Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kabinet wil Sea Shepherd voor de zomer onteigenen

  •  
11-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SeaShepherd_300_01.jpg
Kabinet-Rutte wil vrienden blijven met Japan en wil daarom van Sea Shepherd af
Voor het zomerreces moet een wet zijn ingediend die er voor zorgt dat Nederland niet meer verantwoordelijk wordt gesteld voor de acties van milieuorganistie Sea Shepherd. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag laten weten.
Sea Shepherd strijdt tegen de walvisjacht en probeert met rookbommen en flitsgranaten te voorkomen dat jachtschepen hun acties kunnen uitvoeren. De schepen van Sea Shepherd varen onder de Nederlandse vlag, waardoor Japan Nederland voortdurend aanspreekt op de bij wet verboden acties van de milieuorganisatie. Sea Shepherd voert die acties naar eigen zeggen uit omdat zij vinden dat er te weinig gedaan wordt tegen de walvisjacht.
Het ministerie wil niet langer verantwoordelijk worden gehouden voor Sea Shepheard omdat ze met hun acties te wet overtreden. “Elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden:”, laat het ministerie aan de Volkskrant weten. 
De wet staat al langere tijd in de steigers, maar werd vorig jaar controversieel verklaard. De Partij voor de Dieren wees het kabinet er toen op dat door de wet in te voeren, de walvissen de rekening moeten betalen voor een goede handelsrelaties met Japan.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

chipo_1
chipo_111 jan. 2011 - 13:13

Alles voor poen, de poegels, de handel en het zakkenvullen.

brynnar
brynnar11 jan. 2011 - 13:13

Dat Japan zelf internationale regels m.b.t. de walvisvaart aan de laars lapt is dan blijkbaar van ondergeschikt belang. Laten we onszelf gelukkig prijzen met organisaties als Sea Shepherd, die (op weliswaar onorthodoxe wijze) misstanden aan de kaak stellen en actie ondernemen tegen illegale handel en wandel. Bezie Sea Shephard en Paul Watson als de Wikileaks and Julian Assange van de oceanen.

JoopSchouten
JoopSchouten11 jan. 2011 - 13:13

Walvisvaarders en sympathisanten zijn 'Eta' ! En vertel dat maar aan de Japanse ambassadeur... Succes verzekerd.

Verhagen2
Verhagen211 jan. 2011 - 13:13

Sea Sheperd handelt niet tégen de wet en tégen de internationale verdragen, maar controleert juist op naleving! Ze opereren namelijk in internationale wateren, die zoals uit het woord "internationaal" al blijkt, niet onder een staat en een landelijke wet vallen. Daar is dus ook geen politie of leger. Daarom heeft éénieder de bevoegdheid om het internationale recht te doen naleven. Japan houdt zich niet aan het internationaal recht door op walvissen te jagen. Daarom is iedereen, jij, ik en Sea Sheperd, bevoegd om ze te stoppen. De minister zou ze beter kunnen subsidiëren!

Carmen2
Carmen211 jan. 2011 - 13:13

Als het niet onder het juk vd Amerikanen is dan is het wel onder die vd Japanners! NL sluit liever haar ogen voor MOORD dan de zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken van Japan een HALT toe te roepen. Geld maakt blind, de liefde voor dieren hongerig. In dit geval op het eetbordje van een Japanner. Reden temeer om SeaShepherdConservationSociety als donateur te steunen!

Yggdrasil
Yggdrasil11 jan. 2011 - 13:13

De Rainbow Warrior was het Nederlandse vlaggenschip van de milieu-organisatie Greenpeace, dat in de haven van Auckland door de Franse geheime dienst tot zinken werd gebracht. Geschiedenis Het schip werd in 1955 te water gelaten en gedoopt onder de naam Sir William Hardy. Het werd tot 1977 gebruikt door het Britse ministerie van landbouw, visserij en voedsel. In 1977 werd het schip gekocht door Greenpeace. Deze organisatie zette het in om te protesteren tegen walvisvaart, zeehondenjacht en kernproeven in de Grote Oceaan. In 1981 werd de motor vervangen en in 1985 werden zeilen aangebracht. In 1985 hield de Franse regering kernproeven op Moruroa, een atol in Frans Polynesië. De Rainbow Warrior lag op 10 juli 1985 in de haven van Auckland om een protestvloot te leiden die richting Moruroa zou gaan varen. Twee bommen sloegen een groot gat in de romp, waardoor de Rainbow Warrior snel zonk. Op één na konden de opvarenden veilig aan land komen. Fernando Pereira, een Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst verdronk toen hij trachtte zijn fotomateriaal te redden uit zijn hut. ================ Nou kom op Nederland, dat kunnen jullie toch veel beter.

Klaas2
Klaas211 jan. 2011 - 13:13

Nederland hoeft niet dienstbaar te zijn in deze kwestie. Japan overtreedt zelf alle internationale afspraken, en hoort derhalve geen aanspraak te kunnen maken op Nederland voor steun in haar illegale walvisvangst.

Bram74
Bram7411 jan. 2011 - 13:13

Belachelijk. Laten ze eerst iets doen aan die walvisjacht die onder het mom van wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Sea Shepherd is de enige organisatie die echt successen boekt in de bestrijding van de walvisvaarders, ook al keur ik haar methoden niet altijd goed.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben11 jan. 2011 - 13:13

Zo laf om het hart .. Ze zouden zoveel kunnen leren van deze prachtige dieren .. enorm sterke moederliefde, altruïsme, zorg, vertrouwen, trouw, ..... .....

meijerlahn
meijerlahn11 jan. 2011 - 13:13

Sea Shepherd: in de ogen van dit kabinet een linkse hobby. Linkse hobby's horen niet thuis in Rechtsland. Dus zo snel mogelijk weg ermee. Een walvisje meer of minder, wat maakt het uit.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2011 - 13:13

Mooi, hopelijk kapt Sea Shepherd dan met deze onzin. De Japanse overheid kan dan over enkele jaren zonder gezichtsverlies de marginale walvisvaart alsnog afschaffen.

1 Reactie
karuna2
karuna211 jan. 2011 - 13:13

[De Japanse overheid kan dan over enkele jaren zonder gezichtsverlies de marginale walvisvaart alsnog afschaffen.} Oh, gaat de Ned regering dat ook met de Japanners bespreken? Zo niet, dan verwijs ik naar het commentaar onder jou [Alles voor poen, de pegels, de handel en het zakkenvullen.] en degene daar weer onder: [Ja daar staat deze regering voor. Het begint dictatoriale trekje te vertonen.].

objectivist
objectivist11 jan. 2011 - 13:13

Daar kan ik Rutte geen ongelijk in geven. Je kunt als natie geen onderdak bieden aan een vloot die met doodskoppen in de vlag vaart. Dan sta je wel goed voor gek als land. Rutte heeft eigenlijk geen keus. De Sea Sheaperd organisatie verlegt de grenzen met haar agressieve optreden. Dan moet je niet raar opkijken als er tegen wordt opgetreden.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat11 jan. 2011 - 13:13

@Rob, volgens mij bent u de weg helemaal kwijt! Onze regering doet helemaal niets aan het beschermen van dieren in het algemeen en vindt geld belangrijker. Sea Shepherd doet daar iets aan. Verder is onze regering helemaal niet verantwoordelijk wat Sea Shepherd doet ook al varen ze onder de Nederlandse vlag.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2011 - 13:13

Kuristus. Wat een enge (vul zelf maar in)likker. Op naar de volgende laffe daad van het meest zouteloze, redeloze, inzichtsloze, gezichtsloze, kennisloze, radeloze. meedogenloze en inhoudsloze kabinet sinds het ontstaan van ons koninkrijk.

1 Reactie
objectivist
objectivist11 jan. 2011 - 13:13

Nou dat is een boel emotie tomaat, maar Rutte moet verstandig zijn en kan zich zulke emotionele uitspattingen niet veroorloven. Dat is misschien wel het verschil, dat rechts met verstand regeert en links met het hart. Voor beide is trouwens wel wat te zeggen. Maar de komende 4 jaar graag het verstand. Daarna kijken we wel verder.

eeweew
eeweew11 jan. 2011 - 13:13

Is dit niet een soort symboolpolitiek? Sea shepherd stopt heus niet als ze geen Nederlandse vlag meer mogen voeren. Maar dan is het kabinet ervan af. Ik denk dat ik sea shepherd maar wat geld ga overmaken. Dan is deze berichtgeving tenminste nog ergens goed voor.

1 Reactie
Alexanderr2
Alexanderr211 jan. 2011 - 13:13

Als Sea Shepherd niet meer onder een vlag vaart dan kun je ze als piraten beschouwen... grof gezegd mag iedereen dat schip vervolgens enteren. Natuurlijk kan Sea Shepherd onder een andere vlag varen van een ander land, maar dat lijkt me makkelijker gezegd dan gedaan.

ijsper
ijsper11 jan. 2011 - 13:13

Japan vang jaarlijks slechts zon 500 van de 600.000 dwergvinvissen in hun "jachtgebied". Ik zie eerlijk gezegd echt het probleem niet zo. Laat het sentiment varen allen en eet je stukje koe. Zoals de sea-shepherd de dingen doet moeten ze zelf weten, maar ze zorgen per vaarmaand misschien voor zo'n 3 vangsten minder. Verder heeft er een dikke arrogante vent de leiding die de het schip leidt als een dictatuur. Als iemand anders ze wil hebben prima, maar er is geen enkele reden om ze te steunen met het politietje spelen. Mark, laat ze varen.

1 Reactie
stomverbaasd
stomverbaasd11 jan. 2011 - 13:13

Joost je praat Onzin en kent de feiten niet, Japan vangt Walvissen in een Walvissen reservaat, dat is net zo erg als het doden van Tijgers in een reservaat. Dat soort mensen noem je stropers. Niemand doet er wat aan Japan koopt stemmen in het IWC van landen die niet eens weten wat een Walvis of dolfijn is. Als de internationale politiek er niets aan doet, is het maar goed dat er een organisatie als Sea Shepherd is. En verder is het zo dat in dit seizoen, ruim een week, Sea Shepherd zonder geweld te gebruiken, de Japanners heeft belet Walvissen te vangen, elke gespaarde Walvis is er eentje. Verder heeft je vergelijking met koeien een wel hoog southpark gehalte. Kom je wel eens buiten?

ElChe
ElChe11 jan. 2011 - 13:13

Dus Rutte wil op deze manier het misdadige Japan belonen?

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje11 jan. 2011 - 13:13

Een minister president van Nederland bedient zich van diplomatie en kan het uiteraard niet goedkeuren dat lieden die op een schip onder Nederlandse vlag varen trossen in schroeven van buitenlandse handelsschepen gooien. Er zou zo maar een situatie kunnen onstaan dat de Japanse marine haar koopvaardij gaat beschermen en de dames en heren zeeherders met schip en al van de zee af schiet. Een verstandige minister president laat het zover niet komen en ontneemt de zeeherders dus het recht de Nederlandse vlag te voeren. Voor mij een bewijs dat verstand het beter doet dan wilde emotie waarbij ook nog eens mensenlevens in gevaar kunnen komen.