Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

KABK schorst 2 docenten na berichten over seksueel geweld ex-student

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
kabk

© Foto: KABK

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag heeft twee docenten geschorst. Volgens de opleiding is dat besluit genomen “vanuit het uitgangspunt dat de academie een plaats moet zijn waar studenten zich veilig voelen”.
Afgelopen weekend publiceerde NRC Handelsblad een artikel over kunstenaar Julian Andeweg, die aan de KABK studeerde. Andeweg wordt al jaren beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook tijdens zijn opleiding aan de KABK maakte hij zich daar schuldig aan, stellen slachtoffers en ooggetuigen.
De kunstenaar mocht drugsfeestjes houden op de academie en maakte het werk van anderen kapot. Ook steelt hij van medestudenten. De KABK trad niet op tegen het wangedrag van Andeweg. Integendeel: docenten prezen zijn werk. Ook was er volgens getuigen een docent die af en toe cocaïne gebruikte met Andeweg.
De opleiding reageerde niet op waarschuwingen over het wangedrag van Andeweg. Zo deed de KABK niets met een brandbrief van de ouders van een slachtoffer van de kunstenaar. Zij schreven aan de directie dat Andeweg zich schuldig maakte aan aanranding, stalking en diefstal.
Pas nadat Andeweg in 2013 op de vuist was gegaan met een zwarte medestudent die hij regelmatig racistisch had bejegend, besloot de opleiding in te grijpen: Andeweg mocht niet meer op de academie komen. Lang duurde de straf niet: een jaar later vroeg de opleiding Andeweg om jonge studenten rond te leiden.
Naar aanleiding van het NRC-artikel kondigde de KABK maandag aan een onderzoek in te stellen. De woensdag bekendgemaakte schorsing van de docenten creëert volgens directeur Marieke Schoenmakers de “rust en ruimte” om dat onderzoek zorgvuldig te laten uitvoeren. De academie maakt de namen van de geschorste stafleden niet bekend.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 20:51

#Metoo heeft duidelijk gemaakt dat er veel mis is op kunstacademies, theateropleidingen en universiteiten, maar ook in de topsport en de filmwereld

3 Reacties
X4
X44 nov. 2020 - 22:18

Inderdaad en schrijnend is dat juist deze sectoren vaak naar alles en iedereen wijzen op basis van selectieve verontwaardiging.

Abma
Abma5 nov. 2020 - 7:20

X. gaap.

Marinus Calamari
Marinus Calamari5 nov. 2020 - 8:35

Wat #MeToo probeerde aan te tonen, mijns inziens met succes, is dat zo'n beetje alle vrouwen, zo'n beetje overal last hebben van seksueel geweld en/of wangedrag tegen hun persoon. Het is een beetje smakeloos om dat, uit het verband gerukt, voor uw politiek karretje te spannen. @X. Een beetje schrijnend dat u werkelijk denkt dat een weldenkend iemand uw krodilletranen serieus neemt.