Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil Kamer nu geen feitenrelaas geven over pandemieprofiteur Sywert van Lienden

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
ANP-445750926

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport wijst het verzoek van de Kamer af om een feitenrelaas te krijgen over de het mondkapjesschandaal rond pandemieprofiteur Sywert van Lienden. Ze beroept zich op het feit dat er een onderzoek gaande is. "Uw wens tot snelheid en volledig inzicht in de feiten is de mijne", schrijft Helder in een brief. "Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek."

Het onderzoek van accountantsbureau Deloitte duurt langer dan verwacht: "Ook voor mij geldt dat ik de uitkomsten van het onderzoek graag zo snel mogelijk wil ontvangen, maar de complexiteit en het groot aantal partijen, alsmede het groot aantal documenten maken dat de oorspronkelijke planning van het onderzoek te ambitieus is gebleken."

Onthulling van het app-verkeer van toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge maakte duidelijk dat hij er persoonlijk voor gezorgd had dat de overheid met Van Lienden in zee ging. Dat gebeurde tegen de uitdrukkelijke wens van experts in. Tegen Van Lienden loopt inmiddels een justitieel onderzoek. Hij hield iedereen voor dat hij louter uit liefdadigheid handelde maar bleek later miljoenen te hebben verdiend aan de omstreden mondkapjesorder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.