Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet waarschuwt voor toename aantal asielzoekers, maar heeft asielopvang nog steeds niet op orde

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8929 keer bekeken
  •  
ANP-455484737

Door de verwachte komst van meer asielzoekers dan waar het kabinet op rekende, zijn duizenden extra opvangplekken nodig bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat meldt ANP. De afgelopen jaren bezuinigde het kabinet fors op zowel de asielopvang als op de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) die de migratie in goede banen moet leiden. Dat leidde afgelopen zomer al tot schijnende situaties waarbij grote aantallen mensen noodgedwongen buiten in het gras moesten slapen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Staatsecretaris Eric van der Burg (VVD, Asielzaken) dat er in 2024 geen 75.500, maar 77.100 opvangplekken nodig zijn. Dat aantal zal in 2025 opnieuw fors stijgen, is zijn voorspelling. Dan zullen er naar verwachting ruim 97.000 opvangplekken nodig zijn. Begin deze maand verbleven 53.000 asielzoekers in opvanglocaties van het COA en crisisnoodopvanglocaties van gemeenten.

Statushouders

In asielzoekerscentra van het COA zitten nu 16.000 mensen "die eigenlijk in een woning moeten zitten", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in een toelichting op de nieuwste prognoses en de daarmee samenhangende opvangcapaciteit. Het gaat daarbij om statushouders, oftewel voormalige asielzoekers die in Nederland mogen blijven en recht hebben op een woning.

Van der Burg maakt zich zorgen, erkent hij. "We hebben nu 50.000 plekken, maar veel daarvan zijn tijdelijk." Het gaat dan zowel om de noodopvangplekken die gemeenten bieden als de asielzoekerscentra van het COA. Verschillende contracten die het COA met gemeenten heeft voor azc’s lopen af. "Als je dan moet groeien naar 77.000 weet u dat ik me niet verveel de komende tijd."

In de nieuwe prognose gaat het niet om Oekraïners, omdat die buiten de reguliere asielprocedure vallen en worden opgevangen door gemeenten. Een ander verschil met Oekraïense vluchtelingen ten opzichte van andere asielzoekers, is dat Oekraïners direct mogen werken terwijl de rest dat niet mag van het kabinet. De meeste nieuwe asielzoekers komen uit landen als Syrië, Jemen en Ethiopië. De staatssecretaris verwacht dat het aantal Oekraïners dat naar Nederland vlucht de komende tijd ook zal stijgen. Nu vangt Nederland zo’n 90.000 gevluchte Oekraïners op.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.