Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil niet mee met plannen voor Expo2025 in Rotterdam

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2615393773_06bc4a7593_z
Ze rekenden op miljoenen bezoekers en een grote economische impuls, de initiatiefnemers van de Wereldtentoonstelling in Rotterdam in 2025. Maar het kabinet wil er haar vingers niet aan branden en draagt de havenstad niet voor bij het Bureau International des Expositions. Dat schrijft de Volkskrant maandag.
Er was veel animo voor Rotterdam als stad voor de Expo2025. Bedrijven als Shell, Heineken, KLM en de NS, maar ook de provincie en Natuurmonumenten waren enthousiast en steunde het plan om de havenstad voor te dragen voor de Wereldtentoonstelling. Maar minister Kamp van Economische Zaken vindt de financiële berekeningen van Rotterdam te mager. Ondanks het feit dat er al drie miljoen in is gestoken en de gemeente zich achter de private investeerders had geschaard, wil Kamp er niet in meegaan. De risico’s zijn te groot. Kamp vreest een financiële strop van vijfhonderd miljoen tot een miljard euro.
Initiatiefnemer van het Expo-plan Leendert Bikker reageert gestoken. In de Volkskrant legt hij uit waarom het kabinet niet mee wil in de plannen:
"Den Haag heeft het niet zelf bedacht en dus is het ingewikkeld. Ze hebben de mond vol van participatie, maar weten zich geen raad met zulke initiatieven."
Bikker had berekend dat de Expo zo’n twintig miljoen bezoekers zou gaan trekken. Onder andere op basis van de gegevens van Milaan, waar de Expo vorig jaar twintig miljoen bezoekers trok, en Shanghai, waar in 2010 zeventig miljoen bezoekers naar de Wereldtentoonstelling kwamen.
Ook berekende Bikker de economische voordelen van de wereldexpo in Rotterdam. Het stadsbestuur hoopte bijvoorbeeld dat de Expo2025 een economische stimulans zou worden voor een nieuwe metrolijn en een nieuwe stadsbrug. Rotterdam wil namelijk een nieuwe brug bouwen bij de westelijke stadshavens om een gebied ter grootte van 150 voetbalvelden een nieuwe bestemming te kunnen geven.
Maar in een groot interview in de Volkskrant over het twintigjarige bestaan van de Erasmusbrug zegt Stedenbouwkundige Riek Bakker maandag dat die nieuwe brug niet een doel op zich moet gaan worden. Bakker:
"Ook zonder Expo moet je een visie uitstippelen voor het havencomplex, van de stadshavens tot en met de tweede Maasvlakte, samen met het Havenbedrijf, buurgemeenten en bedrijfsleven. Je bouwt geen stad of brug voor een expositie, maar voor de toekomst."
Lees het hele verhaal in de Volkskrant van maandag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.