Dit zat er al lang aan te komen. Ik was het eens met bezuinigen op langlopende subsidies of fondsen voor kunstenaars, behalve het wegsnijden van het startupfonds. De keuring voor deze fondsen was zeer krom en als kunstenaar was je langer bezig aanmeldingsbrieven te schrijven of snel werk te maken om aan de keuring te voldoen (je moest een specifieke hoeveelheid werk gemaakt hebben tussen elke 'keuring'). Maar dit is wel van de gekken, als je in de creatieve sector nu net je centen kunt verdienen is dit plots ook niet goed en gaat men daar ook in snijden? Welke mogelijk heb je dan? Of waar zit de logica dan? Als je als creatieve kan werken zonder afhankelijk te zijn van cultuurfondsen: Graag! Als de overheid dat zo graag wil, waarom maken ze 't dan onmogelijk? En ik dacht dat we alles hadden gezien. Maar goed, ik heb ook gemerkt: Werken in de creatieve sector komt misschien met een prijs en er zijn genoeg manieren om deze te betalen. Er is werk te vinden en op dit moment al overleven veel creatieven op die manier. In de industrie, in de bar. Dat het zo moet is jammer, maar het is niet iets nieuws, zelfs in het zogenoemde fantastische verleden was dit zo. Hiernaast werken er gewoon (te) veel mensen in deze sector in Nederland (en komen er nog steeds teveel bij) waarvan een groot deel weinig talent heeft, maar zich toch staande wilt houden. Tja, dan denk ik ook: Als je twee linkerhanden hebt ga je toch ook geen timmerman worden? (volgens mij ging er iets fout bij de posting, dus nu correct.)
De vormgeving van alle soorten media, de meubels waar we op zitten, de meeste teksten die we onder ogen of ter ore krijgen, de logo's van alle bedrijven en organisaties, de apps die we gebruiken, zo'n beetje elk symbool, van verkeersbord tot het beeldmerk van de Dirk, de illustraties in schoollesboeken, ad infinitum. Allemaal creatieve sector. Dutch Design was ooit beroemd en geliefd over de hele wereld, een label dat ons ook in economisch opzicht geen windeieren heeft gelegd. Sterker: creativiteit werd ooit gewaardeerd en gekoesterd. Nu regeren de boekhouders. En zijn we nu echt beter af? Jullie begrijpen dat die vraag retorisch is.
Laten we in dit rijtje ook de vertalers niet vergeten: vertalen gebeurt grotendeels door zzp-er, al heel erg lang. Er zijn maar weinig vertalers in loondienst. De tarieven zijn in de vertaalmarkt al sinds 1996 niet meer gestegen (ook geen inflatiecorrectie), en dalen op dit moment zelfs. Terwijl de gemiddelde vertaler dus een echte zzp'er is, met vaak meer dan 10 opdrachtgevers per jaar, zonder enige zekerheid die verder gaat dan de huidige opdracht. Dan zijn er natuurlijk ook de zzp'ers die gewoon een 40-urige werkweek (of het gewenste lagere aantal uren per weerk) bij hun oude baas hebben, maar nu als zzp'er zijn ingehuurd, zoals in de ICT al veel voorkwam, maar nu ook in de zorg en in de horeca, en wellicht nog meer sectoren. Er moet naar mijn mening dan ook onderscheid worden gemaakt tussen deze twee groepen, omdat er ook een groot verschil in 'zekerheid van werk' zit tussen deze groepen. Te makkelijk zien mensen omzet als inkomen, terwijl het echt wel iets complexer is dan dat: als echte zzp'er weet ik gewoon echt niet hoeveel omzet ik volgende maand kan draaien. En sinds de crisis heb ik - ondanks het verbreden van mijn mogelijkheden - al een flinke inkomensdaling gezien. Inderdaad, zonder zelfstandigenaftrek zou ik het nu niet meer redden, terwijl ik het sinds ongeveer 2000 makkelijk heb gered. Dus nu deze maatregelen... het voelt zo fout.
Ik ben al gestopt met het snappen van dit beleid. Correctie, het is geen beleid, het is wild om je heen slaan en elkaar daarbij tevreden aankijken.
In antwoord op Hans Groen: Ik pleit niet voor volledige afschaffing maar voor correctie van scheefgroei .ZZPers zijn geen bedrijven en daarom gelden verschillende fiscale regimes. Ik heb heel veel ZPPers in mijn kennissenkring en ik zie nog heel veel zeer goed verdienenden, en dat is ze gegund, maar fiscale privileges zijn dan niet nodig. Uiteindelijk moeten die ook door kleinverdieners worden opgebracht.
God, wat word ik moe van al die domme oekazes van dat zwakbegaafde volk dat zich politicus noemt. Hoogste tijd voor een praktisch zakenkabinet dat orde op zaken kan stellen.
Werknemers met een vaste aanstelling die met een ongeveer gelijk salaris overstappen naar zzp'er, gaan er circa 7.000 euro op vooruit. Wergevers die hun personeel ontslaan om ze vervolgens als zzp'er aan te nemen, besparen hiermee 30 procent loonkosten. De zzp'er profiteert ook van extra toeslagen en minder belastingen en houdt er zo 24.000 euro netto aan over; in vaste dienst zou hij 17.000 euro overhouden. Bron: Elsevier en FD 7 aug 2013
Elke afgestudeerde wordt gelijk ZZP-er op het moment dat ze niet aan de bak komen. Jatten elkaar met belachelijke concurrentieprijzen de opdrachten onder de neus vandaan, en vragen zich vervolgens af waarom ze zo weinig cliëntele hebben. (wellicht omdat elke nieuwe ZZP-er een piece of the pie pakt?) Creatieve ZZP-ers zijn de ergsten. Die denken met 0 jaar werkervaring voor zichzelf te kunnen beginnen want creatief & kunst is subjectief dus altijd goed.
Is er dan sinds die ZZP-ers op de markt kwamen geen vraag meer naar je gepruts?
Koning pruts. Je hebt geen idee. Hou gewoon op met je rare uitspraken wat het slaat echt nergens op.
"Voor kunstenaars, fotografen en acteurs zijn weinig banen in loondienst, dus deze mensen zullen in de bijstand eindigen" Of ze laten zich omscholen tot een beroep waar wel vraag naar is, bijvoorbeeld de techniek. Want misschien hebben we wel gewoon teveel kunstenaars, fotografen en acteurs in dit land. En de echt gemotiveerde en creatieve geesten kunnen zich in de avonduren en weekenden nog lekker op hun hobby storten.
Vooral fotografen ben ik het niet mee eens. Bedrijfsuitjes, bruiloften, feesten, pasfoto's, familiefoto's, reunies, nachtclubs, er is ZAT aanbod om foto's te maken en je geld te verdienen. Maar er heerscht in dat wereldje een soort van arrogantie onder die mensen, daar lusten de honden geen brood van. Alle dingen die ik net noemde zijn voor de afgestudeerde fotograaf minderwaardige jobs die hun grenzeloze creativiteit niet waard zijn. Ondertussen zitten ze massaal aan de kunst subsidie, in plaats van dat ze hun dure hobby gewoon betalen met werk. Maak 20 uur in de week kiekjes op bruiloften, partijen, etc. (dat zijn 2-3 feesten per week) en gebruik het geld voor je creatieve uitlaatklep en betaal daar je canvassen en exposities van.
Wat als je geen talent of aansluitende vooropleiding hebt om je om te scholen voor die 'veel gevraagde banen '? Wat als die 'veel gevraagde banen' straks allemaal ingevuld zijn? Alweer omscholen? Wat als je schijtziek bent geworden van deze pedante en denigrerende regelzucht?
Je zult kunnen gaan stellen : Als jouw bedrijf per jaar minder dan € 1.883,- aan btw afdraagt, dan ben je geen ondernemer en/of zzp-er, binnen de belastingwetgeving en krijg je geen startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Of deze norm koppelen aan het minimumloon.
Dat lijkt me geen goede maatstaf, REALITEIT. Veel zzp'ers die ik ken (en ikzelf ook) zijn steeds meer voor buitenlandse opdrachtgevers gaan werken omdat de tarieven die veel Nederlandse opdrachtgevers durven te bieden zo ver onder de waarde van de activiteiten liggen. En dan hoef je geen BTW af te dragen.
Aangezien mijn reactie niet lijkt aan te komen, nog een keer: Dat lijkt me geen goede maatstaf, REALITEIT. Veel zzp'ers die ik ken (en ikzelf ook) zijn steeds meer voor buitenlandse bedrijven gaan werken omdat de tarieven die Nederlandse opdrachtgevers durven te bieden zover onder de waarde van de activiteiten ligt. En dan hoef je geen BTW op te geven.
ZZP era hebben jarenlang onevenredig veel geprofiteerd van fiscale mogelijkheden in vergelijking met mensen in loondienst. Terecht dat de scheefheid wordt rechtgetrokken. Over de timing kun je van mening verschillen, dat had beter in tijden van economische voorspoed kunnen gebeuren. Maar de krokodillentranen zijn zwaar overtrokken. Het zelfstandig ondernemen heeft nu eenmaal risico,s in voor en tegenspoed en in de vrije markteconomie (waar al die ZZP-ers) zo'n groot voorstander zijn bepaalt vraag en aanbod nu eenmaal de prijs en je bent natuurlijk vrij om opdrachten niet te accepten als je vindt dat je te weinig wordt gehonoreerd.
Dan ben je zeker ook voorstander om alle fiscale voordelen van alle bedrijven per direct af te schaffen? En dat zijn er nog al wat. Daarnaast klopt je redenering niet. Zzp hebben meer lasten te dragen als het gaat om afdekken van bedrijfsmatige en persoonlijke risico's. Velen staren zich blind op de bruto verdiensten van een zzp'er. Kijk eens wat de netto verdiensten zijn.