Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Kabinet wil verkoopverbod van messen aan jongeren

  •  
11-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Opbrengst Rotterdamse wapeninleveractie

© ROTTERDAM - Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. Inwoners van het Rijnmond-gebied konden tijdens dez

Het kabinet gaat de verkoop van messen aan minderjarigen verbieden. Dat meldt RTL Nieuws. Het wordt daarnaast ook strafbaar voor jongeren onder de 18 om een mes op zak te hebben op straat. Met die maatregel hoopt het kabinet het toenemend aantal steekincidenten onder jongeren te kunnen terugdringen.
Ouders van jongeren die met een mes worden betrapt, krijgen straks een boete als het aan het kabinet ligt. Daarnaast wordt duidelijker in de wet weergegeven wanneer het voor meerderjarigen verdacht en dus strafbaar is om een mes op zak te hebben. Op dit moment is er geen wet die verbiedt om een mes korter dan 28 centimeter op zak te hebben.
“We gaan nu heel duidelijk in de wet neerzetten dat elk steekwapen verboden is. Ook met een mes, bedoeld voor de scouting, mogen jongeren straks niet meer over straat”, aldus minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). RTL weet te melden dat de afgelopen drie jaar het aantal jongeren dat is opgepakt in verband met een steekincident meer dan verdubbeld is, namelijk van 160 in 2017 naar 380 vorig jaar.
Dit jaar gingen zowel lokale bestuurders als verschillende winkelketens al over tot eigen maatregelen om het messenbezit onder jongeren aan te pakken. Zo geldt in Zaanstad al een verbod op een mes op zak te hebben op straffe van 2500 euro. Winkels als Hema, Action en Ikea verkopen geen messen meer aan minderjarigen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2020 - 5:53

Eric ik begin me steeds meer af te vragen welke functie het reageren voor mensen als Noah heeft.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2020 - 13:05

@NoahAmber "Makkelijk hé…gewoon doen alsof je m vergeten bent." Geen gevoel voor humor?

NoahAmber
NoahAmber13 nov. 2020 - 10:30

@EricDonkaew 13 november 2020 at 04:05 ———————————————— Daarom ben ik hem ook vergeten. Makkelijk hé...gewoon doen alsof je m vergeten bent.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 3:05

@NoahAmber: Je vergeet Wagner, daar ging Adolf helemaal in op. En kostte een pak doden. ------------------------------------------------ Daarom ben ik hem ook vergeten.

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:47

@EricDonkaew 12 november 2020 at 06:48 ———————————– Dat lijkt me een strak plan. Ik zou zeggen: Beethoven, Bach, Vivaldi… Je vergeet Wagner, daar ging Adolf helemaal in op. En kostte een pak doden.

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:45

@Altijd Geslaagt 11 november 2020 at 19:38 Het is ook niet voor niets dat er regelmatig vertolkers van dit “levenslied” zelf slachtoffer worden van het gebruik van dit soort wapens. Hazes is gestorven aan overmatig drankgebruik. Verbieden die drank

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 15:31

Het wordt steeds spannender om een mes bij je te dragen, echt iets voor stoere jongens. Alleen een gerichte publiciteitscampagne dat messentrekkers lafaards zijn, losers en bangerikken maakt enige kans op succes. Dus een spotje met een mooie meid die ontdekt dat haar vriendje een mes bij zich draagt en zich op verachtelijke wijze omdraait en wegloopt met de woorden: Lafaard! Een ander spotje met een clubje vrienden waarvan er eentje geheimzinnig zijn mooie mes laat zien en de anderen die zich vervolgens afkeren met de woorden: kun je het niet met woorden af misschien? Loser! Zo kan ik er wel tientallen bedenken. Dat werkt!

3 Reacties
jandebakker
jandebakker12 nov. 2020 - 16:54

De doelgroep gebruikt een add blocker om niet door reclame gestoord te worden als ze de nieuwste clip van hun met messen zwaaiende idolen willen bekijken.

The Apple
The Apple13 nov. 2020 - 2:35

Hebben al die influencers effe pech, die zitten dus nu op slag zonder werk.

M89
M8913 nov. 2020 - 14:53

Gewoon de huidige wapenwet handhaven icm preventief fouilleren. Ik heb geen trek om voor rotte vis uitgemaakt te worden voor het dragen van mijn Zwitserse zakmes. De hoplofobie is al erg genoeg onder de Nederlanders.

CharlesdeValois
CharlesdeValois12 nov. 2020 - 12:35

Wat zien die dingen er gevaarlijk uit. Is dat onderdeel van de aantrekkingskracht dat ze zo in zijn?

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 10:14

Ik heb even geïnventariseerd wat voor wapentuig ikzelf in huis heb liggen en daar schrok ik wel van: 4 aardappelschilmesjes, 2 keukenmessen, 2 broodmessen, een kleine hakbijl, 2 hamers, enkele stevige houtenstoelen, een Afrikaanse beeldje, schroevendraaiers in verschillende maten, een beitel, 2 schoppen, een gewone hark, een drietandige hark en een schoffel. En deze opsomming is nog niet compleet. Genoeg dus om een heel legertje mee uit te rusten.

5 Reacties
LaBou
LaBou 12 nov. 2020 - 11:23

Ik neem aan dat je al dat wapentuig ook overal met je mee sleept.

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 13:29

@GoudenBergen 12 november 2020 at 11:14 Dat worden 2 koffers en een rugzakje als je dat allemaal mee de straat op moet slepen..Sterkte

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 20:15

@GoudenBergen Prik het lijstje op je voordeur. Dat zal inbrekers afschrikken. ????

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 3:13

@GoedenBergen -------------------------------------- Er zijn messen, prikkers et cetera die gewoon nodig zijn in het huishouden. Maar je hebt ook messen en prikkers die bedoeld zijn om mensen te steken en te prikken. En die moeten we verbieden, vind ik. Natuurlijk kunnen achttienminners redelijk makkelijk aan een steekwapen komen. Maar je moet het ze gewoon niet te gemakkelijk maken.

The Apple
The Apple13 nov. 2020 - 21:07

Wanneer komen de schroevendraaiers aan de beurt?

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 10:05

@EricDonkaew "@Karingin: (…)dan vinden ze wel weer andere muziek. ———————————– Dat lijkt me een strak plan. Ik zou zeggen: Beethoven, Bach, Vivaldi… Pima, al moeten we z.B. Don Giovanni van Mozart, de beginscène (bloedbad), dan weer van hen afschermen. ????

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 10:02

We zijn wel ver afgeraakt van het multifunctionele Zwitserse zakmes.

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 9:43

Zelfde beleid als bij alcohol. Onder de 18? Mag je geen mes kopen. Onder de 25? Moet je je legitimeren. Hiermee los je niet het hele probleem op natuurlijk. Maar wel een deel. Een ander deel door YouTube etc. (evt. verplicht) te laten controleren op content. Ook ouders, leraren, opvoeders én de kinderen zelf bestoken met voorlichting.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 11:10

Het beperken van de verkrijgbaarheid heeft wel degelijk effect. Ik arriveer tenwoordig regelmatig te laat in de supermarkt om wijn te kopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 11:11

tegenwoordig

Bernie2
Bernie212 nov. 2020 - 9:28

Maar natuurlijk. Vreemd trouwens dat de overheid hiervoor met een regeling moet komen, en niet de verkopers van het steektuig én de ouders van de onverlaten worden aangesproken op ethiek en hun fatsoen. Hoe moeilijk wil je het maken en hoe simpel kan het zijn?

harmmeijer
harmmeijer12 nov. 2020 - 9:11

Er is wel heel veel veranderd. In mijn jeugd, de jaren ‘50, namen we een aardappelschilmesje (ook meisjes) mee van huis en dan speelden we landje pik in de gemeentetuinen. Geen haar op ons hoofd die eraan dacht om de mesjes op en verkeerde manier te gebruiken. De verliezer gaf z’n verlies gewoon toe.Volgende keer beter. Er is veel veranderd, veel meer gevaarlijke agressie, ook al waren het toen ook niet allemaal lieverdjes.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 13:30

Wij hadden stiletto's die gebruikten we om landje pik in het zand te spelen...leuk spelletje

KeesVanZundert
KeesVanZundert12 nov. 2020 - 8:09

Dus de gedachte is dat iemand die bereid is een ander neer te steken dit niet doet omdat hij bang is een bekeuring te krijgen voor het in bezit hebben van een mes..?? Bjizondere gedachtengang vind ik.

EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2020 - 5:48

@Karingin: Dat kan helemaal niet. ----------------------------------- Dat kan helemaal wel. Aanzetten tot geweld is strafbaar. In die richting moet je het zoeken als je 'gangsta rap' en aanverwante troep wilt aanpakken. @Karingin: (...)dan vinden ze wel weer andere muziek. ----------------------------------- Dat lijkt me een strak plan. Ik zou zeggen: Beethoven, Bach, Vivaldi... @Karingin: Of het taalgebruik wordt aangepast. -------------------------------------- Nou, dan zijn we al een heel end.

Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 1:20

Grapperhaus heeft laten doorschemeren dat het in het kader van de veiligheid wellicht ook raadzaam kan zijn... Dat, boksbeugels, alleen aan 18 jaar en ouder mogen worden verkocht. " Hij is er nog niet over uit, "want zolang er nog jongeren ongestraft tot nu toe een mes kunnen dragen is het toch niet logisch om dan de boksbeugel te verbieden. Want wat moet je dan als ze met een mes op je af komen?" Vroeg Fret aan de aanwezige journaille. "Een illegaal mes, als het aan het kabinet ligt is ieder mes voor de jongere, een illegaal mes maar dit terzijde, is daarmee nog niet uit het straatbeeld verdwenen." De minister zei expliciet: "zolang er nog jongeren messen dragen kan een boksbeugel niet verboden worden. Het kabinet is tegen boksbeugels vandaar het verbod op messen." Deze regering, de leden van de tweede en eerste kamer zijn visieloze kleuters. Armoede en leegte bestiert het land.

Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 1:02

Symboolpolitiek weer van deze visieloze symbool bestrijdende stakkers. Stiletto's, vlindermessen, dolken, machetes, etc. waren toch al lang verboden wapens, wie verkoopt dit soort shit? Waarom gaat daar e aandacht niet heen. Een hele legermacht optuigen voor 2 prikkers in een schoolkastje en de kranten staan er vol van en de burgemeester gaat helpen. Wat een treurigheid. Wat een zielige treurigheid.

Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 0:54

In die redenatie is kinderverkrachting binnen de RK ook te bestrijden als ze geen psalmen meer mogen zingen want "Het is ook niet voor niets dat er regelmatig vertolkers van dit “levenslied” zelf slachtoffer worden van het gebruik van dit soort wapens." De pastoor was eens de novice.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 0:43

Dat kan helemaal niet. En daarmee roei je de bijbehorende cultuur ook niet uit, dan vinden ze wel weer andere muziek. Of het taalgebruik wordt aangepast

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 nov. 2020 - 21:43

In het VK prikken ze elkaar lek alsof het een heldendaad is heb ik begrepen, het is maar goed dat we in Europa geen 2nd amendement hebben anders waren de rapen gaar, dus nemen ze hun toevlucht tot steekwapens, en die randdebieltjes weten niet waar ze mee bezig zijn totdat ze voor de rechter staan en ze een aanzienlijke straf boven het hoofd hangt, de leeftijd van 18 lijkt me arbitrair, geen messen over straat, om een appeltje te schillen heb je niet meer dan 5 cm nodig maar dan moet je wel een appel bij je hebben anders hang je alsnog.

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 nov. 2020 - 19:34

Maybe maldistribution makes mischaracterizing monumental malicious misunderstanding. Maybe murder(!) musters minors making megalomaniacal mistakes...my my my. Maybe many melodramatized mofo's must manage more motherfucking multiculture. Maybe, Meaningless multiracialism masks miserable mayhem. More? Madness.

4 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef11 nov. 2020 - 22:19

They've laid it down given you their score Within the first two lines it bluntly read When you're a disgrace to the human race. VVD No commitment, you're an embarrassment.

LaBou
LaBou 12 nov. 2020 - 8:15

Liever minder. Bijna een heel scherm met witruimte is ietwat overdreven in een reactie.

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 13:33

@LaBou 12 november 2020 at 09:15 . Bijna een heel scherm met witruimte is ietwat overdreven in een reactie. Dat zijn de momenten dat hij niets te zeggen meer had. Als je naar de ruimte kijkt heeft hij dus meer niet te zeggen dan wel te zeggen.. Verbaasd mij niets

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 20:23

@Altijd Geslaagt Heb jij nou bewust een spelfout in je nickname opgenomen? Hm, hoe serieus moeten wij jou dan nemen?

MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 18:57

"RTL weet te melden dat de afgelopen drie jaar het aantal jongeren dat is opgepakt in verband met een steekincident meer dan verdubbeld is, namelijk van 160 in 2017 naar 380 vorig jaar." En dat op meer dan 17 mljn inwoners. Het gaat steeds meer verschuiven naar een oost Duits achtige staat der Nederlanden. In Engeland krijg je al schijnbaar volgens de nieuwsberichten een beloning als je iemand aangeeft die een zakmesje op zak heeft.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 1:37

Het is inderdaad treurig. Straks gaan ze ook zeggen dat de politie actief op fietsendieven gaat jagen.

jandebakker
jandebakker11 nov. 2020 - 18:34

Dat gaat nog leuk worden op scoutingkampen. Scouts met een hand of kloofbijl zelfstandig hout laten haken voor het kookvuur -> niet strafbaar Scouts met een (zak)mes de uien en paprika's laten snijden -> wel strafbaar.

1 Reactie
White Knight
White Knight11 nov. 2020 - 21:39

Niet in Zaanstad, daar zijn de hand- of kloofbijl ook verboden (Bron: https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=24560&mNwc=1)

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -11 nov. 2020 - 18:25

Dat Grapperhaus met zulk ridicuul idee / verbod komt , wil wel wat zeggen over de situatie die momenteel ''op straat'' gangbaar is ... ik denk dat we (ik ) de helft nog niet weet wat er allemaal achter steekt .

2 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 18:59

Tijd om meer aandacht en subsidie aan scouting en "buurt en speeltuinwerk" te geven zodat jongeren wat te doen hebben in plaats van op straat bij de supermarkt rond te hangen.

MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 18:59

het geeft ook wel duidelijk het schandalige lage niveau van deze minister en zijn departement aan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2020 - 18:02

echt trouwens weer zo'n hedendaagse betuttel kutwet verbieden en belasten is het enige wat die flapdrollen in de tweede kamer nog kunnen

2 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 19:04

het geeft ook wel duidelijk het schandalige lage niveau van deze minister en zijn departement aan. De angst laten regeren of het verstand en opvoeden.

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 nov. 2020 - 19:59

Mmm, dat is jammer. Kijk eens naar de cijfers? Daar wonen mensen met hun koters..

Rutger Groot
Rutger Groot11 nov. 2020 - 17:58

Ach, zolang we niet handhaven en bijvoorbeeld ook niet preventief fouilleren ("stigmatiserend"), is dit de volgende fopmaatregel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2020 - 17:58

ik ben toch van mening dat een zakmes een hoog opvoedkundige waarde heeft

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9311 nov. 2020 - 17:37

Maar hoe doe je dat dan als je als 17 jarige op kamers gaat en je moet keukengerei kopen?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2020 - 17:59

als je zulke rijke ouders hebt dat je dat kunt kopen die ook wel een messenset voor je

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 11:17

In de keuken heb je wel genoeg aan een aardappelschilmesje?

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 nov. 2020 - 17:34

"Kabinet wil verkoopverbod van messen aan jongeren" Wat is dat toch met die puberkoters tegenwoordig dat ze allemaal messen bij zich willen hebben? Dat was in mijn tijd not done! (kort geleden, 2015 waarschijnlijk, denk, om en nabij) Met een mes in je zak was je helemaal een kneus en kreeg je alleen maar meer klappen. Kregen ze trouwens niet allemaal kickboksles als alternatieve straf en kunnen ze zelfs dat dan ook weer niet? Judo was misschien beter geweest... Maar dat was vroeger. (hooguit 2014) Sign of the Times. At home there are seventeen-year-old boys and their idea of fun Is being in a gang called 'The Dumbasses' High on whatever and totin' a knife Time Times https://www.youtube.com/watch?v=nuef-y0EalY

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje312 nov. 2020 - 7:45

Ja, vroeger was alles beter he? In mijn tijd sloegen we elkaar verrot om een kerstboom, liepen we dan met fietskettingen op elkaar in te hakken en gooiden we stenen naar elkaars hoofd. We zongen liedjes over love en peace. De VVD was de duivel want die was “rechts”. Mooie tijd.

NoahAmber
NoahAmber11 nov. 2020 - 17:28

Strafbaar maken zal inderdaad wat helpen. Maar verwacht er geen wonderen van. En blijven kopen zonder controle blijft gewoon. https://www.amazon.de/Messer/s?k=Messer&rh=n%3A170526031&dc&qid=1605115514&rnid=1703609031&ref=sr_nr_n_6

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2020 - 17:28

Lekkere foto geplaatst bij dit artikel, veel van wat ik zie is sowieso verboden middels de wet ongewenste handwapenen en wapenwet. Verkoopverbod heeft niet veel zin, online verkoop en de keukenla van moeders zijn de plaatsen waar ze nu al de messen vandaan halen. Nu mag je ook boven de 18 geen mes op zak dragen behalve dan een zakmesje.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!11 nov. 2020 - 17:11

Het wordt daarnaast ook strafbaar voor jongeren onder de 18 om een mes op zak te hebben op straat. Dat zou ook een keer tijd worden...

poeslief
poeslief11 nov. 2020 - 17:08

dan zal het illegale circuit hen wel voorzien van; net als met drugs.

EricDonkaew
EricDonkaew11 nov. 2020 - 17:05

Volledig mee eens. Maar waarom alleen voor jongeren? Ook voor ouderen wat mij betreft. Met uitzondering van messen die in het dagelijks gebruik nodig zijn, bijvoorbeeld messen om vlees mee te snijden.

3 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 19:06

Je wilt niet een situatie gaan krijgen zoals in Engeland waar zelfs werklui opgepakt worden omdat ze iets wat op een mes lijkt wat ze nodig hebben voor hun werk bij zich hebben.

KeesVanZundert
KeesVanZundert12 nov. 2020 - 10:57

draaf je nu niet wat door??. Ik heb zelf een (mini) zwitsers mesje altijd bij me, om even een doos open te maken, een kabeltje af te strippen enzovoorts. En omdat een hoop onopgevoed spul zich misdraagt mag ik zo'n stukje gereeedschap niet bij me hebben. De wereld op zijn kop wat mij betreft.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 3:20

@KeesVanZundert ----------------------------------- Nee, dat bedoel ik uiteraard niet. Zo'n Zwitsers mes is niet gefabriceerd om mensen te verwonden. En om die reden zal jij dat mes toch ook niet bij je hebben?

Thuru
Thuru11 nov. 2020 - 17:00

Mja toen ik bij scouting zat, nu meer dan 40 jaar geleden had ik ook een mes, erg handig als je een weekend of week met scouting erop uit trekt en in buurt van bossen gaat kamperen.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber11 nov. 2020 - 17:22

Nog steeds..Echter na de scouting worden deze ingenomen en gaan in de kluis van de hopman...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2020 - 17:41

terwijl je toch gewapend met een uniform door de bossen liep dat geeft toch wel te denken :)

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 13:35

@Griezel in post-gezellig Nederland 11 november 2020 at 18:41 terwijl je toch gewapend met een uniform door de bossen liep Onder toezicht. Is het nu echt zo moeilijk voor je.

Tjeempie2
Tjeempie211 nov. 2020 - 16:58

Ongelooflijk dat we hier blijkbaar tegenwoordig een wet voor nodig hebben. Als één van mijn zoons met een steekwapen de straat op zou willen, heb ik toch heel wat om over na te denken.

2 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy11 nov. 2020 - 19:03

lijkt me dat een mes wat anders is dan een steekwapen. Als het daarom gaat is zelfs een paraplu, een schroevendraaier of een opgerolde krant een (steek)wapen, het gaat er meer om wat ermee gedaan wordt.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend11 nov. 2020 - 21:23

Nee joh, schuld van onze rechtse regering, net als Corona