Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil nieuwe missie Afghanistan

  •  
12-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Vijfentwintigste F-16 detachement naar Afghanistan

© 2014-01-14 00:00:00 EINDHOVEN - Militairen staan klaar om aan boord van de C17 te gaan. Ruim negentig militairen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan om da

Het kabinet Rutte III overweegt een nieuwe militaire missie naar Afghanistan tegen de Taliban. Een select gezelschap van zo’n dertig commando’s en mariniers zouden Afghaanse special forces moeten gaan trainen in Mazar-i-Sharif. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de Volkskrant. De kwestie zal naar verwachting over een maand worden besproken in de Tweede Kamer.
In de ambtelijke top van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bestaat brede steun voor de missie. Een eerdere verkenningsmissie in Noord-Afghanistan heeft het beeld gevormd dat het sturen van gevechtstrainers haalbaar en wenselijk is. Momenteel zijn er al ongeveer honderd Nederlandse militairen, onder wie tien politietrainers, gestationeerd in Noord-Afghanistan. Een risico-arme missie die vooral achter beveiligde muren wordt uitgevoerd. De voorgenomen nieuwe missie levert meer gevaren op, omdat het trainen van special forces nu eenmaal niet louter binnen het kamp kan plaatsvinden.
Tot voor kort werd door verantwoordelijke bewindslieden nog geclaimd dat het doel om ‘de Taliban eronder’ te krijgen grotendeels bereikt is. Maar de oorlog is juist weer aan het intensiveren. Volgens recent onderzoek van de BBC worden momenteel 277 van de 399 districten in Afghanistan (70 procent van het land) door de Taliban bedreigd. Vorig jaar vielen meer dan 10.000 burgerdoden als gevolg van het geweld.
De Nederlandse plannen sluiten aan bij een Amerikaanse strategieverandering dat de focus verschuift van Irak en Syrië naar Afghanistan. De Amerikanen willen dat Europese Navo-bondgenoten 1.500 van de benodigde 3.000 extra militairen leveren. Minister Bijleveld van Defensie heeft de plannen afgelopen woensdag in Washington besproken met haar Amerikaanse ambtgenoot James Mattis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Appi Mohamud
Appi Mohamud14 apr. 2018 - 1:44

Wij zenden onze soldaten op een missie terwijl de wereld op instorten staat? Het is zojuist bekend geworden dat Amerika Engeland en Frankrijk ruzie gaan zoeken met de Russen Iran en Lebanon. Hoop ten harte dat de laaste drie niet terug gaan slaan op de geallieerde basissen zoals Rusland belooft had als zijn soldaten geraakt worden. En ook nog dar Rusland zegt dat Engeland de chemische aanval in scène is gezet. Verhuizen naar een niet nucleaire land lijkt steeds meer aantrekkelijker te worden in een chaotische wereld, weet wel zeker dat London een doelwit is mocht het uitlopen tot een volle oorlog.

3 Reacties
Auslander
Auslander14 apr. 2018 - 10:37

@ Appi Mohamud “Hoop ten harte dat de laaste drie niet terug gaan slaan” Dat is al begonnen hoor met beschietingen op VS-bases in Syrië. Zij gaan zelf geen confrontatie aan met de VS maar laten aan hun gelieerde groepen het puin ontruimen. Ik vermoed in nabije toekomst in het oosten en zuiden van Syrië meer guerrilla-achtige aanvallen op de VS-doelen zullen plaatsvinden.

punt2
punt214 apr. 2018 - 11:58

Er waren nagenoeg geen slachtoffers, er is alleen schade wat makkelijk te repareren is en de rest is bla bla en grootdoenerij. Er was van tevoren gewaarschuwd en de getroffen doelen waren "leeg", geëvacueerd. De reacties moeten zo opgeblazen als mogelijk zijn en de gifgas aanval is gewroken. Maar wat je niet hoort en leest is veel gevaarlijker. Er is een zwaar verhoogd alarm in de driehoek, Libanon-Syrië-Israël. Waar Iran de druk op Hezbollah heeft verhoogd en de wapenleveranties heeft opgevoerd.

Auslander
Auslander14 apr. 2018 - 16:28

@ Rob Roy “zwaar verhoogd alarm in de driehoek, Libanon-Syrië-Israël.” Het laatste wat te bedenken valt is een oorlog tussen Iran en Israël. Ten minste wat Iran betreft. Als er zo’n oorlog komt, zou het zeer waarschijnlijk door Israël beginnen. Iran heeft bijna vier eeuwen zelf geen oorlog begonnen en geen land aangevallen. Zij winnen meer met diplomatie en politiek dan met oorlog. Hetzelfde kan absoluut niet over Israël beweren. Het voortbestaan van Israël hangt samen af met continue oorlog of conflicten. Bovendien Iran streeft juist naar politieke stabiliteit in Libanon, Syrië en Irak. Het is het westen die tegen zo’n stabiliteit is. En Israël natuurlijk de grootste slachtoffer van dit beleid zal zijn.

punt2
punt213 apr. 2018 - 20:14

Niemand gaat van de Taliban winnen zoals ook het "Grote Rusland" nooit van de Mujaheddin heeft kunnen winnen. Het is spijtig dat werkelijk niemand van de regering dit doorheeft. We sturen voor heel veel geld manschappen naar Afghanistan, waarbij de kans groot is dat er slachtoffers vallen..... en waarvoor? dat we stoer kunnen zeggen "dat we meedoen" Het land is in oorlog sinds de laatste 40 jaar, de politici corrupt en geen enkele macht over de stammen. Maar wij gaan het verschil maken .....

chwiedijk
chwiedijk13 apr. 2018 - 19:58

oche, oche ...

Martin108
Martin10813 apr. 2018 - 15:11

Ach ja, "pang, pang" hoef je natuurlijk niet te vertalen, wel zo makkelijk die Nederlandse manier van oefenen. Is er eigenlijk uberhaupt een evaluatie geweest van de vorige missies? Heb niet het idee dat Afghanistan een oase van rust en democratie is geworden sinds de VS daar in 2001 (!) binnenviel.

Mick64
Mick6413 apr. 2018 - 14:26

Opbouw of CO2 missie, je moet toch wat om de grootste lithiumvelden garant te stellen voor de toekomst.

Phil2
Phil213 apr. 2018 - 12:53

Volkskrant had het vandaag over de 4500 miljard dollar die de militaire bemoeienissen de VS hebben gekost na 9/11. Kun je nagaan wat je met dat geld voor goeds had kunnen doen - aan investeringen in Afrika bijv. Het wordt eens tijd dat we ophouden met die open einde commitments in landen als Afghanistan. Ik kan me wel iets draconisch voorstellen als alleen (politieke) vluchtelingen uit landen als Afghanistan opnemen van het vrouwelijk geslacht.

1 Reactie
spoorsloper
spoorsloper13 apr. 2018 - 17:48

"Ik kan me wel iets draconisch voorstellen als alleen (politieke) vluchtelingen uit landen als Afghanistan opnemen van het vrouwelijk geslacht." Dat is een prima idee, vrees echter dat dat van de polcor gemeenschap niet mag.

mordicant
mordicant13 apr. 2018 - 9:50

We will be damned if we do and we will be damned if we don't...

1 Reactie
snarlyndr
snarlyndr14 apr. 2018 - 5:38

Then don't. Damn them.

Auslander
Auslander13 apr. 2018 - 8:00

De kachel van burgeroorlog in Afghanistan wordt bijgevuld nu dat ook de internationale troepenmacht van Daesh uit Syrië en Irak overgeplaatst wordt naar Afghanistan. Taliban is meer een politieke macht gebleken dan een leger van terroristen. Zij vechten voor de politieke macht en willen juist de chaos veroorzaakt door de VS en NAVO in Afghanistan beëindigen. Daesh dient daarom de Afghanistan opnieuw ontregelen, de Taliban uitschakelen, de chaos van Afghanistan naar andere Centraal-Aziatische landen verplaatsen. En misschien even als het kan Iran en Pakistan meer hoofdpijn bezorgen. Maar anderen zitten ook niet rustig te wachten. Naast het westen die zoals gewoonlijk kiest om meer militairen ingrijpen, Iran, Pakistan en Rusland zetten op politieke oplossingen. He scenario zoals Iran en Syrië begint zich ook in Afghanistan spelen. En Nederland dient eigen bijdrage te leveren. Wat wordt het deze keer? Geen politie maar speciale eenheden! Later zullen ook de F16’s doorvliegen naar Afghanistan!

3 Reacties
Auslander
Auslander13 apr. 2018 - 8:02

He scenario zoals IRAK en Syrië...

Hiltermann
Hiltermann13 apr. 2018 - 9:34

" Taliban is meer een politieke macht gebleken dan een leger van terroristen. " Natuurlijk, bermbommen en hinderlagen zijn het gevolg van politieke macht. De Taliban gaan zelfs het meest wrede geweld niet uit de weg om de lokale bevolking te intimideren en weg te houden bij hulpverleners. Tegen een vijand die zich 100% van guerrilla methoden bedient is geen kruid gewassen. Rusland heeft dat ondervonden en is vertrokken zonder enig resultaat. De VS zullen op enig moment dezelfde conclusie trekken. Nederlandse militairen hebben in Afghanistan niets te zoeken.

Auslander
Auslander14 apr. 2018 - 16:40

@ Hiltermann “De Taliban gaan zelfs het meest wrede geweld niet uit de weg” Dar geldt voor iedere niet reguliere militaire macht/groep. “om de lokale bevolking te intimideren” Waar Taliban geen brede burgersteun geniet krijgt ook geen voet op de grond! “Tegen een vijand die zich 100% van guerrilla methoden bedient is geen kruid gewassen.” Mis! Irak en Syrië bewijzen de tegenover gestelde. Je kan wel concluderen dat geen enkele leger is gewassen “tegen een vijand die zich 100% van guerrillamethoden bedient”. En natuurlijk “Nederlandse militairen hebben in Afghanistan niets te zoeken.”

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 apr. 2018 - 22:27

Iedereen weet dat het onzin is, maar je moet toch iets doen om de oorlogsindustrie aan de gang te houden met onze belastingcenten. Anders zou al die kennis zomaar verloren kunnen gaan,

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 apr. 2018 - 22:23

Het lijkt wel of onze politici zijn vergeten dat de Russen Afghanistan werden ingelokt om ze hun "Vietnam" te bezorgen. Ze zijn gewoon niet tevreden voor we ons eigen Vietnam hebben beleefd. Maar het is natuurlijk wel een nuttige oefening voor "onze jongens" onder het voorwendsel dat ze die Afghanen gaan leren vechten, want dat kunnen ze daar nog niet, -zeggen onze politici.

Hiltermann
Hiltermann12 apr. 2018 - 17:53

"In de ambtelijke top van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bestaat brede steun voor de missie. " Dat zal best. Van achter een Haags bureau kun je dit soort plannen zonder enig risico steunen. Om kwart over vijf weer met bus of trein naar huis waar de warme prak al op hen wacht. Het lijkt me verstandig de Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer, ook even te raadplegen of hij deelname aan een nieuwe missie een goed idee vindt. Bauer heeft al aangegeven geen mensen deel te laten nemen aan acties wanneer dat een onverantwoord beroep doet op de manschappen. Het ontbreken van deugdelijke uitrusting maakt deel uit van de beoordeling. De laatste berichten over de erbarmelijke staat van de PSU om maar niet te spreken van de bewapening van de commando's zijn nog niet gevolgd door juichende verhalen over nieuwe uitrusting en bewapening. Misschien kan mevrouw Bijleveld dat nog even in orde maken voor de deelname aan een nieuwe missie overwogen wordt.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter12 apr. 2018 - 20:49

Voorlopig zitten we nog in Mali dus Bauer kan dan daarmee beginnen . Links of rechtsom wanneer wordt besloten te gaan dan gaan ze.

Hiltermann
Hiltermann13 apr. 2018 - 0:10

Dat ligt nu toch iets anders. Wanneer Bauer zijn veto uitspreekt op grond van een te grote aanslag op mensen en of middelen gaat de missie niet door. Het ontbreekt de commando's aan de meest elementaire uitrusting. Wat te denken van het delen van een helm omdat er niet voldoende voorraad is. Versleten handvuurwapens die een gevaar opleveren voor degene die er mee probeert te schieten. Geld is niet het enige probleem. Levertijden voor wapens en munitie zijn lang, Die kunnen oplopen tot twee jaar.

Thuiszitter
Thuiszitter13 apr. 2018 - 16:14

Hilterman - t’is toch erbarmelijk gesteld met onze krijgsmacht. Ik mag hopen dat Bauer zijn poot stijf houdt. Als ik het dus goed begrijp , ook al trekken ze nu een pot open met poen dan zijn de manschappen nog niet gered omdat het 1-2 jaar duurt voordat de bestelling binnen is. We gaan het meemaken .....

Thuiszitter
Thuiszitter12 apr. 2018 - 16:46

Snap je toch niks van , what the f**** doen wij daar. Van 2001 tot heden op een rijtje wat de yanks daar hebben bereikt; https://m.youtube.com/watch?v=XKVDXbIpW9Q

Martinel
Martinel12 apr. 2018 - 14:58

Bijsterveld moet toch ook weer wat te doen hebben en Rutte kan toch geen nee zeggen tegen de Amerikanen? Heeft ie zelfs nu in China gezegd, waar hij weer staat te lachen en te grijnzen in zijn oranje clownspak. En de Tweede Kamerleden volgen toch slaafs hun leiders?

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt12 apr. 2018 - 16:54

Ja, dat slaafs volgen, er moeten toch D66 leden zijn die het hier niet mee eens zijn. Of zit weer fout met mijn inschatting?

Mostafa
Mostafa12 apr. 2018 - 14:05

Trump vroeg geen militaire steun bij de komende het raketaanval op de hoofden van de Syriërs en dus kiest Nederland om Taliban uit hun grotten in de Afghaanse bergen eruit halen ? Is dat niet een stiekem opdracht van Trump aan Nederland om de Russen daar te pesten die ook een oog hebben voor de Afghaanse olie en gas ?

JanBakker2
JanBakker212 apr. 2018 - 14:03

Niet doen. Totaal zinloos. Kost handen vol geld en die strijd daar is geen dode Nederlander waard omdat het zoals gezegd net als voorgaande missies daar totaal zinloos is. Heeft het leger er net geld bij is het gelijkwaardig een deel kwijt aan deze missie.

henk-alexander
henk-alexander12 apr. 2018 - 13:30

Het Westen heeft in die regio niets te zoeken. De taliban kennen de regio, beschikken over manschappen en materieel. Daarnaast en dat is het belangrijkste, ze hebben ruim de tijd en opereren ze onder de bevolking als een vis in het water. Al met al een strijd die niet te winnen is, zoals de toenmalige Sovjet Unie ook heeft ervaren. Tot nu toe heeft de Nederlandse bemoeienis met Afghanistan 24 militairen het leven gekost en zijn we € 2,5 mld. lichter geworden. We hadden er nuttige dingen in Nederland voor kunnen doen.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 apr. 2018 - 11:27

@ Henk-Alexander - ik ben het met je eens. Het is een zinloze oorlog, ver weg, zoals George Orwell hem als eens beschreef, die heel andere doelen dient dan die welke ons via de grotere media bekendgemaakt worden. Ook je opmerking over de modus operandi van de Taliban klopt. Ze zijn, als ik me een lang verhaal van ongeveer 7 à 8 jaar geleden goed herinner, eigenlijk één met de bevolking. Omdat je in Afghanistan zomaar een wisseling van identiteit kan krijgen: een boer wordt tijdelijk strijder, zonder veel omhaal, zijn gebied wordt tactisch ingezet, voor zolang nodig, en na afloop wordt deze man weer boer. Zowel de Russen als de Westers krijgsmachten bijten steeds weer hun tanden stuk op deze eeuwenoude gevechtstradities. Alleen overmoed en vermoedelijk de wil tot het veilig stellen van aanvoer van bodemschatten houden deze waanzin in stand; met het 'bestrijden van terrorisme' heeft het allemaal niks te maken.

quatsch
quatsch12 apr. 2018 - 13:21

#In de ambtelijke top van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bestaat brede steun voor de missie. # Bij de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler, die dat alles moet gaan bekostigen, bestaat die brede steun niet! #De Amerikanen willen dat Europese Navo-bondgenoten 1.500 van de benodigde 3.000 extra militairen leveren. # Wees niet bang Amerika, jullie Europese vazalstaten zullen hieraan tegemoet komen.

Hiltermann
Hiltermann12 apr. 2018 - 13:00

" Tot voor kort werd door verantwoordelijke bewindslieden nog geclaimd dat het doel om ‘de Taliban eronder’ te krijgen grotendeels bereikt is. " Wat moeten we daar nog doen wanneer de Taliban grotendeels verdreven zou zijn? Dat is misinformatie van de eerste orde. De Taliban is niet verdreven en zal ook nooit verdreven worden. De Taliban voert een guerrilla oorlog die niet te winnen is ook niet door de Amerikanen. De VS leren het nooit ondanks talloze debacles die veel slachtoffers hebben geëist. Ben benieuwd waarmee het kabinet de commando's op pad had willen sturen. Het beste krijgsonderdeel dat Nederland heeft beschikt niet over bruikbare handvuurwapens. Wat er nog in Roosendaal ligt is versleten en ongeschikt om te gebruiken in een confrontatie. Het corps beschikt niet eens over een veilige schietbaan. Op de inmiddels gesloten schietbaan mag niet meer geoefend worden

korheiden2
korheiden212 apr. 2018 - 12:51

Tuurlijk. Geld zat. Vooral een grote broek ophouden. Wie stopt deze onzin?

Hiltermann
Hiltermann12 apr. 2018 - 12:32

Niet te hopen dat Nederland zich weer voor het Amerikaanse karretje laat spannen. Dit soort missies levert niets op wat de Nederlandse politiek ook beweert: " Tot voor kort werd door verantwoordelijke bewindslieden nog geclaimd dat het doel om ‘de Taliban eronder’ te krijgen grotendeels bereikt is." Wat moeten we daar nog doen wanneer het doel bereikt zou zijn? De werkelijkheid is anders. De Taliban voeren een guerrilla oorlog, die kun je met conventionele strijdkrachten niet winnen. De VS zouden dat na echecs in Vietnam, Irak etc toch moeten weten. Wat denkt het kabinet naar Afghanistan te sturen, commando's die niet eens beschikken over bruikbare handvuurwapens? De Walter pistolen die ze hebben zijn tot op de draad versleten. Schietoefeningen kunnen niet meer plaats vinden, de schietbaan is gesloten na een dodelijk ongeval dat daar plaats vond. Ik stel voor dat Nederland zegt waar het op staat. Nederland beschikt niet meer over parate eenheden die ingezet kunnen worden op buitenlandse missies. We sparen heel druk voor nieuwe legeruitrusting.

Joop den Uil
Joop den Uil12 apr. 2018 - 12:12

we hebben zeker nog wat munitie over die bijna over de levensduur is.

Laadklep2
Laadklep212 apr. 2018 - 10:52

Niet doen!! nutteloos en duur!

2 Reacties
Laadklep2
Laadklep212 apr. 2018 - 11:47

Een uitleg; De politieagentenopleidingsmissie, Een vriend van mij was daar destijds bij betrokken. Heeft bijna een jaar opleidingen gegeven, nadat iedereen geslaagd was en op het punt stond om aan de gang te gaan en hij met collega's weer terug zou vliegen naar Nederland wenste hij ze veel succes. De Afghaanse mannen begonnen heel hard te lachen en maakte meteen duidelijk dat op het moment dat de Nederlanders zouden vertrekken zij ook weer weggingen. Ze gaven aan dat op het moment dat Nederland Afghanistan zou verlaten de Taliban meteen de boel weer overnam en dat je op dat moment maar beter geen door buitenlanders opleidde agent kon zijn als je nog iets van een levenswens had. Ze zouden meteen worden afgeschoten door Taliban. Al dertig jaar lang hebben de Russen en de Amerikanen het land proberen te veranderen en te verbeteren maar dat gaat niet gebeuren al steek je er 100 miljard in en 1000000 soldaten. Wij als klein kloterig kabourterlandje hebben sowiezo wel wat anders te doen. Laat die militairen lekker helpen bij de voedselbank of ga wat met arbeidsgehandicapten doen in heropende sociale werkplaatsen, daar is het maatschappelijk nut inmiddels wel van bewezen( Als we dan toch geld moeten uitgeven) , kan je ook stoppen met dat achterlijke voorstel dat ze maar in de " echte economie" moeten gaan werken.

Hiltermann
Hiltermann12 apr. 2018 - 18:02

Die Afghanen kwamen alleen maar naar de opleiding omdat ze een aardige dagvergoeding kregen. Nederland was daar aanvankelijk wat karig mee, bij de Amerikanen werd aanzienlijk meer betaald. Gevolg er kwamen geen aanmeldingen voor de Nederlandse training tot Nederland besloot de dagvergoeding flink te verhogen. Nederland heeft niets te zoeken in Afghanistan, de Taliban maken er de dienst uit. Dat zal nooit veranderen.

Bernie2
Bernie212 apr. 2018 - 10:28

Volslagen mislukt Afghanistan-avontuur achter de rug met veel Afghaanse doden, ook een aantal soldaten van Hollandse makelij die 'hun leven voor het vaderland gaven' en nog steeds geen veilig gestelde oliepijpleiding waarom het allemaal te doen was. Rutte opnieuw gevoelig voor VS druk om opnieuw de schietgrage armen uit de mouwen te steken? Miljoenen euro's verslindende exercitie. Gelukkig maar dat Nederland overstroomt van het geld.

1 Reactie
Absconditus
Absconditus12 apr. 2018 - 12:43

@Bernie Laat ik het nu eens een keertje met u eens zijn ook. En dat is een zeldzaamheid.

CM2
CM212 apr. 2018 - 10:00

Voor een stuiver op de eerste rang.

Ria4
Ria412 apr. 2018 - 9:37

Nederland doet dit alleen maar om Amerika te pleasen. We zitten al jaren overal, denk aan de missie in Mali. Kost 50 miljoen per jaar. Geen enkele verbetering. De situatie is alleen maar slechter geworden. Wat heeft Nederland in Afganistan te zoeken? Helemaal niets!

►3L
►3L12 apr. 2018 - 9:34

De vorige missies in Afghanistan hebben 0,0 resultaat gehad. Ja, wel fantasieresultaten onder de speculatieve noemer: als we er niet geweest waren was het nog erger geweest. Maar dat zijn natuurlijk geen echte resultaten. Deze nieuwe missie voorspel ik een zelfde resultaat als de voorgaande.

whitetornado
whitetornado12 apr. 2018 - 9:30

tjonge jonge jonge, weer achter de USA aanhuppelen. Onze jongens brengen daar niets permanent teweeg. Laatste mislukte missie, waar zelfs Nederlandse doden zijn gevallen was dus al niet genoeg. Altijd maar die grote broek aantrekken. Nederlandse militairen hebben daar scholen en wegen gebouwd en toen de missie erop zat, is dit een dag later opgeblazen door de Taliban. Mensenlevens zet deze minister op het spel

DeRedeMist
DeRedeMist12 apr. 2018 - 9:20

Ha ha ha, special forces opleiden. Nadat die weten hoe te doden kunnen ze zich prima aansluiten bij een militie naar keuze, net zoals de door ons opgeleide "politiemensen" dat deden. En opnieuw weten we dat van tevoren.

Geesteman
Geesteman12 apr. 2018 - 9:17

Wat de Nederlandse regering allemaal verzint om aan een internationale vergadertafel te mogen aanschuiven. Het is in ieder geval goed voor wat extra buitenlandse reisjes. Ambtenaren moet je tevreden houden.

RobSon2
RobSon212 apr. 2018 - 9:12

Leren van het verleden is blijkbaar erg lastig.

poeslief
poeslief12 apr. 2018 - 9:01

Hoeveel draagvlak is er voor deze geopolitieke missie (taliban is een drogreden) bij de inwoners van Afghanistan?

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt12 apr. 2018 - 13:37

Dat zal heel weinig zijn. Eigenlijk net als in ons land, ik begrijp die jongelui echt niet die vrijwillig dienst nemen om een ver land te bezetten.

Nick Johnsen
Nick Johnsen12 apr. 2018 - 19:16

'ik begrijp die jongelui echt niet die vrijwillig dienst nemen om een ver land te bezetten' Dat is wel heel naïef.. Want het zijn wel die jongelui die u komen redden als er bijvoorbeeld een grote ramp in Nederland is.