Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet zoekt doekje voor het bloeden

  •  
24-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Koopkrachtverlies voor de laagste inkomens is toch groter dan 'wenselijk'... Kabinet zoekt naar 'verzachting'
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde dit voorjaar dat de koopkracht in 2012 gemiddeld zal dalen met 0,75 procent. Voor de laagste inkomens, gezinnen met kinderen en AOW’ers komt dit percentage boven de één procent uit. Het kabinet acht dit toch minder wenselijk en gaat nu opzoek naar een oplossing.
De Volkskrant schrijft:
Het kabinet hoopt vrijdag de besprekingen over de begroting voor volgend jaar af te ronden. Ingewijden verwachten dat er dan ook overeenstemming is over de koopkrachtreparatie. Hoe dat gebeurt en hoeveel geld ervoor nodig is, is nog onduidelijk.
Het kabinet heeft momenteel ook nog eens te maken met een tegenvaller van 250 miljoen euro op de begroting van Sociale Zaken. Dit als gevolg van gestegen werkeloosheidsuitgaven. Minister Henk Kamp denkt dit bedrag op zijn eigen begroting te kunnen compenseren.
Verder zullen de economische ontwikkelingen zeer zeker een effect hebben op de rijksbegroting, verwacht minister Jan Kees de Jager (Financiën). Extra bezuinigingen zijn echter niet aan de orde.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Patrick Faas
Patrick Faas24 aug. 2011 - 18:52

"Volgens ingewijden gaan deze groepen er volgend jaar meer op achteruit dan het kabinet wenselijk acht." Die ingewijdenen horen misschien niet tot de regering. Die ingewijdenen zitten mogelijk in de oppositie. Die ingewijdenen weten wat de oppositie in ruil vroeg voor het redden van Rutte.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2011 - 18:52

Veel Poeh Ha over een paar procentjes. Waar hebben ze het eigenlijk over... Dit lijkt weer op zo'n 'rookgordijn'. Doen alsof ze sociaal zijn; zeggen dat het reeds karig gevulde potje 'sociale zaken' tekort komt waardoor alles moet worden herverdeeld. Wie gaan we het eerste weer pakken. Gna, gna, gna.... 1 stap vooruit, drie achteruit (...). Smerige spelletjes. Verschuilen achter cijfers en 'deadlines' (...). Al 'die werkzoekers' hebben het tenslotte toch allemaal aan zichzelf te wijten, nietwaar, VVD?

opgeheven
opgeheven24 aug. 2011 - 18:52

Ik ben vooral benieuwd naar de effecten bij hogere inkomens, of nee eigenlijk de hoogste inkomens. Die zullen er wel weer op vooruit gaan. Verder is het natuurlijk heel erg doorzichtig. Eerst harde bezuinigingen aankondigen, dan een stapje terug doen en jezelf op de borst slaan met hoe sociaal je wel niet bent. Ik ben benieuwd wat prinsjesdag gaat brengen, ik denk dat we dan pas echt te weten komen welk guur weer dit kabinet van verschraling en afbraak voor ons in petto heeft.

KingBenzai
KingBenzai24 aug. 2011 - 18:52

Tja, het is allemaal slap gelul. Geld regeert, ook in Nederland. Ben je arm, dan wordt je nog armer. Aangezien rijkdom gelijk staat aan macht zullen ze echt geen situatie creëeren waarin de ´rijken´ de koopkracht gaan repareren voor die armen. Veel meer zullen het de ´minder armen´ zijn die een bijdrage gaan leveren aan de ´armen´. Immers, de rijken zitten dermate in ons regerings-systeem verweven dat ze hun geld/macht ten alle tijden kunnen ´beschermen´. Dat gezegd hebbende... We hebben het nog niet zo slecht in Nederland. En inderdaad is het zo dat veel mensen hun financiële situatie aan hun eigen uitgave patroon hebben te danken! Zoals zo vaak... Het werkt van 2 kanten...

Mistrx
Mistrx24 aug. 2011 - 18:52

Het gaat precies uitkomen van wat ik allang had voorspeld. Deze regering gooit een kind in het diepen, en gaat aan de kant staan kijken of het wel kan zwemmen.c.q overleven.Welnu het is zover. men moet al reddingsboeien uit gaan gooien om de verzuipende Nederlander te redden. En die genen die het niet kunnen redden, helaas. Maar zij die nog net hun hoofd boven water kunnen houden en die de toegeworpen boei kunnen pakken, die zullen gereanimeerd worden. Hoeveel zal dat gaan kosten? Wie gaat de beslissing nemen? Wie gaat er selecteren? Vergeet niet dat er al heel veel kapot is gemaakt. Ik zie het dan ook niet gebeuren dat het deze regering zal lukken om de schaden die is ontstaan te herstellen. Dus Jager zal een zware kluif hebben om de VVD op het goede spoor te zetten.

Rokvok
Rokvok24 aug. 2011 - 18:52

In werkelijkheid is de koopkrachtdaling nog veel groter omdat in de statistieken van het CBS de stijging in woonlasten, voedsel en GWL ondervertegenwoordigd is in het 'mandje'. Iets waar vooral lagere inkomens last van hebben.

ColorHugo949
ColorHugo94924 aug. 2011 - 18:52

Hoe transparant zal de regering zijn over de Euro-banken-schulden crisis? Komt er een bijsluiter? Nederland is gebaat bij een Rijnland model van goede basis zorg en inkomen voor de laagste en middeninkomens. Ik vrees dat de rijken rijker worden en de armen armer in NL. Kaalslag ok kunsten, zorg en natuur.

caquerlaque
caquerlaque24 aug. 2011 - 18:52

boven de 1%? dat is voor de laagste inkomens een koopkracht verlies van 3 euro per maand

robertvdheide
robertvdheide24 aug. 2011 - 18:52

ach geen probleem ,,gewoon een paar miljard extra uittrekken ,,schijnt sinds griekenland niet uit te maken ,een paar 100 miljard meer of minder . zie het probleem dus niet zo ,gewoon met dezelfde royale houding benaderen lijkt me

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2011 - 18:52

Zucht... ik word hier zo moe van. Rekenen is blijkbaar toch niet zo makkelijk als die kereltjes op de pluche bankjes denken. Niet elke econoom is een rekenwonder en niet elke MP een volksvertegenwoordiger. Rekening houden met mensen aan de onderkant van de samenleving is al helemaal niet weggelegd voor neo-liberalen. Voortaan maar weer een telraampje gebruiken?

1 Reactie
bakkwast
bakkwast24 aug. 2011 - 18:52

nee hoor,we schaffen de bijstand af. vele malen makkelijker en beter voor de mensheid!

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2011 - 18:52

Tjonge zeg. 0,25% daling. Ik val er van achterover. Maar niet heus.

5 Reacties
objectief
objectief24 aug. 2011 - 18:52

Tjonge zeg. 0,25% daling. Ik val er van achterover. Maar niet heus. U bent wel heel empatisch met de sociaal zwakkeren van de samenleving. Hulde. Ik zal maar niet vertellen hoe ik over u denkt.

Joeri2
Joeri224 aug. 2011 - 18:52

Och, u valt nu nig niet achterover. Ik was laatst bij intertoys en maakte een grapje over dat ik niet veel van de crisis merk, ik kocht immers een flink aantal onnodig speelgoed voor mijn kinderen... "nou wij wel" zei de juffrouw achter de balie. Het was er inderdaad verdacht leeg in de winkel. op 1000 man is 0,25 toch weer 3 man meer ontslaan. En hoeveel mensen werken er op dit moment? 10000? 100.000? 1.000.000? 17.500 is 0,25% van 7.000.000. 17.500 extra op straat ( potentieel ), het is maar waar de huishoudens op gaan bezuinigen.

MarcKaptijn
MarcKaptijn24 aug. 2011 - 18:52

En weer wordt er zo selectief gelezen. Het gaat niet om 0.25% koopkrachtdaling. De koopkrachtdaling is 0,75% gemiddeld en voor de laagste inkomens 1%.

Irmaatje
Irmaatje24 aug. 2011 - 18:52

Er staat boven 1%. Wanneer je bovendien een laag inkomen hebt, en kinderen, en een handicap dan kan dat oplopen tot een aantal procenten minder. Wanneer je als gehandicapte met 3 kinderen rond moet komen van 1.000 euro per maand dan is 30 euro minder zeer goed merkbaar. Wanneer je echter maandelijks 2.200 euro ontvangt dan is die 66 euro minder niet zo ingrijpend.

Jaantje2
Jaantje224 aug. 2011 - 18:52

Zolang U maar niets hoeft in te leveren? Of vergis ik me en wilt U ook graag eenzelfde percentage bijdragen?

WendyB2
WendyB224 aug. 2011 - 18:52

De bekende tactiek: Eerst komen met drastische bezuinigen en dan op het laatst weer een klein stapje terug. Met een beetje geluk onthoud de kiezer alleen het laatste stapje terug

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2011 - 18:52

Precies.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2011 - 18:52

Links gezeur op de vierkante centimeter, want we praten over €4 verschil per maand. Als ze één sigaret minder roken per dag, hebben ze al meer verdiend dan die €4 alleen. Hetzelfde geldt voor alcohol. Één dag de wijn laten staan, en de €4 is weer terug.

2 Reacties
Mistrx
Mistrx24 aug. 2011 - 18:52

Van uit jou oogpunt bezien zul jij het niet erg vinden dat jij ook geen bezwaar zult hebben als van jou inkomen ook 0.25% wordt ingehouden.

maclofty
maclofty24 aug. 2011 - 18:52

Wat ben ik ontzettend blij dat U alles zo goed weet. Ik ben er van onder de indruk. Voor veel mensen is € 4.== een enorme aderlating om het maar eens ouderwets uit te drukken. Als je geen armoede hebt gekend is het moeilijk om te oordelen. Ik heb het gekend en het is het ergste wat je als mens kan overkomen. Het is leven op de rand van de afgrond.

MarcKaptijn
MarcKaptijn24 aug. 2011 - 18:52

Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd wat de "schade" is voor de hogere inkomens... dat wordt gemakshalve weer niet vermeld.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque24 aug. 2011 - 18:52

wat maakt het uit ? al zou de schade 80% zijn (wat niet zo is) dan kunnen ze nog steeds eten en drinken wat ze willen iemand met een laag inkomen kan daar alleen maar van dromen

Reprehensionem
Reprehensionem24 aug. 2011 - 18:52

Het kabinet heeft momenteel ook nog eens te maken met een tegenvaller van 250 miljoen euro op de begroting van Sociale Zaken. Dit als gevolg van gestegen werkeloosheidsuitgaven. Hoe zou dat nou komen? Een lesje 'logisch redeneren en gevolgtrekkingen maken voor dummies' zou dit kabinet geen kwaad doen, dunkt me :)

1 Reactie
markbosma
markbosma24 aug. 2011 - 18:52

Ach ja, das waar ook. Linkse activisten noemen een gesubsidieerde baan ook een baan. ... de rest van NL denkt logisch na en vindt van niet