Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Kamala Harris en de lange mars van vrouwen

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
48862303312_6841b05e3b_k

© cc-foto: Phil Roder

De overwinning van Kamala Harris kreeg vorige week voor mij een extra dimensie toen ik het verhaal las van de 6-jarige Ruby Bridges
Terwijl de verkiezingsuitslag in de VS tot veel vreugde leidde in het land, waren de ogen ook gericht op de nieuwe vicepresident Kamala Harris. De eerste vrouwelijke vicepresident van de VS. Ook nog eens een vrouw van kleur. En ik stond hier nauwelijks van te kijken. Al veel langer is de trend ingezet om de glazen plafonds voor vrouwen te doorbreken. Zo heeft Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, laten zien dat een jonge vrouw met empathisch leiderschap haar land heel goed kan leiden in tijden van crisis.
De overwinning van Kamala Harris kreeg vorige week voor mij een extra dimensie toen ik het verhaal las van de 6-jarige Ruby Bridges. Deze burgerrechtenactiviste, inmiddels is ze 66 jaar oud, betrad in 1960 als eerste zwart meisje een witte basisschool in New Orleans. Een Federaal Gerechtshof had indertijd bepaald dat de geldende etnische tweedeling in het onderwijs in strijd was met het discriminatieverbod. Besloten werd om 6 zwarte kinderen te plaatsen en toegang te geven tot een witte school. De ouders van Ruby waren uiteindelijk de enigen die durfden doorzetten.
Onder begeleiding van US Marshals betrad Ruby op haar eerste schooldag de school. Die dag bereikte ze het klaslokaal niet, vanwege de protesten van witte ouders. Leraren weigerden haar les te geven. Het was uiteindelijk Barbara Henry die besloot wel les te geven aan Ruby.  Dankzij het lef van de ouders van Ruby kunnen we dit verhaal navertellen. It is a long way van Ruby naar Kamala, maar wel een uiterst inspirerende. Nu is het dankzij mevrouw Harris zo dat veel meisjes en vrouwen in de VS en in het buitenland geïnspireerd raken om überhaupt na te denken over het bekleden van topposities.
Het zijn echter niet alleen vrouwen op hoge politieke functies die als voorbeeld dienen. In Rotterdam kennen wij de deelnemers van Krachtvrouwen Oude Westen die in corona-tijden 3000 mondkapjes hebben gemaakt en deze aan het uitdelen aan mensen die er behoefte aan hebben. Ook geven zij voorlichting aan mensen en vervullen zij een loketfunctie in de wijk. En zelfs financiële steun, daar waar mogelijk.
Vredesonderhandelingen bijvoorbeeld zijn succesvoller en de resultaten duurzamer als vrouwen een hoofdrol in het proces vervullen. Het overkoepelend belang staat dan centraler en vrouwen zijn meer begaan met het resultaat op lange termijn.
Vrouwen zijn zonder twijfel onmisbaar en op veel plekken in de samenleving noodzakelijk, maar hun aanwezigheid is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend. Dat verandert langzaam maar zeker. Het is dankzij rolmodellen, doorzetters, krachtvrouwen, en ogenschijnlijke outsiders dat deze trend zich zal blijven doorzetten.
Keep on rising!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 17:41

Het lijkt me dat je iedereen die binnen dit politiek/economische systeem carrière maakt met het grootst mogelijke wantrouwen moet benaderen, ongeacht of het nu om een man gaat of een vrouw.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 10:16

Je hebt er wat canailles bij(zitten). Laat je dus niet om de tuin leiden. Ze zijn inmiddels weergaloos geworden in het spel der verleiding.

P Haan
P Haan20 nov. 2020 - 7:45

Niemand stond er van te kijken dat er een vrouw van kleur geselecteerd werd, omdat het Amerikaanse systeem nu eenmaal gedicteerd wordt door belangengroeperingen en algoritmes. De keus was onvermijdelijk, er moest alleen nog maar een persoon bij gezocht worden. Het doet helaas geen recht aan alle mensen die er gewoon al jaren staan, zonder ophef of zo'n algoritme. Zelfs vrouwen, mevrouw Yildirim. Degenen die al sinds jaar en dag aan de top van het politieke bedrijf staan, maar vergeten zijn omdat ze niet in het actuele frame passen. Hier onder zijn er al een aantal opgesomd, en het zijn er meer. Veel meer.

1 Reactie
P Haan
P Haan20 nov. 2020 - 7:51

Om het makkelijk te maken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_met_een_vrouw_als_staatshoofd_of_regeringsleider

Paulus3
Paulus320 nov. 2020 - 0:27

Dat is wel een licht puntje ja. Hoewel ze nooit zou kunnen bewerkstelligen wat Jacinda Ardern gedaan heeft, daar is het systeem in de VS te vals en achterbaks voor, terwijl die van New Zeeland hoog ontwikkeld is.

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 19:21

"Vredesonderhandelingen bijvoorbeeld zijn succesvoller en de resultaten duurzamer als vrouwen een hoofdrol in het proces vervullen." Dat is dan ook het eerste dat in me opkomt als ik aan Maggie Thatcher denk. En vergeet onze Nederlandse vredesengel Ank Bijleveld niet.

6 Reacties
Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 22:12

Ja niets menselijks is ons vreemd, wij zijn ook niet allemaal hetzelfde en joh, er zitten ook haantjes tussen! Dat zijn vaak de types die het tot nu toe goed deden, omdat ze zich vrij mannelijk gedragen. Wat dus niet per se een pré is (kuch)

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 1:06

Karingin: "Ja niets menselijks is ons vreemd," Dat is teveel eer: niets mannelijks is ons vreemd zul je bedoelen. Ik ben weliswaar een man, maar ik zou toch echt niet durven beweren dat mannen menselijker zijn dan vrouwen. Ik heb genoeg vrouwen keren kennen om te weten dat dat niet het geval is: jullie doen je best.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 10:14

The Apple Dachten die mannen er ook zo over? 

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 13:10

Minoes - Dat weet ik niet, maar als het over ZP gaat is jou toch ook niets menselijks vreemd? Wat vindt jouw man daarvan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 16:47

The Apple Mijn man? Dat zou je hem moeten vragen.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 21:54

Zal ik doen. Om welke schoorsteen gaat het?

White Knight
White Knight19 nov. 2020 - 18:07

Bijzonder hoe ongefundeerde en seksistische uitspraken als "Vredesonderhandelingen bijvoorbeeld zijn succesvoller en de resultaten duurzamer als vrouwen een hoofdrol in het proces vervullen." hier in het openbaar geuit mogen worden. Art 173e: "Zij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving een uitlating openbaar maakt die, naar zij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, [...] aanzet tot discriminatie van mensen [...] wegens hun [...] geslacht, [...] wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

2 Reacties
Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 22:09

Ach gos. Het is niet ongefundeerd want 't is onderzocht. En het heeft dus ook weinig met discriminatie te maken. Er staat ook niet dat mannen moeten worden uitgesloten van vredesonderhandelingen, al zou ik 't jou niet aanraden, je lijkt nogal lichtgeraakt

Fredje3
Fredje320 nov. 2020 - 3:25

@Karingin, uw opmerking is ook ongefundeerd. U heeft er geen link naar het onderzoek bij gezet en het kan wel onderzocht zijn, maar als de uitkomst daarin negatief is, zegt dat niets. Wat wel bekend is als je de geschiedenis bekijkt is dat vrouwelijke leiders zeker qua wreedheid niet onderdoen voor mannelijke leiders.

Berend5
Berend519 nov. 2020 - 17:11

Mooi verhaal, zoo jammer van de een na laatste alinea.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 15:49

Harris is toch niet de eerste vrouw die een dergelijke functie gaat bekleden???

7 Reacties
Baggiebor
Baggiebor19 nov. 2020 - 16:50

Inderdaad, maar gekleurd en Amerika dus moet iedereen zijn zegje daar over doen. Dat terwijl de vice president in de US toch een beetje een veredelde lintjesdoorknipper is.

LaBou
LaBou 19 nov. 2020 - 17:39

Noem dan eens een anders vrouw als vice-president van de VS.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 nov. 2020 - 17:44

'Harris is toch niet de eerste vrouw die een dergelijke functie gaat bekleden???' Is even googelen nou echt zo moeilijk? Ja ze is de eerste vrouw in die functie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vicepresidenten_van_de_Verenigde_Staten

White Knight
White Knight19 nov. 2020 - 18:10

Dat valt inderdaad best wel mee, als je iets breder kijkt dan de Verenigde Staten. Dezelfde Wikipedia heeft een lang artikel met alle vrouwelijke staatshoofden of regeringsleiders: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_met_een_vrouw_als_staatshoofd_of_regeringsleider#:~:text=Overzicht%20van%20gekozen%20en%2Fof%20benoemde%20vrouwelijke%20staatshoofden%20%5B,%20%20%20%2026%20more%20rows%20 Nederland had al een vrouwelijk staatshoofd sinds 1890, maar die was ongekozen.

Miss Piggy
Miss Piggy19 nov. 2020 - 18:26

In de VS is zij de eerste vrouwelijke vice-president. Er waren wel vrouwelijke Secretaries of State (Allbright en Clinton), maar nog geen vrouwen op deze positie.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 18:29

@Joe Met dergelijke bedoel ik staatshoofd, dat hoeft geen Amerikaans staatshoofd te zijn.

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 22:05

"veredelde lintjesdoorknipper" o ja joh...nou die lintjesdoorknipper kan met een beetje mazzel strax heel wat knopen door hakken in de senaat, als de zetelverdeling gelijk is

Maxim4
Maxim419 nov. 2020 - 15:28

Nogal een open deur, dit artikel. Inderdaad zijn er overal al steeds meer vrouwen in leidinggevende posities. Merkel, Thatcher, om maar een paar te noemen. En om Kamala Harris aan te halen als voorbeeld? Zij staat bekend als hardvochtig openbaar aanklager, eerder masculien dan feminiem dus. Biden was wel genoodzaakt om Harris te kiezen om de linkervleugel van zijn partij binnenboord te houden.

3 Reacties
Paulus3
Paulus320 nov. 2020 - 0:19

Omdat ze aanklager is is ze 'masculien'? Vreemd beeld heb je over vrouwen.

Maxim4
Maxim420 nov. 2020 - 8:21

@ Paulus, begrijpend lezen is te hoog gegrepen voor u? Ik zal het speciaal voor u wat verder uitleggen. Harris staat dus bekend als hardvochtig aanklager: https://www.politico.eu/article/kamala-harris-what-you-need-to-know/ En "hardvochtig" komt nu niet bepaald overeen met "empathisch" en "verbindend", eigenschappen die vooral als feminiem worden aangeduid. Snap je het nu beter?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 17:00

Zij was ooit voor de doodstraf, vind ik persoonlijk nogal hardvochtig. Toen ze inzoomden op haar gezicht tijdens haar speech dacht ik nog, dat is een harde tante aan haar trekken te zien. Dat is volgens mij geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ik persoonlijk vond dat ze een hard gezicht had, dat soms niet bij haar rede paste. Dat was waarom ik het een en ander over haar opzocht.

Baggiebor
Baggiebor19 nov. 2020 - 15:05

Had dit niet gisteren of morgen geplaatst kunnen worden? Het is potverdorie International Men's Day. :-)

2 Reacties
Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:11

????

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2020 - 18:45

@Baggiebor, gewoon onthouden en op 8 maart allerlei mannen topics openen.