Joop

Kabinet wil Kamer nu geen feitenrelaas geven over pandemieprofiteur Sywert van Lienden

  •    •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
639 keer bekeken
  •  
ANP-445750926

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport wijst het verzoek van de Kamer af om een feitenrelaas te krijgen over de het mondkapjesschandaal rond pandemieprofiteur Sywert van Lienden. Ze beroept zich op het feit dat er een onderzoek gaande is. "Uw wens tot snelheid en volledig inzicht in de feiten is de mijne", schrijft Helder in een brief. "Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek."

Het onderzoek van accountantsbureau Deloitte duurt langer dan verwacht: "Ook voor mij geldt dat ik de uitkomsten van het onderzoek graag zo snel mogelijk wil ontvangen, maar de complexiteit en het groot aantal partijen, alsmede het groot aantal documenten maken dat de oorspronkelijke planning van het onderzoek te ambitieus is gebleken."

Onthulling van het app-verkeer van toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge maakte duidelijk dat hij er persoonlijk voor gezorgd had dat de overheid met Van Lienden in zee ging. Dat gebeurde tegen de uitdrukkelijke wens van experts in. Tegen Van Lienden loopt inmiddels een justitieel onderzoek. Hij hield iedereen voor dat hij louter uit liefdadigheid handelde maar bleek later miljoenen te hebben verdiend aan de omstreden mondkapjesorder.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Olav Meijer
Olav Meijer29 mrt. 2022 - 19:08

[Onthulling van het app-verkeer van toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge maakte duidelijk dat hij er persoonlijk voor gezorgd had dat de overheid met Van Lienden in zee ging. Dat gebeurde tegen de uitdrukkelijke wens van experts in. Tegen Van Lienden loopt inmiddels een justitieel onderzoek.] Van begin af aan zat er een luchtje aan. Van Lienden was betrokken bij het verkiezingsprogramma van het CDA en hij en minister De Jonge kenden elkaar. Het heeft ook nogal lang geduurd voordat justitie in actie kwam. In ieder geval is het boek "De miljoenen van Sywert" (van twee journalisten uit het collectief Follow the Money) zeer lezenswaard.

Paul250371
Paul25037129 mrt. 2022 - 12:25

Misschien moet Deloitte bij "Follow te money" in de leer. Schiet het wat op.

Greendutch
Greendutch29 mrt. 2022 - 0:19

kabinet heeft nog veel te leren om vertrouwen te winnen blijkbaar begrijpen deze mensen niet dat dat alleen kan toenemen als er openheid is en de pers ruimhartig geholpen wordt bij WOB verzoeken ipv tegenwerken. als men goed doet heeft men niets te verbergen, anders is het goed dat ze op moeten stappen.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 mrt. 2022 - 7:15

Green U meent dus dat er tegengewerkt en verborgen wordt. Inderdaad: ALS dat zi is, dan moet het kabinet opstappen. De vraag is nu 'gewoon': "Wie toont dat aan!". Die vraag kan ik in zoverre beantwoorden, dat u dat in ieder geval niet aantoont of aan zult tonen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...28 mrt. 2022 - 23:18

Deze hele zooi stinkt weer tot en met...

2 Reacties
Zandb
Zandb29 mrt. 2022 - 7:11

sAt0Ri Om zoiets vast te kunnen stellen, moet je precies weten hoe het zit. En dat is nu juist uw makke: dat weet u niet.

sAt0Ri...
sAt0Ri...29 mrt. 2022 - 11:13

Nee, ze kun je alles platslaan. Net zoals met het bonnetje van Teeven en Opstelten, of zoals met de toeslagaffaire, en ga zo maar door...

Zandb
Zandb28 mrt. 2022 - 17:26

Tja. Blijkbaar kun je heel gemakkelijk miljoenen verdienen maar niet zo makkelijk uitzoeken hoe zo iets dan precies gegaan is. We wachten gelaten af en schrijven dit bij, bij de talloze andere kwesties waar we met smart wachten op duidelijkheid.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...29 mrt. 2022 - 11:16

Dat is héél gemakkelijk uit te zoeken, behalve een kabinet Rutte die gewoon op dezelfde manier verdergaat met regeren, ondanks de loze belofte het allemaal anders te doen. Dat is nu nieuw leiderschap. Maar we weten allemaal niet precies hoe het zit - aldus Zandb - nátuurlijk Zandb... Slaap lekker verder...

sAt0Ri...
sAt0Ri...29 mrt. 2022 - 11:29

Dat kan doorgaans wél makkelijk achterhaalt worden, maar niet onder kapitein Rutte waar zoveel mogelijk zwartgelakt en weggemoffeld moet worden. Nieuw leiderschap noemen ze dat...

Arbeider10
Arbeider1028 mrt. 2022 - 14:35

"Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek." Geduld is een schone zaak en tenslotte weten we al uit de betrouwbare media hoe het zit met de veroordeelde Van Lienden. Waar het om gaat, tevens de reden waarom het allemaal zo lang duurt, zijn alle andere coronaprofiteurs uitpluizen. Stel je voor dat dadelijk blijkt dat Van Lienden echt niet de enige ondernemer is die heeft geprofiteerd.