn geheugen gegrift. het werpt ook een interessante 'the best man for the job' riedel functie-eisen: gebrekkig geheugen is een plus

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 apr. 2021 - 12:12

Een onsmakelijk tafereel van obsoleet-liberaal paternalisme. Zweemt naar de bolknakken van voormalige VVD-kopstukken. Heeft het orakel Wiegel al gereageerd?

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 12:09

Als hij zich nu niet meer kon herinneren welke kleur schoenen Sigrid Kaag aanhad bij de verkenningen, ok. Maar zo'n gevoelig onderwerp als Omtzigt al na een week vergeten? Ongeloofwaardig en als de kamer zichzelf serieus neemt, wordt de motie van wantrouwen met 150 stemmen ondersteund. Hij heeft dit smerige trucje vaker toegepast, over de ruggen van burgerslachtoffers in het Midden-Oosten over de dividendbelasting (actieve herinnering) en hoe harder hij zegt niet gelogen te hebben, hoe meer een leugenaar hij is (I am not a crook). Opdonderen na 10 jaar wanbeleid.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard1 apr. 2021 - 12:09

. Gezocht: Premier met redelijk functionerend geheugen. .

Linkse Rico
Linkse Rico1 apr. 2021 - 12:05

Ah mooi! Gelukkig hebben we nu een stok(je) om de hond mee te slaan! Dit is echt een enorm probleem!

Joop den Uil
Joop den Uil1 apr. 2021 - 12:04

Er scheelt wat aan het korte termijn geheugen van Rutte, jorritsma, ollengren, koolmees, kaag ... voor dat soort kwalen is een medische term ... even vergeten wat, maar weet wel dat wie er zich bezondigd aan jokken, moet in de hoek staan. Maw: rode kaart voor vvd en d66. Blijft over een kabinet van cda pvda sp pvdd denk, bij1, volt ... heb je net 75 Ik zou zeggen : GAAAN .. en beetje vlug ook zo vlak voor het zomerreces

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 12:00

Ach Mark, heeft een week lang kunnen nadenken over zijn uitspraken bij de NOS en pas nadat deze stukken openbaar werden komen de herinneringen over een opmerking van Hoekstra over Omtzigt en een ministerschap. Maar Lilian Marijnissen heeft over Renske Leijten ook gezegd dat als de SP gaat regeren, zij haar ook een ministerpost zou willen toewensen, maar daar heeft Rutte het met de verkenners niet over gehad!

2 Reacties
frankie48
frankie481 apr. 2021 - 12:11

Je kan nu al voorspellen wat Annemarie Jorritsma aan de Tweede Kamer gaat vertellen waarom Omtzigt ten spraken is gekomen, "Rutte vertelde ons als verkenners dat hij net telefonisch contact had gehad met Hoekstra over zijn wensen met Kamerlid Omtzigt!"

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 12:43

Kon de anonieme bron hem niet voor half acht vanochtend informeren over zijn bemoeienis met Pieter Omtzigt? Ongeloofwaardig natuurlijk, en vooral als het niemand van Algemene Zaken is geweest, omdat die gene dan vanaf verleden week donderdag hem daar al over had kunnen gaan informeren.

Didgeridodo
Didgeridodo1 apr. 2021 - 11:53

"Ik heb niet gelogen", aldus Rutte. En dat is de zoveelste leugen van hem.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 12:11

Smerige trucje he? Hoe moeten de toeslag-slachtoffers en mensen in Groningen zich wel niet voelen? Ik heb zelden zo'n slechte minister-president meegemaakt.

Zapata
Zapata1 apr. 2021 - 11:53

Ach gossie, Rutte was weer eens vergeten dat hij wat heeft gezegd.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 12:12

Ik zou er hard om moeten lachen, als het niet zo serieus was. Hoe kan zo'n pathetische leugenaar 10 jaar lang minister-president zijn in dit land?

The Apple
The Apple1 apr. 2021 - 11:49

Einde van de politieke carrière van Rutte? Nieuwe verkiezingen? Geen idee, omdat het moeilijk is om in te schatten hoever de verloedering van de Nederlandse politiek is voortgeschreden. In mijn ogen mist die al lang elke geloofwaardigheid, maar ik heb al gemerkt dat in de ogen van velen bij het spel om de macht de geloofwaardigheid een ondergeschikte rol speelt. Maar een minster-president die het in dat opzicht zelfs aflegt tegen Thierry Baudet lijkt mij toch iets teveel van het kwade.

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 11:47

Hij kan het zich niet herinneren; het is dus nu echt tijd om op te hoepelen Rutte. Wat een laf gezwets. Wegwezen.

Viso
Viso1 apr. 2021 - 11:46

Hooguit nieuwe verkiezingen en als hij zich beschikbaar stelt dan wordt Rutte weer als MP herkozen. In Nederland willen ze namelijk geen andere omdat ze al 10 jr. doorhebben dat hij de beste is.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 11:44

Zeker en vast. Iedereen spreekt over iedereen. Er wordt me wat afgesproken..... De afspraak hier was dat het wat gezegd werd onder de roos zou blijven. Dat het in goed vertrouwen is gezegd en daarna vergeten kan worden.. Daar kwam weinig van terecht, als een rood stuk vlees dat in de leeuwenkuil werd geworpen. Waar het aas ligt verzamelen zich de gieren, staat óók al in de Bijbel. Er wordt veel afgesproken, een data heb je zo. Maar net als er gedacht wordt, dat het wel snor zit en je em van jet kunt geven- ik citeer even Gerrit Achterberg - valt het bitter tegen. .Je leest wel altijd positief over het huwelijk opengesteld voor gelijke seksen maar nooit over de gefnuikte Afspaken worden vaan niet nagekomen, soms wordt er van schending gesproken. Maar zeg nou zelf, doet u nu alles op afspraak? Maakt u gebruik van winkelen op afspraak? Hout u zich altijd aan wat iemand anders onder een afspraak denkt te verstaan? Dan bent u vast familie van de snijboon.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha1 apr. 2021 - 15:56

????????

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 apr. 2021 - 11:36

Dat 'functie elders' kwam dus wel degelijk bij Rutte vandaan begrijp ik nu. In het kabinet is Omtzigt medeverantwoordelijk en kan hij geen kwaad, zal de gedachte geweest zijn. Rutte heeft dus weer glashard staan liegen. Tijd om te wieberen zou ik zeggen, bij Unilever kan hij vast weer aan de slag. Het betekent dan ook dat Ollongren en Jorritsma hebben gelogen. En van Ark en Koolmees waarschijnlijk ook, of die hebben zich op z'n minst wat op de mouw laten spelden door hun voorgangers. Fraai allemaal. Toch was het dan wel een inschattingsfout van Rutte om niet meteen te zeggen dat het bij hem vandaan kwam. Dan had hij vol kunnen houden dat hij een ministerpost als 'beloning' toebedacht had aan Omtzigt, ook al had iedereen dan wel gezien dat het in feite om een staaltje wegpromoveren ging. Maar ja, gedane zaken etc.

CharlesdeValois
CharlesdeValois1 apr. 2021 - 11:27

Als Omzigt een vrouw was geweest zouden ze dan ook gezegd hebben : gebrek aan warme gevoelens? Nee, want dan is men seksistisch omdat het om de professionaliteit gaat en niet beoordeeld willen worden op gevoelens. Hoe gaan verkenners dat nou meenemen?

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 11:25

Kijk hier, 10 jaar VVD-gedraai en gelieg. Door en door rot is die partij. Nieuwe verkiezingen anders is deze "democratie" niet meer te redden.

Winterdepressie
Winterdepressie1 apr. 2021 - 11:24

Dat "minister maken" hebben de ambtenaren er waarschijnlijk later nog even bij verzonnen om de schade te beperken. Uit "functie elders" hoor ik niet een staatshoofd die het over zijn meest gewenste kabinetsposities heeft. Dat klinkt meer als "laat hem aftaaien naar een ver land als diplomaat" of zo. Wat het ook was, het is duidelijk dat Rutte van hem af wil in de positie waarin Omtzigt zijn werk doet omdat dat lastig is voor Rutte en dat de manier waarop puur kiezersbedrog en volksverlakkerij is.

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 11:21

Karma; hij had na de toeslagenaffaire natuurlijk al niet door mogen gaan. Het is hem alleen om de macht te doen en om Lubbers te “verbeteren” als langstzittende premier. Niets meer en minder. Mensen kunnen hem niets schelen. Nu liegt hij weer (nog erger dan Trump denk ik wel eens) en kan hij gewoon niet behouden blijven. Nieuwe verkiezingen derhalve.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 11:15

Als dit klopt dan hebben ze het wel ontzettend stom aangepakt. Als er had gestaan "Omzigt minister?" was niemand daarover gevallen. En na het uitlekken van die "notitie-fout", had Rutte dat dus ook gewoon kunnen zeggen, dan was het probleem denk ik ook opgelost. Dus kweenie, ik blijf het een raar verhaal vinden... Rutte heeft hiermee zelf weer benadrukt hoe spastisch hij omgaat met het informeren van de Kamer, wat mij betreft is zijn positie dan ook onhoudbaar, oprutte nou, die man is niet te vertrouwen

Deugkeizer
Deugkeizer1 apr. 2021 - 11:14

Nou misschien gaat Rutte wel van goud inlijsten voor langstzittende premier naar terminated bij de VVD. Het kan zo snel gaan.

Bert de Vries
Bert de Vries1 apr. 2021 - 11:13

Kijk naar de foto. Omtzigt kijkt Rutte aan. Rutte grijnst een beetje en ontwijkt de blik van Omtzigt. Als een kind dar weet dat ie wordt betrapt. Hier is hij zich er al van bewust dat hij de controle gaat verliezen. Des te bevreemdender is zijn halsstarrigheid.