Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet, voer een nultarief in voor biologisch eten en vleesvervangers

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2029 keer bekeken
  •  
vegetarisch

© cc-foto: Bernadette Wurzinger

De stijgende verkoop van biologisch eten en vleesvervangers lijkt te stagneren. De reden is de iets hogere prijs dan veel alternatieve producten. De consument let nu meer op de centen, vanwege de stijgende prijzen en energierekening.

Dat is een fikse tegenslag. Want duurzamere, gezondere producten zouden juist betaalbaarder en toegankelijker moeten zijn, voor iedereen.

Wanneer gaat het kabinet hier eens iets tegen doen?

Nu wordt er btw geheven op biologisch eten en vleesvervangers. Dit bedrag draagt vervolgens bij aan honderden miljoenen inkomenssteun voor niet-biologische (vlees- en zuivel-) boeren; nog steeds is 96% van de landbouw niet-biologisch. Met jaarlijks negen miljoen kilo landbouwgif, een vloedgolf kunstmest, bijdrage aan een heuse Parkinson-pandemie en totale vernietiging van water, biodiversiteit en klimaat als gevolg.

Wat het kabinet nu wel gaat doen: helemaal achteraf natuur herstellen, met 25 miljard euro voor uitkoop van boeren, natuurinclusieve landbouw, herstel van water en biodiversiteit. Peperduur en het is de vraag of dit gaat werken.

Maar het is nog wranger: boeren die wel willen omschakelen naar biologisch, krijgen geen lening omdat er te weinig vraag is onder consumenten. Biologische telers gooien hun broccoli op de composthoop! En het kabinet durft het tegelijkertijd niet aan om de echte kosten te verwerken in het btw-tarief.

Dat is toch allemaal niet handig? Schade achteraf herstellen is toch veel duurder en dommer dan vooraf voorkomen? En wat kun je überhaupt nog herstellen aan Parkinson, gestorven weidevogels?

Het is toch veel slimmer om juist de consumptie van duurzamere, gezondere producten vóóraf te stimuleren? Door duurzamere producten betaalbaarder en toegankelijker te maken? 

Wanneer durft het kabinet een nultarief voor biologisch of vleesvervanger aan? Of andere fiscale maatregelen; belastingkorting voor biologische speciaalzaken, een aftrekregeling voor biologische producten? Een belastingkorting op biologische bedrijfslunches?

Biologische groente en fruit zullen al onder het nultarief voor groente en fruit vallen, vanaf 2024. Maar brood, droogwaren, zuivel, noten en zaden; allemaal niet.

Een petitie voor nultarief op bioproducten had al 80.000 handtekeningen. Kabinet: dit is het moment!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.