Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil minister sturen naar WK in Qatar

  •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1833 keer bekeken
  •  
ANP-455177301

Het kabinet wil ondanks de mensenrechtenschendingen in Qatar een minister sturen naar het WK-voetbal. De meerderheid van de Tweede Kamer is hierop tegen, maar volgens bronnen vindt het kabinet de oliestaat een te belangrijke gesprekspartner in de huidige energiecrisis.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zal over een week bekendmaken welke minister naar het WK zal afreizen, die over ruim vijf weken plaatsvindt. Hoewel het kabinet vrijdag in de ministerraad uitgebreid heeft gesproken over de kwestie, heeft na afloop geen enkele minister iets gezegd over de uitkomst. ‘’Dit vraagt een zorgvuldige afweging’’, aldus Hoekstra. 

Sinds de bekendmaking van Qatar als gastland van het WK zijn tussen de 6000 en 6500 arbeidsmigranten omgekomen. Dat meldt The Guardian. Volgens de Britse krant is het aannemelijk dat deze mensen zijn overleden tijdens de bouw van stadions, wegen, hotels en andere infrastructuur voor het WK. Veel werknemers, die vaak uit het buitenland komen, worden uitgebuit.  

Hierdoor heeft een meerderheid van de Tweede Kamer in februari 2021 een motie aangenomen die bepaalt dat geen regeringsafgevaardigde, oftewel premier, koning of minister, naar het WK mag. Tot de meerderheid behoorden ook de regeringspartijen D66 en de ChristenUnie. 

De situatie is volgens het kabinet verandert. Nederland bevindt zich in een energiecrisis en Qatar is een belangrijke exporteur van vloeibaar aardgas. Daarnaast heeft de oliestaat Nederland geholpen met de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan toen de Taliban vorig jaar aan de macht kwamen. Het land zou nog steeds een prominente rol spelen bij deze evacuaties. Een andere reden zou zijn dat Nederland in een boycot er redelijk alleen voor komt te staan, omdat meerdere landen hun vertegenwoordigers sturen. 

"We hebben Qatar nodig, zowel voor Afghanistan als ook als energieleverancier’’, liet premier Rutte weten in zijn laatste debat. Hij benadrukte dat Nederland niet alleen wil staan in een boycot en de arbeidsomstandigheden volgens het kabinet zullen verbeteren als Nederland een gesprek aangaat met Qatar. Net als de premier benadrukte D66-Kamerlid Rob Jetten voor Klimaat na afloop van de ministerraad de rol van Qatar in Afghanistan en als exporteur van gas. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken hoorde bij hetzelfde rijtje en zei dat het verstandiger is dat Nederland ‘de dialoog’ aangaat over de verbetering van de arbeidsomstandigheden.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma daarentegen benadrukte de afgelopen tijd meerdere keren het belang van de mensenrechten en ging ervan uit dat motie uitgevoerd zou worden. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers liet op Twitter weten de keuze van het kabinet een ‘teleurstelling’ te vinden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (46)

Gaai2
Gaai216 okt. 2022 - 7:41

''Kabinet wil minister sturen naar WK in Qatar'' Typisch links lullen weer doorelite maar als het er op aan komt hebben de eigen goed gevulde zakken hoogste prioriteit en mogen arbeiders de zakken van de rijken in Qatar vullen. Het valt niet mee voor de ''progressieven'' om de schijn van deugen op te houden. Waarom Rutte4 blijven gedogen?

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2022 - 23:49

Het bekende misselijkmakende opportunisme met gelegenheidsargumenten. (Dialoog, alleen ervoor staan, e.d.). Eigenbelang weegt zwaarder dan mensenrechten. Het aantal van de duizenden in Qatar omgekomen arbeiders, meesters migranten, verandert mogelijk ook nog, maar dan omhoog.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal15 okt. 2022 - 11:54

Och, het is heel simpel bij die Arabieren; als je niet komt word je op de zwarte lijst gezet. Daar kan het Westen nog wel wat van leren dus.

korheiden
korheiden15 okt. 2022 - 11:09

Het is een spagaat. Qatar is een behoorlijk fout land maar we gaan hen nog hard nodig hebben. De Olympische Spelen in China werden evenmin geboycot, het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv kende ook geen afwezige landen. Lastig, die principes.

JohnVKR
JohnVKR15 okt. 2022 - 11:09

En ondertussen sturen we regeringsvertegenwoordigers de hele wereld over, inclusief naar het land dat misschien wel meer mensenrechten schendt dan welk land in de wereld ook, de VS. Heeft Freek de Jonge al opgeroepen het WK 2026 in de VS te boycotten? Opnieuw: dat er met de arbeidersrechten in Qatar veel mis was (en misschien nog is) is helder, maar het zijn vooral onze 'double standards' waar ik kwaad over word.

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 12:29

Ik realiseer uit uw vele opinies, dat de VS niet uw lievelingsland is, maar dit is toch wel een opportunistische stelling, als je even nadenkt...

Volrin
Volrin15 okt. 2022 - 15:33

"Opnieuw: dat er met de arbeidersrechten in Qatar veel mis was (en misschien nog is) is helder, maar het zijn vooral onze 'double standards' waar ik kwaad over word. " Dus het erger dat we double standards hebben dan dat we sommigen, in plaats van niemand, die mensenrechten overtreed, boycotten?

HenryHansen
HenryHansen15 okt. 2022 - 16:25

OK John, jij hebt een aversie tegen de VS, dat mag. Maar als het om mensenrechten gaat wel handig om bij de feiten te blijven. In de VS is het idd slechter gesteld dan bij ons, maar 111 landen gaan de VS voor in slechtere mensenrechten. Jemen, Iran en China staan in de top 3. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/human_rights_rule_law_index/

JohnVKR
JohnVKR15 okt. 2022 - 21:21

@ Volrin @HenryHansen Nee. Hoeveel onschuldige burgers vonden de dood door Amerikaanse agressie wereldwijd? En hoe zit het met de criminele nalatigheid van het Amerikaanse congres die leidt tot zo'n 40.000 vuurwapenslachtoffers per jaar? Ik wil wel een hele opsomming geven, maar dan ben ik wel even bezig. En wat Qatar betreft: "Sinds de bekendmaking van Qatar als gastland van het WK zijn tussen de 6000 en 6500 arbeidsmigranten omgekomen." Dit is een correcte formulering. Over een periode van 10 jaar gaat het om tussen de 600 en 650 arbeidsmigranten per jaar. Op een jaarlijkse arbeidsmigrantenpopulatie van circa 2 miljoen. In Nederland kwamen in 2019 in de arbeidzame leeftijd van 20 t/m 55 jaar (circa 3,7 miljoen mannen) meer dan 2000 mannen om het leven. (Ik geloof zelfs 2800.). Hoe slecht de arbeidsomstandigheden in Qatar ook waren, hoe terecht de kritiek van onder meer ILO en Amnesty International ook is, de vraag die door de journalistiek nooit wordt gesteld: is 650 per jaar op 2 miljoen arbeiders eigenlijk wel veel? Het antwoord heb ik niet. Elders op deze site wordt gesproken over de luiheid van de vaderlandse journalistiek. 'Qatar' is daar een mooi voorbeeld van.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman15 okt. 2022 - 10:33

Dat wordt dus Rob Jetten, energiezaken en homorechten zijn bij hem in goede handen.

1 Reactie
spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 okt. 2022 - 14:45

Neem aan dat ze daar ook weten dat hij niet op vrouwen valt. Denk dat ze bij het bericht vanuit Den Haag dat Rob gestuurd zal worden antwoorden dat hij niet welkom is.

EUpiet
EUpiet15 okt. 2022 - 10:30

Dus als ik het goed begrijp moeten we (terecht) solidair zijn met de mensen uit Oekraïne maar hoeven dat dus niet te zijn vanwege energiebelangen met omgekomen arbeidsmigranten in Qatar. Overigens hoeven we vanwege energiebelangen ook niet solidair te zijn met de meer dan 100.000 doden in Jemen. Het is en blijft een vreemde wereld.

Mokker
Mokker15 okt. 2022 - 9:55

Wat fijn, een steuntje in de rug voor de hedendaagse slavendrijvers die het zo zwaar te verduren hebben.

JasDon
JasDon15 okt. 2022 - 9:03

FIFA voorzitter Infantino riep gerust dat er maar 3 mensen zijn omgekomen zijn tijdens de bouw van de stadions. Terwijl de ambassades van de gastarbeiderlanden duizenden slachtoffers hebben geregistreerd. Wat mij betreft is dit alleen al reden genoeg om het WK en misschien wel de FIFA te boycotten.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 okt. 2022 - 9:23

Eerlijk gezegd vind ik beide aantallen ongeloofwaardig. Ik vermoed dat het om enkele tientallen gaat, niet om enkele duizenden. Tenminste als het gaat om echte bouwvakongelukken. Ik zou wel eens iets objectiefs willen zien. Een namenlijst of toch in ieder geval een uitsplitsing naar landen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 okt. 2022 - 12:59

@ Eric Donkaew - je vermoedt "dat het om enkele tientallen gaat". Waarop is deze gissing gebaseerd? Je zou er goed aan doen om het artikel in The Guardian eens nauwkeurig te lezen. Eventueel met het achterliggende verhaal bij de BBC (link staat in het eerste stuk). Ook de ILO heeft vaak van zich laten horen over dit drama.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2022 - 15:35

Dit is al ontzettend lang aan de gang. Kijk maar eens naar al die megalomane bouwprojecten, inclusief paleizen. Die zijn allemaal door dit soort werkers, slaven genoemd, 'gebouwd'.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2022 - 4:47

Als zo'n gigantisch megaproject in Nederland was gebouwd, dan waren er misschien zo'n 6-7 arbeiders omgekomen. Echt niet zo veel meer. Iedere omgekomen bouwvakker komt hier in de krant. Dat in Qatar het percentage ongevallen veel hoger ligt, daar wil ik best in meekomen. Wellicht zo'n 3 of 4 keer zo hoog, nou zeg 5 keer zo hoog dan. Maar niet 1000 keer zo hoog. Dat gaat mij echt te ver. Vergeet niet dat Qatar ook weer niet helemaal achterlijk is. En vergeet niet dat nagenoeg al die megabouwwerken op het Arabische schiereiland door westerse bedrijven worden neergezet. Net zoals de oliewinning die haast helemaal door westerlingen gebeurt. De oorspronkelijke bewoners kunnen - hoe zeg ik het netjes - niet zo veel zelf. Er is alle reden om je zorgen te maken over de slechte omstandigheden van de gastarbeiders op het Arabische schiereiland. Maar ik houd wel van echte, eerlijke cijfers en ga ervan uit dat een factor duizend gewoon te veel is. Ik wil graag meer precieze cijfermatige informatie zien.

jandebakker
jandebakker16 okt. 2022 - 8:08

@ErikDonkaew Het klinkt onwaarschijnlijk veel. Maar werken in 40+ graden op grote hoogte/met gevaarlijke apparatuur lijkt mij een recept voor ongelukken. Daarnaast is de categorie "echte bouwvalongelukken" enigzins problematisch.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 okt. 2022 - 9:41

@ Eric Donkaew - je wekt de indruk dat je alle wel degelijk vindbare getalsmatige toelichtingen bij het aantal omgekomen bouwvakker-slaven in Qatar stelselmatig ontwijkt. Je blijft duidelijk vasthaken in het idee dat jij met je eigen schattingen in de goede richting zit. Dit impliceert dat je de berichten in The Guardian, bij de BBC, en de signalen van de ILO niet gezien hebt, of dat je ze bij voorbaat niet serieus neemt. Dit maakt je dan wel heel eenzaam bij dit ernstige thema.

Satya
Satya15 okt. 2022 - 8:51

Het zou toch enkel symboolpolitiek zijn als ze niet gingen. Kijk waar onze economie verder mee gevoed wordt, oa kinderslavernij.

2 Reacties
spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 okt. 2022 - 14:46

Welke slavernij bedoel je, voorbeelden graag!

Satya
Satya16 okt. 2022 - 8:16

Cobalt bv.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2022 - 8:36

Natuurlijk moeten zij naar Qatar toe. Afwezigheid wordt duur bestraft. Waarom gaan onze spelers eigenlijk? Zij weten ook wat daar gebeurt. Iets liken op Instagram als dat om mensenrechten gaat is "dapper"nu echte daden jongens.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt15 okt. 2022 - 9:53

"Afwezigheid wordt duur bestraft." Het is duidelijk wat jij belangrijk vindt. Het mag wat levens kosten. Los van de overmatige energieverspilling.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2022 - 10:34

@ VdBemt, Dat heet cynisme. Ik vind deze poppenkast helemaal niks. Het Westen moet naar Qatar toe omdat zij geen ruggengraat hebben. Dat krijg je met vruchteloze gezwam over de mensenrechten. Die zijn opeens minder belangrijk als dat om olie en andere brandstoffen gaat.

Volrin
Volrin15 okt. 2022 - 8:27

Zwak, laf en opportunistisch.

PGS
PGS15 okt. 2022 - 7:37

Heerlijk om weer eens te lezen dat dit kabinet maling heeft aan de mening van de 2e kamer. Iets wat zij al jaren laten zien. Triest dat zij ook geen moreel kompas hebben. Kennelijk stappen zij gemakshalve over de graven van ruim 6500 moderne slaven vanwege handelsbelangen.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 9:05

Er blijven weinig landen over dan. Afrika? Z-Amerika?

vdbemt
vdbemt15 okt. 2022 - 9:58

Het morele kompas is al heel lang zoek: vluchtelingenopvang, IND affaire, toeslagenaffaire, gas Groningen, ...........

Eric Minnens
Eric Minnens15 okt. 2022 - 7:05

Stuur Kaag. Met zo'n prachtige lange Qatarese, door sjeiks gedragen, hoofddoek. Die zou zij met plezier om hangen. Maar ook Hoekstra of Rutte zou zo'n sierlijke lap stof niet misstaan. Succes (olie en gas) verzekerd, alsook het enthousiaste applaus van 6500 doden, vanuit hun graf.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 okt. 2022 - 6:59

Voetbal is een aantrekkelijke sport om via de TV te volgen - van het WK in Qatar zal ik niets zien. Makkelijk besluit: ik wil niets meemaken dat gegrondvest is op corruptie, uitbuiting, en barbarij. Ook al lijkt het nog zo attractief.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 9:04

@Drs Ik wens u oprecht sterkte. Hetgeen u dan wel te zien krijgt mbt landen wordt wel heel beperkt. Vraag me alleen af: Als we morgen goedkoop gas uit Qatar krijgen of u dan de kachel uitzet.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 okt. 2022 - 11:53

@ Kritisch Kijken - dank je, maar ik zal geen sterkte nodig hebben. Beginselen zijn nu eenmaal niet te koop.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 5:16

Als de mensen in Oekraïne een winter kunnen overleven kunnen wij het ook! Alles hangt af van de politieke wil het juiste te doen.

KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 6:59

We hebben gezien; er is een verschil tussen geo politiek en iedereen de maat te nemen. Volgende week krijgen we gas aangeboden uit Qatar, tegen een mooi prijsje, kijken wie er dan ook nog zo flink is. Want bij Rusland, samen met mevr Merkel, waren we ook niet zo principieel...

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 okt. 2022 - 9:24

Principieel zijn we alleen als dat geld opleverd. Zodra de kosten te hoog oplopen is dat voorbij. Maar het laat wel heel duidelijk zien dat "mensenrechten" voor het westen geen reet voorstellen, behalve als die gebruikt kunnen worden om concurentie aan te pakken

Peace ....
Peace ....15 okt. 2022 - 6:50

moeilijke keuze: Minister van Sport of Minister van Energie. Denk de laatste dan kan er nog wat deals over LNG gesloten worden. De koning gaat iig neem ik aan, samen met zijn lachende alter ego.

2 Reacties
Volrin
Volrin15 okt. 2022 - 8:27

Volgens mij gaat alleen de nog niet genoemde minister.

Mokker
Mokker15 okt. 2022 - 9:57

Er wordt geen bier geschonken bij de stadions, misschien genoeg reden voor de koning om maar niet te gaan?

pahan
pahan15 okt. 2022 - 5:33

Als je dan toch geen principes hebt, lijkt Rusland me dichterbij.

hgroen2
hgroen214 okt. 2022 - 23:55

tjsa als het om geld gaat, gaan de principes de deur uit. Zo kennen we de vvd weer. Zo gingen we ook met rusland om. We moesten vooral niet te kritisch zijn, want afhankelijk van gas uit rusland. en hoe heeft dat gewerkt. Kortzichtige opportunistische politiek ten top.

Déjà vu
Déjà vu14 okt. 2022 - 22:45

Mensenrechtenschendingen worden begaan door zowel Quatar als Nederland. Door Rutte, kunnen wij ons dus voegen in het rijtje 'dubieuze' landen. Laten we eerst maar met dat vingertje naar onszelf wijzen, voordat we kritiek op anderen hebben.

1 Reactie
Mokker
Mokker15 okt. 2022 - 10:00

Een groot bouwproject met omstandigheden als in Qatar zul je in west-europa niet tegen komen. Arbeidsomstandigheden zijn hier veel beter gereguleerd en gecontroleerd. Een prima reden om ons een beetje beter te voelen en achterlijke oliestaten de les te lezen.

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 21:59

Is het nu een kwestie welke minister gaat afreizen naar quatar? WtF? Ik dacht dat we met de Max Verstappen hype wel op een hoogtepunt zouden zitten. De vraag is of Mark het zich nog kan herinneren of dat het besluit ooit is gemaakt, of weg geraakt, of verdwenen.

Marcmokum
Marcmokum14 okt. 2022 - 21:36

Stuur Ollongren en Jetten, dan geef je een echt signaal af aan Qatar!

1 Reactie
Mokker
Mokker15 okt. 2022 - 10:01

Goede suggestie, en dan wel met een openlijke regenboogvlag erbij om de vinger goed op de homofobe plek te leggen.