Joop

Kabinet vindt een fooi en excuses wel genoeg voor gedupeerde Groningers

  •  
06-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3598 keer bekeken
  •  
ANP-467833316

Na volgende week zal Nederland niet meer wakker liggen van dit dossier.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de parlementaire enquête over het Groninger gasdossier. De uitkomst ervan staat grotendeels al vast. Het wegsturen van premier Rutte die als hoofdverantwoordelijke voor dit dossier kan worden aangemerkt zal niet aan de orde komen. Dat zou de val van Rutte IV inhouden en dat hebben de coalitiepartijen er niet voor over. Die willen gewoon door regeren en zeker niet over zo’n kwestie de stekker eruit trekken. Ook de Groninger slachtoffers zelf hebben al aangegeven dat een val van Rutte IV hen niet zal helpen en goede oplossingen voor hun problemen alleen nog langer zal uitstellen.

Dus staat op voorhand al vast dat het debat over het Groninger gasdossier voor de slachtoffers uiterst teleurstellend zal verlopen en meer een fel debat voor de bühne zal zijn tussen de oppositie- en regeringspartijen. Waarbij de coalitiepartijen misschien nog wat wisselgeld achter de hand hebben om het bedrag dat aan Groningen is toegezegd nog iets te verhogen. 

Na volgende week zal Nederland niet meer wakker liggen van dit dossier en het maar voortzeulende dossier van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Vast staat nu al dat het Groninger gasdossier hetzelfde lot zal ondergaan als het toeslagendossier. Oplossingen zullen voor de meeste slachtoffers nog heel lang op zich laten wachten. Een vanuit het perspectief van slachtoffers moeilijk te accepteren vaststaand gegeven.

Beide hiervoor genoemde dossiers laten loepzuiver zien dat Nederland op het gebied van een effectieve bescherming van burgers tegen haar eigen overheid ronduit faalt. Uit eigenbelang! Groningen is onder premier Rutte bewust als een wingewest behandeld waarin de belangen van de burger ondergeschikt zijn gemaakt aan de belangen van de Staat en multinationals. 

Zelfs als een voor de overheid “dodelijk” rapport van een parlementaire enquête commissie geen twijfel laat bestaan over het met opzet onbeschermd laten van kwetsbare burgers in het gaswinningsgebied om enkel geldelijk gewin, blijft de hoofdverantwoordelijke premier gewoon zitten. Dat roept de vraag op hoever onze democratische rechtsstaat inmiddels is weggezakt naar een uiterst bedenkelijk niveau. Dat steeds meer ongewenste autocratische trekjes krijgt in de vorm van een premier met steeds meer macht van een autocratisch leider.

Voor 428 miljard euro is er uit het gas-wingewest Groningen gehaald, waarvan ruim 350 miljard euro voor de Staat. De slachtoffers in Groningen worden door Rutte IV met letterlijk een fooi en excuses gecompenseerd.

De vier coalitiepartijen vinden dat geen enkel probleem. Zolang ze maar op het pluche kunnen blijven zitten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

J-P
J-P7 jun. 2023 - 11:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

vdbemt
vdbemt6 jun. 2023 - 13:53

"Dat zou de val van Rutte IV inhouden en dat hebben de coalitiepartijen er niet voor over. Die willen gewoon door regeren en zeker niet over zo’n kwestie de stekker eruit trekken. Ook de Groninger slachtoffers zelf hebben al aangegeven dat een val van Rutte IV hen niet zal helpen en goede oplossingen voor hun problemen alleen nog langer zal uitstellen." ONbegrijpelijk. Hoe zij die snakken naar verandering, vasthouden aan hetzelfde. Hoe zij, die de menselijke maat hoog zeggen te hebben (CU, D66) vasthouden aan hetzelfde. Hoe zij die al jarenlang in angst en onzekerheid wonen, de slachtoffers zelf, vasthouden aan hetzelfde. Vasthouden aan een kabinet van Rutte, dat onveranderlijk belooft en niet waarmaakt. Hoe kún je dan denken dat een val van Rutte hen niét zal helpen. Nederland is onder Rutte in saamhorigheid, in (mede)menselijkheid ten diepste gezonken, bevestigd in een overheidsapparaat dat op vele fronten inmiddels enorm tekortschiet. Als je anders wilt, zul je ook anders moeten doen. En dat is hier in de politiek aan ANDEREN steun geven. Niet aan dezelfde.

Freek74
Freek746 jun. 2023 - 11:55

Gewoon alle huizen daar repareren. Zo sterk maken dat het een aardbeving kan hebben, voor info, vraag de Japanners.

1 Reactie
Andreas4
Andreas46 jun. 2023 - 16:55

"Gewoon alle huizen daar repareren. Zo sterk maken dat het een aardbeving kan hebben, voor info, vraag de Japanners." Ja hoor, alle huizen, heel gewoon... Hoe moet dat betaald worden volgens jou @Freek? Mag het wat kosten? Hoeveel?

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 11:26

Als we klaar zijn met de Groningers kunnen we gelijk door met de (nazaten van) de mijnwerkers, de mensen die in Brabant last hebben van de q koorts, de bewoners van IJmuiden bij tata steel, de bewoners van Dordrecht bij chemours ivm Pfas, de mensen die in Pernis wonen en elders bij de Botlek en Rotterdamse haven, nabij de luchthavens etc etc. Natuurlijk moeten de Groningers hulp krijgen. De aandacht is wel wat eenzijdig. In het hele land zijn er mensen de dupe (geweest) van bedrijfsmatige activiteiten. En die bedrijfsmatige activiteiten heeft de rest van het land ook van geprofiteerd.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood6 jun. 2023 - 13:33

Jozias2: En die bedrijfsmatige activiteiten heeft de rest van het land ook van geprofiteerd. En de rest van het land is heel blij met Jozias2 die nooit te beroerd is om de daders een grote hand boven het hoofd te houden.

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 14:32

@vuurrood U bent het dus met me eens dat de aandacht voor Groningen wat te eenzijdig is?

Gabapentine
Gabapentine6 jun. 2023 - 16:36

@Jozias2 6 jun. 2023 - 16:32 @vuurrood ""U bent het dus met me eens dat de aandacht voor Groningen wat te eenzijdig is? """ Ben het met jou eens. Maar misschien een optie om eens een aflevering" Andere Tijden" er over te maken over dat al dan niet terecht claimen . https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/rijk-moet-mijnschade-limburg-vergoeden https://historiek.net/limburg-wil-dat-rijk-mijnbouwschade-vergoedt/44493/

Andreas4
Andreas46 jun. 2023 - 17:01

"En die bedrijfsmatige activiteiten heeft de rest van het land ook van geprofiteerd." Jammer die zin, het verpest wel een beetje de rest van je boodschap. Want uiteindelijk blijken we niet zo sterk te hebben geprofiteerd als eigenlijk kon, onder meer dankzij de aandeelhouders van Shell en de overheid die het meeste opstrijken. Goed voor de economie is niet hetzelfde als "goed voor het land".

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 18:10

@andreas Punt blijft dat er tal van bedrijfsmatige activiteiten door het land zijn (geweest) waar de mensen in die omgeving last en schade aan (hebben) ervaren. Nu wordt er gedaan alsof dat alleen in Groningen speelt. Maar de mensen die in de buurt van tata steel of de Rotterdamse haven wonen en minder oud worden of vaker kanker krijgen hebben misschien nog veel meer letsel dan de Groningers. Dus als we het hebben over een ereschuld…

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 11:22

Als we klaar zijn met het compenseren van de Groningers dan kunnen we gelijk

3 Reacties
Gabapentine
Gabapentine6 jun. 2023 - 16:38

""over naar wat voor schade de turfstekerij wel niet heeft aangericht."" Heb je zin even afgemaakt Jozias..

jantje
jantje6 jun. 2023 - 20:24

Turf werd niet alleen in Groningen gestoken, ook in grote delen van Drenthe en in de Peel/ Limburg.

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 18:27

@jantje En de rietsnijders rond de Biesbosch niet te vergeten.

Proletarier
Proletarier6 jun. 2023 - 10:45

Alleen de behandeling van de toeslagen ouders zou voor Rutte al een reden moeten zijn geweest om zich in schaamte terug te trekken uit het publieke debat. De groningen gas affaire is een andere beschamend dossier onder zijn verantwoordelijkheid. Mensen die nog steeds stemmen op deze partij van rovers en oplichters zijn het echte probleem. Die laten hun eigen belang zege vieren boven het belang van gedupeerden. Als VVD stemmers ook maar enig fatsoen zouden hebben zouden ze de VVD electoraal afstraffen. Dat doen ze niet ergo ze hebben geen enkel fatsoen of medemenselijkheid. Daar moeten ze natuurlijk om huilen maar dat is dan maar zo.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen6 jun. 2023 - 12:37

Proletariër, "Mensen die nog steeds stemmen op deze partij van rovers en oplichters zijn het echte probleem." Het echte probleem is juist dat de rest zich verdeelt over enorm veel partijen. Vroeger waren ze met ongeveer hetzelfde aantal zetels standaard de derde partij van het land. Of misschien moet je zeggen dat de niet-stemmers het probleem zijn. Dat waren er bij de vorige TK verkiezingen 2,8 miljoen, aanzienlijk meer dan de 2,2 miljoen die op de VVD stemde.

jantje
jantje6 jun. 2023 - 10:37

Zet je maar alvast schrap voor de pensioenfondsen.. Ook daar worden de aandeelhouders keer op keer voorgetrokken.

Polarisario
Polarisario6 jun. 2023 - 9:59

De Groningers zijn als stemvee natuurlijk allang verloren voor VVD66 en CuDA. Zeker als een volgende regering met als kern BBB/Omtzigt wel ruimhartig over de brug gaat komen. Tenminste als BBB/Omtzigt inderdaad 1/3 van de stemmen gaat binnenhalen zoals MdH laatst peilde. Dat laatste moeten we maar afwachten. Denk aan de SP die ooit de grootste leek te worden, maar helaas te vroeg had gepiekt. Ik ben trouwens erg benieuwd welke combinaties uit de bus gaan komen zowel in de provincies als in een nieuwe regering. Je ziet dat BBB heel duidelijk probeert met zowel links als rechts tot overeenstemming te komen. Slechts D66 wordt niet echt gezocht als partner, maar Groen Links dan weer wel, hoewel die twee partijen toch qua standpunten en houding naar andersdenkenden redelijk hetzelfde zijn. Naast Groningen liggen nog een paar hele grote dossiers te wachten op een grondige wisseling van de wacht in Den Haag. We kennen ze allemaal wel. Voorlopig kan de huidige ploeg nog rekenen op de politieke steun van PvdA en Groen Links. Of dat electoraal verstandig is moet nog blijken. Nieuwe dossiers dagen inmiddels. Wat te denken van rekeningrijden? Dit zal de VVD-kiezer natuurlijk nooit pruimen en de CU heeft al aangekondigd dat een koerswijziging op asiel wel eens een meloen te veel zou kunnen zijn, terwijl de VVD juist binnen enkele weken diezelfde koerswijziging eist van Rutte.

2 Reacties
Andreas4
Andreas46 jun. 2023 - 17:06

"Zeker als een volgende regering met als kern BBB/Omtzigt wel ruimhartig over de brug gaat komen" Tenminste als BBB/Omtzigt inderdaad 1/3 van de stemmen gaat binnenhalen en vervolgens de loze beloftes gaat waarmaken. Dat moeten we maar afwachten. Droom intussen maar lekker verder... net als al die anderen die zich blind staren op "BBB/Omtzigt" en dergelijke fantasieën.

jantje
jantje6 jun. 2023 - 20:29

In de Tweede Kamer zitten nu veel BBB-ers maar de meesten komen uit het westen van het land, terwijl de meeste stemmen voor deze partij toch uit de oostelijke provincies kwamen. Krijgen we weer een partij met weinig gevoel voor deze kant van het land?

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen6 jun. 2023 - 9:23

Anders dan in Turkije of veel andere landen is er nog geen Groninger overleden door de aardbevingen. Dus welk bedrag had de auteur van dit artikel dan wel in gedachten als redelijk? Als Groningen al een wingewest zou zijn geweest is dat niet alleen de laatste 10 jaar onder Rutte geweest maar al sinds 1961 onder vele kabinetten met PvdA, KVP, ARP, CDA en VVD. Gemeentes (burgers) in Groningen kon als eerste profiteren van het goedkopere aardgas. Natuurlijk is dit ' dossier ' zoals dat in de politiek heet hopeloos slecht afgehandeld. Maar om dan te concluderen dat de rechtsstaat naar een bedenkelijk niveau is afgezakt is natuurlijk onzin.

1 Reactie
jantje
jantje6 jun. 2023 - 20:41

Het aardgas is in Groningen nog nooit goedkoper geweest voor de bewoners van deze provincie. Sterker nog, in bepaalde plaatsen was er een meter in huis gebouwd waar munten in geworpen moest worden om gas te kunnen krijgen. Ik heb het meegemaakt. Daarnaast moeten Groningers al jaren veel geld aan waterschappen, waterzuivering, milieu belasting en het gebruik van aantal kuub water betalen. En dan nu komt er de belasting van transitie overheen. Er is vanaf het beging af aan gewaarschuwd voor grondverzakkingen als gevolg van de gaswinning. Daarbij kregen we ook te maken met alle nachten oranje luchten en lawaai van de gasvlammen a.g.v "ontfakkelen".. Mensen die hun huis te gronde zien gaan door schuren in de muren, de waardedaling ervan. Zij willen graag gecompenseerd worden omdat het buiten hun schuld gebeurd. Hoezo profiteren Groningers?

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 jun. 2023 - 9:22

Het epicentrum van de aardbevingen is Loppersum. De bevolking van deze gemeente stemde in 54 % van de gevallen op een liberale partij. Tja, wie niet wil horen, moet maar voelen.

2 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen6 jun. 2023 - 11:55

God straft in deze gemeente, niet Pietje Puk.

Andreas4
Andreas46 jun. 2023 - 17:11

Oei... dat wist ik niet. In dat geval is die "fooi" meer dan genoeg, want ik ben het ermee eens dat in dat geval de liberaaltjes moeten boeten. Hoewel er dan ook nog 46% is die niet-liberaal stemt. Echter het grootste deel daarvan stem waarschijnlijk christelijk (CDA, CU) dus.... Inderdaad, wie niet horen wil, moet maar voelen!!

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick6 jun. 2023 - 8:27

"De vier coalitiepartijen vinden dat geen enkel probleem. Zolang ze maar op het pluche kunnen blijven zitten". Voeg hierbij maar de grote gedogers. Die zullen hard blaffen maar niet bijten.