Joop

Kabinetsformatie opgelost

  •  
06-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
schoolplein
Column: De formatie kan nu in een recordtijd worden afgerond.
De oproep van Lillian Marijnissen heeft vooralsnog niets opgeleverd. Het is zoiets van “kom we gaan ons klasgenootje even mores leren” en dan, vooruitgelopen op het schoolplein en vlak voor die slimme puber die net zijn straf heeft gehad, achteromkijken om tot de conclusie te komen dat er niemand achter je aan is gelopen. “Kom dan, kom nou, alsjeblieft kom me hellupuh!”
Maar niemand kwam. Klaver, Kaag, Ploumen, Ouwehand ze blijven allemaal kijken wat er gebeurt terwijl hun klasgenootjes Segers en Marijnissen voor joker staan voor de grote sterke kwajongen.
Nou kan Marijnissen ook nog wel terugkomen op hetgeen ze nu zo stoer heeft beweerd om ‘nooit in een kabinet Rutte te gaan zitten’. Als het belangrijk is voor het landsbelang, omdat ze de kiezer niet wil uitleveren aan een rechts kabinet of omdat ze wellicht verkeerd begrepen is toen ze ‘nooit’ zei. Maar dan is de SP ook definitief haar laatste zetels kwijt bij de volgende verkiezingen.
Een voorspelling doen van wat er gaat gebeuren is natuurlijk altijd linke soep in een soap met zoveel scenarioschrijvers, plotwendingen en onnavolgbare soapkarakters. Maar de oplossing dringt zich wel op wat er de komende dagen gaat gebeuren.
Het zal wellicht door velen voor mij zijn gedaan, maar ik deed het vanochtend. Wie-o-wie zou Mark Rutte eventueel kunnen vervangen als hij terugtreedt. Je kijkt dan naar de kieslijst. Neem me niet kwalijk als ik de enige ben maar van die hele lijst zijn er buiten Rutte maar twee of drie namen die vaag een belletje doen rinkelen. Behalve natuurlijk Tamara van Ark de nummer twee. Maar die kennen we alleen van wat minder gelukkige acties als staatssecretaris. “Het eerste kabinetslid dat een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt.” “Kwelgeest van de gehandicapte jongeren” “Het niet uitvoeren van de ‘per ongeluk aangenomen’ verhoging van zorglonen”. Iets positiefs kan ik zo gauw niet vinden. Over de andere drie vrouwen in de top vijf van Rutte is veel minder bekend.
Opvallend ook is dat tot en met zetel 34 alle kandidaten al Kamerlid zijn. Een hechte club dus die Rutte nooit zal laten vallen al was het maar omdat niemand in de verste verte ook maar het niveau heeft van onze Teflon Premier.
Iedereen weet ook dat een kabinet zonder VVD bijzonder onwaarschijnlijk is. Daarom laten de lafaards op het schoolplein meisje Marijnissen alleen staan en kijken toe hoe ze alweer haar kansen verspeeld om haar partij ook eens mee te laten doen na meer dan 45 jaar oppositie. En ze was er zo dichtbij blijkt uit de geheime notities waarin Rutte zegt het nog liever met haar te doen dan met die andere linkse partijen.
De voorspelling voor het nieuwe kabinet is eigenlijk wel makkelijk. Een ultrarechts kabinet – de stille hoop van labbekakken als Geert, Joost en Thierry – zit er natuurlijk niet in. Dan moet Rutte een Trumpiaanse draai maken en de democratie afschaffen. CU en SP vallen af dus moet de informateur een maaltijd bereiden met de kliekjes van onze armzalige democratie doen. VVD, D66, CDA, PVDA en GL. Dankzij het ‘foutjebedankt’ van Ollongren zijn de kaarten van links in het maken van een regeerakkoord wel wat beter geworden. Goed nieuws dus voor het klimaat, het afschaffen van de regelzucht, de vermindering van ongelijkheid, de waardering van de zorg en het economisch herstel uit de crisis want we krijgen een regering met een vaaggroen, semilinks accentje.
De formatie kan nu in een recordtijd worden afgerond.
Een minuut voor twaalf: Nu weer aandacht voor belangrijke zaken?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

OlavM
OlavM8 apr. 2021 - 0:17

[De formatie kan nu in een recordtijd worden afgerond.] Dat betwijfel ik ten zeerste, al was het alleen maar omdat we eerst drie weken een seminar "nieuwe bestuurscultuur" krijgen onder de bezielende leiding van Tjeenk Willink. Verder zijn de op Witte Donderdag geslagen wonden ("O Haupt voll Blut und Wunden") toch echt niet een-twee-drie geheeld, hoe "vergevingsgezind" Rutte zich ook kan opstellen. [Wie-o-wie zou Mark Rutte eventueel kunnen vervangen als hij terugtreedt. Je kijkt dan naar de kieslijst.] Dat geldt helemaal niet voor de functie van premier. Dat kan ook iemand van buiten het parlement zijn. Niet voor niets wordt Edith Schippers nogal eens genoemd. En Rutte heeft zelf verklaard eventueel fractieleider in de oppositie te gaan worden. Hij kan het zelfs doen à la Frits Bolkestein.

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2021 - 6:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
michellekepen
michellekepen7 apr. 2021 - 14:17

Ben R Gek, Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen dat door heeft: ik heb namelijk nog geen enkel scenario voorbij zien komen, waarin zowel de VVD als D66 niet van de partij zijn.....

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 apr. 2021 - 19:59

“Nou kan Marijnissen ook nog wel terugkomen op hetgeen ze nu zo stoer heeft beweerd om ‘nooit in een kabinet Rutte te gaan zitten’. Als het belangrijk is voor het landsbelang, omdat ze de kiezer niet wil uitleveren aan een rechts kabinet of omdat ze wellicht verkeerd begrepen is toen ze ‘nooit’ zei. Maar dan is de SP ook definitief haar laatste zetels kwijt bij de volgende verkiezingen.” Nee, gaat ze niet doen, de sp is niet opgericht om te besturen, het is eerder anderen via een tribunaal ophangen en de schatkist plunderen, voor zichzelf via de afdracht en burgers blij te maken met een dooie mus dat de overheid stevig gaat dokken voor ieder onrecht dat de sp aandraagt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 7 apr. 2021 - 6:28

Wartaal als gevolg van de koorts door roodzucht

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 17:13

Ach ja, een verdwaalde wappie. Daar moet je niet teveel op letten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2021 - 17:01

Dan heb je toch helemaal niet goed gekeken. Ouwenhand deed precies hetzelfde.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2021 - 18:40

Volgens mij wilde Ouwehand toch echt niet met Rutte. Die zat er hetzelfde in als de SP.

OlavM
OlavM8 apr. 2021 - 0:21

@ Minoes&tuin: Precies. Deze toevoeging wilde ik ook nog maken. Ze was bovendien heel vasthoudend in het bevragen van de andere fracties op dit punt.

The Apple
The Apple6 apr. 2021 - 16:16

"Maar dan is de SP ook definitief haar laatste zetels kwijt bij de volgende verkiezingen." Alsof dat niet zou gelden voor de PVDA en GL en Omtzigt dakloos zou worden. Overigens is het me niet helemaal duidelijk wat Omtzigt zo belangrijk vindt aan het "gedachtegoed" van het CDA. Als hij gristelijk is, dan kan ik me voorstellen dat hij eens om tafel moet gaan zitten met Segers, onder de noemer: we delen wel dezelfde waarden, maar we moeten niet proberen om die op te leggen aan anderen. En als het dat niet is, wat dan?

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 6:15

The Apple Omtzigt is en blijft wel een CDA-er.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 7:56

Minoes&tuin - Dat is geen antwoord op mijn vraag.

Mark Huysman
Mark Huysman7 apr. 2021 - 8:42

Volgens mij is Omtzigt katholiek. Ik denk niet dat hij zich erg op z’n plek zal voelen in een tamelijk fundamentalistische protestantse partij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2021 - 16:11

Omtzigt is van origine katholiek. Best mogelijk dat hij niets op heeft met de gristelijkheid van Segers cs.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 17:12

Daar hebben jullie een punt, dat had ik me nog niet gerealiseerd. Toch wel raar, een rechtlijnige katholiek...

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 13:58

VVD, D66, CDA, PVDA en GL vormen niet de ideale coalitie van middenaprtijen maar het is op zich een prima combinatie.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 14:12

Georgette Hagedoorn, de latere weduwe Nijhoff had een liedje over een huis waar er schimmen te zien waren van bewoners achter de vitrages , maar altijd was de andere schim de Franse gouvernante. In het huis van de politiek is de Franse gouvernante de Nederlandse VVD. En die gaat best weg eens weg, maar alleen dal de kiezer dat zegt.

Martin007
Martin0076 apr. 2021 - 13:40

Wat een onzin. Elke serieuze sociale partij die aan een liberaal kabinet meedoet, weet wat de gevolgen zijn. Raad eens waarom Klaver zich in alle bochten wrong om niet mee te hoeven doen. Raad eens waarom de PvdA niet mee wil doen. Om de zelfde reden zal de SP nooit met CDA, D66 of VVD gaan regeren. De mens is een sociale diersoort. Wij leven in groepen en helpen elkaar. De liberale ideologie staat daar haaks op en hoort dus niet thuis binnen een sociale diersoort. Iedereen die geen miljonair is en toch denkt voordeel te kunnen behalen bij liberaal beleid HEEFT HET MIS.

6 Reacties
Arie Gans
Arie Gans6 apr. 2021 - 14:12

Volgens mij is vorige week bekend geworden dat Klaver maar al te graag mee wil regeren en daarvoor graag wat groene en linkse partij punten wil laten varen.

Sonic2
Sonic26 apr. 2021 - 14:30

Het interessante is juist dat dat de uitslag van de verkiezingen voor de PvdA ongeveer hetzelfde was als in 2017. Zou het wat uitmaken wat Ploumen de komende vier jaar gaat doen? Oppositie, regeren, gedogen? Sterker nog. Ploumen kan beter maar gaan regeren, want als je dan je leider weg stuurt dan kan dat ook meteen een plek op het pluche schelen. Terwijl we best wel eens een discussie kunnen voeren of Ploumen de geschikte persoon is om de PvdA te leiden. Hetzelfde met Klaver. Groenlinks is gehalveerd. Zou een discussie over het leiderschap van Klaver niet een zinnige zijn? Ook hier weer. Als Klaver zich in een regering of in een gedoogconstructie weet te rommelen dan is zo'n discussie opeens wat minder actueel. Klaver dan wegsturen heeft nogal wat gevolgen. Klaver en ook Ploumen zijn hoogst ambitieuze types. Meest logische mogelijkheid om aan te blijven is regeren. Zou een theorie kunnen zijn.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend6 apr. 2021 - 16:46

@martin “ Iedereen die geen miljonair is en toch denkt voordeel te kunnen behalen bij liberaal beleid HEEFT HET MIS” Echt niet Martin, die miljonairs zal het worst wezen, die huren adviseurs in en betalen relatief weinig belasting. Punt is dat links de groep die tussen 50.000 en 150.000 verdiend kapot belast. Die groep betaald nu al relatief gezien het meest. Links naait alles wat net met z’n kop boven het maaiveld uitsteekt. Bomen laten ze staan omdat ze daar geen gereedschap voor hebben. Dus ook de verpleegkundigen, de hoofdagenten en leraren worden zijn het haasje onder links. Dus ik stem gewoon liberaal, dus VVD, de enige club die me niet aan de bedelstaf wil brengen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 apr. 2021 - 5:45

[Punt is dat links de groep die tussen 50.000 en 150.000 verdiend kapot belast.] Geef eens in concreto aan hoeveel extra belastingen vanaf welk inkomen ‘links’ wil heffen. En maak hard dat dat ‘kapot belasten’ is. [Dus ik stem gewoon liberaal, dus VVD, de enige club die me niet aan de bedelstaf wil brengen.] Doe niet zo zielig. Heel veel mensen in Nederland leven op of onder het bestaansminimum. Onder Rutte is het aantal mensen dat van voedselbanken afhankelijk is verdubbeld. En jij begint over ‘de bedelstaf’ voor mensen twee tot vijf keer modaal verdienen. Inderdaad, de VVD is de goede partij voor je.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend7 apr. 2021 - 12:59

@Huysman Ben nog steeds aan het bijtrekken van het “nivelleren is een feestje” van de PvdA. Ander voorbeeld is de invoering destijds van de afbouw arbeidskorting. Zorgt er nog steeds voor dat elk overuur dat ik uit laat betalen voor ruim 55 procent belast wordt. Is gewoon legale diefstal. Verder bijvoorbeeld het achterlijke plan van SP om hypotheek aftrek te beperken tot 350.000 aan hypotheek, Erfenissen extra te belasten, vermogensbelasting te verhogen. En dan hebben we nog de grapjassen die de AOW inkomensafhankelijk willen maken. Heb er geen probleem mee om belasting te betalen maar zoals het nu verdeeld is is meerdere stappen te ver. Vlaktaks zou eerlijker zijn, iedereen iets van 40 procent.

Mark Huysman
Mark Huysman8 apr. 2021 - 6:31

[Ben nog steeds aan het bijtrekken van het “nivelleren is een feestje” van de PvdA.] Ja, dat was wel zielig voor de rijkeren. Alleen ging het niet door want ook onder Rutte2 werden vooral de lagere inkomens gepakt met de invoering van de verhuurdersheffing, de radicale verhoging van de huren, de verkorting van de WW, de verhoging van de AOW-leeftijd, de participatiewet, de mega-bezuinigingen op de zorg, etc. Nu zul jij misschien zeggen: ja maar sommige van die maatregelen raken ons allemaal maar je begrijpt misschien ook wel dat mensen die zwakker op de arbeidsmarkt staan meer afhankelijk zijn van collectieve voorzieningen dan mensen die goede, vaste banen hebben. [Verder bijvoorbeeld het achterlijke plan van SP om hypotheek aftrek te beperken tot 350.000 aan hypotheek, Erfenissen extra te belasten, vermogensbelasting te verhogen] Allemaal goeie plannen. De villa-subsidie zorgt immers voor een continue stijging van huizenprijzen, iets wat iedereen, inclusief rechtse economen een gigantisch probleem vindt. En iets wat voor starters een ramp is. Ook als die starters al een aardig inkomen hebben. Erfenissen heb je niks voor gedaan dus die mogen zeker stevig belast worden. Werk mag beloond worden, gratis geld is een andere kwestie. De vermogensbelasting is de afgelopen decennia flink naar beneden gegaan. Niks mis mee om dat weer op het oude niveau te herstellen. Voor zover ik weet waren in de jaren voor de verlaging de mensen die 50-150.000 verdienden ook niet aan de bedelstaf. Nederland belast het kapitaal stukken minder dan bijna alle andere landen in de EU. Dat mag wel weer wat rechtgetrokken worden. Minder belasting op arbeid en consumptie wat mij betreft en meer op kapitaal. [En dan hebben we nog de grapjassen die de AOW inkomensafhankelijk willen maken.] AOW inkomensafhankelijk wordt zover ik weet niet door linkse partijen gepropageerd en zou ik ook op tegen zijn. Links is wel voor stijging van de AOW en dat is ook hard nodig omdat door VVD-beleid steeds minder mensen vaste banen hebben en een pensioen opbouwen. [Vlaktaks zou eerlijker zijn, iedereen iets van 40 procent.] Als je minima 40% laat betalen dan moet je wel beginnen met het uitdelen van dozen want mensen kunnen dan echt geen huur meer betalen. Fijne maatschappij sta jij voor.

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 13:34

Vanmorgen las ik in het ochtendblad een stuk van Arnon Grunberg. Hij vergelijkt daarin Bill Clinton en Mark Rutte elkaar en wijst op de bananenschil die beiden op hun pad vonden. namelijk that woman Miss Lawinsky en de heer Pieter Omzigt. En hij stelt dat Rutte juist niet de Macht is die als een schaduw hem volgt , maar juist de TEGENMACHT. De Macht berust niet bij hem, Rutte dus, maar bij de populisten, de mensen die verhalen vertellen en alsmaar doorvertellen zodat het verhaal "ein feste Burg ist unser Gott" wordt. Enfin, je kunt het verhaal van Grunberg op internet lezen. Ik dacht, waarom staat dat stuk van Grunbeg niet op JOOP? En waarom al die artikelen over een pathetisch leugenaar Rutte wel? Mijn krant laat meer zijden zien terwijl JOOP enkel maar een kant belicht. Waarom wil i JOOP niet naar Grunberg verwijzen, terwijl anderen gewoon plaatsen? Er is een programma dat de Acherkant van het Gelijk heet. Een discussieprogrmma ooit geleid door iemand die ik helemaal niet mag, maar desondanks bewonder .Ik bedoel Macel van Dam. Oud kamerlid en prominent van de PvdA. De vraag luidt: waarom mag er geen tegenspraak zijn? Nu moet je net als ik even opletten: als hetgeen ik hier aan gedrukte letters laat lezen omdat mijn stomme mond niet kan spreken in enen verdwijnt, wordt weggelakt, dat heb ik - onbewijsbaar - de achterkant va het gelijk bij zijn staart. Dan heb ik dat lastpak, die Pieter Omzigt geïmiteerd. En at kan en dat mag niet, want er is er maar een zo groot als Pieter.

MAD1950
MAD19506 apr. 2021 - 13:05

Afschaffen van de regelzucht samen met de PvdA? Dat zou een novum zijn.

3 Reacties
Fons Burger
Fons Burger6 apr. 2021 - 13:13

Nee maar daar zorgt fractieleider Omtzigt wel voor

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 13:44

Meneer Burger, fijn dat u reageert. Mag ik opmerken dat meneer Omzigt geen fractieleider is van de PvdA, maar ook nog niet van het CDA. Dat is meneer Hoekstra, Daar ligt dus het probleem, van het CDA, de partij met de twee gezichten. Nou als er binnenlandse spanningen zijn , dan weet u toch ook wel wat er dan gebeurt, meneer Burger? Dan wordt driftig naar de buitenlandse vijand gezocht en altijd gevonden.. Als ik het verkeerd zie, dan hoor ik graag van u.

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 14:01

@Fons Hoe meer linkse partijen, hoe meer staat, ambtenaren en regels. Maar laten we jouw combinatie gewoon proberen. Zolang onze Pieter aan boord is, heb ik er wel vertrouwen in. Het is geen grote ramp als de CU een keer niet mee doet, zolang de SP maar in de oppositie blijft.

Antonie de Man
Antonie de Man6 apr. 2021 - 12:39

We hebben in de aanloop van de verkiezingen de leiders van de grote partijen als ambitieuze politici leren kennen. Rutte, die zijn positie van premier als een vanzelfsprekendheid is gaan beschouwen, zo vergroeid als hij is met het ambt. Hoekstra, die als een Robin Hood met overheidsgeld strooit om de economie overeind te houden en dacht dit te kunnen verzilveren met de premierbonus. En Sigrid Kaag, die de ideologie van de echte liberalen vanuit het torentje wil uitdragen. De onderhandelingspositie van Kaag is in ieder geval door het gestuntel van Rutte sterker geworden, en zij kan hem onder druk zetten om akkoord te gaan met een coalitie met een progressief signatuur.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 14:02

Er was dan ook wel enige aanleiding voor de mispres omk zijn posite niet naar elders te verplaatsen.De VVD heeft als regeringspartij niet verloren maar juist een paar zetels gewonnen.Dat zelfde geldt voor D66 als regeringspartij. De CU werd ook niet gestraft, dat was alleen het CDA, met Omzigt. De SP, met mevrouw Leyten verloor dik. De conclusie kan niet anders zijn dat de toeslagenaffaire geen rol heeft gespeeld bij de kiezer.Maar dat die rol ineens wel is gaan spelen. De kiezer heeft altijd gelijk. Dat er met mlljarden gestooid is door Hoeksta als minfin is wel waar, maar gestrooid is niet het juiste woord. Het juiste woord is voorgefinancierd. Er wordt terugbetaald op termijn. Dat kan best over vijftig jaar zijn. Door inflatie is er dan al heel wat geld verdampt. Kaag heeft de hand overspeeld, en is nu bezig de aftocht te dekken. En de informateur, die wordt alleen maar grijzer en grijzer. Als je toch een oude wijze lieve man zoekt, die ook onafhankelijk is wat dacht je van Sinterklaas, die heeft toch al een onmogelijke positie elders..

Arie Gans
Arie Gans6 apr. 2021 - 14:30

Toch heeft Kaag de zetels van de VVD keihard nodig. Anders krijg je een coalitie van minimaal 7 partijen. Daar tegenover staat dan een gigantische (extreem)rechtse oppositie die er na 4 jaar (waarschijnlijk daarvoor nog) veel sterker uit gaan komen.

Pater
Pater6 apr. 2021 - 12:09

"En ze was er zo dichtbij blijkt uit de geheime notities waarin Rutte zegt het nog liever met haar te doen dan met die andere linkse partijen." Fons heeft niet helemaal door dat de reden van de voorkeur van Rutte voor de SOP is, dat D66 de SP er juist liever níet bij wil hebben, vanwege de opstelling t.o. de EU. Een beetje D66 pesten is Rutrte niet te min. Daarom sprak hij ook al een voorkeur uit voor JA21.

1 Reactie
Fons4
Fons46 apr. 2021 - 21:46

Denk dat de irritatie en bonus was inderdaad. Had het zelf een mooi experiment gevonden om te zien of JA21 en D66 elkaar in balans zouden houden ipv beide doorslaan. Denk dat we er nooit achter gaan komen.

WiebeI
WiebeI6 apr. 2021 - 11:16

Op zich sterke analyse. Vanuit VVD gezien zou het wel slim zijn om eerst D66 de leiding te geven in de formatie en over links met 7 partijen proberen te regeren. Dat mislukt natuurlijk jammerlijk waardoor de onderhandelingspositie van de VVD weer versterkt wordt, ook in de publieke opinie. Immers, de VVD is de enige partij die geen enkele andere partij openlijk uitsluit en daarmee aangeeft het landsbelang (coronacrisis) voorop te stellen in plaats van kleinzielig partijgekonkel. Je ziet nu al het sentiment rond Rutte kantelen in zijn voordeel.

1 Reactie
Pater
Pater6 apr. 2021 - 12:12

Wiebel weet zelf toch ook wel dat Rutte PVV & FvD uitsluit? Wiebel ziet ook iets wat niemand ziet: dat het sentiment rond Rutte in diens voordeel kantelt. Heeft Wiebel wellicht speciale gevoelens voor de VVD?

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 11:10

Nou nou nou heer Burger toch. De SP zit sinds 1993 in de kamer. Dus dat is 28 jaar oppositie. De voorlopers van GL en GL zelf zitten inderdaad al zo een beetje 50 jaar in de oppositie. Overigens gaat het CDA niet in een progressief motorblok zitten. Dus helaas het gaat niet door.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr6 apr. 2021 - 12:09

Zapata, Ik wil eraan toevoegen, dat ik juist al die jaren SP bleef stemmen om uitgerekend dit argument. De stellige bewering van Marijnissen niet met Rutte te gaan regeren. Hadden de andere linkse partijen dat voorbeeld maar gevolgd!

Fons Burger
Fons Burger6 apr. 2021 - 12:46

Tja dom dom, ik maakte de eerste uitzending voor politieke partijen voor de SP in 1977 maar ik had er even geen herinnering aan dat ze toen geen zetel haalden. Dank voor de correctie.

Juppé🎗
Juppé🎗6 apr. 2021 - 13:22

« Tja dom dom, ik maakte de eerste uitzending voor politieke partijen voor de SP in 1977 maar ik had er even geen herinnering aan dat ze toen geen zetel haalden. Dank voor de correctie. » ???? die zal ik onthouden

Thuiszitter
Thuiszitter6 apr. 2021 - 10:51

Meegaan met de motie van wantrouwen en dan wel met hem gaan regeren, dat zie ik niet gebeuren. Sterker zo ook niet met de afwijzing van D’66 en CDA . Draait uit op nieuwe verkiezingen omdat er niet formeert kan worden .

khuat
khuat6 apr. 2021 - 10:41

Iedereen of in ieder geval erg veel mensen dichten Rutte allerlei capaciteiten toe, die de goede man volgens mij helemaal niet heeft. Ja, dat Teflon klopt wel en dat is dan zijn enige kwaliteit. Dat hij alles kan maken en niets hem schijnt te deren. Ja, zo ben ik ook de beste premier ooit. Noem nu eens een opmerkelijk wapenfeit van Rutte. Zijn beleid. is toch een opeenstapeling van blunders of toch op z'n minst twijfelachtige beslissingen. Ik denk dat alle 33 overige VVD-kamerleden het beslist niet slechter dan Rutte zouden doen. Ik bedoel veel slechter kan ook gewoon niet. Rutte bewijst toch keer op keer in feite volledig ongeschikt te zijn.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 apr. 2021 - 17:13

Rutte wordt al tien jaar onderschat. Links kent zijn vijanden niet en dat is dom, dat kost zetels en invloed. Niet voor niets willen ze hem buiten de deur houden om een niemendalletje, zo'n kan mag je niet laten lopen. En voor de blunders moet je ook bij de ministers en staatssecretarissen zijn. We kennen geen presidentieel stelsel.

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 apr. 2021 - 10:41

Klaas Dijkhof was een goede vervanger geweest voor Rutte. Maar dat zag onze Mark ook in, dus die heeft onze Klaas voortijdig naar een functie elders gebonjourd. Overgebleven is, na eerdere zuiveringsacties, een VVD-fractie met louter ja-knikkers en slippendragers waardoor Rutte nu de hele VVD, en meer, in gijzeling heeft .

Juppé🎗
Juppé🎗6 apr. 2021 - 10:39

Een keertje met U eens. Zelfs Wilders waar zij zo parmantig achter was gaan staan is haar niet gevolgd. Links en op veel punten is D66 zeker links kan hier veel uithalen op het gebied van klimaat, natuur, gelijkheid en vrijheden. De VVD had al de halve veestapel ingeleverd, hopelijk vind dit plaats op een manier die ook die dieren goed doet. Maar er is nu meer te halen. Hopelijk dus nu snel back to business. En de weg die U aangeeft is de beste.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 11:57

[hopelijk vind dit plaats op een manier die ook die dieren goed doet.] Ik ben bang van niet. Ook klimaat&natuur worden toch vooral vanuit het menselijk belang benaderd.

Juppé🎗
Juppé🎗6 apr. 2021 - 13:16

« Ook klimaat&natuur worden toch vooral vanuit het menselijk belang benaderd. »...het korte termijn menselijk belang, want op de lange termijn en in breder perspectief gaan die belangen prima samen, denk ik.

michellekepen
michellekepen6 apr. 2021 - 10:31

"Opvallend ook is dat tot en met zetel 34 alle kandidaten al Kamerlid zijn" Vreemde uitspraak, want nummer 34, Daan de Neef, is namelijk voor het eerst Kamerlid! Hetzelfde geldt voor nummer 33, Folkert Idsinga. En voor nummer 32, Hatte van der Woude. Ik heb geen zin de hele lijst na te gaan, maar ook nummer 31 is nieuw Kamerlid....

4 Reacties
Fons Burger
Fons Burger6 apr. 2021 - 12:49

Volgens de VVD site: Daan de Neef. Tweede Kamerlid VWS Jeugdbeleid, jeugdwet en jeugdgezondheidszorg, maatschappelijke diensttijd • SZW Armoede en schuldhulpverlening • SZW Arbeidsomstandigheden, Inspectie & toezicht

Arie Gans
Arie Gans6 apr. 2021 - 13:27

@Fons Misschien hebben we onlangs 2de kamerverkiezingen gehad en is de heer de Neef vorige week geïnstalleerd als lid? Met de door u omschreven portefeuille?

michellekepen
michellekepen6 apr. 2021 - 17:52

Fons Burger, Je doet een uitspraak. Dat deze onjuist is, illustreer ik met de eerste 4 kandidaten van onderaf gerekend. Bijna zeker zijn er dus zelfs nog meer voorbeelden te vinden die de onjuistheid aantonen. Zoals bijvoorbeeld ook de eerstvolgende(!), Ruben Brekelmans.... Wat Daan de Neef betreft. wiki: Tweede Kamer der Staten-Generaal, sinds 31 maart 2021. Ik reageerde toen er nog geen reacties zichtbaar waren. Eigenlijk met de bedoeling dat mijn reactie aanleiding zou zijn het artikel aan te passen. Verder geen big issue (hoewel ik het een tamelijk domme fout vind, omdat na logisch nadenken de onwaarschijnlijkheid van je bewering meteen naar boven komt. Die lijst ken ik verder echt niet). In plaats daarvan lijk je je alleen maar verder te willen ingraven. In je ongelijk.

michellekepen
michellekepen6 apr. 2021 - 18:01

Fons Burger, Ik denk zelfs te weten waarom je de fout bent ingegaan: "De VVD is kampioen vernieuwzucht met maar liefst achttien nieuwe Kamerleden die woensdag worden beëdigd. Schijn bedriegt echter: menig nieuwkomer loopt al een tijdje rond in Den Haag. De beroepspoliticus is in opmars" (uit het Parool van 31 maart 2021) Achttien nieuwe kandidaten dus. MAAR nagenoeg allemaal mesnen die al langer meelopen in het circuit. Niet als Tweede Kamer lid. Maar wel als insider! Dat artikel (of andere, met eenzelfde strekking) heb jij gelezen. Maar verkeerd geïnterpreteerd of verkeerd opgeslagen....

Bert de Vries
Bert de Vries6 apr. 2021 - 10:28

Interessanter dan de vraag welke partijen in zee gaan met Rutte is de vraag, wat er gaat gebeuren met die partijen. Voor de PvdA en GroenLinks wordt het waarschijnlijk pompen en verzuipen. Het CDA moet vast en zeker een oorlog binnen de partij uitvechten. En voor D66 wordt het een meloen, maar in slikken is die partij oneindig veel vaardiger dan de ChristenUnie. Wat overblijft, is de vraag wie het eerst het zinkende schip verlaat. De nieuwe kamervoorzitter, want Arib wordt waarschijnlijk aan de kant geschoven, krijgt een vuurdoop die niet onderdoet voor een nachtje op de brandstapel. Voor de liefhebbers is het voorlopig carnaval.

3 Reacties
GHS
GHS6 apr. 2021 - 13:15

Arib aan de kant geschoven? Waarom? Ze was toch een goede kamervoorzitter of moet nu weer Een Partij D66 het overnemen.

Bert de Vries
Bert de Vries6 apr. 2021 - 15:45

Ik vind dat Arib moet blijven. Maar de verkiezing valt binnen het huidige formatieframe. Zie ook het 'persoonlijk gesprek' tussen Kaag en Rutte, waarin de kandidatuur van de D66-ster ter sprake is gebracht door.

Arie Gans
Arie Gans6 apr. 2021 - 16:52

@GHS Arib is een prima voorzitter maar er hangt nu wel een zweem van handjeklap rondom Bergkamp te hangen

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 apr. 2021 - 10:27

....de formatie kan nu in recordtijd worden opgelost... Nou dat is ook mijn hoop en u zegt terecht dat als SP of CU met Rutte in een nieuw kabinet met VVD66 gaat zitten, ze bij de volgende verkiezingen geen zetels meer krijgen. Maar hoe met GL of PvdA? Zijn even groot of kleiner dan SP. Denkt u dat ze de rechtse congsie zullen steunen? Lijkt mij onwaarschijnlijk en in ieder geval zeer instabiel.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr6 apr. 2021 - 12:14

Kwakman, Jammer, dat de enige logische oplossing niet in u opkomt. De onderlinge verschillen in grootte en verkiezingsprogramma zijn minimaal. Maak met zijn drieën een links blok. Ga een gemeenschappelijke toekomstvisie neerzetten en ga er met zijn drieën voorstaan! Dat wordt pas een alternatief voor extreem rechts!

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 apr. 2021 - 13:37

Grijs - welke 3 bedoel je? De 3 verliezers van de verkiezingen? Ach wat in totaal ongeveer d66. Daar moet je niet mee aankomen. Ze zouden als Labour een schaduwkabinet kunnen vormen maar of dat in de nederlandse verhoudingen wat wordt? Regeren als blok lijkt mij uitgesloten.

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 11:02

Inderdaad, de PvdA, SP en GL. Je ziet ze stuivertje wisselen in de gunst om de wanhopige linkse kiezer. De onderlinge verschillen zijn minimaal, wie de stemwijzer heeft ingevuld vond dezelfde drie partijen plus de PvdD in zijn top! Kortom de patstelling, drie keer 9 zetels of drie keer 8 zetels kun je omzetten in de ene sterke linkse vuist. Laat de drie partijen met een programmacommissie de programma’s vergelijken en 1 nieuw links plan eruit distilleren. Win win gegarandeerd.