Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet weigert opname Guatánamo-gedetineerden

  •  
15-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
guata.jpg
Koenders eist eerst sluiting van de omstreden gevangenis en berechting van de gevangenen
Het kabinet zal voorlopig geen gevangen opnemen van het Guatánamo Bay detentiecentrum. De Amerikanen moeten – volgens Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) – eerst de gevangenis sluiten en de gedetineerden volgens het rechtssysteem berechten. Dit schrijft de minister in een brief aan de Eerste Kamer.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in 2008 de verkiezingsbelofte gedaan om de omstreden militaire gevangenis op Cuba te sluiten. De terreurverdachten die in Guatánamo Bay vastzitten hebben nooit een eerlijk proces gehad en werden onderworpen aan fysieke en geestelijke marteling. Het Amerikaans Congres weigert bij sluiting van het detentiecentrum de gevangen op te nemen in Amerika. Washington heeft daarom eerder aan Nederland – en andere landen gevraagd – om een aantal gedetineerden over te nemen. 
In de brief die Koenders aan de Eerste Kamer schrijft, beargumenteert hij zijn standpunt. Hij vreest dat door de beperkingen die het Congres aan overplaatsing gesteld heeft de gedetineerden tussen ‘wal en schip zullen vallen’. Ook eist hij voor dat alle gevangenen eerst een eerlijk proces krijgen voordat Nederland hen kan opnemen.
“Het kabinet is van mening dat alle gedetineerden recht hebben op berechting overeenkomstig internationale standaarden of vrijgelaten dienen te worden indien hen niets ten laste kan worden gelegd.”
In de Tweede Kamer is een meerderheid tegen het opnemen van de Amerikaanse gevangenen. De VVD vindt dat het een probleem is dat de Amerikanen zelf moeten oplossen en de PvdA is het met minister Koenders eens dat er eerst een structureel en humaan plan moet komen. Andere landen zoals Uruguay, Slowakije, Afghanistan, Kazachstan, Estland en Oman hebben eerder wél gevangenen opgenomen. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.