Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kabinet treedt veel te slap op tegen brievenbusfirma’s

  •  
22-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
STAATSSECRETARIS HANS VIJLBRIEF OVER BELASTINGPLAN

© DEN HAAG - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financien, D66) in debat met de Tweede Kamer tijdens de behandeling van het Belastingplan 2022. COPYRIGHT ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Het beleid tegen belastingontwijking via Nederlandse brievenbusmaatschappijen vertoont sterke gelijkenissen met het coronabeleid: het kabinet neemt wel maatregelen, maar die halen nauwelijks iets uit. Dat valt op te maken uit een advies van de Commissie Doorstroomvennootschappen. Commissievoorzitter Bernard ter Haar verklaart tegen de NOS :
"“Het duurt nog wel een paar jaar voordat we weten hoeveel invloed de eerdere aanpassingen tegen brievenbusmaatschappijen hebben gehad. Maar tot nu toe kunnen we zien dat Nederland nog steeds een grote speler is en de doorstroom door Nederland niet minder is geworden.”"
Nederland blijft onverminderd aantrekkelijk voor multinationals en criminelen die de belasting willen ontwijken. Net als bij de toegenomen besmettingscijfers blijft het voor het demissionaire kabinet moeilijk om die waarheid onder ogen te zien. “De strijd tegen belastingontwijking is een belangrijk speerpunt van dit kabinet”, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer.
Ondertussen lopen tal van buitenlandse overheden nog altijd belastinginkomsten mis omdat bedrijven hun geld door Nederland lopen stromen. Zo zien andere EU-lidstaten als Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje jaarlijks miljarden door hun vingers glippen door fiscale trapezewerkers aan de Zuidas.
Het voordeel daarvan voor Nederland is zeer beperkt: slechts een handvol belastingadviseurs houdt er een (zeer goed belegde) boterham aan over. Daar staat tegenover dat de brievenbusfirma’s bijzonder slecht zijn voor het imago van Nederland in het buitenland, constateert de commissie. In 2009 zette de Amerikaanse president Barack Obama Nederland al eens op een lijst met belastingparadijzen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

J.janssen2
J.janssen223 nov. 2021 - 18:37

Was het niet laatst Hoekstra waarvan bleek dat die zijn spaarcentjes in een dubieuze brievenbusfirma had belegd? Tja dan ga je natuurlijk niet de kip met de gouden eieren slachten...

Paul250371
Paul25037123 nov. 2021 - 13:36

Je kan een VVD'er niet kwalijk nemen dat hij het afschaffen van een stelsel berust op diefstal, traineert. Sneeuw is wit, een VVD'er steelt.

The Apple
The Apple22 nov. 2021 - 20:43

“Net als bij de toegenomen besmettingscijfers blijft het voor het demissionaire kabinet moeilijk om die waarheid onder ogen te zien. “De strijd tegen belastingontwijking is een belangrijk speerpunt van dit kabinet”, schrijft Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer.” Net als bij de toegenomen besmettingscijfers weet het demissionaire kabinet verdomde goed wat de waarheid is. Het is bewust beleid. Er kwam wel een behulpzaam “appje”, maar een coronapas zou er nooit komen. Die kwam er wel en nu is het punt gekomen om die ook maximaal in te zetten: 2G Alleen nog even rekken tot de situatie ook ernstig genoeg is om dat onvermijdelijk te maken en de Tweede Kamer overstag gaat. Het EPD mocht er niet komen, maar kwam er toch en de kentekencontrole is allang omgezet in “gezichtsherkenning-controle”, alleen wordt dat nog steeds ontkent. Maar “never belief anything untill it's officially denied” en zover is het nog net niet. Zo worden we volledig democratisch de neo-liberale politiestaat ingerommeld met volledige steun van de multinationals en hun sjoemelaars. Alleen zijn Shell en Unilever nu al vertrokken. Zien jullie nou wat ervan komt? Nou, dat gaat jullie geld kosten!

Rutger Groot
Rutger Groot22 nov. 2021 - 19:28

Prima om dit aan te pakken vanuit regelgeving, maar je kunt ook zelf veel doen door bijvoorbeeld niet bij deze bedrijven te kopen. Kun je gelijk zien hoe het met je principes zit, want dat betekent ook geen latte meer bij Starbucks kopen, of een iPhone, Nike kleding of Coca Cola.... en dat wordt lastig voor velen.

Eid
Eid22 nov. 2021 - 17:13

Lijkt mij wel een goede zaak: We gaan nu achter elke bedrijf en boerderij aan, ondanks dat ontwijking geen ontduiking is, en dan verdwijnen ze tenminste uit deug NL, want we kunnen op 'eiland NL', veel soberder leven, en met nauwelijks stikstof en CO2, maarre... we brengen wel de Sociale Zekerheid op hoger nivo; schuiven veel meer geld naar de Zorg en Onderwijs. Ps waar gaan die bedrijven naar toe? Waarsch naar collega landen in de EU die ons telkens op onze slechte rol wijzen.

2 Reacties
Knertel
Knertel22 nov. 2021 - 17:37

@Eid De bedrijven waar het om gaat leveren een te verwaarlozen bijdrage aan de "B.V. Deug Nederland". Daar kan het land heel goed zonder. En waar haalt u het idee van een deug Nederland vandaan? Nederland is een land waar op papier alles goed geregeld is, maar waar in de praktijk een heleboel dingen niet deugt. Vanwege ontbreken van deugdelijke controle, vanwege vage rekennormen waar ook nog eens niemand zich aan houdt, etc. etc. We zijn niet het braafste jongetje van de klas, al doe we wel graag alsof. Met het beroemde afkeurend wijzend vingertje...

Paul250371
Paul25037123 nov. 2021 - 13:33

"Deug Nederland" Eid heeft weer een nieuw stigma gevonden om de brievenbusfirma's maar te laten bestaan en van onze boeren af te blijven. Dat zijn rechtse kliek dit al decennia doet doet niet terzake. Als er mensen wat van zeggen en de grootrovers verhuizen omdat ze minder makkelijk kunnen roven komt door "de deugers" Deugen, "politiek correct zijn" Gutmensch. Allemaal scheldwoorden voor Eid. Hij deugt niet, veegt zijn reet af met politiek correct en een Gutmensch zorgt er voor dat zijn favoriete hobby (het terugduwen van vluchtelingen, laten crepren aan een hek of in een kamp) op kritiek komt te staan.

gimli55
gimli5522 nov. 2021 - 16:46

Nee, echt. Dat had ik echt verwacht. Ze vergissen zich vast en hebben niet alle informatie voorhanden, het is ook erg complex. Sarcasme off.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 16:19

Maar er zijn waarschijnlijk plezierig veel commisariaten beschikbaar. Van die jobjes die zestig mille vergoeden voor vijf vergaderingen (met vijfsterrendiner!) per jaar. Wel de stukken doorlezen! (of natuurlijk de 'executive summary' - die is er tenslotte niet voor niets, leesbaar is vijf minuten en alles staat erin)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 16:06

Dat is niet te slap optreden - dat is een van de redenen dat ze er zitten - de superrijken geld te laten plunderen.

Martinel
Martinel22 nov. 2021 - 15:46

Waar treedt dit Kabinet niet te slap tegen op? En waar zijn die Tweede Kamerleden met de vuist op tafel? Nergens, beetje meebuigen, beetje slapen en beetje mobieltjes kijken, beetje twitteren en beetje takshows bemannen (of covertje spelen bij Linda). Als mijn haar maar goed zit toch? Of komen mijn schoenen wel goed in beeld. Waar is die Tweede Slaapkamer?

2 Reacties
Effie2
Effie222 nov. 2021 - 17:22

Regeringspartijen hebben meer dan de helft van de kamerzetels. Als die elkaar steunen kan de oppositie moties indienen wat ze wil om zaken te veranderen, maar als die geen meerderheid krijgen worden ze verworpen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 nov. 2021 - 3:00

De Tweede Kamer is een schaduwkabinet. Even tekenen bij het kruisje anders halen we je de volgende keer van de kieslijst af, of plaatsen je op een onverkiesbare plaats.

lmgikke
lmgikke22 nov. 2021 - 15:20

Dat is Rutte. Met mooie woorden A suggereren omdat men dat graag hoort, maar ondertussen het net niet goed genoeg regelen zodat B plaats vind. En keer op keer achteraf de verloren onschuld spelen. Dit is geen toeval meer, dit is bewuste incompetentie ten faveure van zijn corporate vrindjes

watcher3
watcher322 nov. 2021 - 15:12

Wie had dat nou gedacht van Mark Rutte en zijn VVD?

Volrin
Volrin22 nov. 2021 - 15:09

In ander nieuws: water is nat.