Piet Adema, de Landbouwminister van de ChristenUnie, heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd en de boeren voor de gek gehouden. Dat eerste is een politieke doodzonde, dat tweede lijkt politieke zelfmoord. Het draait allemaal om de bizarre omgang van de regering met milieuregels. Nederland belijdt milieubescherming met de mond maar in de praktijk wordt bij overtredingen een oogje toegeknepen, zeker in de agrarische sector. Brussel stond dat lang toe onder wat genoemd wordt een derogatiebeschikking.
Veel beschermingsmaatregelen gelden voor heel Europa omdat de natuur zich nu eenmaal weinig aantrekt van landsgrenzen en om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Europees Commissaris Sinkevičius, verantwoordelijk voor onder meer het milieubeleid van de Unie, besloot in september op dat het afgelopen moest zijn met het Nederlandse gesjoemel. De uitzonderingspositie waardoor Nederlandse boeren sinds jaar en dag meer dierlijke mest mogen uitrijden dan boeren in andere EU-lidstaten komt ten einde. Adema kreeg de kans het beleid langzaam om te buigen maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. De commissaris stuurde Adema in december een brief om de minister er aan te herinneren.
De Kamer ondervroeg Adema in december kritisch over de gevolgen van de Brusselse beslissing voor zijn beleid maar de minister ontkende dat er een probleem was. "Er is op zich wat ons betreft op dit moment geen reden tot grote zorg," verzekerde hij. Die had er wel moeten zijn want in de brief waarschuwt het Europese dagelijks bestuur dat Nederland al per 1 januari moest gaan voldoen aan strenge regels als de.praktijk niet subiet veranderde.
Adema erkende gisteren al dat hij ‘betreurt’ dat hij de Tweede Kamer niet goed heeft geïnformeerd. ,,Met terugwerkende kracht ben ik van mening dat ik uw Kamer een aanvullend signaal over de zorgen van de Eurocommissaris had moeten geven’’, verklaarde hij in een brief. Want waar de minister dacht boeren extra tijd te kunnen geven om aan de strengere Brusselse mestregels te voldoen, kwam hij van een koude kermis thuis. Voor Nederland geldt nu nog een uitzondering, waardoor hier meer mest mag worden uitgereden dan in andere landen. Brussel dreigt die gunstige uitzonderingsregel op 1 maart in één klap in te trekken.
Kamerleden eisen excuses van de minister. Maar dat is niet het enige. Gevreesd wordt dat de minister, die in oktober speciaal werd aangesteld om de stikstofcrisis te bezweren nadat die zijn voorganger Henk Staghouwer (ook CU) teveel werd, er niet in gaat slagen het zogeheten landbouwakkoord tot stand te brengen. Dat akkoord moet over een paar maanden een uitweg bieden uit de stikstofcrisis die het land verlamt. De politieke tak van het boerenverzet, BBB, reageert ontstemd:
Ook BBB maakt zich grote zorgen over wat ‘het aan diggelen geslagen vertrouwen betekent voor een landbouwakkoord en de gesprekken die daar nog over moeten worden gevoerd’. Caroline van der Plas: ,,We zetten in Nederland steeds een stap vooruit en twee stappen achteruit, lijkt het wel met het handelen van deze overheid.’’
Het gaat in dit geval om een bufferstrook van 3 meter langs sloten. Boeren mogen daar geen mest meer op dumpen. Zo wordt getracht de vervuiling van het water en de rest van het milieu tegen te gaan. Boerenorganisaties stellen dat die stroken al zijn ingezaaid en dat niet bemesten leidt tot een lagere opbrengst. Milieubeschermers vrezen het ergste, schrijft de Volkskrant.
GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet ziet een ongewenste ‘oplossing’ voor het bufferstrokenprobleem. Zij vreest dat boeren massaal sloten zullen dempen om onder de buffereis uit te komen. In de 19de eeuw metselden Nederlanders op grote schaal ramen dicht toen de regering een vensterbelasting invoerde. Bromet vroeg Adema tijdens een Kamerdebat hoe hij massale demping van sloten denkt te voorkomen. De minister had daar nog geen antwoord op.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zowel de boeren als Adema wisten exact wat een 'geitenpaadje' betekende. Daar ben ik vast van overtuigd.
Ach ja, wat maakt het uit, we kunnen met zijn allen (en ons nageslacht) nog lekker druk zijn de komende decenia met symptonen toch ? Zijn we lekker van de straat. De oorzaak hoeven we dan ook niet aan te pakken toch ? Een van de oorzaken is dat eenduidig beleid vanuit Brussel voor heel europa niet werkt. Er zijn echt wel verschillen tussen een ingepolderd meer in NL, verdroogde steppes (pusta) in Hongarije en bijvoorbeeld een oostenrijkse weide. Blijkbaar begrijpen weinig mensen dat de Brusselse richtlijnen vooral zijn ontstaan vanuit branche beschermngswensen vanuit de landen zelf, met onwerkbare gemiddelden als resultaat. Uiteindelijk loopt uiteindelijk elke branche vast in de tegenstellingen tussen lokale mogelijkheden, landelijke politieke wensen en Brussels eenheidsdenken. Om de Eu te laten overleven ontkomen we er niet aan om veel selectiever te worden wat nationaal geregeld kan en moet worden en waar het zinvol is om als eu landen een gezamenlijke richtlijn op te stellen. Vervolgens kan de Eu commissie de opdracht krijgen die laatste richtlijnen op te stellen. Uiteindelijk moet het initiatiefrecht van de commissie verdwijnen. Een commissie kan gewoon opdrachten uitvoeren. Niet meer en niet minder.
Inderaad, 2tone, verschillen zijn er tussen Oldambt en een oostenrijkse weide. Ik kocht in Wenen een doosje eieren met daarin plaatje van de boer, de boerin, de dochter en de hond, en de 1800 kippen die hij hield aan de bosrand. Eieren kostten 40 cnt, toen ze in NL 20 deden.De NLse boer heeft 100x zoveel hennen (en hennenstront dus ook), maar verdient hij nu ook 100x zoveel? De boeren daar wonen ook in een mooi huis, rijden een auto en kopen de boodschappen in de dorps BiLa. Waarom kan zoiets bij ons eigenlijk niet, en moet het alsmaar groter en groter, alsof we op wereldschaal mee moeten doen? Dat doet die bergboer daar ook niet, hoefth ij niet vd regering, die ervoor zorgt dat hij op verantwoorde manier kan blijven boeren en redelijk inkomen blijft hebben.
En de kritiek van Bromet doet ook wel erg veel denken aan de vertrouwenscrisis van Braks indertijd, halve eeuw geleden (leren we het nou nooit eens?) die ook de visserij wilde beschermen, en nog niet door had dat het niet langer om productiviteit ging, maar ook ineens om heel andere zaken (hij was rasechte Wageninger, dus kon je het hem eigenlijk wel verwijten?).
Toch maar eens opnemen voor deze minister. Ja die brief had hij moeten delen. Maar.... Dit kabinet en de vorige kabinetten Rutte schuiven het probleem continue voor zich uit, uit vooral electorale redenen. Deze minister zit met een onmogelijke opdracht. Omdat Rutte cs niet willen en durven door te pakken, heeft Adema geen enkel bewegingsruimte. Althans niet meer dan de boerenorganisaties hem gunnen. Wat dus nog geen millimeter is. Dus ipv dat de TK deze minister offert, wordt het tijd om terug te gaan naar de politieke leiders van dit kabinet: Rutte, Kaag, Hoekstra en hun fractieleiders. Zij moeten een keer de knoop doorhakken en de veestapel serieus gaan verminderen. Dat is namelijk, hoe je het wendt of keert, de enige oplossing.
In de late jaren 70 kwamen de eerste waarschuwingen tegen de mestoverschotten. Een lange reeks ineffective en non-maatregelen waren het gevolg. Met in sommige delen van Nederland ernstige gevolgen voor natuur milieu en gezondheid.
"Bromet vroeg Adema [..] hoe hij massale demping van sloten denkt te voorkomen. De minister had daar nog geen antwoord op.” die laatste woorden tonen dat de man niet geschikt is. Door bepaalde partijen [waar grof geld verdiend wordt] is algemeen gedachtegoed in Haagse kringen ontstaan om zwakkeren v.d. maatschappij te wantrouwen getuige slachtoffers toeslagen-affaire en zg ‘bijstandsfraudeurs’ uitleg in link Argos dd 21-1-2023: https://www.vpro.nl/argos/media/luister/podcasts/argos.html als fraude beschuldiging zo makkelijk in het hoofd van politici +achterban opkomt hoe komt dat? wat je denkt toont je karakter? Ik ga uit van vertrouwen [ben ook bedrogen uitgekomen], dat zegt wat over mij. Blijkbaar vindt men het in bepaalde kringen + omgeving gewoon om te liegen & bedriegen; accepteert men dat ‘gewoon'?! Adema: met pek & veren afvoeren, vervangen door iemand die constateringen v. onderzoeken afgelopen 40 jaar wil uitvoeren. als nu menigeen maar niet zo stom is om nieuwe onervaren politici/partijen te kiezen in maart maar stemt op ervaren mensen met kennis van zaken want als je iets niet moet doen in tijd van crisis is grote veranderingen aanbrengen of onervaren mensen inzetten > dan zijn we weer 40 jaar terug in tijd worden problemen nooit opgelost, het kost jaren om kringen en kennis te bouwen. al roept men in reclame dat ‘ze veranderingen invoeren’ men zal zich aan verdragen moeten houden, daarvan hebben ervaren politici kennis, nieuwkomers moeten jaren inlezen.
Dat een minister blundert is tot daaraantoe. Gevolg is bijna altijd dat benadeelden gecompenseerd moeten worden voor schade of ongemak. De belastingbetaler is uiteindelijk de sigaar.
Adema heeft een baan die echt niemand wilde. Alleen al het feit dat hij de minst gewilde baan van Nederland accepteerde, verdient enige waardering. En waarom wil niemand deze ministerspost eigenlijk vervullen? Is het misschien een idee om wat dat betreft ook eens naar de ambtenaren op dat ministerie te kijken? Zo heeft Adema een brief niet gelezen die de dag daarvoor was gedateerd. De kans is dus gewoon groot dat hij deze brief toen simpelweg nog niet van zijn ambtenaren had gehad. Of Adema een goede, matige of slechte minister gaat worden, ik weet het niet. Maar het gemak waarmee iemand al na een paar weken omlaag wordt gehaald, vind ik eerlijk gezegd niet fair. Dat staat los van het feit dat ik uiteraard never nooit op de ChristenUnie zal stemmen, om de simpele reden dat de partij een fanatiek supporter is van apartheid Israël, en daarmee als geen ander in Nederland een racistische en fascistische militaire dictatuur steunt. Antisemitisme en anti-Palestijns-racisme, beide misstanden moeten keihard worden aangepakt.
"Adema heeft een baan die echt niemand wilde" Misschien heb ik het gemist maar ik heb nergens gelezen dat Adema met het mes op de keel gedwongen is om minister te worden. Overigens, als het zo'n hondebaan was zou dan Rutte niet allang vertrokken zijn naar betere oorden?
Het gaat niet om een ministersstoel, maar specifiek om die van landbouwminister anno 2023. Tot 1970 was die baan eervol en dankbaar,voor alle partijen (boer en consument), maar daarna kwam de omslag, met Braks als tragische spilfiguur die dat breekpunt aan denlijve heeft moeten ondergaan. Met opgeeven hoofd trouwens....
De volgende Minister zal dan wel uit de D66 talentenploeg komen. Die zal dit varkentje wel even wassen. Maar na half maart uiteraard..
Ik had deze link willen plaatsen maar was wat te snel. Landbouwjournalisten zijn in de regel toch wat beter geïnformeerd: https://www.akkerwijzer.nl/artikel/638354-adema-dacht-dat-hij-nog-met-brussel-in-gesprek-was/
Dit heeft geen gevolgen voor Adema. Die dacht met reden nog in gesprek te zijn over de uitvoering. Ik citeer uit het bericht hierover: "Veel beschermingsmaatregelen gelden voor heel Europa omdat de natuur zich nu eenmaal weinig aantrekt van landsgrenzen en om oneerlijke concurrentie te voorkomen." Een en dezelfde maatregel voor heel Europa met zijn grote verscheidenheid aan grondsoorten, weertypes, landbouwstijlen. Wat goed is voor de een moet ook maar goed zijn voor de ander. Met dit bureaucratisch denken ondergraaf je het draagvlak voor Europees beleid. De aanstaande verkiezingen voor de provinciale staten zullen ook een soort referendum zijn over de EU. Ziet er niet best uit.
"De aanstaande verkiezingen voor de provinciale staten zullen ook een soort referendum zijn over de EU." De beroepsgroep die het meest geprofiteerd heeft van de EU vind het geen probleem deze EU op te blazen omdat ze niet het onderste uit de kan krijgen en ze de EU niet middels dictaat te sturen (zoals ze wel binnen NL lukt). Niemand is gebaat bij een vertrek uit de EU maar het zou desastreus zijn voor de boer. Dat is dus ook niet wat die beoogt. Die beoogt dat NL als één stem achter dat dictaat van de boer gaat staat, diens belangen voorop stelt en als daarvoor andere belangen moeten wijken dan zij dat zo. Weet je Frans. Die Boer. Die ziet er niet best uit. Zelfs bij een 'overwinning' zoals je dat nou ziet in maart zul je zien dat de hand overspeeld is. De boer ziet zich zelf als het centrum van de wereld, waar die maar omheen te draaien heeft. En als het al een centrum is is het een centrum van problemen en een dusdanige veranderingsbereidheid dat de problemen uiteindelijk gewoon aangepakt worden zonder inbreng van de boer. Want die overspeelde zijn hand.
@MG Ik breng naar voren hoe een bureaucratisch landbouw/milieu/natuurbeleid van one-size-fits-all het draagvlak voor gemeenschappelijk beleid ondermijnt. Meer moet u er niet achter zoeken.
Nederland is niet het enige land met een getolereerde te hoge uitstoot. De derogatie geldt ook voor Duitsland, Denemarken, Vlaanderen, Ierland en andere gebieden. Het probleem zit in de politieke implementatie. Den Haag moet die snel op orde brengen en dan Brussel overtuigen - mede met verwijzing naar alle andere uitzonderingen op deze regel in Europa, en hoe de andere landen dat uitvoeren / raporteren.
"GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet ziet een ongewenste ‘oplossing’ voor het bufferstrokenprobleem. Zij vreest dat boeren massaal sloten zullen dempen om onder de buffereis uit te komen. " Feitenvrij geneuzel. Sloten kunnen helemaal niet "zo maar" worden gedempt, zeker niet massaal. Wanneer ze even op een site van een waterschap had gekeken had ze dit kunnen weten. " Voor het dempen van een sloot heeft u een vergunning nodig." "U moet voldoen aan onderstaande voorwaarden. En aan de toetsingscriteria voor dempingen uit de Beleidsregels watervergunningen. Zie de pagina Downloads en links. U moet de demping compenseren door het graven of verbreden van een andere sloot. De compensatie is minimaal de oppervlakte van de demping. Dit moet u doen voordat u start met het dempen. U moet de demping op de plaats waar deze aansluit op een niet te dempen sloot, afwerken met een beschoeiing. Of een talud (schuine kant) met een helling van 1:1,5 of flauwer. Het watersysteem mag niet verslechteren. Het water moet altijd kunnen doorstromen en de sloten moeten voldoende breedte en diepte houden." https://www.hhnk.nl/sloot-dempen
Dacht je nu werkelijk dat boeren daarvoor een vergunning aanvragen. Boeren hebben al eerder illegaal land erbij getrokken door de stroken gemeentelijke grond, die niet afgescheiden waren, mee te ploegen en te gebruiken. Daar omzeilde ze ook al de nodige problemen met mest en pesticideproblemen. Dus bromet heeft groot gelijk.
ps: de agro overtreedt al massaal zeer veel regels. Zie mestfraude. Dus slootje meer of minder. Ze lachen erom.
@Groen "Een slootje meer of minder.." Ik denk dat u van de landbouwpraktijk (waar dient een sloot voor?)en van waterschappen (hoe beheersen we het polderpeil?) geen verstand heeft.
"Dacht je nu werkelijk dat boeren daarvoor een vergunning aanvragen." Dat denk ik niet, dat weet ik wel zeker. "de agro overtreedt al massaal zeer veel regels." Het bekende wantrouwen, waardoor oa te toeslagenaffaire kon ontstaan.
''Europees Commissaris Sinkevičius, verantwoordelijk voor onder meer het milieubeleid van de Unie, besloot in september op dat het afgelopen moest zijn met het Nederlandse gesjoemel.'' Populististen willen ons doen geloven dat er een stikstof sjoemelcomplot zou zijn. Maar niets is minder waar. De problemen worden natuurlijk veroorzaakt door de ongekozen EU commissarissen met hun zelf verzonnen ''Green Deal'' van ongekozen EU commissaris PvdA Timmermans en zijn ongekozen handlanger PvdA Samsom. Ongekozen EU commissaris Sinkevičius, verantwoordelijk voor onder meer het milieubeleid van de Unie, kan daar niet omheen zelfs als hij dat zou willen. Waarom complotdenkers nu Sinkevičius naar voren schuiven als sloper van de Nederlandse boerenstand en niet de daar voor verantwoordelijke PvdA Timmermans/PvdA Samsom laat zich raden.
"De problemen worden natuurlijk veroorzaakt door de ongekozen EU commissarissen met hun zelf verzonnen ''Green Deal'' van ongekozen EU commissaris PvdA Timmermans en zijn ongekozen handlanger PvdA Samsom. " De problemen worden gewoon veroorzaakt omdat de boeren zich niet aan afspraken wensen te houden en uitzonderingen als in beton gegoten staand beleid ziet. "..als sloper van de Nederlandse boerenstand." Daar heeft de Nederlandse Boerenstand alleen de hulp van specifieke Nederlandse politieke partijen voor nodig. Die die taak met verve hebben uitgevoerd. De BBB wilde zich nog even daarbij voegen maar zijn te laat. De hand is al overspeeld. De schade is nauwelijks meer te repareren laat staan dat volharden in de jaren tentoongespreide toon en methoden zal gaan werken. Het is niet eens meer een situatie van 'verlies nemen' maar weten dat je de helft zelfstandig de nek om hebt gedraaid.
Het punt is natuurlijk niet dat Adema een brokkenpiloot is. Het zou ook veel te veel 'eer' zijn te denken dat een minister die nog maar net op het ministerie is, zoveel invloed heeft op het beleid. De oorzaak van de problemen ligt in de verkeerde intenties van het ministerie. Ze zien zichzelf als belangenbehartiger van de agrarische sector; 'hoe verdienen we als Nederland zoveel mogelijk geld met die sector en hoe zorgen we ervoor dat alle actoren binnen de sector een redelijk bedrag verdienen', is het motto. Om dat te bereiken proberen ze de Europese regelgeving te beïnvloeden en daarna interpreteren ze de regels zo, dat het doel - productie en geld - zoveel mogelijk wordt bereikt. Op zich is dat niet zo gek, maar wel verkeerd. Ten eerste is het ministerie ook verantwoordelijk voor voedselveiligheid (dat loopt redelijk, maar lijkt soms toch ondergeschikt aan landbouwbelang) en natuur. Voor dat laatste is nauwelijks oog. Het lijkt meer de vraag wat minimaal acceptabel is dan maximaal haalbaar. Zelfs naar een optimum wordt niet gezocht. Zo lang die mentaliteit niet verandert, zullen er alleen maar 'brokkenpiloten' op het ministerie zitten in de ogen van velen.
Als een boer de sloten niet meer nodig heeft voor de waterhuishouding op het land en kan volstaan met een beperkte waterplaats voor het vee en eventuele beregening, is de kans zeker groot dat de sloten gedempt worden. Levert direct extra landbouwgrond op. Als Groenlinks dan extra sloten in de grote steden graaft, kunnen ze nog steeds genieten van het slootleven. “Win-win”
Ja... en dan roepen dat alles verdroogd in Nederland en dat dit komt door klimaatverandering.
Briljant plan! Dat geen enkele Nederlandse boer daar ooit op gekomen is, is toch echt een raadsel. Misschien dan toch nog wel even denken aan de waterafvoer in plaats van alleen de wateraanvoer.
@ JoepJos Ik raad u aan beter te lezen. Ik begin nota bene met de zinsnede: “Als de boer de sloten niet meer nodig heeft voor de waterhuishouding op het land …” Het is ook niet mijn angst, maar die van Laura Bromet.
@Sam V 25 jan. 2023 - 11:03 O ja, vandaar dat er de laatste 15 jaren steeds strenger in de gaten moet worden gehouden dat boeren, land, tuin en akkerbouwers zich houden aan een spoeibeperking of een sproeiverbod tijdens lente en zomer en dan zeker wanneer het echt te heet is, en dan gaat het om rivierwater, slootwater en niet te vergeten grondwater, vooral het laatstgenoemde wordt in rap tempo steeds schaarser - en we mogen van geluk spreken wanneer het niet vervuild is. En al die sloten zijn dikwijls ook een wezenlijk onderdeel van waterbeheer, wat onder meer inhoudt dat dijken niet verdrogen, en sloten zijn ook een onontbeerlijke schakel voor het in stand houden van natte natuurreservaten voor in het bijzonder watervogels, en nog zo heel veel meer zaken waar professor Sam V om de een of andere reden niet aan heeft gedacht. Waar heb jij leren redeneren, in een gierput ofzo?
De boeren zullen niet boos op Adema worden omdat hij iets beloofd heeft dat niet waar is. Ze worden pas boos als hij zich aan de regels gaat houden.
De boeren hebben in de afgelopen decennia meer regels opgelegd gekregen en op dwang neerkomende schaalvergroting opgevolgd dan welke sector dan ook en nu blijkt dat juist dat hen naar de slachtbank heeft geleid waar dan nu ook nog eens recente valse beloftes op volgen. Groot gelijk dat ze in opstand komen.
sloten dempen? Dan schieten boeren zichzelf in de voet, denk ik, want als het een paar weken hard regent, wordt het land een modderpoel.
Nja om land begaanbaar te houden word het grondwaterpeil laag gehouden. Zo kun je met zware machines sneller het land op na een regenachtige tijd. Sloten weg? Dan is er vast een lobby die het voor elkaar krijgt om de waterschappen er van te overtuigen dat het nog lager kan… met alle schade voor andere burgers van dien. Die hele crisis met onze boeren is een grote ellende. Boeren zijn het slachtoffer van grootkapitaal en kwakkelend overheidsbeleid. En echt open voor verandering lijkt men ook niet te staan. En ondertussen de stedeling maar krijsen dat die boeren zoveel subsidie vangen. Om daarbij even te vergeten dat op die manier je eten wel soort van betaalbaar blijft. Imho een grote fout dat boeren ooit afhankelijk zijn geworden vam dergelijke subsidies. En de groothandelaren en exporteurs maar lachen. Subsidie om te bestaan is niet duurzaam. Dat gaan we imho op burgerniveau ook zien met al die toeslagen. Vallen die weg: dan levert dat ook (terecht) erg veel boze mensen op. Het leven ís duur en word duurder. Dat klapt een keer. Laten we toch werken aan een maatschappij waar zo min mogelijk mensen/bedrijven subsidie nodig hebben en zelf in staat worden gesteld de eigen boterham te Verdienen.
Drainage is hierbij de oplossing. Maar, we willen in Nederland meer water bufferen en met drainage zal het water alleen maar sneller worden afgevoerd. Je komt van het één in het ander. Er is geen Masterplan wat we werkelijk met de landbouw in Nederland willen. Is ook niet te verwachten met het huidige kabinet/politici. De waan van de dag en Twitter zijn natuurlijk veel belangrijker.
Adema is gewoon slim bezig. Beeldvorming weet je wel... dan komt er vanzelf extra geld en een oplossing. Tactiek, politieke tactiek op hoog niveau. (en dat allemaal om een hoop stront dat makkelijk past in een rood poepzakje)
Brokkenpiloot? Ik denk dat Adema gewoon het misleidende beleid van het Kabinet gesteund door een aantal oppositiepartijen uitvoert. In zijn geval tegenover de boeren. Precies zoals Jetten dat doet met zijn klimaatmaatregelen zoals b.v. met de bedrijven die verlokt werden om stevig te investeren in groene energie van zonnepanelen en nu middels een brief een stevige onverwachte rekening gepresenteerd krijgen omdat ze in de winter meer afnemen dan leveren en in de zomer gekort worden op de inkomsten op het overschot aan levering. Of de Jonge die zorgpersoneel verbóód mondkapjes te dragen en nog andere zeer kwalijk beleid uitvoerde. En dan had je nog het bewuste beleid wat tot de Toeslagenaffaire leidde en zo nog meer. Adema is aangesteld om boeren de nek om te draaien met valse voorstellingen van zaken zoals andere ministers dat doen met andere burgers en bedrijfseigenaren.
Het begint steeds meer op een hetze te lijken van allen (randstedelingen) tegen de agrarische sector. De boer heeft het gedaan, terwijl onder andere Schiphol stikstof rechten van boeren opkoopt om uit te breiden. Bij de activiteiten van Schiphol wordt geen stikstof uitgestoten? Nu weer het uitrijden van mest. Kunstmest valt niet onder de maatregel. Moeten boeren dan meer kunstmest op het uitstrooien met meer kosten per hectare?
Meer kunstmestgebruik is wel het te verwachten gevolg van het opheffen van de derogatie.