Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kamer: Amsterdam en Rotterdam moeten stadsdelen opheffen

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_stadsdeelnieuwwest_JeroenMirck_300.jpg
Minister Spies vindt stadsdelen 'onnodige bestuurslaag' ... Tweede Kamer stemt in
Het ziet ernaar uit dat de stadsdelen in Amsterdam en Rotterdam opgeheven worden. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies noemt ze ‘onnodig’ en vindt dat de gemeenten beter kunnen werken met adviescommissie. Die krijgen wel beduidend minder taken dan de deelgemeenten, meldt Binnenlands Bestuur. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet van de minister. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat wordt deze in 2014 van kracht.
Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden, schrijft Binnenlands Bestuur.
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es zegt dat de hoofdstad “zijn uiterste best zal doen om deze ingrijpende verandering snel en vooral zorgvuldig tot stand te brengen”. Samen met de gemeenteraad en de stadsdelen wordt de komende tijd gewerkt aan een nieuw Amsterdams stelsel. In de herfst bespreekt het stadsbestuur met de gemeenteraad de contouren.
Veel kantoren in de huidige stadsdelen zullen niet verdwijnen. “Amsterdammers moeten niet voor elk wissewasje naar de Stopera”, meent Van Es. “Daarom blijven lokale uitvoeringsorganisaties bestaan. Daarmee waarborgt de gemeente de leefbaarheid van buurten en betrokkenheid van bewoners.”
Foto-cc: Jeroen Mirck
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

JAWEH
JAWEH5 jul. 2012 - 19:44

Dit heeft ons miljarden gekost, want heel Nederland heeft meebetaald aan de tientallen stadsdeelraadkantoren van deze twee steden, en wat nog veel erger is, is het feit dat er ongelooflijk veel geld verspild is door het stelletje amateurs dat alle ruimte heeft gekregen om met al die zakken gemeenschapsgeld politicusje te mogen spelen. Mijn voorspelling: De Euro zal een zelfde lot beschoren zijn. Die wordt over vijtien jaar losgelaten, maar wel pas nadat wij honderden miljarden in andere landen hebben gepompt. Wat een onkunde.

lancelot2
lancelot25 jul. 2012 - 19:44

Wel Amsterdam heeft meerdere problemen, niet alleen met die stadsdelen maar ook met de inwoners zelf. Nu blijkt dat één op de acht inwoners van de hoofdstad een iq heeft tussen de 70 en 85. Het gaat om 104.000 inwoners.

reinouts
reinouts5 jul. 2012 - 19:44

De overheid decentraliseert alles wat los en vast zit, maar de grote steden mogen niet zelf weten hoe ze hun bestuur inrichten. Dat terwijl het aantal politici per hoofd van de bevolking en de bijbehorende kosten in de grote steden zich al ónder die van bijvoorbeeld Limburg of Zeeland bevinden. Deze wet is niets dan pure rechtsrancuneuze pesterij aan het adres van de grote steden waar de burger de dupe van wordt. Tegen beter weten in hoop ik dat de Eerste Kamer dit besluit nog naar de prullenbak zal verwijzen, waar het thuishoort.

2 Reacties
poelly12
poelly125 jul. 2012 - 19:44

en, heb je ook wat feitelijke bewijzen van wat je roept, of voelt het hakken op rechts alleen maar lekker aan ?

msj_meijerink
msj_meijerink5 jul. 2012 - 19:44

Dit is geen decentraliseren, maar concentreren van de lokale overheid!

lancelot2
lancelot25 jul. 2012 - 19:44

En dat werd eens de hoogste tijd dat die vriendjes bolwerken gesloopt gaan worden! Waanzin ten top, kost de burgers aldaar bakken met geld. Kijk maar naar de politieke kleur aldaar, nou dan weet je het wel. Wanneer gaat het beginnen?? ;-)

1 Reactie
reinouts
reinouts5 jul. 2012 - 19:44

Dank u voor het onderstrepen van mijn punt: dit is rechtsrancuneuze pesterij, omdat deelbesturen (met name in A'dam) overwegend wat linkser zijn samengesteld.

opgeheven
opgeheven5 jul. 2012 - 19:44

Ik ben inwoner van Rotterdam en sta hier eigenlijk niet zo negatief tegenover. Ik heb het idee dat veel deelraden kleine koningkrijkjes zijn waar veel vriendjespolitiek en andere merkwaardige zaken plaatsvinden. Bijvoorbeeld het "kapen" van de PvDA lijst in deelgemeente Feijenoord door Turkse leden. Daar staan (of stonden inmiddels) gewoon alleen maar Turken hoog op de lijst terwijl de bevolkingssamenstelling daar toch echt een stuk diverser is: "In de PvdA fractie in Feijenoord hebben leden met een Turkse achtergrond de macht naar zich toe getrokken. Op de ledenvergadering waar de kieslijst werd samengesteld, kwamen plotseling tientallen tot dusver onbekende vooral Turkse PvdA-leden opdagen. Daarop verdween de kandidatenlijst van het bestuur in de prullenbak. Stembriefjes van de PvdA-leden werden door de kandidaten zelf ingevuld. Er staan nu 7 Turkse PvdA’ers bij de eerste 15, ten koste van autochtonen en vrouwen. Eerder al kwam de deelraad Feijenoord in opspraak doordat er veelvuldig Turks gepraat werd." Maar ook in mijn eigen wijk gebeuren er vreemde dingen. Zo is er een bepaalde "kunstenaar" (ik zou het fröbelaar noemen) die werkelijk iedere opdracht voor een kunstwerk in de wijk krijgt dankzij een vriendje in de deelraad. Er worden exorbitante bedragen neergelegd (opgevraagd bij de gemeente) voor kunstwerken die van ellende uit elkaar vallen, roesten, slecht afgewerkt zijn en er uit zien alsof ze door groep 8 van de basisschool zonder begeleiding in elkaar zijn geflanst. Mijn hele wijk staat vol met zijn afzichtelijke troep en zijn laatste wapenfeit is het versieren van een slooppand met houten vogels. Kostenplaatje €25000,- voor wat stukjes triplex, 3 weken werk, wat verf en 1 dag een hoogwerker.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jul. 2012 - 19:44

[...terwijl de bevolkingssamenstelling daar toch echt een stuk diverser is...] Als dat niet waar is dan lijkt een lijst met veel Turken gerechtvaardigd, als het wel waar is, dan merken ze vanzelf aan de verkiezingsuitslag dat de weerspiegeling niet goed was. Ik zie het probleem niet.

reinouts
reinouts5 jul. 2012 - 19:44

Dus doordat één PvdA-afdeling zijn interne organisatie niet op orde heeft en die vervelende kiezers daar dan ook nog eens op stemmen, moet het deelgemeentebestel maar worden afgeschaft? Als we zo gaan redeneren weet ik nog wel wat meer democratisch verkozen gremia die we beter kunnen afschaffen.