Forse bezuiniging op persoonsgebonden budget moet miljarden opleveren, maar maakt zorg voor patiënten duurder
Het kabinet wil fors bezuinigen op het persoonsgebonden budget (PGB). Van de 130.000 zieken en gehandicapten die nu de toelage ontvangen, mag slechts 10 procent overblijven. Dat meldt onder meer het NOS.
Met een persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf de zorg regelen die zij nodig hebben. Jaarlijks krijgen zij 12.000 euro om de zorg, hulp of begeleiding in te kunnen kopen. Het kabinet wil dat alleen de 13.000 zieken en gehandicapten met een ‘langdurige verblijfsindicatie’ het recht op een PGB houden.
Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, reageert verbolgen. Dat meldt de Limburger. Een woordvoerdster verklaart:
We vinden het afschuwelijk. Veertig procent van de mensen met een PGB hebben geen andere keuze. De zorg die zij nodig hebben, wordt niet geleverd door instellingen. Als deze bezuinigingen doorgaan, worden veel van hen compleet aan hun lot overgelaten.”
Woensdag vergadert de ministerraad over de maatregel. Eerder zorgden geplande bezuinigingen op het PGB al voor een splijtzam in de coalitie. De VVD ziet chronisch zieken graag hun eigen zorg inkopen, terwijl het CDA en gedoogpartner de PVV fors willen bezuinigen op het budget. Het gevolg is echter dat zieken gebruik zullen moeten maken van regulier zorg, wat uiteindelijk duurder zal uitpakken. Desalniettemin gelooft het kabinet miljarden te zullen besparen met de maatregel.
Update 11.25
Ook GroenLinks-Tweede kamerlid Linda Voortman reageert verbijsterd door het nieuws dat het kabinet overweegt 90 procent van de PGB’s te schrappen.
Voortman:
Dit zou een hele domme bezuiniging zijn. Deze bezuiniging komt rechtstreeks op het bordje van chronisch zieken. 40% van de mensen doet nu een beroep op een pgb omdat dit de enige manier is om zorg te kunnen krijgen. Daar zou het kabinet aan moeten werken in plaats van tevreden pgb-houders hun pgb af te pakken! […] Elk PGB leidt tot besparing in de reguliere zorg. Dit is de ultieme buiging van de VVD naar de PVV. De VVD was altijd groot pleitbezorger van het PGB, maar draait deze vorm van eigen regie nu de nek om.
Volgens Voortman zijn er alternatieve bezuinigingen die geen pijn doen bij pgb-houders. Het is volgens haar dus onbegrijpelijk dat het kabinet deze drastische maatregel overweegt.