Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet trekt PVV-wetsvoorstel 'recht op schone luier' in

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
luiers
Wetsvoorstel recht op schone luier en dagelijkse wasbeurt zorginstellingen ingetrokken ... Intrekken voorstel geen besparing maar correctie
Bewoners van zorginstellingen verdienden onder Rutte I het recht op een dagelijkse wasbeurt en verschoning direct na een ongelukje. Martin van Rijn (PvdA), staatssecretaris van Volksgezondheid, wil dit wetsvoorstel nu alsnog intrekken. De ministerraad zal vrijdag beslissen of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
De Volkskrant schrijft verder dat intrekking vooral een correctie van het beleid van het vorige kabinet en de PVV-inbreng daarbij zou zijn. De zogenoemde Beginselenwet Awbz-zorg was het paradepaardje van de PVV, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogde.
Het intrekken van het wetsvoorstel levert geen bezuinigingen op, maar volgens de Raad van State waren hulpbehoevenden niet bij de wet gebaat, omdat er geen nieuwe rechten verschaft werden. Volgens de raad waren alle voorzieningen in het voorstel reeds bij wet geregeld.
Ingewijden wisten de Volkskrant te vertellen dat het plan daarnaast aan waarde verliest als gevolg van de beoogde reorganisatie van de langdurige zorg. De toegang tot verpleeg- en verzorgingshuizen wordt drastisch beperkt en ouderen moeten langer thuis blijven wonen om daar verzorgd te worden.
cc-foto: freeformkatia

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

steppewolf
steppewolf29 aug. 2013 - 6:29

Tja, het recht op een graaisalaris voor het incapabele bestuurs- en managementsvolk heeft nou eenmaal prioriteit bij dit kabinet.

tinekea2
tinekea229 aug. 2013 - 6:29

dat is er weer eentje die iedereen van 500 km afstand aan ziet komen, behalve dan de heren politici....

Meta Foor
Meta Foor29 aug. 2013 - 6:29

en het kabinet heeft het zomerreces goed besteed : opdracht was: hoe kunnen we levensverlenging ontmoedigen en zodoende AOW beperken. ziedaar resultaat: - verhoging bonus bestuurders, - verlaging salaris werkers aan bed, - verlaging aantal werkers aan bed, - verhoging ziekte kansen, - verhoging levensmoeheid. volgende item is om euthanasie aftrekbaar van belasting te maken

omaoeverloos
omaoeverloos29 aug. 2013 - 6:29

De weerzin tegen de PVV moet wel erg groot zijn wanneer dit soort wetsvoorstellen nu ook al worden teruggedraaid.

kingfishererik
kingfishererik29 aug. 2013 - 6:29

Volgens Van Rijn is er geen reden tot ongerustheid. 'Wat beoogd werd in dat wetsvoorstel gaan we keurig regelen in de nieuwe wet langdurige zorg. Geen aparte wet dus, volgens van Rijn, maar het wordt een onderdeel van een andere wet. Loopt weer iedereen te snel boos te worden om een tweetje van geert?

basOoms
basOoms29 aug. 2013 - 6:29

Zorg dat je tegen de tijd dat je hulpbehoevend bent dat je een zeer zwaar misdrijf begeet. In de gevangenis en TBS kliniek wordt je wel volledig verzorgd.

peterh2
peterh229 aug. 2013 - 6:29

Zo maak je het ook wel heel makkelijk voor Wilders om te scoren. Het is inderdaad onbegrijpelijk dat in dit land een kopschopper er met een mild strafje vanaf komt, Samir A gewoon vrij komt en dat tegelijk de ouderen niet eens een schone luier krijgen als ze incontinent zijn... Is dit een slechte 1 april grap of zo?

2 Reacties
basOoms
basOoms29 aug. 2013 - 6:29

Las ergens: " een socialist hoeft helemaal niet sociaal te zijn "

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch29 aug. 2013 - 6:29

Gelukkig hebben wij hier geen volkstribunalen. Het zou een rotzooitje worden.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst129 aug. 2013 - 6:29

Wat een ongelooflijke domheid. Wat een verpletterende stommiteit. Wat een bewijs dat dit kabinet en vooral het PvdA-smaldeel erin zijn Fingerspitzengefühl volledig kwijt is. Wat een volstrekt gebrek aan gevoel voor de publieke opinie. Ik dacht dat Dijsselbloem in dezen de P.C. Hooftprijs verdiende maar de rest kan er ook een houtje van. Dit zal het kabinet maar vooral de PvdA nog jaren worden nagedragen: de socialistiche graaierspartij (denk aan Van Rijn en zijn voormalig inkomen van meer dan twee ton) die de bejaarden in hun eigen poep en pis laten liggen. Men luistert naar de Raad van State, die beweert dat de wet overbodig is maar daar hoef je niet naar te luisteren als regering. Je laat je toch niet door die ijzeren hein (ik bedoel die verschrikkelijke Piet Hein Donner - een PR-debacle aan je reet hangen. Ik weet het: dit is geen taal. Maar dezer dagen verdienen die lui nit beter.

6 Reacties
lembeck
lembeck29 aug. 2013 - 6:29

Gáát het weer een beetje, Han? Jeminee, wat een uitbarsting. Maar ik begrijp dat zo goed, als je leest dat hulpbehoevenden in een instelling niet eens meer het recht hebben om verschoond te worden, als ze een ongelukje hebben. Ik heb het zelf gedaan, vroeger, toen ik werkzaam was als leerling verpleegster en verzorgende. Staat me bij van een oude dame, geestelijk nog prima in orde, maar haar lijf wilde niet meer. In een particulier bejaardenhuis, zoals dat genoemd werd. Een draak van een hoofdzuster (Tiny) had dit menske een kop senne thee gegeven. Om obstipatie op te lossen. Verkeerde mevrouw, want deze dame had nergens anders last van, dan doorliggen en dat begon door onze toewijding net wat te genezen. Binnen een uur had ze alles onder zitten. En zuster Tiny ging vreselijk tekeer tegen deze mevrouw in achter in de 90. We mochten niet verschonen. Schuld van de mevrouw zelf. Ze had het expres gedaan. Ik stond op het punt ontslagen te worden vanwege een 'grote mond', omdat ik al eerde dingen had aangekaart die niet deugden. Ergo, ik heb de onfortuinlijke mevrouw en haar bed, de muur, de vloer - alles dus - schoongemaakt en fris en het rook weer lekker en wel gezegd dat ik er een volgende keer niet meer kon zijn. Ze pakte mijn hand beet en zei: "Ik ook niet, zuster." De dag erop overleed ze. De dag daarop kon ik vertrekken.

buckshag
buckshag29 aug. 2013 - 6:29

gaan we nou ineens sympathie tonen voor een PVV wetsvoorstel?

Yochnahan
Yochnahan29 aug. 2013 - 6:29

Die hele wet is maar een frutseltje van de gedoogconstructie om de PVV exposure te bieden. Voor de oudere in het verpleeghuis, is er geen sprake van toegevoegde waarde. We kunnen van een instituut zoals de Raad van State niet verwachten symboolwetgeving van de nodige distinctie te voorzien. Joop: De toegang tot verpleeg- en verzorgingshuizen wordt drastisch beperkt en ouderen moeten langer thuis blijven wonen om daar verzorgd te worden. De kosten van de ouderenzorg in Nederland zijn buitensporig hoog. Het is onvermijdelijk dat er gekeken wordt naar alternatieven. http://www.nrcnext.nl/blog/2012/08/24/next-checkt-%E2%80%98ouderenzorg-is-hier-drie-keer-zo-duur-als-in-duitsland-en-twee-keer-zo-duur-als-in-frankrijk%E2%80%99/

adriek
adriek29 aug. 2013 - 6:29

"Volgens de raad waren alle voorzieningen in het voorstel reeds bij wet geregeld." Het invoeren van een nieuw wetje lost het probleem dus niet op. Het probleem is dat, hetzij door gebrek aan mankracht, hetzij door gebrek aan motivatie, mensen in verzorgingshuizen niet altijd voldoende zorg krijgen. Dat is ernstig, maar door een hoofdstukje in een wetboek wordt dat niet beter omdat, volgens de raad van state, het recht op goede verzorging al geregeld is. Zo is er ooit ook het onzinwetje over mobiel bellen in de auto bedacht. Onzin omdat je toch al strafbaar bent als je je achter het stuur met andere dingen bezighoudt dan met autorijden. Artikel 5: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Zoiets bestaat ongetwijfeld ook over de zorg die iemand dient te verlenen aan de aan hem toegewezen (of op hem aangewezen) personen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 aug. 2013 - 6:29

Zou het beslist niet beter gezegd kunnen hebben hulde aan uw scherpe pen

LadyMadonna
LadyMadonna29 aug. 2013 - 6:29

Helemaal mee eens. Aan de andere kant, het zou niet bij wet moeten hoeven worden vastgelegd, maar vanzelfsprekend beleid moeten zijn om mensen die dat niet meer zelf kunnen op tijd te verschonen. Ook ik heb zelf een tiental jaar geleden in een woonzorginstelling gewerkt als huiskamerbegeleider. Toen werd de verpleging al onder druk gezet om minimaal te verschonen. Gevolg: bewoners krijgen blaasontsteking. Beleid: verzwaring medicatie..... Je zou toch zeggen, dat is duurder? Afijn, gevolg: vervroegd overlijden. Dus... dit beleid zorgt via een omweg voor het op tijd opruimen van dure ouderen. Snap je? Nee, dat mag ik niet zeggen. Echter, ik zeg het toch. ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2013 - 6:29

Tegen de tijd dat ik zo hulpbehoevend ben dat ik voor dat soort zaken afhankelijk ben --en dan nog mondjesmaat -- van de hulp van derden wil ik graag uitstappen. Kan dit kabinet - als ze toch zo goed bezuinigend bezig zijn - die zelfmoordpillen en -poeders ook even in het basispakket stoppen?

2 Reacties
Sodapop1
Sodapop129 aug. 2013 - 6:29

Tegen die tijd koop ik een losse ticket en stap op het vliegtuig naar een warm Zuidamerkaans land om me aan te sluiten bij een stel zwervende ouwe wijven die hun dag slijten op een stoep bij een plek de oceaan. Dan val ik vanzelf wel een keer van mijn graat. ;) En steken ze dat stukkie AOW van mij maar daar waar ze het het warmst hebben.

lembeck
lembeck29 aug. 2013 - 6:29

De NVVE hoopt op een 'Pil van Drion' die we in ons nachtkastje kunnen leggen. Zodra het ding te koop is, zal ik er eentje kopen. Na 3 jaar weer een en de oude inleveren bij de apotheek. Tot het nodig is, om hem te gebruiken.

adriek
adriek29 aug. 2013 - 6:29

Vooropgesteld: natuurlijk heeft iedereen (die dat nodig heeft) recht op een schone luier, en desgewenst een dagelijkse wasbeurt. Maar een wet? Wie gaat dat dan handhaven? En wat voor straffen komen er op overtredingen? Als er 's nachts drie oudjes tegelijk zich bevuilen gaan we 112 bellen als er te weinig personeel beschikbaar is? Ja, het is normaal, of zou normaal moeten zijn, dat mensen in verzorgingshuizen fatsoenlijk verzorgd worden. Maar persoonlijk ben ik blij dat er geen speciaal wetje voor ingevoerd wordt dat toch niet te handhaven is. Waarschijnlijk is er al voldoende wettelijke grond om excessen aan te pakken: als verzorgende moet je mensen die aan je zorg zijn toevertrouwd netjes behandelen.

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos29 aug. 2013 - 6:29

Het gaat natuurlijk niet over de mensen op de werkvloer. Echter, wanneer een verzorgingstehuis zijn plichten niet nakomt omdat de handen aan het bed volledig zijn wegbezuinigd, kan met de nieuwe wet het management wel voor de rechter gedaagd worden en worden gedwongen een adequate verzorging te leveren.

Marlene2
Marlene229 aug. 2013 - 6:29

[Ja, het is normaal, of zou normaal moeten zijn...] Het is niet normaal Adrie, ik ben zelf uit de zorg gestapt vanwege een opmerking van een collega naar een (dementerende) bewoner die na lang aandringen als antwoord op de vraag om naar de wc te gaan, te horen kreeg: "Doe maar in je eigen broek, je hebt toch een luier om!" Verwacht niets van het management of de inspectie.

jaapvos
jaapvos29 aug. 2013 - 6:29

Ik ben verzorgende in een verpleegtehuis & ik vertel u dat we de zorg gewoonweg niet meer aankunnen omdat we dankzij de marktwerking met steeds minder mensen meer & zwaarder werk moeten doen. Het is gewoon dat er mensen in hun behoefte blijven zitten domweg omdat dat geen hoogste prioriteit heeft. Maar u geloofd met zijn allen in de werking van de markt dus zullen wij het ermee moeten doen maar wees ajb niet verbaasd of boos want u weet in velerlei geval niet eens waarover u het heeft of hoe uw zorg er over een aantal jaren uit zal komen te zien. Ik zou me er echt maar eens druk om gaan maken & uw (politieke) keuze maar eens wenden..... Een goede eerste stap zou zijn dat de zorg niet meer onderhevig is aan de bureaucratische marktwerking want dankzij dit gruwelfenomeen is de hoeveelheid papierwerk gigantisch toegenomen........ Ajb help ons nu eens echt &denk daarbij aan uw eigen toekomst in het verzorgingstehuis want dat zal voor velen van u zo zijn .....

2 Reacties
JAWEH
JAWEH29 aug. 2013 - 6:29

De PvdA zou zich kapot moeten schamen Jaap. Ik heb eens op uitzendbasis een paar diensten meegedraaid in Beth Shalom in Osdorp. Heb nog nooit zo hard moeten werken in mijn leven. Met zijn tweetjes vijftien mensen uit bed halen, wassen, aankleden en naar de recreatiezaal brengen. We deden er vier uur over en toen moest iedereen getoiletteerd worden tegen de tijd dat we klaar waren. Er kwam gewoon geen einde aan het werk. Ik was kapot aan het einde van mijn dienst en heb dan ook veel respect voor mensen die dit werk dagelijks doen tegen een zeer matige vergoeding. Mensen uit de politiek hebben werkelijk geen idee wat ze oudere mensen en hun verzorgers aandoen. Het is een schande.

lembeck
lembeck29 aug. 2013 - 6:29

Jaap, 'we geloven met ons allen?" Dat heb je niet helemaal zuiver, joh. Er zijn genoeg mensen hier die de marktwerking niet steunen, maar gaan voor menselijkheid.

jaapvos
jaapvos29 aug. 2013 - 6:29

Pieter Pan: "De PvdA zou zich kapot moeten schamen Jaap. Ik heb eens op uitzendbasis een paar diensten meegedraaid in Beth Shalom in Osdorp". Het is toch echt het CDA die de zorg in de marktwerking heeft gedaan volgens mij met medewerking van de vvd & de vvd hoor je er natuurlijk niet over als grootste partij..... De PvdA moet zich in deze schikken & dient rechts beleid uit te voeren over de ruggen van de ouderen. Velen van ons die schelden op de PvdA/links hebben niet door dat zij het moeten hebben van een links bewind (vanaf modaal & daaronder !!!!)........

1 Reactie
JAWEH
JAWEH29 aug. 2013 - 6:29

Ik ben met je eens dat de kiem voor dit probleem al veel verder terug in de tijd is gelegd Jaap, maar dit artikel gaat over de houding van de PvdA, want die hadden geen enkele verplichting om met de VVD in zee te gaan.

jaapvos
jaapvos29 aug. 2013 - 6:29

Ik vraag me af wat de heer Wiegel vandaag doet !? Zal hij een stukje in de telegraf aan het schrijven zijn om op te komen voor dit onrecht !?? Hij klom als eerste in de pen om de rechten van de rijkeren te beschermen omdat er iets meer bijdrage werd gevraagd van hun ten aanzien van de zorgpremie...... En nu Hansje waar ben je nu als er echt onrecht is in de zorg !??? De zorg heeft maatschappelijk geen chantagemiddel, wij kunnen de tram en/of bus niet laten staan zodat de economie vastloopt, wij kunnen niet stoppen met bouwen zodat er geen nieuwe huizen bijkomen of verbouwd worden. Dingen die ons allemaal direct raken & ons allemaal direct in stelling brengen & de zorg, na, ja, ik zie in mijn werk als verzorgende de ouderen vaak letterlijk wegkwijnen in dit land & dat is ons echt geen directe zorg....... Niemand doet echt iets, ja allen maar schelden op de PvdA terwijl het (a)sociale beleid toch echt van rechts komt.......

1 Reactie
lembeck
lembeck29 aug. 2013 - 6:29

Jaap, de heer Wiegel zal het voorlopig een beetje druk hebben, denk ik: http://www.quotenet.nl/Nieuws/Voor-7-miljoen-beslag-gelegd-op-huizen-Hans-Wiegel-inzake-Bouwhuis-Vastgoed-85431