Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Kabinet wil dit jaar vuurwerkverbod

  •  
09-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32702984488_92de1908ac_k
Het kabinet wil komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond het kabinet. Dinsdag worden de plannen besproken door de ministers betrokken bij het coronaoverleg (MCC), vrijdag neemt het kabinet een definitieve beslissing.
Eerder al klonk vanuit de zorg en andere hulpverlening de roep om een vuurwerkverbod, om zo de zorg te ontlasten tijdens de coronapandemie. Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio’s sloten zich daarbij aan. De Nationale Politie bracht vorige week een verklaring naar buiten waarin werd gepleit voor een vuurwerkverbod.
Ook in de Tweede Kamer lijkt een meerderheid voor een verbod. Regeringspartij VVD was eerst nog tegen, maar is nu om. De partij wil wel dat vuurwerkhandelaren worden gecompenseerd.
cc-foto: Kees Torn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (93)

PVDB2
PVDB223 nov. 2020 - 18:59

Het lijk me inderdaad verstandig om zowel de verkoop als het bezit strafbaar te stellen. Maar ja overheid, hé. Het tegenoverstelde zie je bij de wiet verkoop. Je mag het wel legaal verkopen, maar niet legaal inkopen. Water na de zee dragen net als zo nu met vuurwerk. Illegaal gebeurt het altijd al en het is wachten op wederom ongelukken. Hoop dat z dan ook ALLE kosten zelf mogen betalen, inclusief eventuele uitkeringen en absentie van het eventuele werk dat men heeft.

Timtatoe
Timtatoe12 nov. 2020 - 13:48

Tijd voor een nieuwe traditie die het knalvuurwerk doet vergeten! Met het het lawaai van pannen en deksels verdreef men bij de jaarwisseling ooit de boze geesten en in de Rotterdamse havens klinkt elk jaar weer een zeer indrukwekkende kakofonie van verdragende scheepshoorns. Ik denk dan aan fakkeloptochten met trommen en toeters en luchthoorns - als bij vrachtwagens - die van wijk tot wijk te voet door de stad gaan en zo het nieuwe jaar inluiden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2020 - 16:23

Het is natuurlijk niet slim om nu aan te kondigen dat je een verbod wil, ook op de verkoop. Mensen hebben nog een hele week gekregen om gewoon in te kopen. Je doet dat dan gewoon wat vroeger. Ik begrijp dat niet.

Buitenstaander
Buitenstaander10 nov. 2020 - 7:50

Prima, maar laten partijen als GL zich dan niet verschuilen achter Corona. Ze zijn uberhaupt tegen, en nu (alleen) het Corona argument aanvoeren met droge droevige oogjes is zo doorzichtig...

2 Reacties
vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:00

Partijen als GL hebben zich nooit verscholen met hun mening over het vuurwerk. Nu is er een extra, zwaarwegend argument. Waar jij doorzichtig gebruik van maakt om partijen als GRL zwart mee te maken.

prgrssf
prgrssf10 nov. 2020 - 10:48

De meerderheid in de Tweede Kamer is voor, ook de VVD.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 6:57

Het zou een prima besluit zij, doen ze in meer progressieve landen ook. Alleen tot dusver is het kwebbelen en voor besluiten dit jaar veels te laat. Want als je prive vuurwerk weghaalt, moet je er wel gemeente vuurwerk festijns voor in de plaats hebben.

5 Reacties
Sam V
Sam V10 nov. 2020 - 7:53

@ Paulus Hoewel ik voorstander ben van gemeentelijke vuurwerkshows omdat het daarmee een soort van gezamenlijk afsluiten van een jaar wordt in plaats van ieder voor zich, begrijp ik het verband dat u legt niet. U behandeld mensen nu als kleine kinderen. Hoewel veel mensen zich ook zo gedragen, zou ik daar niet aan willen toegeven. Waarom u wel? Omdat er zeker een aantal raddraaiers zullen zijn op de bekende plekken? Omdat ze ons alles afpakken? Wat maakt dat u vindt dat er iets voor in de plaats moet komen?

vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:04

Als je dit ... dan moet je dat? Slaat nergens op. Het zou, normaliter, geen slecht idee zijn om als alternatief te komen met vuurwerkshows. Dat gebeurt, in de gaande discussie over vuurwerk, ook al meer. Maar NU? Met de anderhalve meter? Is het niet zo slim om dat te doen. Op DIT moment, mogen er buiten maximaal 2 personen naar de vuurwerkshow komen.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 9:53

@Sam Het verband is wat men zou doen als men dingen goed organiseerd doet. Regeren is geen competitie tegen het volk. Het is de juiste dingen doen als vertegenwoordigers van en voor het volk. Ik zie die verdeeldheid tussen brave en raddraaiers niet als vooropstelling of nodige meename. Met COVID deden ze het tot voor kort ook zo reactionair zonder fatsoenlijke planning zodat mensen verdeeld en in chaos kwamen. Zo van morgen word alles anders naar besluit ipv raamwerk en zoek het zelf maar uit. Dat is idioot gedrag van de regering. Niet de schuld van de mensen in de dorpen die dan met de zooi worden opgescheept.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 9:55

vdbemt "het zou, normaliter, geen slecht idee zijn" Ja, dat zeg ik dus. Als ze normaal hadden geregeert. Iedereen zag dit al lang aankomen, maar ze zijn nog gewoon aan het kwebbelen.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 10:08

@Sam "Wat maakt dat u vindt dat er iets voor in de plaats moet komen?" Waarom zou je zo'n fijn ding wegnemen, en zelfs niet verbeteren en de slechtere dingen weglaten? Het is vreemd dat ze alleen maar afbreken en wegnemen. Dat is maar een beetje van de taak. Voorbeelden zat de wereld rond. Net als voorbeelden van landen die COVID WEL onder controle kregen trouwens. Maar ze vertikken het hun baan te doen. En maar zeiken.

P Haan
P Haan10 nov. 2020 - 6:13

Ook lekker dat ze er nu mee komen. Dit is een no-brainer, maar dan wachten met aankondigen tot de handelaren de bunkers vol hebben liggen. Wat is het volgende? Een week voor kerst komen vertellen dat de restaurants toch maar niet open gaan? Verder mee eens. Gun de zorg feestdagen met hun eigen familie, niemand zit op jou te wachten met je afgerukte ledematen en je ene oog. Mooie knal jonguh!

2 Reacties
vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:08

" wachten met aankondigen tot de handelaren de bunkers vol hebben liggen." Kom nou toch, Haan. Het verloop van corona is toch door niemand te voorspellen. Hooguit dat, als we ons niet aan de maatregelen houden, dat het erger wordt. Je kunt je afvragen of het van de vuurwerkverkopers wel zo slim is geweest om de handel in te slaan. OF ze moeten gedacht hebben: de overheid vergoedt ons de schade.

P Haan
P Haan14 nov. 2020 - 20:51

Gek he, dat heel veel mensen wel gewoon kunnen voorzien hoe de komende maanden gaan verlopen. Je zal niet te snugger zijn, dat geeft verder niets.

Maurice073
Maurice0739 nov. 2020 - 19:56

Waarom geen rookverbod? Het kabinet wil komende jaar een algeheel rookverbod. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond het kabinet. Dinsdag worden de plannen besproken door de ministers betrokken bij het coronaoverleg (MCC), vrijdag neemt het kabinet een definitieve beslissing. Eerder al klonk vanuit de zorg en andere de roep om een rookverbod, om zo de reguliere zorg te ontlasten. Medisch specialisten, Clean Air Nederland en een niet nader genoemde zorgverzekeraar sloten zich daarbij aan. De Federatie Medisch Specialisten bracht recentelijk een verklaring naar buiten waarin werd gepleit voor een algeheel rookverbod Ook in de Tweede Kamer lijkt een meerderheid voor een verbod. Regeringspartij VVD was eerst nog tegen, maar doorziet nu dat een rookverbod de reguliere zorg Op korte- maar ook langere termijn zal ontlasten. De partij wil wel dat de tabaksindustrie gecompenseerd wordt.

3 Reacties
prgrssf
prgrssf10 nov. 2020 - 7:57

Ja, roken is een groot probleem in de samenleving; dat moet je niet belachelijk maken, zoals jij nu hier doet. Maar er wordt al heel veel aan gedaan.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:10

"Waarom geen rookverbod?" Je geeft zelf het antwoord al: "Het kabinet wil komende jaar een algeheel rookverbod." Daar zijn ze dus al mee bezig.

Maurice073
Maurice07310 nov. 2020 - 13:46

Ik bedoel juist te zeggen dat er bijna niets gebeurd om roken te verbieden en maak een rookverbod niet belachelijk maar juist een vuurwerkverbod. Daarom dus mijn vraag ‘ waarom geen rookverbod?’ met daaronder een kopie van het originele bericht waarbij vuurwerk vervangen is door rook. Een rookverbod zit niet in de planning bij dit kabinet in de verste verte niet. Dit terwijl het de druk op de regulier zorg enorm verhoogd. Het aantal ziekenhuis opnames door vuurwerk valt in het niet in vergelijking met de opnames door roken. Waarom dus roken niet ook verbieden?

Ryan2
Ryan29 nov. 2020 - 19:41

Ach en wee wordt hier weer geroepen. Want ZE gaan het ergens anders halen. En.. De handel.. de handel... Waar gaat dat heen?? Te veel ingekocht.. Heel simpel.. Als je knallen hoort.. Gelijk 112 bellen. Laat de politie maar eens nuttig werk doen in plaats van burgers vervelen.

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 18:46

Lees ik nier nou oproepen tot handhaven door dezelfde mensen die dat tijdens de demonstratie op de dam niet nodig vonden? Overigens begreep ik dat de politie bang was uit angst voor ongeregeldheden om op te treden tegen de toen, ook in mijn ogen, zeer vredelievende demonstranten. Dan zijn die wat agressievere lieden met vuurwerk als wapen natuurlijk geen enkel probleem. toch ?

Joop den Uil
Joop den Uil9 nov. 2020 - 17:52

waf-waf... woef! tjilp... tjalp! mauw, mauw --- mi ! gak, gak, gaaak !

1 Reactie
Tampert
Tampert9 nov. 2020 - 18:09

Is dit een onbekend werk van Jan Hanlo?

Tante Truus
Tante Truus9 nov. 2020 - 17:39

En wie wil dat handhaven?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 17:57

Bingo!!! (zie: vdbemt 9 november 2020 at 14:20)

Thuiszitter
Thuiszitter9 nov. 2020 - 18:07

Handhavers en politie dat lijkt mij logisch. Komt natuurlijk ook bij dat de verkooppunten niet open gaan die krijgen hun inkoop gecompenseerd. Blijft illegaal verkoop over. Zal wel meevallen dus , denk ik .

dordtenaar2
dordtenaar210 nov. 2020 - 10:33

@thuiszitter Ga eens kijken in Essen, Wuustwezel of baarle Nassau. Het liep al storm de afgelopen weken en dat wordt nu alleen maar erger

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 17:35

Denk dat er echt heel veel illegaal vuurwerk op de markt kom. De vrienden van mijn pubers zijn al aan het overleggen hoe ze het uit Duitsland gaan halen. (De grens is altijd dichtbij hier in het oosten en niet erg comtroleerbaar). Ik hoor erg weinig begrip onder de jongeren. “Met Corona als smoesje wordt nu het vuurwerk ook verboden, nu pakken ze ons dit ook al af”. Enkele maanden geleden las ik een artikel van een psycholoog die juist opperde om lokale vuurwerkverboden een jaartje uit te stellen. Kan nog wel eens een pyrus overwinning gaan worden.

Djennica
Djennica9 nov. 2020 - 16:34

Dan weet je in ieder geval zeker dat de mensen die willen knallen ook het meest gevaarlijke vuurwerk gaan kopen, dus illegaal vuurwerk.

Oki Doki
Oki Doki9 nov. 2020 - 16:29

Heel goed natuurlijk, door vuurwerk te verbieden voorkom je een hele hoop ongelukken.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 nov. 2020 - 16:15

Ik zie hier heel veel mensen aan de linkerzijde van het spectrum die heel blij worden van dit verbod. Goed hoor. Maar waarom hier stoppen? We kunnen zoveel meer ter verheffing des volks. Totaal alcoholverbod (grootste killer in de westerse wereld), verbod op suikerwaren (op één na grootste killer in de westerse wereld), een totaal verbod op roken (drie na grootste killer) een verbod op versterkte muziek boven de 50 dB (gehoorschade, overlast en zielige beestjes), een verbod op vlees (milieu en zielige beestjes), een verbod op....enfin....vul maar aan. Wat is er toch gebeurd met de progressieven onder ons dat verboden zo worden toegejuicht?

9 Reacties
vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 17:48

"Wat is er toch gebeurd met de progressieven onder ons dat verboden zo worden toegejuicht?" Hoezo? Waren ze vroeger tegen verboden? Al die totaalverboden die jij noemt, die bestaan niet. Alleen nu, eenmalig, het vuurwerkverbod. En daar raak jij volledig van in de war. Die verdomde overbelast zorg ook. Dit kan er toch best wel bij?

Sonic2
Sonic29 nov. 2020 - 18:05

Ik ken genoeg rechtse mensen die ook tegen vuurwerk zijn. Mijn ouders zijn daar een goed voorbeeld van. Onzin om het dus in een links/ rechts tegenstelling te trekken. Maar bij u is alles de schuld van links. Lekker simpel. Misschien hebben ziekenhuizen na 2 Corona golven wel wat anders aan hun hoofd als allemaal malloten helpen die zo nodig dat vuurwerk moeten door drammen. Het zijn nooit multi miljonairs die het de lucht insteken, maar altijd Henk en Ingrid. Die zogenaamd geen cent te makken hebben. Maar wel strijkers en ander troep( nooit mooi sier vuurwerk) de lucht in steken. Hypocriet achterlijk volk. En al dat gezanik over links. Puur verraad. Ga eens dat autocratisch monster in Amerika aanpakken die zijn nederlaag niet accepteert. Of onze halve Trumpjes. Altijd zeer laf links pakken.

Sustainaboy
Sustainaboy9 nov. 2020 - 18:56

Bij Sonic zijn het allemaal tokkies zonder geld. Lekker simpel.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 nov. 2020 - 19:52

@vdBent:..ik refereer aan een aantal voorstellen voor (semi)verboden die uit de linkerhoek zijn gekomen de afgelopen jaren. Vaak toegejuicht op deze site. Het vuurwerkverbod is er daar één van. En wat mij daarbij verbaast (ik loop al een tijdje rond), is dat de progressieven zoals ik die vroeger kende, gruwden van dit soort verboden. Immers werd dat beschouwd als een beperking van de vrijheid en de persoonlijke ontwikkeling. Ik vraag me oprecht af waar de kentering in dat denken is ontstaan. Ik kan er mijn vinger niet op leggen. Of, nu ja, niet iedereen heeft kennelijk interesse in een links utopia, dus dan moet het worden afgedwongen. Zoiets zal het zijn vermoed ik. @sonic...ik blijf me er over verbazen hoe gebeten u reageert. Ik vind het ergens wel amusant, maar de inhoud van uw betoog gaat zo helaas wel verloren. Overigens goed om te vernemen hoe u denkt over de gewone Nederlander die één keer per jaar braaf wat vuurwerk afsteekt in de straat. En wat Trump betreft is het mij niet helemaal duidelijk wat hij te maken heeft met een vuurwerkverbod in Nederland, maar ik vertrouw er op dat u dat kunt toelichten.

Oki Doki
Oki Doki9 nov. 2020 - 20:02

Het zou best wel heel goed zijn als er minder verslavingen waren op de wereld, en dus ook in Nederland. Als je verstandig met alcohol omgaat dan hoeft het niet verboden te worden, maar een alcoholverslaving is verschrikkelijk. Roken is nergens goed voor maar het zou niet zo goed zijn om het roken te verbieden, de mensen zijn verslaafd en kunnen daar niets meer aan doen. Het zou onmenselijk zijn het roken te verbieden. De verslavingen zijn de echte monsters, het zou mooi zijn als de verslavingen er niet meer zouden zijn maar als niemand verslaafd zou zijn aan bijvoorbeeld suiker dan zou er niets aan de hand zijn.

Oki Doki
Oki Doki9 nov. 2020 - 20:04

Eigenlijk kun je het ene slechte niet met het andere vergelijken. Er zit nogal wat verschil in het afsteken van vuurwerk of het nemen van suiker. We kunnen niet meer zonder suiker maar het zou wel goed zijn daar zo weinig mogelijk van te nemen. Het vuurwerk afsteken daar zouden we in principe wel zonder kunnen en als we daar veel leed mee kunnen voorkomen dan zou dat toch wel mooi zijn.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:17

@2keerbellen. Je schetst een situatie waarvan ik betwijfel of het zo is. Maar daar op doorgaand ."Ik vraag me oprecht af waar de kentering in dat denken is ontstaan. Ik kan er mijn vinger niet op leggen" Die laatste vind ik ihkv het vuurwerkverbod wel van toepassing. Zou het kunnen zijn dat progressieven wél doorhebben dat het gebruiken van alcohol, rookwaren, suiker ernstige gezondheidsschade met zich mee kunnen brengen? En de conservatieven niet? Of dat ze dat onbelangrijk vinden?

vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:18

" Zou het kunnen zijn dat progressieven wél doorhebben dat het gebruiken van alcohol, rookwaren,.... en natuurlijk vuurwerk......

Sonic2
Sonic210 nov. 2020 - 12:24

@ Tweekeerbellen U komt met een onzin verhaal over de progressieven die willen verbieden. En alsof rechts het tegenovergestelde wilt. U zwamt wat over een alcohol verbod. Over een verbod op vlees. Allemaal volslagen fake news. Geen enkele partij stelt dat voor. U verzint verboden om vervolgens het tegen uw eigen verzonnen verboden op de te nemen en daar links voor te schofferen. En altijd zie je hoe arrogant rechts het over de inhoud willen hebben. Dat hebben ze niet. En u zeker niet. Met u verzonnen verhaaltje over wat links wel zou willen verbieden. U bent net als een Trump aanhanger met weinig geld. Die gaan ook altijd tekeer tegen de Democraten, maar worden ondertussen financieel genaaid door Trump. @ Sustainaboy Wat is uw idee eigenlijk? Behalve alles wat ik zeg afkraken. We hebben het in Nederland over dat veel mensen naar de voedselbank moeten. En dan zijn er mensen die hun geld( waarmee ze zelf mogen beslissen wat ze willen)op maken aan het in de lucht sturen van vuurwerk. Ik vind het zinloos. Maar als u het zo graag wilt framen dat ik alles wat het mij oneens is, weg zet als extreem rechtse tokkies. Doe het vooral. Inmiddels ben ik door al dat zeer onbeschofte volk ook zo ver gekomen. Ik merk steeds meer dat dat volk alle krediet bij mij verliest. En gelet op de fors dalende peilingen bij Forum voor Democratie zijn ze het zelfs daar bij mij eens. En willen ze ook niet meer bij al die tokkies horen.

Sam V
Sam V9 nov. 2020 - 15:57

Lijkt mij verstandig voor lijf van mens en dier en het milieu. De vraag is wel welke uitlaatklep de mensen die altijd vuurwerk afstaken dan hebben. Of misschien dan als alternatief The Purge? https://www.youtube.com/watch?v=K0LLaybEuzA

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 15:35

@Roel. Het verschil is dat het vuurwerk niet alleen NU, tot 18.00 (toch?) Oudejaarsdag verboden is. Maar ook daarna. Nu is inderdaad ook overduidelijk ALLES verboden. Maar we willen toch ook dat de covidregels overal gehandhaafd worden? (Wat ook niet lukt). Als we de handhaving willen die we allemaal willen (omdat kennelijk maar weinig mensen zelf verantwoordelijkheid nemen) moet er toch echt op andere partijen gestemd worden dan VVD en CDA. Overheidstaken moeten vooral niets kosten. Rond de jaarwisseling is er structureel meer inzet op handhaving. Dát wordt dan in ieder geval makkelijker met het totale verbod.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 15:36

Reactie op Roel 9 november 2020 at 14:58

Roel2
Roel29 nov. 2020 - 16:13

Nee, met nu bedoel ik vandaag, er wordt al geknald. En dat is al jaren zo, en dat was toen ook al verboden. 'Rond de jaarwisseling is er structureel meer inzet op handhaving.' Dat zeg je wel, maar daar heb ik nog nooit wat van gemerkt. Het is al vaker gezegd, de legale knallers zijn het probleem nooit geweest. Ik ben dus sceptisch als het op dit verbod aankomt.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 17:55

@Roel. Ik ben kennelijk niet duidelijk. Ik bedoel met 'nu' ook 'nu'. En ja, dat is al jaren zo. Dat jij niet door hebt dat rond de jaarwisseling extra politie-inzet is, ligt toch echt aan jou. Verder is het natuurlijk onzin, bezijden de waarheid, dat met legaal vuurwerk geen ongelukken gebeuren. En wat is nou legaal vuurwerk? Het vuurwerk dat voor 18.00 wordt afgestoken, is daarmee illegaal . Wordt hetzelfde vuurwerk na 18.00 afgestoken is het legaal. Alleen, en zeer terecht, dit jaar dus niet.

Fredje3
Fredje39 nov. 2020 - 15:34

Bij ons wordt er toch al bijna geen vuurwerk afgeschoten. Carbid schieten daarentegen wordt wel veel gedaan en Carbid is geen vuurwerk en valt volgens de site van de politie ook niet onder het vuurwerkbesluit. Er zal dus weinig veranderen bij ons.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 18:00

Met carbidschieten gebeuren ook nooit ongelukken. En als dat wel het geval is, dan laat je je gewoon niet naar de eerstehulp brengen. Zo stoer ben je dan ook wel weer.

prgrssf
prgrssf9 nov. 2020 - 15:30

Totaal vuurwerkverbod (voor consumenten) is supergoed handhaafbaar omdat het juist een heel duidelijke regel is. Wat mij betreft zou het voor altijd moeten gelden. Het is wel dat je moedig moet zijn om een burgerarrest te plegen als iemand met kruitwaren aan de gang is. Maar je kunt ook nog de politie tippen, het liefst met foto's of filmpjes.

12 Reacties
Fredje3
Fredje39 nov. 2020 - 16:30

Illegaal vuurwerk is nu al niet te handhaven. Je gooit een bommetje, rent weg en BOEM. Mensen gaan kijken, maar niemand is meer te zien. Politie wordt gebeld, komt 10 minuten later en dan? Vergeet niet dat bij het illegalizeren van vuurwerk, al het veilig en gecontrolleerde vuurwerk niet meer gebruikt gaat worden, want dat is veel duurder en minder interessant dan de prachtige knallen van illegaal vuurwerk. Dus dat betekend meer illegaal vuurwerk en nu worden de grenzen dan wel tegengehouden, maar het merendeel van het illegaal vuurwerk is allang in het land en wordt al vanaf augustus/september verkocht.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 nov. 2020 - 17:10

The force is strong in this one

Tante Truus
Tante Truus9 nov. 2020 - 17:41

@ Prgrssf "Maar je kunt ook nog de politie tippen, het liefst met foto’s of filmpjes." Een soort verklikker voor je buurt. Wanneer hebben dat vaker gezien?

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 17:44

Ik neem aan dat u alvast kogelvrijglas in uw woning heeft laten plaatsen. Aangeven / verraden (kies het woord al naar gelang u voor of tegenstander van een vuurwerkverbod bent) van buurtgenoten maakt u niet populairder in de wijk.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 18:02

@fredje. Bingo!!!! Niet te handhaven (zie vdbemt 9 november 2020 at 14:20)

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 18:40

@vdbemt Is dit het beroemde/beruchte wensdenken?

prgrssf
prgrssf9 nov. 2020 - 18:41

@Fredje "Illegaal vuurwerk is nu al niet te handhaven." Dat is precies het probleem; dat je meerdere soorten vuurwerk hebt, legaal en illegaal. Het is veel simpeler handhaafbaar als je ál het vuurwerk verbiedt. Dat mensen zich slecht gedragen is geen argument; je hebt je aan de regels te houden.

prgrssf
prgrssf9 nov. 2020 - 18:51

@Tante Truus "Een soort verklikker voor je buurt. Wanneer hebben dat vaker gezien?" Zeg het dan maar?

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 19:20

@prgrssf Zal ik het dan maar zeggen: Voormalige DDR. Een heilstaat (volgens het Klein Orkest) waar je buurman nooit te beroerd was om je overtredingen te melden. Zelf zou ik niet graag met deze heilstaat geassocieerd willen worden, maar dat gold destijds niet voor iedereen (gelukkig een klein deel maar) in het progressieve wereldje.

Tante Truus
Tante Truus9 nov. 2020 - 21:16

@prgrssf U mag het zelf invullen; voorbeelden te over. Zo dom bent u niet.

prgrssf
prgrssf10 nov. 2020 - 8:31

@Willem D @Tante Truus Ik argumenteer daartegen, vuurwerkoverlast is geen heil. Dat mag je gewoon rapporteren als het verboden is.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2020 - 9:21

@WillemD. Dat men met het opzichtige en zwakke excuus 'niet te handhaven' zou komen, was heel makkelijk voorspelbaar.

Sa_si
Sa_si9 nov. 2020 - 15:29

Dronken mensen vuurwerk laten afsteken? Weken van tevoren overlast, vernielingen, gewonden, ouderen die niet op straat durven, dieren van slag. In Nederland mogen mensen teveel ten nadelen van anderen. Daders, slachtoffers wie gaan voor???

Sailor2
Sailor29 nov. 2020 - 14:57

Hopelijk begin van het einde voor het zelfstandig afsteken van vuurwerk. Denk dat de ziekenhuizen blij zijn.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax29 nov. 2020 - 16:45

Verzekeringsmaatschappijen ook.

Rs75
Rs759 nov. 2020 - 14:53

Jammer, maar als het de zorg kan ontlasten dan zij het zo. Wel was ik benieuwd geweest naar het effect wat het verbod op pijlen en knalvuurwerk had opgeleverd. Dat had al een groot verschil gemaakt met andere jaren denk ik. Er is handig gebruik gemaakt van de voorstanders van een algeheel vuurwerkverbod door op de corona perikelen in te spelen. Dan is een algeheel vuurwerkverbod weer een stukje dichterbij

1 Reactie
fluffie3
fluffie39 nov. 2020 - 16:00

Wat voor effect het heeft maakt voor dit verbod ook helemaal niks uit. De aantallen bij de spoed eisende hulp lopen al jaren sterk terug. Een halvering over de afgelopen 6 jaar zelfs. En het grootste deel wat alsnog gewond raakt is door illegaal vuurwerk, wat je met een verbod niet terugdringt. Dus betwijfel of dat de daadwerkelijke motivatie voor dit verbod is.

Martinel
Martinel9 nov. 2020 - 14:33

Beste nieuws sinds tijden. U weet niet hoe blij ik ben. Woon naast een klein-trumpje namelijk die sinds ik hier woon al 4 jaar lang knallers tegen de schutting werpt waarbij mijn ruiten bijna aan flarden knallen. Nooit voorstander van vuurwerk geweest, zelf nog nooit wat afgestoken. Deze idiote 'traditie' zou vervolgens voor altijd verboden moeten worden, wie weet is dit het begin van een totaalverbod voor altijd. De lucht zou er sowieso schoner van worden en is dat niet belangrijk voor de volksgezondheid, zeker in coronatijd?

6 Reacties
axetothehead
axetothehead9 nov. 2020 - 15:00

Jij misgunt een ander zijn pleziertje en gooit het dan op de volksgezondheid, lachwekkend.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen9 nov. 2020 - 15:30

Een klein-trumpje zal zich vrees ik niet niet veel aantrekken van een verbod.

Martinel
Martinel9 nov. 2020 - 16:01

axetothehead : pleziertje? Iemand van 1800 uur tot 0200 uur bestoken met vuurwerk noemt u een pleziertje? In de achtertuin als een infantiel van 44 jaar rotjes en 'bommen' gooien? wat een plezier zeg. Nou blijkbaar bent u ook zo'n figuur die zijn 'pleziertjes' wordt afgenomen. En ja de regering heeft de publieke taak om mensen te beschermen tegen dit soort lui en de volksgezondheid voorop te stellen. Maar ik neem aan, dat de volksgezondheid u een zorg zal zijn. Zielig figuur.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2020 - 17:07

axetothehead 9 november 2020 at 16:00 Oh, ik wil het ook wel op huisdierenleed gooien, hoor. Dan gooi ik er nog een portie overbelasting van ehbo's bij. Gegarneerd met een snufje milieubewustzijn en enkele malse sprietjes beschaving. Meer dan genoeg redenen dus, om mensen dat asociale ' pleziertje' te willen misgunnen.

PVDB2
PVDB29 nov. 2020 - 17:20

Misschien is het wel een idee om alle medische kosten, derving van arbeidsuren en eventuele uitkeringen bij de voorstanders en liefhebbers van het grotere consumenten vuurwerk, legaal of illegaal te laten betalen. Mocht dat mogelijk zijn dan vraag ik mij of mensen zoals Axe dat pleziertje nog zouden willen hebben. Als ze dan ook nog een bloemetje gaan halen en persoonlijk aan de slachtoffers aanbieden én schade aan containers, brievenbussen en de kosten van de brandweer die mogelijk mag uitrukken vergoeden dan lijkt me dat wel een goede deal. Maar ja zolang er tientallen miljoenen mee te verdienen valt mag dat wel een paar ogen en vingers kosten. Handelaren verzinnen de meest idiote vergelijkingen om tot maar een excuus te hebben om het te verkopen. Nu weet je niet of dit alleen voor dit jaar geldig is, de verkiezingen komen er aan, of dat dit eenmalig is. Corona of niet, de meerderheid is er wel klaar mee. Ook bij de PVV stemmer is volgens de laatste enquête het lampje gaan branden en is meerderheid van de stemmers het steeds meer beu. Dus er is hoop.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 18:05

@axetothehead. Ja. Wat heeft het missen van 1 of meerdere vingers, je hand, of delen van je aangezicht, of je oog, (heel vaak door mensen die niet zelf het vuurwerk hebben afgestoken) en de benodigde eerstehulp, nou helemaal met volksgezondheid te maken?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 nov. 2020 - 14:28

Dan moeten ze niet zeuren als het in 2021 stikt van de demonen. Uiteraard niet vreemd dat de politiek dat wil. Hoe meer demonen hoe liever het ze is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen9 nov. 2020 - 14:12

Volgens mij is vuurwerk op dit moment al verboden, maar daar merk je maar weinig van. Ik denk dat dit verbod alleen samengaat met de zo verfoeide avondklok.

Dehnus
Dehnus9 nov. 2020 - 13:40

Leuk, dan alleen nog maar hele harde poolse boemen dus. Want er is geen Europese wetgeving dus de Nitraten en Cobras blijven binnenstromen, maar de astronautjes worden opgepakt met grote boete. Ja ben wel voor een verbod op flespijltjes en ander vuurpijlen, maar dit moet op Europees niveau, want anders gaan mensen gewoon het zware spul ergens anders vandaan zeulen. En nee dat spul is niet te handhaven. Tegen de tijd dat jij daar met de BOA of Politie auto bent, zijn de schuldigen weg. En Nee, Nederland is niet het enige land "zonder vuurwerk verbod", wel zijn er verboden op vuurpijlen en andere verboden die gewoon logisch zijn. Maar goed...

Bernie2
Bernie29 nov. 2020 - 13:37

Uitstekend, maar een motivatie van lik-me-vestje. Primair zou het (gezondheids)belang van mensen en andere dieren natuurlijk centraal moeten staan, maar da's voor het kabinet lastig te verkopen aan handelaren in de springstoffen. Maar zeker goede zaak dat de zorg zo ontlast wordt. Als de overheid eerder en adequaat had ingegrepen had de zorgsector en alle andere hulpverleners sowieso niet ontlast hoeven worden.

2 Reacties
Martinel
Martinel9 nov. 2020 - 14:36

En wat dacht u van de luchtvervuiling die die 'bommen' veroorzaken? (overigens hoor ik in mijn omgeving de knallen al hoor).

Fredje3
Fredje39 nov. 2020 - 15:29

@Martinel, die bommen zijn al verboden en als ik u zo hoor heeft dat niet echt geholpen.

White Knight
White Knight9 nov. 2020 - 13:35

Top-idee. Is overigens inderdaad niet te handhaven (het knallen is hier in het dorp allang begonnen) maar misschien dat we er een iets rustiger oudejaarsperiode van krijgen.

Thuiszitter
Thuiszitter9 nov. 2020 - 13:33

Had daar voor de zomer meegekomen nu hebben vermoedelijk een reeds van bedrijven hun inkopen al gedaan, kosten gemaakt e.d. Die gaan de gemaakte kosten verhalen . Prima verbod alleen veels te laat !!

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter9 nov. 2020 - 13:33

Reeds is reeks

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 nov. 2020 - 13:57

En dan bleek na de zomer dat een verbod niet nodig was geweest, om welke reden dan ook. (Vaccin of besmettingen sterk verminderd) En dan was het ook niet goed. Eigenlijk is het nooit goed.

Thuiszitter
Thuiszitter9 nov. 2020 - 18:03

Jerry - daar heb je wel beetje gelijk in .

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 13:20

Mooi. Dan komen er vast commentaren met "dat is niet te handhaven" (daarbij denk ik altijd: houden we ons alleen aan de regels als de politie of een BOA over je schouder kijkt??). Dit is voor de handhaving ook zo prettig, want duidelijker kan het niet: vuurwerk is verboden. AL het vuurwerk. ALtijd (gedurende deze periode)

5 Reacties
Roel2
Roel29 nov. 2020 - 13:58

AL het vuurwerk is NU ook al verboden, toch wordt er alweer lustig op los geknald. Is dat een antwoord op je vraag?

Sustainaboy
Sustainaboy9 nov. 2020 - 14:45

De handhaving is inderdaad heel goed in staat om het die 364 dagen en weet ik veel hoeveel uur dat vuurwerk nu al verboden is te handhaven.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 15:30

@ystainaboy. Is dat zo. Mijn beleving is dezelfde as die van Roel.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 15:38

@Roel. Zie vdbemt 9 november 2020 at 16:35

Willem D2
Willem D29 nov. 2020 - 18:37

Dat handhaven gaat hier in het oosten prima lukken (proest) want normaal is de aanrijdtijd s avonds 20 minuten (2 auto’s) in een gebied van ongeveer 40 bij 40 kilometer en op oudejaars avond zijn het er meestal maar liefst 6. BOA’s heb ik hier nog nooit gezien, behalve bij het controlleren op fietsen door de winkelstraat en visvergunningen, maar ook maar heeeeel af en toe.

Rick Hofland
Rick Hofland9 nov. 2020 - 13:17

En dan graag meteen een nieuwe traditie maken van een vuurwerk vrij oudjaar. Verschrikkelijk uit de klauwen gelopen rel- on rotzooitrap event is dat door de jaren heen geworden. Een feest kan je het niet meer noemen. En iedereen die denkt dat het niet leuk is zonder dat iedereen stomdronken op straat bij de buren de ogen uit hun hoofd knalt, die zou eens in een land waar het ook niet (meer) mag oudjaar moeten vieren en dan zie je dat het net zo leuk, nee.... zelfs leuker is zonder straatvuurwerk.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus9 nov. 2020 - 13:42

Bijna alle landen staan het gewoon toe, maar er zijn wel verboden op dingen als vuurpijlen. Hier in Noorwegen ook. Wat heel logisch is want daar gaan de meeste ogen door aan. Dit moet je Europees aanpakken, anders varen de smokkelaars er wel bij.

Sustainaboy
Sustainaboy9 nov. 2020 - 14:24

Euh nee, dat is dus echt, echt waar, heel erg saai. Zeven jaar in een land gewoond waar het rond oud en nieuw doodstil was op straat. Het is jammer dat het een afgelopen zaak lijkt voor wat betreft het zelf vuurwerk af kunnen steken. Eerlijk is eerlijk, dat hebben 'we' aan onszelf te danken. Met dank aan alle randdebielen die er de laatste decennia zo'n leuk feest van hebben gemaakt.

Daniel Blank
Daniel Blank9 nov. 2020 - 13:07

Lijkt mij prima! Nu even geen feestjes met risico op letsel. Hoewel dat eigenlijk al geen feest is.