Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Kabinet vraagt gezonde zestigers om griepprik over te slaan

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bb_1510_2020_06

© Nijmegen/Nederland: Vanwege corona en de noodzaak voldoende afstand te kunnen houden worden dit jaar de griepspuiten gegeven vanuit grotere locaties zoals de Antonius van Paduakerk a/d Groe

Nederland heeft dit jaar onvoldoende griepvaccins ingekocht om aan de vraag te voldoen. Daarom roept het kabinet gezonde zestigers nu op om toch geen griepprik te halen. Zo moeten er voldoende inentingen overblijven voor 70-plussers en mensen met bijvoorbeeld diabetes of astma. Het AD schrijft :
" In verband met corona was al rekening gehouden met een hogere opkomst voor de griepvaccinatie en zijn er 520.000 vaccins meer besteld dan vorig jaar, waarmee er een totaal van 3,88 miljoen vaccins beschikbaar is. Maar dat blijkt toch te weinig. Mondiaal is er dit jaar zoveel ingekocht, dat er geen voorraden meer beschikbaar zijn."
Mensen van boven de zestig worden in Nederland jaarlijks uitgenodigd om zich te laten inenten tegen de influenzavarianten die rondgaan. Deskundigen drongen er dit jaar extra op aan om een griepprik te halen. “We willen kwetsbare mensen zoveel mogelijk beschermen en de griepprik helpt daarbij”, zei Joke Gaemers , directeur van de GGD Zeeland, bijvoorbeeld eerder deze maand.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid probeert in andere landen nog partijen van het influenzavaccin op de kop te tikken, maar de vraag is of dat gaat lukken. De Nederlandse overheid greep dit jaar ook al herhaaldelijk mis bij de aanschaf van zaken als mondkapjes en materialen voor coronatesten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 okt. 2020 - 17:16

kan er dan geen halve prik gegeven worden ? alle beetjes helpen , en , zoals er al gezegd wordt: de griepprik heeft ook een remmende werking op het corona virus. Er moet toch wel wat in EU verband georganiseerd kunnen worden , of is het weer : problemen -ieder voor zich, en betalen - zo veel mogelijk

Libertain
Libertain28 okt. 2020 - 6:52

(“ Nederland heeft dit jaar onvoldoende griepvaccins ingekocht om aan de vraag te voldoen.”) Dit is een openbare biecht over de incapabele neoliberale zorg en de mensen, Ministers die hem moeten aansturen. De zoveelste.

Fredje3
Fredje328 okt. 2020 - 5:30

Wat ik wel jammer vind is dat voor een grote groep van de mensen die tot de risicogroepen behoren de prik helemaal niet nodig is, maar een goede voedingspatroon en gezond leven al meer dan voldoende is.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 okt. 2020 - 13:27

[ een goede voedingspatroon en gezond leven al meer dan voldoende is. ] - Als je al 60 jaar niet zo gezond geleefd hebt, dan ga je dat niet meer goed maken door nu wél gezond te gaan eten en leven. - Als je ouder wordt ben je gewoon vatbaarder voor zieken, zelfs als je gezond leefde en leeft. - Het is een fabeltje te denken dat goede voeding en gezond leven "al meer dan voldoende is" dat komt voornamelijk uit kwakzalvershoeken en is erg in de mode momenteel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:35

Tja, het mooiste is dat die mensen die nu later mogen komen, van boven de 60 de griepprik wel ieder jaar aangeboden krijgen maar hem veelal juist afwijzen en niet gaan halen. Dus niet vreemd dat die keuze nu wordt gemaakt en ze nu niet ineens t.k.v. al diegenen, die ieder jaar trouw die griepspuit halen, kunnen krijgen bij tekorten. Een huisarts besteld nl. altijd ongeveer het aantal spuiten dat hij ieder jaar nodig heeft en denkt nodig te hebben, of mensen moeten dat van tevoren aangeven, met altijd een redelijk aantal extra.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:36

bestelt...

Thuiszitter
Thuiszitter27 okt. 2020 - 22:15

Betekent dit dat er placebo’s worden gegeven ? Mijn moeder kreeg de prik reeds week of drie terug , ik mag hem overmorgen halen, ik heb het idee dat elke 60+ de uitnodiging al heeft gehad. Deze oproep had dus allang moeten gebeuren.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus28 okt. 2020 - 12:05

Als je de uitnodiging kreeg , wil niet niet zeggen dat de uitgenodigde ook ging, kennelijk gaan er dit jaar wel veel meer uitgenodigden de prik halen..

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 21:14

Ik krijg als 55 jarige gewoon een griepprik via het verpleeghuis waar ik vrijwilliger ben. Dit lijkt mij weer een gevalletje te weinig en te laat inkopen. Griepvaccins zijn spotgoedkoop trouwens.

Greendutch
Greendutch27 okt. 2020 - 20:20

hoe is het mogelijk dat er te weinig zijn ingekocht als bekend is hoeveel mensen jaarlijks de prik krijgen én er een extra risico is? ik heb altijd gedacht dat er altijd voldoende wordt ingekocht en verbaas me uitermate dat dit niet zo is en dat men dan nu, ik heb morgen een afspraak, met deze boodschap, in deze bewoordingen, komt??

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 23:17

Omdat er nu heel veel mensen willen gaan die hem anders nooit willen en nooit komen. Een huisarts moet ze al vroeg bestellen en bestelt ook extra. Alles wat ze over houden kunnen ze nl. niet terug geven en moeten ze wel betalen. Dan zouden de kosten daarvan erg hoog worden. Zo nu en dan maakt de huisarts een inventarisatie door mensen te vragen of ze de griepprik ook wel echt komen halen. Een huisarts weet meestal heel goed hoeveel hij ieder jaar nodig heeft en houdt ook rekening met nieuwe patiënten of patiënten die die leeftijd gekregen hebben maar uiteindelijk ook met de mensen die hem niet willen of nooit komen opdagen.

Fredje3
Fredje328 okt. 2020 - 5:51

6 miljoen mensen in Nederland krijgen een uitnodiging waarvan ongeveer 40% deze ook gaat halen. Daar hebben we jaarlijks 2,4 miljoen vaccins voor nodig. Normaal hebben we een overschot aan vaccins en dit jaar heeft de regering er (lees het stuk) er meer dan 500000 bij gekocht. Er zijn dus 1,4 miljoen meer vaccins dan dat normaal gesproken gebruikt worden. De griepprik kun je niet bewaren voor volgend jaar, dus alles wat teveel is moet vernietigd worden. Dat is een kostenpost van een aantal tientallen miljoenen euro's. De extra vraag is ook niet rationeel aangezien de griepprik niet helpt tegen Corona en het is moeilijk rekening te houden met irrationeel gedrag lijkt mij.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 17:13

Ja, we zijn in veilige handen met dit kabinet. Goed pro-actief opgetreden in de eerste coronagolf. Snel de test- en traceercapaciteit voor elkaar. Goede bescherming van de kwetsbaren in de zorginstellingen, precies zoals beloofd door de pm. Flinke alertheid gedurende de periode dat de besmettingen afnamen. Snelle indamming van de tweede golf door robuuste maatregelen. Vlotte introductie van de mondkapjes. Duidelijke communicatie. En nu ook nog de vooruitziende blik dat er flink meer vraag naar griepvaccins zal zijn. Dit kabinet verdient een stevige beloning in maart!

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 okt. 2020 - 17:51

Het is ongelofelijk hoe incapabel dit kabinet is . Dat er nog mensen op willen stemmen is mogelijk nog vreemder.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 21:15

Het klootjesvolk en struisvogels stemmen er gewoon weer op hoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:52

MarkHuysman Die spuiten moeten ieder jaar al lang van tevoren besteld worden. een huisarts weet wat hij zo ongeveer ieder jaar nodig heeft of vraagt van tevoren aan mensen of ze gebruik wensen te maken van de griepprik. Dat aantal en een redelijk wat extra prikken bestelt hij. Heb je teveel over is het geld weg! Heel veel mensen die er recht op hebben willen hem niet. Wat ze nu tekort komen is veroorzaakt doordat ineens al die mensen die recht erop hebben maar hem nooit 'willen' nu ineens massaal wel de griepprik willen. Het RIVM zal het aantal bestelde prikken en de extra hoeveelheid voor normale fluctuaties afgestemd hebben op wat besteld was door de huisartsen inclusief een bepaalde extra hoeveelheid. Er werd al gevreesd voor tekorten. Waarom het RIVM weigert extra te bestellen, weet ik niet. Wil het kabinet het niet bekostigen, zijn er in het geheel te weinig, is er geen productiecapaciteit meer? Dat zouden we de RIVM moeten vragen, is nu totaal onduidelijk omdat een reden daarvoor niet gegeven is. Wilden, mochten of konden ze niet? In mei weet men geloof ik pas welk griepvirus hier in de winter verwacht wordt!

gimli55
gimli5527 okt. 2020 - 23:07

De propaganda op Eenvandaag doet z'n werk goed. Ik denk dat heel veel kritische burgers verdwenen zijn bij het opinie panel. Als de uitslag te veel afwijkt van het normale en 1 partij zo overdreven positief geframed wordt, kun je je vragen stellen over de betrouwbaarheid van de statistieken.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 11:51

Ik vermoed dat er gewoon weer te voorzichtig ingekocht is. Je mocht eens wat overhouden. In de berichtgeving kom ik niet tegen dat Nederland het maximaal aantal prikken gekocht heeft dat beschikbaar was.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 11:52

Dat was een reactie op Minoes

Juppé🎗
Juppé🎗27 okt. 2020 - 16:09

Dubbel ongelukkig. In de eerste plaats omdat iedere grieppatient die niet met een complicatie in het ziekenhuis terecht komt voor de zorg (en zichzelf) mooi meegenomen is. In de tweede plaats omdat uit onderzoeken een steeds grotere indicatie komt dat mensen die de griepprik hebben gehad minder vatbaar zijn voor corona. Het rechtstreekse verband is nog niet onomstotelijk vastgesteld.

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 21:18

Je kan zowel griep als corona tegelijkertijd krijgen en ze versterken elkaar dan. De griepprik beschermt je hier tegen. Maar corona kan je gewoon krijgen hoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:59

Dat is nu juist de groep die het eerste geënt wordt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2020 - 15:39

Geen griepprik voor zestigers tenzij ze tot een risicogroep behoren. Geef dan ook aan welke risicogroepen dat zijn. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, astma, hartklachten?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 23:05

Iedere huisarts kent zijn risico-patiënten. Die gaan ieder jaar al. Daar geldt ook geen leeftijdsgrens voor. Ik haal al vanaf begin1980 ieder jaar een griepspuit en word ieder jaar automatisch meegenomen in de bestelling. De mensen die nu ineens allemaal willen zijn mensen die hem normaliter niet willen, ook al hebben ze er recht op.

Fredje3
Fredje328 okt. 2020 - 5:24

Als je een uitnodiging krijgt voor een griepprik krijg je ook een brochure waarin precies staat wanneer je tot een risico groep behoort. Als je dan boven de 60 bent en nog last hebt van 1 van de genoemde zaken, dan weet je het dus precies. Dat is dan dit volgende lijstje: - een leeftijd van 60 jaar of ouder; - longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem; - hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan; - diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen; - een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen); - weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan; - een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen); - een verstandelijke handicap die begeleid wonen; - een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2020 - 13:23

Dank Fred. Ik heb wel een brief maar geen brochure ontvangen en dus nog even geappt met mijn huisarts. Zij schreef dat als je een persoonlijke uitnodiging per brief hebt ontvangen je sowieso kunt komen. Er zijn blijkbaar ook mensen die zonder uitnodiging komen opdagen.

Martinel
Martinel27 okt. 2020 - 15:37

Nou ik heb hem net vanmiddag gekregen. Na de oproep van Blokhuis dacht ik, ik ga in de rij staan, krijg die prik al 3 jaar en wie is Blokhuis om voor mij te bepalen dat ik totaal helemaal 'gezond' ben? Onderliggend lijden is vaak achteraf te bepalen en dan alleen door jouw eigen huisarts. Soms is onderliggend lijden nog niet eens aan de oppervlakte gekomen... Hoe durft die man mensen met uitnodiging van zijn/haar huisarts op te roepen geen griepprik te halen?

2 Reacties
komputerhulp
komputerhulp27 okt. 2020 - 22:11

Waarschijnlijk komt er straks ook en oproep om, als je auto het nog goed doet, geen APK uit te laten voeren om de garagebedrijven te ontlasten. Zo ook, als je geen klachten hebt, de halfjaarlijkse controle bij de tandarts over te slaan om overbelasting te voorkomen. Met als klap op de vuurpijl geen aangifte te doen in 2021 om te voorkomen dat de belastingdienst overbelast raakt en de compensatie voor de benadeelden van die toeslagenaffaire hopelijk voor 2030 uitgekeerd kan worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 23:09

Dit zijn mensen waarvan ze al weten dat het risicopatenten zijn en die normaal ook altijd gaan.